Sydamerika – en resa över AndernaBuenos Aires, Santiago och Rio

Resan över Anderna börjar i brusande Buenos Aires. Sedan reser vi på Patagoniens glaciärsjöar förbi konformade vulkaner och genom svala regnskogar. Vi går på fiskmarknad vid Stilla havet, provar viner i Casa Blanca-dalen och i Sydamerikas vinmecka Mendoza. Efter Iguazú och Sydamerikas största vattenfall avslutas rundresan med några sköna dagar i Rio de Janeiro vid Copacabana.

RESFAKTA

Länder: Argentina, Brasilien, Chile

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 17 dagar

Gruppstorlek: 15-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Buenos Aires och tango
 • Patagoniens alplandskap
 • Mat och vin i Mendoza
 • Vattenfallen i Iguazu
 • Rio de Janeiro

Dagsprogram
Vinter 2024/2025

Dag 1. Avresa till Buenos Aires

Avresa från Skandinavien till Buenos Aires via Frankfurt. Ankomst följande dag.

Dag 2. Buenos Aires
Efter flygresa, pass- och tullformaliteter välkomnar TEMAs reseledare som tar emot med lokalguide och buss för transfer till hotellet i centrum för incheckning.

Buenos Aires grundades på 1500-talet mellan Pampas slättland i söder och den breda Rio de la Plata i norr. Stadens centrala delar har ännu kvar den ursprungliga stadsplanen med gator och kvarter grupperade runt ett torg, Plaza de Mayo. Under århundradens lopp har antalet stadsdelar ständigt ökat och det är dessa så kallade barrios som ger staden dess charm.

Eftermiddagen ägnas åt en stadsrundtur i denna tolvmiljonersmetropol, som knappast liknar någon annan sydamerikansk stad. Här sätter den självmedvetne porteñon, hamnstadsbon, sin prägel på det pulserande affärs- och gatulivet.

Resten av dagen är ledig för egna aktiviteter fram till den gemensamma middagen.

Dag 3. Middag med tangoshow
Det finns massor att göra och se i Buenos Aires, för alla intressen och smaker. Flera fina konstmuseer lockar säkert de konstintresserade. För de som gillar mat bjuder huvudstaden på många spännande möjligheter att fördjupa sig i den argentinska matkulturen. Saknar du något inför den fortsatta resan så hittar du det säkert just här. Dagen är öppen för egna aktiviteter och strövtåg. Hör med din reseledare så kan få intressanta tips.

På kvällen bjuds tangoshow och middag.

Dag 4. Bariloche – Argentinas alper
Vi lämnar Buenos Aires för att resa vidare med inrikesflyg till Patagonien, till San Carlos de Bariloche i sydvästra Argentina. Här möter ett storslaget alpint landskap med höga berg och gnistrande glaciärsjöar. Bariloche grundades ursprungligen som ett centrum för handelsutbyte mellan Argentinas och Chiles nybyggare och Patagoniens indianer. År 1903 förklarades Bariloche med omnejd för nationalpark, då man ville skydda landskapet kring sjön Nahuel Huapí med sin unika flora och fauna.

Dag 5. Regnskogar och glaciärsjöar
En oförglömlig resa till Chile via Andernas glaciärsjöar väntar. Vi startar tidigt med båt från Puerto Pañuelo och färdas sedan crika 1,5 timme till Puerto Blest genom en av Nahuel Huapísjöns fjordar. En kort bussresa för oss till Puerto Alegre, där ännu en båtresa väntar på sjön Frías. Vattnet, som är kusligt självlysande i gröna färger, ger en nästan neonljusliknande effekt.

Efter gränsstationen Peulla, där vi äter lunch, kommer vi fram till Chile. Nu är det dags för dagens sista båtresa, cirka 2 tim. Sen eftermiddag anländer vi till chilenska Puerto Varas för övernattning. En minnesvärd dag med enastående intryck är till ända.

Dag 6. Tyska nybyggare och fiskmarknad
Idag beger vi oss bland annat Puerto Montt vid Stilla havskusten. Vi besöker fiskhallarna nere i hamnen. Man får en känsla av att havet här är enormt näringsrikt, eftersom allt verkar vara dubbelt så stort – blåmusslor stora som mindre träskor! Men också grönsakerna är gigantiska. Vitlökarna ser ut som handbollar. Är det den vulkaniska myllan mån tro?

Vi besöker också den "tyska" lilla staden Frutillar vid vulkansjön Llanquihue. Frutillar grundades 1856 av tyska kolonisatörer, vilka också satt sin prägel på arkitekturen. Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 7. Santiago, La Capital
Från denna vackra del av Chile flyger vi till huvudstaden Santiago de Chile. Vi inleder med en intressant stadsrundtur och lär känna denna dynamiska stad som har Anderna som en mycket effektfull bakgrund. Under rundturen passerar vi kyrkor, kloster, koloniala hus och hypermoderna skyskrapor. En byggnad som etsat sig fast i våra minnen är presidentpalatset La Moneda, vars plats i Chiles moderna tragiska historia de flesta känner till. Vi bor i centrala Santiago på ett av stadens bättre hotell.

Dag 8. Valparaiso och Viña del Mar
Dagens utflykt leder ner till Stillahavskusten och Valparaiso, ansedd som en av Chiles vackraste städer. Valparaiso är landets viktigaste in- och utskeppningshamn. Nere i hamnområdet trängdes en gång sjömanskrogarna när det begav sig, tätt omgivna av bergskullar där bebyggelsen klänger sig fast. Varje kulle är som en liten stad i sig med små, vindlande pittoreska gator som ger Valparaiso en alldeles särskild charm. Idag står dessa kvarter på Unescos världsarvslista.

Färden går vidare in i semesterorten Viña del Mar, som numera skiljs från Valparaiso endast av ett smalt vattendrag. Här breder sandstränderna ut sig och kanske passar du på att doppa fötterna i Stilla havets friska vatten efter den gemensamma lunchen.

Chile har erövrat sin plats bland de stora vinländerna. Idag dricker man chilenska viner av högsta kvalitet över hela världen. Klimatet och jordmånen gör förutsättningar näst intill perfekta. Vinodlingarna omfattar idag över 100 000 hektar och många kända vinhus från Europa har etablerat odlingar här. Vi passar på att besöka någon av vingårdarna i trakten och provar några av dess produkter.

Dag 9. Från Santiago de Chile till Mendoza
Idag ger vi oss iväg på en oförglömlig resa österut tillbaka till Argentina över Anderna, från Santiago de Chile till Mendoza. Först bär det uppför genom ökenartad stäpp varierad med blomstrande jordbrukslandskap. Strax före den chilensk-argentinska gränsen passerar vi den välkända skidorten Portillo.

Vi fortsätter på hög höjd, över 3 000 meter över havet. Strax före de varma källorna vid den så kallade Inkabron, Puente de Inca, kan du se västra halvklotets och Amerikas högsta topp, Aconcagua, 6 960 meter över havet, skjuta högt upp i himlen likt en väldig vit gigant. Färden fortsätter österut längs Mendozaflodens eroderade raviner. Naturen är minst sagt omväxlande och bjuder på hänförande perspektiv och färger.

Efter en oförglömlig dagsresa anländer vi till oasen och Sydamerikas verkliga mat- och vinmecka, Mendoza. Här stannar bor i två nätter.

Dag 10. Mendoza, Sydamerikas mat- och vinmetropol

Redan på 1500-talet, när de första europeiska nybyggarna kom, började man odla vin i liten skala. När Mendoza fått järnvägsförbindelse med Buenos Aires 1885 kom vinproduktionen in i en expansiv fas. Klimatet, den fördelaktiga jordmånen, konstbevattningen, satsningen på ny avancerad teknologi och höga kvalitetskrav placerar Mendozas viner mycket högt på rankinglistorna idag. Under förmiddagen fördjupar vi oss i Mendozas viner och besöker en av stadens mest välrenommerade vingårdar, där vi också njuter av en härlig lunch. Det blir också en kort stadstur i denna mycket intressanta stad.

Dag 11. Iguazús mäktiga vattenfall
Dags att resa vidare mot nya upplevelser. Nästa mål blir Iguazú, eller som det skrivs i Brasilien – Iguaçu. Här ligger Sydamerikas största vattenfall, som i storslagenhet överträffar både Niagara- och Victoriafallen.

På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 12. Iguazúfallen
Med en bredd på över 2,5 kilometer kastar sig Iguazúfloden utför i 275 separata vattenfall som längre ner förenar sig med den väldiga floden Paraná. Genom ett sinnrikt system av gångvägar har du möjlighet att se fallen från alla tänkbara vinklar. Kulmen nås vid mötet med den så kallade "Djävulens strupe", ett vrålande vidunder till vattenfall, där vi verkligen erfar människans litenhet jämfört med naturkrafterna. Vi utforskar fallen från båda sidor – både den Brasilianska och den Argentinska för att få bästa möjliga upplevelse av detta naturens konstverk. Det kolossala kraftverket, Itaipú som byggts i Paranáfloden, hinner vi också med. Det är Sydamerikas och en av världens största dammanläggningar för elförsörjning.

Dag 13. Stadstur i Rio de Janeiro
Redan vid inflygningen till Rio känner man stadens magnetiska dragning. Om vädret tillåter ser du den magnifika kustlinjen av slingrande vikar, klippor, vackra sandstränder och små öar som skimrar i oceanen. De första européer som kom hit var portugiser. De anlände till denna gröna och kuperade kustlinje i januari år 1502. I tron att den väldiga Guanabarabukten var mynningen till en flod, döptes platsen helt enkelt till Januarifloden, Rio de Janeiro.

Efter ankomsten börjar vi direkt med en stadstur med buss och besöker bland annat den berömda Sockertoppen, varifrån man har utsikt över Rios vackra kust.

Hotellet ligger vid världens kanske mest berömda strand, Copacabana på den berömda Atlantavenyn, Avenida Atlântica, med de typiska stenbeläggningarna i basalt- och kalksten.

Här stannar vi i tre nätter.

Dag 14. På egen hand i Rio de Janeiro
Ledig dag för egna aktiviteter. Varför inte njuta av lite Rio de Janeiros strandliv på världens mest kända sandstrand Copacabana eller studera folklivet från någon av uteserveringarna längs stranden. Vi kan erbjuda flera extrautflykter idag, bland annat till Corcovado, Kristusstatyn och en sambashow. För mer information, läs under ”Mer om resan”.

Dag 15. Ledig dag
Ledig dag. På kvällen väntar en avskedsmiddag.

Dag 16. Ledig dag
Ledig dag för egna strövtåg fram till avresan till flygplatsen under eftermiddagen.


Dag 17. Ankomst Skandinavien
Ankomst till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 6 luncher
• 6 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien – Buenos Aires. Flygresa. Mat ombord ingår.

Dag 2
Ankomst till Buenos Aires. Stadstur. Middag ingår. Två övernattningar på hotell i Buenos Aires.

Dag 3
Fri dag för egna aktiviteter och alternativa utflykter. Frukost och tangoshow med middag ingår.

Dag 4
Buenos Aires – Bariloche. Inrikesflyg till Bariloche. Utflykt i Bariloche. Frukost och middag ingår. En övernattning i Bariloche.

Dag 5
Bariloche – Puerto Varas. En resa över Anderna med buss och båt. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Puerto Varas.

Dag 6
Utflykt till Puerto Montt och Frutillar. Besök på lokal fiskmarknad. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Puerto Varas – Puerto Montt – Santiago. Transfer och flygresa till Santiago. Stadstur i Santiago. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Santiago.

Dag 8
Utflykt till Valparaíso och Viña del Mar med vinprovning. Frukost och lunch i Viña del Mar ingår.

Dag 9
Santiago – Mendoza. Resa över Anderna, 40 mil. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Mendoza.

Dag 10
Stadstur och besök på vingård med vinprovning. Frukost och lunch ingår.

Dag 11
Mendoza – Iguazú. Utflykt till Iguazúufallen. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Iguazú.

Dag 12
Utflykt till Iguazúfallen på båda sidor – den brasilianska och argentinska, och Itaipúdammen. Frukost och lunch ingår.

Dag 13
Avresa till Rio de Janeiro. Stadstur med Sockertoppen. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotell i Copacabana.

Dag 14
Ledig dag för egna aktiviteter. Frukost ingår.

Dag 15
Ledig dag för egna strövtåg. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 16
Avresa till Skandinavien. Frukost ingår.

Dag 17
Ankomst till Skandinavien.

Argentina

Folkmängd 44 miljoner
Landets yta 2 766 890 km²
Valuta
Argentinsk peso (ARS)
Religion
Majoriteten är katoliker
Språk
Officiellt språk är spanska; italienska och några indianspråk, till exempel guaraní, talas också.

Brasilien

Folkmängd 192 miljoner
Landets yta
8 511 965 km²
Valuta
Real
Religion Katoliker 70-80 %, protestanter 10-20 %, övriga ca 10 %
Språk
Officiellt språk är portugisiska. I övrigt talas mer 150 olika indianspråk.

