Balkans bästaKroatien, Bosnien-Hercegovina och Montenegro

Upplev Balkans själ i tre länder, där färden går från mörk historia över gröna kullar till azurblått hav och en ljus framtid. Se Kotors naturliga hamn och bukt som står på Unescos världsarvslista. Känn Mostars orientaliska atmosfär, promenera på Sarajevos gator, vandra på Dubrovniks stadsmur och ta ett bad i Adriatiska havet.

RESFAKTA

Länder: Kroatien, Montenegro, Bosnien-Hercegovina

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Medeltidsstaden Kotor och dess bukt
 • Mostars bro och fascinerande historia
 • Stadsvandring i kulturella smältdegeln Sarajevo
 • Vin och ostron på halvön Peljesac
 • Världsarvsstaden Dubrovnik

Dagsprogram
2024

Dag 1. Dobrodošli
Välkommen till en rundresa på Balkan, Illyrien och en del av före detta Jugoslavien! Vi besöker tre intressanta länder, Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina under en och samma rundresa. Vi börjar med att landa i ”Kroatien – där medelhavet är som det en gång var”.

Efter transfer från Dubrovniks flygplats når vi hotellet för de kommande tre nätterna. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter fram till välkomstmiddagen.

Dag 2. Sagolik, unik, Dubrovnik

Dubrovnik är en av Europas allra bäst bevarade historiska städer, en sjöstad med stolt bakgrund. Under namnet Ragusa var den i många århundraden en självständig republik med valspråket Libertas och en imponerande handelsflotta som seglade ända till Nordamerika.

Under stadsvandringen bekanta vi oss med den gamla stadsdelen som är den stora sevärdheten och numera upptagen på Unescos världsarvslista. Attackerad och sönderskjuten under kriget 1991, men snabbt restaurerad, visar den upp eleganta kyrkor och vackra palats i sällskap av stenhus längs flanörstråket Stradun. Rektorspalatset var säte för republikens regering och är en blygsam kopia av Doge-palatset i Venedig. Vi besöker också världens äldsta apotek. Under dagen tar vi en promenad på den välbevarade, gamla stadsmuren. Utsikten över det gnistrande, blågröna havet på ena sidan och den gamla stadens typiska orangeröda hustak på den andra är en unik upplevelse. Som poeten Alfred Jensen diktade: "Det glittrar på våg, det leker i håg och huru än jordskalv och våldshärar grusa, står än du dock upprätt, mitt sköna Ragusa." 

Vi avslutar stadsvandringen med lunch på lokal restaurang vid en av Dubrovniks gamla stadsportar.

Dag 3. Montenegro – Medelhavets pärla

Vi åker söderut genom bördiga Konavledalen. Här finns frukt- och vinodlingar, cypressträd och annan grönska. Namnet kommer från latinets canale som på lokal dialekt blev Konali och sedermera Konavle. Grannlandet Montenegro är målet för dagens utflykt. Med sina 14 000 km² är det inte ett stort land. Däremot finns ett av världens natur- och kulturarv i Kotor-regionen. Den naturliga hamnen och bukten är omgiven av höga klippor. Kotorbukten bjuder på sju öar och på stränderna ligger medeltida städer med höga stadsmurar.I Kotors gamla stad gör vi en promenad bland smala kullerstensgränder och praktexempel på byggnader av såväl bysantinsk som venetiansk arkitektur.

I staden äter vi också lunch och sedan finns tid att strosa runt på egen hand. Man kan till exempel besöka den romerska katedralen, innan det är dags att återvända med färja över bukten.

Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Kroatien och åter på hotellet. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 4. Mostar – Bosnien och Hercegovinas kulturella centrum

Vi lämnar nu Kroatien för två dagar i Bosnien-Hercegovina, det ”hjärtformade landet”. Det omskrivna Mostar bjuder på orientalisk atmosfär som härstammar från det turkiska styret. Under rundvandringen besöker vi "Turkiska huset", en herremansbyggnad med typisk ottomansk arkitektur. Den berömda marmorbron över floden Neretva byggdes under 1500-talet och blev en bild över de olika folkens samexistens.

När den bombades under kriget blev den en symbol för det sönderskjutna Jugoslavien. 2004 återuppbyggdes bron och många hoppas att den åter ska stå för fredlig samlevnad. Den omgivande historiska bebyggelsen har också putsats upp, men kulhål syns tydligt i många fasader. 

Färden fortsätter på en naturskön väg längs Neretvafloden mot dagens slutmål, Sarajevo. Här har de bysantinska och ottomanska rikena från öst och de romerska, venetianska- och habsburgska rikena från väst lämnat sina arv. Staden är en kulturell smältdegel, nominerad av Unesco att bli världsarv med motiveringen att Sarajevo är "en specifik symbol för universell multikultur".

På kvällen äter vi en traditionell bosnisk middag tillsammans.

Dag 5. Stadsvandring i Sarajevo

Det sägs att även främlingar känner sig som hemma i Sarajevo. Och här mäter man inte rikedom i materiella tillgångar utan i vänskaper.

Denna morgon ger vi oss ut i det historiskt intressanta och multikulturella Sarajevo. Framför allt är det Bascarsija, Sarajevos gamla stadsdel, som vi lär känna. Staden har återhämtat sig fysiskt från det mesta av krigsskadorna från belägringen 1992–1995 och givetvis får vi en inblick hur livet tedde sig under dessa svåra år. Historien tar oss även längre tillbaka i tiden, bortom 1984 och de olympiska vinterspelen, till brofästet där den österrikiske ärkehertigen Franz Ferdinand och hans maka mördades 1914. Denna händelse, känd som ”Skotten i Sarajevo”, kom att utlösa första världskriget. Arv från en svunnen tid ser vi också i de ottomanska kvarteren, där hantverkarna än idag hamrar på koppar och andra ädla metaller. Kanske smakar vi också en kopp starkt kaffe tillsammans med något sött som lokum eller hurmasice.

Eftermiddagen och kvällen står till ditt eget förfogande. Din reseledare har tips på aktuella evenemang. Ett utflyktsmål värt att rekommendera är Tunnelmuseet. Annars är ett besök vid Sebiljfontänen ett måste. Den som dricker av dess vatten sägs förr eller senare komma tillbaka till Sarajevo. 

Dag 6. Neum, Bosnien-Hercegovinas kuststad

Vi lämnar nu Sarajevo och åker längs Jablanicasjön. Under dagen stannar vi vid Neretvafloden, där vi finner vi en trevlig vingård. Här smakar vi några goda droppar av deras lokala produktion men passar också på att äta en god lunch. 

På eftermiddagen fortsätter vi resan ut till Bosnien-Hercegovinas korta kuststräcka och vid landets enda kuststad Neum stannar vi för natten. Vi bor bekvämt på Hotel Sunce som ligger nära stranden, men som även har pool för de som föredrar det framför Adriatiska havet.

Dag 7. Vin och ostron på Peljesac

Vi lämnar Bosnien-Hercegovina och beger oss till kroatiska halvön Peljesac som vi sett på andra sidan vattnet från Neum. På Peljesac är grönskan påfallande oavsett årstid och klimatet passar sig ypperligt för vinodling. Vägen leder genom en lantlig idyll och små byar där det känns som tiden stått stilla. Stenmurar och odlingar bildar mönster i sluttningarna och längs vägen växer citron-, fikon- och mandelträd.

Plavac Mali är den druva som främst odlas här och ger ett mörkt, robust rödvin som hör till Kroatiens bästa. För att druvan ska ge viner av exceptionell kvalitet odlas den i näringsfattig jord på mycket branta sluttningar mot havet. Den bästa appellationen, platsen, för denna sorts odling på Peljesac heter Dingac. Under förmiddagen gör vi två vinprovningar, dels hos en lite större vinproducent men också hemma hos en familj för att smaka på deras egen produktion.  

Vid Ston, en av Dubrovnikrepublikens (1358–1808) viktigaste utposter, framställs än idag havssalt. I Ston stannar vi för att äta en gemensam lunch. Mellan Peljesac-halvön och fastlandet, råder perfekta förhållanden för skaldjur, stora odlingar av ostron och olika slags musslor ger en högkvalitativ produktion, vilket vi får smakprov på.

Dag 8. Bye, bye Balkan – välkommen tillbaka!

Det har blivit dags att ta farväl av en fantastisk region och tre fascinerande länder. Efter en avkopplande morgon reser du hem till Skandinavien. Vi hälsar välkommen tillbaka till TEMAs värld och vi är säkra på att regionen Balkan redan frestar med ett nytt besök!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 luncher
• 3 middagar
• Vinprovningar i både Bosnien och Kroatien
• Smakprov på ostron i Ston
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Dubrovnik/Kroatien. Transfer till hotell, 22 km. Tre övernattningar på hotell i Dubrovnik. Middag ingår.

Dag 2
Stadsvandring i Dubrovniks gamla stad. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Utflykt till Kotorbukten i Montenegro, ca 160 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Mlini – Sarajevo, 280 km. Besök i Mostar. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i centrala Sarajevo.

Dag 5
Stadsvandring i Sarajevo. Frukost ingår.

Dag 6
Sarajevo – Neum, 215 km.Vinprovning. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Neum.

Dag 7
Heldagsutflykt till Peljesac med vinprovning och besök i Ston. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Flyg Dubrovnik – Skandinavien. Transfer från Neum till flygplatsen, 83 km. Frukost ingår.

Kroatien

Folkmängd 4,2 miljoner
Landets yta 56 542 km²
Valuta Kuna
Språk Kroatiska, serbiska
Religion Ca 76 % katoliker, 11 % ortodoxt kristna, muslimer och protestanter

Montenegro

Folkmängd 645 000
Landets yta 13 812 km²
Religion Orthodoxa 72.1 %, Muslimer 19.1 %, Romerska katoliker 3.4 %, Övriga 1.5 %. Ospecificerade 2.6 %. Ateister 1.2 %
SpråkMontenegrinska (officiellt språk) 37.0 %, serbiska 42.9 %, bosniska 5.3 %, albanska 5.3 %, serbokroatiska 2.0, övriga 3.5 %, ospecificerade 4.0 %

Bosnien-Hercegovina

Folkmängd 3,86 miljoner
Landets yta 51 197 km²
Valuta Marka
Språk Bosniska, kroatiska och serbiska är officiella språk
Religion Muslimer 40 %, Ortodoxa 31 %, Romerska katoliker 15 %, Övriga 14 %

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Dubrovnik t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, samtliga utflykter och inträden enligt program, om ej annat anges.

Valuta

Kroatien: Euro (EUR)
Montenegro: Euro (EUR)
Bosnien-Hercegovina: Marka (BAM)

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Kreditkort accepteras i de flesta affärer. För lokala marknader/kiosker gäller det att ha kontanter. Uttagsautomater finns i de större orterna.

Dricks

Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 40 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

I övrigt är det i regionen kutym att lämna dricks, ofta tio procent av priset. Detta är vanligt även på restauranger där en serviceavgift är inkluderad i priset. I barer eller för en eventuell taxiresa avrundar man generellt uppåt. I butiker är priserna fasta men på de lokala marknaderna du besöker är det fritt fram att pruta sig till ett bättre pris.

Klimat och klädsel

Ingen formell klädsel krävs men det uppskattas lokalt om man har en vårdad klädsel vid till exempel restaurangbesök. Till finare restauranger har man heller inte gymnastiksko men vi kan rekommendera skön sko med gummisula vid promenader i de gamla städerna för bättre grepp på blankslitna gatstenar. Med tanke på avresor från maj till oktober kan vädret variera en del. Se gärna in på någon hemsida/väderapp för prognos för din aktuella reseperiod.

Hotellen
Hotellen på resan är av god mellanklass där vi tagit hänsyn till såväl standard, service som läge. Vid eventuell hotelländring ställs samma krav på alternativt hotell.

Hotell/boende

Kommentarer

Vi reserverar oss mot ändringar, avvikelser från den ordinarie hotellistan (ovan) kan förekomma, vi försöker då finna likvärdiga boenden beträffande standard och läge.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-05-06 8 dagar Balkans bästa Göteborg 21 950 SEK 3 platser kvar Boka
2024-05-06 8 dagar Balkans bästa Köpenhamn 21 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-05-06 8 dagar Balkans bästa Stockholm 21 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-05-20 8 dagar Balkans bästa Köpenhamn 26 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-05-20 8 dagar Balkans bästa Stockholm 23 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-09 8 dagar Balkans bästa Göteborg 23 690 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-09 8 dagar Balkans bästa Köpenhamn 23 190 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-09 8 dagar Balkans bästa Stockholm 22 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-07 8 dagar Balkans bästa Göteborg 22 590 SEK 4 platser kvar Boka
2024-10-07 8 dagar Balkans bästa Köpenhamn 21 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-07 8 dagar Balkans bästa Stockholm 22 250 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.