Vandring i DolomiternaMarcialonga och Fassadalen

I Dolomiterna i nordöstra Italien vandrar vi i dramatisk terräng med taggiga bergstoppar, frodiga alpängar och en artrik flora som gjort området berömt. Här möts österrikisk och italiensk kultur i mat, arkitektur och språk. Under resan provar vi vin, ost och grappa från lokala producenter. Canazei, Campitello och Vigo di Fassa är några av byarna med strålande läge och hög charmfaktor som vi bekantar oss med under vandringarna. 

RESFAKTA

Länder: Italien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Den mysiga byn Vigo di Fassa
 • Det trivsamma hotellet
 • Bolzano med ismannen Ötzi
 • Alla vandringar
 • Vin-, grappa- och ostprovning

Dagsprogram
Avresor 2023–2024

Dag 1 – Vigo di Fassa.

Avresa från Skandinavien till Venedig. Transfer till Vigo di Fassa. Värdparet Paola och Renato hälsar oss välkomna till hotell Dolasilla med en gemytlig atmosfär. Vi bor hela vistelsen på hotell i Vigo di Fassa.


Dag 2 – Bergspassen.
Efter frukost kör vi mot Costalungapasset, för att sedan fortsätta färden upp i sittliftar. På bara några minuter är vi uppe på 2 125 meter. Hela dagen njuter vi av sköna bergsvyer och vi går på sten- och grusstigar. Likt mörkgröna mattor ligger den låga buskvegetationen i dalgångarna där vi vandrar mot dagens lunchpaus och vila. Vandringen fortsätter över bergshällar och grönskande sommarängar – bli inte förvånad om du plötsligt står öga mot öga med en betande kossa. Vi vandrar upp och ner över höjder med en brantare backe på ca 150 meters höjdskillnad.


Dag 3 – Karersjön.
Bussen tar oss inledningsvis till den mytomspunna Karersjön vid foten av Latemarbergen, för en kort promenad. Efteråt väntar en stadsvandring i Bolzano där vi besöker Ötzimannen i det arkeologiska muséet. Han levde under förhistorisk tid omkring 3 300 f. Kr. Hans kropp hittades först 1991. Vi passerar marknadsgatan och ser vackra fontäner och palats. På Piazza Walter, stadens elegantaste torg, tävlar uteserveringarna med katedralen och rådhuset om turisternas intresse. Avslutningsvis gör vi ett besök på en vingård som odlar traditionella druvor. Gården har varit i familjen Mumelters ägo sedan 1700-talet och sedan dess har det funnits vin där. Du får smaka på några av gårdens viner.


Dag 4 – Catinaccio.
Efter frukost tar vi kabinliften upp till 2 000 meters höjd. Vi börjar med en kortare vandring på fint stenlagda stigar genom kuperade marker och skog. Det är lätt att koppla av med fåglarnas sång och kossornas bjällror som hörs på avstånd. Ovanför trädtopparna skymtar vi silhuetten av Marmoladabergen, Dolomiternas högsta berg, 3 342 meter över havet. Vår vandring fortsätter på stigar av grus och klippsten. Slingrande och snirkligt tar stigarna oss allt högre upp. Dolomiternas vackra landskap upphör aldrig att fascinera, vart än vi vänder har oss har vi en ny, fantastisk vy. Vid en alphytta får vi en behövlig paus. Efter en lättare lunch och en stunds vila är vi redo för eftermiddagens vandring. Nu kan du välja; antingen den svårare vandringen, som först tar oss upp längs bergsväggen för att senare gå nedåt. Eller den lättare vandringen tillbaka till Ciampedie-terrassen, för att därefter fortsätta ned till hotellet med liften eller på någon av de många skogsstigarna. Ca 300 meters höjdskillnad under vandringarna, det är brant men vi tar det lugnt.


Dag 5 – Ledig dag.
Idag har du en ledig dag att fylla med eget innehåll. Kanske lockar butikernas utbud. Du kan också hyra en cykel och ta dig runt i området. Eller så kan du vandra längs med Marcialonga-leden i dalen. Middag ingår men eftersom du har ledigt kan du om du önskar välja att prova en av stadens andra restauranger. Reseledaren kan ge dig tips.


Dag 6 – Sassolungomassivet.
Från byn Campitello tar vi oss vidare med kabinbana till dagens utgångspunkt, Col Rodella 2 480 meter över havet. Vandringen idag går söder om Sassolungo, den långa stenen. Massivet mäter över 3 000 meter högt. Vi nöjer oss med att beundra det dramatiska massivet på avstånd och vandrar nedanför Sassolungo på lera och grus. Kanske hör vi visslingar från de små, söta alpmurmeldjuren som finns här. Efter många snirkliga stigar och vackra vyer når vi den sköna och avkopplande atmosfären vid en alphytta. Vår väg fortsätter på kostigar och grönskande ängar. Tillbaka i Campitello får du lite tid på egen hand. Kanske smakar det gott med en öl på någon av de många uteserveringarna innan vi tar bussen tillbaka till hotellet. Ca 100 meters höjdskillnad under vandringarna. Brant nedstigning på ca 600 meter och 300 meters höjdskillnad.


Dag 7 – Passo Pordoi.
Inför vandringsresans sista dag beger vi oss med buss till Canazei och därefter vidare med linbana och kabinbana. Vi når Col di Rosc på 2 382 meter över havet och njuter av den gudomliga utsikten över Canazei och Marcialongadalen. Vi ser också Marmoladabergens snövita glaciäröverdrag. Vi vandrar nedanför bergstoppen Sas Becé för att lagom till förmiddagskaffet nå fram till Passo Pordoi. Här väntar ytterligare en kabinbana som tar oss upp till hela 2 950 meter! Här uppe är det svalare och det känns skönt att ha en värmande tröja till hands. Det är inte ovanligt att snön ligger kvar här fram i juli månad. Om du önskar kan du göra en kortare vandring till alphyttan Forcella Pordoi. Annars finns möjlighet att stanna kvar vid en av utsiktsterrasserna och ta det lite lugnare. Vi äter en gemytlig lunch innan vi återvänder till hotellet. Kortare vandringar med 150 meters höjdskillnad vid två tillfällen under dagen.


Dag 8 – Hemresa.
Avfärd till flygplatsen inför hemresan. Arrivederci och på återseende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Venedig, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 7 frukostar
• 2 luncher (på restaurang - ingen picknickutrustning behövs)
• 7 middagar med italiensk husmanskost
• Vin-, grappa- och ostprovning
• Hotellskatt

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien – Venedig. Transferbuss till Vigo di Fassa, ca 175 kilometer. Sju övernattningar på hotell. Middag ingår (beroende på ankomsttid).

Dag 2
Medelsvår vandring vid Paolina- och Costalungapasset, ca 5 timmar (12 - 16 km). Bussresa 10 km. Vi tar lift upp till 2125 meter över havet och vandrar upp till 2349 meter över havet. Höjdskillnad 224 meter. Vi går ner tillbaka till 1992 meter över havet; höjdskillnad 357 meter. Frukost och middag ingår.

Dag 3
Kortare promenad runt Karersjön och besök i Bolzano. Buss 80 km. Vin- och grappaprovning. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Vandringar i Catinaccio-passet. Vi går 4-6 timmar (10 - 16 km) beroende på vald svårighetsgrad och väderförhållanden. Vi tar kabinbana upp till 1992 meter över havet och vandrar upp till 2246 meter över havet. Höjdskillnad 254 meter. Frukost och middag ingår.

Dag 5
Ledig dag i Vigo di Fassa. Massor av alternativ för vandringar 3-22 km). Frukost och middag ingår.

Dag 6
Medelsvår vandring vid Sassolungo på ca 5-6 timmar (14-22 kilometer). Vi tar kabinbana upp till 2400 meter över havet och vandrar ner till 2300 för att återvända till 2400 meter över havet. Höjdskillnad 100 meter. Efter lunchpaus fortsätter vi ner till 1300 meter, höjdskillnad 1100 meter. Buss 20 km. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Lättare vandring på ca 4 timmar (8-15 km). Vi tar kabinbana upp till 2383 meter och vandrar ner till 2239 meter över havet; höjdskillnad 144 meter. Med ny kabinbana fortsätter vi upp till 2950 för att vandra till 2388 meter över havet; höjdskillnad 562 meter. Buss 25 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Bussresa Vigo di Fassa - Venedig, 175 km. Returresa till Skandinavien. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 60 miljoner
Landets yta 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska.
Religion Cika 85 % av italienarna är romerska katoliker.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Venedig t/r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Gruppstorlek
Minst 15 personer, max 22 personer.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Medtag gärna ett par varmare plagg, likaså ett lättpackat regnplagg. Ta med kraftigare skor eller kängor för vandringarna. Viktigast är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor för promenader i naturen, i städerna och på eventuella museum.

Valuta
Euro (EUR).De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Vandringen
Dolomiterna är ett kuperat landskap och vandringarna är sällan plana, det går antingen upp eller ner. Du bör helst ha god allmänkondition för att få utbyte av resan. Vandringsstavar kan avlasta ömmande leder en del, finns i praktiskt vikbart teleskopformat. Obs att en vandring kan ändras beroende av väder och dylikt.

Tips och information om TEMAs vandringsresor »


Övrigt
Kartor: På guidade vandringsresor tillhandahåller vi inga kartor. Reseledaren har däremot detaljerade kartor och kan hjälpa intresserade att köpa dem på plats.

Underlaget präglas av bra stigar som blandas med stenigare och klippigga partier. Vi använder inte stegjärn eller rep på denna vandring. Vi passerar bara enstaka partier med glaciär eller i snö.

På denna vandringsresa har vi ingen picknick, de måltider som ingår serveras vid dukade bord. Du behöver därför inte ta med mugg, bestick och tallrik som nämns i vår generella packningslista.

Med reservation för ändringar. 

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-06-06 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2024-06-06
06:30
2024-06-06
08:40
Austrian Airlines, 318
Vienna
Venice
2024-06-06
09:10
2024-06-06
10:15
Austrian Airlines, 521
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Venice
Frankfurt
2024-06-13
14:45
2024-06-13
16:10
Lufthansa, 327
Frankfurt
Stockholm
2024-06-13
19:20
2024-06-13
21:25
Lufthansa, 844
8 dagar Vandring i Dolomiterna Stockholm 24 750 SEK 4 platser kvar Boka
2024-06-06 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2024-06-06
06:05
2024-06-06
07:50
Lufthansa, 821
Frankfurt
Venice
2024-06-06
08:45
2024-06-06
10:05
Lufthansa, 324
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Venice
Frankfurt
2024-06-13
14:45
2024-06-13
16:10
Lufthansa, 327
Frankfurt
Gothenburg
2024-06-13
22:10
2024-06-13
23:45
Lufthansa, 820
8 dagar Vandring i Dolomiterna Göteborg 22 350 SEK 2 platser kvar Boka
2024-06-06 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2024-06-06
07:00
2024-06-06
08:40
Austrian Airlines, 308
Vienna
Venice
2024-06-06
09:10
2024-06-06
10:15
Austrian Airlines, 521
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Venice
Frankfurt
2024-06-13
14:45
2024-06-13
16:10
Lufthansa, 327
Frankfurt
Copenhagen
2024-06-13
16:55
2024-06-13
18:20
Lufthansa, 830
8 dagar Vandring i Dolomiterna Köpenhamn 23 290 SEK 6 platser kvar Boka
2024-06-27 8 dagar Vandring i Dolomiterna Göteborg 21 790 SEK 4 platser kvar Boka
2024-06-27 8 dagar Vandring i Dolomiterna Köpenhamn 23 950 SEK 6 platser kvar Boka
2024-06-27 8 dagar Vandring i Dolomiterna Stockholm 22 250 SEK 6 platser kvar Boka
2024-07-04 8 dagar Vandring i Dolomiterna Stockholm 21 390 SEK 6 platser kvar Boka
2024-07-04 8 dagar Vandring i Dolomiterna Göteborg 21 550 SEK 4 platser kvar Boka
2024-07-04 8 dagar Vandring i Dolomiterna Köpenhamn 21 590 SEK 6 platser kvar Boka
2024-07-29 8 dagar Vandring i Dolomiterna Stockholm 23 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-07-29 8 dagar Vandring i Dolomiterna Göteborg 23 250 SEK 4 platser kvar Boka
2024-07-29 8 dagar Vandring i Dolomiterna Köpenhamn 23 350 SEK 6 platser kvar Boka
2024-08-29 8 dagar Vandring i Dolomiterna Göteborg 25 950 SEK 4 platser kvar Boka
2024-08-29 8 dagar Vandring i Dolomiterna Köpenhamn 25 250 SEK 6 platser kvar Boka
2024-08-29 8 dagar Vandring i Dolomiterna Stockholm 25 150 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-05 8 dagar Vandring i Dolomiterna Köpenhamn 21 950 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-05 8 dagar Vandring i Dolomiterna Stockholm 21 390 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-05 8 dagar Vandring i Dolomiterna Göteborg 22 250 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-12 8 dagar Vandring i Dolomiterna Köpenhamn 21 750 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-12 8 dagar Vandring i Dolomiterna Stockholm 21 250 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-12 8 dagar Vandring i Dolomiterna Göteborg 23 150 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-19 8 dagar Vandring i Dolomiterna Köpenhamn 21 590 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-19 8 dagar Vandring i Dolomiterna Stockholm 21 250 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-19 8 dagar Vandring i Dolomiterna Göteborg 21 850 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

Vandring i England
Nyheter !
svårighetsgrad 1 , Lätt
Nyhet
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.