Stora Inkaresantre länder i Anderna
Dagsprogram
Vinter 2024/2025
Dag 1. Flygresa till Lima
Vi flyger till Lima Perus huvudstad, med ankomst samma kväll, där vi stannar i två nätter på ett centralt beläget hotell. Efter incheckning lämpar sig tiden bäst för vila.
Dag 2. Stadstur i Lima med Casa de AliagaPå förmiddagen gör vi en stadsrundtur i det centrala och koloniala Lima.
Under panoramaturen besöker vi några av stadens ikoner och mest intressantae platser, bland annat Huaca Pucllana, ett stort arkeologiskt område mitt i stan från den "Limakulturen" som föregick Inkariket. I Limas historiska centrum besöker vi palatset Casa Aliaga som tillhörde Limas grundare Jerónimo de Aliaga y Ramírez.
Vi avslutar stadsturen med en uppfriskande cocktail på ett välkänt konstgalleri.
Eftermiddagen är fri till egna aktiviteter.
På kvällen väntar en härlig välkomstmiddag med utsikt över Stilla havet.
Dag 3. Inkarikets heliga dal
Efter en tidig frukost lämnar vi Lima för en flygresa till Inkarikets huvudstad Cusco. Flygresan tar cirka 1 timme och 20 minuter.
Väl framme väntar buss och lokal guide. Vi fortsätter med buss till Sacsayhuaman, ett av Inkastadens mest imponerande försvarsverk. Vissa av stenblocken, som är inpassade i de 360 meter långa parallella murarna, väger upp mot 30 ton. Fästningen kunde försvaras av en handfull soldater mot en betydligt större fientlig styrka, beroende på att de 21 bastionerna är symmetriskt belägna.
Vi fortsätter sedan norrut till Urubamba och Inkarikets heliga dal, Valle Sagrado.
Eftermiddagen tillbringar vi i Ollantaytambo som var ett strategiskt beläget inkafäste vid den heliga floden Urubamba. Fästningen försvarades framgångsrikt av Manco Incas krigare mot spanjoren Pizarros upprepade attacker år 1536. Från denna plats är utsikten fantastisk över den lilla staden med samma namn, kanalerna och de smala gatorna som inte ändrats sedan inkatiden.
Dag 4. Utflykt till Machu Picchu
Idag väntar en efterlängtad utflykt till Machu Picchu, som för många är ett av de starkaste skälen att resa till Peru.
Vi reser dit med smalspårig järnväg, som ringlar sig genom djungeln. Inkafolkets sista fäste och stad, Machu Picchu, var under århundraden dolt i Andernas tropiska djungler fram till dess att forskaren Hiram Bingham nästan snubblade över den år 1911.Under åren som följde undersöktes Machu Picchu av en arkeologisk expedition från Yale-universitetet och man kom fram till märkliga resultat. Nio av tio skelett som återfanns visade sig vara kvinnor. Möjligen flydde Inkans Soljungfrur hit sedan Cusco erövrats och plundrats. Då ”conquistadorerna" aldrig upptäckte Machu Picchu på dess otillgängliga höjd över floden Urubamba, är idag staden i förvånansvärt gott skick. Trappor, palats, tempel, terrasser, torn och källor vittnar om inkafolkets högtstående kultur.
Efter en härlig lunch återvänder vi till Cusco, för två övernattningar.
Dag 5. Cusco Inkarikets huvudstad
Idag tittar vi närmare på världsarvet Cusco, byggd på ruinerna av Inkaimperiets huvudstad. Staden var ursprungligen byggd i form av en puma, ett av inkaindianernas heliga djur. Inledningsvis besöker vi Koricancha, även kallad Soltemplet, som vittnar om inkafolkets avancerade byggnadsteknik. Idag återstår bara en bråkdel av detta tempel, vilket spanjorerna skildrade som övernaturligt vackert och omöjligt att beskriva.
Vi besöker katedralen, La Campaña de Jesús vid Plaza de Armas, med utsökta religiösa målningar av inhemska konstnärer.
Vi avslutar dagens stadstur i de historiska kvarteren San Blas.
Resten av dagen kvällen ledig för egna strövtåg.
Dag 6. Bussresa till Puno vid Titicacasjön
Idag väntar en spännande bussresa till världens högst belägna, farbara sjö – Titicaca.
Första natten tillbringar vi i staden Puno, belägen vid den berömda sjöns västra strand.
Vi gör flera stopp under vägen bland annat i det lilla andinska samhället Andahuaylillas, känt för sin fina koloniala arkitektur, men framför allt för den mycket vackra kyrkan San Pedro de Andahuaylillas från 1600-talets början. Den har gjort så starkt intryck på besökare att den kommit att kallas för Sydamerikas Sixtinska kapell.
Vi fortsätter till det imponerande arkeologiska området i Racchi känt bland annat för sitt tempel Viracocha.
Naturen slutar aldrig upp att fascinera. Vi är inte bara långt från havet utan också högt upp i atmosfären. Landskapet blir kargare och kargare. Under den fortsatta resan stannar vi till vid vägens och en av resans högst belägna platser Abra La Raya, 4 338 meter över havet.
Nästa stopp gör vi i det lilla samhället Pucará. Här ser vi ruinerna av ett fort och en bosättning som dateras 1800 år f Kr. Området är enormt och breder ut sig på yta större än 4,2 km2.
Nu är det inte långt kvar till en av rundresans verkliga höjdpunkter, Titicacasjön. Men först måste vi igenom staden Juliaca. Om Cusco är Perus kanske vackraste stad med sina eleganta koloniala byggnader, så är nog Juliaca den fulaste. Det är inte många hus som är färdigbyggda utan står med spretande armeringsjärn som rufsiga kvastar mot himlen. Inte vacker men säkert inte heller tråkig. Dammet ryker på de torra och oasfalterade gatorna. Juliaca har rykte om sig att vara centrum för hela regionens smuggeltrafik.
På kvällen serveras middag på hotellet.
Dag 7. Öar i Titicacasjön
Under förmiddagen besöker vi de berömda flytande vassöarna Uros, men även Taquile som är en av de större fasta öarna i sjön. Här görs en vandring med storslagen utsikt över den blå sjön, med Bolivias snöklädda vulkaner i bakgrunden. Det är en fascinerande plats där man sökt bevara traditioner och politisk och social struktur från inkatiden. Lunch i Puno och därefter fortsätter vi till grannlandet Bolivia. Vi följer Titicacasjöns södra stränder vars omgivande landskap ständigt förändras i ett omväxlande och vackert landskap. Efter gränskontrollen är det inte långt kvar till den lilla staden Copacabana dit vi planerar anlända sen eftermiddag.
Dag 8. Isla del sol, Inkarikets heliga ö
Med båt till Inkarikets heliga ö, Isla del Sol – Solön. Men, innan vi går ner till den lilla hamnen besöker vi den berömda basilikan med den ”Svarta Madonnan”, som troende katoliker i hela Sydamerika vallfärdar till.
Vi går ombord på vår båt i Copacabanas hamn och styr norrut. Båtresan tar cirka 1 timme. Sjön är enorm och skulle vara Europas tredje största efter Ladoga och Onega i Ryssland. Den är dessutom 30 procent större än Sveriges största sjö, Vänern.
Medan fartyget tar oss till ”Isla del Sol”, Solön, njuter vi av det vackra landskapet kring Titicacasjön.
Framme i Huacani går vi i land och vandrar tillsammans. Ett par stadiga skodon är bra att ha på sig. Vandringen är inte svår då vi går på upptrampade stigar och bygator. Landskapet är obeskrivligt vackert. Omgivna av Titicacasjöns blågrå vatten och de snöklädda bergstopparna i fjärran får vi känslan av att befinna oss mitt i världen.
Vi ser terrasserade odlingar där bönor och potatis trängs och små hus där lokalbefolkning är sysselsatta med olika göromål.
Lunch på Solön och eftermiddagen besöker vi Isla de la Luna, Månön, som ligger strax öster om Solön innan vi återvänder till Copacabana.
Dag 9. La Paz
Idag fortsätter vi resan med buss till La Paz, Bolivias huvudstad.
Först gör vi dock ett besök vid Tiwuanacu, idag en världsarvslistad arkeologisk plats.
Efter detta intressanta besök fortsätter vi till La Paz, belägen 3 600 meter över havet.
På grund av läget i en enorm ravin kan staden inte växa på bredden, omgärdad av höga bergsmassiv, växer den stadigt uppåt bergväggarna och liksom kryper upp ur ravinen och breder ut sig på platån i väster, El Alto, till ett gytter av röda omålade tegelhus. Bara här bor det cirka en miljon invånare.
När man kommer från väster, som vi gör, uppenbarar sig La Paz i sin enorma ravin, som en surrealistisk dröm i det dramatiska andinska landskapet.
Vi bor två nätter i La Paz.
Dag 10. Stadstur i La Paz
La Paz är en av världens högst belägna städer. Vi ägnar denna mycket speciella stad extra uppmärksamhet. Bolivias huvudstad liknar ingen annan storstad i Sydamerika och kontrasterna är enorma. Här kommer vi att upptäcka en alldeles särskild energi.
Vi tittar närmare på de koloniala stadsdelarna som ingår i vårt världsarv: Plaza de Murillo, katedralen, presidentpalatset och kongressen.
La Paz är en kaotisk stad, som de flesta latinamerikanska storstäder, men med unika problem på grund av det geografiska läget.
2014 invigdes ett nytt och revolutionerande kommunikationssystem, el Teleférico, Linbanan. Den har verkligen förändrat livet för många av stadens invånare till det bättre. Åtskilliga timmar av restid tar numera kanske bara en kvart. Vi bekantar oss närmare med linbanan och tar en tur på en av linjerna.
Under högtrafik avgår vagnarna var tolfte sekund och är i trafik 17 timmar om dygnet.
Avslutningsvis gör vi ett besök i Valle de la Luna, Måndalen som är ett starkt eroderat och fascinerande landskap en bit utanför centrum.
Eftermiddagen och kvällen är lediga för egna strövtåg och aktiviteter.
Dag 11. Altiplano, den andiska högplatån
Idag väntar en fascinerande resa söderut på Altiplano, den andinska högplatån, som ligger på en genomsnittshöjd av otroliga ca 3 600 meter över havet. Platån är omgiven och inramad av snöklädda vulkaner som reser sig över 6 000 meter över havet, med världens torraste öken i sydväst och Amazonas regnskogar i öster.
Större delen av Altiplano ligger i Bolivia, men den breder även ut sig i Peru, Argentina och Chile. Vi tillbringar tre oförglömliga dagar i ett landskap som bjuder på sällsynt skönhet och fascinerande historier.
Efter frukost lämnar vi La Paz och reser söderut mot den lilla järnvägsknuten Oruro. Här njuter vi av en härlig lunch innan resan fortsätter söderut till den lilla staden Uyuni, som också är namnet på världens största sammanhängande saltplatå, Salar de Uyuni.
För drygt hundra år sedan var Uyuni en märklig plats, full av rallare och brittiska ingenjörer som hade börjat anlägga järnvägen som skulle förbinda Altiplano med Stilla havet. Idag är Uyuni ”entrén” till detta naturens underverk och hit kommer besökare från hela världen för att förtrollas av denna magiska plats.
Dag 12. Världens största saltplatå – Salar de Uyuni
Från och med idag, och ett par dagar framåt, utforskar vi några av de mest ogästvänliga platserna på vår planet, som samtidigt också är några av de vackraste och mäktigaste. Vi byter transportmedel och kommer fortsättningsvis att färdas i fyrhjulsdrivna terrängfordon fram till den boliviansk-chilenska gränsposteringen som vi anländer till dag 14 under eftermiddagen.
Först stannar vi till vid en liten saltfabrik i den lilla byn Colchani, där vi får en inblick i saltframställningen. Från Colchani styr vi ut på världens största saltplatå, Salar de Uyuni, och tar först riktning på Isla Incahuasi (cirka två timmars resa), en hög klippformation mitt ute i salthavet. På ön växer en jättekaktus (Echinopsis atacamensis) som förstärker känslan av att vara på en annan planet. Här syns också spår av fossiliserade alger och koraller från tiden då denna plats låg under vattnet (Minchinsjön) för ca 40 000 år sedan.
Det är svårt att beskriva känslan och upplevelsen av att befinna sig här. Luften är så hög och klar att det känns som om man drog i sig oändlighet i varje andetag. Förutsättningarna för att leva i denna extrema miljö kräver mycket av invånarna. Trots det finns en förhållandevis rik fauna. Det mesta med vingar. Över 80 fågelarter har registrerats, varav tre flamingoarter som hittar sin favoritföda i många av de grunda sjöarna. I november häckar hundratusentals av dessa långbenta vadare. En annan intressant fågel är den sällsynta hornsothönan som ofta dyker upp i de mindre vattendragen. Två andra invånare, som också lärt sig att överleva här i denna extrema miljö, är den lilla magellanräven och den harliknande viscacharåttan. Med stor sannolikhet ser vi dessa djur vid flera tillfällen.
Vi fortsätter norrut mot Tunupavulkanen, 5 432 meter över havet. Efter cirka två timmar är vi framme vid vulkanens fot och kör upp till den lilla byn Coqueza där vi får möjlighet att besöka en grotta med mumier. Utsikten från byn över salthavet är enastående. Observera att dagsrutten på saltplatån är beroende på säsong och månad. Det är vattennivån som bestämmer den. Från och med januari förvandlas saltöknen till en saltsjö.
