Syditalienskt panoramamed Europas kulturhuvudstad Matera

Vi besöker en rad charmerande byar nere på den italienska stövelns fot. Alberobello med trulli-husen, den vita byn Ostuni, barockstaden Lecce och grottstaden Matera etsar sig fast i minnet. Matera är ett av Unescos världsarv som dessutom utsågs till Europas kulturhuvudstad 2019.

RESFAKTA

Länder: Italien

Typ av resa: Mat- och vinresa - Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Pompejis arkeologiska utgrävningar
 • Castellanas grottor
 • Trullistaden Alberobello
 • Barockstaden Lecce
 • Grottstaden Matera

Dagsprogram
Avresor 2022

Dag 1. Ankomst till Italien.

Avresa från Skandinavien. Vi flyger via München till flygplatsen i Neapel. Här möter TEMAs reseledare och buss, som tar oss till rundresans första hotell i centrala Neapel.


Dag 2. Pompeji. Martina Franca.
Efter frukost har det blivit dags för ett besök vid Pompejis unika ruiner – en av resans höjdpunkter. Tack vare utgrävningarna, som började 1748, har vi idag möjlighet att stiga in i antikens värld och få en inblick i romarnas dagliga liv. Vi går på gator och trottoarer som anlades under antiken. Vi ser tempel, butikslokaler, badhus och bostadshus dekorerade med mosaiker och fresker.

På vägen från Pompeji mot Martina Franca gör vi ett kort uppehåll så att vi på egen hand har möjlighet äta en lättare lunch.

I södra Italien är det många erövrare som satt sina avtryck i både arkitektur och kultur, för att inte nämna maten. Den smakar lika utsökt som i resten av Italien men det upplevs som man får mer för pengarna här. Desto längre söderut vi kommer, ju mer öppna och gästfria är italienarna – så här är det kul att komma på besök, speciellt för dem som har lärt sig några italienska ord innan ankomsten.

Staden Martina Franca, som blir vår utgångspunkt de två kommande dagarna, kännetecknas av att en stor del av bebyggelsen är uppförd i rokokostil. Det imponerande Palazzo Ducale, som numera är rådhus, är en arkitektonisk raritet. Upphovsman är ingen mindre än Gian Lorenzo Bernini, den italienska barockens ledande namn. Denne store arkitekt och skulptör brukar annars ofta förknippas med imponerande konstverk i den italienska huvudstaden Rom.


Dag 3. Castellanas grottor.
Efter frukost beger vi oss ut för att uppleva en av regionen Apuliens populäraste besöksmål. De berömda grottorna i Castellana är en av Europas mest storslagna serie av grottor. De många kristallerna, stalagmiterna och stalaktiterna gör den ovanligt vacker. Grottorna som formats genom årtusenden av underjordisk erosion i en kalkstensplatta, upptäcktes 1938 av grottforskaren Franco Anelli. Idag är ungefär tre mil av grottorna utforskade och säkrade. Vi gör en underjordisk promenad och ser några av de vackra bergsformationerna. 

Vår resa fortsätter till en ekologisk lantgård där vi äter en stadig italiensk lunch. Här gör man sin egen pasta och bakar lantbrödet i vedeldade ugnar. Naturligtvis kommer alla ekologiska produkter från den egna gården. 

Under eftermiddagen besöker vi Alberobello och de söta trulli-husen. En trullo är ett cirkelrunt hus i kalksten med konformat tak. Enligt legenden byggdes husen så här för att man skulle slippa behöva betala skatt på sina fasta byggnader. Blev det kontroll kunde man snabbt riva sitt stenhus. Trullihusen byggs fortfarande enligt historiska metoder och utan murbruk. Alberobellos trullihus finns upptagna på Unescos världsarvslista.


Dag 4. Locorotondo. Ostuni. Lecce.
Grannbyn Locorotondo är huvudort i området, men det är också ett berömt vindistrikt som idag producerar vitt vin och en utsökt olivolja.  

