Nyhet

Vandring i Kappadokien

Kappadokien, med sina djupa dalgångar och märkliga naturliga skulpturer som erosionen skapat, erbjuder fantastiska vandringar i omgivningar som skulle kunna liknas vid surrealistiska konstinstallationer. I denna sällsamma trakt har människan under årtusenden inrättat sig med klippkyrkor och klippkloster, hopgyttrade byar och underjordiska städer som vi besöker under våra relativt lätta vandringar.

RESFAKTA

Länder: Turkiet

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-21 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadstur i Ankara
 • Vandringen i Ihlaradalen
 • Grottstaden i Göreme
 • Vandringen i Rödadalen
 • Vandringen till Mustafapasa

Dagsprogram
2022

Dag 1. Ankomst till Ankara
Flyget till Ankara går via Istanbul, där vi byter flyg. I Ankara väntar reseledare och buss för en kort transfer till hotellet. Flygtiderna kan variera under säsongen. Efter incheckning är resten av dagen fri fram till den gemensamma middagen.


Dag 2. Anatoliens civilisationer och Ihlaradalen
Morgontimmarna i Ankara ägnas först åt det moderna Turkiets fader på det imponerande gravmonumentet Kemal Atatürk Mausoleum. Därefter fortsätter vi till ett av Turkiets utan tvekan mest intressanta museer, Museet över Anatoliens civilisationer, som är en perfekt introduktion till Anatoliens mycket komplexa historia av folkvandringar och högkulturella civilisationer.

Efter lunchen lämnar vi Turkiets huvudstad och påbörjar bussresan till Kappadokien, dit vi anländer sen eftermiddag. Efter incheckning på hotellet ges lite ledig tid före middagen.


Dag 3. Vandring och Grottkyrkan i Selime
Idag påbörjar vi vår första vandring. Vägen vi valt går från Ihlara till Belisirma i den vackra Ihlararavinen, Kappadokiens djupaste, “utmejslad” av floden Melendiz som slingrar sig i sin helhet 14 km genom ett fantasieggande och mycket vackert landskap fyllt av historia med hundratals så kallade grottkyrkor. Dekorationerna i flera av dessa religiösa byggnader kan härledas till en period mellan 600- och 1300-talet.

Vi äter lunch i Belisirma och besöker katedralen Selime som är uthuggen i de branta klippväggarna. Sedan beger vi oss tillbaka till hotellet där resten av dagen är fri för egna aktiviteter innan middagen.

Vi vandrar 6 km idag och 6 km under morgondagen i dessa förtrollande omgivningar.

Dag 4. Underjordiska staden Kaymakli

Efter frukosten tar vi oss tillbaka till Ihlaradalen och byn Belisirma där vi fortsätter att utforska denna undersköna dal.

Efter en vandring på 6 km når vi Selime. Vi äter lunch på en lokal restaurang och reser sedan med buss cirka 1 timme till Kaymakli, Den Underjordiska Staden. Denna samhällsbyggnad i åtta underjordiska våningar rymde upp till 20 000 invånare, som vid hot av fientliga angrepp kunde klara sig i upp till 6 månader. Idag kan man via en labyrint av tunnlar komma ner hela fyra våningsplan och se sovrum, skafferier, kök, vinkällare, kapell med mera. Syre fick denna underjordiska stad genom intrikata, djupa ventilationsgångar.

Staden har sitt ursprung flera århundraden före vår tideräkning. Faktum är att den användes så länge som fram till 1920-talet.

Efter vandringen lämnar vi Ihlara och fortsätter till Avanos, som ligger i Kappadokiens norra delar, där vi bor de återstående 4 nätterna. Vi äter gemensam middag även denna kväll.


Dag 5. Vandring i Vita Dalen och Göreme

I Kappadokien finns ett av vår jords märkligaste landskap. Detta högland med sina djupa dalgångar och märkliga naturliga skulpturer bildades för cirka tre miljoner år sedan genom kraftiga successiva vulkanutbrott som täckte hela platån med vulkanisk tuffsten. Erosionen har genom vind, regn och starka temperaturväxlingar mellan heta somrar och bistra vintrar åstadkommit de mest egendomliga formationer i landskapet med pelare, pyramider och konformade torn, som ger ett närmast surrealistiskt intryck. I denna sällsamma trakt har människan under årtusenden inrättat sig med klippkyrkor och klippkloster, hopgyttrade byar och underjordiska städer.

Trots landskapets sterilitet är färgrikedomen bländande med nyanser i rött, gult, grått och vitt. Under våra vandringar och utflykter lär vi känna denna besynnerliga trakts helt unika och urgamla kultur.

Efter en kortare transport från hotellet (cirka 10 min) anländer vi till "den vita dalen". Vår vandring här startar från den nedre delen av dalen och tar oss upp, genom unika toppar, mot Uchisar slott. Detta är den högsta stenformationen i den centrala regionen och här njuter vi av den vackra utsikten. Vår sista del av dagens vandring går sedan ner genom duvdalen till den lilla staden Göreme. Här intar vi dagens lunch och besöker det stora friluftsmuseet. Under det bysantinska rikets storhet existerade över 365 kloster i lilla Göreme.

Idag finns möjlighet att flyga ballong. Se mer information under fliken Viktigt om resan.


Dag 6. Vandring i Röda dalen
Dagens vandring startar i Zemidalen. Vi vandrar nerför längs pastellfärgade klippor och genom tunnlar till Göreme. Vi vandrar sedan vidare i Röda dalen, Kızılçukur, på turkiska. Röda dalen är en av de vackraste platserna i Kappadokien. Under vandringens gång ser man små vingårdar och jordbruk och olika typer av fruktodlingar. Vi stöter också på flera gamla grottkyrkor.

Vi stannar till vid en av vingårdarna mitt i Röda dalen där en familj serverar oss vår lunch. När vi fyllt på energidepåerna  med den hemlagade lunchen fortsätter vi vår vandring mot byn Cavusin.

Sen eftermiddag återvänder vi till hotellet. Resten av dagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 7. Dolda dalen och Sinasos

Resans sista vandring gör vi i den så kallade Dolda eller Gömda dalen. Vi vandrar cirka 10 km och avslutar i den mycket intressanta lilla staden Mustafapasa, som för 80 år sedan hette Sinasos, ”solens stad”. Staden var rik med en blomstrande ekonomi. Den grekisk-ortodoxa befolkningen, som uppgick till över 8 000 själar, tvingades bort. En enorm folkutväxling påbörjades efter fredsavtalet i Lausanne 1923. Totalt var det över en miljon greker som tvingades lämna sina hem, som nu låg i Turkiet. I motsatt riktning flyttades 400 000 turkar från sina hem nu på grekiskt territorium.
Idag står flera av de stora villorna tomma övergivna åt vädrets makter. Men fortfarande kan man avläsa det välstånd som en gång fanns här.

Efter avslutat vandring intar vi lunch här innan vi återvänder till Avanos.

På kvällen väntar en avskedsmiddag.


Dag 8. Hemresa
Vi flyger på morgonen från Nevsehirs flygplats till Istanbul. Därifrån, flyg till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 5 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Ankara. En övernattning på hotell i Ankara. Middag ingår.

Dag 2
Ankara – Güzelyurt. 268 km. Stadstur i Ankara. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Güzelyurt.

Dag 3
Vandring i Ihlaradalen, 6km. Besök i Belisirma med grottkatedralen Selime. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Vandring i Ihlaradalen, 6 km. Buss 100 km. Utflykt till Kaymakli den underjordiska staden. Frukost, lunch och middag ingår. 4 övernattningar på hotell i Avanos.

Dag 5
Vandring i Vita dalen, 6 km. Buss 25 km. Utflykt till arkeologiska friluftsmuseet i Göreme. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Vandring i Röda dalen, 6 km. Buss 35 km. Ledig tid i Göreme för egna aktiviteter. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Vandring i Dolda dalen, 10 km. Buss 40 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Avanos – Nevsehir – Istanbul – Skandinavien. Buss 45 km. Transfer och flygresa via Istanbul. Frukost ingår.

Turkiet

Folkmängd: 81 miljoner
Landets yta: 779 452 km² (varav 23 764 km² i Europa)
Valuta: Turkisk lira
Religion: Muslimer 94 %
Språk: Turkiska är officiellt språk, kurdiska största minoritetsspråk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Ankara/Nesehir via Istanbul t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Extraprogram – ballongflygning
Det är många som förknippar Kappadokien med ballongflygning. Många är bilderna av ballonger över Kappadokiens sagolika landskap. Ska man någon gång flyga ballong är nog Kappadokien en av de bästa platserna i världen. Dag 5 och dag 6 är lämpliga dagar. Skulle vädrets makter lägga hinder i vägen Dag 5 så har man en möjlighet att flyga dag 6.

Anmälan görs efter att man bokat resan. Vi skickar ut ett anmälningsmail cirka en månad före avresan. Betalningen görs på plats till lokalguiden.

Man flyger i tidigt på morgonen strax efter gryningen vid soluppgången. Flygningen varar cirka en timme och avslutas med ett glas mousserande vin efter landning. Transport till och tillbaka till hotellet ingår.

Eftersom flygningen görs tidigt på morgonen krockar den inte med inkluderat program.

Priserna varierar beroende på hur många som väljer att flyga. Vi presenterar här cirkapriser. Betalning i euro; kontant eller med kort. Kortbetalning är cirka 10 euro dyrare. 2020: Cirkapris 240 EUR. Plus 10 EUR med kort.


Valuta

Turkiska lira (TRY). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta restauranger och butiker. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

I resan ingår måltider enligt program, varför du bör tänka på utgifter för övriga måltider, måltidsdrycker samt förfriskningar under resans gång.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 55 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera..

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Något lättare ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor typ sportsko eller vandringskängor. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid besök i religiösa byggnader, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.

I bergstrakterna i det inre av landet är temperaturen som regel ytterligare ett par grader lägre än vad som anges i klimattabellen, och ymnigare nederbörd kan förekomma. Tag med badkläder då vissa hotell har pool (öppna från mitten av maj månad). Badmöjligheter i havet ges vid flera tillfällen

Vandringarna
Vandringarna är relativt enkla. Landskapet är delvis kuperat och går sällan på helt plan mark. Det går ofta upp- eller nerför. Vissa stigar är steniga, vilket kan upplevas jobbigt för personer med problem i leder och rygg.

Om du har normal till god allmänkondition är det dock inga problem. Personer med anlag för svindel kan uppleva vissa passager som svåra. Du vandrar även på stigar och småvägar i ett uråldrigt kulturlandskap med vida vyer.

Tips och information om TEMAs vandringsresor.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-04-28 8 dagar Vandring i Kappadokien Stockholm 18 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-04-28 8 dagar Vandring i Kappadokien Köpenhamn 19 890 SEK 6 platser kvar Boka
2022-09-27 8 dagar Vandring i Kappadokien Stockholm 19 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-09-27 8 dagar Vandring i Kappadokien Köpenhamn 19 290 SEK 6 platser kvar Boka
2022-10-04 8 dagar Vandring i Kappadokien Stockholm 19 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-10-04 8 dagar Vandring i Kappadokien Köpenhamn 19 250 SEK 6 platser kvar Boka
2022-10-11 8 dagar Vandring i Kappadokien Stockholm 19 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-10-11 8 dagar Vandring i Kappadokien Köpenhamn 19 250 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.