Stora Inkaresantre länder i Anderna

Följ med på en omfattande rundresa från Lima i Peru till Santiago i Chile via Bolivia. Detta är resan för dem som vill lära känna Andernas folk, samhällen och natur. Vi reser på hög höjd till platser som många drömmer om att få se: Machu Picchu, inkastaden Cusco, Titicaca, La Paz, saltöknen Uyuni, Atacama, vinodlingar i Chile, Valparaiso och mycket mer.

RESFAKTA

Länder: Peru, Bolivia, Chile

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 19 dagar

Gruppstorlek: 14-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadstur i Cusco
 • Machu Picchu
 • Solön i Titicacasjön
 • Uyuni-och Atacamaöknen
 • Valparaiso och vinprovning

Dagsprogram
nov–mar

Dag 1. Flygresa till Lima
Vi flyger till Lima Perus huvudstad, med ankomst samma kväll, där vi stannar i två nätter på ett centralt beläget hotell. Efter incheckning lämpar sig tiden bäst för vila.

Dag 2. Stadstur i Lima med Casa de Aliaga
På förmiddagen gör vi en stadsrundtur i det centrala och koloniala Lima.
Under panoramaturen besöker vi några av stadens ikoner och mest intressantae platser, bland annat Huaca Pucllana, ett stort arkeologiskt område mitt i stan från den "Limakulturen" som föregick Inkariket. I Limas historiska centrum besöker vi palatset Casa Aliaga som tillhörde Limas grundare Jerónimo de Aliaga y Ramírez.
Vi avslutar stadsturen med en uppfriskande cocktail på ett välkänt konstgalleri.
Eftermiddagen är fri till egna aktiviteter.
På kvällen väntar en härlig välkomstmiddag med utsikt över Stilla havet.

Dag 3. Inkarikets heliga dal

Efter en tidig frukost lämnar vi Lima för en flygresa till Inkarikets huvudstad Cusco. Flygresan tar cirka 1 timme och 20 minuter.
Väl framme väntar buss och lokal guide. Vi fortsätter med buss till Sacsayhuaman, ett av Inkastadens mest imponerande försvarsverk. Vissa av stenblocken, som är inpassade i de 360 meter långa parallella murarna, väger upp mot 30 ton. Fästningen kunde försvaras av en handfull soldater mot en betydligt större fientlig styrka, beroende på att de 21 bastionerna är symmetriskt belägna.
Vi fortsätter sedan norrut till Urubamba och Inkarikets heliga dal, Valle Sagrado.

Eftermiddagen tillbringar vi i Ollantaytambo som var ett strategiskt beläget inkafäste vid den heliga floden Urubamba. Fästningen försvarades framgångsrikt av Manco Incas krigare mot spanjoren Pizarros upprepade attacker år 1536. Från denna plats är utsikten fantastisk över den lilla staden med samma namn, kanalerna och de smala gatorna som inte ändrats sedan inkatiden.

Dag 4. Utflykt till Machu Picchu
Idag väntar en efterlängtad utflykt till Machu Picchu, som för många är ett av de starkaste skälen att resa till Peru.

Vi reser dit med smalspårig järnväg, som ringlar sig genom djungeln. Inkafolkets sista fäste och stad, Machu Picchu, var under århundraden dolt i Andernas tropiska djungler fram till dess att forskaren Hiram Bingham nästan snubblade över den år 1911.Under åren som följde undersöktes Machu Picchu av en arkeologisk expedition från Yale-universitetet och man kom fram till märkliga resultat. Nio av tio skelett som återfanns visade sig vara kvinnor. Möjligen flydde Inkans Soljungfrur hit sedan Cusco erövrats och plundrats. Då ”conquistadorerna" aldrig upptäckte Machu Picchu på dess otillgängliga höjd över floden Urubamba, är idag staden i förvånansvärt gott skick. Trappor, palats, tempel, terrasser, torn och källor vittnar om inkafolkets högtstående kultur.

Efter en härlig lunch återvänder vi till Cusco, för två övernattningar.

Dag 5. Cusco Inkarikets huvudstad
Idag tittar vi närmare på världsarvet Cusco, byggd på ruinerna av Inkaimperiets huvudstad. Staden var ursprungligen byggd i form av en puma, ett av inkaindianernas heliga djur. Inledningsvis besöker vi Koricancha, även kallad Soltemplet, som vittnar om inkafolkets avancerade byggnadsteknik. Idag återstår bara en bråkdel av detta tempel, vilket spanjorerna skildrade som övernaturligt vackert och omöjligt att beskriva.
Vi besöker katedralen, La Campaña de Jesús vid Plaza de Armas, med utsökta religiösa målningar av inhemska konstnärer.
Vi avslutar dagens stadstur i de historiska kvarteren San Blas.
Resten av dagen kvällen ledig för egna strövtåg.

