Det gröna Costa Ricaregnskog, varma källor och paradisstränder

På lodgen väntar frukost med tropisk frukt och nybakat bröd. Resan fortsätter till vulkanen Arenals bördiga sluttningar och ångande varma källor. I Monteverdes molnregnskog vandrar vi på hängbroar bland dimhöljda orkidéer och andra epifyter. Längre ned i sluttningarna vandrar vi genom kaffeplantager och fjärilsfarmer. Avslutningsvis väntar några sköna dagar vid Stilla havet. 

RESFAKTA

Länder: Costa Rica

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 14 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Tortugueros nationalpark
 • Vulkanen Arenal
 • Båtturen i Palo Verde nationalpark
 • Tropisk flora och fauna
 • Tamarindos vita stränder

Dagsprogram
2019-2020

Dag 1 - Ankomst San José.

Vi lämnar Skandinavien och flyger via Paris eller Frankfurt mot Juan Santamaria flygplats i San José. Flygmåltider ingår.

På flygplatsen efter tull- och säkerhetskontroller möts vi av TEMAs-reseledare och buss som tar oss till centralt beläget hotell.

På en yta stor som Jämtland rymmer Costa Rica en av världens mest artrika naturmiljöer. En tredjedel av landets yta består av skyddade naturområden som rymmer fem procent av världens totala flora och fauna. Enbart i Tortugueros nationalpark finns över 300 fågelarter, kajmaner, sengångare, sköldpaddor och flera sorters apor. Landet har en fuktig, tropisk, karibisk kust och en torrare och mer solsäker kust mot Stilla havet.

Befolkningen, ticos som de kallar sig själva, har en unik känsla för fred och rättvisa vilket 1986 gav landet och dess president Nobels fredspris. Styrelseskicket, den blomstrande kaffe- och bananexporten samt en växande turistindustri med fokus på ekoturism har gett landet en för regionen unik levnadsstandard och utbildningsnivå. Uttrycket pura vida hörs överallt där människor möts och betyder ungefär livet är toppen!

Dag 2 – Vulkanen Irazú. San José.
Efter frukost reser vi upp till den imponerande vulkanen Irazú som är landets högsta och mäter 3 400 meter. Vägen upp till vulkanen är fascinerande vacker och går längs en slingrande smalare väg men med plats för turistbussar. Utsikterna och vyerna från kurvorna låter oss beskåda olika typer av grödor och plantage som kaffe, blommor och jordgubbar. Temperaturen sjunker samtidigt som vi når högre och högre. Här får vi möjlighet att beundra några av de olika kratrarna och promenera 1 kilometer längs vulkanens kant. Det är inte ovanligt att vi möts av starka vindar här uppe. Ta gärna med en vindjacka.   

Tillbaka i San José gör vi en kortare stadsrundtur och besöker det fantastiska guldmuseet (El Museo del Oro Precolombino) med ett glittrande urval av förcolumbianska figurer av djur, människor och gudar. Du har resten av eftermiddagen på egen hand.

Ta gärna en promenad i centrum, besök katedralen eller ta dig norrut till det historiska Barrio Amón och strosa runt bland de viktorianska elegantare villorna där de gamla kaffebaronerna en gång bodde.

Dag 3 – Tortuguero.
Tidig avresa genom den centrala, vulkaniska bergskedjan, med allt vad det innebär i variationer av temperaturer och landskap. I Pavona kliver vi på en båt som tar oss mot vårt boende (lodge) i Tortugero. Längs de grönskande kanalerna och på floden är det inte ovanligt att vi får syn på några av de djur som har sina bon längs med strandkanterna.     

Sengångare, apor, krokodiler och sköldpaddor är bara några exempel på de vanligaste upplevelserna. Under eftermiddagen gör vi ett besök i byn Tortuguero, hit kommer man bara med båt eller flyg.

Här går vi in till ett sköldpaddsmuseum (vid entrén ber man om en liten donation) där man jobbar för att bevara det flertal sköldpaddsarter som lägger sina ägg i området, bland annat den Gröna Havssköldpaddan. Beroende på väder och vind och logistik kan programmet i Tortuguero få en annan tidsordning.

Dag 4 - Tortugueros national park.
Redan innan frukost ger vi oss ut med båt på en guidad tur genom parkens kanaler och sumpmarker. Här har mer än 300 olika fågelarter sitt hem. Det är en magisk upplevelse att se detta vid soluppgången. Och minst lika vackert är det att då och då titta ner på den värld av flytande blommor och växter som huserar på vattenytan. Lagom till frukost kommer vi tillbaka till vårt boende.   

På eftermiddagen gör vi en tur i de lugnare och mindre kända kanalerna. Tillbaka på boendet kan du koppla av vid hotellets pool.

Dag 5 - Tortuguero.
Ledig dag. Om du vill kan du ta en promenad på en ca 1 km lång naturstig. Lokalguiden visar gärna. Det finns också möjlighet att paddla kajak eller att skämma bort sig i hotellet spa eller bara ta det lugnt vid hotellets poolområde.    

Dag 6 - Sarapiquí.
Efter frukost går vår båt tillbaka till Pavona där vi återigen stiger på vår buss. Lunch äter vi längs vägen i Guapiles. Nu reser vi mot det karibiska låglandet och Sarapiqui.    

Sarapiqui är välsignad med rik flora, fauna och naturliga vattendrag. Den gamla hamnstaden Puerto Viejo kommer säkert att förtrolla dig med sin täta vegetation och lokala landsbygd. Då det regnar ofta är regionen alltid grön. Det är fantastiskt att vakna med fågelsång och känna doften av fuktig jord vid soluppgången. På eftermiddagen ankommer vi vårt boende och man kan ta ett härligt dopp i deras utomhuspool.

Innan middag får du i samband med en danslektion möjlighet att prova tropiska rytmer som meringue dans och salsa. Denna dansaktivitet bidrar till att vi lär oss att förstå mer om Costa Ricas kultur!

Dag 7 - Ananas och kakao.
Efter frukost gör vi ett besök vid en ananasodling och en kakaoplantage. Vi lär oss bland annat hur man gör för att tillverka choklad! Ledig eftermiddag. För den som önskar finns möjlighet att på egen hand prova rafting (mot en extra kostnad).   

Dag 8 - La Selva.
Efter en tidig frukost besöker vi den biologiska stationen La Selva. Vi promenerar i den fuktiga regnskogen och tittar på en mängd fågelarter, däggdjur, grodor och kräldjur. Dessutom ser vi stora träd, fantastiska vinstockar och blommor. Vidare finns här ett herbarium med blad från mer än 1500 arter och ett arboretum med över 260 träd och busk arter, varav de flesta är från Costa Rica.   

Efter detta besök fortsätter vår resa till staden La Fortuna som ligger vackert belägen vid foten av vulkanen Arenal med sina 1633 meter i områdets nationalpark.

Vulkanen är en av världens tio mest aktiva vulkaner och den glöder och pyr fortfarande efter det sista stora utbrottet 1968. På senare tid har vulkanen lugnat ner sig men vi kan fortfarande se rök som stiger upp ur kratern.

Vi stannar till i La Fortuna, så att man kan äta lunch, här finns många ställen att välja emellan.

Efter lunchen beger vi oss till en kaffeplantage för att lära oss allt om den svarta brygden.

Dag 9 - Arenal.
Efter frukost beger vi oss till ett fantastiskt naturreservat på 250 hektar. Här ska vi ta våran morgonpromenad på ca 3 km över hängbroar och broar. Att vandra omkring ibland trädtopparna är ett minne för livet och i den tropiska skogen finns över 700 olika arter av flora och fauna. Viktigt att man har god fysik att deltaga i detta.  

Vi fortsätter till La Fortuna och besöker en familj, där man bor ihop flera generationer, något som är väldigt vanligt i Latinamerika. Vi kommer att få en rundtur på deras marker för att se vad man odlar och försörjer sig på.

En lektion hur man bakar sin egen majstortilla som vi sedan kommer att äta till lunchen, som kommer att tillagas av familjen. Naturligtvis blir det costaricansk husmanskost.

Efter lunch åker vi tillbaka till hotellet för några timmars avkoppling, för att sedan under kvällningen åka för att bada i varma källor. Vattnet har en behaglig temperatur på mellan 23 och 40 grader och är uppvärmt av vulkanen. Det finns flera separata pooler där man kan sjunka ner och bara njuta av den härliga miljön och vyerna. Vi avslutar dagen med middag innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 10 – Palo Verde National Park.
Idag lämnar Arenal för att göra ett besök i en annan nationalpark. Efter ett par timmars bussresa når vi fram till Palo Verde och gör här en båtresa på Tempisque- eller Bebedero floden (beroende på vattenståndet). Under den rogivande turen har vi möjlighet att se stor variation av vilda fåglar och djur i vattnet. Under eftermiddagen når vi fram till Tamarindo för några dagars avkoppling. Stranden sträcker sig ett par kilometer över en serie klippiga uddar. Stranden har ett bra utbud av restauranger, kultur och ett bra nattliv.   

Dag 11 – Tamarindo.
Ledig dag. Svala vindar från nordliga breddgrader sänker temperaturen längs kusten från december till april. Från maj till november, råder det varma och soliga vädret, även om enstaka regnskurar kan förekomma, vanligtvis på eftermiddagen.  

Hotellet erbjuder en rad frivilliga aktiviteter (mot extra betalning) som hästridning, scuba dykning, kajak och solnedgångssegling.

Reseledaren kan ge dig fler tips och råd.

Dag 12 – Tamarindo.
Ledig dag.   

Dag 13 – Tamarindo.
Ledig dag.   

Dag 14 - Hemresa.
Idag är det dags för hemresa. Buss från Tamarindo till San José flygplats i anslutning till flygavgång. Flyg till Zürich och vidare anslutningsflyg till Skandinavien.   

Dag 15 - Hemkomst.
Ankomst till Zürich. Anslutningsflyg till Skandinavien.   


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till San José, t/r
• Tretton övernattningar på hotell
• Inträden enligt program
• 13 frukostar
• 7 luncher
• 7 middagar
• Obegränsade mängder vatten på bussen
• Lokal transport i moderna och luftkonditionerade bussar
• Motorkanoter i regnskogen
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Avresa från Skandinavien via Frankfurt till San José och Costa Rica. Flygmåltider ingår. Ankomst till San José flygplatsen i kvällningen. Busstransfer till hotellet, ca 16 km. Två övernattningar på hotell i San José. Middag ingår.

Dag 2
Bussutflykt San José – Irazú – Besök på vulkanen Irazú, och San Josés guldmuseum, ca 125 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Buss San José – Pavona ca 159 km. Båt från Pavona till Tortuguero. Besök i Tortuguero samt vid ett sköldpaddsmuseum. Tre övernattningar på hotell i Tortuguero. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Båtutflykter i Tortugueros nationalpark morgon och eftermiddag. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Ledig dag. Frivillig naturvandring i djungelområdet runt hotellet. Frukost, lunch och middag ingår. Kajakpaddling kostar ca 45 USD per person.

Dag 6
Båt från Tortuguero – Pavona. Buss Pavona – Guapiles – Sarapiqui, ca 155 km. Lunch i Guapiles. En danslektion. Två övernattningar på hotell i Sarapiqui. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Besök vid en ananasodling och en kakaoplantage. Ledig eftermiddag med möjligheter att prova rafting. Frukost och middag ingår. Rafting kostar ca 57 USD per person.

Dag 8
Buss Sarapiqui – Arenal, ca 111 km. Besök vid La Selvas biologiska station. 3 kilometers regnskogsvandring, besök i La Fortuna och på en kaffeplantage. Två övernattningar på hotell i Arenal. Frukost och middag ingår.

Dag 9
Utflykt med buss till Arenals naturreservat. 3 kilometers morgonpromenad bland trädtopparna. Besök hos en costarikansk familj. Bad i varma källor. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 10
Buss Arenal – Palo Verde – Tamarindo, ca 210 km. Flodbåtsutflykt ca 2 ½ timme. Frukost och lunch ingår.

Dag 11
Ledig dag i Tamarindo. Frukost ingår.

Dag 12
Ledig dag i Tamarindo. Frukost ingår.

Dag 13
Ledig dag i Tamarindo. Frukost ingår.

Dag 14
Hemresa. Buss Tamarindo – San José flygplats, ca 246 km. Flyg till Zürich. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 15
Ankomst till Zürich under dagen. Anslutningsflyg till Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Oslo. Flygmåltider ingår.

Costa Rica

Folkmängd 4 400 000 

Landets yta 51 100 km² 

Valuta  Colon 

Språk Spanska är officiellt språk; ett blandspråk samt ett fåtal indianspråk.

Religion Katolicism; växande minoritet av protestantiska väckelserörelser, traditionella inhemska religioner 

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa San José t/r, TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet, om inget annat anges.

Valuta
Costaricansk colón (CRC).
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Eftersom det kan regna och framför allt i regnskogen så är en regnponcho praktiskt att ha med sig. Regnställ blir ofta tyvärr för varmt att ha på sig.

Under dagen rör du dig i lätta (och lättvättade) bomullskläder, men det kan vara skönt att ha en varmare tröja/jacka för svalare kvällar. Även när du vandrar vid vulkaner och i regnskog på hög höjd kan det vara skönt med långbyxor och en långärmad tröja te x, träningsoverall eller liknande, temperaturen kan gå ner mot 16-18 grader på kvällarna och det kan blåsa mycket .  

Under utflykterna kan en huvudbonad vara bra eftersom solen är stark.

Glöm inte badkläder och badlakan.  

Vi vandrar i städer och byar, strövar i naturen och klättrar på ruiner, som ibland kan vara fuktiga; rejäla skor med gummisula rekommenderas.

På vulkanen Irazú kan en vindjacka vara bra att ha med.

Vid besök i Tortuguero får man låna gummistövlar på plats för att göra vandra i djungeln.

En mindre ryggsäck för kamera, solskydd, myggspray, vatten och regnponcho är bra att ha på utflykterna.

Dricks

Gemensam dricks inkluderas inte på denna resa och istället rekommenderar vi ett belopp om 80 USD (cirka 48 000 CRC) för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer.


Vatten
Obegränsade mängder av vatten finns att tillgå i bussen (medtag egen termos eller tom flaska).

Med reservation för ändringar.


Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-11-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2019-11-16
06:10
2019-11-16
08:15
Air France, 1351
Paris
San José
2019-11-16
13:50
2019-11-16
18:30
Air France, 430
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
San José
Amsterdam
2019-11-29
19:15
2019-11-30
14:20
K L M, 717
Amsterdam
Copenhagen
2019-11-30
16:45
2019-11-30
18:10
K L M, 1133
15 dagar Det gröna Costa Rica Köpenhamn 41 165 SEK 2 platser kvar Boka
2019-11-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2019-11-16
06:00
2019-11-16
08:55
Air France, 1463
Paris
San José
2019-11-16
13:50
2019-11-16
18:30
Air France, 430
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
San José
Amsterdam
2019-11-29
19:15
2019-11-30
14:20
K L M, 717
Amsterdam
Stockholm
2019-11-30
20:50
2019-11-30
22:55
K L M, 1121
15 dagar Det gröna Costa Rica Stockholm 41 165 SEK 6 platser kvar Boka
2019-11-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2019-11-16
06:10
2019-11-16
08:30
Air France, 1553
Paris
San José
2019-11-16
13:50
2019-11-16
18:30
Air France, 430
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
San José
Amsterdam
2019-11-29
19:15
2019-11-30
14:20
K L M, 717
Amsterdam
Amsterdam
2019-11-30
20:50
2019-11-30
22:20
K L M, 1163
15 dagar Det gröna Costa Rica Göteborg 41 165 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose