Vandring i BalkanbergenRila-, Pirin- och Rhodopibergen

Att vandra i Bulgarien är en överväldigande upplevelse. Det är här, i Balkans hjärta, som Södern, Orienten och Mellaneuropa möts. Vi vandrar genom gamla städer, pittoreska små byar, förbi vidsträckta vinfält samt genom Bulgariens brokiga historia och storslagna natur. Landet bjuder på enorma kulturskatter från en mängd olika civilisationer och inte minst spännande mat och dryck. Flera Unescomonument fångar vårt intresse, precis som Bulgariens vänliga folk gör.

RESFAKTA

Länder: Bulgarien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Artrikedomen i Pirinbergen
 • Bunderitsasjöarna ovanför Bansko
 • Vinprovning i Melnik
 • Rilaklostret och Rilabergens vyer
 • Vattenfallsravinen intill Smoljan

Dagsprogram
Sommar 2024

Dag 1. Välkommen till Bulgarien.

Ankomst till Sofia. Kort busstransfer på ungefär 20 minuter till centralt beläget hotell. Vi gör en stadspromenad tillsammans i Sofias spännande historiska kvarter och avslutar med gemensam middag på restaurang.

Dag 2. Rilaklostret och Rilabergen.
Vi lämnar Sofia och kör västerut genom den trakiska slätten som varit odlingsmark i flera tusen år. Under vår och tidig sommar ser man mängder med storkar som idogt bygger på sina bon eller letar mat till sina ungar.

Framme vid Rilabergen tar vi sittlift från 1600 meters höjd upp till 2100 meters nivå. Vandringen går i ett alpint landskap där de omgivande bergstopparna på nästan 3000 meter över havet speglar sig i fjällsjöarnas klara vatten.

Under vandringen dukar vi upp vår picknick omgivna av färgsprakande blommor där den endemiska nejlikroten lyser starkast i brandgula toner.

Efter genomförd vandring som tar cirka fyra timmar tar vi oss ner på lägre höjder och kör vidare till Rilaklostret upptaget som världsmonument på Unescos världsarvslista. Klostret ligger vackert beläget och är rikt dekorerat med väggfresker och ikonmålningar.

Efter avslutad vandring fortsätter vi med buss genom traktens odlingslandskap till Pirinbergen, där vi kommer övernatta i bergsbyn och den välkända skidorten Bansko. Före middagen kan du njuta av hotellets simbassäng och bastubad.

Dag 3. Pirinbergen och Vihren.
Bansko är en av flera skidorter i Bulgarien. Vi åker bara en kort bit från hotellet förbi några av liftarna och upp till lite högre höjd.

I nationalparken, som finns med på världsarvslistan, startar vi dagens vandring upp i en dalgång med gröna fjällängar. Ju längre in och högre upp vi kommer, desto fler mindre sjöar passerar vi. Vid en av dessa äter vi dagens picknick.

Högsta toppen Vihren, imponerar med sina 2914 m ö h i Pirinbergens granitlandskap där vi vandrar under de kommande 5 timmarna. Vi startar på cirka 1800 meter över havet och når som högst 2350 m.

Tillbaka på hotellet hinner man slappna av på hotellets SPA-del innan vi rundar av med ett gemensamt besök till fots i Banskos historiska kvarter.

Kvällens middag blir på en av Banskos mera traditionella tavernor.

Dag 4. Melnik och vinprovning.
Det tar cirka 1,5 timmar att köra till Melnik nere på låglandet. Staden har idag 286 invånare men under sin storhetstid bodde fler än 25 000 personer här. Området har sen lång tid tillbaka varit ett centrum för vinproduktion. Här finns också utmärkta lagringsmöjligheter i bodegorna utgrävda i den mjuka sandstenen.

Klimatet är synnerligen lämpligt för vinodling med 350 soldagar om året. En lättare vandring på ungefär 2 timmar tar oss upp på 200 höjdmeter från Rosenklostret. Från den högsta punkten ser vi ut över de fantasieggande formationerna som eroderats ut ur den porösa sandstenen under miljontals år. Stigen slingrar sig 300 höjdmeter ner i en av dalgångarna som mynnar ut i Melnik. Här går vi till en av bodegorna och provar det lokala vinet. Efter vinprovning äter vi traditionell bulgarisk mat till lunch.

Buss tar oss sedan tillbaka till Bansko där eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 5. Rhodopibergen och grottor.
Idag lämnar vi Bansko och kör mot Rhodopibergen. Efter ungefär en timmes färd är vi framme vid lilla byn Dolen där tiden verkar ha stått still i hundratals år.

Dagens vandring startar från byn Yagodina. Efter en kortare inledande vandring dukar vi upp dagens picknicklunch. Sen fortsätter vi över ängar och genom skog upp ungefär 300 höjdmeter och ner 400 höjdmeter. Dagens höjdpunkt är den berömda Trigradravinen med klippöverhäng på mer än 250 meter. Här besöker vi Djävulsgrottan, innan vi kör sista biten till vårt hotell i Smoljan, som också har en SPA-inrättning att utnyttja. Senare på kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 6. Vattenfallsravinen och arkitekturmuseum.
En kort bussresa tar oss till den så kallade Vattenfallsravinen. Här följer vi bottnen av ravinen och passerar flera små vattenfall vilka gett ravinen dess namn.

Från starten på 1 200 meter över havet vandrar vi uppåt via en mängd små broar till högsta punkten på 1 600 meter över havet. Härifrån har man en betagande överblick över Rhodopibergen och hela vägen in i Grekland. Vi tar en annan ravin tillbaka. Kort innan vi är tillbaka dukar vi upp vår picknicklunch.

Från ravinen tar det en halvtimma med buss till byn Shiroka Luka som är ett levande museum med alla sina traditionella hus. Här finns tid att strosa runt i gränderna, besöka något av kaféerna och koppla av och titta på folklivet. Vi är tillbaka tidig eftermiddag på hotellet i Smoljan. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet.

Dag 7. Plovdiv och Smoljan.
Dagens vandring går mestadels i skogsterräng som då och då öppnar upp mot Rhodopibergens högre bergsmassiv, och längre bort ser man långt in i grannlandet Grekland vars osynliga gräns delar Rodopibergen mitt itu.

Vi vandrar i cirka 2,5 timmar och passerar några av Smoljansjöarna. Högre upp väntar bussen som tar oss vidare mot Bachkovoklostret. Här finner vi det strategiskt belägna Asenfortet, där vi gör ett kortare uppehåll, innan vi kommer fram till Plovdiv. Här äter vi vår lunch.

Efter lunchen promenerar vi genom några av stadens historiska kvarter. Här finns bland annat många arkeologiska utgrävningar, två antika teatrar, rester av medeltida murar och torn, ottomanska bad och moskéer. Här har vi några timmar på egen hand. Sedan väntar en gemensam avskedsmiddag.

Dag 8. Sofia. Hemresa.
Vi vaknar upp i Plovdiv, hemresan går sedan över den trakiska slätten till Sofia. En resa på cirka 1,5 timme. Beroende på tidpunkten för hemresan gör vi en gemensam stadspromenad genom de historiskt mest intressanta delarna av stadens centrum. Stadsvandringen kan eventuellt läggas in ankomstdagen om flyget landar i god tid. Efter avslutad tur tar vi bussen till flygplatsen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Sofia, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 7 frukostar
• 6 luncher, varav 4 picknick
• 6 middagar
• Vinprovning i Melnik

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien – Sofia. Busstransfer, ca 20 km. En övernattning på centralt beläget hotell i Sofia. Gemensam middag.

Dag 2
Buss Sofia - Rila - Bansko. Cirka 250 km. Vandring cirka 4 timmar i Rilabergen, cirka 10 km. Tre övernattningar på hotell i Bansko. Frukost, picknick och middag ingår.

Dag 3
Buss Bansko - Pirin. Cirka 40 km. Vandring cirka 5 timmar i Pirinbergen ovan Bansko, cirka 10 km. Frukost, picknick och middag ingår.

Dag 4
Buss Bansko – Melnik tur och retur ca 221 km. Vandring 2 timmar I sandstensformationerna kring Melnik, cirka 5 km. Frukost, lunch och vinprovning ingår.

Dag 5
Buss från Bansko via Dolen och Yagordina till Smoljan, totalt ca 208 km. Besök i Dolen. Vandring med picknick cirka 4 timmar, cirka 10 km. Två övernattningar på hotell i Smolyan. Frukost, picknick och middag ingår.

Dag 6
Buss 10 km till vattenfallsravinen. Vandring cirka 4 timmar, cirka 10 km. Buss Vattenfallsravinen – Shiroka Luka tur och retur ca 55 km. Frukost, picknick och middag ingår.

Dag 7
Buss 15 minuter utanför Smoljan. Vandring cirka 2,5 timmar. Buss från Smoljan – Bachkovoklostret – Asen fortet – Plovdiv. Vandring i historiska delarna av Plovdiv, cirka 5 km. Total körsträcka cirka 148 km. En övernattning på hotell i Plovdiv. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Buss till Sofia, ca 150 km, 1,5 timmar. Stadspromenad i historiska Sofia (kan eventuellt läggas in första dagen istället). Buss till flygplatsen ca 20 km. Frukost ingår.

Bulgarien

Folkmängd 7,1 miljoner
Landets yta 111 000 km²
Valuta Bulgarisk lev (BGN)
Språk Bulgariska
Religion Den ortodoxa kyrkan dominerar religionen i landet och 82,6 % av invånarna är medlemmar i den bulgariska ortodoxa kyrkan. 12 % av invånarna är muslimer, 0,6 % katoliker och 0,4 % protestanter.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa Sofia tur och retur. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Dricks:
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 50 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Gruppstorlek:
Minst 15 personer - max 22 personer.

Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning:
Medtag gärna ett par varmare plagg, likaså ett lättpackat regnplagg. Ta med kraftigare skor eller kängor för vandringarna. Viktigast är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor för promenader i naturen, i städerna och på eventuella museum.

Valuta:
Lev (BGN).
Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Vandringen:
Rhodopi- och Rilabergen har ett kuperat landskap och vandringarna är sällan plana, det går antingen upp eller ner. Du bör ha god allmänkondition för att få utbyte av resan. Vandringsstavar kan avlasta ömmande leder en del, finns i praktiskt vikbart teleskopformat. Observera att en vandring kan ändras beroende av väder och dylikt..

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Övrigt:
Underlaget präglas av bra stigar som blandas med stenigare och klippigga partier. 

Med reservation för ändringar. 

Hotell/boende

Kommentarer

Vi reserverar oss mot ändringar, avvikelser från den ordinarie hotellistan (ovan) kan förekomma, vi försöker då finna likvärdiga boenden beträffande standard och läge.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-05-17 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Warsaw
2024-05-17
07:00
2024-05-17
08:25
Lot, 460
Warsaw
Sofia
2024-05-17
10:50
2024-05-17
13:55
Lot, 631
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Warsaw
2024-05-24
18:40
2024-05-24
19:35
Lot, 634
Warsaw
Copenhagen
2024-05-24
20:40
2024-05-24
22:10
Lot, 459
8 dagar Vandring i Balkanbergen Köpenhamn 20 490 SEK Förfrågan
2024-05-17 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Warsaw
2024-05-17
07:40
2024-05-17
09:25
Lot, 456
Warsaw
Sofia
2024-05-17
10:50
2024-05-17
13:55
Lot, 631
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Warsaw
2024-05-24
14:40
2024-05-24
15:35
Lot, 632
Sofia
Stockholm
2024-05-24
16:50
2024-05-24
18:40
Lot, 457
8 dagar Vandring i Balkanbergen Stockholm 20 490 SEK Förfrågan
2024-05-17 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Warsaw
2024-05-17
08:00
2024-05-17
09:40
Lot, 496
Warsaw
Sofia
2024-05-17
10:50
2024-05-17
13:55
Lot, 631
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Warsaw
2024-05-24
18:40
2024-05-24
19:35
Lot, 634
Warsaw
Gothenburg
2024-05-24
20:35
2024-05-24
22:20
Lot, 495
8 dagar Vandring i Balkanbergen Göteborg 20 490 SEK Förfrågan
2024-06-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Warsaw
2024-06-28
07:00
2024-06-28
08:25
Lot, 460
Warsaw
Sofia
2024-06-28
10:50
2024-06-28
13:55
Lot, 631
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Warsaw
2024-07-05
18:40
2024-07-05
19:35
Lot, 634
Warsaw
Copenhagen
2024-07-05
20:40
2024-07-05
22:10
Lot, 459
8 dagar Vandring i Balkanbergen Köpenhamn 21 850 SEK 1 platser kvar Boka
2024-06-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Warsaw
2024-06-28
07:50
2024-06-28
09:35
Lot, 456
Warsaw
Sofia
2024-06-28
10:50
2024-06-28
13:55
Lot, 631
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Warsaw
2024-07-05
18:40
2024-07-05
19:35
Lot, 634
Warsaw
Stockholm
2024-07-05
20:35
2024-07-05
22:20
Lot, 455
8 dagar Vandring i Balkanbergen Stockholm 20 490 SEK 3 platser kvar Boka
2024-06-28 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Warsaw
2024-06-28
07:50
2024-06-28
09:25
Lot, 496
Warsaw
Sofia
2024-06-28
10:50
2024-06-28
13:55
Lot, 631
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Warsaw
2024-07-05
18:40
2024-07-05
19:35
Lot, 634
Warsaw
Gothenburg
2024-07-05
20:40
2024-07-05
22:20
Lot, 495
8 dagar Vandring i Balkanbergen Göteborg 21 390 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-20 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Warsaw
2024-09-20
07:00
2024-09-20
08:25
Lot, 460
Warsaw
Sofia
2024-09-20
10:50
2024-09-20
13:55
Lot, 631
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Warsaw
2024-09-27
18:40
2024-09-27
19:35
Lot, 634
Warsaw
Copenhagen
2024-09-27
20:40
2024-09-27
22:20
Lot, 459
8 dagar Vandring i Balkanbergen Köpenhamn 22 190 SEK 2 platser kvar Boka
2024-09-20 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Warsaw
2024-09-20
07:40
2024-09-20
09:25
Lot, 456
Warsaw
Sofia
2024-09-20
10:50
2024-09-20
13:55
Lot, 631
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Warsaw
2024-09-27
18:40
2024-09-27
19:35
Lot, 634
Warsaw
Stockholm
2024-09-27
20:35
2024-09-27
22:20
Lot, 455
8 dagar Vandring i Balkanbergen Stockholm 20 450 SEK 5 platser kvar Boka
2024-09-20 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Warsaw
2024-09-20
07:50
2024-09-20
09:25
Lot, 496
Warsaw
Sofia
2024-09-20
10:50
2024-09-20
13:55
Lot, 631
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Sofia
Warsaw
2024-09-27
18:40
2024-09-27
19:35
Lot, 634
Warsaw
Gothenburg
2024-09-27
20:35
2024-09-27
22:20
Lot, 495
8 dagar Vandring i Balkanbergen Göteborg 21 750 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.