Dag 6. Bussresa till Puno vid Titicacasjön

Idag väntar en spännande bussresa till världens högst belägna, farbara sjö – Titicaca.
Första natten tillbringar vi i staden Puno, belägen vid den berömda sjöns västra strand.

Vi gör flera stopp under vägen bland annat i det lilla andinska samhället Andahuaylillas, känt för sin fina koloniala arkitektur, men framför allt för den mycket vackra kyrkan San Pedro de Andahuaylillas från 1600-talets början. Den har gjort så starkt intryck på besökare att den kommit att kallas för Sydamerikas Sixtinska kapell.

Vi fortsätter till det imponerande arkeologiska området i Racchi känt bland annat för sitt tempel Viracocha.

Naturen slutar aldrig upp att fascinera. Vi är inte bara långt från havet utan också högt upp i atmosfären. Landskapet blir kargare och kargare. Under den fortsatta resan stannar vi till vid vägens och en av resans högst belägna platser Abra La Raya,
4 338 meter över havet.

Nästa stopp gör vi i de det lilla samhället Pucará. Här ser vi ruinerna av ett fort och en bosättning som dateras 1800 år f Kr. Området är enormt och breder ut sig på yta större än 4,2 km2.

Nu är det inte långt kvar till en av rundresans verkliga höjdpunkter, Titicacasjön. Men först måste vi igenom staden Juliaca. Om Cusco är Perus kanske vackraste stad med sina eleganta koloniala byggnader, så är nog Juliaca den fulaste. Det är inte många hus som är färdigbyggda utan står med spretande armeringsjärn som rufsiga kvastar mot himlen. Inte vacker men säkert inte heller tråkig. Dammet ryker på de torra och oasfalterade gatorna.
Juliaca har rykte om sig att vara centrum för hela regionens smuggeltrafik.

På kvällen serveras middag på hotellet.

Dag 7–8. Isla del sol, Inkarikets heliga ö
Efter en tidig frukost reser vi vidare mot Bolivia och följer Titicacasjöns södra stränder vars omgivande landskap ständigt förändras i ett omväxlande och vackert landskap. Efter gränskontrollen är det inte långt kvar till den lilla staden Copacabana där vi byter fordon och fortsätter resan med båt till Inkarikets heliga ö, Isla del Sol – Solön.
Innan vi går ner till den lilla hamnen besöker vi den berömda basilikan med den ”Svarta Madonnan”, som troende katoliker i hela Sydamerika vallfärdar till.

I två nätter bor vi bo på en unik, ekologiskt driven lodge på Solön, där vi får en annorlunda upplevelse av denna mytiska ö, som enligt legenden är platsen för Inkaimperiets födelse.

Vi går ombord på vår båt i Copacabanas hamn och styr västerut. Båtresan tar cirka 1 timme. Det är egentligen först nu under denna kryssning som vi upplever Titicacasjöns storlek. Sjön är enorm och skulle vara Europas tredje största efter Ladoga och
Onega i Ryssland. Den är dessutom 30 procent större än Sveriges största sjö, Vänern.

Medan fartyget tar oss till ”Isla del Sol”, Solön, njuter vi av det vackra landskapet kring Titicacasjön.

Framme i Huacani går vi i land och vandrar tillsammans till lodgen, vilket tar cirka en timme. Bagaget tas om hand av personalen som sköter transporten till lodgen och våra rum. Ett par stadiga skodon är bra att ha på sig. Vandringen är inte svår då vi går på upptrampade stigar och bygator. Landskapet är obeskrivligt vackert. Omgivna av Titicacasjöns blågrå vatten och de snöklädda bergstopparna i fjärran får vi känslan av att befinna oss mitt i världen.

Vi ser terrasserade odlingar där bönor och potatis trängs och små hus där lokalbefolkning är sysselsatta med olika göromål.  
Under de två dagarna här på Solön kommer vi Titicacasjön och dess befolkning lite närmare och kanske fångar vi en verklig känsla eller tanke som vi delar med lokalbefolkningen eller med deras förfäder som kom att grunda det väldiga Inkariket.

Andra dagen besöker några av de mest betydelsefulla arkeologiska platserna på norra sidan av ön. En timmes båtresa till Chincanalabyrinten och de heliga klipporna. Härifrån gör vi en kort vandring ner till Challapampa och fortsätter med båt till byn Challas och det lilla arkeologiska museet med intressanta kläder och musikinstrument.

Eftermiddagen är ledig för egna strövtåg.
Helpension ingår under hela vistelsen här på Solön.

Dag 9. Santa Cruz de La Paz
Idag återvänder vi till fastlandet för att fortsätta resan med buss till La Paz, Bolivias huvudstad.
Först besöker vi Isla de la Luna, Månön, som ligger strax norr om Solön.
Från lodgen promenerar vi ner till byn Yumani på de så kallade Inkatrapporna. Härifrån tar vi båt till Månön och det berömda Jungfrupalatset Iñaq Uyu. Efter detta intressanta besök fortsätter vi tillbaka till Copacabana och stiger på vår buss som tar oss till Bolivias huvudstad La Paz, eller som den egentligen heter, Santa Cruz de La Paz, som ligger 3 600 meter över havet.
På grund av läget i en enorm ravin kan staden inte växa på bredden, omgärdad av höga bergsmassiv, växer den stadigt uppåt bergväggarna och liksom kryper upp ur ravinen och breder ut sig på platån i väster, El Alto, till ett gytter av röda omålade tegelhus. Bara här bor det cirka en miljon invånare.

