Nyhet

Vandring i Bulgarienmed Pirin-, Rila- och Rhodopibergen

Att vandra i Bulgarien är en överväldigande upplevelse. Det är här, i Balkans hjärta, som Södern, Orienten och Mellaneuropa möts. Vi vandrar genom gamla städer, pittoreska små byar, förbi vidsträckta vinfält samt genom Bulgariens brokiga historia och storslagna natur. Landet bjuder på enorma kulturskatter från en mängd olika civilisationer och inte minst spännande mat och dryck. Flera Unescomonument fångar vårt intresse, precis som Bulgariens vänliga folk gör.

RESFAKTA

Länder: Bulgarien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Artrikedomen i Pirinbergen
 • Bunderitsasjöarna ovanför Bansko
 • Vinprovning i Melnik
 • Rilaklostret och Rilabergens vyer
 • Vattenfallsravinen intill Smoljan

Dagsprogram
Sommar 2019 & 2020

Dag 1. Välkommen till Bulgarien. 

Ankomst till Sofia. Kort busstransfer på ungefär 20 minuter till centralt beläget hotell. En kort promenad tar oss till en gemensam middag på restaurang.

Dag 2. Pirinbergen och Vihren. 
Vi lämnar Sofia och kör västerut genom den trakiska slätten som varit odlingsmark i flera tusen år. Troligen ser vi storkar ute på fälten. Framme i Bansko viker vi direkt av upp i Pirinbergen. I nationalparken bortanför liftsystemen startar vi dagens vandring upp i en dalgång med gröna fjällängar. Ju längre in och högre upp vi kommer, desto fler mindre sjöar passerar vi. Vid en av dessa äter vi dagens picknick. Vi har vy mot flera toppar i detta granitlandskap där högsta punkten är Vihren, strax under 3000 meter över havet. Vi går en rundtur mellan sjöarna och avslutar sista biten ner till samma plats som vi startade på. Ungefär 700 höjdmeter upp och 200–300 meter ner. Dagens vandring är cirka 5 timmar. Tillbaka på hotellet finns tid att njuta av hotellets SPA-del. På kvällen äter vi gemensamt hotellets buffémiddag.

Dag 3. Rilaklostret och Rilabergen. 
Vi tar bussen från Bansko till Rilabergen där vi startar med ett besök på Rilaklostret som står med på Unescos världsarvslista. Förutom att vara vackert beläget bjuder klostret på en spännande historik genom sina väggfresker och ikonmålningar. En kort bit från klostret startar vi dagens vandring som också idag går i granitberg. Vandringen går till en början genom skog och kommer så småningom ut till öppna fjällängar med härliga vyer mot topparna som även här når upp till nästan 3000 meter över havet. Vi rör oss uppåt ungefär 500 höjdmeter och ungefär 800 meter ner men på mycket lättgången stig. Vi dukar idag upp gemensam picknick på någon plats med bra vy. Dagens vandring med picknick tar 5–6 timmar. Tillbaka i Bansko får vi lite tid på egen hand innan vi går ner till den gamla stadsdelen som bjuder på mycket historia, spännande arkitektur och en mängd Mexana – alltså tavernor. På en av dessa äter vi kvällens genuina middag tillsammans.

Dag 4. Melnik och vinprovning. 
Delar av Rilabergen har förutom granit också sandsten och det är hit vi tar oss idag. Ungefär 1,5 timmar kör vi ner i låglandet mot den lilla staden Melnik på 300 meter över havet. Staden har idag 286 invånare men under sin storhetstid bodde fler än 25 000 personer här. Området har sen lång tid tillbaka varit ett centrum för vinproduktion. Här finns också utmärkta lagringsmöjligheter i den mjuka sandstenen i området som dessutom är varmt och har ungefär 350 soldagar om året. Vår promenad på ungefär 2 timmar tar oss upp på 200 höjdmeter från Rosenklostret. Från högsta punkten ser vi ut över de fantastiska formationer som skurits ut ur den porösa sandstenen under miljontals år. Stigen slingrar sig 300 höjdmeter ner i en av dalgångarna som mynnar ut i Melnik. Här går vi till en av bodegorna och provar det lokala vinet. Efter vinprovning äter vi bulgarisk lantlunch. Buss tar oss sedan tillbaka till Bansko där eftermiddagen och kvällen  är fri. Ett tips är att promenera ner till den äldre stadskärnan och själv välja någon taverna att äta på.

Dag 5. Rhodopibergen och grottor. 
Idag lämnar vi Bansko och kör mot Rhodopibergen. Efter ungefär en timmas körning är vi framme vid lilla byn Dolen där tiden verkar ha stått stilla i hundratals år. Vandringen startar från byn Yagodina och efter en stund dukar vi upp dagens picknick på en äng. Vandringen går sedan över ängar och genom skog upp ungefär 300 höjdmeter och ner 400 höjdmeter. Nere är vi i den berömda Trigradravinen med klippöverhäng på mer än 250 meter. Här gör vi ett besök i Djävulsgrottan innan vi kör sista biten till vårt hotell i Smoljan. Här finns en SPA-avdelning att besöka om så önskas. Senare på kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 6. Vattenfallsravinen och arkitekturmuseum. 
Vi tar bussen en kortare bit till vattenfallsravinen. Här följer vi botten av ravinen. Vi ser vattnet rinna ner i små vattenfall på ett flertal ställen. Från starten på 1 200 meter över havet tar vi oss sedan upp via en mängd små broar till högsta punkten på 1 600 meter över havet. Härifrån har vi en härlig vy över Rhodopibergen och hela vägen in i Grekland. Vi tar en annan ravin tillbaka. Innan vi är helt nere dukar vi upp vår picknicklunch.

Från ravinen tar det en halvtimma med buss till byn Shiroka Luka som är som ett levande museum med sin arkitektur. Här finns tid att strosa runt i gränderna, besöka någon av caféerna och koppla av och titta på folklivet. Vi är tillbaka tidig eftermiddag på hotellet i Smoljan. Vi avslutar dagen med gemensam middag på hotellet.

Dag 7. Plovdiv och Smoljan.
Vi åker upp från Smoljan en liten bit till dagens vandring som mestadels går inne i skogsterräng med vy mot flera Rhodopitoppar och mot Grekland. Under vandringen som tar ungefär 2,5 timmar tar vi oss uppåt ett par hundra höjdmeter förbi några av Smoljansjöarna. Bussen väntar här uppe och kör vidare mot Bachkovoklostret. Strax intill ligger det strategiskt belägna Asenfortet som vi också stannar till vid innan vi når Plovdiv där vi äter lunch. Vi promenerar sedan genom några av stadens spännande kvarter. Här finns bland annat många arkeologiska utgrävningar, två antika teatrar, rester av medeltida murar och torn, ottomanska bad och moskéer. Här har vi några timmar på egen hand. Sedan väntar gemensam avskedsmiddag.

Dag 8. Sofia. Hemresa. 
Vi vaknar upp i Plovdiv, hemesan går sedan över den trakiska slätten till Sofia. En resa på cirka 1,5 timme. Här gör vi en gemensam stadspromenad genom de historiskt mest intressanta delarna av stadens centrum. Stadsvandringen kan eventuellt läggas in ankomstdagen om flyget landar i god tid. Efter avslutad tur tar vi bussen till flygplatsen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Sofia, t/r

• Samtliga övernattningar

• TEMA-reseledare

• Inträden enligt program

• 7 frukostar

• 6 luncher, varav 4 picknick

• 6 middagar

• Vinprovning i Melnik

RESFAKTA

Dag 1.

Skandinavien – Sofia. Busstransfer, ca 20 km. En övernattning på centralt beläget hotell i Sofia. Gemensam middag.

Dag 2.
Buss Sofia-Bansko 150 km. Vandring ca 5 timmar i Pirinbergen ovan Bansko, cirka 10 km. Tre övernattningar på hotell i Bansko. Frukost, picknickpåse och middag ingår.

Dag 3.
Buss Bansko – Rila 90 km. Samma avstånd tillbaka. Vandring 5-6 timmar i Rilabergen, cirka 15 km. Frukost, picknick och middag ingår.

Dag 4.
Buss Bansko – Melnik tur och retur ca 221 km. Vandring 2 timmar I sandstensformationerna kring Melnik, cirka 5 km. Frukost, lunch och vinprovning ingår.

Dag 5.
Buss från Bansko via Dolen och Yagordina till Smoljan, totalt ca 208 km. Besök i Dolen. Vandring med picknick cirka 4 timmar, cirka 10 km. Två övernattningar på hotell i Smolyan. Frukost, picknick och middag ingår.

Dag 6.
Buss 10 km till vattenfallsravinen. Vandring cirka 4 timmar, cirka 10 km. Buss Vattenfallsravinen – Shiroka Luka tur och retur ca 55 km. Frukost, picknick och middag ingår.

Dag 7.
Buss 15 minuter utanför Smoljan. Vandring cirka 2,5 timmar. Buss från Smoljan – Bachkovoklostret – Asen fortet – Plovdiv. Vandring i historiska delarna av Plovdiv, cirka 5 km. Total körsträcka cirka 148 km. En övernattning på hotell i Plovdiv. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8.
Buss till Sofia, ca 150 km, 1,5 timmar. Stadspromenad i historiska Sofia (kan eventuellt läggas in första dagen istället). Buss till flygplatsen ca 20 km. Frukost ingår.

Bulgarien

Folkmängd 7,1 miljoner
Landets yta 111 000 km²
Valuta Bulgarisk lev (BGN)
Språk Bulgariska
Religion Den ortodoxa kyrkan dominerar religionen i landet och 82,6 % av invånarna är medlemmar i den bulgariska ortodoxa kyrkan. 12 % av invånarna är muslimer, 0,6 % katoliker och 0,4 % protestanter.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa Sofia tur och retur. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Dricks:
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 50 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Gruppstorlek:
Minst 15 personer - max 22 personer.

Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning:
Medtag gärna ett par varmare plagg, likaså ett lättpackat regnplagg. Ta med kraftigare skor eller kängor för vandringarna. Viktigast är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor för promenader i naturen, i städerna och på eventuella museum.

Valuta:
Lev (BGN).
Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Vandringen:
Rhodopi- och Rilabergen har ett kuperat landskap och vandringarna är sällan plana, det går antingen upp eller ner. Du bör ha god allmänkondition för att få utbyte av resan. Vandringsstavar kan avlasta ömmande leder en del, finns i praktiskt vikbart teleskopformat. Observera att en vandring kan ändras beroende av väder och dylikt..

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Övrigt:
Underlaget präglas av bra stigar som blandas med stenigare och klippigga partier. 

Med reservation för ändringar. 

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-08-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2019-08-02
07:10
2019-08-02
08:55
Austrian Airlines, 308
Vienna
Sofia
2019-08-02
10:15
2019-08-02
12:45
Austrian Airlines, 795
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Munich
2019-08-09
13:10
2019-08-09
14:05
Lufthansa, 1703
Munich
Copenhagen
2019-08-09
17:15
2019-08-09
18:45
Lufthansa, 2444
8 dagar Vandring i Bulgarien Köpenhamn 15 050 SEK Förfrågan
2019-08-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2019-08-02
06:35
2019-08-02
08:50
Austrian Airlines, 318
Vienna
Sofia
2019-08-02
10:15
2019-08-02
12:45
Austrian Airlines, 795
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Munich
2019-08-09
13:10
2019-08-09
14:05
Lufthansa, 1703
Munich
Stockholm
2019-08-09
15:30
2019-08-09
17:40
Lufthansa, 2418
8 dagar Vandring i Bulgarien Stockholm 15 050 SEK Förfrågan
2019-09-06 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Munich
2019-09-06
06:05
2019-09-06
07:40
Lufthansa, 2447
Munich
Sofia
2019-09-06
09:35
2019-09-06
12:25
Lufthansa, 1702
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Frankfurt
2019-09-13
18:55
2019-09-13
20:15
Lufthansa, 1431
Frankfurt
Copenhagen
2019-09-13
21:15
2019-09-13
22:35
Lufthansa, 832
8 dagar Vandring i Bulgarien Köpenhamn 14 450 SEK 1 platser kvar Boka
2019-09-06 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Munich
2019-09-06
06:00
2019-09-06
08:10
Lufthansa, 2421
Munich
Sofia
2019-09-06
09:35
2019-09-06
12:25
Lufthansa, 1702
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Frankfurt
2019-09-13
18:55
2019-09-13
20:15
Lufthansa, 1431
Frankfurt
Stockholm
2019-09-13
21:45
2019-09-13
23:50
Lufthansa, 808
8 dagar Vandring i Bulgarien Stockholm 14 450 SEK 1 platser kvar Boka
2020-06-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Munich
2020-06-05
06:05
2020-06-05
07:40
Lufthansa, 2447
Munich
Sofia
2020-06-05
09:35
2020-06-05
12:25
Lufthansa, 1702
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Frankfurt
2020-06-12
18:55
2020-06-12
20:15
Lufthansa, 1431
Frankfurt
Copenhagen
2020-06-12
21:10
2020-06-12
22:30
Lufthansa, 832
8 dagar Vandring i Bulgarien Köpenhamn 14 890 SEK 5 platser kvar Boka
2020-06-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Munich
2020-06-05
06:00
2020-06-05
08:10
Lufthansa, 2421
Munich
Sofia
2020-06-05
09:35
2020-06-05
12:25
Lufthansa, 1702
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Frankfurt
2020-06-12
18:55
2020-06-12
20:15
Lufthansa, 1431
Frankfurt
Stockholm
2020-06-12
21:45
2020-06-12
23:50
Lufthansa, 808
8 dagar Vandring i Bulgarien Stockholm 14 890 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-07-03 8 dagar Vandring i Bulgarien Köpenhamn 14 890 SEK 6 platser kvar Boka
2020-07-03 8 dagar Vandring i Bulgarien Stockholm 14 890 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-07-31 8 dagar Vandring i Bulgarien Köpenhamn 14 890 SEK 6 platser kvar Boka
2020-07-31 8 dagar Vandring i Bulgarien Stockholm 14 890 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-08-07 8 dagar Vandring i Bulgarien Köpenhamn 14 890 SEK 6 platser kvar Boka
2020-08-07 8 dagar Vandring i Bulgarien Stockholm 14 890 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-09-04 8 dagar Vandring i Bulgarien Köpenhamn 14 490 SEK 6 platser kvar Boka
2020-09-04 8 dagar Vandring i Bulgarien Stockholm 14 490 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.