Vandring i Albanien och NordmakedonienVia Egnatia och Galičicas toppar

Albanien och Nordmakedonien bjuder på gästvänlig kultur och oexploaterad natur. Vi vandrar på vandringsleder få andra finner, bor med lokal prägel och möter befolkning som är stolta över sitt land och sina traditioner. I Albanien går vi längs romarnas Via Egnatia, och i Nordmakedonien upp på höjderna i nationalparken Galičica. Vi bekantar oss med området kring vackra Ohridsjön, innan resan avslutas i pulserande Tirana.  

RESFAKTA

Länder: Albanien, Nordmakedonien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Romarnas Via Egnatia
 • Voskopojas lugn och lokal atmosfär
 • Panoramavyer i nationalparken Galičica
 • Ohridsjön med historia och kultur
 • Hembesök med smakprov av lokala specialiteter

Dagsprogram
2022

Dag 1. A som i Albanien
Resan börjar i Albanien, där vi landar på Tirana Mother Theresa Airport. Landet var länge ett av världens mest slutna länder. Från andra världskrigets slut fram till kommunismens fall 1991 tilläts inte många resor, vare sig in, eller ut ur landet. Idag är situationen annorlunda och man reser utan problem fram och tillbaka över gränsen, även om det vid gränskontrollerna kan uppstå köer med viss väntetid.

TEMAs reseledare möter på flygplatsen och transfern går till Elbasan, beläget cirka 50 km söder om Tirana. Staden är en av många kulturstäder i landet och besitter en lång historia med en borgruin och gamla stadsmurar som bevis på det. Vi gör en stadsrundtur och äter välkomstmiddag innanför murarna. [M] [60 km]

Dag 2. Via Egnatia
Vi lämnar Elbasan via, Via Egnatia, den gamla romerska här- och handelsväg som knöt samman Durres och Konstantinopel. Vägen byggdes under 200-talet f Kr och har spelat en viktig roll i Romarrikets historia under hela antiken och den bysantinska tiden.

Vid Ohridsjön tar vi lunchpaus på en lokal taverna och fortsätter därefter ut på den albanska landsbygden och upp till den avlägsna byn Voskopoja omgiven av Moravabergen.

Voskopoja gick en gång under namnet Moschopolis och var under 1700-talet ett kulturellt och kommersiellt centrum för arumänerna. Här anlades Balkans första boktryckeri. Staden raserades dock av Ali Pascha år 1788. Idag kan man in dess omgivningar och fruktträdgårdar se dolda ruiner som minner om byns storhetsdagar.

Dagens vandring: Ca tre timmars vandring om ca 8 km på stenbelagd väg och skogsbilväg.

Dag 3. Voskopoja
Vi njuter en lugn morgon i den klara bergsluften. Byn är belägen på cirka 1 160 meters höjd över havet och vattnet i kranarna är friskt källvatten. I Voskopoja bor idag endast cirka 500 personer, jämfört med 1700-talets 60 000 invånare.

Dagens vandringen går i de kuperade omgivningarna, genom skog och över ängar. Halvvägs når vi den lilla byn Shipske där vi besöker stenkyrkan "Shen Gjergji" (Sankt George-kyrkan), som ståtar med fina ikonbilder och väggmålningar. I Shipske finner vi en enkel taverna med en karismatisk ägare som serverar oss dagens lunch. Albansk öl och vin samt annan dryck finns till försäljning här till en billig penning.

Under eftermiddagen besöker vi en lokal familj som gästvänligt och stolt bjuder på egen produktion av raki.

Dag 4. Panorama och Korce
Dagens vandring är mer eller mindre lika lång som gårdagens men går istället söderut från Voskopoja och mer uppför. Vi går genom raviner och ängar upp på närområdets högre höjd för en panoramautsikt. Längs vägen finns möjlighet att vi träffar på någon lokal herde med sina får. Det är långt till närmsta by och vi tar därför med egen picknick som vi äter ute i det fria.

Väl tillbaka i Voskopoja tackar vi för oss, tar vårt bagage och beger oss ner från bergen till staden Korce. Här är det nära till såväl den makedonska som den grekiska gränsen. Korce hette under antiken Pelion och har en lång historia som handelsstad med stor mångkulturell bazaar och som centrum för matthandel. Med närheten till Grekland och den grek-ortodoxa kyrkan ståtar man här med en ortodox katedral.

Vi promenerar på stadens kullersten och gör ett besök vid stadens bryggeri där vi får prova en god öl, innan vi checkar in på vårt bekväma boende i stadens utkant.

Dagens vandring: Ca 5 timmar, lite mer krävande vandring om 12 km. Skogsbilväg och stig med en höjdstigning om ca 400 meter.

Dag 5. Nordmakedonien
Efter picknickinköp korsar vi gränsen in till Makedonien och kommer in i Galicica nationalpark där vi kan njuta en morgonkaffe vid klostret Sankt Naum direkt vid Ohridsjön.

Nationalparken Galicica är en del av bergskedjan Sara-Pind. På grund av sin naturliga skönhet och sitt omfång av endemisk flora och fauna, utnämndes 1958 den makedonska delen av berget mellan sjöarna Ohrid och Prespa, till nationalpark. Parken når höga höjder och det är upp för dessa vi vandrar idag vilket ger oss en storslagen utsikt såvida vädret tillåter. På dessa höjder är det inte helt omöjligt att vi ser kungsörn segla.

Efter picknicklunch fortsätter vi nerför berget och norrut längs Ohridsjön till staden med samma namn, Ohrid. Här checkar vi in på hotellet för de kommande två nätterna. Tidig kväll beger vi till fots för att upptäcka mer av Ohrids charm och kyrkorna som gjort detta område till ett av Unescos världsarv. Vi avrundar dagen med gemensam middag.

Dagens vandring: Tuffare vandring på stig om 8 km och 680 höjdmeter, beräknad vandringstid ca 4 timmar.

Dag 6. Galicica nationalpark och Ohridsjön
Även denna dag vandrar vi i Galicica nationalpark om än en lätt vandring längs med bergssluttningarna mot Ohridsjön. Cypressträd ger skugga men skymmer inte den fina utsikten. Det blir en dag i såväl naturens som kulturens tecken. Till lunchtid finner vi ett gästgiveri där vi får en liten matlagningsdemonstration hur man gör makedonska pajer, vilka efter vandringen smakar utsökt.

Kulturintaget fortsätter under eftermiddagen vid, och på Ohridsjön, med ett besök vid benbukten och det som kallas Museet på vattnet. Det är en rekonstruktion av en bosättning på pålar i sjön, ett samhälle som dateras till järn- och bronsåldern.

Kvällen är sedan dig egen att koppla av och njuta hotellets faciliteter.

Dagens vandring: Enkel vandring om ca 8 km på stig och skogsbilväg utan större höjdskillnader.

Dag 7. Tillbaka till Albanien och Tirana
Vi lämnar Nordmakedonien och passerar genom bergspasset tillbaka in i Albanien. Istället för den stora, moderna motorvägen finner vi den gamla landsvägen och gör en vandring mellan ett par byar. En annan flora omger oss och vyerna även här imponerande om än lägre kullar istället för berg omkring oss. Vid slutet av vår vandring kommer vi till en by där lokalt grillat kött dukas upp till lunch.

Under eftermiddagen fortsätter vi den korta biten in till landets huvudstad Tirana. Väl framme gör vi en stadsrundtur och ser bland annat utsikten från Martyrernas begravningsplats. Mycket av arkitektur påvisar influenser från den kommunistiska eran. Men borgmästaren Edi Rama, som är konstnär i grunden, har inlett ett initiativ att sätta färg på staden och hela Albanien. Flera byggnader är målade i klara färger som ibland kan leda tankarna till Mexiko. Det kanske mest iögonfallande är ett grönt hus målat med massvis av pilar, alla i riktning väst.

Middagen för kvällen blir vår avskedsmiddag och den går även den i traditionella tecken med lokala specialiteter.

Dagens vandring: Lätt vandring längs grusvägar i 2 km, ca 45 minuter.

Dag 8. Hemresa från Tirana
Vår sista dag, men för den som är morgonpigg så rekommenderas en promenad i stadsmiljö och se Tirana vakna till liv.

