Anatoliens klassiska världsarvMed Troja, Pergamon och Efesos

Vi inleder i Istanbul, Europas störstas metropol, med spännande stadsturer och besök, fortsätter längs Turkiets västkust till klassiska platser som Troja, Pergamon och Efesos.  Med kunnig initierad reseledning får vi den europeiska klassiska historien berättad på plats bland några av dess underverk varvat med vardag och nutid. Vi glömmer naturligtvis inte bort Turkiets spännande matkultur som vi dagligen njuter av.

RESFAKTA

Länder: Turkiet

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 7 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Istanbul
 • Båttur på Bosporen
 • Troja
 • Pergamon
 • Efesos

Dagsprogram
2020

Dag 1 – Avresa till Istanbul

Efter ankomsten till flygplatsen väntar reseledare och buss för transfer till hotellet. På kvällen serveras en gemensam välkomstmiddag.

Dag 2 – Heldagstur i Istanbul, vikingarnas Miklagård
Vi ägnar nästan hela dagen åt Konstantinopels och Istanbuls enastående sevärdheter och monument, levande såväl som museala. En resa genom denna Romerska, Bysantinska och Osmanska stad som i dag bebos av arton miljoner invånare med rötter i många olika kulturer.

Den fängslande rundturen idag inkluderar den antika Hippodromen, den häpnadsväckande Basilikareservoaren, som försåg Topkapipalatset med vatten, liksom Blå Moskén med underbara blåvita kakeldekorationer. "Kyrkornas kyrka", den magnifika Hagia Sophia-kyrkan från 500-talet, med sin kolossala kupol och sina undersköna mosaiker inger stor vördnad i denna mångskiftande kulturstad.

Före lunchpaus besöker vi Topkapipalatset, beläget på en höjd ovan Istanbul och med en hänförande utsikt över Gyllene Hornet och Bosporen. Palatset innehåller ofattbart stora rikedomar och skatter I form av juvelprydda guld- och silverföremål. Om någonstans, så känner du här den mytomspunna Orientens mystik.

Under eftermiddagen fortsätter vi turen med båt och njuter av denna enastående vackra stad längs Bosporens branta stränder längs denna gamla vattenväg, förbindelselänken mellan Medelhavet, Egeiska Havet och Svarta Havet. Under båtfärden ges en historisk introduktion till Istanbul som sjöfartsstad. Turkiska borgar, ottomanska sultanpalats, parker, vackra trävillor i så kallad yalistil samt en och annan moské eller kyrka, passerar revy längs stränderna.

Tillbaka i land avslutar vi på den färgsprakande och väldoftande kryddmarknaden.

På kvällen väntar en middag på en restaurang i Orientexpressens stationslokaler och kanske återupplever en smula av tidsandan då Agatha Christie skrev Mordet på Orientexpressen.

För de intresserade finns möjlighet att följa med på en föreställning med De Dansande Dervisherna för en extrakostnad. De Dansande Dervisherna är en sufisk sekt som använder musik och dans i sina religiösa ritualer. De som vill uppleva detta fascinerande skådespel som egentligen är en form av gudstjänst anmäler sig första dagen till reseledaren. Betalningen görs på plats. Mer information hittar man under fliken Mer om resan.

Dag 3 – Blodiga slagfält och färja från Europa till Asien

Vi lämnar Istanbul tidigt på morgonen efter frukost och reser västerut längs Marmarasjön och viker så småningom söderut vid Tekirdag ner mot Gallipolihalvön, där de nordvästra stränderna var skådeplats för ett av de blodigaste ställningskrigen under det Första Världskriget och blev ett veritabelt slakthus. Framför allt drabbades de australiska trupperna men också nyzeeländska och turkiska soldater.

Hågkomsten av denna katastrof förenar nu nationerna i en stor, årlig minneshögtid. Vi stannar till vid landstigningsplatsen Anzak Cove och minnesplatsen Conkbayiri.

Efter lunch korsar vi sundet Dardanellerna, under antiken kallat Hellesponten, på vägen mot ett av de mest fantasiväckande målen på resan, ruinerna av det antika Troja, eller Ilion, som hellenerna kallade staden. Den återupptäcktes år 1865 av den engelske arkeologen Frank Calvert.

Diktaren Homeros odödliga epos Iliaden och Odyssén anses vara de äldsta exemplen på grekisk och europeisk litteratur och har haft ett stort inflytande på vår västerländska kultur. Det är väl inte klart vilket Troja som Homeros beskrev i sina episka verk, men det är lätt att känna historiens vinddrag och varför inte kalla kårar på denna omtalade plats med sin gåtfulla atmosfär från flydda tider.

Ett flertal utgrävningar har genomförts och i slutet av 1800-talet fann den tyske arkeologen Heinrich Schlieman vad som påstods vara den Sköna Helenas juveler. Efter besöket på Troja reser vi tillbaka till Çanakkale där vi övernattar.


Dag 4 – Klassisk mark i Jonien

Efter frukost går bussresan längs Egeiska havets vackra kust. Dagens första mål är staden Pergamon, som är en höjdpunkt både bokstavligen och andligen.

Pergamon omnämndes i historien redan år 399 f.Kr. och hade då grekiskt statsskick. Sedermera ingick den i det romerska väldet och var en mycket viktig kulturstad. Här besöks den övre staden, Akropolis, där kungaborgen, de största templen och den stora romerska amfiteatern fanns. Den har den brantaste läktarlutningen av alla antika amfiteatrar.

Det mest berömda fyndet i Pergamon är det så kallade Pergamonaltaret som numera återfinns på museum i Berlin.

Efter lunch som intas i det moderna Pergamon, Bergama, besöks Asklepieion som var ett viktigt och omtalat centrum för läkekonsten.

Under eftermiddagen fortsätter resan söderut via Izmir, i Uppenbarelseboken kallat Smyrna. Då var Efesos den absolut viktigaste hamnstaden i denna region kallad Jonien.

Vi övernattar på ett hotell nära stranden i staden Kusadasi.
Ledigt fram till middagen.

Dag 5 – Efesos och antikens underverk

Efter en kortare bussresa är vi snart framme i ett av antikens mest storslagna städer Efesos. Vi inleder vår heldagstur med ett besök i Jungfru Marias lilla kapell, som ligger uppe i pinjeskogen ovanför Efesos. Platsen är ett pilgrimsmål för både kristna och muslimer.

Färden fortsätter sedan till de välbevarade lämningarna efter staden Efesos, grundad på 600-talet f.Kr. och en av de allra första storstäderna i världen. Efesos var under en tid huvudstad i den romerska provinsen Asia Minor. Långt tidigare, på 500-talet f.Kr. påbörjade kung Krösus av Lydien här byggnationen av ett av antikens sju underverk Artemistemplet som anses vara det främsta av underverken.

Vi besöker också kejsar Trajanus fontän, Hadrianus tempel, Celsiusbiblioteket och inte minst den stora teatern där aposteln Paulus höll sitt berömda tal. Efesos är idag ett av världens mest intressanta arkeologiska områden.

Mitt i allt detta gör vi paus för lunch, som ingår, innan vi fortsätter turen i Efesos med den magnifika Johannesbasilikan, där aposteln Johannes enligt legenden sägs ligga begravd. Sedan återvänder vi till hotellet i Kusadasi.

Kvällen ledig fram till middagen som serveras på hotellet.

Dag 6 – Priene Alexander den Store och Oraklet i Didyma

Vi stannar ännu en dag i antikens Jonien och fortsätter vår upptäckfärd av antikens Världsarv längst Egeiska havet.

Under dagen besöker vi några andra av den antika kulturens höjdpunkter, men kanske lite mindre omtalade. Bland annat ingår en rundtur i den välbevarade staden Priene, grundad av Alexander den store på 300-talet f.Kr. En annan plats inte så långt från Priene är Miletos, en blomstrande handelsstad och ett centrum för vetenskap, filosofi och konst under antiken. Thales, Anaximander, Anaximenes, Anaxagoras och Leukippos är några av mest kända företrädarna av de joniska naturfilosoferna, alla från Miletos.

Oraklet i Didyma som är tillägnat Apollon är efter Delfi det mest berömda oraklet i den hellenistiska världen.

Lunchen äter vi i Didyma innan det är dags att återvända till hotellet i Kusadasi.
Fram till avskedsmiddagen är kvällen ledig för egna strövtåg.

Dag 7 – Hemresa

Efter transfer till flygplatsen i Izmir påbörjar vi flygresan hem som går via Istanbul.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 6 frukostar
• 5 luncher
• 6 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Enkelrumstillägg från 2060:- kr

RESFAKTA

Dag 1.

Avresa och ankomst till Istanbul. Flygresa och transfer till hotellet. Välkomstmiddag ingår. Två övernattningar på hotell i Istanbul.

Dag 2.
Stadstur med bland annat Blå Moskén, Hagia Sofia, Grand Bazaar och kryddmarknaden. Båtutflykt på Bosporen. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3.
Istanbul – Gallipoli – Troja – Çanakkale. Buss 375 km. Färja över Dardanellerna. Besök på Troja. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Çanakkale.

Dag 4.

Çanakkale – Pergamon – Kusadasi. Buss 408 km. Besök i Pergamon. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Kusadasi.

Dag 5.
Kusadasi – Efesos. Utflykt till Efesos. Buss 35 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6.
Utflykt till Priene, Miletos och Didyma. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7.
Hemresa. Kusadasi – Izmir – Skandinavien. Transfer och flygresa via Istanbul. Frukost ingår.

Turkiet

Folkmängd: 81 miljoner
Landets yta: 779 452 km² (varav 23 764 km² i Europa)
Valuta: Turkisk lira
Religion: Muslimer 94 %
Språk: Turkiska är officiellt språk, kurdiska största minoritetsspråk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Istanbul/Izmir t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Turkiska lira (TRY). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

I resan ingår måltider enligt program, men räkna med utgifter för övriga måltider, måltidsdrycker samt förfriskningar under resans gång. När du beräknar reskassan så kom ihåg att utbudet av souvenirer, hantverk, skinnkläder med mera är stort, inte minst inköp i Stora basaren lockar.

Extrautflykt

En oförglömlig upplevelse! De dansande dervisherna. Numera tillhör denna religiösa och suggestiva dans Unescos så kallade immateriella världsarv. Föreställningen sker i ett före detta och ombyggt  turkiskt bad från 1500-talet, Hodjapasha.
Anmälan görs första dagen efter ankomsten. Kontant betalning.
Cirka pris 20 EUR.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 50 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Lätta ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma skor. Tänk även på att bära klädsel som täcker skuldror och knän vid besök i kyrkor eller moskéer, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.

Hotell/boende

Kommentarer

Ny uppdaterad hotellista för 2021 publiceras under hösten 2020.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2021-09-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2021-09-07
10:55
2021-09-07
15:25
Turkish Airlines, 1798
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
İzmir
Istanbul
2021-09-13
10:50
2021-09-13
12:10
Turkish Airlines, 2313
Istanbul
Gothenburg
2021-09-13
14:35
2021-09-13
17:05
Turkish Airlines, 1799
7 dagar Anatoliens klassiska världsarv Göteborg 17 225 SEK 4 platser kvar Boka
2021-09-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2021-09-07
11:15
2021-09-07
15:30
Turkish Airlines, 1784
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
İzmir
Istanbul
2021-09-13
10:50
2021-09-13
12:10
Turkish Airlines, 2313
Istanbul
Copenhagen
2021-09-13
15:20
2021-09-13
17:35
Turkish Airlines, 1785
7 dagar Anatoliens klassiska världsarv Köpenhamn 17 980 SEK 6 platser kvar Boka
2021-09-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2021-09-07
11:05
2021-09-07
15:35
Turkish Airlines, 1794
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
İzmir
Istanbul
2021-09-13
10:50
2021-09-13
12:10
Turkish Airlines, 2313
Istanbul
Stockholm
2021-09-13
14:05
2021-09-13
16:45
Turkish Airlines, 1795
7 dagar Anatoliens klassiska världsarv Stockholm 16 430 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-09-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2021-09-21
10:55
2021-09-21
15:25
Turkish Airlines, 1798
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
İzmir
Istanbul
2021-09-27
10:50
2021-09-27
12:10
Turkish Airlines, 2313
Istanbul
Gothenburg
2021-09-27
14:40
2021-09-27
17:10
Turkish Airlines, 1799
7 dagar Anatoliens klassiska världsarv Göteborg 17 205 SEK 4 platser kvar Boka
2021-09-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2021-09-21
11:15
2021-09-21
15:30
Turkish Airlines, 1784
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
İzmir
Istanbul
2021-09-27
10:50
2021-09-27
12:10
Turkish Airlines, 2313
Istanbul
Copenhagen
2021-09-27
15:20
2021-09-27
17:35
Turkish Airlines, 1785
7 dagar Anatoliens klassiska världsarv Köpenhamn 17 895 SEK 6 platser kvar Boka
2021-09-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2021-09-21
11:05
2021-09-21
15:35
Turkish Airlines, 1794
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
İzmir
Istanbul
2021-09-27
10:50
2021-09-27
12:10
Turkish Airlines, 2313
Istanbul
Stockholm
2021-09-27
14:05
2021-09-27
16:45
Turkish Airlines, 1795
7 dagar Anatoliens klassiska världsarv Stockholm 16 415 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.