Likt en arkitektonisk juvel ligger det medeltida och vackra Ostuni ovanför olivlundar och kullar i en nordöstra delen av stövelns klack – halvön Salento. Ostuni upplevs som en levnadsglad stad fylld av restauranger och livliga barer, men ändå med en intim och avkopplande atmosfär. Stadens katedral är dramatisk och har en ovanlig gotisk-romansk fasad. Här gör vi ett besök och svalkar oss lite. Med buss fortsätter vi till det praktfulla Lecce, Syditaliens motsvarighet till Florens, där vi hittar vårt hotell på bekvämt gångavstånd från Lecces historiska centrum.

Under en stadspromenad njuter vi stadens vackra palats och byggnader. Lecce uppfördes som en grekisk bosättning, men blev snart ett viktigt centrum i romarriket. Under 1600- och 1700-talen uppfördes många byggnader i Lecces egen barockstil. Såsom övriga städer i landskapet så dominerades den tidigt av både greker och romare. Kejsare Hadrianus uppförde här en amfiteater och lät bygga en väg som förband staden med en hamn i kejsarens eget namn – Porto di Adriano – Hadrianus hamn. Innanför den gamla stadskärnans murar finns allt inom bekvämt gångavstånd.


Dag 5. Otranto.
Vi börjar dagen med en tur längst ut på den italienska klacken, till den vita staden vid den turkosblå bukten – Otranto. Under romarriket var Otranto den största och viktigaste hamnen mot öster. I dag är staden en lite mer stillsam turistort med drygt 5 000 invånare.

De senaste åren har turister från andra delar av världen börjat hitta hit, men det är fortfarande italienarna själva som står för den största andelen besökare. Lata dagar på stranden och promenader med en glasstrut i handen är den rätta melodin här. Bakom en ringmur längst i söder ligger den gamla staden med sina vindlande gränder och huvudgatan Corso Garibaldi lockar med restauranger och shopping. Tillsammans gör vi en stadspromenad, för att på lite närmare håll bekanta oss med Otranto.

Dagens lunch äter vi på en vingård nära Scorrano. Vi återvänder sedan till Lecce och har ledigt resten av dagen. Vi kan rekommendera en kvällspromenad för att på egen hand se staden i ett romantiskt kvällsljus.


Dag 6. Grottstaden Matera.
Idag lämnar vi Lecce och reser mot grannregionen Basilicata. Den moderna staden Matera ligger på en platå, medan den gamla historiska stadsdelen klättrar nerför en klyfta i berget. Den gamla stadsdelen består av grottor som varit bebodda sedan förhistorisk tid. Här finns inte mindre än 100 kyrkor uthuggna direkt ur klippan. Små hus är travade på varandra så att gatorna samtidigt bildar hustak för någon annan. 

I början av 1950-talet erkände politikerna det skamliga i att folk fortfarande levde på detta vis. Nya kvarter byggdes och på 1960-talet tvingades invånarna att lämna den gamla stadsdelen. 1993 skrevs Matera in på Unescos världsarvslista och med hjälp av EU-pengar har förfallet delvis kunnat bromsas. Här vandrar vi och upplever en mycket annorlunda stadsbild. För alla filmälskare kan det vara kul att veta att den nya James Bond-filmen, "No Time To Die", har spelats in här. Det kommer att finnas tillfälle att äta lunch i staden innan vi fortsätter resan mot Salerno. 


Dag 7. Paestum och mozzarella.
Rundresans sista utflykt tar oss till Paestum. Staden grundades på 600-talet f. Kr av grekiska kolonister. Det blev en viktig handelsstad i det som kom att kallas Magna Grecia, en lång rad av antika grekiska städer på den italienska halvön. Här uppfördes tre doriska tempel till några av de hyllade gudarna som Apollon, Athena och Poseidon.   

Efter att vi har beundrat den arkeologiska parken reser vi till en buffelfarm för att lära oss lite om vattenbufflar och hur det går till när man tillverkar äkta mozzarella. Här njuter vi dagens lunch som består av några av gårdens ljuvliga produkter. 


Dag 8. Hemresa.
Efter frukost är det dags att ta farväl av Syditalien. Med buss reser vi direkt till Neapels flygplats. Arrivederci – på återseende.


