Skottland – whisky, slott och Hebrider

Från höglandets ljunghedar med betande får till romantiska borgar och De inre hebriderna. Färdas i kelters och vikingars spår samt längs The Whisky Trail. Besök Glasgow, Druidernas ö Iona, och Isle of Skye. Se Loch Lomond, Storbritanniens största sjö. Spana efter Nessie i Loch Ness och krön resan med underbara Edinburgh med sitt storslagna slott och världsarvslistade "Old and New Towns". För ett par avresor i augusti inkluderar vi också biljett till spektakulära musikupplevelsen The Royal Edinburgh Military Tattoo.

RESFAKTA

Länder: Skottland, Storbritannien

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Båtutflykt till Staffa och Iona
 • Utflykt på Isle of Skye
 • Höglandets natur
 • Whiskyprovning längs "The Whisky Trail"
 • Edinburghs världsarv och Tattoo

Dagsprogram
Sommar 2024

Dag 1 - Ankomst Skottland och stadsrundtur i Glasgow

Med reguljärflyg går resan från Skandinavien. På flygplatsen möter TEMAs reseledare och buss, som tar oss direkt till Glasgow.

Den under 1980-talet förfallna och problemtyngda staden sjuder idag av nytt liv tack vare stora satsningar på kultur. Den viktorianska arkitekturen har rustats upp, slummen sanerats och den positiva utvecklingen tycks fortsätta. En stadsrundtur visar detta och mycket annat.

Dag 2 - Loch Lomond och Argyll

Längs den sköna Loch Lomond, Storbritanniens största sjö, går vägen mot Tarbet. Vi gör ett kortare stopp i den pittoreska byn Luss och passar på att njuta av den fantastiska omgivningen. Vissa av husen kan fortfarande bära namnet Glendarroch, som var namnet på den fiktiva by i dramaserien Take the High Road, där Luss var filminspelningsplats. I Tarbet svänger vi västerut och in i Skottlands hjärta, det forna kungariket Dal Ríata, numera kallat Argyll. Snart ser vi Inverary Castle, klanen Campbells starka fäste sedan århundraden tillbaka.

Härifrån åker vi sedan vidare ut mot kusten till Oban, the Seafood Capital of Scotland. Här tillbringar vi de närmaste två nätterna.

Dag 3 - Mull, Iona och Staffa

Dagen ägnas åt en härlig rundtur med båt till två, eller förhoppningsvis tre, av de geologiskt intressanta och ovanligt vackra öarna i arkipelagen utanför Skottlands västra kust. En ungefär 45 minuter lång tur med färja tar oss till ön Mull i inre Hebriderna.

Resan går först tvärs över ön till Fionnphort. Härifrån åker vi, om vädret tillåter, ut till den lilla pärlan Staffa, en basaltö, där vi bland annat besöker den fantastiska grottan Fingal's Cave.

Efter ungefär en timme fortsätter färden mot Iona som ligger likt en vacker, grön juvel med vita sandstränder i den kristallklara Atlanten.

Iona är gaelernas eget Mekka, en ö som vördas både för sin skönhet och sin intressanta historia. Iona har länge betraktats som en helig plats. Kelterna kallade ön Innisnam Druidbneach, "Druidernas ö", där heliga män genomgick olika typer av religiösa och mystiska initialriter. Ön kom senare att bli kristendomens vagga på de brittiska öarna.

Det första kristna klostret grundades år 563 av munken Columba. Bannlyst på Irland, men vägledd av Gud fann han denna karga men undersköna plats. Columba och hans adepter reste först ett träkloster som på 1200-talet ersattes av en stenbyggnad.

I början av 1900-talet låg klostret i ruiner, men har nu restaurerats och återuppstått. Iona Abbey är idag ett populärt turist- och pilgrimsmål.

(Om vädret är dåligt ställs besöket på Staffa in och vi tar då färjan direkt från Mull till Iona).

Dag 4 - Isle of Skye

Idag är det dags att fortsätta turen norrut, längs den betagande havsfjorden Loch Linnhe.

Vi kommer till Fort William, en populär turistort belägen vid Storbritanniens allra högsta berg, Ben Nevis. Härifrån leder den vackra "Road to the Isles" oss mot Mallaig. Från Mallaig tar vi färjan (30 min) "over the sea to Skye" som det heter i den kända skotska balladen.

Isle of Skye anses som den vackraste av Hebriderna, något som du säkert instämmer i redan under eftermiddagens bussresa, då du får möjlighet att njuta av öns makalösa natur.

Norska vikingar erövrade Hebriderna under 800-talet och styrde därefter öarna under 400 år. Även om öarna sedan formellt lydde under Skottland, styrdes de i ett par århundraden av klanen McDonald – "Lords of the Isles" – med säte just på Isle of Skye.

En annan av områdets mäktiga klaner var MacLeod, vars 30:e överhuvud än idag residerar på Dunvegan Castle. Vi besöker klanslottet och får njuta ytterligare av Skyes natur och spännande historia. Vi övernattar på Skye eller precis på andra sidan bron till fastlandet i Kyle of Lochalsh.

Dag 5 - Loch Ness och Inverness

Idag bär det av till Inverness, det skotska höglandets huvudstad som ligger vackert vid Skottlands mest kända sjö, Loch Ness. Berömmelsen grundar sig på de lika pålitligt återkommande som obevisbara rapporterna om observationer av sjöns ryktbara invånare, odjuret "Nessie".

Loch Ness är en förhållandevis en stor sjö, 37 km lång, 16 km bred och 183 meter djup, och bildar en naturlig gräns mellan norra och södra Skottland.

För natten checkar vi in på hotell i Inverness.

Dag 6 - Whisky Trail

Vi börjar dagen med att bege oss ut mot Speyside – ett av de skotska whiskydistrikten. Här kan du lära dig lite om den ädla konsten att destillera whisky. På ett av de mest kända destillerierna utmed "The Whisky Trail" får du se hur det går till att framställa den gyllene drycken. Givetvis blir det också provsmakning.

På slingrande bergsvägar fortsätter sedan färden genom The Grampian Mountains.

I byn Braemar, mest känd för sina mycket populära "Highland Games", gör vi uppehåll för lunch innan turen fortsätter upp genom bergspasset The Devil's Elbow och ner i dalgången Glen Shee, till Blairgowrie. Lite längre söderut passerar vi staden Perth och efter någon timme färdas vi över Firth of Forth, som är en av Europas allra största hängbroar.

På eftermiddagen anländer vi till dagens slutmål, Edinburgh. i Augusti pågår den kända Edinburgh Military Tattoo med sina fantastiska skådespel och färgstarka parader. Biljett ingår och fås på plats av TEMAs reseledare.

Dag 7 - Edinburgh

Förmiddagen ägnas åt en rundtur i Skottlands vackra och intressanta huvudstad Edinburgh. Du får exempelvis besöka ätten Stuarts forna maktcentrum Edinburgh Castle, där de skotska riksregalierna förvaras.

Eftermiddagen är fri att ströva omkring på egen hand, kanske besöka något museum eller lockas till shopping bland butikerna längs Princes Street.

På kvällen kan man gå på skotsk afton – en festlig avslutning på rundresan (kostnad 88 GBP, bokas och betalas på plats).

Dag 8 - Hemresa

Under dagen är det dags för hemresa med reguljärflyg till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 1 lunch
• 3 middagar
• Inträden enligt program

• 1 biljett till Edinburgh Tattoo (avresor 2024 9 & 14 augusti)
• TEMAs reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien – Glasgow. Stadsrundtur. Middag ingår. Övernattning på hotell i Glasgow.

Dag 2

Glasgow – Oban. 20 mil. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Oban.

Dag 3

Båtutflykt. Bussresa 14 mil och båttur. Frukost ingår.

Dag 4

Oban – Isle of Skye – Kyle of Lochalsh. 26 mil. Kontinental frukost och middag ingår. Övernattning på hotell på Skye eller i Kyle of Lochalsh.

Dag 5

Kyle of Lochalsh – Inverness. 15 mil. Frukost, lunch och middag ingår. Övernattning på hotell i Inverness.

Dag 6

Inverness – Edinburgh. 25 mil. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Edinburgh.

Dag 7

Stadsrundtur i Edinburgh. Frukost ingår.

Dag 8

Edinburgh – Skandinavien. Frukost ingår.

Skottland

Folkmängd 5,3 miljoner
Landets yta 78 133 km²
Valuta Brittiskt pund (GBP)
Religion Kristna 53,8 %, muslimer 1,4 %, resterande övriga mindre samfund och ej religiösa
Språk Engelska, lågskotska, skotsk gäliska

Storbritannien

Folkmängd 65 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (£) (GBP)
Religion 72 % kristna, muslimer 3 %, hinduer 1 % judar 0,5 %, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien - Glasgow alt. Edinburgh t o r, bussrundtur och utflykter, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, inträden samt reseledning från TEMA.


Valuta

Pund (GBP).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 20 GBP per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Vädret är omväxlande i Skottland och plötsliga regnskurar är inte ovanligt. Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Regnkläder kan vara bra att ha med sig. 

Stadspromenader
Vi rekommenderar sköna skor med gummisula vid promenader i de gamla städerna för bättre grepp på blankslitna gatstenar. Notera att det kan bli stadspromenader på ett par kilometer. Det är en del kuperat och vanligt med kullersten.

Övrigt
The Royal Edinburgh Military Tattoo äger rum: 2024: 2-24 augusti

För avresorna i augusti inkluderas givetvis biljetten då vistelsen i Edinburgh infaller under Tattoon.

Hotell/boende

Kommentarer

För oss på TEMA så är hotellvistelsen en del av upplevelsen, både standard och hotellets läge ska vara anpassat till resans upplägg. Trots detta kan avvikelser från ordinarie hotell (ovan) ibland förekomma, och vi reserverar oss mot ändringar. Samma krav på standard och läge gäller även för det nya hotellet.

Hotellstandarden i Skottland är varierande, och hotellrum kan ibland upplevas som små och enkelt inredda. Utanför storstäderna, speciellt uppe i Högländerna, är hotellen ofta av äldre stil. Vissa hotell saknar också hiss och bagagebärare.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-05-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-05-10
11:30
2024-05-10
13:35
K L M, 1218
Amsterdam
Glasgow
2024-05-10
15:35
2024-05-10
16:05
K L M, 941
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-05-17
17:25
2024-05-17
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Stockholm
2024-05-17
20:50
2024-05-17
22:55
K L M, 1227
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Stockholm 29 790 SEK 2 platser kvar Boka
2024-05-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-05-10
12:05
2024-05-10
13:35
K L M, 1232
Amsterdam
Glasgow
2024-05-10
15:35
2024-05-10
16:05
K L M, 941
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-05-17
17:25
2024-05-17
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Gothenburg
2024-05-17
21:15
2024-05-17
22:45
K L M, 1239
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Göteborg 27 790 SEK 2 platser kvar Boka
2024-05-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-05-10
11:50
2024-05-10
13:15
K L M, 1270
Amsterdam
Glasgow
2024-05-10
15:35
2024-05-10
16:05
K L M, 941
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-05-17
17:25
2024-05-17
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Copenhagen
2024-05-17
21:05
2024-05-17
22:30
K L M, 1279
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Köpenhamn 28 990 SEK 1 platser kvar Boka
2024-07-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2024-07-12
07:15
2024-07-12
09:25
Lufthansa, 845
Frankfurt
Glasgow
2024-07-12
11:05
2024-07-12
12:05
Lufthansa, 960
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Frankfurt
2024-07-19
18:05
2024-07-19
21:00
Lufthansa, 965
Frankfurt
Stockholm
2024-07-19
21:50
2024-07-19
23:55
Lufthansa, 808
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Stockholm 34 250 SEK 4 platser kvar Boka
2024-07-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2024-07-12
06:05
2024-07-12
07:50
Lufthansa, 821
Frankfurt
Glasgow
2024-07-12
11:05
2024-07-12
12:05
Lufthansa, 960
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Frankfurt
2024-07-19
18:05
2024-07-19
21:00
Lufthansa, 965
Frankfurt
Gothenburg
2024-07-19
22:10
2024-07-19
23:45
Lufthansa, 820
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Göteborg 34 750 SEK 6 platser kvar Boka
2024-07-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2024-07-12
06:25
2024-07-12
07:55
Lufthansa, 833
Frankfurt
Glasgow
2024-07-12
11:05
2024-07-12
12:05
Lufthansa, 960
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Munich
2024-07-19
10:50
2024-07-19
14:00
Lufthansa, 2525
Munich
Copenhagen
2024-07-19
14:45
2024-07-19
16:20
Lufthansa, 2448
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Köpenhamn 35 150 SEK 4 platser kvar Boka
2024-08-09 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-08-09
06:30
2024-08-09
08:40
K L M, 1214
Amsterdam
Glasgow
2024-08-09
12:20
2024-08-09
12:55
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-08-16
17:25
2024-08-16
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Stockholm
2024-08-16
20:50
2024-08-16
22:55
K L M, 1227
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Stockholm 34 950 SEK Förfrågan
2024-08-09 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-08-09
06:10
2024-08-09
07:40
K L M, 1228
Amsterdam
Glasgow
2024-08-09
12:20
2024-08-09
12:55
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-08-16
17:25
2024-08-16
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Gothenburg
2024-08-16
21:15
2024-08-16
22:45
K L M, 1239
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Göteborg 34 990 SEK 2 platser kvar Boka
2024-08-09 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-08-09
06:00
2024-08-09
07:25
K L M, 1266
Amsterdam
Glasgow
2024-08-09
12:20
2024-08-09
12:55
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-08-16
17:25
2024-08-16
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Copenhagen
2024-08-16
21:05
2024-08-16
22:30
K L M, 1279
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Köpenhamn 34 950 SEK 2 platser kvar Boka
2024-08-14 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-08-14
06:30
2024-08-14
08:40
K L M, 1214
Amsterdam
Glasgow
2024-08-14
12:20
2024-08-14
12:55
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-08-21
17:25
2024-08-21
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Stockholm
2024-08-21
20:50
2024-08-21
22:55
K L M, 1227
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Stockholm 35 550 SEK 4 platser kvar Boka
2024-08-14 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-08-14
06:10
2024-08-14
07:40
K L M, 1228
Amsterdam
Glasgow
2024-08-14
12:20
2024-08-14
12:55
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-08-21
17:25
2024-08-21
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Gothenburg
2024-08-21
21:15
2024-08-21
22:45
K L M, 1239
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Göteborg 35 450 SEK 2 platser kvar Boka
2024-08-14 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-08-14
06:00
2024-08-14
07:25
K L M, 1266
Amsterdam
Glasgow
2024-08-14
12:20
2024-08-14
12:55
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-08-21
17:25
2024-08-21
19:55
K L M, 932
Amsterdam
Copenhagen
2024-08-21
21:05
2024-08-21
22:30
K L M, 1279
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Köpenhamn 35 650 SEK 5 platser kvar Boka
2024-09-13 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-09-13
06:30
2024-09-13
08:40
K L M, 1214
Amsterdam
Glasgow
2024-09-13
12:25
2024-09-13
13:00
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-09-20
11:25
2024-09-20
13:50
K L M, 926
Amsterdam
Stockholm
2024-09-20
14:40
2024-09-20
16:40
K L M, 1223
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Stockholm 31 150 SEK 2 platser kvar Boka
2024-09-13 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-09-13
06:10
2024-09-13
07:40
K L M, 1228
Amsterdam
Glasgow
2024-09-13
12:25
2024-09-13
13:00
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-09-20
11:25
2024-09-20
13:50
K L M, 926
Amsterdam
Gothenburg
2024-09-20
16:20
2024-09-20
17:45
K L M, 1235
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Göteborg 31 350 SEK 2 platser kvar Boka
2024-09-13 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-09-13
06:00
2024-09-13
07:25
K L M, 1266
Amsterdam
Glasgow
2024-09-13
12:25
2024-09-13
13:00
K L M, 939
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Amsterdam
2024-09-20
11:25
2024-09-20
13:50
K L M, 926
Amsterdam
Copenhagen
2024-09-20
17:00
2024-09-20
18:20
K L M, 1275
8 dagar Skottland – whisky, slott och Hebrider Köpenhamn 31 450 SEK 2 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.