Chile

Folkmängd 18 miljoner
Landets yta 756 945 km²
Valuta
Chilensk peso
Religion
Katolicism, växande protestantiska rörelser
Språk
Spanska är officiellt språk; de dominerande indianspråken är quechua och mapuche

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Buenos Aires/Rio de Janeiro t o r, inrikes flygresor och övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, utflykter enligt program om inget annat anges. Detaljerad flygrutt ser du på din flygbiljett.

Observera, i Buenos Aires och Rio har du möjlighet att boka extra utflykter och aktiviteter som inte ingår i resans pris och ordinarie program. Du bokar och betalar på plats. Priset varierar och vanligast är att man betalar i US-dollar. Din TEMA-reseledare informerar mer på plats.

Exempel på extra utflykter:

Från Buenos Aires

Utflykt till en typisk lantgård på las Pampas
Vi lär oss lite mer om livet som gaucho, argentinsk cowboy. Bland annat ingår riduppvisningar och en traditionell argentinsk grillunch. 

Utflykt till Tigredeltat

Tigredeltat är en fascinerande del av norra Buenos Aires, med kanaler, öar, pampiga sommarhus och restauranger. I själva deltat färdas man med båt. Valet att välja med eller utan lunch brukar finnas.

Från Rio de Janeiro
Corcovado med Kristusstatyn.
Utflykt till den mytomspunna Kristusstatyn, drygt 700 m ö h. Busstransfer och bergbana ingår. Om man blev inspirerad av utsikten från Sockertoppen så är detta besök logiskt. Om inte vädret ställer till det så får men ännu en magisk vy över en av världens vackrast belägna städer.

Favelatur.
Besök i kåkstad. Turen görs med specialutbildad favelaguide i jeepar. Turen har ett socialt fokus. Vi får historia, kriminologi, vardagsliv, förklaringar och svar på våra frågor.

Sambashow.
En färgsprakande show med dans och musik under två timmar. 
Observera att priserna kan variera både upp och ner, beroende på hur många som bokar.


Valuta
Brasilien: Real (BRL).
Argentina: Pesos (ARS).
Chile: Pesos (CLP).

Lokal valuta gäller. US-dollar eller euro är lättare att växla än svenska kronor. Det går bra att göra uttag i de flesta bankomater.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Utgifter du har att tänka på är för de måltider som inte ingår i resans pris samt måltidsdrycker, förfriskningar, frivilliga extra utflykter, privata drickspengar samt souvenirinköp.

Dricks
Dricks ingår inte på denna resa. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 90 USD per passagerare till chaufförer och lokalguider. För att göra detta så smidigt som möjligt betalar ni detta på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Klimat
Denna resa bjuder på mycket olika klimat – från tropiskt i Rio till tempererat och ibland kallt i Patagonien.
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Det kan bli kyligt på resan över Andernas glaciärsjöar från Bariloche till Puerto Varas. Här kan en regn- och vindtät jacka komma till användning.

Atmosfären i Sydamerikas städer är mycket informell och slips används i stort sett endast av affärsmän under kontorstid. Under dagen rör du dig lämpligast i lätta, oömma bomullskläder.

Ta dock gärna med en kavaj eller klänning att byta om till på kvällen. Bra och bekväma skor för promenader i städer och byar rekommenderas.

Övrigt
I de större städerna är ficktjuvar mycket vanliga. TEMAs reseledare informerar ytterligare om detta.
För den valuta du inte har inlåst i hotellets kassaskåp, bör du ha en bra penningpung (gärna om halsen innanför skjortan/blusen) samt aldrig bära värdesaker i fickorna. Armbandsur och smycken undviker du att bära i städer och folksamlingar.
I Iguaçu som är relativt fuktigt är det bra att ha med sig myggmedel att smörja in sig med. Hör med ditt apotek.

Tag också med ordentligt med våtservetter eller alcogel (finns på apoteket). Du undviker många magproblem, om du tvättar händerna ofta.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-11-13 17 dagar Sydamerika – en resa över Anderna Stockholm 84 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-11-13 17 dagar Sydamerika – en resa över Anderna Köpenhamn 86 950 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-13 17 dagar Sydamerika – en resa över Anderna Göteborg 84 450 SEK 6 platser kvar Boka
2025-02-05 17 dagar Sydamerika – en resa över Anderna Stockholm 84 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-02-05 17 dagar Sydamerika – en resa över Anderna Köpenhamn 86 950 SEK 4 platser kvar Boka
2025-02-05 17 dagar Sydamerika – en resa över Anderna Göteborg 84 450 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.