Dagsprogram
Vinter 2023/2024
Dag 1. Avresa till PeruAvresa på morgonen med flyg via Amsterdam mot Sydamerika och Lima. Vi anländer på kvällen lokal tid.
Dag 2. Stadstur i LimaPå förmiddagen gör blir det en stadsrundtur i det centrala och koloniala Lima. I den trevliga stadsdelen Miraflores, där vi också bor, stannar vi till vid utkiksplatsen, Parque del Amor, varifrån utsikten över Stilla havet är strålande.
Under panoramaturen i Perus huvudstad får vi en bra bild av denna sydamerikanska metropol. Vi besöker några av stadens ikoner och intressantaste platser, bland annat Huaca Pucllana ett stort arkeologiskt område mitt i stan från den så kallade Limakulturen som föregick Inkariket. I Limas historiska centrum besöker vi palatset Casa Aliaga som tillhörde Limas grundare Jerónimo de Aliaga y Ramírez. Besök sedan på Larco-museet – ett av Latinamerikas mest kompletta med en enastående samling av kulturskatter från Peru. Därefter blir det lunch. Eftermiddagen ledig fram till kvällens middag.
Dag 3. En smak ur det peruanska köket
Idag lämnar vi Perus huvudstad för att flyga till Inkarikets gamla huvudstad Cusco. Men först ska vi få lära känna och laga en av det peruanska kökets nationalrätter, "ceviche" utöver nationaldrycken "pisco sour". Vi börjar i saluhallen och bekantar oss med det rika utbudet där som dignar och överraskar med sin mångfald.
Det peruanska köket har på senare tid erövrat världen. Det är ett elegant och balanserat kök som bjuder på spännande smaker och vackra uppläggningar. Helt klart finns det influenser från både det kinesiska och japanska köket. Logiskt med tanke på den stora invandringen från dessa länder. Idag finns peruanska restauranger i de flesta huvudstäder världen över.
Utbildade i detta kulinariska monument som rätten ceviche är hinner vi njuta av vår lunch som vi just lagat och därefter fortsätter vi till flygplatsen för att resa vidare till Cusco.
Inkarikets huvudstad är en märklig blandning av inkaarkitektur och spanska koloniala byggnader. Ingen annanstans i Peru känns inkariket så närvarande som i Cusco, där gammalt byggnadsmaterial från inkatempel blandas friskt med kolonialtidens vitrappade byggnader. Även folklivet i Cusco bidrar till att frammana svunna tider. Det indianska påbrået bland befolkningen är påtagligt.
Kvällen ledig för egna aktiviteter.
Dag 4. Stadstur i inkarikets CuscoIdag tittar vi närmare på den fascinerande staden Cusco, byggd på ruinerna av inkaimperiets huvudstad. Staden var ursprungligen byggd i form av en puma, ett av inkaindianernas heliga djur.
Cusco var på sin tid den mäktigaste staden på kontinenten och skulle kunna jämföras med andra mäktiga städer i vår historia som Cairo, Aten och Rom. Märkligt nog så ser man utländska besökare som just åker igenom för att ta sig till Machu Picchu och missar denna fantastiska stad. Idag ser staden helt annorlunda ut jämfört med då spanjorerna kom hit 1532, men de mäktiga ruinerna som omger staden och den välbevarade koloniala stadskärnan runt det centrala torget Plaza de Armas, gör Cusco till en av Amerikas vackraste städer.
Vi ägnar dagen åt en gedigen stadstur tillägnad Cuscos inka och koloniala rikedomar. Vi börjar med Koricancha, även kallad Soltemplet, som vittnar om inkafolkets avancerade byggnadsteknik. Idag återstår bara en bråkdel av detta tempel, vilket spanjorerna skildrade som övernaturligt vackert och omöjligt att beskriva. Vi hinner också med katedralen vid Plaza de Armas, med utsökta religiösa målningar av inhemska konstnärer. Strax utanför staden ligger fästningen Sacsayhuaman, ett imponerande exempel på militär arkitektur hos Inkas. Efteråt besöker vi Kenko, en arkeologisk plats där solen, månen och stjärnorna firades. Avslutningsvis ett besök till Puca-Pucara, en plats som sagts ha fungerat som "tambo" eller viloplats och logi för Inka.
På kvällen väntar middag med en spännande uppvisning i musik och dans.
Dag 5. Plantskola, levande kultur och arkeologisk storhet.Vi lämnar Cusco efter frukost och reser norrut mot Urubamba, där vi övernattar på ett trevligt hotell.
Vårt första stopp blir Moray som förbryllade arkeologer under lång tid. Här hittades på 1930-talet stora cirkulära terrasserade konstruktioner, vars syfte man idag vet tjänade som plantskola och experimentjordbruk av olika grödor, som majs, potatis och kokabusken. Man tror till och med att man på olika sätt lyckades beräkna skördarna på existerande jordbruk i regionen.
Landskapet runt ikring är ett bördigt jordbrukslandskap där potatis- och majsodlingar dominerar omgivna av snöklädda berg. Vi förundras över sinnrikheten i dessa konstruktioner och njuter av skönheten i det omgivande landskapet, innan vi förflyttar oss till nästa stopp.
I den lilla byn Misminay får vi bekanta oss med byborna i musik, dans och mat. Vi får en direkt inblick i dagliga sysslor och av livet samtidigt som vi blir serverad vår lunch tillagad av lokala ingredienser.
Så kommer vi slutligen till Ollantaytambo där vi besöker det arkeologiska komplexet med samma namn, ett av de största i Peru, strategiskt beläget på toppen av ett berg. Själva staden utmärker sig i att upprätthålla inka-stadsplaneringen som en del av dess ursprungliga urbana layout med några byggnader och smala stengator. Här kan du bland annat besöka den lokala marknaden.
Resten av eftermiddagen är ledig.
Dag 6. Heldagsutflykt till Machu Picchu
En av resans stora höjdpunkter står på programmet idag: en heldagsutflykt till Machu Picchu och en resa med tåg på smalspårig järnväg.
Vi inleder med en fascinerande tågresa mot Machu Picchu på cirka 1,5 timme. Tåget följer floden Urubambas väg mot lägre höjder, omgivet av höga berg, vissa med snö på topparna, till det lilla samhället Aguas Calientes – kallas också Machu Picchu-byn. Härifrån tar vi buss till den arkeologiska delen av Machu Picchu, inkafolkets sista fäste och stad, som under århundraden låg dolt i Andernas täta vegetation fram till dess att forskaren Hiram Bingham nästan snubblade över den år 1911.
Under åren som följde undersöktes Machu Picchu av en arkeologisk expedition från Yale-universitetet.
Då de spanska erövrarna (los conquistadores) aldrig upptäckte Machu Picchu på dess otillgängliga höjd över floden Urubamba, finner du idag staden i förvånansvärt gott skick. Trappor, palats, tempel, terrasser, torn och källor vittnar om inkafolkets högtstående kultur.
Efter en oförglömlig upplevelse återvänder vi till Aguas Calientes för lunch och därefter reser du tillbaka till Cusco med tåg och buss.
Dag 7. Bussresa till Titicaca
En spännande bussresa väntar till världens högst belägna, farbara sjö – Titicaca. Vi bor två nätter i staden Puno, belägen vid den berömda sjöns västra stränder.
Vi gör flera stopp under vägen bland annat i det lilla andinska samhället Andahuaylillas, känd för sin fina koloniala arkitektur, men framför allt för den mycket vackra kyrkan San Pedro de Andahuaylillas från 1600-talets början. Den har gjort så starkt intryck på besökare att den kommit att kallas för Sydamerikas Sixtinska Kapell.
Vi fortsätter till det imponerande arkeologiska området i Racchi känt bland annat för sitt tempel Wiracocha.
Naturen slutar aldrig fascinera. Vi är inte bara långt från havet utan också högt upp i atmosfären. Landskapet blir kargare och kargare. Under den fortsatta resan stannar vi till vid vägens och resans högsta punkt Abra La Raya, 4 338 meter över havet.
Nästa stopp gör vi i de det lilla samhället Pukará. Här ser vi ruinerna av ett fort och en bosättning som dateras 1800 år f Kr. Området är enormt och breder ut sig på yta större än 4,2 kvadratkilometer.
Nu är det inte långt kvar till en av rundresans verkliga höjdpunkter, Titicacasjön. Men först måste vi igenom staden Juliaca. Om Cusco är Perus och en av Sydamerikas kanske vackraste städer med sina eleganta koloniala byggnader, så är nog Juliaca en av de fulare. Det är inte många hus som är färdigbyggda utan står med spretande armeringsjärn som rufsiga kvastar mot himlen. Inte vacker men säkert inte heller tråkig. Dammet ryker på de torra och oasfalterade gatorna. Juliaca har rykte om sig att vara centrum för hela regionens smuggeltrafik.
Resten av kvällen ledig fram till middagen som serveras på hotellet.
Dag 8. Båtutflykt på Titicacasjön
Idag väntar en båtutflykt på jordens högst belägna segelbara sjö, vars öar är några av sevärdheterna. Vi börjar med ön Taquile som numera fått Unescos världsarvsstatus för sin kultur, textilier och orala traditioner, vilka går tillbaka till tiden före Inka. Här besöker vi Huayllano-indianerna och får oss en lektion i hantverk och jordbruk. Besöket på Taquile avslutas med en traditionell lunch. Därefter seglar vi vidare till Urosindianernas flytande vassöar. Här känner vi hur marken gungar under oss, samtidigt som vi tittar in i primitiva vasshyddor. Även indianernas båtar, som används i det vardagliga fisket, är byggda av vass.
Fram till middagen är resten av dagen är ledig för egna aktiviteter.
Dag 9. Flygresa till Lima
Idag återvänder vi till Lima, där vi började resan. Efter incheckning på hotellet är resten av dagen ledig för egna aktiviteter.
Det finns flera intressanta museer kvar att utforska. Hör med reseledaren. Promenera gärna i det koloniala Lima och besök Torre Tagle-palatset med kolonialarkitektur från 1700-talet.
Dag 10. Hemresa
Ledigt fram till avresan till flygplatsen.
Dag 11. Ankomst Skandinavien
Ankomst till Amsterdam för vidare anslutningar mot Skandinavien.