Nyhet

Vandra och upplev Camino de Santiagos höjdpunkter

En pilgrimsvandring på Camino de Santiago, i folkmun kallad "El Camino", är en dröm för många och en upplevelse för livet. Vi har skräddarsytt en resa där vi får möjlighet att prova att vandra på, inte bara den klassiska Camino Francés, utan även Camino Portugés, Camino Inglés, Camino del Norte och ett kort nedslag på Camino Primitivo. Vi passar också på att utforska städer, byar och den galiciska maten. Och inte minst gör vi en resa i det medeltida Europa med dess spännande historia och ståtliga katedraler. Buen Camino!

RESFAKTA

Länder: Spanien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 1, lätt

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 16-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • El Caminos säregna stämning
 • Katedralen i Santiago de Compostela
 • Vandring på tusenåriga leder
 • Guggenheimmuseet
 • Vinprovning av galiciska viner

Dagsprogram
2024

Dag 1. Ankomst Bilbao

Efter ankomst till flygplatsen i Bilbao väntar vår buss och chaufför för att ta oss till vårt hotell.

Vi har under dagarna som kommer buss och skicklig chaufför som tar oss mellan våra vandringsetapper och TEMA-reseledare som både vandrar och guidar på de vackraste och mest intressanta platserna. Spaniens historia är mångskiftande, färggrann och spännande. Vandringsetapperna är vackra och noggrant utvalda för att passa äventyrare i alla åldrar. Tillsammans gör vi en resa med natur, kultur, historia, god mat och pigga ben. Man kan alltid välja att vandra en kortare sträcka eller om man vill vila någon dag följer man bara med i bussen i stället. Efter check in gör vi en kortare vandring i Bilbaos äldsta stadsdelar; Casco Viejo vars medeltida anor gör sig påminda genom de små gatorna och torgen. I utkanten av dessa kvarter ligger också marknaden La Ribera i den vackra Art Deco-byggnaden från 1929, ritad av en av Gaudís elever. Marknaden kom med i Guiness Rekordbok som världens största övertäckta marknad och här finnas massor att se, smaka och upptäcka. På kvällen samlas vi för en gemensam middag. 

Dag 2. Bilbao, Guggenheim och Camino del Norte
När klockan närmar sig 10 är det så dags för oss att bege oss till en av stadens höjdpunkter; Guggenheimmuseet. Här har vi tid att strosa runt ett tag på egen hand och se några av de vackraste samlingarna med konstnärer som Gaugin, Picasso, Monet, Magritte, Niki de Saint Phalle, Mark Rothko och Jeff Koons. 

Vi har sedan en transfer till kuststaden La Arena, vi äter en picknicklunch på någon trevlig plats och sedan vandrar vi ungefär 7 kilometer utmed kusten fram till Ontón. Detta är en del av den vandringsled som heter Camino del Norte. 865 kilometer vandringsglädje genom fyra av Spaniens provinser; Baskien, Kantabrien, Asturien och Galicien. Just Camino del Norte anses vara den vackraste med orörda stränder, karga klippor, smaragdgröna ängar och vackra så historiska städer – och en de svåraste med en del branta stigningar och ojämna underlag.

Vi möter upp buss och chaufför för en kort transfer till Castro Urdiales, en pittoresk liten stad med romerska anor och numera ett populärt besöksmål. Under medeltiden var detta en viktig plats för pilgrimer på väg mot Santiago de Compostela, vi kan fortfarande se resterna av sjukhuset Vera Cruz där trötta och sjuka kunde få hjälp på vägen. Vi däremot tar det lugnt och passar på att ta en kaffe eller något kylt i ett glas på vår färd mot Santillana del Mar där vi bor i natt. De som vill vandrar de sista kilometrarna in till staden tillsammans med TEMA-reseledaren och sedan är resten av kvällen fri för egna aktiviteter. Santillana del Mar var också en av de viktigaste platserna för pilgrimer under medeltiden, numera en plats med inte bara intressant historia och kultur men även god mat och skön atmosfär.

