Vandring i skotska högländernamed Inre Hebriderna

Vandra i Skottlands vackra vildmark med högländerna och ögruppen De Inre Hebriderna. Skye är den största av de Inre Hebriderna, och kanske den vackraste i hela skärgården. Här vandrar vi i dramatisk och omväxlande natur. Norska vikingar erövrade Hebriderna under 800-talet och styrde öarna under 400 år.

Välkommen med till fiskebyarnas, de vindlande kustvägarnas och whiskydestilleriernas Skottland. Vår resa tar dig med på natursköna vandringar, både på fastlandet och öarna. Du kommer nära allt från alpliknande bergslandskap till myrmarker och orkidéängar. Därtill hinner du med en whiskyprovning. För avresa 2017-08-17 så inkluderas biljett till det storslagna The Royal Military Edinburgh Tattoo!

RESFAKTA

Länder: Skottland, Storbritannien, England

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-21 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Högländernas landskap
 • Vulkanön Eigg
 • Vandring på ön Skye
 • Möjlighet till valsafari
 • Huvudstaden Edinburgh

Dagsprogram
Sommar 2018

Dag 1 - Mot skotska högländerna
Du reser från Skandinavien med reguljärflyg till Skottland och Edinburgh.

På flygplatsen möts du av TEMAs reseledare och buss, som tar dig till Ballachulish på västkusten. Här övernattar vi de två första nätterna. Efter ankomst är du ledig fram till middagen.

Dag 2 - Vandring i Glen Nevis
Ballachulish ligger vid foten av Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis, 1 343 meter över havet. Det är här vi börjar resans första vandring.

Inledningsvis följer vi Nevisdalen längs River Nevis. Efter ett tag kommer vi ut ur lövskogen och dalgången spricker upp med torvmark och ljungklädda hedar. Ett mäktigt vattenfall bidrar till att skapa en skön harmoni. Förutom ljung hittar vi myrmarksväxter som orkidén Jungfru Marie nycklar, tätört och myrlilja. Kanske ser du strömstare eller forsärla i floden. Resans första picknick dukas upp och vi njuter en stund av maten och landskapet innan vi vandrar ut ur dalen.

Under eftermiddagen åker vi en kort bit längs Caledonian Canal som förbinder väst- och östkust med varandra och där Loch Ness är en delsträcka. Kanalen öppnades första gången 1822 för båttrafik.

Dag 3 - Vandring på Eigg
Dagen börjar tidigt med en bussresa längs en av Skottlands vackraste vägsträckor, "Road to the Isles", som tar oss ut till Hebriderna. Vi gör ett uppehåll vid Glenfinnan, där den skotske tronarvingen Bonnie Prince Charlie en gång landsteg och lyckades ena klanerna i ett uppror mot engelsmännen. Kanske kan du föreställa dig säckpiporna ljuda gällt från kullarna när du tänker dig tillbaka till 1745 då upproret startade.

I det lilla fiskelägret Arisaig tar vi färjan ut till vulkanön Eigg. Under gynnsamma förhållanden kan du få se rikligt med sjöfågel som mindre liror, havssulor, stormfåglar och toppskarvar. Sälar, delfiner och mindre valar är inte heller ovanliga i dessa farvatten.

Vandringen på ön tar oss förbi de fåtal hus där öns befolkning på cirka 60 personer bor, och vidare över de betade ängarna. Kanske får vi sällskap av fåren när vi dukar upp vår picknick, med kusten och skärgården runt omkring oss.

Dag 4 - Vandring på Skye
Efter en tidig frukost reser vi norrut mot Skye, den största av de Inre Hebriderna. Den anses också vara den vackraste i hela skärgården. Från Mallaig tar vi färjan (30 min) "over the sea to Skye" som det heter i den kända skotska balladen. Skye bjuder på en dramatisk och mycket omväxlande natur.

Norska vikingar erövrade Hebriderna under 800-talet och styrde därefter öarna under 400 år. Även om öarna sedan formellt lydde under Skottland, styrdes de i ett par århundraden av klanen McDonald – ”Lords of the Isles” – med säte just på Isle of Skye.

Idag väntar en av veckans längre vandringar, cirka 18 kilometer. Vi vandrar längs dalgången Glen Sligachan som korsar det mäktiga Cuillin Hills. Det alpliknande bergslandskapet och de små sjöarna bjuder på gnistrande skönhet. Under vandringen kommer du att se många av de karakteristiska växterna för höglandet. Detta är Skottlands yngsta bergsområde, skapat av vulkanisk sten.

Vi övernattar på fastlandet, mittemot Skye i Kyle of Lochalsh.

Dag 5 - Vandring i The Black Cuillins
Dagens vandring, som också är på Skye, startar med en stigning på nästan 400 höjdmeter vid Black Cuillins. Från högsta punkten har du en panoramautsikt över en stor del av centrala Skye värd att meditera över en stund. Sedan fortsätter rutten på ringlande stigar ner mot skogsområdet i Glen Brittle. Picknicklunchen dukas upp på de orkidérika ängarna i slutet av vandringen. 

Vi lämnar Skye och fortsätter resan norrut till det vackra Gairloch, där vi övernattar i två nätter.Gairloch var redan under 1800-talets viktorianska epok känt för sin skönhet. Namnet är egentligen det kollektiva namnet på ett antal byar som ligger längs kusten i detta imponerande och natursköna kustområde. Vi åker längs slingrande vägar med havsvikar, småsjöar och berg.

Dag 6 - Vandring runt Loch Kernesary
På den vilda nordvästra kusten av det skotska höglandet finns det mycket att se, upptäcka och njuta av. Vi lämnar därför förmiddagen öppen och rekommenderar den som älskar havet att ge sig ut på en båttur för att se valar, sälar, tumlare och sjöfåglar av många olika slag.

Efter lunch vandrar vi en bit utanför Gairloch runt den natursköna Loch Kernesary. Det är en naturskön och enkel vandring utan egentliga höjdskillnader.
Vill du vila dina vandringsben finns det under eftermiddagen möjlighet att istället besöka den botaniska trädgården Inwerewe Garden (valfri utflykt som kostar cirka 9 GBP).

Dag 7 - Edinburgh
Är du morgonpigg gör vi en kort, lättare vandring med utgångspunkt från hotellet innan frukost. Annars ses vi efter frukost, då färden går tillbaka till Edinburgh. Det är en längre bussresa men vi gör ett trevligt stopp längs vägen i byn Pitlochry. Här finner vi Skottlands och troligtvis hela världens minsta destilleri, Edradour. Det blir en rundtur och smakprov innan vi fortsätter mot huvudstaden. 

Vid ankomst gör vi en kortare stadsrundtur med buss genom denna vackra stad som har epitetet "Athens of the North".

Edinburgh är en festivalernas stad och det är allt som oftast något som händer i denna charmiga metropol. För de resor som vi ankommer till Edinburgh under The Royal Edinburgh Military Tattoo så inkluderar vi biljett till den fantastiska föreställningen på slottsgården. 

Dag 8 - Hemresa
Hemresa med reguljärflyg till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien - Edinburgh
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 6 middagar
• Besök på destilleri med whiskyprovning
• 1 biljett till Edinburgh Tattoo (End. avresa 17 aug 2017 samt avresorna 10 aug och 17 aug 2018)
• Inträden och utflykter enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Edinburgh. Buss från Edinburgh till Ballachulish, 230 km. Två övernattningar på hotell i Ballachulish. Middag ingår.

Dag 2
Vandring i Glen Nevis. 8 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 3
Ballachulish – Arisaig – Mallaig. Buss 120 km. Färja Arisaig – Eigg t/r. Vandring på Eigg 6–8 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Mallaig.

Dag 4

Mallaig – Kyle of Lochalsh. Buss 110 km, färja 30 min. Vandring på Skye i Sligachandalen mot the Red Cuillins 18 km. Kontinental frukost, picknicklunch och middag ingår. En övernattning i Kyle of Lochalsh.

Dag 5
Vandring på Skye 8 km. Buss till Gairloch 150 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Två övernattningar i Gairloch.

Dag 6
Vandring i Gairlochområdet, ca 8 km. Ledig förmiddag. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Vandring i Gairlochområdet, ca 4 km. Gairloch – Edinburgh. Buss 360 km. Besök på destilleri med smakprov. Frukost ingår. En övernattning i Edinburgh.

Dag 8
Hemresa till Skandinavien. Transfer till flygplatsen. Frukost ingår.

Skottland

Folkmängd 5.2 miljoner
Landets yta 78 772 km²
Valuta Pund (£) (GBP)
Religion Church of Scotland (32.4%), katoliker (15,9%), övriga kristna (5,5%), resterande övriga mindre samfund och ej religiösa
Språk engelska, gaeliska, skotska

Storbritannien

Folkmängd 65.6 miljoner

Landets yta 130 395 km²

Valuta Pund (£) (GBP)

Religion 72% kristna, muslimer 3%, hinduer 1% judar 0,5%, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.

Språk Engelska

England

Folkmängd 50.1 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (£) (GBP)
Religion 72% kristna, muslimer 3%, hinduer 1% judar 0,5%, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Edinburgh t o r, bussrundtur och utflykter, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, inträden samt reseledning från TEMA.

Tattoobiljett inkluderad
2017-08-17

2018-07-29 (finsk avresa)
2018-08-10
2018-08-17
På dessa avresor inkluderar vi biljett till det storslagna The Royal Military Edinburgh Tattoo.

Valuta
Pund (GBP).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Dricks till hotellens bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider står TEMA för. Dricks till lokala guider och chaufförer ingår inte. TEMAs reseledare kan ge råd om vilken summa som är lämplig.

2018 ingår ej dricks i resans pris. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 15 GBP till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Vädret är omväxlande i Skottland och plötsliga regnskurar är inte ovanligt.

Klädsel
Regnkläder ett måste. Våra vandringsområden är ofta blöta och vi rekommenderar därför en bra vandringskänga istället för tunnare springskor. Man klär gärna om till middag.

Vandringen

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-07-05 8 dagar Vandring i skotska högländerna Köpenhamn 16990 SEK 6 platser kvar Boka
2018-07-05 8 dagar Vandring i skotska högländerna Stockholm 16990 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-07-26 8 dagar Vandring i skotska högländerna Stockholm 16890 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-07-26 8 dagar Vandring i skotska högländerna Köpenhamn 16890 SEK 4 platser kvar Boka
2018-08-10 8 dagar Vandring i skotska högländerna Stockholm 17190 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-08-10 8 dagar Vandring i skotska högländerna Köpenhamn 17190 SEK 4 platser kvar Boka
2018-08-17 8 dagar Vandring i skotska högländerna Göteborg 16700 SEK Förfrågan
2018-08-17 8 dagar Vandring i skotska högländerna Stockholm 16700 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-08-17 8 dagar Vandring i skotska högländerna Köpenhamn 16700 SEK 6 platser kvar Boka
2018-08-30 8 dagar Vandring i skotska högländerna Stockholm 16390 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-08-30 8 dagar Vandring i skotska högländerna Köpenhamn 16390 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose