Klassiska GreklandOlympens gudar och Meteora

I inget annat land är historien så levande som just i Grekland. I Olympia tycks jublet från de första olympiaderna dröja kvar. I Delfi verkar folkmassan runt Sibyllans tempel just ha skingrats. En rundresa i Grekland, västerlandets vagga, är att återupptäcka sina rötter. Samtidigt upplever du ett av Medelhavets charmigaste länder, där de eviga minnesmärkena inramas av en storslagen natur.

RESFAKTA

Länder: Grekland

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-28 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Besök på Acropolis Museum
 • Klostren i Meteora
 • Promenera bland Delfis ruiner
 • Epidauros amfiteater
 • Historiska vingslag över gamla stadion i Olympia

Dagsprogram
2019

Dag 1 - Ankomst Aten
Atens flygplats möts du av din TEMA-reseledare som tar dig till hotellet inne i stan. Utanför dörren väntar den intensivt levande mångmiljonstaden med sitt ständiga myller av människor och upplevelser. Här möter du dagens moderna Aten, men också de gamla hantverkarkvarter som än idag finns kvar just i området kring ditt hotell. 

På kvällen kan du söka dig till Platía Iroon i den historiska stadsdelen Psiri. Med sitt pittoreska gytter av små restauranger och kaféer har stadsdelen liknats vid New Yorks Soho.

Dag 2 - Akropolismuseet
Över gyttret av hus i centrala Aten reser sig Akropolisklippan som ett skepp över havet. De andlöst vackra, vita marmortemplen imponerar inte bara tack vare sin skönhet. Denna morgon besöker vi det fina Akropolismuseet nedanför klippan och får höra historien och legenderna. Det blir en bra grund för vår kommande vecka och de platser vi har på programmet. 

På eftermiddagen åker vi norrut till den lilla staden Kalambaka som ligger vid foten av de grå klipporna, på den plats där floden Pinios lämnar Pindosbergen.

Dag 3 - Meteora
Direkt efter frukost beger vi oss till det världsarvslistade Meteora med sina kloster, byggda som fågelbon på toppen av sandstensklippor på gränsen till himlen. De av naturen formade klipporna är som hämtade från en science fiction-film. Du får möjlighet att besöka två av dessa fantastiska kloster med sina underbara ikonostaser och andra ovärderliga, historiska och religiösa skatter.

På eftermiddagen fortsätter vi genom centrala Grekland till det fascinerande Delfi omgivet av mäktiga berg. Apollotemplets orakel blev världsbekant och i dessa undersköna omgivningar är det inte svårt att förstå hur Delfi blev världens medelpunkt för grekerna. Middag och övernattning i Delfi.

Dag 4 - Delfi
Delfis tempelområde är mycket välbevarat. På sluttningarna av Parnassosberget slingrar sig den heliga processionsvägen förbi "skattehusen", där omätliga rikedomar lagrades. I själva Apollotemplet satt oraklet och gav tvetydiga svar på alla frågor om framtiden.Lite längre upp ligger den antika amfiteatern med sin hänförande utsikt över bergen och Pleistosdalens vidsträckta olivodlingar. Härifrån är det uppenbart varför Delfi alltid varit en helig plats.

Landsvägen mot Peloponnesos går just genom Pleistosdalens täta olivdungar, längs Korintiska vikens djupblå vatten och via den nya bron över till Patras på Peloponnesossidan. Under färden passerar vi samhället Naupaktos eller Lepanto, där det ohyggliga sjöslag som innebar slutpunkten på den turkiska expansionen i Medelhavet stod år 1571.Middag och övernattning i Olympia.

Dag 5 - Olympia
Olympia är en märklig upplevelse. Här utspelades antikens olympiader, förebilden till vår tids olympiska spel som återupplivades år 1896. När du står inne på den gamla stadion tycks ännu jublet hänga kvar i luften.I tempelområdet är det lätt att föreställa sig trängseln runt försäljarna och de populära idrottsmännen, på väg att dedikera segerkransen till guden Zeus, spelens beskyddare. Trots den ljuva morgonfriden och det pastorala landskapet verkar det olympiska området vibrera av liv. I det lokala museet finner du dessutom Praxiteles mästerverk "Hermes med Dionysosbarnet".

På vägen söderut mot Sparta reser sig det skönt karga Taigetosmassivet med sina dramatiska bergsformationer. Här fanns en gång i tiden gott om vargar. Rovfåglar finns i överflöd och småbyar ser ut att klamra sig fast utmed sluttningarna.

Dag 6 - Sparta och Mistra
Ruinstaden Mistra, som ligger på en sluttning intill Sparta, har liknats vid ett bysantinskt Pompeji. Inramade av underskön natur ligger ruinerna av palats och kyrkor, brutna murar övervuxna med gräs och blommande buskar. Rundvandringen förbi tysta fontäner och mycket praktfullt dekorerade, men övergivna, kyrkor och palats i olika stadier av förfall är fylld av både vemod och skönhetsintryck. Detta var också det bysantinska rikets sista bastion, som föll för turkarna efter själva Konstantinopel år 1453.

Vägen ned från centrala Peloponnesos högland mot Herakles landskap, Argolis, tillhör de vackraste i Grekland. Den sagolika utsikten över Argolisbukten och slätten innanför, där Mykene och Argos kan anas, är nästan overklig. Den betagande lilla byn Tolo vid havet blir vår plats för natten.

