Vandring i Albanien och NordmakedonienVia Egnatia och Galičicas toppar

Albanien och Nordmakedonien bjuder på gästvänlig kultur och oexploaterad natur. Vi vandrar på vandringsleder få andra finner, bor med lokal prägel och möter befolkning som är stolta över sitt land och sina traditioner. I Albanien går vi längs romarnas Via Egnatia, och i Nordmakedonien upp på höjderna i nationalparken Galičica. Vi bekantar oss med området kring vackra Ohridsjön, innan resan avslutas i pulserande Tirana.  

RESFAKTA

Länder: Albanien, Nordmakedonien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Romarnas Via Egnatia
 • Voskopojas lugn och lokal atmosfär
 • Panoramavyer i nationalparken Galičica
 • Ohridsjön med historia och kultur
 • Hembesök med smakprov av lokala specialiteter

Dagsprogram
2023

Dag 1. A som i Albanien

Resan börjar i Albanien, där vi landar på Tirana Mother Theresa Airport. Landet var länge ett av världens mest slutna länder. Från andra världskrigets slut fram till kommunismens fall 1991 tilläts inte många resor, vare sig in, eller ut ur landet. Idag är situationen annorlunda och man reser utan problem fram och tillbaka över gränsen, även om det vid gränskontrollerna kan uppstå köer med viss väntetid.

TEMAs reseledare möter på flygplatsen och transfern går till Elbasan, beläget cirka 50 km söder om Tirana. Staden är en av många kulturstäder i landet och besitter en lång historia med en borgruin och gamla stadsmurar som bevis på det. [60 km]

Dag 2. Via Egnatia

Vi lämnar Elbasan via, Via Egnatia, den gamla romerska här- och handelsväg som knöt samman Durres och Konstantinopel. Vägen byggdes under 200-talet f Kr och har spelat en viktig roll i Romarrikets historia under hela antiken och den bysantinska tiden.

Vid Ohridsjön tar vi lunchpaus i Lin Pogradec där vi smakar på lokala läckerheter. Resan fortsätter därefter ut på den albanska landsbygden och upp till den avlägsna byn Voskopoja omgiven av Moravabergen.

Voskopoja gick en gång under namnet Moschopolis och var under 1700-talet ett kulturellt och kommersiellt centrum för arumänerna. Här anlades Balkans första boktryckeri. Staden raserades dock av Ali Pascha år 1788. Idag kan man in dess omgivningar och fruktträdgårdar se dolda ruiner som minner om byns storhetsdagar.

Dagens vandring: Ca tre timmars vandring om ca 8 km på stenbelagd väg och skogsbilväg samt småstigar.

Dag 3. Voskopoja

Vi njuter en lugn morgon i den klara bergsluften. Byn är belägen på cirka 1 160 meters höjd över havet och vattnet i kranarna är friskt källvatten. I Voskopoja bor idag endast cirka 500 personer, jämfört med 1700-talets 60 000 invånare. 

Dagens vandringen går i de kuperade omgivningarna, genom skog och över ängar. Halvvägs når vi den lilla byn Shipske där vi besöker stenkyrkan "Shen Gjergji" (Sankt George-kyrkan), som ståtar med fina ikonbilder och väggmålningar. Vår lunch tillagas lokalt när vi kommer tillbaka till Voskopoja. 

Under eftermiddagen besöker vi en lokal familj som gästvänligt och stolt bjuder på egen produktion av raki, troligtvis med något hembakt därtill.

Dagen vandring: Ca 5 timmars vandring om ca 12 km på grusbelagd väg och skogsstigar.

Dag 4. Panorama och Korce

Dagens vandring är mer eller mindre lika lång som gårdagens men går istället söderut från Voskopoja och mer uppför. Vi går genom raviner och ängar upp på närområdets högre höjd för en panoramautsikt. Längs vägen finns möjlighet att vi träffar på någon lokal herde med sina får. Vår lunch tillagas lokalt när vi kommer tillbaka till Voskopoja. 

Väl tillbaka i Voskopoja tackar vi för oss, tar vårt bagage och beger oss ner från bergen till staden Korce. Här är det nära till såväl den makedonska som den grekiska gränsen. Korce hette under antiken Pelion och har en lång historia som handelsstad med stor mångkulturell bazaar och som centrum för matthandel. Med närheten till Grekland och den grek-ortodoxa kyrkan ståtar man här med en ortodox katedral.

Vi promenerar på stadens kullersten och gör ett besök vid stadens bryggeri där vi får prova en god öl, innan vi checkar in på vårt bekväma boende i stadens historiska kvarter.

Dagens vandring: Ca 5 timmar, lite mer krävande vandring om 12 km. Skogsbilväg och stig med en höjdstigning om ca 400 meter.

Dag 5. Nordmakedonien

Efter picknickinköp korsar vi gränsen in till Makedonien och kommer in i Galicica nationalpark där vi kan njuta en morgonkaffe vid klostret Sankt Naum direkt vid Ohridsjön.

Nationalparken Galicica är en del av bergskedjan Sara-Pind. På grund av sin naturliga skönhet och sitt omfång av endemisk flora och fauna, utnämndes 1958 den makedonska delen av berget mellan sjöarna Ohrid och Prespa, till nationalpark. Parken når höga höjder och det är upp för dessa vi vandrar idag vilket ger oss en storslagen utsikt såvida vädret tillåter. På dessa höjder är det inte helt omöjligt att vi ser kungsörn segla.

Efter picknicklunch fortsätter vi nerför berget och längs Ohridsjön fortsätter vi norrut där vi checkar in direkt vid sjökanten på ett hotell för de kommande två nätterna. Tidig kväll beger vi oss in till Ohrid stad för att till fots upptäcka mer av charmen och kyrkorna som gjort detta område till ett av Unescos världsarv. Vi avrundar dagen med en middag inne i Ohrid.

Dagens vandring: Tuffare vandring på stig om 8 km och 680 höjdmeter, beräknad vandringstid ca 4 timmar.

Dag 6. Galicica nationalpark och Ohridsjön

Även denna dag vandrar vi i Galicica nationalpark om än en lätt vandring längs med bergssluttningarna mot Ohridsjön. Cypressträd ger skugga men skymmer inte den fina utsikten. Det blir en dag i såväl naturens som kulturens tecken. Till lunchtid finner vi ett gästgiveri där vi får en liten matlagningsdemonstration hur man gör makedonska pajer, vilka efter vandringen smakar utsökt.

Kvällen är sedan dig egen att koppla av och njuta hotellets faciliteter.

Dagens vandring: Lätt vandring om ca 8 km på stig och skogsbilväg utan större höjdskillnader.

Dag 7. Tillbaka till Albanien och Tirana

Vi lämnar Nordmakedonien och passerar genom bergspasset tillbaka in i Albanien. Istället för den stora, moderna motorvägen finner vi den gamla landsvägen och gör en vandring mellan ett par sömniga byar. En annan flora omger oss och vyerna även här imponerande om än lägre kullar istället för berg omkring oss. Vid slutet av vår vandring kommer vi till en by där lokalt grillat kött dukas upp till lunch.

Under eftermiddagen fortsätter vi den korta biten in till landets huvudstad Tirana. Väl framme gör vi en stadsrundtur och ser bland annat utsikten från Martyrernas begravningsplats. Mycket av arkitektur påvisar influenser från den kommunistiska eran. Men borgmästaren Edi Rama, som är konstnär i grunden, har inlett ett initiativ att sätta färg på staden och hela Albanien. Flera byggnader är målade i klara färger som ibland kan leda tankarna till Mexiko. Det kanske mest iögonfallande är ett grönt hus målat med massvis av pilar, alla i riktning väst.

Middagen för kvällen blir vår avskedsmiddag och den går även den i traditionella tecken med lokala specialiteter.

Dagens vandring: Lätt vandring längs grusvägar i 10 km, ca 3 timmar.

Dag 8.Hemresa

Vår sista dag, men för den som är morgonpigg så rekommenderas en promenad i stadsmiljö och se Tirana vakna till liv innan det är dags att resa mot flygplatsen och hem igen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien - Tirana
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 1 picknickluncher (ta med egen bestick och tallrik)
• 4 middagar 
• Inträden och utflykter enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Albanien. Busstransfer flygplats –Elbasan 60 km. En övernattning på hotell i Elbasan.