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

Flyg till Neapel, tur och retur
Samtliga övernattningar
TEMA-reseledare
7 frukostar
3 luncher
5 middag
Hotellskatt à 6 euro person ingår

RESFAKTA

Dag 1.

Flyg Skandinavien – Neapel/Napoli. Buss till Neapel, ca 8 km. En övernattning på hotell i Neapel. Middag ingår.

Dag 2.
Buss Neapel – Pompeji – Martina Franca, ca 333 km. Besök i Pompeji. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Martina Franca.

Dag 3.
Buss Martina Franca – Castellana – Alberobello – Martina Franca, ca 80. Besök I Castellanas grottor och Alberobello. Frukost och vingårdslunch ingår.

Dag 4.
Buss Martina Franca – Locorotondo – Ostuni – Lecce, ca 130 km. Besök i Locorotondo och Ostuni. Frukost och middag ingår.

Dag 5.
Buss Lecce – Otranto – Scorrano tur och retur ca 100 km. Stadsvandring i Lecce. Frukost, vingårdslunch och middag ingår.

Dag 6.
Buss Lecce – Matera – Salerno, ca 385 km. Besök i Matera. Två övernattningar i Salerno. Frukost ingår.

Dag 7.
Besök i Paestum. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 8.
Buss Paestum – Neapel/ Napoli ca 120 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 60 miljoner
Landets yta 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska.
Religion Cika 85 % av italienarna är romerska katoliker.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Neapel ToR. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta

Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Gemensam dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 30 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat och klädsel

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.yr.no.

Observera

Detta är inte en vandringsresa, men vi promenerar ett par kilometer per dag, ofta på ojämn mark. Ett par bekväma och rejäla skor, väl ingångna och med låg klack och gummisula är skönast att ha på fötterna under dagtid.

Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-09-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Naples
2022-09-17
08:40
2022-09-17
11:20
SAS, 2681
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Copenhagen
2022-09-24
12:10
2022-09-24
14:50
SAS, 2682
8 dagar Syditalienskt panorama Köpenhamn 22 290 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-09-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2022-09-17
06:00
2022-09-17
07:15
SAS, 1415
Copenhagen
Naples
2022-09-17
08:40
2022-09-17
11:20
SAS, 2681
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Copenhagen
2022-09-24
12:10
2022-09-24
14:50
SAS, 2682
Copenhagen
Stockholm
2022-09-24
15:30
2022-09-24
16:45
SAS, 1424
8 dagar Syditalienskt panorama Stockholm 20 650 SEK Förfrågan
2022-09-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2022-09-17
06:15
2022-09-17
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Naples
2022-09-17
08:40
2022-09-17
11:20
SAS, 2681
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Copenhagen
2022-09-24
12:10
2022-09-24
14:50
SAS, 2682
Copenhagen
Gothenburg
2022-09-24
20:50
2022-09-24
21:45
SAS, 448
8 dagar Syditalienskt panorama Göteborg 23 790 SEK 2 platser kvar Boka
2022-09-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Naples
2022-09-24
08:40
2022-09-24
11:20
SAS, 2681
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Copenhagen
2022-10-01
12:10
2022-10-01
14:50
SAS, 2682
8 dagar Syditalienskt panorama Köpenhamn 23 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-09-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2022-09-24
06:00
2022-09-24
07:15
SAS, 1415
Copenhagen
Naples
2022-09-24
08:40
2022-09-24
11:20
SAS, 2681
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Copenhagen
2022-10-01
12:10
2022-10-01
14:50
SAS, 2682
Copenhagen
Stockholm
2022-10-01
15:30
2022-10-01
16:45
SAS, 1424
8 dagar Syditalienskt panorama Stockholm 20 890 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-09-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2022-09-24
06:20
2022-09-24
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Naples
2022-09-24
08:40
2022-09-24
11:20
SAS, 2681
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Copenhagen
2022-10-01
12:10
2022-10-01
14:50
SAS, 2682
Copenhagen
Gothenburg
2022-10-01
17:50
2022-10-01
18:45
SAS, 440
8 dagar Syditalienskt panorama Göteborg 22 250 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.