Nyhet

Vandring i JordanienVandra i dramatisk och historisk natur med Petra, Jerash och Wadi Rum

Vår vandringsresa börjar i Ajlouns naturreservats skogsklädda dalar och vidare till den romerska ruinstaden Jerash. Längs Jordandalen vandrar vi i djupa kanjoner som Wadi Numeira. Resan tar oss vidare söderut mot Dana naturreservat till vi slutligen når världsarvet Petra och Wadi Rum öknen där vi spenderar en natt. Det blir vandringar över bergsryggar liksom vattenfyllda flodbäddar innan turen avslutas i Aqaba och Röda havet.

RESFAKTA

Länder: Jordanien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Ajlouns vackra naturreservat
 • Vandring i Wadi Numeira
 • Natt i Wadi Rum-öknen
 • Dana naturreservat
 • Vandring till världsarvet Petra

Dagsprogram
2024/2025

Dag 1. Avresa från Skandinavien.
TEMAs reseledare möter upp på Ammans flygplats och därefter en kort resa till hotellet i Amman. Två övernattningar i Amman. 

Dag 2. Vandring i Ajlouns naturreservat och i Jerash ruinstad.

Vi reser med buss norrut mot ett kuperat och grönt område och vår första vandring. Den tar cirka fyra timmar att vandra och går över skogsklädda dalar och åsar, genom byar och olivlundar med vackra panoramavyer. Vissa delar är något branta men kräver inte mer än god konditionsnivå. Efter vandringen reser vi vidare till den romerska ruinstaden Jerash. Gerasa som den då hette, blev en del i det mäktiga romarriket och blomstrade under 600 år. Delar av staden anses vara i bättre kondition än självaste Colosseum i Rom. Promenera omkring i staden längs ruinerna av pelargångar, romerska teatrar, bysantinska kyrkor och mosaikklädda golv. Åter till hotellet i Amman. Frukost, lunch och middag är inkluderat.

Dag 3. Vandring i Wadi Numeira och vidare till berget Nebo.

Vår vandring idag är i Wadi Numeira. Denna Wadi, en uttorkad flodbädd, är en djup och majestätisk kanjon som skär genom det karga och oländiga höglandet ända ner till Döda havet. Beroende på årstid bildas flera vattendrag som blir viktiga för både flora och fauna. För många flyttfåglar är wadin ett viktigt stopp och man ser stork, vråk, hök, falk och många andra arter passera. Det är också en av de viktigaste källorna som kompenserar för Döda havets höga avdunstning. Vandringen sker i Wadin oavsett årstid. Efter vandringen reser vi vidare till berget Nebo, platsen där Moses såg ut över det heliga landet och den plats som anses vara hans begravningsplats. Härifrån ses Jeriko, Betlehem och Döda havet vid klart väder. Vår övernattning sker i Madaba, känt för sin mosaikkarta över det heliga landet. Frukost, lunch och middag inkluderat.

Dag 4. Vandring Wadi Dana och vidare till Petra

Dana är en liten by som ligger vid kanten av en ravin, Wadi Dana. Härifrån startar vår vandring på White Dome-leden, cirka 8 kilometer. Leden går genom byns terrasserade trädgårdar, längs branta sluttningar med utsikt över kanjonen. Vidare till Petra för övernattning. Två övernattningar i Petra. Frukost, lunch och middag inkluderat.

Dag 5. Vandring till ett av världens sju underverk, Petra.

Hela dagen spenderas vid den försvunna staden Petra som för de allra flesta blir höjdpunkten på en resa till Jordanien. Att vandra genom den smala klyftan, al-Siq, med sina lodräta bergsväggar som både nabatéer och romare gjort för århundraden sedan, tills man når den smala öppningen mot den mest kända byggnaden i Petra, Skattkammaren, blir en oförglömlig upplevelse. Man kan också rida sträckan till häst, utan extra tillägg. Nabatéernas huvudstad blomstrade i början på vår tideräkning och spelade en viktig roll som knutpunkt på Sidenvägen. Hundratals byggnader är uthuggna direkt ur klipporna med bland annat monument, tempel, gravkammare, kloster, vattenkanaler och en amfiteater som tog 5 000 åskådare. Var beredd på att vandra uppför steniga passager. Frukost, lunch och middag inkluderat. 

Dag 6. Safari och vandring i Wadi Rumöknen med övernattning.

Vi lämnar Petra och reser mot Wadi Rum, den största av Jordaniens olika Wadis och tillika den mest kända i modern tid, inte minst från filmen Lawrence av Arabien och The Martian. Landskapet är verkligen marslikt med den röda ökensanden och sandstensklippor. Även detta område var bebott av de tidiga nabatéerna och många väggmålningar vittnar om jakt. Idag lever endast beduiner här och det har blivit ett populärt turistmål. Vid Wadi Rum Center går färden sedan med jeep in i öknen. Körtid cirka 2 timmar. Stopp för lunch på en skyddad plats. Jeepen fortsätter med bagaget medan vår vandring tar vid och fortsätter under cirka 4 timmar tills vi når vårt tältläger. En övernattning i Wadi Rum. Till kvällen äter vi sedan middag omgivna av bergsformationerna. Frukost, lunch och middag inkluderat.

Dag 7. Vandring i Wadi Rumöknen.

Dagens vandring går till Um Fruth formationen. Vandringen uppför berget går över stenar och klippor och för dom som önskar kan man bestiga Um Fruth och då kräver det en viss del lätt klättring samtidigt som det underlättar att kunna klara högre höjder. Stenbron spänner som en båge över två klippformationer och ger en magnifik vy över Wadi Rum. Lunch och därefter vidare till Aqaba. En övernattning i Aqaba.

Dag 8. Hemresa.

Ledig morgon fram till transfer till Amman och eftermiddagsflyg till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Amman, t/r
• Samtliga hotellövernattningar
• Lokala transporter enligt program
• Turistvisum ingår
• TEMA-reseledare
• 7 frukostar
• 6 luncher

• 6 middagar
• Vatten under hela resan 
• Inträden enligt program

RESFAKTA

Dag 1

Flyg från Skandinavien till Amman. Buss till hotellet ca 35 km. Två övernattningar på hotell i Amman.

Dag 2
Vandring Ajloun naturreservat ca 8 km. Buss till Ajloun - Jerash - Amman ca 140 km t/r. Frukost, lunch, middag ingår.

Dag 3
Vandring Wadi Numeira ca 7km. Buss Amman - Wadi Numeira - Neboberget - Madaba ca 120 km. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Madaba.

Dag 4
Vandring Dana naturreservat, ca 8 km. Buss Madaba - Dana - Petra ca 240 km. Två övernattningar i Petra. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Vandring Petra ca 10 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Vandring Wadi um Ishrin ca 8 km. Buss Petra - Wadi Rum ca 100 km. Jeepsafari Wadi Rum. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning i Wadi Rum.

Dag 7
Vandring Wadi Rum - Jebel Um Fruth ca 6 km. Buss Wadi Rum - Aqaba ca 80 km. Frukost och middag ingår. En övernattning vid Röda havet.

Dag 8
Buss Aqaba – Amman flygplats, ca 280 km. Hemresa. Frukost ingår.

Jordanien

Namn: Hashimitiska kungadömet Jordanien.

Huvudstad: Amman.
Yta: 89 342 km² land, 0,01% vatten.
Folkmängd: 10,9 miljoner.
Språk: Arabiska.
Statsskick: Konstitutionell monarki.
Religion: Islam (sunni dominerar stort), små minoriteter av shiamuslimer och kristna
Tidsskillnad: Varier sommar- och vintertid i Norden, +1 timmar vintertid, +2 timme sommartid.
Klimat: Varmt och soligt. Svala nätter, kalla på vintern.
Valuta: Jordansk dinar ( JOD )
Kreditkort: De flesta internationella kort accepteras allmänt. Uttagsautomater finns.
El: 220V. Adapter kan behövas.
Mobiltelefon: Fungerar bra över stora delar av landet.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Amman ToR. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Jordansk dinar (JOD). För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 50 JOD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning

Något lättare ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag. Natten kan vara kall i öknen och vi befinner oss ofta på högre höjd upp mot 1000 meter över havet. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka stabila sulor typ vandringsskor eller vandringskängor. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid besök i religiösa byggnader, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.

I bergstrakterna i det inre av landet är temperaturen som regel ytterligare ett par grader lägre än vad som anges i klimattabellen. Tag med badkläder då vissa hotell har pool.

Vandringarna

Vandringarna är varierande. Landskapet är delvis kuperat och går sällan på helt plan mark. Det går ofta upp- eller nerför. Många stigar är steniga, vilket kan upplevas jobbigt för personer med problem i leder och rygg.

Om du har normal till god allmänkondition är det dock inga problem. Personer med anlag för svindel kan uppleva vissa passager som svåra. Du vandrar även på historiska stigar och småvägar i ett uråldrigt kulturlandskap med vida vyer.

Landet har 220 volt, men eluttagen varierar.
På många hotell kan du använda de svenska 2-bens-kontakterna, även om de används aningen annorlunda. Vi rekommenderar dock att du för säkerhets skull tar med dig ett adapter-set med olika sorters stickkontakter att välja mellan.

Visum
Visum ingår i priset på din resa (för skandinaviska medborgare) och ordnas av lokal agent och reseledare vid ankomst till Jordanien. Passuppgifter måste dock anges i förväg. Vänligen logga in på Min Resa så snabbt som möjligt efter bokning av resan och senast 30 dagar före avresa för att fylla i dessa.

Observera att passet måste vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Jordanien. 

Observera
I denna resa har vi valt bort de typiska picknickluncherna, vilka annars ofta förknippas med TEMAs vandringsresor. Istället så är luncher lokala restauranger eller enklare picknickar som tillagas av lokalbefolkningen.

Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Kommentarer

Avvikelser från den ordinarie hotellistan (ovan) kan förekomma, och vi reserverar oss mot ändringar. Hotellen kommer då att hålla samma standard och undvika förändringar i programmet.


Resor med start oktober 2024 kommer vi att bo på följande hotell

Amman  Mena Tyche hotell 

Döda havet Crown Plaza Dead sea resort & spa

Petra Petra Palace hotell

Aqaba Grand Tala Bay 

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-04-01 8 dagar Vandring i Jordanien Göteborg 28 550 SEK Förfrågan
2024-04-01 8 dagar Vandring i Jordanien Stockholm 26 450 SEK Förfrågan
2024-04-01 8 dagar Vandring i Jordanien Köpenhamn 28 550 SEK Förfrågan
2024-10-21 8 dagar Vandring i Jordanien Stockholm 26 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-21 8 dagar Vandring i Jordanien Köpenhamn 28 190 SEK 2 platser kvar Boka
2024-10-21 8 dagar Vandring i Jordanien Göteborg 28 190 SEK 2 platser kvar Boka
2024-11-04 8 dagar Vandring i Jordanien Göteborg 26 250 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-04 8 dagar Vandring i Jordanien Stockholm 24 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-11-04 8 dagar Vandring i Jordanien Köpenhamn 26 250 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-24 8 dagar Vandring i Jordanien Stockholm 26 250 SEK Förfrågan
2025-03-24 8 dagar Vandring i Jordanien Köpenhamn 28 490 SEK Förfrågan
2025-03-24 8 dagar Vandring i Jordanien Göteborg 28 490 SEK Förfrågan
2025-03-31 8 dagar Vandring i Jordanien Köpenhamn 28 750 SEK Förfrågan
2025-03-31 8 dagar Vandring i Jordanien Göteborg 28 750 SEK Förfrågan
2025-03-31 8 dagar Vandring i Jordanien Stockholm 26 490 SEK Förfrågan
2025-04-14 8 dagar Vandring i Jordanien Köpenhamn 28 490 SEK Förfrågan
2025-04-14 8 dagar Vandring i Jordanien Göteborg 28 490 SEK Förfrågan
2025-04-14 8 dagar Vandring i Jordanien Stockholm 26 450 SEK Förfrågan
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

Vandring i England
Nyheter !
svårighetsgrad 1 , Lätt
Nyhet
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.