Vandring i KroatienDinariska alper och Dalmatisk kust

Vandringarna i Kroatien tar oss genom nationalparker som Plitvice, världsarvsstäder som Trogir och Split, samt ö-liv på Brac. Under en vecka vandrar vi i Dalmatiens varierade och vackra landskap, hela tiden med Adriatiska havet intill. En blandning av kuperade nationalparker med vattenfall och städer späckade av historia. Allt kryddat med kroatiska specialiteter på matbordet och badmöjligheter i Adriatiska havets klara vatten.

RESFAKTA

Länder: Kroatien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Plitvices sjölandskap
 • Nationalparken Paklenicas dramatiska berg
 • Stadsvandring i världsarvsstaden Trogir
 • Smakrik vandring på ön Brac
 • Vandring längs Krkaflodens vackra vattenfall

Dagsprogram
2023/2024

Dag 1. Ankomst till Kroatien och Zadar
Vi flyger till Split i mellersta Dalmatien. TEMA:s reseledare finns på plats och hälsar välkommen. En inte alltför lång busstransfer tar oss norrut längs Dalmatiens kust till Zadar.

Zadar är en stad med anor och här finns romerska ruiner, medeltida kyrkor och andra historiska monument. Det betyder dock inte att Zadar är gammal och stilla. Staden är i högsta grad en levande där gator och gränder fylls av såväl bofasta som tillfälliga besökare. Den äldre arkitekturen blandas med ny, och staden har en kosmopolitisk karaktär med barer och kaféer.

Dag 2. Paklenica nationalpark
Vi fortsätter ett stycke norröver till veckans första vandringsområde, nationalparken Paklenica. Namnet kommer troligtvis från den mörka kådan från tallarna här, som kallas Paklina och förr användes i traditionell medicin. Parken är en bjärt kontrast till stränderna vid kusten med sina toppar på drygt 1 750 meter över havet. Bergen visar upp fantasieggande kreationer formade av olika geomorfologiska och klimatbetingade förhållanden. Kanjonerna Velika- och Mala Paklenica är de mest storslagna. Vi börjar vår vandring i Velika Paklenica som är en 14 kilometer lång klyfta med upp till 700 meter höga bergsväggar.

Dagens vandring, som beräknas ta sex timmar, börjar med en stigning i ungefär en timme innan vi sedan fortsätter vandra i mer jämn terräng resten av dagen. Det blir en heldag i bergen med en TEMA-picknick för att fylla på energidepåerna. I Paklenicas skydd trivs rovfåglar och på de höga klipporna häckar till exempel kungsörn, men framförallt pilgrimsfalk.

På kvällen upptäcker vi staden Zadar tillsammans. Den kanske bästa tiden på dygnet för ett besök är på kvällen när solen sänker sig. Alfred Hitchcock lär nämligen ha sagt: ”The sunset of Zadar is the world’s most beautiful and incomparably better than in Key West, Florida”. Vi strosar genom Zadars gamla stadsdel, hör Havets orgel och ser Solmonumentet längst ut på udden.

Dag 3. Världsarvet och nationalparken Plitvice med sina sjöar
Plitvice är inte bara en nationell klenod, det är en för världen utvald plats av betydelse enligt Unesco. Världsarvet och tillika nationalparken når vi efter cirka 1,5 timmes bussresa genom Velebitbergen. Dagens vandring är på cirka 9 kilometer. Olika nivåskillnader i karstberget har skapat ett sjösystem med mängder av vattenfall, höga som låga. Vår stig är med andra ord kuperad och det kan finnas en del rullgrus.

Skogen runtomkring är trolsk och här hör flera vilda djur hemma, till exempel björn, varg och utter. Den rika floran om nästan 1 300 arter i 112 olika familjer fascinerar också, med allt från orkidéer till den köttätande rundsileshår.

Dag 4. Krka nationalpark
Vi checkar ut från hotellet och åker söderut. Idag utforskar ytterligare en nationalpark som stoltserar med fina vattenfall i en vacker natur, nämligen Krka nationalpark. Vi börjar med ett besök på den lilla ön Visovac, som ståtar med ett likaså litet men vackert kloster. Vandringen i Krka går på en relativt lättvandrad led, men har en brant inledande stigning och totalt en höjdskillnad om cirka 175 meter. Dagens vandring går längs en del av den drygt 70 km långa karstfloden Krka som har sitt utlopp i Adriatiska havet. En rad kvarnar finns utmed flodens lopp. Många var i bruk till början av 1900-talet och några av dem har blivit restaurerade för att ge en bild av det traditionella livet längs Krka. Vårt vandringsmål är vattenfallen vid Roski Slap (vattenfall heter slap på kroatiska).

På eftermiddagen fortsätter vi med bussen till Splits hamn där vi tar färjan till Brac. Adratiska havets tredje största ö är 40 kilometer lång och 15 kilometer bred. Här tillbringar vi de tre kommande nätterna i den charmiga hamnstaden Supetar.

Dag 5. Gourmetvandring på Brac
Förmiddagen är fri från gemensamma aktiviteter. Passa på att uppleva Supetar på egen hand genom att strosa på de slingrande gatorna, besöka den gamla kyrkan eller strosa bland de lokala kaféerna och butikerna nere vid hamnen.

På eftermiddagen är det dags för dagens vandring som vi gör bland Kroatiens matupplevelser. Mellan ett par av öns byar går vi en vandrings-/gourmetled med flera stopp av olika karaktär. Bland annat besöker vi ett par konobas, det vill säga små, lokala restauranger, för provsmakningar. Dels blir det kött i lite annan form. Brac är speciellt känt för sitt goda lammkött. Dessutom blir det provning av rakija, Kroatiens egen snaps. Vi kommer också få möjlighet att smaka en familjs egna vinproduktion.

Kvällen är fri från gemensamma aktiviteter.

Dag 6. Eremitaget Blaca
Eremitageklostret Blaca grundades 1551 av två glagolitiska munkar på södra sidan av Brac och var verksamt som kloster fram till 1963. Munkarna var genom åren mycket framstående inom astronomi och deras observatorium var vida känt. Man har också producerat vin, honung och ost sedan klostret grundades.

Men kanske resan är målet i sig. Klostret är nämligen väl skyddat och för att nå det börjar vi med att åka till öns högsta punkt och börjar vår vandring genom skogar och raviner längs serpentinstigar upptrampade av åsnor och hästar. Efter besöket i Blaca tar vi oss tillbaka till bussen som kör oss tillbaka till hotellet.

Dag 7. Världsarv i Split och Trogir
Det har blivit dags att lämna ö-livet och återvända till fastlandet. Med färjan anländer vi till Split och passar då på att utforska denna vackra världsarvslistade stad. Det finns tid att strosa omkring på egen hand, men vi äter en gemensam lunch inne i staden.

Efter lunchen styr vi vår kosa mot ännu en världsarvslistad stad, nämligen Trogir. Här gör vi en traditionell stadsvandring på en ö då största delen av Trogirs gamla stadskärna ligger på en ö och omgärdas av en mur med två portar varav den ena öppnar sig mot en bro till fastlandet. Greker bosatte sig här cirka 380 f Kr och förutom dem finns här även spår efter romare, saracener, ungerska kungar och venetianare. Trogir är alltid vacker men under sen vår och tidig höst är det mindre besökare och man kan i lugn och ro njuta av alla de arkitektoniska detaljer och mästerverk som pryder staden.

På kvällen väntar gemensam middag för att runda av för denna gång.

Dag 8. Hemresa
Efter en vecka med varierade vandringar är det dags att säga Dovidenja – på återseende. Vi tar oss den korta biten till flygplatsen och beger oss tillbaka till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher varav 4 picknickluncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program (3 nationalparker, 2 kloster)
• Gourmetvandring på Brac (vin, snaps mm)
• 1 båttur + färja t/r Brac
• Temareseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa Skandinavien – Split. Transfer till hotellet, 130 km. Tre övernattningar på hotell i Zadar.

Dag 2
Zadar – Paklenica, 40 km enkel väg. Vandring i Paklenica nationalpark, 10 km. Kvällsutflykt till Zadar. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 3
Zadar – Plitvice 120 km enkel väg. Vandring i Nationalparken Plitvice, cirka 9 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 4
Zadar – Krka nationalpark – Brac, 195 km. Vandring i Krka nationalpark 8,5 km. Frukost och picknicklunch ingår. Tre övernattningar på hotell på Brac.

Dag 5
Kulinarisk vandring med provsmakningar, 6 km. Frukost och lunch a la provsmakningar ingår.

Dag 6
Vandring till Eremitaget Blaca, ca 13 km. Frukost och picknick-lunch ingår.

Dag 7
Brac – Split – Trogir, 75 km. Stadsvandring i Trogir ca 1 timme. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår. En övernattning på hotell i Trogir.

Dag 8
Flygresa Split – Skandinavien. Frukost ingår.

Kroatien

Folkmängd 4,2 miljoner
Landets yta 56 542 km²
Valuta Kuna
Språk Kroatiska, serbiska
Religion Ca 76 % katoliker, 11 % ortodoxt kristna, muslimer och protestanter

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Split t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och inträden enligt program, om inget annat anges.

Valuta
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 20 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Bra och stabila vandringsskor/kängor. Ingen formell klädsel krävs men det uppskattas lokalt om man har en vårdad klädsel vid till exempel restaurangbesök.

Vandringen
Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2023-10-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2023-10-07
06:20
2023-10-07
07:05
SAS, 1439
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Split
Copenhagen
2023-10-14
12:00
2023-10-14
14:15
SAS, 2832
Copenhagen
Stockholm
2023-10-14
15:30
2023-10-14
16:45
SAS, 1424
Stockholm
Gothenburg
2023-10-14
17:45
2023-10-14
18:40
SAS, 165
8 dagar Vandring i Kroatien Göteborg 19 690 SEK Förfrågan
2023-10-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Split
2023-10-07
09:00
2023-10-07
09:00
SAS, 2831
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Split
Copenhagen
2023-10-14
12:00
2023-10-14
14:15
SAS, 2832
8 dagar Vandring i Kroatien Köpenhamn 19 150 SEK Förfrågan
2023-10-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Split
2023-10-07
06:05
2023-10-07
08:50
SAS, 2737
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Split
Copenhagen
2023-10-14
12:00
2023-10-14
14:15
SAS, 2832
Copenhagen
Stockholm
2023-10-14
15:30
2023-10-14
16:45
SAS, 1424
8 dagar Vandring i Kroatien Stockholm 19 150 SEK Förfrågan
2024-04-20 8 dagar Vandring i Kroatien Göteborg 21 790 SEK 4 platser kvar Boka
2024-04-20 8 dagar Vandring i Kroatien Köpenhamn 21 790 SEK 6 platser kvar Boka
2024-04-20 8 dagar Vandring i Kroatien Stockholm 21 790 SEK 6 platser kvar Boka
2024-05-18 8 dagar Vandring i Kroatien Göteborg 22 490 SEK 4 platser kvar Boka
2024-05-18 8 dagar Vandring i Kroatien Köpenhamn 22 490 SEK 6 platser kvar Boka
2024-05-18 8 dagar Vandring i Kroatien Stockholm 22 490 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-07 8 dagar Vandring i Kroatien Göteborg 25 390 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-07 8 dagar Vandring i Kroatien Köpenhamn 25 390 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-07 8 dagar Vandring i Kroatien Stockholm 25 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-05 8 dagar Vandring i Kroatien Göteborg 21 990 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-05 8 dagar Vandring i Kroatien Köpenhamn 21 990 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-05 8 dagar Vandring i Kroatien Stockholm 21 990 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

Vandring i England
Nyheter !
svårighetsgrad 1 , Lätt
Nyhet
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.