Nyhet

Syditalienskt panoramamed Europas kulturhuvudstad Matera

Vi besöker en rad charmerande byar nere på den italienska stövelns fot. Alberobello med trulli-husen, den vita byn Ostuni, barockstaden Lecce och grottstaden Matera etsar sig fast i minnet. Matera är ett av Unescos väldsarv och dessutom utsett till Europas kulturhuvudstad 2019. 

RESFAKTA

Länder: Italien

Typ av resa: Mat- och vinresa - Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Pompejis arkeologiska utgrävningar
 • Castellanas grottor
 • Trullistaden Alberobello
 • Barockstaden Lecce
 • Grottstaden Matera

Dagsprogram
April - Oktober 2019

Dag 1 - Ankomst till Italien.

Avresa från Skandinavien. Vi flyger via München till flygplatsen i Neapel. Här möts vi av TEMAs reseledare och buss, som tar oss till rundresans första hotell i centrala Neapel. 

Dag 2 - Pompeji. Martina Franca.
Efter frukost har det blivit dags för ett besök vid Pompejis unika ruiner – en av resans höjdpunkter. Tack vare utgrävningarna, som började 1748, har vi idag möjlighet att konkret stiga in i antikens värld och få en inblick i romarnas dagliga liv. Vi går på gator och trottoarer som anlades under antiken. Vi ser olika typer av byggnader som tempel, butikslokaler, badhus och bostadshus dekorerade med mosaiker och fresker.  

På vägen från Pompeji mot Martina Franca gör vi ett kort uppehåll så att vi på egen hand har möjlighet att inta en smörgås eller liknande.

I södra Italien är det många erövrare som satt sina avtryck i både arkitektur och kultur, för att inte nämna maten. Det smakar lika utsökt som i resten av Italien men det upplevs som man får mer för pengarna här. Desto längre söderut vi kommer, mu mer öppna och gästfria är italienarna – så här är det kul att komma på besök, speciellt om du har lärt dig några italienska ord innan ankomsten.

Staden Martina Franca som blir vår utgångspunkt de två kommande dagarna kännetecknas av att en stor del av bebyggelsen är uppförd i rokokostil. Det imponerande Palazzo Ducale, som numera är rådhus, är en arkitektonisk raritet. Upphovsman är ingen mindre än Gian Lorenzo Bernini, den italienska barockens ledande namn. Denne store arkitekt och skulptör brukar annars ofta förknippas med imponerande konstverk i den italienska huvudstaden Rom.

Dag 3 - Castellanas grottor.
Efter frukost beger vi oss ut för att uppleva en av regionen Apuliens populäraste besöksmål. De berömda grottorna i Castellana är en av Italiens och Europas mest storslagna serie av grottor. De många kristallerna, stalagmiterna och stalaktiterna gör den ovanligt vacker. Grottorna som formats genom årtusenden av underjordisk erosion i en kalkstensplatta upptäcktes 1938 av grottforskaren Franco Anelli. Idag är ungefär tre mil av grottorna utforskade och säkrade. Här gör vi en underjordisk promenad och ser några av de vackra bergsformationerna. Vår resa fortsätter till en ekologisk lantgård där vi äter en äkta italiensk gemensam måndagslunch. Här gör man sin egen pasta och bakar lantbrödet i vedeldade ugnar. Naturligtvis kommer alla ekologiska produkter från den egna gården. 

Under eftermiddagen besöker vi Alberobello och de söta trulli husen. En trullo är ett cirkelrunt hus i kalksten med konformat tak. Enligt legenden byggdes husen så här för att man skulle slippa behöva betala skatt på sina fasta byggnader. Blev det kontroll kunde man snabbt riva sitt stenhus. Trullihusen byggs fortfarande enligt historiska metoder och utan murbruk. Alberobellos trullihus finns upptagna på Unescos världsarvslista.

Dag 4 - Locorotondo. Ostuni.
Grannbyn Locorotondo är huvudort i området, men det är också ett berömt vindistrikt som idag producerar ett vitt vin. Förutom vin produceras här även utsökt olivolja.  

Likt en arkitektonisk juvel ligger det medeltida och vackra Ostuni ovanför olivlundar och kullar. Här tar Trulli-regionen tar slut och ett litet torrare distrikt, det så kallade Salento området tar vid. Ostuni upplevs som en levnadsglad by fylld av restauranger och livliga barer, men ändå med en intim och avkopplande atmosfär. Stadens katedral är dramatisk och har en ovanlig gotisk-romansk fasad. Här gör vi ett besök och svalkar oss lite. Med buss fortsätter vi till det praktfulla Lecce, syditaliens motsvarighet till Florens. Vårt hotell ligger på bekvämt gångavstånd från historiska centrum.

Dag 5 - Lecce.
På förmiddagen besöker vi Lecce som uppfördes som en grekisk bosättning, men blev snart ett viktigt centrum i romarriket. Under 1600- och 1700-talen uppfördes många byggnader i Lecces egen barockstil. Såsom övriga städer i landskapet så dominerades den tidigt av både greker samt av romare. Kejsare Hadrianus uppförde här en amfiteater samt lät bygga en väg som förband staden med en hamn i kejsarens eget namn – Porto di Adriano – Hadrianus hamn. Innanför den gamla stadskärnans murar finns allt inom bekvämt gångavstånd.  

Under en stadspromenad njuter vi stadens vackra palats och byggnader. Här får vi också tid för shopping och egna vandringar.

Dagens lunch äter vi på en vingård. Vi ¨återvänder till Lecce och du har resten av dagen ledigt. Vi kan rekommendera en kvällspromenad för att på egen hand se staden i ett romantiskt kvällsljus.

Dag 6 - Grottstaden Matera.
Idag lämnar vi Lecce och reser mot grann-regionen Basilicata. Den moderna staden Matera ligger på en platå, medan den gamla historiska stadsdelen klättrar nerför en klyfta i berget. Den gamla stadsdelen består av grottor som varit bebodda sedan förhistorisk tid. Här finns inte mindre än 100 kyrkor uthuggna direkt ur klippan! Små hus är travade på varandra så att gatorna samtidigt bildar hustak för någon annan. I början av 1950-talet erkände politikerna det skamliga i att folk fortfarande levde på detta vis. Nya kvarter byggdes och på 1960-talet tvingades invånarna att lämna den gamla stadsdelen. 1993 skrevs Matera in på Unescos världsarvslista och med hjälp av EU-pengar har förfallet delvis kunnat bromsas. Här gör vi en vandring och får uppleva en mycket annorlunda stadsbild. Det kommer att finnas tillfälle att äta lunch i staden innan vi fortsätter resan mot Paestum. 

Dag 7 - Paestum och mozzarella.
Rundresans sista utflykt tar oss till Paestum. Staden grundades på 600-talet f. Kr av grekiska kolonister. Det blev en viktig handelsstad i det som kom att kallas Magna Grecia, en lång rad av antika grekiska städer på den italienska halvön. Här uppfördes tre doriska tempel till några av de hyllade gudarna som Apollon, Athena och Poseidon.   

Efter att vi har beundrat den arkeologiska parken reser vi till en buffelfarm för att lära oss lite om om vattenbufflar och hur det går till när man tillverkar äkta mozzarella. Här njuter vi dagens lunch som består av några av gårdens ljuvliga produkter. 

Dag 8 - Hemresa.
Efter frukost är det dags att ta farväl av Syditalien. Med buss reser vi direkt till Neapels flygplats. Arrivederci – på återseende. 


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

Flyg till Neapel, tur och retur
Samtliga övernattningar

TEMA-reseledare
7 frukostar
3 luncher
5 middag
Hotellskatt à 6 euro person ingår

RESFAKTA

Dag 1.

Flyg Skandinavien – Neapel/Napoli. Buss till Neapel, ca 8 km. En övernattning på hotell i Neapel. Middag ingår.

Dag 2.
Buss Neapel – Pompeji – Martina Franca, ca 333 km. Besök i Pompeji. Frukost och middag ingår. övernattningar på hotell i Martina Franca.

Dag 3.
Buss Martina Franca – Castellana – Alberobello – Martina Franca, ca 80. Besök I Castellanas grottor och Alberobello. Frukost och vingårdslunch ingår.

Dag 4.
Buss Martina Franca – Locorotondo – Ostuni – Lecce, ca 130 km. Besök i Locorotondo och Ostuni. Frukost och middag ingår.

Dag 5.
Buss Lecce – Scorrano tur och retur ca 70 km. Stadsvandring i Lecce. Frukost och vingårdslunch ingår.

Dag 6.
Buss Lecce – Matera – Paestum, ca 385 km. Besök i Matera. Två övernattningar i Paestum. Frukost och middag ingår.

Dag 7.
Besök i Paestum. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 8.
Buss Paestum – Neapel/ Napoli ca 120 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 60 milj

Landets yta 301 230 km²

Valuta Euro

Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska. 

Religion Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. 

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Neapel ToR. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta:


Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. Läs mer under "Valutaväxling"

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Gemensam dricks inkluderas inte på denna resa och istället rekommenderar vi ett belopp om 30 EUR (ca 300 kronor) för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer.

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.yr.no.

Observera:

Det är ingen vandringsresa, men vi promenerar ett par kilometer per dag, ofta på ojämn mark. Ett par bekväma och rejäla skor, väl ingångna och med låg klack och gummisula är skönast att ha på fötterna under dagtid.

För ankomsten den 25 maj kan viss väntetid uppstå mellan flygens ankomsttider vid flygplatsen i Napoli/Neapel.


