Sydamerika – en resa över AndernaBuenos Aires, Santiago och Rio

Det eleganta Buenos Aires, glaciärsjöar i Patagonien, Chiles huvudstad Santiago, romantiska Valparaiso, vin- och matmetropolen Mendoza och det mytomspunna Rio de Janeiro på lyxhotell..

Bekanta dig med några av Sydamerikas mest spännande städer – från det dynamiska Buenos Aires till Chiles huvudstad Santiago. Du besöker även Patagonien, Villa La Agostura, Puerto Montt och Valparaiso liksom vinmetropolen Mendoza. Du korsar Anderna och kommer den dramatiska naturen nära vid bergspass och glaciärsjöar. Efter Iguaçufloden och Sydamerikas största vattenfall avslutas rundresan med några dagar i Rio de Janeiro.

RESFAKTA

Länder: Argentina, Brasilien, Chile

Reslängd: 18 dagar

Gruppstorlek: 20-31 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Buenos Aires och Tango
 • Patagoniens alplandskap
 • Mat och vin i Mendoza
 • Vattenfallen i Iguazu
 • Rio och Copacabana

Dagsprogram
nov–mar

Dag 1 - Avresa till Buenos Aires

Avresa från Skandinavien till Buenos Aires via Frankfurt. Ankomst följande dag.

Dag 2 - Buenos Aires

Efter flygresa, pass- och tullformaliteter välkomnas du av din reseledare som tar emot med lokalguide och buss för transfer till hotellet i centrum för incheckning. TEMA har valt att höja hotellkvaliteten på denna resa i förhållande till tidigare säsonger, så du bor på några av de bästa hotellen med bästa tänkbara läge under hela rundresan.

Buenos Aires grundades på 1500-talet mellan Pampas slättland i söder och den breda Rio de la Plata i norr. Stadens centrala delar har ännu kvar den ursprungliga stadsplanen med gator och kvarter grupperade runt ett torg, Plaza de Mayo. Under århundradens lopp har antalet stadsdelar ständigt ökat och det är dessa barrios som ger staden dess charm. Eftermiddagen ägnas åt en stadsrundtur i denna tolvmiljonersmetropol, som knappast liknar någon annan sydamerikansk stad. Här sätter den självmedvetne porteñon, hamnstadsbon, sin prägel på det pulserande affärs- och gatulivet.

Eftermiddagen är ledig för egna aktiviteter. Dagen avslutas med en gemensam middag.

Dag 3 - Middag med tangoshow

Det finns massor att göra och se i Buenos Aires, för alla intressen och smaker. Flera fina konstmuseer lockar säkert de konstintresserade. För de som gillar mat bjuder huvudstaden på många spännande möjligheter att fördjupa sig i den argentinska matkulturen. Saknar du något inför den fortsatta resan så hittar du det säkert just här. Dagen är öppen för egna aktiviteter och strövtåg. Hör med din reseledare så kan få intressanta tips.

På kvällen bjuds tangoshow och middag.

Dag 4 - På egen hand i Buenos Aires

Idag har du möjlighet att välja mellan flera alternativa utflykter. Se under ”Mer om resan”, där du finner förslag på utflykter och priser. Annars kan du på egen hand göra vad som faller dig in i Buenos Aires. 

Dag 5 - Bariloche - Argentinas alper

Du lämnar Buenos Aires på morgonen för att resa vidare med inrikesflyg till Patagonien och flygplatsen i San Carlos de Bariloche i sydvästra Argentina. Här möter du ett alpint landskap med höga berg och gnistrande glaciärsjöar. På flygplatsen väntar buss och lokalguide för en dryg timmes transfer till Villa La Angostura.

Hela området kring sjön Nahuel Huapí är Argentinas äldsta nationalpark och etablerades redan 1934, då man ville skydda landskapet kring sjön med sin unika flora och fauna. I detta nästan obeskrivligt vackra landskap kommer vi att bo de närmaste två dagarna.

Inte långt från Villa La Angostura finns en Nationalpark, Parque Nacional Arrayanes. Här hittar vi ett skogsområde, Arrayanesskogen, som huvudsakligen består ursprunglig skog av inhemska arter bl a det endemiska trädet, Myrceugenella apiculata. Den sagolika skogen är vida känd för sin skönhet. Vi gör ett besök här och tar en längre promenad innan vi återvänder till hotellet i Villa La Angostura. 


Hotellet som är ett litet mästerverk ligger precis vid sjön Nahuel Huapis strand.

Dag 6 – De Sju Sjöarnas Väg

Idag väntar en oförglömlig utflykt bland de patagoniska Andernas glaciärsjöar och skogar. Utflykten som väntar idag brukar kallas De Sju Sjöarnas Väg, El Camino de Siete Lagos. Här var gudarna på sitt bästa humör när de skapade detta. Vi startar från Villa La Angostura och reser norrut längs Nahuel Huapísjöns östra stränder  och vidare genom ett av Sydamerikas vackraste naturområden till sjön Lacar och den lilla staden San Martín de los Andes, där vi tar en längre paus för lunch och egna strövtåg, innan vi återvänder till vårt hotell i Villa La Angostura.  

Dag 7 - Andernas tempererade regnskogar

Idag väntar en minst lika skön resa som föregående dag via platser med exotiska indiannamn som Puyehue, Puerto Octay och Frutillar. Vi lämnar Argentina och styr kosan västerut och in i Chile genom nationalparken Puyehue längs sjön med samma namn och vidare genom ömsom vackra alplandskap med tempererade regnskogar,  ömsom pastorala betesmarker till Puerto Varas vid glaciärsjön Llanquihue, där vi tillbringar nästa natt. På vägen stannar vi till i det pittoreska lilla samhället Frutillar, där det tyska inflytandet är starkt. Hit kom tyska invandrade för drygt 150 år sedan och satte sin prägel på byggnader och landskap.

Under eftermiddagen anländer vi till hotellet i Puerto Varas och en fantastisk dag med enastående intryck är till ända.

Kvällen är ledig för egna strövtåg och aktiviteter.

Dag 8 - Puerto Montt vid Stilla Havet

Innan vi lämnar denna vackra landsdel  i detta avlånga land, gör vi ett besök i hamnstaden Puerto Montt vid Stilla Havskusten. Här besöker vi fiskhallarna och marknaden nere i hamnen och ser det rika utbudet av fisk och skaldjur som skördas i havet utanför. Man får en känsla av att havet här är enormt näringsrikt, eftersom allt verkar vara dubbelt så stort – blåmusslor stora som mindre träskor! Men också grönsakerna är gigantiska. Vitlökarna ser ut som handbollar. Är det den vulkaniska myllan mån tro?

Från den lilla flygplatsen flyger du nu vidare till huvudstaden Santiago de Chile. Vi inleder med en intressant stadsrundtur och lär känna denna dynamiska stad med Anderna som en mycket effektfull bakgrund. Under rundturen passerar du kyrkor, kloster, koloniala hus och hypermoderna skyskrapor. Chile var länge ett av Sydamerikas fattigaste länder men har de senaste åren utvecklats till en av kontinentens starkaste ekonomier.

Du bor mitt i centrum på ett av stadens bättre hotell.

Dag 9 - Valparaíso och Viña del Mar

Dagens utflykt leder ner till Stilla havskusten och Valparaiso, ansedd som en av Chiles vackraste städer. Valparaiso är landets viktigaste in- och utskeppningshamn. Nere i hamnområdet trängdes en gång sjömanskrogarna när det begav sig, tätt omgivna av bergskullar där bebyggelsen klänger sig fast. Varje kulle är som en liten stad i sig med små, vindlande pittoreska gator som ger Valparaiso en alldeles särskild charm. Idag står dessa kvarter på UNESCO: s Världsarvslista.

Färden går vidare in i semesterorten Viña del Mar, som numera skiljs från Valparaiso endast av ett smalt vattendrag. Här breder sandstränderna ut sig och kanske passar du på att doppa fötterna i Stilla havets friska vatten efter den gemensamma lunchen. 

Chile har erövrat sin plats bland de stora vinländerna. Idag dricker man chilenska viner av högsta kvalitet över hela världen. Klimatet och jordmånen gör förutsättningar näst intill perfekta. Vinodlingarna omfattar idag över 100 000 hektar och många kända vinhus från Europa har etablerat odlingar här. Vi passar på att besöka någon av vingårdarna i trakten och provar några av dess produkter.

Dag 10 - Från Santiago de Chile till Mendoza 

Idag kommer du att göra en oförglömlig resa österut tillbaka till Argentina över Anderna, från Santiago de Chile till Mendoza. Först bär det uppför genom ökenartad stäpp varierad med blomstrande jordbrukslandskap. Strax före den chilensk-argentinska gränsen passerar du den välkända skidorten Portillo.

Vi fortsätter på hög höjd, över 3 000 meter över havet. Strax före de varma källorna vid den så kallade Inkabron, Puente de Inca,  kan du se västra halvklotets och Amerikas högsta topp, Aconcagua, 6 960 meter över havet, skjuta högt upp i himlen likt en väldig vit gigant. Färden fortsätter österut längs Mendozaflodens eroderade raviner. Naturen är minst sagt omväxlande och bjuder på hänförande perspektiv och färger.

Efter en oförglömlig dagsresa anländer du till oasen och Sydamerikas verkliga mat- och vinmekka, Mendoza. Här stannar bor i två nätter. 

Dag 11 - Mendoza - Vinstaden

Redan på 1500-talet, när de första europeiska nybyggarna kom, började man odla vin i liten skala. När Mendoza fått järnvägsförbindelse med Buenos Aires 1885 kom vinproduktionen in i en expansiv fas. Klimatet, den fördelaktiga jordmånen, konstbevattningen, satsningen på ny avancerad teknologi och höga kvalitetskrav placerar Mendozas viner mycket högt på rankinglistorna idag. Under förmiddagen fördjupar du dig i Mendozas viner och besöker en av stadens mest välrenommerade vingårdar, där du också njuter av en härlig lunch. Du gör också en kortare stadstur i denna mycket intressanta stad.

Dag 12 - Iguaçus mäktiga vattenfall

Dags att resa vidare mot nya upplevelser. Nästa mål blir Iguazu eller som det skrivs i Brasilien, Iguaçu. Här ligger Sydamerikas största vattenfall, som i storslagenhet överträffar både Niagara- och Victoriafallen. Flyget dit går via Buenos Aires.

Du stannar i två nätter på det berömda och femstjärniga hotellet Cataratas – det enda hotellet i Nationalparken vid de brasilianska fallen. 

Programmet fördelas på DAG 12 och 13 beroende på flygtidtabellen. På kvällen äter vi en gemensam middag.

Dag 13 - Iguaçufallen och "Djävulens strupe"

Med en bredd på över 2,5 km kastar sig Iguaçufloden utför i 275 separata vattenfall som längre ner förenar sig med den väldiga Paranáfloden. Genom ett sinnrikt system av gångvägar har du möjlighet att se fallen från alla tänkbara vinklar. Kulmen nås vid mötet med den så kallade "Djävulens strupe", ett vrålande vidunder till vattenfall, där du verkligen erfar människans litenhet jämfört med naturkrafterna. Du hinner också med en utflykt till den kolossala Itaipudammen och kraftverket, som byggts i Paranáfloden. Det är Sydamerikas och en av världens största dammanläggningar för elförsörjning.

Dag 14 - Stadstur i Rio de Janeiro

Redan vid inflygningen till Rio känner man stadens magnetiska dragning. Om vädret tillåter ser du den magnifika kustlinjen av slingrande vikar, klippor, vackra sandstränder och små öar som skimrar i oceanen. De första européer som kom hit var portugiser, vilka anlände till denna gröna och kuperade kustlinje i januari år 1502. I tron att den väldiga Guanabarabukten var mynningen till en flod, döptes platsen helt enkelt till Januarifloden, Rio de Janeiro.

Efter ankomsten börjar vi direkt med en stadstur med buss. Vi avslutar på den berömda Sockertoppen varifrån du har fantastisk utsikt över Rios vackra kust. Du övernattar på historiskt lyxhotell vid Copacabana på den berömda Atlantavenyn, Avenida Atlântica, med de berömda vackra stenbeläggningarna i basalt- och kalksten. Listan på berömdheter som gästat  detta klassiska art deco-hotell är lång, och bara för att nämna några: Marilyn Monroe, Rita Hayworth, Diana, Brigitte Bardot, det norska kungaparet Harald och Sonja, Michael Jackson och Madonna. Här stannar vi i tre nätter.

Dag 15 - På egen hand i Rio de Janeiro

Ledig dag för egna aktiviteter. Varför inte njuta av lite Rio de Janeiros strandliv på världens mest kända sandstrand Copacabana eller studera folklivet från någon av uteserveringarna längs stranden. Vi kan erbjuda flera extrautflykter idag, bland annat till Corcovado, Kristusstatyn och en sambashow. För mer information, läs under ”Mer om resan”.

Dag 16 - Ledig dag och avskedsmiddag

Ledig dag för egna aktiviteter fram till avskedsmiddagen. I dag har du möjlighet att åka med på en extrautflykt till en av Rios kåkstäder, favela. Priser hittar du under ”Mer om resan”.

Vi samlas framåt kvällen för en gemensam avskedsmiddag.

Dag 17 - Avresa från Rio de Janeiro

Ledig dag för egna strövtåg fram till avresan till flygplatsen under eftermiddagen.

Dag 18 - Ankomst Skandinavien

Ankomst till Skandinavien.


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 16 frukostar
• 5 luncher
• 4 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag1
Skandinavien – Buenos Aires. Flygresa, Mat ombord ingår.

Dag2
Ankomst till Buenos Aires. Stadstur. Middag ingår. Tre övernattningar på hotelli Buenos Aires.

Dag3
Ledig dag för egna aktiviteter i huvudstaden. Frukost och middag med tangoshowingår.

Dag4
Fri dag för egna aktiviteter och alternativa utflykter. Frukost ingår.

Dag5
Flyg Buenos Aires – Bariloche – Villa La Angostura. Transfer och båtutflykttill Arrayanesskogen. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Villa LaAngostura.

Dag6
Heldagsutflykt till San Martín de los Andes, De Sju Sjöarnas Väg. Frukost och lunch ingår.

Dag7
Villa La Angostura – Puerto Varas med Puyehue, Puerto Octay och Frutillar.Frukost ingår. En övernattning på hotell i Puerto Varas.

Dag8
Puerto Varas – Puerto Montt – Santiago. Besök på lokal fiskmarknad. Transferoch flygresa till Santiago. Stadstur i Santiago. Frukost ingår. Tvåövernattningar på hotell i Santiago.

Dag9
Utflykt till Valparaíso och Viña del Mar med vinprovning. Frukost och lunch iViña del Mar ingår.

Dag10
Santiago – Mendoza. Resa över Anderna, 40 mil. Frukost och lunch ingår. Tvåövernattningar på hotell i Mendoza.

Dag11
Stadstur och besök på vingård. Frukost och lunch ingår.

Dag12
Mendoza – Iguaçu via Buenos Aires. Utflykt till Iguaçufallen. Frukost ochmiddag ingår. Två övernattningar på hotell i Iguaçu.

Dag13
Utflykt till Iguaçufallen på båda sidor – den brasilianska och argentinska, ochItaipudammen. Frukost och lunch ingår.

Dag14
Avresa till Rio de Janeiro. Stadstur med Sockertoppen. Frukost ingår. Treövernattningar på legendariskt hotell i Copacabana.

Dag15
Ledig dag för egna aktiviteter. Frukost ingår.

Dag16
Ledig dag för egna strövtåg. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag17
Avresa till Skandinavien. Frukost ingår.

Dag18
Ankomst till Skandinavien.

Argentina

Folkmängd 39 537 943 Landets yta 2 766 890 km² Valuta Argentinsk peso (ARS) Religion Majoriteten är katoliker Språk Officiellt språk är spanska; italienska och några indianspråk, till exempel guaraní, talas också.

Brasilien

Folkmängd 186,1 miljoner Landets yta 8 511 965 km² Valuta Real Religion Katoliker 70-80 %, protestanter 10-20 %, övriga ca 10 % Språk Officiellt språk är portugisiska. I övrigt talas mer 150 olika indianspråk.

Chile

Folkmängd 16 500 000 Landets yta 756 945 km² Valuta Peso Religion Katolicism, växande protestantiska rörelser Språk Spanska är officiellt språk; de dominerande indianspråken är quechua och mapuche

Mer om resan


I grundpriset ingår
Flygresa Buenos Aires/Rio de Janeiro t o r Frankfurt, inrikes flygresor och övriga transporter enligt program, del i dubbelrum på flera unika 5-stjärniga hotell, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, utflykter enligt program om inget annat anges. Detaljerad flygrutt ser du på din flygbiljett en s k e-ticket.

Hotellen
Vi har valt mycket hög standard på våra hotell på denna resa. I Rio bor vi på det mytomspunna Copacabana Palace.

Observera
I Buenos Aires och Rio har du möjlighet att boka extra utflykter och aktiviteter som inte ingår i resans pris och ordinarie program. Du bokar och betalar på plats. Priset varierar och vanligast är att man betalar i US-dollar. Din TEMA-reseledare informerar mer på plats. 

Exempel på extra utflykter

Från Buenos Aires:
Utflykt till en typisk lantgård på las Pampas
Du lär dig lite mer om livet som gaucho, argentinsk cowboy. Bland annat ingår riduppvisningar och en traditionell argentinsk grillunch. Pris ca 92 US-dollar.

Utflykt till Tigredeltat:
Tigredeltat är en fascinerande del av norra Buenos Aires, med kanaler, öar, pampiga sommarhus och restauranger. I själva deltat färdas man med båt. Du kan välja med eller utan lunch. Pris ca 36 US-dollar (exkl lunch), ca 65 US-dollar (inkl lunch).

Från Rio de Janeiro:
Utflykt till en kåkstad i Rio
Vi besöker en kåkstad, så kallad favelatur. Prisexempel för kåkstadsturen är 70 BRL, ca 45 US-dollar, eller ca 300:- beroende på växelkurs.

Valuta
Brasilien: Real (BRL).
Argentina: Pesos (ARS).
Chile: Pesos (CLP).

Ta med reskassa i US-dollar eller euro för de första dagarna, eftersom det är lättare att växla än svenska kronor. Numera går det bra att göra uttag i de flesta bankomater. För övrigt gäller lokal valuta i Brasilien, Argentina och Chile.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Utgifter du har att tänka på är för de måltider som inte ingår i resans pris samt måltidsdrycker, förfriskningar, frivilliga extra utflykter, privata drickspengar samt souvenirinköp.

Vad beträffar shopping finns textilier av olika slag, konsthantverk och smycken i Brasiliens Bahiaprovins, indiansk konst i Amazonas och ädla stenar i Rio de Janeiro. I Argentina finns textilier av olika slag, eleganta läderkläder och skor i Buenos Aires och i Chiles Santiago lapus lazuli-smycken.


Dricks:
I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

Önskar du utöver detta ge extra bevis på uppskattning är det naturligtvis upp till dig. TEMAs reseledare kan ge råd om vilken summa som är lämplig.
Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

Denna resa bjuder på mycket olika klimat – från tropiskt i Rio till tempererat och ibland kallt i Patagonien.

Klädsel
Det kan bli kyligt på resan över Andernas glaciärsjöar från Bariloche till Puerto Varas. Här kan en regn- och vindtät jacka komma till användning.

Atmosfären i Sydamerikas städer är mycket informell och slips används i stort sett endast av affärsmän under kontorstid. Under dagen rör du dig lämpligast i lätta, oömma bomullskläder.

Ta dock gärna med en kavaj eller klänning att byta om till på kvällen. Bra och bekväma skor för promenader i städer och byar rekommenderas.
Övrigt:
I de större städerna är ficktjuvar mycket vanliga. TEMA-reseledaren kommer att informera ytterligare om detta.
För den valuta du inte har inlåst i hotellets kassaskåp, bör du ha en bra penningpung (gärna om halsen innanför skjortan/blusen) samt aldrig bära värdesaker i fickorna. Armbandsur och smycken undviker du att bära i städer och folksamlingar.
I Iguaçu som är relativt fuktigt är det bra att ha med sig myggmedel att smörja in sig med. Hör med ditt apotek.

Tag också med ordentligt med våtservetter eller alcogel (finns på apoteket). Du undviker många magproblem, om du tvättar händerna ofta.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-02-20

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2018-02-20
17:45
2018-02-20
19:15
K L M, 1160
Amsterdam
Buenos Aires
2018-03-09
20:55
2018-03-09
06:45
K L M, 701
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Gothenburg
2018-02-20
15:20
2018-02-20
16:50
K L M, 1159
Rio de Janeiro
Amsterdam
2018-03-09
20:50
2018-03-09
12:15
K L M, 706
18 dagar Sydamerika – en resa över Anderna Göteborg 58530 SEK Förfrågan
2018-02-20

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2018-02-20
17:20
2018-02-20
19:35
K L M, 1116
Amsterdam
Buenos Aires
2018-03-09
20:55
2018-03-09
06:45
K L M, 701
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Stockholm
2018-03-09
14:35
2018-03-09
16:35
K L M, 1115
Rio de Janeiro
Amsterdam
2018-03-09
20:50
2018-03-09
12:15
K L M, 706
18 dagar Sydamerika – en resa över Anderna Stockholm 58530 SEK Förfrågan
2018-02-20

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2018-02-20
17:20
2018-02-20
18:50
K L M, 1132
Amsterdam
Buenos Aires
2018-03-09
20:55
2018-03-09
06:45
K L M, 701
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Amsterdam
Copenhagen
2018-03-09
15:05
2018-03-09
16:25
K L M, 1131
Rio de Janeiro
Amsterdam
2018-03-09
20:50
2018-03-09
12:15
K L M, 706
18 dagar Sydamerika – en resa över Anderna Köpenhamn 58530 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose