Vandring på Mallorca

Mallorca har så mycket mer att bjuda på än stränder och badorter. Följ med på en vandringsresa till natursköna platser med mandelträd, olivlundar, höga berg och charmiga byar.

För en naturälskare med vandringslust kan Mallorca visa upp så mycket mer än stränder och badorter. I Sierra de Tramontana finner du ett majestätiskt bergsrike med pinjer, cypresser, stenekar, olivträd och en blomsterprakt som når sin kulmen under våren. Vår vandringsresa tar dig till naturskönt belägna platser som Soller i apelsindistriktet och Balitxdalen, där du kan få se två av öns stoltaste fågelarter.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-19 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vandringar från Valldemossa och Soller
 • Smalspårig järnväg över bergen
 • Övernattning i klostret i Lluc
 • Picknickluncher i apelsinlundar och fågelmarker
 • Palma de Mallorca

Dagsprogram
Sommar 2018

Dag 1 - Ankomst till Palma
Avresa från Skandinavien till Palma, där vårt sällskap samlas. Övernattning sker på hotell i Palmaområdet.

Dag 2 - Sant Elm
På morgonen åker du med buss från Palma längs kusten till den lilla hamnstaden Port d’Andraitx. Större delen av dagen ägnas sedan åt en vandring (ca 10 km) i närheten av havet fram till den lilla fridfulla badorten Sant Elm. Här vandrar du genom ett av Europas allra största naturliga bestånd av dvärgpalm.På vår vandrings högsta punkt (ca 300 m ö h) serveras en välsmakande picknick, med en underbar utsikt över Sant Elm och den lilla drakliknande ön Dragonera.

Under dagen ges det även tillfälle till uppfriskande bad i Medelhavet.

Dag 3 - Valldemossa och stenekar

Vi börjar dagen med att bege oss till en av Mallorcas mest berömda platser, Valldemossa. Här besöker vi kung Sanchos palats från 1300-talet och det intilliggande kartusianklostret från 1400-talet. Byn är naturskönt belägen och det vilar en rofylld stämning över platsen. Bussen tar oss sedan vidare till den pittoreska lilla bergsbyn Deià, varifrån vi påbörjar dagens vandring. Lunch dukas upp i en olivlund med utsikt över öns klippiga nordvästra kust. Vandringen (ca 10 km) leder dels genom öppen terräng, dels genom skogar av stenek. Här tillbringade mallorkinska kolare tidigare månader i sträck med att vakta sina kolmilor, av vilka stenrester fortfarande finns kvar. Vandringen avslutas vid Son Mico, beläget strax ovanför Puerto Soller.

Dag 4 - Soller och Port de Soller

Idag färdas du med smalspårig järnväg till den charmiga byn Soller i Mallorcas apelsindistrikt. Turen bjuder på både minnesvärda och roande intryck med underbara trädgårdar, odlingslandskap och bergsområden. Det känns nästan overkligt att resa på precis samma sätt som man gjorde runt sekelskiftet. Spårförbindelsen invigdes 1912.När du anländer får du möjlighet att ströva runt en stund på egen hand och se byns modernistiska katedral. Eller kanske föredrar du att göra ett besök på marknaden för att se vad de mallorkanska fiskarna lyckats bärga under natten. Du kan också ta en kafferast på en av de trivsamma uteserveringarna vid torget, där spårvagnen till Port de Soller rullar förbi.Den korta färden ner till havet kantas av prunkande apelsinlundar. Senare på förmiddagen vandrar vi (ca 4 km) längs en stenlagd stig, som genom tusenåriga olivlundar och med en ljudkuliss av fårklockor och bräkanden leder upp från Port de Soller.Dagen avslutas med en kortare stadsvandring i Palma, då du bland annat får besöka den gotiska katedralen.

Dag 5 - Till klostret i Lluc
Dagens vandring (ca 15 km) påbörjas vid utsiktsplatsen Ses Barques. Härifrån ser du ett magnifikt panorama över Bahia de Soller med omgivande bergsmassiv. Så småningom leder stigen ner i den natursköna Balitxdalgången. Bland de mjukt kuperade kullarna kan man fortfarande spåra så kallade canaletas, små bevattningskanaler, som tidigare ledde vatten från bergen ner till uppodlade områden.Under dagen har du goda chanser att få syn på två av Mallorcas verkliga stoltheter i fågelväg, grågamen och eleonorafalken.När vi närmar oss kusten kommer du att se de typiska så kallade atalayas, bevakningstornen, vilka användes långt in på 1600-talet för att man lättare skulle upptäcka annalkande moriska pirater. Vandringen avslutas vid Cala Tuent, där det blir tillfälle till bad.

Vi övernattar på det berömda klostret i Lluc, Mallorcas största och vackert beläget i en dalgång. De forna munkcellerna har idag ställts i ordning för att kunna ta emot besökare. Mot kvällningen lägrar sig en behaglig klosterfrid i detta bergsrike.

Dag 6 - Våtmarker i norr
Under morgontimmarna gör du en rundvandring i klostret. Lluc är en välbesökt pilgrimsort och ryktet om dess undergörande madonnastaty har spritt sig under århundraden, alltsedan den först upptäcktes på 1200-talet.Från Lluc åker du ner till Alcudia. Utsikten under resan ner mot slätten är storslagen och området har ett välförtjänt rykte som god fågellokal. På slätten besöker du våtmarker med särskilt ordnade gömslen för fågelskådare. Med största säkerhet kommer du att få se våtmarksfåglar som silkeshäger och styltlöpare på nära håll.Efter några kilometers promenad i våtmarkerna fortsätter du till platsen för dagens picknick, vilken varierar beroende på väder och årstid.På eftermiddagen återvänder vi till Palma.

Dag 7 - Vandring på högplatån
I hjärtat av bergskedjan Sierra de Tramontana ligger Mallorcas högplatå, ett stycke storslagen bergsnatur som breder ut sig på omkring 1 000 meters höjd.

Dagens vandring inleds vid foten av öns högsta berg, Puig Mayor, vars topp höjer sig 1 445 meter över havet. Vandringen (ca 10 km) kommer under vissa avsnitt att föra oss ovanför trädgränsen. Här uppe är luften ofta sval och vi träffar på växter som äkta kamomill och de baleariska endemerna av vedel, johannesört och jerusalemsalvia.

Om du önskar vandra lite längre under eftermiddagen, tar du dig ner till Soller via den antika pilgrimsvägen Es Barranc, i sig ett imponerande kulturminnesmärke.

Dag 8 - Hemresa

Under dagen åker du till flygplatsen för hemresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Prisavdrag om du bokar eget flyg: 2300:-
• Enkelrumstillägg från 1100:-

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Palma de Mallorca. Fyra övernattningar på hotell i Palma.

Dag 2
Vandring vid Sant Elm. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 3
Utflykt till Valldemossa med vandring. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 4

Vandring kring Soller. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 5
Vandring till Cala Tuent – Lluc. Frukost, picknicklunch samt middag ingår. En övernattning på klostret i Lluc.

Dag 6
Lluc – vandring i Parc Natural S’Albufera – Palma. Frukost och picknicklunch ingår. Två övernattningar på hotell i Palma.

Dag 7
Vandring på Mallorcas högplatå. Frukost, picknicklunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Hemresa till Skandinavien. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 40,3 milj Landets yta 504 782 km² Valuta Euro Religion Katoliker 82%, agnostiker och ateister 14%, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1%, övriga ca 2,7 % Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien – Mallorca t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt resfakta. TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och aktiviteter enligt program, om inget annat anges.

Turistskatt:
På vissa resmål i Spanien har man infört turistskatt, som på Mallorca kommer att ligga på mellan 3 och 4,5 EUR per natt och per person 2018. Myndigheten har ännu inte beslutat hur mycket. Var och när denna skatt gäller ligger utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje temakund skatten på plats.

Valuta:

Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten fungerar i de flesta bankomater. Under vandringarna kan det vara svårt att växla valuta. Ha därför med dig en reskassa för egna utlägg och inköp.

Dricks:
Dricks ingår ej i resans pris. Räkna med 35 EUR per passagerare till chaufförer, lokalguider och gemensamma måltider. För att göra detta så smidigt som möjligt betal ni detta på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Klimat och klädsel:

Tidigt på våren och sent på hösten kan temperaturen sjunka under det normala och nederbörd i form av regn eller snö kan förekomma.

Vandringen:

Mallorcas västliga fjällmassiv är ganska kuperade. Vi har försökt att lägga vandringarna så att de ska passa dig med normalkondition. Några vandringar är ansträngande. Ta med kraftigare skor eller kängor. Regn förekommer tidigt på våren och på hösten.

Läs mer här: Inför vandringsresan

Övrigt:

Vandringsmöjligheterna är många på Mallorca och ibland kan någon av de beskrivna dagsturerna bytas ut mot ett annat alternativ beroende på väder och vind. Övernattningen i Lluc kan ske på annan dag.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-05-05 8 dagar Vandring på Mallorca Stockholm 14825 SEK 2 platser kvar Boka
2018-05-05 8 dagar Vandring på Mallorca Köpenhamn 14825 SEK Förfrågan
2018-05-19 8 dagar Vandring på Mallorca Köpenhamn 14825 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-05-19 8 dagar Vandring på Mallorca Stockholm 14825 SEK 5 platser kvar Boka
2018-05-26 8 dagar Vandring på Mallorca Köpenhamn 14825 SEK 6 platser kvar Boka
2018-05-26 8 dagar Vandring på Mallorca Stockholm 14825 SEK 5 platser kvar Boka
2018-09-15 8 dagar Vandring på Mallorca Köpenhamn 14825 SEK 4 platser kvar Boka
2018-09-15 8 dagar Vandring på Mallorca Stockholm 14825 SEK 5 platser kvar Boka
2018-09-29 8 dagar Vandring på Mallorca Köpenhamn 14825 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-09-29 8 dagar Vandring på Mallorca Stockholm 14825 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose