Peru – de stora höjdpunkterna

Inte bara det högtstående inkariket har lämnat spår efter sig i Peru. Konstskatterna från kolonialtiden är ofta överdådiga, som den rikt dekorerade kyrkan i Andahuaylillas. Vi besöker Inkas huvudstad Cusco, saltterrasserna i Maras och vassöarna i Titicacasjön. En tågresa till den gömda staden Machu Picchu är en annan höjdpunkt på denna rundresa från de tidigaste indiankulturerna till dagens Peru.

RESFAKTA

Länder: Peru

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 11 dagar

Gruppstorlek: 16-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadstur i Lima
 • Cusco
 • Utflykt till Moray och Maras
 • Tågresa till Machu Picchu
 • Båttur på Titicaca

Dagsprogram
Vinter 2024/2025

Dag 1. Avresa till Peru
Avresa på morgonen med flyg mot Sydamerika och Lima. Vi anländer på kvällen lokal tid.

Dag 2. Stadstur i Lima

På förmiddagen gör blir det en stadsrundtur i det centrala och koloniala Lima. I den trevliga stadsdelen Miraflores, där vi också bor, stannar vi till vid utkiksplatsen, Parque del Amor, varifrån utsikten över Stilla havet är strålande.

Under panoramaturen i Perus huvudstad får vi en bra bild av denna sydamerikanska metropol. Vi besöker några av stadens ikoner och intressantaste platser, bland annat Huaca Pucllana ett stort arkeologiskt område mitt i stan från den så kallade Limakulturen som föregick Inkariket. I Limas historiska centrum besöker vi palatset Casa Aliaga som tillhörde Limas grundare Jerónimo de Aliaga y Ramírez. Besök sedan på Larco-museet – ett av Latinamerikas mest kompletta med en enastående samling av kulturskatter från Peru. Därefter blir det lunch. Eftermiddagen ledig fram till kvällens middag.

Dag 3. En smak ur det peruanska köket
Idag lämnar vi Perus huvudstad för att flyga till Inkarikets gamla huvudstad Cusco. Men först ska vi få lära känna och laga en av det peruanska kökets nationalrätter, "ceviche" utöver nationaldrycken "pisco sour". Vi börjar i saluhallen och bekantar oss med det rika utbudet där som dignar och överraskar med sin mångfald.

Det peruanska köket har på senare tid erövrat världen. Det är ett elegant och balanserat kök som bjuder på spännande smaker och vackra uppläggningar. Helt klart finns det influenser från både det kinesiska och japanska köket. Logiskt med tanke på den stora invandringen från dessa länder. Idag finns peruanska restauranger i de flesta huvudstäder världen över.

Utbildade i detta kulinariska monument som rätten ceviche är hinner vi njuta av vår lunch som vi just lagat och därefter fortsätter vi till flygplatsen för att resa vidare till Cusco.

Inkarikets huvudstad är en märklig blandning av inkaarkitektur och spanska koloniala byggnader. Ingen annanstans i Peru känns inkariket så närvarande som i Cusco, där gammalt byggnadsmaterial från inkatempel blandas friskt med kolonialtidens vitrappade byggnader. Även folklivet i Cusco bidrar till att frammana svunna tider. Det indianska påbrået bland befolkningen är påtagligt.

Kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 4. Stadstur i inkarikets Cusco
Idag tittar vi närmare på den fascinerande staden Cusco, byggd på ruinerna av inkaimperiets huvudstad. Staden var ursprungligen byggd i form av en puma, ett av inkaindianernas heliga djur.

Cusco var på sin tid den mäktigaste staden på kontinenten och skulle kunna jämföras med andra mäktiga städer i vår historia som Cairo, Aten och Rom. Märkligt nog så ser man utländska besökare som just åker igenom för att ta sig till Machu Picchu och missar denna fantastiska stad. Idag ser staden helt annorlunda ut jämfört med då spanjorerna kom hit 1532, men de mäktiga ruinerna som omger staden och den välbevarade koloniala stadskärnan runt det centrala torget Plaza de Armas, gör Cusco till en av Amerikas vackraste städer.

Vi ägnar dagen åt en gedigen stadstur tillägnad Cuscos inka och koloniala rikedomar. Vi börjar med Koricancha, även kallad Soltemplet, som vittnar om inkafolkets avancerade byggnadsteknik. Idag återstår bara en bråkdel av detta tempel, vilket spanjorerna skildrade som övernaturligt vackert och omöjligt att beskriva. Vi hinner också med katedralen vid Plaza de Armas, med utsökta religiösa målningar av inhemska konstnärer. Strax utanför staden ligger fästningen Sacsayhuaman, ett imponerande exempel på militär arkitektur hos Inkas. Efteråt besöker vi Kenko, en arkeologisk plats där solen, månen och stjärnorna firades. Avslutningsvis ett besök till Puca-Pucara, en plats som sagts ha fungerat som "tambo" eller viloplats och logi för Inka.

På kvällen väntar middag med en spännande uppvisning i musik och dans.

Dag 5. Plantskola, levande kultur och arkeologisk storhet.
Vi lämnar Cusco efter frukost och reser norrut mot Urubamba, där vi övernattar på ett trevligt hotell.

Vårt första stopp blir Moray som förbryllade arkeologer under lång tid. Här hittades på 1930-talet stora cirkulära terrasserade konstruktioner, vars syfte man idag vet tjänade som plantskola och experimentjordbruk av olika grödor, som majs, potatis och kokabusken. Man tror till och med att man på olika sätt lyckades beräkna skördarna på existerande jordbruk i regionen.

Landskapet runt ikring är ett bördigt jordbrukslandskap där potatis- och majsodlingar dominerar omgivna av snöklädda berg. Vi förundras över sinnrikheten i dessa konstruktioner och njuter av skönheten i det omgivande landskapet, innan vi förflyttar oss till nästa stopp.

I den lilla byn Misminay får vi bekanta oss med byborna i musik, dans och mat. Vi får en direkt inblick i dagliga sysslor och av livet samtidigt som vi blir serverad vår lunch tillagad av lokala ingredienser.

Så kommer vi slutligen till Ollantaytambo där vi besöker det arkeologiska komplexet med samma namn, ett av de största i Peru, strategiskt beläget på toppen av ett berg. Själva staden utmärker sig i att upprätthålla inka-stadsplaneringen som en del av dess ursprungliga urbana layout med några byggnader och smala stengator. Här kan du bland annat besöka den lokala marknaden.

Resten av eftermiddagen är ledig.

Dag 6. Heldagsutflykt till Machu Picchu
En av resans stora höjdpunkter står på programmet idag: en heldagsutflykt till Machu Picchu och en resa med tåg på smalspårig järnväg.

Vi inleder med en fascinerande tågresa mot Machu Picchu på cirka 1,5 timme. Tåget följer floden Urubambas väg mot lägre höjder, omgivet av höga berg, vissa med snö på topparna, till det lilla samhället Aguas Calientes – kallas också Machu Picchu-byn. Härifrån tar vi buss till den arkeologiska delen av Machu Picchu, inkafolkets sista fäste och stad, som under århundraden låg dolt i Andernas täta vegetation fram till dess att forskaren Hiram Bingham nästan snubblade över den år 1911.

Under åren som följde undersöktes Machu Picchu av en arkeologisk expedition från Yale-universitetet.

Då de spanska erövrarna (los conquistadores) aldrig upptäckte Machu Picchu på dess otillgängliga höjd över floden Urubamba, finner du idag staden i förvånansvärt gott skick. Trappor, palats, tempel, terrasser, torn och källor vittnar om inkafolkets högtstående kultur.

Efter en oförglömlig upplevelse återvänder vi till Aguas Calientes för lunch och därefter reser du tillbaka till Cusco med tåg och buss.

Dag 7. Bussresa till Titicaca
En spännande bussresa väntar till världens högst belägna, farbara sjö – Titicaca. Vi bor två nätter i staden Puno, belägen vid den berömda sjöns västra stränder.

Vi gör flera stopp under vägen bland annat i det lilla andinska samhället Andahuaylillas, känd för sin fina koloniala arkitektur, men framför allt för den mycket vackra kyrkan San Pedro de Andahuaylillas från 1600-talets början. Den har gjort så starkt intryck på besökare att den kommit att kallas för Sydamerikas Sixtinska Kapell.

Vi fortsätter till det imponerande arkeologiska området i Racchi känt bland annat för sitt tempel Wiracocha.

Naturen slutar aldrig fascinera. Vi är inte bara långt från havet utan också högt upp i atmosfären. Landskapet blir kargare och kargare. Under den fortsatta resan stannar vi till vid vägens och resans högsta punkt Abra La Raya, 4 338 meter över havet.

Nästa stopp gör vi i de det lilla samhället Pukará. Här ser vi ruinerna av ett fort och en bosättning som dateras 1800 år f Kr. Området är enormt och breder ut sig på yta större än 4,2 kvadratkilometer.

Nu är det inte långt kvar till en av rundresans verkliga höjdpunkter, Titicacasjön. Men först måste vi igenom staden Juliaca. Om Cusco är Perus och en av Sydamerikas kanske vackraste städer med sina eleganta koloniala byggnader, så är nog Juliaca en av de fulare. Det är inte många hus som är färdigbyggda utan står med spretande armeringsjärn som rufsiga kvastar mot himlen. Inte vacker men säkert inte heller tråkig. Dammet ryker på de torra och oasfalterade gatorna. Juliaca har rykte om sig att vara centrum för hela regionens smuggeltrafik.

Resten av kvällen ledig fram till middagen som serveras på hotellet.

Dag 8. Båtutflykt på Titicacasjön
Idag väntar en båtutflykt på jordens högst belägna segelbara sjö, vars öar är några av sevärdheterna. Vi börjar med ön Taquile som numera fått Unescos världsarvsstatus för sin kultur, textilier och orala traditioner, vilka går tillbaka till tiden före Inka. Här besöker vi Huayllano-indianerna och får oss en lektion i hantverk och jordbruk. Besöket på Taquile avslutas med en traditionell lunch. Därefter seglar vi vidare till Urosindianernas flytande vassöar. Här känner vi hur marken gungar under oss, samtidigt som vi tittar in i primitiva vasshyddor. Även indianernas båtar, som används i det vardagliga fisket, är byggda av vass.

Fram till middagen är resten av dagen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 9. Flygresa till Lima
Idag återvänder vi till Lima, där vi började resan. Efter incheckning på hotellet är resten av dagen ledig för egna aktiviteter.

Det finns flera intressanta museer kvar att utforska. Hör med reseledaren. Promenera gärna i det koloniala Lima och besök Torre Tagle-palatset med kolonialarkitektur från 1700-talet.

Dag 10. Hemresa
Ledigt fram till avresan till flygplatsen.

Dag 11. Ankomst Skandinavien
Ankomst till Amsterdam för vidare anslutningar mot Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 6 luncher
• 4 middag
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.

Skandinavien – Lima. Flygresa och transfer till hotellet. Buss 18 km. Flygmåltider ingår. Två övernattningar på hotell i Lima.

Dag 2.
Stadsrundtur med Huaca Pucllana, Casa de Aliaga och Museo Larco Herrera. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3.
Lima – Cusco. Besök på saluhall. Matlagningskurs och lunch. Transfer och flygresa till Cusco. Frukost och lunch ingår. Två nätter på hotell i Cusco.

Dag 4.
Stadstur i Cusco. Frukost och middag med traditionell dans och musik ingår.

Dag 5.
Cusco – Moray – Misminay – Urubamba. 90 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Valle Sagrado.

Dag 6.
Urubamba – Machu Picchu – Cusco. Besök på Machu Picchu. Tågresa och buss. Buss 120 km, tåg ca 1,5 tim. x 2. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Cusco.

Dag 7.
Cusco – Andahuaylillas – Pukará – Puno. 390 km. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Puno.

Dag 8.
Heldagsutflykt på Titicacasjön med öarna Taquile och Uros öarna. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9.
Puno – Lima. Transfer och flygresa till Lima. Buss 95 km. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Lima.

Dag 10.
Lima – Skandinavien. Transfer och flygresa. Buss 17 km. Frukost och mat på flyget ingår.

Dag 11.
Ankomst till Skandinavien.

Peru

Folkmängd 32,5 miljoner
Landets yta 1 285 216 km²
Valuta
Sol
Religion Katolicism; små minoriteter av protestanter och utövare av traditionella inhemska religioner
Språk
Spanska, quechua och aymará är officiella språk; spanska är störst, största indianspråk är quechua

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Lima t o r, övriga inrikes flygresor och övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, utflykter enligt program om inget annat anges.


Valuta
Ta med en mindre reskassa för de första dagarna i US-dollar, en del i små valörer. För övrigt går det bra att använda de flesta kredit- och betalkort på hotell, restauranger och i större och välrenommerade butiker. Det går bra att göra uttag i de flesta uttagsautomater med Visa och Mastercard. För övrigt gäller lokal valuta.

De övriga utgifter att räkna med är för eventuella måltider, som ej ingår i resans pris. Andra utgifter är måltidsdrycker, förfriskningar, frivilliga extra utflykter, privata drickspengar samt souvenirinköp. De vanligaste måltidsdryckerna är öl, läsk, vin (Peru producerar utmärkta viner) och mineralvatten.

Vad beträffar shopping finns i Peru plagg av lama- och alpackaull, handarbetade textilier, indianskt konsthantverk,läderarbeten, silver- och guldsmycken samt de mycket vackra så kallade retablos – indianska altarskåp från provinsen Ayacucho. Tänk på allt detta när du beräknar din reskassa.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Dricks är ej inkluderat i resans pris, enligt rekommendation av skattemyndigheten.

För bagagehantering, dricks till gemensamma måltider, till chaufförer och lokala guider ber vi er räkna med 50 USD per passagerare. För att göra detta så smidigt som möjligt betalas detta på plats till TEMAs reseledare som sköter fördelningen under resans gång.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning

På den så kallade altiplanon uppe vid Titicacasjön samt i Cusco på kvällarna kan ett varmt ylleplagg vara bra att ha. Luftkonditionerade flygplatser och flygplan är också tillfällen då detta plagg kan komma väl till pass. Atmosfären i städerna är mycket informell och slips används i stort sett endast av affärsmän under kontorstid.

Under dagen är lätta och oömma bomullskläder lämpligt. Ta dock gärna med en lätt kostym eller klänning att byta om till på kvällen. Bra och bekväma skor för promenader i städer och byar rekommenderas.

Vid Titicacasjön, cirka 4 000meter över havet, liksom i viss mån i Cusco, 3 310 meter över havet, kan höjden kännas i form av ett lätt tryck över bröstet, svag huvudvärk samt "andningssvårigheter". Detta är helt normalt och kan lindras av druvsockertabletter, som finns att inhandla i Peru. Men framförallt undviker du höjdsjukan genom att verkligen ta det lugnt, gå sakta och undvika häftiga rörelser.

På grund av den tunna luften är solen på högplatån mycket stark. Tag därför med solhatt, solkräm och läppcerat med hög solskyddsfaktor.


Ta gärna med en kikare. Insektsmedel för besöket i Machu Picchu (djungelklimat) kan komma till användning. Ta också med ordentligt med våtservetter. Du undviker många magproblem, om du tvättar händerna ofta.

Övrigt

Om du har problem med hjärtat, bör du konsultera en läkare före avresan.

I de större städerna är ficktjuvar mycket vanliga. TEMA-reseledaren kommer att informera ytterligare om detta. För den valuta du inte har inlåst i hotellets kassaskåp, bör du ha en bra penningpung (gärna om halsen innanför skjortan/blusen) samt aldrig bära värdesaker i fickorna. Armbandsur och smycken undviker du att bära i städer och folksamlingar.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-03-05 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2024-03-05
06:10
2024-03-05
09:00
Air France, 1463
Paris
Lima
2024-03-05
13:15
2024-03-05
20:00
Air France, 480
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2024-03-07
16:20
2024-03-07
17:40
Lan Chile, 2027
Juliaca
Lima
2024-03-13
09:10
2024-03-13
10:40
Lan Chile, 2206
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Paris
2024-03-14
22:15
2024-03-15
16:25
Air France, 483
Paris
Stockholm
2024-03-15
21:00
2024-03-15
23:40
Air France, 1462
11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Stockholm 49 650 SEK Förfrågan
2024-03-05 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2024-03-05
06:00
2024-03-05
08:20
Air France, 1553
Paris
Lima
2024-03-05
13:15
2024-03-05
20:00
Air France, 480
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2024-03-07
16:20
2024-03-07
17:40
Lan Chile, 2027
Juliaca
Lima
2024-03-13
09:10
2024-03-13
10:40
Lan Chile, 2206
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Paris
2024-03-14
22:15
2024-03-15
16:25
Air France, 483
Paris
Gothenburg
2024-03-15
21:20
2024-03-15
23:25
Air France, 1552
11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Göteborg 49 950 SEK Förfrågan
2024-03-05 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2024-03-05
10:15
2024-03-05
12:15
Air France, 1751
Paris
Lima
2024-03-05
13:15
2024-03-05
20:00
Air France, 480
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2024-03-07
16:20
2024-03-07
17:40
Lan Chile, 2027
Juliaca
Lima
2024-03-13
09:10
2024-03-13
10:40
Lan Chile, 2206
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Paris
2024-03-14
22:15
2024-03-15
16:25
Air France, 483
Paris
Copenhagen
2024-03-15
21:20
2024-03-15
23:15
Air France, 1350
11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Köpenhamn 49 750 SEK Förfrågan
2024-10-10 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Stockholm 50 590 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-10 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Göteborg 50 590 SEK 4 platser kvar Boka
2024-10-10 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Köpenhamn 53 090 SEK 6 platser kvar Boka
2025-03-06 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Stockholm 50 590 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-06 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Göteborg 50 590 SEK 6 platser kvar Boka
2025-03-06 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Köpenhamn 53 090 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.