Dag 2

Elbasan – Voskopoja, 145 km. Vandring på Via Egnatia, 8 km. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar på enkelt hotell i Voskopoja.

Dag 3

Vandring vid Voskopoja, 11 km. Frukost, lunch och middag.

Dag 4

Vandring vid Voskopoja 12 km. Buss Voskopoja – Korce, 25 km. Bryggeribesök och stadstur. Frukost, lunch, och middag. En övernattning på hotell i Korce.

Dag 5

Korce – Ohrid, 80 km. Vandring i Galicica nationalpark, 8,5 km och stadsvandring i Ohrid. Frukost, picknicklunch och middag. Två övernattningar på hotell vid Ohridsjön.

Dag 6

Vandring i Galicica nationalpark, 8 km. Frukost och lunch vid ett lokalt gästgiveri.

Dag 7

Ohrid – Tirana, 140 km. Vandring på albanska landsbygden vid Gracen 10 km. Stadsrundtur i Tirana. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell i Tirana.

Dag 8

Busstransfer flygplats, 20 km. Frukost. Flyg Albanien – Skandinavien.

Albanien

Folkmängd 2,9 miljoner
Landets yta 28 748 km²
Religion Religionsfrihet garanteras i författningen. Albanerna kristnades under romerska eran men under det osmanska väldet konverterade många till islam.
Språk Albanska

Nordmakedonien

Folkmängd 2 100 025
Landets yta 25 713 km²
Religion Makedonskt ortodoxa (65%), muslimer (ca 34 %)
Språk Officiella språk är makedoniska (66,5%) och albanska (25,1%)

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Tirana t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och inträden enligt program, om inget annat anges.

Valuta
Albanien: Lek (ALL)
Nordmakedonien: Denars (MKD)
Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 50 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.


Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Bra och stabila vandringsskor/kängor. Vandringsstavar kan med fördel medtas. Ingen formell klädsel krävs men det uppskattas lokalt om man har en vårdad klädsel vid till exempel restaurangbesök.

Vandringen
Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotell/boende

Kommentarer

På denna resa varierar boendena i utformning och standard, från stadshotell till enkelt värdshus på landsbygden. I den lilla byn Voskopoja finns endast mindre och enkla hotell/värdshus. Beroende på gruppens storlek eller sammansättning av dubbelrum och enkelrum kan vi delas upp på olika boenden. Dessa håller samma standard och ligger inom enkelt gångavstånd från varandra.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2023-09-09 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2023-09-09
06:30
2023-09-09
08:40
Austrian Airlines, 318
Vienna
Tirana
2023-09-09
09:50
2023-09-09
11:20
Austrian Airlines, 845
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Frankfurt
2023-09-16
14:50
2023-09-16
17:10
Lufthansa, 1425
Frankfurt
Stockholm
2023-09-16
21:50
2023-09-09
23:55
Lufthansa, 808
8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 16 450 SEK 5 platser kvar Boka
2023-09-09 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2023-09-09
06:00
2023-09-09
07:45
Lufthansa, 821
Frankfurt
Tirana
2023-09-09
12:00
2023-09-09
14:00
Lufthansa, 1424
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Frankfurt
2023-09-16
14:50
2023-09-16
17:10
Lufthansa, 1425
Frankfurt
Gothenburg
2023-09-16
22:05
2023-09-09
23:40
Lufthansa, 820
8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Göteborg 18 650 SEK 2 platser kvar Boka
2023-09-09 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2023-09-09
07:00
2023-09-09
08:40
Austrian Airlines, 308
Vienna
Tirana
2023-09-09
09:50
2023-09-09
11:20
Austrian Airlines, 845
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Frankfurt
2023-09-16
14:50
2023-09-16
17:10
Lufthansa, 1425
Frankfurt
Copenhagen
2023-09-16
21:00
2023-09-16
22:20
Lufthansa, 832
8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 16 990 SEK Förfrågan
2023-09-16 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2023-09-16
06:30
2023-09-16
08:40
Austrian Airlines, 318
Vienna
Tirana
2023-09-16
09:50
2023-09-16
11:20
Austrian Airlines, 845
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Frankfurt
2023-09-23
14:50
2023-09-23
17:10
Lufthansa, 1425
Frankfurt
Stockholm
2023-09-23
21:45
2023-09-23
23:50
Lufthansa, 808
8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 17 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-09-16 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2023-09-16
07:00
2023-09-16
08:40
Austrian Airlines, 308
Vienna
Tirana
2023-09-16
09:50
2023-09-16
11:20
Austrian Airlines, 845
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Frankfurt
2023-09-23
14:50
2023-09-23
17:10
Lufthansa, 1425
Frankfurt
Copenhagen
2023-09-23
21:00
2023-09-23
22:20
Lufthansa, 832
8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 18 390 SEK 4 platser kvar Boka
2023-09-23 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Munich
2023-09-23
11:50
2023-09-23
14:00
Lufthansa, 2415
Munich
Tirana
2023-09-23
15:55
2023-09-23
17:35
Lufthansa, 1712
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Frankfurt
2023-09-30
14:50
2023-09-30
17:10
Lufthansa, 1425
Frankfurt
Stockholm
2023-09-30
19:25
2023-09-30
21:30
Lufthansa, 844
8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 17 650 SEK 6 platser kvar Boka
2023-09-23 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Munich
2023-09-23
12:45
2023-09-23
14:20
Lufthansa, 2441
Munich
Tirana
2023-09-23
15:55
2023-09-23
17:35
Lufthansa, 1712
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Munich
2023-09-30
18:20
2023-09-30
20:15
Lufthansa, 1713
Munich
Copenhagen
2023-09-30
21:40
2023-09-30
23:15
Lufthansa, 2446
8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 18 250 SEK 4 platser kvar Boka
2023-09-30 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
London
2023-09-30
08:25
2023-09-30
10:10
British Airways, 771
London
Tirana
2023-09-30
13:45
2023-09-30
17:50
British Airways, 926
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
London
2023-10-07
13:20
2023-10-07
15:25
British Airways, 929
London
Stockholm
2023-10-07
19:25
2023-10-07
22:55
British Airways, 786
8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 15 450 SEK 5 platser kvar Boka
2023-09-30 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
London
2023-09-30
07:20
2023-09-30
08:35
British Airways, 803
London
Tirana
2023-09-30
13:45
2023-09-30
17:50
British Airways, 926
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
London
2023-10-07
13:20
2023-10-07
15:25
British Airways, 929
London
Gothenburg
2023-10-07
20:40
2023-10-07
23:45
British Airways, 802
8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Göteborg 15 750 SEK 4 platser kvar Boka
2023-09-30 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
London
2023-09-30
10:40
2023-09-30
11:45
British Airways, 813
London
Tirana
2023-09-30
13:45
2023-09-30
17:50
British Airways, 926
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
London
2023-10-07
13:20
2023-10-07
15:25
British Airways, 929
London
Copenhagen
2023-10-07
20:40
2023-10-07
23:35
British Airways, 822
8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 15 350 SEK 4 platser kvar Boka
2023-10-15 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2023-10-15
06:30
2023-10-15
08:40
Austrian Airlines, 318
Vienna
Tirana
2023-10-15
09:50
2023-10-15
11:20
Austrian Airlines, 845
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Vienna
2023-10-22
12:05
2023-10-22
13:35
Austrian Airlines, 846
Vienna
Stockholm
2023-10-22
17:05
2023-10-22
19:15
Austrian Airlines, 315
8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 16 750 SEK 6 platser kvar Boka
2023-10-15 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2023-10-15
06:35
2023-10-15
08:00
Lufthansa, 833
Frankfurt
Tirana
2023-10-15
11:55
2023-10-15
14:00
Lufthansa, 1424
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Zürich
2023-10-22
10:00
2023-10-22
12:05
Swiss International Air Lines, 1443
Zürich
Copenhagen
2023-10-22
16:50
2023-10-22
18:35
Swiss International Air Lines, 1276
8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 16 850 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.