Med reservation för ändringar.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-04-06 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Munich
2019-04-06
06:15
2019-04-06
07:50
Lufthansa, 2447
Munich
Naples
2019-04-06
10:40
2019-04-06
12:15
Lufthansa, 1926
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Frankfurt
2019-04-13
13:05
2019-04-13
15:05
Lufthansa, 335
Frankfurt
Copenhagen
2019-04-13
16:55
2019-04-13
18:15
Lufthansa, 830
8 dagar Syditalienskt panorama Köpenhamn 17 490 SEK 6 platser kvar Boka
2019-04-06 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Munich
2019-04-06
06:00
2019-04-06
08:10
Lufthansa, 2421
Munich
Naples
2019-04-06
10:40
2019-04-06
12:15
Lufthansa, 1926
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Frankfurt
2019-04-13
13:05
2019-04-13
15:05
Lufthansa, 335
Frankfurt
Stockholm
2019-04-13
16:00
2019-04-13
18:00
Lufthansa, 804
8 dagar Syditalienskt panorama Stockholm 17 490 SEK 5 platser kvar Boka
2019-04-06 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Munich
2019-04-06
06:00
2019-04-06
07:45
Lufthansa, 2433
Munich
Naples
2019-04-06
10:40
2019-04-06
12:15
Lufthansa, 1926
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Frankfurt
2019-04-13
13:05
2019-04-13
15:05
Lufthansa, 335
Frankfurt
Gothenburg
2019-04-13
16:50
2019-04-13
18:25
Lufthansa, 818
8 dagar Syditalienskt panorama Göteborg 17 490 SEK 6 platser kvar Boka
2019-05-18 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Munich
2019-05-18
12:45
2019-05-18
14:20
Lufthansa, 2443
Munich
Naples
2019-05-18
15:20
2019-05-18
16:55
Lufthansa, 1928
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Frankfurt
2019-05-25
13:20
2019-05-25
15:20
Lufthansa, 335
Frankfurt
Copenhagen
2019-05-25
16:55
2019-05-25
18:15
Lufthansa, 830
8 dagar Syditalienskt panorama Köpenhamn 17 450 SEK 6 platser kvar Boka
2019-05-18 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Munich
2019-05-18
11:50
2019-05-18
13:55
Lufthansa, 2415
Munich
Naples
2019-05-18
15:20
2019-05-18
16:55
Lufthansa, 1928
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Frankfurt
2019-05-25
13:20
2019-05-25
15:20
Lufthansa, 335
Frankfurt
Stockholm
2019-05-25
16:10
2019-05-25
18:10
Lufthansa, 804
8 dagar Syditalienskt panorama Stockholm 17 450 SEK 6 platser kvar Boka
2019-05-18 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Munich
2019-05-18
06:00
2019-05-18
07:45
Lufthansa, 2433
Munich
Naples
2019-05-18
15:20
2019-05-18
16:55
Lufthansa, 1928
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Frankfurt
2019-05-25
13:20
2019-05-25
15:20
Lufthansa, 335
Frankfurt
Gothenburg
2019-05-25
16:50
2019-05-25
18:25
Lufthansa, 818
8 dagar Syditalienskt panorama Göteborg 17 450 SEK 6 platser kvar Boka
2019-05-25 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Munich
2019-05-25
12:45
2019-05-25
14:20
Lufthansa, 2443
Munich
Naples
2019-05-25
15:05
2019-05-25
16:40
Lufthansa, 1928
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Munich
2019-06-01
13:05
2019-06-01
14:45
Lufthansa, 1927
Munich
Copenhagen
2019-06-01
16:50
2019-06-01
18:20
Lufthansa, 2444
8 dagar Syditalienskt panorama Köpenhamn 18 145 SEK 6 platser kvar Boka
2019-05-25 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Munich
2019-05-25
11:45
2019-05-25
13:55
Lufthansa, 2415
Munich
Naples
2019-05-25
15:05
2019-05-25
16:40
Lufthansa, 1928
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Munich
2019-06-01
13:05
2019-06-01
14:45
Lufthansa, 1927
Munich
Stockholm
2019-06-01
15:30
2019-06-01
17:40
Lufthansa, 2418
8 dagar Syditalienskt panorama Stockholm 18 145 SEK 6 platser kvar Boka
2019-05-25 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Frankfurt
Naples
2019-05-25
11:35
2019-05-25
13:15
Lufthansa, 811
Gothenburg
Frankfurt
2019-05-25
11:35
2019-05-25
13:15
Lufthansa, 811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Munich
2019-06-01
13:05
2019-06-01
14:45
Lufthansa, 1927
Munich
Gothenburg
2019-06-01
16:20
2019-06-01
18:10
Lufthansa, 2430
8 dagar Syditalienskt panorama Göteborg 18 145 SEK 6 platser kvar Boka
2019-10-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Munich
2019-10-05
12:45
2019-10-05
14:20
Lufthansa, 2443
Munich
Naples
2019-10-05
15:05
2019-10-05
16:40
Lufthansa, 1928
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Munich
2019-10-12
13:05
2019-10-12
14:45
Lufthansa, 1927
Munich
Copenhagen
2019-10-12
16:50
2019-10-12
18:20
Lufthansa, 2444
8 dagar Syditalienskt panorama Köpenhamn 19 845 SEK 6 platser kvar Boka
2019-10-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Munich
2019-10-05
11:45
2019-10-05
13:55
Lufthansa, 2415
Munich
Naples
2019-10-05
15:05
2019-10-05
16:40
Lufthansa, 1928
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Munich
2019-10-12
13:05
2019-10-12
14:45
Lufthansa, 1927
Munich
Stockholm
2019-10-12
15:30
2019-10-12
17:40
Lufthansa, 2418
8 dagar Syditalienskt panorama Stockholm 19 845 SEK 6 platser kvar Boka
2019-10-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Munich
2019-10-05
11:55
2019-10-05
13:45
Lufthansa, 2429
Munich
Naples
2019-10-05
15:05
2019-10-05
16:40
Lufthansa, 1928
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Munich
2019-10-12
13:05
2019-10-12
14:45
Lufthansa, 1927
Munich
Gothenburg
2019-10-12
16:20
2019-10-12
18:10
Lufthansa, 2430
8 dagar Syditalienskt panorama Göteborg 19 845 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose