Vandring i Kappadokien

Kappadokien, med sina djupa dalgångar och märkliga naturliga skulpturer som erosionen skapat, erbjuder fantastiska vandringar i omgivningar som skulle kunna liknas vid surrealistiska konstinstallationer. I denna sällsamma trakt har människan under årtusenden inrättat sig med klippkyrkor och klippkloster, hopgyttrade byar och underjordiska städer som vi besöker under våra relativt lätta vandringar.

RESFAKTA

Länder: Turkiet

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-21 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vandringen i Ihlaradalen
 • Grottstaden i Kayamakli
 • Vandring i Gomedalen
 • Vandringen i Rödadalen
 • Mustafapasa

Dagsprogram
Sommar 2024

Dag 1. Ankomst till Nevsehir
Flyget till Nevsehir går via Istanbul, där vi byter flyg. I Nevsehir väntar reseledare och buss för en kort transfer till hotellet. Flygtiderna kan variera under säsongen. Efter incheckning är resten av dagen fri fram till den gemensamma middagen.

Dag 2. Anatoliens civilisationer och Ihlaradalen
Fyll på med en rejäl frukost på hotellet innan vi börjar vår vandring i Ihlara Valley. En 15-minuters transfer tar oss till Ihlara Village. Vår vandring börjar här och går ner i kanjonen mot byn Belisirma. Längs Melendiz-floden utforskar vi klippkyrkorna med fresker på båda sidor av kanjonen. I slutet av vandringen får du se Bahattin Samanligi med de bäst bevarade kyrkorna med utsikt över dalen och byn Belisirma. Lunch serveras på en lokal restaurang längs floden. Vi besök Bezirhane, den gamla oljepressen i Belisirma och kör tillbaka till Guzelyurt för att njuta av vila på hotellet. Före middagen på en lokal restaurang besöker vi den röda kyrkan som byggdes av Justinianus den store och är tillägnad Gregorius av Nazianus.


Dag 3. Den underjordiska staden Kaymakli
Efter frukosten checkar vi ut från hotellet och tar oss med buss (cirka 15 min) till startpunkten för vår morgonvandring. Vi börjar i byn Belisirma och vandrar genom den norra delen av Ihlara-dalen mot Selime.
Efter att ha vandrat genom oasen som skapats av Melendiz-floden mitt på en ökenliknande högplatå, slutar vår vandring i de unika älvskorstenarna i Selime Village. Vi tittar närmare på klosteranläggningen med sin katedral och sitt nätverk av sovsalar och källare som är uthuggna i den största klippformationen. Dekorationerna i flera av dessa religiösa byggnader kan härledas till en period mellan 600- och 1300-talet.
Lunchen på en lokal restaurang och därefter reser vi vidare med buss, cirka 1 timme till Kaymakli, Den underjordiska staden. Denna samhällsbyggnad i åtta underjordiska våningar rymde upp till 20 000 invånare, som vid hot av fientliga angrepp kunde klara sig i upp till 6 månader. Idag kan man via en labyrint av tunnlar komma ner hela fyra våningsplan och se sovrum, skafferier, kök, vinkällare, kapell med mera. Syre fick denna underjordiska stad genom intrikata, djupa ventilationsgångar. Staden har sitt ursprung flera århundraden före vår tideräkning. Faktum är att den användes så länge som fram till 1920-talet.

Vi lämnar Ihlara och fortsätter till Kappadokiens centrala delar. Här vi bor de återstående 5 nätterna.

Dag 4. Vandring i Vita Dalen och Göreme

I Kappadokien finns ett av vår jords märkligaste landskap. Detta högland med sina djupa dalgångar och märkliga naturliga skulpturer bildades för cirka tre miljoner år sedan genom kraftiga successiva vulkanutbrott som täckte hela platån med vulkanisk tuffsten. Erosionen har genom vind, regn och starka temperaturväxlingar mellan heta somrar och bistra vintrar åstadkommit de mest egendomliga formationer i landskapet med pelare, pyramider och konformade torn, som ger ett närmast surrealistiskt intryck. I denna sällsamma trakt har människan under årtusenden inrättat sig med klippkyrkor och klippkloster, hopgyttrade byar och underjordiska städer.
Trots landskapets sterilitet är färgrikedomen bländande med nyanser i rött, gult, grått och vitt. Under våra vandringar och utflykter lär vi känna denna besynnerliga trakts helt unika och urgamla kultur.
Efter en kortare transport från hotellet (cirka 25 min) anländer vi till "den vita dalen". Vår vandring här startar från den nedre delen av dalen och tar oss upp, genom unika toppar, mot Uchisar slott. Detta är den högsta stenformationen i den centrala regionen och här njuter vi av den vackra utsikten. Vår sista etapp av dagens vandring går sedan ner genom duvdalen till den lilla staden Göreme. Här besöker vi det stora friluftsmuseet. Under det bysantinska rikets storhet existerade över 365 kloster i lilla Göreme.

Dag 5. Vandring i Röda dalen
Dagens vandring startar i Zemidalen. Vi vandrar nerför längs pastellfärgade klippor och genom tunnlar mot Göreme. Lön för mödan får vi mitt under etappen då vi har en fantastisk utsikt över stdane Göreme och dess sagolika stenformationer.
Efter lunch gör vi en kortare vandring i vid klosterstaden Zelve, ett klosterkomplex på Aktepes norra sluttningar. Zelve sträcker ut sig över tre dalar, varav två är förbundna med en tunnel. Zelve har inte de rika fresker som finns i Göreme och andra platser i Kappadokien, men innehåller otaliga rum och passager som också rymmer många spetsiga så kallade älvskorstenar med stora ”stjälkar”, cirka 40 meter över dalbotten.
Resten av eftermiddagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 6. Vandring i Gomedadalen
Idag väntar en vandring i Gomedadalen. Vi vandrar cirka 10 km från hotellet mot byn Ayvali och följer Gomedalen med sina duvslag längs klippkanterna och den frodiga vegetationen som löper längs bäcken. Detta är en av de mindre besökta vandringslederna i området och vi njuter av lugnet som infinner sig bortom huvudlederna i regionen. I Ayvali blir vi bjud på lunch av en lokal jordburksfamilj och vi lär oss mer om de lokala produkterna och vardagslivet här.
När vi tagit farväl av vår värdfamilj beger vi oss tillbaka till hotellet.

På kvällen väntar vinprovning och middag.

Dag 7. Vandring i Röda dalen

Dagen börjar med ett besök i byn Ortahisar, följt av vandring genom Röda dalen, Kızılçukur på turkiska. Röda dalen är en av de vackraste platserna i Kappadokien. Under vandringens gång ser vi små vingårdar och jordbruk och olika typer av fruktodlingar. Vi stöter också på flera gamla grottkyrkor.

Vi stannar till vid en av vingårdarna, mitt i Röda dalen, där en familj serverar oss vår lunch. När vi fyllt på energidepåerna med den hemlagade lunchen, fortsätter vi vår vandring mot byn Cavusin och Pasabag, känd för de unika klippformationerna. Avslutningsvis fascinerars vi av det kappadokiska 360 graderspanoramat från toppen av Uchisarslottet,  regionens högsta utsiktspunkt.

På kvällen väntar en avskedsmiddag.

Dag 8. Hemresa
Det har blivit dags att ta farväl av Kappadokien och dess sagolika landskap då vi idag reser hemåt till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 5 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Nevsehir via Istanbul. Två övernattning på hotell i Ihlara. Middag ingår.

Dag 2
Vandring i Ihlaradalen, 6km. Höjdskillnad 70 m. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3
Vandring i Ihlaradalen, 7 km. Höjdskillnad 114 m. Buss 100 km. Utflykt till Kaymakli den underjordiska staden och till Belisirma med grottkatedralen Selime. Frukost, lunch och middag ingår. 5 övernattningar på hotell i Sinasos.

Dag 4

Vandring i Vita dalen, 7,5 km. Buss 25 km. Utflykt till arkeologiska friluftsmuseet i Göreme. Frukost och lunch ingår.

Dag 5

Vandring i Zemidalen, vandring 8,3 km. Höjdskillnad 50 m. Vandring i Zelvedalen, 1,5 km. Höjdskillnad 40 m m. Buss 40 km. Frukost, och lunch ingår.


Dag 6

Vandring i Gomedalen, 10 km. Höjdskillnad +250 m. Ekologisk lunch hos lokal familj i byn Ayvali. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Vandring i Röda dalen, 9,8 km. Höjdskillnad 190 m. km. Besök i byn Ortahisar. Buss 35 km. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Flyg till Skandinavien via Istanbul. Frukost ingår.

Turkiet

Folkmängd: 81 miljoner
Landets yta: 779 452 km² (varav 23 764 km² i Europa)
Valuta: Turkisk lira
Religion: Muslimer 94 %
Språk: Turkiska är officiellt språk, kurdiska största minoritetsspråk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till Nesehir via Istanbul t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Extraprogram – ballongflygning
Det är många som förknippar Kappadokien med ballongflygning. Många är bilderna av ballonger över Kappadokiens sagolika landskap. Ska man någon gång flyga ballong är nog Kappadokien en av de bästa platserna i världen. Dag 5 och dag 6 är lämpliga dagar. Skulle vädrets makter lägga hinder i vägen Dag 5 så har man en möjlighet att flyga dag 6.

Anmälan görs efter att man bokat resan. Vi skickar ut ett anmälningsmail cirka en månad före avresan. Betalningen görs på plats till lokalguiden.

Man flyger i tidigt på morgonen strax efter gryningen vid soluppgången. Flygningen varar cirka en timme och avslutas med ett glas mousserande vin efter landning. Transport till och tillbaka till hotellet ingår.

Eftersom flygningen görs tidigt på morgonen krockar den inte med inkluderat program.

Priserna varierar beroende på hur många som väljer att flyga. Vi presenterar här cirkapriser. Betalning i euro; kontant eller med kort. Kortbetalning är cirka 10 euro dyrare. 2020: Cirkapris 240 EUR. Plus 10 EUR med kort.


Valuta

Turkiska lira (TRY). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta restauranger och butiker. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

I resan ingår måltider enligt program, varför du bör tänka på utgifter för övriga måltider, måltidsdrycker samt förfriskningar under resans gång.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 55 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera..

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Något lättare ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor typ sportsko eller vandringskängor. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid besök i religiösa byggnader, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.

I bergstrakterna i det inre av landet är temperaturen som regel ytterligare ett par grader lägre än vad som anges i klimattabellen, och ymnigare nederbörd kan förekomma. Tag med badkläder då vissa hotell har pool (öppna från mitten av maj månad).

Vandringarna
Vandringarna är relativt enkla. Landskapet är delvis kuperat och går sällan på helt plan mark. Det går ofta upp- eller nerför. Vissa stigar är steniga, vilket kan upplevas jobbigt för personer med problem i leder och rygg.

Om du har normal till god allmänkondition är det dock inga problem. Personer med anlag för svindel kan uppleva vissa passager som svåra. Du vandrar även på stigar och småvägar i ett uråldrigt kulturlandskap med vida vyer.

Tips och information om TEMAs vandringsresor.

Hotell/boende

Kommentarer

Hotellistan kan ändras. Bekräftad hotellista publiceras inom kort.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-05-16 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2024-05-16
10:35
2024-05-16
14:50
Turkish Airlines, 1784
Istanbul
Nevşehir
2024-05-16
18:55
2024-05-16
20:15
Turkish Airlines, 2008
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Istanbul
Copenhagen
2024-05-23
16:20
2024-05-23
18:35
Turkish Airlines, 1785
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2024-05-23
10:40
2024-05-23
12:05
Turkish Airlines, 2003
8 dagar Vandring i Kappadokien Köpenhamn 24 350 SEK 4 platser kvar Boka
2024-05-16 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2024-05-16
07:25
2024-05-16
08:30
SAS, 150
Stockholm
Istanbul
2024-05-16
11:05
2024-05-16
15:50
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Nevşehir
2024-05-16
18:55
2024-05-16
20:15
Turkish Airlines, 2008
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2024-05-23
10:40
2024-05-23
12:05
Turkish Airlines, 2003
Istanbul
Stockholm
2024-05-23
15:00
2024-05-23
17:40
Turkish Airlines, 1795
Stockholm
Gothenburg
2024-05-23
18:55
2024-05-23
19:55
SAS, 163
8 dagar Vandring i Kappadokien Göteborg 25 350 SEK 6 platser kvar Boka
2024-05-16 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2024-05-16
11:05
2024-05-16
15:50
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Nevşehir
2024-05-16
18:55
2024-05-16
20:15
Turkish Airlines, 2008
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2024-05-23
10:40
2024-05-23
12:05
Turkish Airlines, 2003
Istanbul
Stockholm
2024-05-23
15:00
2024-05-23
17:40
Turkish Airlines, 1795
8 dagar Vandring i Kappadokien Stockholm 24 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2024-09-12
10:20
2024-09-12
14:45
Turkish Airlines, 1784
Istanbul
Nevşehir
2024-09-12
19:00
2024-09-12
20:20
Turkish Airlines, 2008
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2024-09-19
10:50
2024-09-19
12:20
Turkish Airlines, 2003
Istanbul
Copenhagen
2024-09-19
16:05
2024-09-19
18:25
Turkish Airlines, 1785
8 dagar Vandring i Kappadokien Köpenhamn 24 850 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2024-09-12
11:15
2024-09-12
15:45
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Nevşehir
2024-09-12
19:00
2024-09-12
20:20
Turkish Airlines, 2008
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2024-09-19
10:50
2024-09-19
12:20
Turkish Airlines, 2003
Istanbul
Gothenburg
2024-09-19
15:00
2024-09-19
17:25
Turkish Airlines, 1799
8 dagar Vandring i Kappadokien Göteborg 25 350 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2024-09-12
11:05
2024-09-12
15:50
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Nevşehir
2024-09-12
19:00
2024-09-12
20:20
Turkish Airlines, 2008
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2024-09-19
10:50
2024-09-19
12:20
Turkish Airlines, 2003
Istanbul
Stockholm
2024-09-19
15:00
2024-09-19
17:35
Turkish Airlines, 1795
8 dagar Vandring i Kappadokien Stockholm 24 550 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-19 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2024-09-19
10:20
2024-09-19
14:45
Turkish Airlines, 1784
Istanbul
Nevşehir
2024-09-19
19:00
2024-09-19
20:20
Turkish Airlines, 2008
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2024-09-26
10:50
2024-09-26
12:20
Turkish Airlines, 2003
Istanbul
Copenhagen
2024-09-26
16:05
2024-09-26
18:25
Turkish Airlines, 1785
8 dagar Vandring i Kappadokien Köpenhamn 24 750 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-19 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2024-09-19
11:15
2024-09-19
15:45
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Nevşehir
2024-09-19
19:00
2024-09-19
20:20
Turkish Airlines, 2008
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2024-09-26
10:50
2024-09-26
12:20
Turkish Airlines, 2003
Istanbul
Gothenburg
2024-09-26
15:00
2024-09-26
17:25
Turkish Airlines, 1799
8 dagar Vandring i Kappadokien Göteborg 25 350 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-19 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2024-09-19
11:05
2024-09-19
15:50
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Nevşehir
2024-09-19
19:00
2024-09-19
20:20
Turkish Airlines, 2008
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Nevşehir
Istanbul
2024-09-26
10:50
2024-09-26
12:20
Turkish Airlines, 2003
Istanbul
Stockholm
2024-09-26
15:00
2024-09-26
17:35
Turkish Airlines, 1795
8 dagar Vandring i Kappadokien Stockholm 24 550 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-26   8 dagar Vandring i Kappadokien 17 590 SEK 6+ platser kvar Förfrågan
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

Vandring i England
Nyheter !
svårighetsgrad 1 , Lätt
Nyhet
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.