Syditalienskt panoramaApulien och grottstaden Matera

Vi besöker en rad charmerande byar nere på den italienska stövelns fot. Alberobello med trulli-husen, den vita byn Ostuni, barockstaden Lecce och grottstaden Matera etsar sig fast i minnet. Matera är ett av Unescos världsarv som dessutom utsågs till Europas kulturhuvudstad 2019 och byn Locorotondo anses av många vara Italiens vackraste. Utöver detta gör vi besök på en lantgård där vi både gör en vinprovning och smakar lokala delikatesser.

RESFAKTA

Länder: Italien

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Locorotondo – Italiens vackraste by
 • Castellanas grottor
 • Trullistaden Alberobello
 • Barockstaden Lecce
 • Grottstaden Matera

Dagsprogram
2024

Dag 1. Ankomst till Italien
Avresa från Skandinavien till Italien. Här möter TEMA:s reseledare för vidare resa till rundresans första hotell i Martina Franca.

I södra Italien är det många erövrare som satt sina avtryck i både arkitektur och kultur, för att inte nämna maten. Det smakar lika utsökt som i resten av Italien men det upplevs som man får mer för pengarna här. Desto längre söderut vi kommer, mu mer öppna och gästfria är italienarna – så här är det kul att komma på besök, speciellt för dem som har lärt dig några italienska ord innan ankomsten.

När vi checkat in är resten av dagen och kvällen ledig för egna upptäckter av staden som blir vår utgångspunkt de kommande fem dagarna.

Dag 2. Martina Franca, vinprovning och Locorotondo
Vi startar dagen med en stadspromenad i Martina Franca. Beläget på kullarna i södra Murgia, i hjärtat av Itria-dalen, är Martina Franca känt för sina konstnärliga, kulturella och naturalistiska skönhet. Staden kännetecknas även av att en stor del av bebyggelsen är uppförd i rokokostil. Det imponerande Palazzo Ducale, som numera är rådhus, är en arkitektonisk raritet. Upphovsman är ingen mindre än Gian Lorenzo Bernini, den italienska barockens ledande namn. Denne store arkitekt och skulptör brukar annars ofta förknippas med imponerande konstverk i den italienska huvudstaden Rom.

Vi beger oss vidare till en lantgård där vi intar dagens lunch samt provar lokala viner och produkter. När vi är mätta och belåtna har det blivit dags för ett besök i en av Italiens vackraste byar, Locorotondo. Vi promenerar genom byn som charmar oss med sina vita hus ordnade i koncentriska cirklar genom de gamla "tratturi", stora gräsbevuxna vägar som under tidigare århundraden gjorde det möjligt för boskap och herdar att ta sig fram mellan betesmarkerna.

Efter besöket i Locorotondo tar vi oss tillbaka till Martina Franca. Kvällen är fri.

Dag 3. Bari och Trani
Idag är det dags att besöka Apuliens huvudstad, Bari. Stadens centrum består av två kontrasterande delar: en gammal del med slingrande gator som är belägen precis intill den nya staden med elegant anlagda rutnätsområden för handel och fina butiker. Tack vare sin hamn var Bari tidigare känt som Italiens port till Orienten.

Det finns över 30 kyrkor i Bari Vecchia, som den gamla stadsdelen heter. De mest berömda av dessa är också två viktiga pilgrimsplatser: Cattedrale di San Sabino, där Sankt Sabinus, biskop av Canusin, är begravd i kryptan, och den magnifika Basilica San Nicola, som rymmer reliker av Sankt Nikolaus, biskop av Myra. En slående egenskap hos den gamla staden är de många valven som sträcker sig över gatorna. Den mest kända är Arco Meraviglia, uppkallad efter en familj med det namnet från Milano som byggde valvet för att ansluta sina två hem.

Strax norr om Bari ligger Trani. Staden har en gammal hamn och en historisk stadskärna med vackra kyrkor, palats och många sofistikerade arkitektoniska reliker från det förflutna. En av dessa är katedralen, placerad precis vid havet och som kan jämföras med ett skepp som har strandat.

Sen eftermiddag är vi tillbaka i Martina Franca. Tid för vila finns innan det är dags för kvällens gemensamma middag på en lokal restaurang.

Dag 4. Altamura och grottstaden Matera
Vi startar dagen med ett besök i den delvis befästa staden som en gång i tiden kallades för ”Apuliens lejoninna”, Altamura. Vi promenerar genom huvudgatorna och stöter här och där på de karakteristiska små torgen, de så kallade ”claustris”. Katedralen Santa Maria Assunta, byggd på beställning av Frerik II av Schwaben på 1200-talet, imponerar med sin vackra fasad där två lejon vaktar den gotiska porten, smyckad med beundransvärda skulpturer som representerar Jesu li. Det går inte att missa rosorna i 1200-talsstil med femton strålar inramade i en trippelram och de majestätiska barocktornen med spiror. Den som besöker katedralen kan inte annat än imponeras av dess skönhet, elegans, balans och samexistens av stilar.