Dag 3. Santillana del Mar till Oviedo
Frukost och sedan tar vi bussen ungefär en timme till kuststaden Ribadesella och vandrar 9 kilometer till Berbes. Staden Ribadesella grundades av Alfonso X på 1200-talet och är numera en fiskestad med både medeltida kvarter och mer moderna områden. Speciellt intressanta är de villor som byggdes under slutet av 1800-talet i nationalromantisk andra.

Vi befinner fortfarande på Camino del Norte men nu i provinsen Asturien, känt för sin gastronomi, i synnerhet sina ostar och kallas ibland Pais del Quesos – Ostarnas Land. Dagens vandring är vacker och mycket trevlig. Vi vandrar med vackra vyer över berg och flera av områdets stränder. Väl framme i Berbes möts vi och åker vidare till staden Oviedo där Camino Primitivo strålar samman med Camino del Norte.

Oviedos historiska kvarter är en dröm att strosa runt i och vi gör en guidad tur där. Här finns inte bara historiska byggnader utan även trevliga små torg där stadens berömda cider serveras. Strax utanför stadsmuren finns fontänen la Foncalada som byggdes på 800-talet och är en del av provinsens romanska arkitekturklenoder och numera ett Unesco:s världsarv. Vattnet är både drickbart och delikat!

Vi äter en gemensam middag på just en ciderbar och får självklart möjlighet att smaka på den berömda drycken. Inte för att cider just associeras med Spanien, snarare med Sverige eller Irland så det är kanske lite extra kul att passa på att smaka när man är här. Vi bor över natt här i Oviedo.

Dag 4. Cudillero, Pontedeume och Camino Inglés
Efter frukost i lugn och ro har vi en transfer till den lilla asturiska kuststaden Cudillero, en liten asturisk hemlighet där vi sträcker lite på benen och kanske tar en förmiddagskaffe innan vi fortsätter mot Pontedeume som ligger på Camino Inglés – den engelska leden.

Camino Inglés utgick historiskt från staden A Coruna men numera vandrar man från Ferrol för att få de 100 kilometer som krävs för att man skall få sin compostela. Historiskt sett var detta en av de leder svenska pilgrimer på medeltiden använde sig av. Vi har dock varit här och härjat betydligt tidigare men då som vikingar.

Vi fortsätter till staden Pontedeume, här finns en strand att doppa sig på om vädret tillåter. Annars njuter vi av den vackra arkitekturen och passar på att äta lunch. Vi vandrar sedan ungefär 6 kilometer till den stora dammen Embalse de Beche innan vi tar vår buss till själva Santiago de Compostela. Här bor vi under resten av vår resa för att slippa packa upp och packa ner mer än nödvändigt.

Dag 5. Sarria, Portomarin och Camino Francés

De flesta som vandra den franska leden startar i staden Sarria och vi har en transfer dit för att känna hur det är att vandra på Camino Francés. Själva Sarria är en gemytlig liten stad med en vacker stadskärna med restauranger och butiker. Här kan man köpa sig en pilgrimssnäcka att fästa på ryggsäcken vilket nästan alla som vandrar stolt vandrar med. Vi äter frukost och åker med vår buss hit och sällar oss till dem och vandrar 5 kilometer tillsammans innan vi stiger ombord på bussen igen för att åka till staden Portomarin. Denna stad är arkitektoniskt mycket intressant då man flyttade stadskärnan på 1960-talet eftersom man dämde upp floden Miño för att bygga en vattenreservoar. Vissa byggnader, som bland annat den medeltida kyrkan, flyttades sten för sten högre upp och när vattenståndet är riktigt lågt kan man se husgrunder och rester av den gamla staden i floden.

Vi åker sedan vidare för att göra ett besök vid en annan av höjdpunkterna utmed den franska leden; Castro Castromaior. Runtom i Galicien finns det boplatser från järnåldern bevarade och en av de absolut finaste är denna. Den ligger inte direkt på själva leden utan man måste göra en liten avstickare på ungefär 150 meter men då får man inte bara se detta otroligt fina exempel på förkristen arkitektur och historia, man får även en fantastiskt fin utsikt ut över caminon.

Vi fortsätter sedan med buss och snör på oss vandringsskorna ungefär 5 kilometer före Praza de Obradoiro och katedralen i Santiago de Compostela. Vi börjar vi vandring vid Monte de Gozo, det var härifrån de medeltida pilgrimerna för fösta gången kunde skönja katedralen och visste att de snart var framme. Denna del av vandringen är helt annorlunda än de tidigare etapper vi vandrat. Nu går vi genom förorterna, över motorvägen och på asfalterade trottoaren. Vi vet att vi snart är framme när vi hör ljudet från den traditionella galiciska ”gaitan”, en nära släkting med säckpipan och ett kanske lite otippat inslag men vi kommer alla snart att associera den med den säregna stämningen på Praza de Obradeiro. Här flockas pilgrimer och vandrare för att ta bilder, lägga sig raklång på marken med ryggsäcken som kudde, kramas, skratta och bara glädja sig åt att man är framme.

Dag 6. Oia, Baiona och Camino Portugés

Den portugisiska leden har under de senaste åren blivit alltmer populär bland pilgrimer och vandrare. Efter frukost och transfer till den lilla staden Oia vandrar vi 5 kilometer utmed Atlantkusten. En av anledningarna till att just den portugisiska leden blivit så populär är just för att man vandrar med havsutsikt på flera etapper av leden. Vi både ser och hör havet och efter vår vandring åker vi sedan vidare till Baiona, en av de charmiga små städerna utmed kusten. Här har vi tid för lunch och det finns även tid att vandra runt i den historiska delen av staden med sina trånga kullerstensbelagda smågator, arkader och torget Plaza de Santa Liberada . Passa på att besöka kyrkan Santa Maria de la Anunciada med stiliga romanska valv och ett vackert rosettafönster.

Under eftermiddagen stannar vi till för att göra en vinprovning. Galicien liknar inte någon annan del av Spanien och detsamma gäller deras viner. Här uppe i nordväst. Det var romarna som introducerade vinet till denna region och med hjälp av medeltida munkar lades grunden till den lokala vinkulturen. Här finns fem huvudregioner för vinodling; Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras, and Monterrei. De galiciska vinerna tenderer att vara lätta, doftande med en del syra och påminner om grannlandet Portugals motsvarighet som Minho och Vinho Verde.

Dag 7. Fisterre & Muxia – hedniska heliga platser

Vi har nu utforskat och vandrat i pilgrimernas spår på vägar som alla leder till katedralen i Santiago de Compostela. Men här finns också heliga platser långt äldre än kristendomen och den främsta är Fisterre – världens ände. Detta tros vara ”Altar Soli” där kelterna dyrkade solen med ritualer och offer. Under senare delen av medeltiden vandrade också en del av pilgrimerna hit för att se solen gå ner i havet, bränna sina kläder och starta sitt nya, renade liv.

Dagens pilgrimer och vandrare brukar oftare och oftare inkludera vandringen till Fisterre efter man anlänt till själva Santiago de Compostela och det skall vi också göra. Eller en del av den i varje fall. Vi har en busstransfer fram mot Fisterra och vandrar några kilometer in i den lilla fiskestaden, fram till havet och se Fisterres vita fyrhus uppe på klipporna. Det var också vid denna latitud som norska handelsfartyg efter unionen 1814 var tvungna att byta flagg till den svenska flaggan. Vi besöker även den pittoreska grannstaden Muxia, också det en viktig vallfartsort. Enligt legenden försökte Sankt Jakob konvertera invånarna här till kristendomen men med föga framgång. För att skänka honom tröst visade sig Jungfru Maria för honom och de keltiska klipporna nära kyrkan sägs vara resterna av den stenbåt från vilken hon visade sig.

Väl tillbaka i Santiago de Compostela samlas vi vid 19-tiden för att först göra en gemensam rundvandring i staden och sedan äta en gemensam middag, dela våra bästa minnen och kanske börja drömma om nästa vandringsresa.

Dag 8. Hemresa
Beroende på flygtiderna så finns det tid för att bevista morgongudstjänsten i katedralen. Det har så blivit dags att säga farväl till Spanien och Camino de Santiago för den här gången. Vi lämnar hotellet och tar oss till Santiagos flygplats för vidare hemresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

•Flyg t/r Skandinavien
•Samtliga övernattningar
•7 frukostar

•1 picknick lunch + 1 lunch på restaurang
•3 middagar
•1 vinprovning
•Inträden enligt program
•TEMA-reseledare


RESFAKTA

Dag 1 – Utresa och ankomst
Skandinavien – Bilbao. En övernattning på hotell i Bilbao inklusive frukost.

Dag 2 – Camino del Norte
Guggenheimmuseet. Bilbao - Santillana del Mar. Vandring 7 km. Buss totalt cirka 2 timmar. En övernattning på hotell i Santillana del Mar inklusive frukost. Picknicklunch ingår.

Dag 3 – Camino del Norte/Primitivo
Santillana del Mar – Oviedo. Vandring 9 km. Buss totalt cirka 2 timmar. En övernattning på hotell i Oviedo inklusive frukost. Middag ingår.

Dag 4 – Camino Inglés
Oviedo – Santiago de Compostela. Vandring 6 km. Buss totalt cirka 3,5 timmar. Övernattning på hotell i Santiago de Compostela inklusive frukost.

Dag 5 – Camino Francés
Sarria, Portomarin – Santiago de Compostela. Vandring 5 km. Buss totalt cirka 3,5 timmar. Övernattning på hotell i Santiago de Compostela inklusive frukost. Lunch ingår.

Dag 6 – Camino Portugés

Oia, Baiona – Santiago de Compostela. Vandring 5 km. Buss totalt cirka 3 timmar. Övernattning på hotell i Santiago de Compostela inklusive frukost.

Dag 7 – Camino Fisterra
Fisterra , Muxia – Santiago de Compostela. Vandring 3 km. Buss totalt 2,5 timmar. Övernattning på hotell i Santiago de Compostela inklusive frukost. Middag ingår.

Dag 8 – Avresa och hemkomst
Santiago de Compostela – Skandinavien.

Spanien

Folkmängd 46,6 miljoner
Landets yta 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katoliker 82 %, agnostiker och ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, övriga ca 2,7 %
Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

Turistskatt

På vissa resmål och städer i Spanien, har turistskatt införts. Skatten är för närvarande 0,5–5 EUR per natt och per person; beroende på säsong och hotellstandard. OBS, kan komma att ändras. Var och när denna skatt gäller ligger utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje resenär skatten på plats.

Klädsel
Bra vandringsskor eller stadiga gymnastikskor, vandringskängor behövs inte. En liten ryggsäck med höftrem att ha under dagen, regnpocho samt en återvinningsbar vattenflaska är bra att ha med. Är man van att vandra med stavar så ta gärna med dem.

Valuta
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor. Det är dock bra att ha lite kontanter i små valörer eller mynt om man vill ta en kaffe vid någon av de små enkla caféerna utmed vandringsleden.

Hotellen
Vissa avgångar bor vi på andra hotell än i grundprogrammet och de hotell vi också samarbetar med är Silken Idautxu Hotel i Bilbao, Hotel Santillana i Santallana del Mar och Hotel Compostela i Santiago de Compostela.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMA:s reseledare samlar in 30 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Väder och vind
Tidigt på våren och sent på hösten kan temperaturen sjunka under det normala och nederbörd i form av regn eller snö kan förekomma. Galicien kan få en del regn så ta med regnponcho eller regnställ.

Vandring
Vi vandrar mellan 3-9 kilometer per dag på utvalda sträckor. Det förekommer en del backar men ingen av sträckorna är markant svår. Få fler vandringstips på TEMA:s hemsida.

Flyg
Hemresa sker antingen från Santiago de Compostela eller Porto (ca 1,5 timmes transfer).

Hotell/boende

Kommentarer

Avresa 7 september 2024 bor vi på:

Hotel Silken Indautxu i Bilbao.

Hotel Virxe da Cerca i Santiago de Compostela.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-04-30 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2024-04-30
07:05
2024-04-30
09:20
Lufthansa, 845
Frankfurt
Bilbao
2024-04-30
11:10
2024-04-30
13:20
Lufthansa, 1142
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Frankfurt
2024-05-07
16:30
2024-05-07
20:10
Lufthansa, 1179
Frankfurt
Stockholm
2024-05-07
21:50
2024-05-07
23:55
Lufthansa, 808
8 dagar Vandra och upplev Camino de Santiagos höjdpunkter Stockholm 28 990 SEK Förfrågan
2024-04-30 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2024-04-30
06:20
2024-04-30
07:50
Lufthansa, 833
Frankfurt
Bilbao
2024-04-30
11:10
2024-04-30
13:20
Lufthansa, 1142
Porto
Vienna
2024-05-07
13:25
2024-05-07
17:40
Austrian Airlines, 446
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Vienna
Copenhagen
2024-05-07
21:00
2024-05-07
22:40
Austrian Airlines, 307
8 dagar Vandra och upplev Camino de Santiagos höjdpunkter Köpenhamn 31 250 SEK Förfrågan
2024-04-30 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2024-04-30
06:05
2024-04-30
07:50
Lufthansa, 821
Frankfurt
Bilbao
2024-04-30
11:10
2024-04-30
13:20
Lufthansa, 1142
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Porto
Frankfurt
2024-05-07
16:30
2024-05-07
20:10
Lufthansa, 1179
Frankfurt
Gothenburg
2024-05-07
22:15
2024-05-07
23:50
Lufthansa, 820
8 dagar Vandra och upplev Camino de Santiagos höjdpunkter Göteborg 30 390 SEK Förfrågan
2024-09-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Munich
2024-09-07
11:50
2024-09-07
14:05
Lufthansa, 2415
Munich
Bilbao
2024-09-07
15:35
2024-09-07
17:50
Lufthansa, 1828
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago de Compostela
Frankfurt
2024-09-14
17:10
2024-09-14
19:35
Lufthansa, 1111
Frankfurt
Stockholm
2024-09-14
21:50
2024-09-14
23:55
Lufthansa, 820
8 dagar Vandra och upplev Camino de Santiagos höjdpunkter Stockholm 32 450 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Munich
2024-09-07
12:50
2024-09-07
14:25
Lufthansa, 2441
Munich
Bilbao
2024-09-07
15:35
2024-09-07
17:50
Lufthansa, 1828
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago de Compostela
Frankfurt
2024-09-14
17:10
2024-09-14
19:35
Lufthansa, 1111
Frankfurt
Copenhagen
2024-09-14
20:40
2024-09-14
22:05
Lufthansa, 832
8 dagar Vandra och upplev Camino de Santiagos höjdpunkter Köpenhamn 35 390 SEK 2 platser kvar Boka
2024-09-07 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Munich
2024-09-07
06:00
2024-09-07
07:50
Lufthansa, 2433
Munich
Bilbao
2024-09-07
08:35
2024-09-07
10:50
Lufthansa, 1824
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago de Compostela
Frankfurt
2024-09-14
17:10
2024-09-14
19:35
Lufthansa, 1111
Frankfurt
Gothenburg
2024-09-14
22:15
2024-09-14
22:15
Lufthansa, 820
8 dagar Vandra och upplev Camino de Santiagos höjdpunkter Göteborg 34 250 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.