Vi anpassar dagsprogrammet och rutten efter framkomligheten – inte mindre intressant än den ovan beskrivna.
Vi övernattar på salthotell och njuter av en välförtjänt middag.
Dag 13. Ingenstans och mitt i världen
Idag väntar en lång, men fascinerande resa söderut som kommer att gå genom höglandets många varianter av geologiska formationer.
Först korsar vi hela Salar de Uyuni, från norr till söder, och lämnar salthavet nere i sydväst vid Chuvica. Det flacka landskapet blir nu allt mer kuperat och trots att det är svårt att föreställa sig att människor skulle slå sig ner här för att leva så dyker de upp: små, oansenliga byar mitt ute i denna karga oändlighet. Man får en märklig känsla av att man är ingenstans och samtidigt mitt i världen.
San Juan, San Augustín och Alota, där gräset växer i dalen och lamadjuren går och betar. Den sista biten fram till det lilla samhället Villamar, där vi övernattar, fascineras vi av naturens nyckfulla skulpturer utspridda i det hårt eroderade landskapet.
Sent på eftermiddagen är vi framme i Villamar. Här väntar middag och övernattning.
Dag 14. Färd från Bolivia till Chile
Idag lämnar vi Bolivia och korsar gränsen till Chile. Men först upplever vi en av Sydamerikas intressantaste naturreservat, Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroa. Reservatet är framför allt känt för sina olikfärgade sjöar, varma källor och gejsrar.
Dagens resa lämnar ingen oberörd. Landskapet är monumentalt vackert med några av Andernas högsta vulkaner som poserar längs den boliviansk-chilenska gränsen i väster. De högsta sträcker sig upp mot 6 000 meter över havet.
Laguna Colorada, Den färgade sjön, gejsern Sol de Mañana, Polques heta källor och Laguna Verde, den ”Gröna Sjön” vid den mäktiga vulkanen Lincancabur (5 400 meter över havet) är några av naturens konstverk vi njuter av idag.
Vid den minimala gränsposteringen Hito Cajón lämnar vi Bolivia och reser in i Chile, den tredje och sista nationen på denna resa. Nu återstår cirka 50 kilometer till San Pedro de Atacama, där vi övernattar. Vissa extrema platser i området har jämförts med Mars och månen, då de vid tester visat sig vara näst intill sterila.
Atacama är delvis en saltöken uppblandad med sand och lava, med stora fyndigheter av koppar, mineraler och världens rikaste på salpeter. Liksom i grannlandet Bolivia är befolkningen på denna extrema plats av naturliga skäl mycket begränsad. Majoriteten av befolkningen, los atacameños, bor i oaserna Calama och San Pedro de Atacama.
Spanjorerna kom hit redan under tidigt 1500-tal, men arkeologiska fynd visar att området varit befolkat tiotusentals år tidigare av olika indiankulturer. Atacama räknas ur arkeologisk synpunkt som den viktigaste i Chile.
Dag 15. Avresa till Santiago de Chile
Under dagen lämnar vi San Pedro och Atacamaöknen för att avsluta resan i Chiles huvudstad. Vi flyger från Calama till Santiago de Chile.
Idag har vi möjlighet att ta igen oss lite. Efter ankomst och incheckning på hotellet är kvällen ledig för egna aktiviteter beroende på flygtiderna.
Dag 16. Stadstur i Santiago de Chile
Vi inleder med en intressant stadsrundtur i Santiago de Chile och lär känna denna dynamiska stad med Anderna som en mycket effektfull bakgrund. Under rundturen passerar vi kyrkor, kloster, koloniala hus och hypermoderna skyskrapor.
En byggnad som etsat sig fast i våra minnen är presidentpalatset La Moneda, vars plats i Chiles moderna tragiska historia de flesta känner till. Från San Cristobalkullen har vi strålande utsikt över staden.
Innan vi återvänder till hotellet passerar vi de nya, ultramoderna finanskvarteren som brukar kallas ”Sanhattan”.
Resten av dagen, fram till middagen, ledig för egna aktiviteter.
Dag 17. Valparaíso, Viña del Mar och en vingård
Dagens utflykt leder oss ner till Stilla havskusten och Valparaiso, Mellan Santiago och Valparaiso ligger ett av Chiles 14 vindistrikt, Casablancadalen, känd för sina utsökta vita viner.
Chile har erövrat sin plats bland de stora vinländerna och idag dricks chilenska viner av högsta kvalitet över hela världen. Klimatet och jordmånen gör förutsättningarna näst intill perfekta. Vinodlingarna omfattar över 100 000 hektar och många kända vinhus från Europa har etablerat odlingar här. Vi passar på att besöka någon av vingårdarna i trakten.
Valparaiso anses som en av Chiles vackraste städer men är också landets viktigaste in- och utskeppningshamn. De gamla hamnkvarteren tätt omgivna av bergskullar där den historiska bebyggelsen klänger sig fast. Varje kulle är lik en stad i sig med små, vindlande och pittoreska gator som ger Valparaiso en alldeles särskild charm.
Vi fortsätter till grannstaden Viña del Mar och avnjuter en härlig lunch nere vid Stilla Havets stränder. Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Santiago.
Kvällen är fri för egna aktiviteter fram till den gemensamma avskedsmiddagen.
Dag 18. Hemresa
Ledig tid fram till avresan.
Dag 19. Ankomst Skandinavien
Vi landar i Skandinavien med en rad fina minnen i bagaget.
Viktigt om resan
I grundpriset ingårFlygresa Sydamerika t o r, övriga utrikes- och inrikes flygresor samt transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, utflykter enligt program om inget annat anges.
TEMAs gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Programändringar
Alternativa program och hotell förekommer. Förändringar som leder till nya rutter och alternativa aktiviteter meddelas här eller via e-post och under hotellistan.
Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 95 USD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.
Valuta
Ta med reskassa i US-dollar, en mindre del i små valörer. Svenska kronor kan vara svåra att få inväxlade. De flesta kredit- och betalkort gäller på hotell, restauranger och i större och välrenommerade butiker. Numera går det bra att göra uttag i de flesta bankomater.
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Shopping
När det gäller shopping finns plagg av lama- och alpackaull, handarbetade textilier, indianskt konsthantverk, läderarbeten, silver- och guldsmycken samt de mycket vackra så kallade retablos – indianska altarskåp.
Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns vädersajter som yr.no, bbc.com och cnn.com.
Klädsel
Peru har ett jämnt klimat året om. På den så kallade altiplanon uppe vid Titicacasjön liksom på den bolivianska högplatån samt i Cusco på kvällarna kan vädret skifta snabbt och temperaturen falla ner mot nollsträcket. Ett varmt ylleplagg eller en dunväst under vindjackan kan vara bra att ta med sig.
Luftkonditionerade flygplatser och flygplan är också tillfällen då detta plagg kan komma väl till pass.
Atmosfären i städerna är mycket informell och slips används i stort sett endast av affärsmän under kontorstid. Under dagen rör du dig lämpligast i lätta, oömma bomullskläder. Tag dock gärna med en lätt kostym/kavaj eller klänning att byta om till på kvällen. Bra och bekväma skor för promenader i städer och byar rekommenderas.
Utrustningstips
Vid Titicacasjön ca 4 000 meter över havet, liksom i viss mån i Cusco, 3 310 meter över havet och i La Paz, 3 632 meter över havet, kan höjden kännas i form av ett lätt tryck över bröstet, svag huvudvärk samt "andningssvårigheter". Detta är helt normalt och kan lindras av höjdsjuketabletter liksom av druvsockertabletter, som finns att inhandla i Peru. Men framförallt undviker du höjdsjukan genom att verkligen ta det lugnt, gå sakta och undvik häftiga rörelser.
På grund av den tunna luften är solen på högplatån mycket stark. Du bör därför ta med dig solhatt, solkräm och läppcerat med hög solskyddsfaktor.
Ta gärna med en kikare. Insektsmedel för besöket i Machu Picchu (djungelklimat) kan komma till användning. Ta också med ordentligt med våtservetter, då undviks många magproblem om du tvättar händerna ofta.
Övrigt
I de större städerna är ficktjuvar mycket vanliga. TEMAs reseledare kommer att informera ytterligare om detta på plats. För den valuta du inte har inlåst i hotellets kassaskåp, bör du ha en bra penningpung (gärna om halsen innanför skjortan/blusen) samt aldrig bära värdesaker i fickorna. Armbandsur och smycken undviker du att bära i städer och folksamlingar.
Om du vet med dig att du har problem med hjärtat, bör du konsultera en läkare före avresan.
OBS, från och till krävs vaccination mot gula febern, en tropisk virussjukdom som överförs via smittade myggor. Kravet betyder att man inte vill få in detta virus i landet och myndigheten kräver att man visar upp det internationella vaccinationsbeviset som är ett gult dokument med vaccinationsdatum och stämpel. Vaccinationen brukar inte ges till personer över 60 år. Då gäller ett intyg på att man p g a ålder inte har fått vaccinationen.Vänligen kontrollera respektive lands regler i god tid.