Strax utanför Altamura hittades 1993 delar av den så kallade ”Altamuramannen”. Förvånandevis välbevarade, men täckta av popcornliknande kalkstensavlagringar fann speleologer denna fossil i en kalkstensgrotta. Det har varit svårt att fastställa exakt hur gammalt skelettet är, men någonstans mellan 150.000 och 250.000 år är mest sannolikt.

Altamura är även känt för sitt bröd, Pane di Altamura, och vi gör här en brödprovning.

Färden fortsätter och vi lämnar nu Apulien för att resa in i grannregionen Basilicata. Detta för att besöka en av resans höjdpunkter, grottstaden Matera. Den moderna staden Matera ligger på en platå, medan den gamla historiska stadsdelen klättrar nerför en klyfta i berget. Den gamla stadsdelen består av grottor som varit bebodda sedan förhistorisk tid. Här finns inte mindre än 100 kyrkor uthuggna direkt ur klippan. Små hus är travade på varandra så att gatorna samtidigt bildar hustak för någon annan.

I början av 1950-talet erkände politikerna det skamliga i att folk fortfarande levde på detta vis. Nya kvarter byggdes och på 1960-talet tvingades invånarna att lämna den gamla stadsdelen. 1993 skrevs Matera in på Unescos världsarvslista och med hjälp av EU-pengar har förfallet delvis kunnat bromsas. Här vandrar vi och upplever en mycket annorlunda stadsbild. För alla filmälskare kan det vara kul att veta att James Bond-filmen "No Time To Die" och Mel Gibsons "The Passion of The CHrist" har spelats in här. 2019 var Matera dessutom en av Europas kulturhuvudstäder.

Efter en guidad tur i Matera, med besök i en av grottkyrkorna, beger vi oss tillbaka till Martina Franca. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 5. Castellanas grottor, Ostuni och Lecce
Idag är det dags att lämna Martina Franca och vi beger vi oss ut för att uppleva en av regionen Apuliens populäraste besöksmål. De berömda grottorna i Castellana är en av Europas mest storslagna serie av grottor. De många kristallerna, stalagmiterna och stalaktiterna gör dem ovanligt vackra. Grottorna som formats genom årtusenden av underjordisk erosion i en kalkstensplatta, upptäcktes 1938 av grottforskaren Franco Anelli. Idag är ungefär tre mil av grottorna utforskade och säkrade. Vi gör en underjordisk promenad och beundrar några av de vackra bergsformationerna.

Likt en arkitektonisk juvel ligger det medeltida och vackra Ostuni ovanför olivlundar och kullar i en nordöstra delen av stövelns klack – halvön Salento. Ostuni upplevs som en levnadsglad stad fylld av restauranger och livliga barer, men ändå med en intim och avkopplande atmosfär. Stadens katedral är dramatisk och har en ovanlig gotisk-romansk fasad. Här gör vi ett besök och svalkar oss lite. Med buss fortsätter vi till det praktfulla Lecce, Syditaliens motsvarighet till Florens, där vi hittar vårt hotell på bekvämt gångavstånd från Lecces historiska centrum Innanför den gamla stadskärnans murar finns allt inom bekvämt gångavstånd. Vi spenderar de kommande två nätterna i Lecce.

På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 6. Otranto och stadstur i Lecce
Vi startar dagen med att bege oss längst ut på den italienska klacken, till den vita staden vid den turkosblå bukten – Otranto. Under romarriket var Otranto den största och viktigaste hamnen mot öster. I dag är staden en något mer stillsam turistort med drygt 5 000 invånare.

De senaste åren har turister från andra delar av världen börjat hitta hit, men det är fortfarande italienarna själva som står för den största andelen besökare. Lata dagar på stranden och promenader med en glasstrut i handen är den rätta melodin här. Bakom en ringmur längst i söder ligger den gamla staden med sina vindlande gränder och huvudgatan Corso Garibaldi lockar med restauranger och shopping. Tillsammans gör vi en stadspromenad, för att på lite närmare håll bekanta oss med Otranto.

Under eftermiddagen tar vi oss tillbaka till Lecce och gör en stadspromenad. Vi njuter Lecces vackra palats och byggnader. Lecce uppfördes som en grekisk bosättning, men blev snart ett viktigt centrum i romarriket. Under 1600- och 1700-talen uppfördes många byggnader i Lecces egen barockstil. Såsom övriga städer i landskapet så dominerades den tidigt av både greker och romare. Kejsare Hadrianus uppförde här en amfiteater och lät bygga en väg som förband staden med en hamn i kejsarens eget namn – Porto di Adriano – Hadrianus hamn.

Kvällen är ledig.

Dag 7. Alberobello
Vi reser norrut igen, denna gång till Alberobello och de söta trulli-husen. En trullo är ett cirkelrunt hus i kalksten med konformat tak. Enligt legenden byggdes husen så här för att man skulle slippa behöva betala skatt på sina fasta byggnader. Blev det kontroll kunde man snabbt riva sitt stenhus. Trullihusen byggs fortfarande enligt historiska metoder och utan murbruk. Alberobellos trullihus finns upptagna på Unescos världsarvslista.