Dag 7 - Epidauros, Mykene och Akropolis
I Epidauros, där läkekonstens gud Asklepios dyrkades, ligger den magnifika teatern. Här finns plats för 14 000 åskådare och akustiken har aldrig överträffats. Du hör tydligt en viskning från scenen ända upp till de översta bänkraderna. Det är en märklig upplevelse att stå på en scen som ännu används och där de antika dramerna spelats alltsedan före vår tideräknings början.När du träder in genom lejonporten i Mykenes antika och mycket vackra borg är det som att stiga tillbaka in i forntiden. Gränsen mellan saga och sanning suddas ut och Homeros berättelser om trojanska kriget utgör inramningen. Det var i denna suggestiva omgivning som Agamemnon samlade akajerna inför kriget mot Troja, för att efter hemkomsten mördas av sin hustru. Kanske är detta Homeros påhitt? Men sentida utgrävningar har bekräftat berättelsens fakta, som går att kontrollera. På 1870-talet hittades till och med en vacker dödsmask av rent guld och arkeologen Schliemann telegraferade då hem: "Jag har skådat Agamemnons ansikte".

På vägen mot Aten ligger Korintkanalen. Som en spikrak kanjon genom Korintiska näset har den förkortat sjövägen mellan Adriatiska och Egeiska haven med så mycket som trettiotvå mil.

När vi ankommer Aten så avrundar och sammanfattar vi resan med ett besök uppe på Akropolisklippan. Framför allt är de monument över den tid då demokratin föddes och individen fick en framträdande roll i historien, 400-talet f Kr. De gamla gudasagorna lever ännu kvar, men lika mycket lever minnet av de människor som levt och verkat här. Sokrates, Perikles, Alkibiades med flera får bilda bakgrund till vår Akropolisvandring. 

På kvällen avrundar vi vår fina vecka tillsammans med en middag på charmig taverna i Plaka. 

Dag 8 - Hemresa
Återresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 1 lunch (From avresa 2019-04-17 utgår denna lunch)
• 4 middagar (From avresa 2019-04-17: 5 middagar)
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Aten. Busstransfer till hotell 40 km. En övernattning på hotell i Aten.

Dag 2
Aten – Kalambaka, 350 km. Besök på Akropolismuseet. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Kalambaka.

Dag 3
Kalambaka – Delfi, 230 km. Besök vid Meteora. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Delfi.

Dag 4
Delfi – Olympia, 230 km. Besök i Delfi. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Olympia.

Dag 5
Olympia – Sparta, 230 km. Besök i Olympia. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Sparta.

Dag 6
Sparta – Tolo, 150 km. Besök i Mistra. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Tolo.

Dag 7
Tolo – Aten, 160 km. Besök i Epidauros, Mykene och Akropolis. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Aten.

Dag 8
Aten – Skandinavien. Transfer till flygplatsen, 40 km. Frukost ingår.

Grekland

Folkmängd 10,7 miljonerLandets yta 131 940 km²Valuta EuroReligion Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.Språk Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Aten t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Men på flera mindre, lokala tavernor är det ofta kontanter som gäller. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

From 2019 ingår inte gemensam dricks inte i resans pris. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 20 EUR till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel
Något lättare ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök. I bergstrakterna i det inre av landet är temperaturen som regel ytterligare ett par grader lägre än vad som anges i klimattabellen, och ymnigare nederbörd kan förekomma. Ta även med badkläder.

Övrigt
Hotellstandarden i Grekland är varierande, och rummen kan upplevas som små. Med anledning av nationella helgdagar kan tillfälliga ändringar i dagsprogrammet ske.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-03-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Athens
2019-03-24
08:40
2019-03-24
12:55
SAS, 777
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Athens
Copenhagen
2019-03-31
13:30
2019-03-31
15:45
SAS, 778
8 dagar Klassiska Grekland Köpenhamn 10 990 SEK 4 platser kvar Boka
2019-03-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2019-03-24
06:15
2019-03-24
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Athens
2019-03-24
08:40
2019-03-24
12:55
SAS, 777
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Athens
Copenhagen
2019-03-31
13:30
2019-03-31
15:45
SAS, 778
Copenhagen
Gothenburg
2019-03-31
17:15
2019-03-31
18:00
SAS, 1444
8 dagar Klassiska Grekland Göteborg 10 990 SEK Förfrågan
2019-03-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Athens
2019-03-24
06:35
2019-03-24
11:10
SAS, 1483
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Athens
Stockholm
2019-03-31
11:30
2019-03-31
14:05
SAS, 1834
8 dagar Klassiska Grekland Stockholm 10 990 SEK 2 platser kvar Boka
2019-04-17 8 dagar Klassiska Grekland Stockholm 12 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-04-17 8 dagar Klassiska Grekland Köpenhamn 12 150 SEK 6 platser kvar Boka
2019-05-04 8 dagar Klassiska Grekland Köpenhamn 11 990 SEK 2 platser kvar Boka
2019-05-04 8 dagar Klassiska Grekland Stockholm 11 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-05-11 8 dagar Klassiska Grekland Stockholm 11 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-05-11 8 dagar Klassiska Grekland Köpenhamn 11 990 SEK 6 platser kvar Boka
2019-06-01 8 dagar Klassiska Grekland Stockholm 11 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-06-01 8 dagar Klassiska Grekland Köpenhamn 11 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-09-14 8 dagar Klassiska Grekland Köpenhamn 11 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-09-14 8 dagar Klassiska Grekland Stockholm 11 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-09-21 8 dagar Klassiska Grekland Köpenhamn 11 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-09-21 8 dagar Klassiska Grekland Stockholm 11 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-10-05 8 dagar Klassiska Grekland Köpenhamn 11 250 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-10-05 8 dagar Klassiska Grekland Stockholm 11 250 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-10-26 8 dagar Klassiska Grekland Köpenhamn 10 890 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-10-26 8 dagar Klassiska Grekland Stockholm 10 890 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose