Vandring på MallorcaDramatisk natur och historiska byar

För en naturälskare med vandringslust kan Mallorca visa upp så mycket mer än stränder och badorter. I Sierra de Tramontana finner vi ett majestätiskt bergsrike med pinjer, cypresser, stenekar, olivträd och en blomsterprakt som når sin kulmen under våren. Vandringsresan tar oss till naturskönt belägna platser som bland annat Lluc, Coll des Pi, Sa Costera och Balitxdalgången. Härliga måltider ingår också i form av picknick och på lokala retauranger.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 3, utmanande

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 14-20 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vandringen på Camí des Correu
 • Picknickluncherna under vandringarna
 • Övernattning i klostret i Lluc
 • Kustvägen Sa Costera och Balitxdalen
 • Inkluderade måltider.

Dagsprogram
Sommar 2022

Dag 1. Ankomst till Palma och Mallorca
Avresa från Skandinavien till Palma, där buss och reseledare tar emot för den korta transfern till vårt hotell i Palma.

Kvällen rundas av med information och en välkomstmiddag.

Dag 2. Vandring längs Camí des Correu, den gamla postvägen
På morgonen åker vi buss till byn Esporles (180 m. ö. h.) för att vandra efter Camí des Correu, en postväg som har sitt ursprung i medeltiden. Vi tar oss sakta men säkert uppåt och in i skog av aleppotall, stenekar och smultronträd (arbutus unedo). Den uråldriga stenläggningen är delvis intakt men vi vandrar också på skogsstigar. Vid Coll des Pi når vi dagens högsta punkt (454 m. ö. h.) och här bjuds vi på en hänförande unikt över den skarpskurna kustlinjen.

Strax före lunchtid når vi den lilla byn Banyalbufar (110 m. ö. h.) vars hundratals terrasser liknar väldiga trappsteg. Byns namn är historiskt och härstammar från den tiden då Mallorca var moriskt. Det lär betyda byn invid havet. Efter lunchen går vi ner till den lilla fiskehamnen.

Dag 3. Sa Trapa

Dagens vandring gör vi på Mallorcas sydvästra del. Vi startar vid passet Coll de Sa Gramola (356 m. ö. h.) startar vi vandringen som tar oss genom det bergiga landskapet med riktning mot havet. Vår väg går genom ett av Europas största naturliga bestånd av dvärgpalm.

Med oslagbar utsikt över den lilla drakliknande ön Dragonera serveras en välsmakande picknick.

Vandringen fortsätter med Medelhavets blå vatten som fond och strax nedanför oss finner vi ruinerna efter klostret Sa Trapa. Efter en slingrande grusväg tar vi oss ned mot den lilla fridfulla badorten Sant Elm där ett dopp i havet känns som en värdig avslutning på dagen.

Dag 4. Sa Costera och Lluc
Dagens vandring påbörjas vid utsiktsplatsen Ses Barques (400 m. ö. h.). Härifrån ser vi ett magnifikt panorama över Bahia de Soller med omgivande bergsmassiv. Så småningom leder stigen ner i den natursköna Balitxdalgången (150 m. ö. h.). Bland de mjukt kuperade kullarna kan man fortfarande spåra så kallade canaletas, små bevattningskanaler, som tidigare ledde vatten från bergen ner till uppodlade områden.

Vi tar oss upp i Bini Amarapasset (365 m. ö. h.) och ut på den andlöst vackra kuststigen Sa Costera.

Under dagen har vi goda chanser att få syn på två av Mallorcas ornitologiska stolthet: grågam och eleonorafalk. På högt belägna klippor som skjuter ut i havet ser vi de typiska så kallade atalayas, bevakningstornen, vilka användes långt in på 1600-talet för att man lättare skulle upptäcka annalkande moriska pirater. Vandringen avslutas vid Cala Tuent, där det blir tillfälle till bad.

Inför dagen och morgondagen packar vi för en övernattning och två vandringar. Vi behåller våra rum på hotellet i Palma, där övrigt bagage kan ligga kvar på rummen. Övernattningen idag gör vi på det berömda klostret i Lluc, Mallorcas största, mycket vackert beläget i en dalgång. Rummen är modernt utrustade pilgrimsceller med privat badrum och wc – som vilket hotellrum som helst.

Mot kvällningen lägrar sig en behaglig klosterfrid i detta bergsrike medan vi ser fram emot den väntande middagen som går i traditionella tecken.

Dag 5. De gamla vägen mellan Lluc och Caimari

Under morgontimmarna gör vi en rundvandring i klostret. Lluc är en välbesökt pilgrimsort och ryktet om dess undergörande madonna har spritt sig under århundraden, alltsedan den först upptäcktes på 1200-talet.

Från Lluc tar vi in på den uråldriga pilgrimsvägen till Caimari, vars medeltida stenbeläggning går genom ett av Mallorcas vackraste landskap med delvis vildvuxen natur.

Framme Caimari väntar vår buss som tar oss till Inca för lunch på en välkänd lokal restaurang.

Resten av dagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 6 Ledig dag
En ledig dag erbjuder många möjligheter till egna utflykter. I Cala Mayor, cirka 20 miuters promenad, ligger Mirómuseet samt Marivent, det kungliga slottet med en trädgård öppen för besökare. För den som vill se lite mer av Palma kan man lätt ta sig dit till fots, cirka 40 min. eller hoppa på en lokalbuss. Kanske lockar det att hyra cyklar eller att helt enkelt spendera en lugn dag på stranden eller vid poolen.

Dag 7. Cuberdammen till Fornalutx
I hjärtat av bergskedjan Sierra de Tramontana ligger Mallorcas högplatå, ett stycke storslagen bergsnatur som breder ut sig på omkring 1 000 meters höjd.

Dagens vandring inleds vid foten av öns högsta berg, Puig Mayor, vars topp höjer sig 1 445 meter över havet. Vandringen kommer under vissa avsnitt att föra oss ovanför trädgränsen. Här uppe är luften ofta sval och vi träffar på växter som jerusalemsalvia och de baleariska endemerna av vedel och johannesört.  Vår väg kantas också av väldoftande bestånd av rosmarin.

Med en storslagen utsikt över Sollerdalen dukar vi upp picknicken och låter oss väl smaka.

Under eftermiddagen tar vi oss ned till Biniaraix (100 m. ö. h.) via antika pilgrimsvägen Es Barranc, i sig ett imponerande kulturminnesmärke. På det charmiga torget i Fornalutx (152 m.ö.h.) avslutar vi dagens vandring på en av byns caféer.

Vandringen kan upplevas som tuff då vi går nerför med en höjdskillnad på ca 800 m, därför erbjuder vi möjlighet till alternativa vandringar för de som är intresserade.

På kvällen väntar en avskedsmiddag.


Dag 8. Hemresa
Under dagen åker vi till flygplatsen för hemresa till Skandinavien.


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg, t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 2 luncher + 3 picknick
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.
Ankomst till Palma de Mallorca. Flygresa och transfer. Välkomstmiddag ingår. Tre nätter på hotell i Palma.

Dag 2.
Vandring: Esporles - Banyalbufar, 8,5 km. Busstransfer 20 + 30 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3.
Vandring: Coll de Sa Gramola – Sa Trapa – Sant Elm, 12 km. Busstransfer 28 + 30 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 4.
Vandring: Mirador des Ses Barques - Sa Costera - Cala Tuent, 13 km. Busstransfer 36 + 27 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. En övernattning på klostervärdshus i Lluc.

Dag 5.
Vandring: Lluc – Caimari, 7,5 km. Busstransfer 44 km. Frukost och lunch på ekologisk och ”hållbar” restaurang. Tre övernattningar på hotell i Cala Mayor, Palma.

Dag 6.
Ledig dag för egna aktiviteter. Frukost ingår.

Dag 7.
Vandring: Cúber – Fornalutx, 13 km. Busstransfer 35 km. Frukost, picknicklunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 8.
Transfer och flygresa hem. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 46,6 miljoner
Landets yta 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katoliker 82 %, agnostiker och ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, övriga ca 2,7 %
Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien – Mallorca t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt resfakta. TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och aktiviteter enligt program, om inget annat anges.

Turistskatt
På vissa resmål i Spanien, som på Mallorca, har turistskatt införts. Skatten är för närvarande (okt 2020) 3,30 € i Palma och 2,20 € på klosterhotellet i Lluc – räknas per natt och per person. OBS, att skatten kan ändras när som helst utan tidigare information. Turistskatten ligger alltså utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje resenär skatten på plats.

Valuta
Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten fungerar i de flesta bankomater. Under vandringarna kan det vara svårt att växla valuta. Ha därför med dig en reskassa för egna utlägg och inköp.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 35 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen av dricks till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera.

Klimat och klädsel
Tidigt på våren och sent på hösten kan temperaturen sjunka under det normala och nederbörd i form av regn eller snö kan förekomma.

Vandringen
Mallorcas västliga fjällmassiv är ganska kuperade. Vi har försökt att lägga vandringarna så att de ska passa dig med normalkondition. Några vandringar är ansträngande. Ta med kraftigare skor eller kängor. Regn förekommer tidigt på våren och på hösten.

Läs mer här: Inför vandringsresan

Övrigt
Vandringsmöjligheterna är många på Mallorca och ibland kan någon av de beskrivna dagsturerna bytas ut mot ett annat alternativ beroende på väder och vind. Övernattningen i Lluc kan ske på annan dag.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-09-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Palma de Mallorca
2022-09-10
06:00
2022-09-10
09:40
SAS, 1805
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Palma de Mallorca
Stockholm
2022-09-17
19:55
2022-09-17
23:45
SAS, 1810
8 dagar Vandring på Mallorca Stockholm 16 990 SEK 6 platser kvar Boka
2022-09-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2022-09-10
06:20
2022-09-10
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Palma de Mallorca
2022-09-10
08:15
2022-09-10
11:20
SAS, 2811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Palma de Mallorca
Gothenburg
2022-09-17
10:20
2022-09-17
13:35
SAS, 1816
8 dagar Vandring på Mallorca Göteborg 18 150 SEK 2 platser kvar Boka
2022-09-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Palma de Mallorca
2022-09-10
08:15
2022-09-10
11:20
SAS, 2811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Palma de Mallorca
Copenhagen
2022-09-17
12:10
2022-09-17
15:15
SAS, 2812
8 dagar Vandring på Mallorca Köpenhamn 17 990 SEK 6 platser kvar Boka
2022-09-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Palma de Mallorca
2022-09-17
06:00
2022-09-17
09:40
SAS, 1805
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Palma de Mallorca
Stockholm
2022-09-24
10:40
2022-09-24
14:20
SAS, 1806
8 dagar Vandring på Mallorca Stockholm 17 790 SEK 6 platser kvar Boka
2022-09-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2022-09-17
06:20
2022-09-17
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Palma de Mallorca
2022-09-17
08:15
2022-09-17
11:20
SAS, 2811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Palma de Mallorca
Gothenburg
2022-09-24
10:20
2022-09-24
13:35
SAS, 1816
8 dagar Vandring på Mallorca Göteborg 17 950 SEK 2 platser kvar Boka
2022-09-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Palma de Mallorca
2022-09-17
08:15
2022-09-17
11:20
SAS, 2811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Palma de Mallorca
Copenhagen
2022-09-24
14:10
2022-09-24
17:15
SAS, 586
8 dagar Vandring på Mallorca Köpenhamn 18 390 SEK 6 platser kvar Boka
2022-09-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Palma de Mallorca
2022-09-24
06:00
2022-09-04
09:40
SAS, 1805
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Palma de Mallorca
Stockholm
2022-10-01
10:40
2022-10-01
14:20
SAS, 1806
8 dagar Vandring på Mallorca Stockholm 17 690 SEK 6 platser kvar Boka
2022-09-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2022-09-24
06:20
2022-09-24
07:05
SAS, 1439
Copenhagen
Palma de Mallorca
2022-09-24
08:15
2022-09-24
11:20
SAS, 2811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Palma de Mallorca
Gothenburg
2022-10-01
10:20
2022-10-01
13:35
SAS, 1816
8 dagar Vandring på Mallorca Göteborg 17 990 SEK 2 platser kvar Boka
2022-09-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Palma de Mallorca
2022-09-24
08:15
2022-09-24
11:20
SAS, 2811
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Palma de Mallorca
Stockholm
2022-10-01
10:40
2022-10-01
14:20
SAS, 1806
Stockholm
Copenhagen
2022-10-01
15:20
2022-10-01
16:30
SAS, 1407
8 dagar Vandring på Mallorca Köpenhamn 18 290 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.