När man kommer från väster, som vi gör, uppenbarar sig La Paz i sin enorma ravin, som en surrealistisk dröm i det dramatiska andinska landskapet.

Vi bor två nätter i La Paz.

Dag 10. Stadstur i La Paz
La Paz är en av världens högst belägna städer. Vi ägnar denna mycket speciella stad extra uppmärksamhet. Bolivias huvudstad liknar ingen annan storstad i Sydamerika och kontrasterna är enorma. Här kommer vi att upptäcka en alldeles särskild energi.

Vi tittar närmare på de koloniala stadsdelarna som ingår i vårt världsarv: Plaza de Murillo, katedralen, presidentpalatset och kongressen.

La Paz är en kaotisk stad, som de flesta latinamerikanska storstäder, men med unika problem på grund av det geografiska läget.
2014 invigdes ett nytt och revolutionerande kommunikationssystem, el Teleférico, Linbanan. Den har verkligen förändrat livet för många av stadens invånare till det bättre.  Åtskilliga timmar av restid tar numera kanske bara en kvart. Vi bekantar oss närmare med linbanan och tar en tur på en av linjerna.
Under högtrafik avgår vagnarna var tolfte sekund och är i trafik 17 timmar om dygnet.

Avslutningsvis gör vi ett besök i Valle de la Luna, Måndalen som är ett starkt eroderat och fascinerande landskap en bit utanför centrum.

Eftermiddagen och kvällen är lediga för egna strövtåg och aktiviteter.

Dag 11. Altiplano, den andiska högplatån
Idag väntar en fascinerande resa söderut på Altiplano, den andinska högplatån, som ligger på en genomsnittshöjd av otroliga ca 3 600 meter över havet. Platån är omgiven och inramad av snöklädda vulkaner som reser sig över 6 000 meter över havet, med världens torraste öken i sydväst och Amazonas regnskogar i öster.
Större delen av Altiplano ligger i Bolivia, men den breder även ut sig i Peru, Argentina och Chile. Vi tillbringar tre oförglömliga dagar i ett landskap som bjuder på sällsynt skönhet och fascinerande historier.

Efter frukost lämnar vi La Paz och reser söderut mot den lilla järnvägsknuten Oruro. Här njuter vi av en härlig lunch innan resan fortsätter söderut till den lilla staden Uyuni, som också är namnet på världens största sammanhängande saltplatå, Salar de Uyuni.

För drygt hundra år sedan var Uyuni en märklig plats, full av rallare och brittiska ingenjörer som hade börjat anlägga järnvägen som skulle förbinda Altiplano med Stilla havet. Idag är Uyuni ”entrén” till detta naturens underverk och hit kommer besökare från hela världen för att förtrollas av denna magiska plats.

Dag 12. Världens största saltplatå – Salar de Uyuni
Från och med idag, och ett par dagar framåt, utforskar vi några av de mest ogästvänliga platserna på vår planet, som samtidigt också är några av de vackraste och mäktigaste. Vi byter transportmedel och kommer fortsättningsvis att färdas i fyrhjulsdrivna terrängfordon fram till den boliviansk-chilenska gränsposteringen som vi anländer till dag 14 under eftermiddagen.

Först stannar vi till vid en liten saltfabrik i den lilla byn Colchani, där vi får en inblick i saltframställningen. Från Colchani styr vi ut på världens största saltplatå, Salar de Uyuni, och tar först riktning på Isla Incahuasi (cirka två timmars resa), en hög klippformation mitt ute i salthavet. På ön växer en jättekaktus (Echinopsis atacamensis) som förstärker känslan av att vara på en annan planet. Här syns också spår av fossiliserade alger och koraller från tiden då denna plats låg under vattnet (Minchinsjön) för ca 40 000 år sedan.

Det är svårt att beskriva känslan och upplevelsen av att befinna sig här. Luften är så hög och klar att det känns som om man drog i sig oändlighet i varje andetag. Förutsättningarna för att leva i denna extrema miljö kräver mycket av invånarna. Trots det finns en förhållandevis rik fauna. Det mesta med vingar. Över 80 fågelarter har registrerats, varav tre flamingoarter som hittar sin favoritföda i många av de grunda sjöarna. I november häckar hundratusentals av dessa långbenta vadare. En annan intressant fågel är den sällsynta hornsothönan som ofta dyker upp i de mindre vattendragen. Två andra invånare, som också lärt sig att överleva här i denna extrema miljö, är den lilla magellanräven och den harliknande viscacharåttan. Med stor sannolikhet ser vi dessa djur vid flera tillfällen.

Vi fortsätter norrut mot Tunupavulkanen, 5 432 meter över havet. Efter cirka två timmar är vi framme vid vulkanens fot och kör upp till den lilla byn Coqueza där vi får möjlighet att besöka en grotta med mumier. Utsikten från byn över salthavet är enastående. Observera att dagsrutten på saltplatån är beroende på säsong och månad. Det är vattennivån som bestämmer den. Från och med januari förvandlas saltöknen till en saltsjö.

Vi anpassar dagsprogrammet och rutten efter framkomligheten – inte mindre intressant än den ovan beskrivna.

Vi övernattar på salthotell och njuter av en välförtjänt middag.

Dag 13. Ingenstans och mitt i världen
Idag väntar en lång, men fascinerande resa söderut som kommer att gå genom höglandets många varianter av geologiska formationer.

Först korsar vi hela Salar de Uyuni, från norr till söder, och lämnar salthavet nere i sydväst vid Chuvica. Det flacka landskapet blir nu allt mer kuperat och trots att det är svårt att föreställa sig att människor skulle slå sig ner här för att leva så dyker de upp: små, oansenliga byar mitt ute i denna karga oändlighet. Man får en märklig känsla av att man är ingenstans och samtidigt mitt i världen.

San Juan, San Augustín och Alota, där gräset växer i dalen och lamadjuren går och betar. Den sista biten fram till det lilla samhället Villamar, där vi övernattar, fascineras vi av naturens nyckfulla skulpturer utspridda i det hårt eroderade landskapet.

Sent på eftermiddagen är vi framme i Villamar. Här väntar middag och övernattning.

Dag 14. Färd från Bolivia till Chile
Idag lämnar vi Bolivia och korsar gränsen till Chile. Men först upplever vi en av Sydamerikas intressantaste naturreservat, Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroa. Reservatet är framför allt känt för sina olikfärgade sjöar, varma källor och gejsrar.

Dagens resa lämnar ingen oberörd. Landskapet är monumentalt vackert med några av Andernas högsta vulkaner som poserar längs den boliviansk-chilenska gränsen i väster. De högsta sträcker sig upp mot 6 000 meter över havet.

Laguna Colorada, Den färgade sjön, gejsern Sol de Mañana, Polques heta källor och Laguna Verde, den ”Gröna Sjön” vid den mäktiga vulkanen Lincancabur (5 400 meter över havet) är några av naturens konstverk vi njuter av idag.

Vid den minimala gränsposteringen Hito Cajón lämnar vi Bolivia och reser in i Chile, den tredje och sista nationen på denna resa. Nu återstår cirka 50 kilometer till San Pedro de Atacama, där vi övernattar. Vissa extrema platser i området har jämförts med Mars och månen, då de vid tester visat sig vara näst intill sterila.

Atacama är delvis en saltöken uppblandad med sand och lava, med stora fyndigheter av koppar, mineraler och världens rikaste på salpeter. Liksom i grannlandet Bolivia är befolkningen på denna extrema plats av naturliga skäl mycket begränsad. Majoriteten av befolkningen, los atacameños, bor i oaserna Calama och San Pedro de Atacama.

Spanjorerna kom hit redan under tidigt 1500-tal, men arkeologiska fynd visar att området varit befolkat tiotusentals år tidigare av olika indiankulturer. Atacama räknas ur arkeologisk synpunkt som den viktigaste i Chile.

Dag 15. Avresa till Santiago de Chile

Under dagen lämnar vi San Pedro och Atacamaöknen för att avsluta resan i Chiles huvudstad. Vi flyger från Calama till Santiago de Chile.

Idag har vi möjlighet att ta igen oss lite. Efter ankomst och incheckning på hotellet är kvällen ledig för egna aktiviteter beroende på flygtiderna.

Dag 16. Stadstur i Santiago de Chile
Vi inleder med en intressant stadsrundtur i Santiago de Chile och lär känna denna dynamiska stad med Anderna som en mycket effektfull bakgrund. Under rundturen passerar vi kyrkor, kloster, koloniala hus och hypermoderna skyskrapor.

En byggnad som etsat sig fast i våra minnen är presidentpalatset La Moneda, vars plats i Chiles moderna tragiska historia de flesta känner till. Från San Cristobalkullen har vi strålande utsikt över staden.

Innan vi återvänder till hotellet passerar vi de nya, ultramoderna finanskvarteren som brukar kallas ”Sanhattan”.

Resten av dagen, fram till middagen, ledig för egna aktiviteter.

Dag 17. Valparaíso, Viña del Mar och en vingård
Dagens utflykt leder oss ner till Stilla havskusten och Valparaiso, Mellan Santiago och Valparaiso ligger ett av Chiles 14 vindistrikt, Casablancadalen, känd för sina utsökta vita viner.

Chile har erövrat sin plats bland de stora vinländerna och idag dricks chilenska viner av högsta kvalitet över hela världen. Klimatet och jordmånen gör förutsättningarna näst intill perfekta. Vinodlingarna omfattar över 100 000 hektar och många kända vinhus från Europa har etablerat odlingar här. Vi passar på att besöka någon av vingårdarna i trakten.

Valparaiso anses som en av Chiles vackraste städer men är också landets viktigaste in- och utskeppningshamn. De gamla hamnkvarteren tätt omgivna av bergskullar där den historiska bebyggelsen klänger sig fast. Varje kulle är lik en stad i sig med små, vindlande och pittoreska gator som ger Valparaiso en alldeles särskild charm.

Vi fortsätter till grannstaden Viña del Mar och avnjuter en härlig lunch nere vid Stilla Havets stränder. Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Santiago.

Kvällen är fri för egna aktiviteter fram till den gemensamma avskedsmiddagen.

Dag 18. Hemresa
Ledig tid fram till avresan.

Dag 19. Ankomst Skandinavien
Vi landar i Skandinavien med en rad fina minnen i bagaget.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattingar
• 17 frukostar
• 11 luncher
•  7 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.
Flygresa till Lima. Flygmåltider ingår. Två övernattningar på hotell i Lima.

Dag 2.

Stadstur med Huaca Pucllana och Casa Aliaga. Frukost och middag ingår.

Dag 3.
Lima – Cusco – Urubamba. Transfer och flygresa till Cuzco. Buss 110 km. Besök på Sacsayhuaman och Ollantaytambo. Frukost och lunch ingår. En natt på hotell i Urubamba.

Dag 4.

Urubamba – Machu Picchu – Cusco. Buss, 168 km och tåg, ca 1,5 timme. Utflykt till Machu Picchu. Frukost och lunch ingår. Två nätter på hotell i Cusco.

Dag 5.
Halvdagstur i Cusco. Frukost ingår.

Dag 6.
Cuscu – Puno. Buss 400 km. Med Andahuaylillas, Racchi och Pucara. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Puno.

Dag 7.
Puno – Copacabana – Isla del Sol, Solön. Buss, 142 km och båt, ca 1 timme. Vandring ca 1 timme. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på ekolodge på Isla del Sol.

Dag 8.
Isla del Sol. Utflykter och kortare vandringar. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9.
Isla del Sol – Isla de la Luna – Copacabana – La Paz. Båt, 1,5 timmar och bussresa, 144 km. Besök på Isla de la Luna. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i La Paz.

Dag 10.
Stadstur i La Paz med Valle de la Luna och en tur med Linbanan. Frukost ingår.

Dag 11.
La Paz – Oruro – Uyuni. Bussresa. 540 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Uyuni.

Dag 12.
Uyuni – Colchani. Heldagsutflykt i saltöknen Uyuni. Solnedgångstur med snacks och dryck. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på salthotell.

Dag 13.
Colchani – Chuvica – Villamar. Jeep 210 km Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Villamar.

Dag 14.
Villamar – Nationalreservatet Eduardo Avaroa – Gränsposteringen Hito Cajón – San Pedro de Atacama, Chile. Jeep och buss ca 165 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i San Pedro de Atacama.

Dag 15.

San Pedro de Atacama – Calama – Santiago. Flygresa och transfer. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotell i Santiago de Chile.

Dag 16.
Stadstur i Santiago de Chile. Frukost ingår.

Dag 17.
Utflykt till Valparaíso och besök på vingård. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 18.
Santiago – Skandinavien. Transfer och flyg. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 19.
Ankomst till Skandinavien.

Peru

Folkmängd 32,5 miljoner
Landets yta 1 285 216 km²
Valuta
Sol
Religion Katolicism; små minoriteter av protestanter och utövare av traditionella inhemska religioner
Språk
Spanska, quechua och aymará är officiella språk; spanska är störst, största indianspråk är quechua

Bolivia

Folkmängd 11 miljoner
Landets yta 1 098 580 km²
Valuta
Boliviano
Religion Majoriteten är kristna, varav 85 % katoliker.
Språk Spanska, aymara, guaraní, quechua.

Chile

Folkmängd 18 miljoner
Landets yta 756 945 km²
Valuta
Chilensk peso
Religion
Katolicism, växande protestantiska rörelser
Språk
Spanska är officiellt språk; de dominerande indianspråken är quechua och mapuche

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Sydamerika t o r, övriga utrikes- och inrikes flygresor samt transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, utflykter enligt program om inget annat anges.

Programändringar
Alternativa program och hotell förekommer. Förändringar som leder till nya rutter och alternativa aktiviteter meddelas här eller via e-post och under hotellistan.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 95 USD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Valuta

Ta med reskassa i US-dollar, en mindre del i små valörer. Svenska kronor kan vara svåra att få inväxlade. De flesta kredit- och betalkort gäller på hotell, restauranger och i större och välrenommerade butiker. Numera går det bra att göra uttag i de flesta bankomater.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Måltidsdrycker, måltider och extra utflykter

Extra utflykter som inte ingår i resans pris betalas kontant i US-dollar. För övrigt gäller lokal valuta. De övriga utgifter du har att räkna med är för eventuella måltider, som ej ingår i resans pris. Andra utgifter du har att tänka på är för måltidsdrycker, förfriskningar, valfria extra utflykter, privata drickspengar samt souvenirinköp.

Shopping

När det gäller shopping finns plagg av lama- och alpackaull, handarbetade textilier, indianskt konsthantverk, läderarbeten, silver- och guldsmycken samt de mycket vackra så kallade retablos – indianska altarskåp.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns vädersajter som yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Peru har ett jämnt klimat året om. På den så kallade altiplanon uppe vid Titicacasjön liksom på den bolivianska högplatån samt i Cusco på kvällarna kan vädret skifta snabbt och temperaturen falla ner mot nollsträcket. Ett varmt ylleplagg eller en dunväst under vindjackan kan vara bra att ta med sig.

Luftkonditionerade flygplatser och flygplan är också tillfällen då detta plagg kan komma väl till pass.

Atmosfären i städerna är mycket informell och slips används i stort sett endast av affärsmän under kontorstid. Under dagen rör du dig lämpligast i lätta, oömma bomullskläder. Tag dock gärna med en lätt kostym/kavaj eller klänning att byta om till på kvällen. Bra och bekväma skor för promenader i städer och byar rekommenderas.

OBS
Vi tillbringar två nätter på Solön i Titicacasjön, Dag 7 och 8. Inför denna fantastiska upplevelse packar vi vad vi behöver för dessa två nätter i vårt handbagage – gärna en ryggsäck. Tänk på att nätterna kan vara riktigt kyliga, så ta med tröjan eller dunvästen. Det "stora" bagaget tas omhand av vår samarbetspartner och inför avresan till La Paz får vi tillbaka det.

Utrustningstips
Vid Titicacasjön ca 4 000 meter över havet, liksom i viss mån i Cusco, 3 310 meter över havet och i La Paz, 3 632 meter över havet, kan höjden kännas i form av ett lätt tryck över bröstet, svag huvudvärk samt "andningssvårigheter". Detta är helt normalt och kan lindras av höjdsjuketabletter liksom av druvsockertabletter, som finns att inhandla i Peru. Men framförallt undviker du höjdsjukan genom att verkligen ta det lugnt, gå sakta och undvik häftiga rörelser.

På grund av den tunna luften är solen på högplatån mycket stark. Du bör därför ta med dig solhatt, solkräm och läppcerat med hög solskyddsfaktor.

Ta gärna med en kikare. Insektsmedel för besöket i Machu Picchu (djungelklimat) kan komma till användning. Ta också med ordentligt med våtservetter, då undviks många magproblem om du tvättar händerna ofta.

Övrigt
I de större städerna är ficktjuvar mycket vanliga. TEMAs reseledare kommer att informera ytterligare om detta på plats. För den valuta du inte har inlåst i hotellets kassaskåp, bör du ha en bra penningpung (gärna om halsen innanför skjortan/blusen) samt aldrig bära värdesaker i fickorna. Armbandsur och smycken undviker du att bära i städer och folksamlingar.

Om du vet med dig att du har problem med hjärtat, bör du konsultera en läkare före avresan.

OBS, från och till krävs vaccination mot gulafebern, en tropisk virussjukdom som överförs via smittade myggor. Kravet betyder att man inte vill få in detta virus i landet och myndigheten kräver att man visar upp det internationella vaccinationsbeviset som är ett gult dokument med vaccinationsdatum och stämpel. Vaccinationen brukar inte ges till personer över 60 år. Då gäller ett intyg på att man p g a ålder inte har fått vaccinationen.Vänligen kontrollera respektive lands regler i god tid.

Hotell/boende

Kommentarer

Alternativa hotell kan förekomma under alla säsonge.


Hotel 2021/22 fr o m oktober 2021:

Casa Andina Select, Lima

Casa Andina Premium, Sacred Valley

Casa Andina Premium, Cusco

Casa Andina Premium Puno

Ecolodge La Estancia, Isla del Sol

Europa Hotel, La Paz

Los Jardines de Uyuni, Uyuni

Palacio del Sal, Colchani

Jardins Malku Cueva/Hostal Las Piedritas, Villamar

Hotel Cumbres, San Pedro de Atacama

Hotel Marina Las Condes, Santiago


Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-02-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2022-02-10
06:00
2022-02-10
07:35
K L M, 1152
Amsterdam
Lima
2022-02-10
12:35
2022-02-10
19:05
K L M, 743
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2022-02-12
09:05
2022-02-12
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2022-02-26
15:00
2022-02-26
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2022-02-27
16:30
2022-02-28
10:35
Air France, 401
Paris
Gothenburg
2022-02-28
14:50
2022-02-28
17:00
Air France, 1452
19 dagar Stora Inkaresan Göteborg 59 390 SEK 6 platser kvar Boka
2022-02-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2022-02-10
09:55
2022-02-10
11:25
K L M, 1126
Amsterdam
Lima
2022-02-10
12:35
2022-02-10
19:05
K L M, 743
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2022-02-12
09:05
2022-02-12
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2022-02-26
15:00
2022-02-26
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2022-02-27
16:30
2022-02-28
10:35
Air France, 401
Paris
Copenhagen
2022-02-28
12:25
2022-02-28
14:20
Air France, 1850
19 dagar Stora Inkaresan Köpenhamn 60 750 SEK 3 platser kvar Boka
2022-02-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2022-02-10
06:30
2022-02-10
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Lima
2022-02-10
12:35
2022-02-10
19:05
K L M, 743
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2022-02-12
09:05
2022-02-12
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2022-02-26
15:00
2022-02-26
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2022-02-27
16:30
2022-02-28
10:35
Air France, 401
Paris
Stockholm
2022-02-28
15:30
2022-02-28
18:10
Air France, 1062
19 dagar Stora Inkaresan Stockholm 59 650 SEK 6 platser kvar Boka
2022-03-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2022-03-03
09:50
2022-03-03
11:50
Air France, 1751
Paris
Lima
2022-03-03
13:10
2022-03-03
19:40
Air France, 480
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2022-03-05
09:05
2022-03-05
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2022-03-19
15:00
2022-03-19
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2022-03-20
16:30
2022-03-21
10:35
Air France, 401
Paris
Copenhagen
2022-03-21
12:25
2022-03-21
14:20
Air France, 1850
19 dagar Stora Inkaresan Köpenhamn 59 650 SEK 4 platser kvar Boka
2022-03-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2022-03-03
06:00
2022-03-03
08:55
Air France, 1463
Paris
Lima
2022-03-03
13:10
2022-03-03
19:40
Air France, 480
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2022-03-05
09:05
2022-03-05
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2022-03-19
15:00
2022-03-19
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2022-03-20
16:30
2022-03-21
10:35
Air France, 401
Paris
Stockholm
2022-03-21
15:30
2022-03-21
18:10
Air France, 1062
19 dagar Stora Inkaresan Stockholm 59 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-03-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2022-03-03
06:50
2022-03-03
09:10
Air France, 1553
Paris
Lima
2022-03-03
13:10
2022-03-03
19:40
Air France, 480
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2022-03-05
09:05
2022-03-05
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2022-03-19
15:00
2022-03-19
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2022-03-20
16:30
2022-03-21
10:35
Air France, 401
Paris
Gothenburg
2022-03-21
14:50
2022-03-21
17:00
Air France, 1452
19 dagar Stora Inkaresan Göteborg 58 750 SEK 6 platser kvar Boka
2022-11-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2022-11-03
06:00
2022-11-03
07:35
K L M, 1152
Amsterdam
Lima
2022-11-03
12:35
2022-11-03
19:05
K L M, 743
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2022-11-05
09:05
2022-11-05
10:28
Lan Chile, 2123
Calama
Santiago
2022-11-17
15:47
2022-11-17
17:49
Lan Chile, 347
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Amsterdam
2022-11-20
12:45
2022-11-21
09:45
K L M, 702
Amsterdam
Gothenburg
2022-11-21
12:10
2022-11-21
13:40
K L M, 1155
19 dagar Stora Inkaresan Göteborg 58 650 SEK Förfrågan
2022-11-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2022-11-03
06:00
2022-11-03
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Lima
2022-11-03
12:35
2022-11-03
19:05
K L M, 743
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2022-11-05
09:05
2022-11-05
10:28
Lan Chile, 2123
Calama
Santiago
2022-11-17
15:47
2022-11-17
17:49
Lan Chile, 347
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Amsterdam
2022-11-20
12:45
2022-11-21
09:45
K L M, 702
Amsterdam
Copenhagen
2022-11-21
12:15
2022-11-21
13:40
K L M, 1129
19 dagar Stora Inkaresan Köpenhamn 59 090 SEK Förfrågan
2022-11-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2022-11-03
06:30
2022-11-03
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Lima
2022-11-03
12:35
2022-11-03
19:05
K L M, 743
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2022-11-05
09:05
2022-11-05
10:28
Lan Chile, 2123
Calama
Santiago
2022-11-17
15:47
2022-11-17
17:49
Lan Chile, 347
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Amsterdam
2022-11-20
12:45
2022-11-21
09:45
K L M, 702
Amsterdam
Stockholm
2022-11-21
10:40
2022-11-21
12:45
K L M, 1109
19 dagar Stora Inkaresan Stockholm 58 190 SEK Förfrågan
2023-02-09 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2023-02-09
09:55
2023-02-09
11:25
K L M, 1126
Amsterdam
Lima
2023-02-09
12:35
2023-02-09
19:05
K L M, 743
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2023-02-11
09:05
2023-02-11
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2023-02-25
15:00
2023-02-25
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2023-02-26
16:30
2023-02-27
10:35
Air France, 401
Paris
Copenhagen
2023-02-27
12:25
2023-02-27
14:20
Air France, 1850
19 dagar Stora Inkaresan Köpenhamn 60 750 SEK Förfrågan
2023-02-09 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2023-02-09
06:30
2023-02-09
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Lima
2023-02-09
12:35
2023-02-09
19:05
K L M, 743
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2023-02-11
09:05
2023-02-11
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2023-02-25
15:00
2023-02-25
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2023-02-26
16:30
2023-02-27
10:35
Air France, 401
Paris
Stockholm
2023-02-27
15:30
2023-02-27
18:10
Air France, 1062
19 dagar Stora Inkaresan Stockholm 59 650 SEK Förfrågan
2023-02-09 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2023-02-09
06:00
2023-02-09
07:35
K L M, 1152
Amsterdam
Lima
2023-02-09
12:35
2023-02-09
19:05
K L M, 743
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2023-02-11
09:05
2023-02-11
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2023-02-25
15:00
2023-02-25
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2023-02-26
16:30
2023-02-27
10:35
Air France, 401
Paris
Gothenburg
2023-02-27
14:50
2023-02-27
17:00
Air France, 1452
19 dagar Stora Inkaresan Göteborg 59 390 SEK Förfrågan
2023-02-23   19 dagar Stora Inkaresan 49 290 SEK Förfrågan
2023-03-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2023-03-02
06:00
2023-03-02
08:55
Air France, 1463
Paris
Lima
2023-03-02
13:10
2023-03-02
19:40
Air France, 480
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2023-03-04
09:05
2023-03-04
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2023-03-18
15:00
2023-03-18
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2023-03-19
16:30
2023-03-20
10:35
Air France, 401
Paris
Stockholm
2023-03-20
15:30
2023-03-20
18:10
Air France, 1062
19 dagar Stora Inkaresan Stockholm 59 390 SEK Förfrågan
2023-03-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2023-03-02
06:50
2023-03-02
09:10
Air France, 1553
Paris
Lima
2023-03-02
13:10
2023-03-02
19:40
Air France, 480
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2023-03-04
09:05
2023-03-04
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2023-03-18
15:00
2023-03-18
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2023-03-19
16:30
2023-03-20
10:35
Air France, 401
Paris
Gothenburg
2023-03-20
14:50
2023-03-20
17:00
Air France, 1452
19 dagar Stora Inkaresan Göteborg 59 390 SEK Förfrågan
2023-03-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2023-03-02
09:50
2023-03-02
11:50
Air France, 1751
Paris
Lima
2023-03-02
13:10
2023-03-02
19:40
Air France, 480
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2023-03-04
09:05
2023-03-04
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2023-03-18
15:00
2023-03-18
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2023-03-19
16:30
2023-03-20
10:35
Air France, 401
Paris
Copenhagen
2023-03-20
12:25
2023-03-20
14:20
Air France, 1850
19 dagar Stora Inkaresan Köpenhamn 60 490 SEK Förfrågan
2023-03-30 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2023-03-30
06:00
2023-03-30
08:55
Air France, 1463
Paris
Lima
2023-03-30
13:10
2023-03-30
19:40
Air France, 480
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2023-04-01
09:05
2023-04-01
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2023-04-15
15:00
2023-04-15
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2023-04-16
16:30
2023-04-17
10:35
Air France, 401
Paris
Stockholm
2023-04-17
15:30
2023-04-17
18:10
Air France, 1062
19 dagar Stora Inkaresan Stockholm 59 390 SEK Förfrågan
2023-03-30 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2023-03-30
06:50
2023-03-30
09:10
Air France, 1553
Paris
Lima
2023-03-30
13:10
2023-03-30
19:40
Air France, 480
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2023-04-01
09:05
2023-04-01
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2023-04-15
15:00
2023-04-15
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2023-04-16
16:30
2023-04-17
10:35
Air France, 401
Paris
Gothenburg
2023-04-17
14:50
2023-04-17
17:00
Air France, 1452
19 dagar Stora Inkaresan Göteborg 59 390 SEK Förfrågan
2023-03-30 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2023-03-30
09:50
2023-03-30
11:50
Air France, 1751
Paris
Lima
2023-03-30
13:10
2023-03-30
19:40
Air France, 480
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Lima
Cusco
2023-04-01
09:05
2023-04-01
10:28
Lan Chile, 2123
Ciudad Juárez
Santiago
2023-04-15
15:00
2023-04-15
17:02
Lan Chile, 341
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Santiago
Paris
2023-04-16
16:30
2023-04-17
10:35
Air France, 401
Paris
Copenhagen
2023-04-17
12:25
2023-04-17
14:20
Air France, 1850
19 dagar Stora Inkaresan Köpenhamn 60 490 SEK Förfrågan
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.