Sorrentos solgula citronermed Capri, Pompeji och Vesuvius

På denna kulturella rundresa upplever vi den spektakulära Amalfikusten, som även finns upptagen på Unescos världsarvslista. 

Denna rundresa med kultur tar dig till en av Europas mest spektakulära kustlinjer, den berömda Amalfikusten. Med flärdfulla Sorrento som bas upplever du konstnärstaden Positano, den romantiska ön Capri liksom Vesuvius kraterkant. I den historiska staden Pompeji stiger du in i antikens värld. Besöken tar dig även tätt inpå den grönskande Medelhavsnaturen med sina dofter och Sorrentos solgula citroner. 

RESFAKTA

Länder: Italien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vandring på vulkanen Vesuvius
 • Amalfikustens vackraste byar
 • Pompejis arkeologiska utgrävningar
 • Romantiska Capri
 • Sju nätters boende i Sant´Agnello (Sorrento)

Dagsprogram
apr/maj + september

Dag 1 - Ankomst Rom. 

Avresa från Skandinavien till Rom, där vi möts av din TEMA-reseledare och buss. I utkanten av Rom njuter vi en vällagad italiensk lunch innan vi fortsätter upp på motorvägen till Neapel. Söder om Neapel ligger den vackra Sorrentohalvön med sin långa karaktäristiska kustremsa. Här växer världens finaste och godaste citroner. Med start i februari börjar de söta citronerna att skördas. Vi ankommer Sant´Agnello strax norr om Sorrento där vi ska bo hela vistelsen.

Dag 2 – Söta citroner. 
Rundresans första dag börjar med ett besök inne i Sorrento. Staden ligger på en bergsplatå med branta stup ned mot havet, och är sedan länge en känd badort som frekventerats av kungligheter, författare och andra celebriteter. Sorrento är vidare en stad för kulturintresserade och alla andra som söker en skönhetsupplevelse utöver det vanliga. I mer än hundra år har Sorrento varit en av Italiens mest omsusade semesterorter. Än idag sitter flärden kvar. Här finns väldoftande delikatessbutiker, kaffeterrasser med rottingmöbler och badbryggor med gammaldags omklädningshytter. Lägg till detta ett charmigt småstadsliv.  

Med bussen fortsätter vi längs de slingrande och panoramiska vägarna ut på Sorrentohalvön. Var man än tittar längs kusten ser man olivlundar och citronlundar. Du känner igen citronerna på ett lite knottrigare skal än de vi hittar hemma. De har ett tjockt skal fyllt med olja och riktigt frisk citronsmak.

Efter bussturen äter vi en traditionell söndagslunch på en så kallad agriturismo (vin- och bondgård) på kullarna ovanför Sorrento. Här sitter vi omgivna av vinrankor, fikonträd, apelsiner och citroner.

I Italien är maten en stor del av kulturen. Men det finns något som är viktigare och det är traditionerna. Att sätta sig ner tillsammans vid ett stort bord och äta en måltid tillsammans, innebär att du får spendera tid tillsammans med vänner och bekanta. Kasta inte i dig maten. Slå dig ner, luta dig tillbaka och njut av livets goda.

Efter en välsmakande lunch åker vi tillbaka till vårt hotell.

Dag 3 - Vesuvius. Pompeji. 
Efter frukost reser vi till berget och vulkanen Vesuvius. Vulkanen som sträcker sig 1 277 meter över havet klassificeras som en stratovulkan och är fortfarande aktiv. På en höjd av 1000 meter går vi av bussen och vandrar upp till kraterkanten. Det var den här vulkanens utbrott år 79 som lade Pompeji och många andra städer i området under aska och pimpsten. Vesuvius har haft hög förekomst av vulkanutbrott, även om lång tid förflyger mellan utbrotten. Det senaste ägde rum 1944. 

Efter besöket på vulkanen beger vi oss till en restaurang vars ägare studerat gamla romerska recept och skapat menyer efter bland annat Plinius och Horatius brev och skrifter.

På eftermiddagen har det blivit dags för ett besök vid Pompejis unika ruiner – en av resans absoluta höjdpunkter. Tack vare utgrävningarna, som började 1748, har vi idag möjlighet att konkret stiga in i antikens värld och få en inblick i romarnas dagliga liv. Vi går på gator och trottoarer som anlades under antiken. Vi ser olika typer av byggnader som tempel, butikslokaler, badhus och bostadshus dekorerade med mosaiker och fresker. Vi återvänder till Sant´Agnello med ett lokalt tåg.

Dag 4 – Amalfikustens bästa. 
Dagens utflykt tar oss till Amalfikusten, kanske världens vackraste kuststräcka. Det är lätt att bli mållös av de fantastiskt vackra scenerier vi ser med buss. Höga bergstoppar, hus som klättrar på sluttningar, små mysiga badvikar och ett blått hav. Positano som är trappornas stad har ett sagolikt läge. Amalfi är en liten stad som bjuder på en lokal atmosfär längs en lång huvudgata som går från hamnen och in i Kvarndalen där du hittar det intressanta pappersmuséet. Ta dig gärna upp för trapporna till Amalfis imponerande domkyrka och slå dig sedan ner på någon av de många mysiga konditorierna nedanför. I Ravello har du tid att besöka Villa Rufolo för att njuta av utsikten från oändlighetens terrass. Givetvis får vi tid att på egen hand hinna upptäcka sevärdheterna och äta lunch.  

Dag 5 – Capri.  
Med buss och båt reser vi från Sorrento till romantiska Capri, ön som både är unik och exklusiv. Dramatiska klippor stupar rakt ner i ett azurblått hav och byarna ligger utspridda bland doftande apelsin- och citronlundar. Capri stad ligger geografiskt ganska mittpå ön och är en charmerande liten pärla. De flesta gatorna är bilfria, husen vitrappade och affärerna är många. På torget tar man sig gärna ett glas vin eller en espresso mellan shopping och sightseeing.  

Från Capri stad reser vi med buss upp till Anacapri för lunch och besök vid Villa San Michele, där den svenske läkaren Axel Munthe byggde sitt livsverk. Anläggningen är uppförd på ruinerna efter den romerska kejsaren Tiberius villa från 20-talet efter Kristus. Från den praktfulla terrasserade trädgården har vi en oslagbar utsikt över Capri stad, hamnen och Neapelbukten.

I Anacapri får du även egen tid för att kanske göra ett besök med sittliften till berget Monte Solaro, eller bara strosa i de fina gränderna någon timme innan vi återvänder till hamnen och tar båten och buss tillbaka till Sant´Agnello.

Dag 6. Ledig dag. 
Du har dagen till eget förfogande. Din reseledare kan ge dig flera tips på trevliga aktiviteter. Du kanske vill göra en tågutflykt till Herkulaneum, besöka Neapel, bada på Ischia eller göra sköna strövtåg i Sorrento. Kanske går du på en gastronomisk upptäcktsfärd? Regionens huvudstad, Neapel, är ett mecka för pizza. Butikerna på Sorrentohalvön är fyllda med torkad pasta. En bra present att ta med hem. Den lokala specialiteten är Paccheri. Sfogliatelle är ett fyllt skalformat bakverk gjort av tunna skikt av deg. Dessa serveras ofta med strösocker, de smälter i munnen. Njut av Sorrento-citronerna i form av limoncello, gelato eller en granita! 

Dag 7 – Paestum och mozzarella. 
Resans sista utflykt går till Paestum. Som grundades på 600-talet f. Kr av grekiska kolonister. Det blev en viktig handelsstad i det som kallas Magna Grecia, en lång rad av antika grekiska städer på den italienska halvön. Här uppfördes tre doriska tempel till några av de hyllade gudarna som Apollon, Athena, Hera och Poseidon.  

Efter att vi har beundrat den arkeologiska parken med dess museum reser vi till Tenuta Vannulo och familjen Palmieri för att besöka deras moderna ekologiska buffelfarm. Vi gör en intressant rundvandring på gården som har 600 vattenbufflar och får veta hur det går till att framställa äkta mozzarella. Här njuter vi dagens lunch som består av några av gårdens ljuvliga produkter. 

Dag 8 - Hemresa. 
Transfer från Sant´Agnello – Fiumicino och Roms flygplats. Vi säger Arrivederci och på återseende till pastan, pizzan och de solgula citronernas förlovade land! 


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Rom, t/r (Sommar 2019 flyger vi till Napoli)
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 1 middag
• hotellskatt 10 euro person ingår

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Rom/Fiumicino. Buss till Sant´Agnello / Sorrento, ca 285 km. Sju övernattningar på hotell i Sant´Agnello, Sorrento. Lunch och middag ingår.

Dag 2
Buss Sant Sant´Agnello - Termini – Sant Agata och tillbaka, ca 23 km. Besök i Sorrento. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Buss Sant´Agnello - Vesuvius – Pompeji ca 71 km. Vandring på vulkanen Vesuvius, ca 5 km. Vandring vid Pompeji, ca 2,5 km. Lokaltåg Pompeji - Sant´Agnello, ca 25 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Buss Sant´Agnello – Positano – Amalfi – Ravello – Sant´Agnello. Buss ca 50 km. Tid på egen hand i Amalfi. Frukost ingår.

Dag 5
Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 6
Buss Sant´Agnello – Sorrento ToR, ca 6 km. Båt Sorreno – Capri ToR, lokalbuss Capri – Anacapri ToR. Besök i Capri stad och Axel Muntes hus på Anacapri. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Buss Sant´Agnello – Paestum – Vannulo – Sant´Agnello, ca 200 km. Besök i Paestums arkeologiska park samt på en buffelfarm. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Sant´Agnello – Rom – Skandinavien. Buss 285 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 58 milj 

Landets yta 301 230 km²  Valuta Euro Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska, albanska, slovenska och grekiska Religion Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. Övriga är bl a muslimer, protestanter, Jehovas vittnen, buddister och judar.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Rom ToR. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta:
Euro (EUR).
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. Läs mer under "Valutaväxling"
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor. 

Dricks:
Vår TEMA-guide samlar in 30 EUR per person (ca 300 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen av dricks till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera.  

Gruppstorlek:
2018:Minst 15 personer och max 19 personer. 
2019:Minst 15 personer och max 24 personer. 

Klimat och klädsel:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. 

Observera:
Det är ingen vandringsresa, men vi promenerar ett par kilometer per dag, ofta på ojämn mark i samband med arkeologiska områden, besök på Vesuvius och stadsvandringar. Det är viktigt att du tar med ett par bekväma och rejäla skor, väl ingångna och med låg klack och gummisula. 

Transfer: 
2018:Transfer i restid från Rom flygplats till hotellet ca 3,5 – 4 timmar. Tillkommer stopp för rast.
2019:Transfer i restid från Napolis flygplats till hotellet ca 1,5 timme.

Boendet:

2018: Vi bor i standardrum på Hotel Caravel.
2019: Vi bor i standardrum med utsikt mot trädgården eller havet på Hotel Britannia. 

Program:
2019: Vi ersätter den arkeologiska utgrävningszonen Pompeji med Herkulaneum. 


Med reservation för ändringar. 

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-09-08

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Rome
2018-09-08
07:10
2018-09-08
10:20
SAS, 1841
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rome
Stockholm
2018-09-15
11:10
2018-09-15
14:20
SAS, 1842
8 dagar Sorrentos solgula citroner Stockholm 19550 SEK Förfrågan
2018-09-08

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Rome
2018-09-08
08:05
2018-09-08
10:35
SAS, 681
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rome
Copenhagen
2018-09-15
11:25
2018-09-15
14:00
SAS, 682
8 dagar Sorrentos solgula citroner Köpenhamn 19550 SEK Förfrågan
2019-04-20

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-04-20
06:05
2019-04-20
08:15
Lufthansa, 809
Frankfurt
Naples
2019-04-20
09:50
2019-04-20
11:45
Lufthansa, 334
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Munich
2019-04-27
13:00
2019-04-27
14:40
Lufthansa, 1927
Munich
Stockholm
2019-04-27
15:40
2019-04-27
17:50
Lufthansa, 2418
8 dagar Sorrentos solgula citroner Stockholm 22550 SEK 6 platser kvar Boka
2019-04-20

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-04-20
06:45
2019-04-20
08:15
Lufthansa, 833
Frankfurt
Naples
2019-04-20
09:50
2019-04-20
11:45
Lufthansa, 334
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Munich
2019-04-27
13:00
2019-04-27
14:40
Lufthansa, 1927
Munich
Copenhagen
2019-04-27
17:15
2019-04-27
18:45
Lufthansa, 2444
8 dagar Sorrentos solgula citroner Köpenhamn 22550 SEK 6 platser kvar Boka
2019-04-20

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-04-20
06:35
2019-04-20
08:15
Lufthansa, 821
Frankfurt
Naples
2019-04-20
09:50
2019-04-20
11:45
Lufthansa, 334
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Munich
2019-04-27
13:00
2019-04-27
14:40
Lufthansa, 1927
Munich
Gothenburg
2019-04-27
15:45
2019-04-27
17:35
Lufthansa, 2430
8 dagar Sorrentos solgula citroner Göteborg 22550 SEK 6 platser kvar Boka
2019-05-04

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-05-04
06:45
2019-05-04
08:15
Lufthansa, 833
Frankfurt
Naples
2019-05-04
09:50
2019-05-04
11:45
Lufthansa, 334
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Frankfurt
2019-05-11
13:20
2019-05-11
15:20
Lufthansa, 335
Frankfurt
Copenhagen
2019-05-11
16:55
2019-05-11
18:15
Lufthansa, 830
8 dagar Sorrentos solgula citroner Köpenhamn 19015 SEK 6 platser kvar Boka
2019-05-04

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-05-04
06:05
2019-05-04
08:15
Lufthansa, 809
Frankfurt
Naples
2019-05-04
09:50
2019-05-04
11:45
Lufthansa, 334
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Frankfurt
2019-05-11
13:20
2019-05-11
15:20
Lufthansa, 335
Frankfurt
Stockholm
2019-05-11
16:10
2019-05-11
18:10
Lufthansa, 804
8 dagar Sorrentos solgula citroner Stockholm 19015 SEK Förfrågan
2019-05-04

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-05-04
06:35
2019-05-04
08:15
Lufthansa, 821
Frankfurt
Naples
2019-05-04
09:50
2019-05-04
11:45
Lufthansa, 334
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Frankfurt
2019-05-11
13:20
2019-05-11
15:20
Lufthansa, 335
Frankfurt
Gothenburg
2019-05-11
16:50
2019-05-11
18:25
Lufthansa, 818
8 dagar Sorrentos solgula citroner Göteborg 19015 SEK 5 platser kvar Boka
2019-09-07 8 dagar Sorrentos solgula citroner Köpenhamn 19015 SEK 6 platser kvar Boka
2019-09-07 8 dagar Sorrentos solgula citroner Stockholm 19015 SEK 6 platser kvar Boka
2019-09-07 8 dagar Sorrentos solgula citroner Göteborg 19015 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose