Det gröna Costa Ricaregnskog, varma källor och paradisstränder

Sakta glider kanoten på en spegelblank vattenyta i gryningen i Tortugueros nationalpark. Regnskogens tukaner och papegojor vaknar långsamt till liv. På vår lodge väntar frukost med tropisk frukt och nybakat bröd. 

Resan fortsätter till vulkanen Arenals bördiga sluttningar och ångande varma källor. I Monteverdes molnregnskog vandrar vi på hängbroar i färgsprakande orkidé landskap och genom kaffeplantager och fjärilsfarmer. Avslutningsvis väntar några sköna dagar vid Stilla havet. 

På en yta stor som Jämtland rymmer Costa Rica en av världens mest artrika naturmiljöer. En tredjedel av landets yta består av skyddade naturområden som rymmer fem procent av världens totala flora och fauna. Enbart i Tortugueros nationalpark finns över 300 fågelarter, kajmaner, sengångare, sköldpaddor och flera sorters apor. Landet har en fuktig, tropisk, karibisk kust och en torrare och mer solsäker kust mot Stilla havet. Däremellan ryms ett höglandsområde med vulkaner och tropisk molnregnskog med naturreservatet Monteverde, som visar upp en imponerande mängd orkidéer och bromelior. 
    Befolkningen, ticos som de kallar sig själva, har en unik känsla för fred och rättvisa vilket 1986 gav landet och dess president Nobels fredspris. Styrelseskicket, den blomstrande kaffe- och bananexporten samt en växande turistindustri med fokus på ekoturism har gett landet en för regionen unik levnadsstandard och utbildningsnivå. Uttrycket pura vida hörs överallt där människor möts och betyder ungefär livet är toppen!

RESFAKTA

Länder: Costa Rica

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 15-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Tortugueros nationalpark
 • Vulkanen Arenal
 • Monteverdes regnskog
 • Tropisk flora och fauna
 • Tamarindos vita stränder

Dagsprogram
januari 2018

Dag 1 - Ankomst San José.

Vi lämnar Skandinavien och flyger via Paris mot Juan Santamaria flygplats San José. Flygmåltider ingår.

På flygplatsen efter tull- och säkerhetskontroller möts du av din TEMA-reseledare och vår buss som tar oss till centralt beläget hotell.


Dag 2 – Vulkanen Irazú. Cartago.
Efter frukost reser vi upp till den imponerande vulkanen Irazú som är landets högsta och mäter  3 400 meter. Vägen upp till vulkanen är fascinerande vacker och går längs en slingrande smalare väg men med plats för turistbussar. Utsikterna och vyerna från kurvorna låter oss beskåda olika typer av grödor och plantage som kaffe, potatis och morötter. Temperaturen sjunker samtidigt som vi når högre och högre. Här får vi möjlighet att beundra några av de olika kratrarna och promenera 1 kilometer längs vulkanens mun. Vi fortsätter ner till staden Cartago för ett besök vid den berömda katedralen, Nuestra Señora de Los Angeles. Sist på dagen besöker vi den botaniska trädgården i Lankester med vackra orkidéer och Orosi dalen med den koloniala kyrkan och dess kloster från 1742.  


Dag 3 - Tortuguero.
Tidig avresa genom den centrala, vulkaniska bergskedjan, med allt vad det innebär i variationer av temperaturer och landskap. Vid Siquirres kliver vi på en båt som tar oss mot vårt boende (lodge) i Tortugero. Längs de grönskande kanalerna och på floden är det inte ovanligt att vi får syn på några av de varelser som har sina bon längs med strandkanterna.  

Sengångare, apor, krokodiler och sköldpaddor är bara några exempel på de vanligaste upplevelserna. Under eftermiddagen gör vi ett besök vid ett sköldpaddsmuseum (vid entrén frågar man efter en liten donation) där man jobbar för att bevara det flertal sköldpaddsarter som lägger sina ägg i området. Vi besöker också den lilla byn Tortuguero.