Efter utcheckning går färden till den utanför Tirana belägna vingården Bardha. Kända för sin höga kvalité bjuder de stolt på ett smakprov av två viner, med ost och oliver därtill. Det blir en sista gemensam skål innan det är dags att bege sig den sista biten till Tiranas flygplats för incheckning och hemresa norröver.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien - Tirana
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 luncher
• 2 picknickluncher
• 6 middagar 
• Bryggeribesök med ölprovning
• 1 vinprovning på vingård
• Inträden och utflykter enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Albanien. Busstransfer flygplats –Elbasan 60 km. Välkomstmiddag. En övernattning på hotell i Elbasan.

Dag 2
Elbasan – Voskopoja, 145 km. Vandring på Via Egnatia, 8 km. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar på enkelt hotell i Voskopoja.

Dag 3
Vandring vid Voskopoja, 11 km. Frukost, lunch och middag.

Dag 4
Vandring vid Voskopoja 12 km. Buss Voskopoja – Korce, 25 km. Bryggeribesök. Frukost, picknicklunch, och middag. En övernattning på hotell i Korce.

Dag 5
Korce – Ohrid, 80 km. Vandring i Galicica nationalpark, 8,5 km och stadsvandring i Ohrid. Frukost, picknicklunch och middag. Två övernattningar på hotell i Ohrid.

Dag 6
Vandring i Galicica nationalpark, 8 km. Besök vid Bay of Bones. Frukost och lunch.

Dag 7
Ohrid – Tirana, 140 km. Vandring på albanska landsbygden vid Gracen. Stadsrundtur i Tirana. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell i Tirana.

Dag 8
Busstransfer flygplats, 20 km. Besök på vingård. Frukost och vinprovning. Flyg Albanien – Skandinavien.

Albanien

Folkmängd 2,9 miljoner
Landets yta 28 748 km²
Religion Religionsfrihet garanteras i författningen. Albanerna kristnades under romerska eran men under det osmanska väldet konverterade många till islam.
Språk Albanska

Nordmakedonien

Folkmängd 2 100 025
Landets yta 25 713 km²
Religion Makedonskt ortodoxa (65%), muslimer (ca 34 %)
Språk Officiella språk är makedoniska (66,5%) och albanska (25,1%)

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Tirana t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och inträden enligt program, om inget annat anges.

Valuta
Albanien: Lek (ALL)
Nordmakedonien: Denars (MKD)
Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 50 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.


Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Bra vandringsskor. Vandringsstavar kan med fördel medtas. Ingen formell klädsel krävs men det uppskattas lokalt om man har en vårdad klädsel vid till exempel restaurangbesök.

Vandringen
Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotell/boende

Kommentarer

På denna resa varierar boendena i utformning och standard, från stadshotell till enkelt värdshus på landsbygden. I den lilla byn Voskopoja finns endast mindre och enkla hotell/värdshus. Beroende på gruppens storlek eller sammansättning av dubbelrum och enkelrum kan vi delas upp på olika boenden. Dessa håller samma standard och ligger inom enkelt gångavstånd från varandra.

Hotelländringar 2023

2023 kommer vi att bo på nedan hotell:

Voskopoja
Guest House Pashuta

Korce
Hotel Kocibelli

Tirana
Hotel Senator

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2023-04-29 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 16 750 SEK 4 platser kvar Boka
2023-04-29 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 16 850 SEK 6 platser kvar Boka
2023-04-29 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien 18 380 SEK Förfrågan
2023-05-06 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 15 950 SEK 6 platser kvar Boka
2023-05-06 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 15 490 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-05-13 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 16 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-05-13 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 16 490 SEK 6 platser kvar Boka
2023-05-20 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 16 350 SEK 6 platser kvar Boka
2023-05-20 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 16 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-05-27 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 14 150 SEK 6 platser kvar Boka
2023-05-27 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 14 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-09-09 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 14 550 SEK 6 platser kvar Boka
2023-09-09 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 14 550 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-09-16 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 13 950 SEK 6 platser kvar Boka
2023-09-16 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 13 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-09-23 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 14 550 SEK 6 platser kvar Boka
2023-09-23 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 14 550 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-09-30 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 14 550 SEK 6 platser kvar Boka
2023-09-30 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 14 550 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-10-07 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Köpenhamn 14 550 SEK 6 platser kvar Boka
2023-10-07 8 dagar Vandring i Albanien och Nordmakedonien Stockholm 14 550 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.