Efter lunch, som intas på egen hand, styr vi kosan till Bari för avskedsmiddag på en lokal restaurang och veckans sista övernattning.

Dag 8. Hemresa
Det har blivit dags att ta farväl av Syditalien för denna gång. Med buss reser vi direkt till flygplatsen. Arrivederci – på återseende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Italien, tur och retur
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 7 frukostar
• 1 lunch
• 4 middagar
• Utflykter och inträden enligt dagsprogram
• Transporter enligt dagsprogram

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Italien. Transfer till Martina Franca, ca 90 km. Fyra övernattningar på hotell i Martina Franca.

Dag 2
Martina Franca – Locorotondo – Martina Franca, buss ca 40 km. Stadspromenad i Martina Franca och Locorotondo. Vinprovning. Frukost och lunch på lantgård ingår.

Dag 3
Martina Franca – Bari – Trani – Martina Franca, buss ca 250 km. Besök i Bari och Trani. Frukost och middag ingår.

Dag 4
Martina Franca – Altamura – Matera – Martina Franca, buss ca 180 km. Besök i Altamura och grottstaden Matera. Brödprovning i Altamura. Frukost och middag ingår.

Dag 5
Martina Franca – Castellanas grottor – Ostuni – Lecce, buss ca 160 km. Besök i grottorna i Castellana och vackra Ostuni. Frukost och middag ingår. Två övernattningar i Lecce.

Dag 6
Lecce – Otranto – Lecce, ca 90 km. Besök i den vita staden Otranto och stadspromenad i Lecce. Frukost ingår.

Dag 7
Lecce – Alberobello – Bari, buss ca 170 km. Besök i Alberobello. Frukost och avskedsmiddag ingår. En övernattning i Bari.

Dag 8
Bari – flygplats, buss ca 12 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 60 miljoner
Landets yta 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska.
Religion Cika 85 % av italienarna är romerska katoliker.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien – Italien ToR. TEMA:s reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Gemensam dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 30 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat och klädsel
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.yr.no.

Observera
Detta är inte en vandringsresa, men vi promenerar ett par kilometer per dag, ofta på ojämn mark. Ett par bekväma och rejäla skor, väl ingångna och med låg klack och gummisula är skönast att ha på fötterna under dagtid.

Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Kommentarer

Hotelländringar kan ske.

2024
Avresa 14 & 28 september 2024 bor vi på Hotel Villa Rosa i Martina Franca i stället för Park Hotel San Michele.

Avresa 14 & 28 september 2024 bor vi på Hotel Excelsior i Bari i stället för Hotel Oriente.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-05-25 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Munich
2024-05-25
06:00
2024-05-25
08:10
Lufthansa, 2421
Munich
Bari
2024-05-25
10:50
2024-05-25
12:25
Air Dolomiti, 8218
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bari
Munich
2024-06-01
18:05
2024-06-01
19:45
Air Dolomiti, 8221
Munich
Stockholm
2024-06-01
21:35
2024-06-01
23:45
Lufthansa, 2420
8 dagar Syditalienskt panorama Stockholm 28 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-05-25 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Munich
2024-05-25
06:00
2024-05-25
07:50
Lufthansa, 2433
Munich
Bari
2024-05-25
10:50
2024-05-25
12:25
Air Dolomiti, 8218
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bari
Munich
2024-06-01
18:05
2024-06-01
19:45
Air Dolomiti, 8221
Munich
Gothenburg
2024-06-01
20:35
2024-06-01
22:25
Lufthansa, 2432
8 dagar Syditalienskt panorama Göteborg 29 990 SEK Förfrågan
2024-05-25 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Munich
2024-05-25
06:00
2024-05-25
07:35
Lufthansa, 2447
Munich
Bari
2024-05-25
10:50
2024-05-25
12:25
Air Dolomiti, 8218
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bari
Munich
2024-06-01
18:05
2024-06-01
19:45
Air Dolomiti, 8221
Munich
Copenhagen
2024-06-01
21:35
2024-06-01
23:10
Lufthansa, 2446
8 dagar Syditalienskt panorama Köpenhamn 29 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-14 8 dagar Syditalienskt panorama Stockholm 27 390 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-14 8 dagar Syditalienskt panorama Göteborg 27 390 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-14 8 dagar Syditalienskt panorama Köpenhamn 27 390 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-21 8 dagar Syditalienskt panorama Stockholm 27 390 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-21 8 dagar Syditalienskt panorama Göteborg 27 390 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-21 8 dagar Syditalienskt panorama Köpenhamn 27 390 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-28 8 dagar Syditalienskt panorama Stockholm 27 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-28 8 dagar Syditalienskt panorama Göteborg 27 390 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-28 8 dagar Syditalienskt panorama Köpenhamn 27 390 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.