Dag 4 - Tortugueros national park.
Efter frukost gör vi en guidad tur genom parkens kanaler och sumpmarker. Här har mer än 300 olika fågelarter sitt hem. Minst lika spännande är det att då och då titta ner på den värld av flytande blommor och växter som huserar på vattenytan. Lagom till lunch kommer vi tillbaka till vårt boende. 

På eftermiddagen gör vi en tur i de lugnare och mindre kända kanalerna.


Dag 5 -  Sarapiquí.
Efter frukost går vår båt tillbaka till piren i Siquirres där vi återigen stiger på vår buss. Lunch äter vi längs vägen, på en trevlig restaurang i Guapiles stad. Nu reser vi mot det karibiska låglandet och Sarapiqui. 

Sarapiqui är välsignad med rik flora, fauna och naturliga vattendrag. Den gamla hamnstaden Puerto Viejo kommer säkert att förtrolla dig med sin täta vegetation och lokala landsbygd. Då det regnar ofta är regionen alltid grön. Det är fantastiskt att vakna med fågelsång och känna doften av fuktig jord vid soluppgången. På eftermiddagen ankommer vi vårt boende. Innan middag får du i samband med en danslektion möjlighet att prova tropiska rytmer som meringue dans och salsa. Denna dansaktivitet bidrar till att vi lär oss att förstå mer om Costa Ricas kultur!

 

Dag 6 -  La Selva.  
Idag äter vi tidig frukost för att under morgontimmarna kunna besöka den biologiska stationen La Selva. Vi promenerar i den fuktiga regnskogen och tittar på en mängd fågelarter, däggdjur, grodor och kräldjur. Dessutom ser vi stora träd, fantastiska vinstockar och blommor.  

Vidare finns här ett herbarium med blad från mer än 1500 arter och ett arboretum  med över 260 träd och buskarter, varav de flesta är från Costa Rica.

Efter detta besök fortsätter vår resa till La Fortuna stad, som ligger vackert belägen vid foten av vulkanen Arenal med sina 1633 meter och som ligger i områdets nationalpark. 

Vulkanen är en av världens tio mest aktiva vulkaner och den glöder och pyr fortfarande efter det sista stora utbrottet 1968. På senare tid har vulkanen lugnat ner sig men vi kan fortfarande se rök som stiger upp ur kratern. 

Här har vi ledig kväll för vila och avkoppling.


Dag 7 - Arenal. 
Avgång efter frukost till Arenals linbana. Under en 25 minuters lång resa i gondol över skogen får vi njuta en fantastisk utsikt över vulkanen Arenal och sjön med samma namn.  

Turen slutar vid en observations-plattform belägen 1050 meter från marken. En klar dag är det möjligt att se Nicaraguasjön härifrån.

Härifrån gör vi vår morgonpromenad bland trädtopparna på Arenals hängande broar tillsammans med en naturguide. Kolibri, sengångare, vrålapor och vackra fjärilar syns ofta längs vägen.

Vi tar linbanan tillbaka och återvänder till hotellet. Vi har resten av dagen på egen hand.

Alternativt kan du mot en extra kostnad prova Sky Trek. Här blir du fastspänd i en sele och glider sedan längs olika linor som löper mellan trädtopparna i regnskogen. Rutten har nästan 3 km av tvärgående kablar med olika längd, från 30 till 750 meter. Det hela sker på olika höjder från 20 till 200 meter och du hänger fritt i luften. Denna del av utflykten rekommenderas inte för höjdrädda.

 

Dag 8 - Arenals kultur.  
Idag gör vi en kortare resa till Casona Rio Fortuna. Här kommer vi att lära oss om Arenalregionen och dess rika historia. Här byter vi färdmedel och provar en bekväm traktor för resa genom odlingar av ananas, papaya och kassava. Vi besöker en familj och deras hus på landet.  

På en skola får vi träffa elever och se prov på lokala folkdanser. Dagens lunch tillagas på traditionellt vis på en vedspis. Inget går upp mot hemlagad mat.

Innan vi återvänder till hotellet får vi vara med på en trädplantering.

Under kvällningen badar vi i varma källor. Vattnet har en behaglig temperatur på mellan 23 och 40 grader och är uppvärmt av vulkanen. Det finns flera separata pooler där man kan sjunka ner och bara njuta av den härliga miljön och vyerna. Vi avslutar dagen med middag innan vi återvänder till vårt hotell.


Dag 9 - Arenalsjön. 
Dagens äventyr gör vi på den vackra Arenalsjön. Med en bekväm båt reser vi i 45-minuter över till Río Chiquito, en liten stad på andra sidan av sjön. 

Arenalsjön är Costa Ricas största och viktigaste sjö. Sjön är konstgjord och byggdes 1974, för att ge vattenkraft och energi till landet. Sjön är hem för många olika typer av inhemska fåglar och flyttfåglar, inklusive flugsnappare, kungsfiskare och stora blå hägrar. Utsikten mot vulkanen är spektakulär.

När vi kommer fram till Río Chiquito, lämnar vi båten och sträcker på benen för att fortsätta till Monteverde, som anses vara en av Costa Ricas vackraste platser. Under eftermiddagen besöks en ”Trapiche” en traditionell kvarn där sockerrör mals och dess juice samlas för att tillverka en söt dryck som heter ”tapa de dulce”. Vi lär oss mer om socker och det traditionella sättet att producera det. Denna tur inkluderar också ett besök i en kaffeplantage, där vi lär oss massor om denna viktiga exportprodukt som är så uppskattad av oss skandinaver. Vi avslutar besöket med en kopp kaffe innan vi beger oss till vårt hotell.


Dag 10 - Monteverde.  
Efter frukost gör vi en spännande utflykt i Monteverdes magiska och mystiska molnregnskog. Den orörda regnskogen ligger på cirka 1 400 meters höjd och skiljer sig från andra regnskogar eftersom ständiga kondensmoln täcker skogen. Naturreservatets kunniga guider gör vandringar på stigar och på hängbroar för att leda oss genom flora och fauna i den fuktiga vegetationen. Ibland är vegetation så hög som 40 meter, med lianer som slingrar sig ner till den grönskande marken. Reservatet är hem för över 100 arter av däggdjur, mer än 400 arter av fåglar, inklusive de vackra quetzalerna och 30 lokala kolibriarter och 120 arter av amfibier och reptiler. Ha din kikare och kamera beredd! 

Efter lunchen reser vi till vår sista destination, Tamarindo strand som ligger i norra Guanacaste.

Tamarindo Beach är en del av denna privilegierade område. Det sträcker sig ett par kilometer över en serie klippiga uddar. Tamarindo har ett bra utbud av restauranger, en livlig strand, kultur och ett bra nattliv.

Ledig kväll för att besöka stranden, för att vila vid poolen och njuta av hotellets utbud.


Dag 11 - Tamarindo-stranden.
Ledig dag i Tamarindo. Svala vindar från nordliga breddgrader sänker temperaturen längs kusten från december till april. Från maj till november, råder det varma och soliga vädret, även om enstaka regnskurar kan förekomma, vanligtvis på eftermiddagen.   

Några av de valfria aktiviteter som finns från hotellet är (ingår ej, mot en extra kostnad): ridning, dykning, havskajak och solnedgångs-segling bland andra. Reseledaren kan ge dig fler tips och råd. Under sen eftermiddag lämnar vi Tamarindo och reser mot San José. Vi checkar in på ett hotell nära flygplatsen. 


Dag 12 - Hemresa.  
Det har blivit dags för hemresa. Morgonflyg från San Jose International Airport via Atlanta. 


Dag 13 - Hemkomst. 
Ankomst till Paris tidig morgon. Anslutningsflyg och ankomst till Skandinavien under förmiddagen. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till San José, t/r

• Elva övernattningar på hotell

• TEMA-reseledare

• Inträden enligt program

• 11 frukostar

• 5 luncher

• 6 middagar

• Lokal transport i moderna och luftkonditionerade bussar

• Motorkanoter i regnskogen

RESFAKTA

Dag 1

Avresa från Skandinavien via Paris till San José och Costa Rica. Flygmåltider ingår. Busstransfer till hotellet, ca 17 km. Två övernattningar på hotell i San José. Inga måltider ingår.

Dag 2
Bussutflykt San José – Irazú – Besök på vulkanen Irazú, i Cartago och Lankesters botaniska trädgård, ca 140 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Buss San José – Siquirres ca 159 km. Båt från Siquirres till Tortuguero. Besök i Tortuguero samt vid ett sköldpaddsmuseum. Två övernattningar på hotell i Tortuguero. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Båtutflykter I Tortugueros nationalpark. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Båt från Tortuguero – Siquirres. Buss Siquirres – Guapiles – Sarapiqui, ca 155 km. Besök I Guapiles. En danslektion. En övernattning på hotell i Sarapiqui. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Buss Sarapiqui – Arenal, ca 111 km. Besök vid La Selvas biologiska station. Ledig eftermiddag. Tre övernattningar på hotell i Arenal. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Utflykt med buss kring Arenal. Linbanefärd och promenad bland trädtopparna. Frukost ingår.

Dag 8
Bussutflykt, ca 30 km t/r till Casona Rio Fortuna. Besök på ananasplantage, skola och trädplantering. Bad i varma källor. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Båt Arenal – Rio Chiquito. Buss till Monteverde ca 155 km. Båtutflykt på Arenalsjön. Besök hos vid en sockerkvarn och på en kaffeplantage. En övernattning på hotell i Monteverde. Frukost och middag ingår.

Dag 10
Vandring i Monteverdes molnregnskog. Buss Monteverde – Guanaste, ca 161 km. Två övernattningar på hotell vid Tamarindostranden. Frukost ingår.

Dag 11
Ledig dag för egna utflykter och äventyr eller bara avkoppling. Reseledaren kan ge mer tips. Buss Guanacaste/Tamarindo - San José, ca 246 km. Frukost och middag ingår.

Dag 12
Flygresa från San José via Atlanta och Amsterdam eller Paris. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 13
Ankomst till Amsterdam eller Paris tidig morgon. Anslutningsflyg med ankomst till Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Oslo under förmiddagen. Flygmåltider ingår.

Costa Rica

Folkmängd 4 400 000 Landets yta 51 100 km² Valuta Colon Religion Katolicism; växande minoritet av protestantiska väckelserörelser, traditionella inhemska religioner Språk Spanska är officiellt språk; ett blandspråk samt ett fåtal indianspråk talas också

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa San José t/r, TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet, om inget annat anges. 

Valuta: 

Costaricansk colón (CRC).

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel och utrustning:

Eftersom det kan regna och framför allt i regnskogen så är en regnponcho praktiskt att ha med sig. Regnställ blir ofta tyvärr för varmt att ha på sig. 

Under dagen rör du dig i lätta (och lättvättade) bomullskläder, men det kan vara skönt att ha en varmare tröja/jacka för svalare kvällar. Även när du vandrar vid vulkaner och i regnskog på hög höjd kan det vara skönt med  långbyxor och en långärmad tröja te x, träningsoverall eller liknande, temperaturen kan gå ner mot 16-18 grader på kvällarna och det kan blåsa mycket .  

Under utflykterna kan en huvudbonad vara bra då solen är väldigt stark här.

Glöm inte badkläder och badlakan.  

Du vandrar i städer och byar, strövar i naturen och klättrar på ruiner, som ibland kan vara fuktiga; skor med gummisula, gymnastikskor eller flip-flop rekommenderas.

Vid besök i Tortuguero får man låna gummistövlar på plats för att göra vandra i djungeln. 

Du kan även ta med er en mindre ryggsäck att ha på utflykterna som innehåller, kamera, solskydd, myggspray, vatten och regnponcho. 

Dricks:

Dricks ingår inte i resans pris, Vår TEMA-guide samlar in 62000 CRC per person (ca 600 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, lokalguider, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera. 

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose