Dagsprogram
11 november 2022
Rundresa med start i Osaka.
Dag 1. Avresa mot Solens rike
Dags för avresa till Solens rike! Flyg till Osaka.
Dag 2. Ankomst till Osaka
Vi landar tidig förmiddag på Kansai International i Osaka. Efter pass- och tullformaliteter väntar en kortare transfer till hotellet inne i centrala Osaka. Fram till incheckningen klockan 15:00 har du möjlighet att på egen hand utforska de fascinerande historiska kvarteren Dotonbori, idag mest känt för sin överdådiga matkultur.
Det finns ett japanskt ord Kuidaore (Ät tills du stupar)) som ursprungligen kommer från ett ordspråk som handlar om att ruinera sig på bästa sätt: ”Spendera (läs slösa upp) dina pengar på mode i Kyoto och på mat i Osaka”, och när det gäller Osaka så vet alla japaner och internationella matälskare att det är just här i Dotonbori man kan äta ihjäl sig. Idag är det en av Japans mest kända matkvarter. Utbudet är enormt.
Efter incheckning är vi lediga fram till den gemensamma middagen.
Inför morgondagen packar vi om bagaget. Nästa natt tillbringar vi i Hiroshima och packar ett mindre bagage för tiden fram till Kyoto. Med andra ord för det du behöver för ett dygn.
Övrigt bagage transporteras till hotellet i Kyoto, där vi kommer att övernatta i tre nätter.
Dag 3. Osaka – Hiroshima
Transfer till järnvägsstationen där vi tar ett JR superexpresståg till Hiroshima.
Kvart över åtta på morgonen den sjätte augusti 1945 stannade klockorna i Hiroshima. Stora delar av staden utplånades av en atombomb och namnet Hiroshima etsades för evigt in i alla människors sinnen.
Vi besöker Fredsparken liksom museet med bilder och föremål som minner om den fruktansvärda förstörelsen. Ruinen av industrihallen och dess kupol står kvar som en symbol över krigets alla fasor.
På eftermiddagen gör vi en utflykt till Miyajima-ön och Itsukushima-templet. Den stora, röda torii-portalen har blivit en välkänd symbol för Japan. Hela tempelanläggningen har ett stort skönhetsvärde och tycks flyta på havsytan.
Kvällen ledig för egna aktiviteter.
Dag 4. Hiroshima – Kyoto
Från Hiroshima till Kyoto reser vi med tåg, JR superexpress.
Framme i den gamla huvudstaden Kyoto väntar ett digert program. Här finns de mest eleganta templen, palatsen och trädgårdarna i hela landet. Här finns också en förfinad kultur och livsstil. Att härstamma från Kyoto anses vara bland det mest nobla i Japan. Kyoto är också systerstad med Paris.
Kyoto bombades aldrig under andra världskriget. Staden ansågs tillhöra "världen".
Vi besöker borgen Nijo, byggd 1603. Den omges av en vallgrav och kraftiga murverk, men innanför ligger shogunens palats byggt i trä. Palatsets berömda "näktergalsgolv" skulle varna shogunen för potentiella lönnmördare – kroppsvikten aktiverar en mekanism under golvbrädorna som gör att golvet kvittrar. Palatset figurerar flera gånger i tv-serien Shogun.
Kinkakuji, den gyllene paviljongen, är nog den mest kända av Kyotos fler än 1 600 tempel. Byggnaden är helt täckt med bladguld och har en dramatisk historia, då den brändes ner av en galen munk för att sedan byggas upp igen.
Ryoanji är ett annat av stadens världsarv. Den torra zenträdgården är något av en gåta med sina 15 stenar, krattat grus och omgivande lermur.
Ett besök i helgedomen Fushimi Inari avslutar dagen. Här tillbes fruktbarhetsguden Inari och hans sändebud-rävarna. Under århundradena har människor donerat pengar till shinto-portar som byggts samman till en otrolig korridor med 10 000 brandgula toriportar upp på berget! Korridoren är känd från En Geishas Memoarer och är en av de mest populära sevärdheterna i hela Japan.
Dag 5. Ledig dag i Kyoto
Dagen är fri för att på egen hand uppleva Kyoto, som är en stad med mycket att erbjuda. För tips om vad som kan upplevas står vår TEMA-reseledare till förfogande.
Dag 6. Kyoto
Fri dag för egna strövtåg.
Inför morgondagens resa till Kanazawa packar vi lättare bagage för två övernattningar. ”Stora” bagaget körs till hotellet i Tokyo.
Dag 7. Samurajer och geishor
Till stationen i Kyoto är det en kort promenad till fots. Härifrån tar vi tåget till nästa intressanta stad, Kanazawa.
Omgiven av rika jordbruksbygder och under framsynt ledarskap av den mycket förmögna familjen Maeda, blev Kanazawa under 1600- till 1800-talen en betydande stad. Kulturen gynnades och här uppfördes ett stort antal påkostade byggnader, av vilka många ännu finns kvar.
Nagamachi är ett samurajdistrikt med typiska smala, krokiga gator. Här besöker vi samurajfamiljen Nomuras hus med dess vackra trädgård.
Vid floden Asanogawa finns ett välbevarat historiskt geisha-distrikt. Vi får möjligheten att besöka en "okyia" som fortfarande är i bruk på kvällen och som fungerar som museum under dagen. Vi presenteras här till geishornas vardag. Kanazawas absolut främsta sevärdhet är dock Kenroku-en, en av Japans tre vackraste landskapsparker. Här finns alla de sex egenskaper som anses väsentliga för en fin parkanläggning: vidd, högtidlighet, noggranna arrangemang, svalka (närvaro av vatten), ålder och ett inbjudande utseende.
Dag 8. Sagobyn Shirakawa-go och en natt på ryokan
Idag går färden med buss längs en bitvis mycket vacker väg, från den japanska västkusten upp till Takayama. Särskilt om senhösten sprakar naturen av färger.
Vi gör ett längre stopp i bergsbyn Shirakawa-go, en by med sagoaktig arkitektur som också är ett av Japans Världsarv.
Husens halmtak har en mycket brant vinkel, "gasho-zukari". Det speciella byggnadssättet gör att man lättare får bort snön när den ligger tjock på taken under de snörika vintrarna och takhalmen torkar snabbare efter sommarens kraftiga skyfall.
Efter lunch fortsätter vi till Takayama, där vi övernattar.
Takayama är beläget mitt i det japanska alplandskapet. Dessa delar av Japan var till för bara några årtionden sedan tämligen isolerade under stora delar av året och här lever därför en ålderdomlig hantverkskultur kvar. Under en rundtur besöker vi ett museum med Takayamas främsta skatt, de flera hundra år gamla kortegevagnarna som tas ut under stadens populära festival. Vi gör även ett besök på Takayama Jinya, den enda kvarvarande byggnaden av sitt slag i Japan. Under shogunatets glansdagar administrerades Hida-distriktet från denna byggnad, som snarare är ett slott än ett kontor.
Vi övernattar på ett traditionellt japanskt värdshus – ryokan. Här provar vi på Japans motsvarighet till haute-cuisine, nämligen kayseki ryori. De många smårätterna presenteras mycket estetiskt och förefaller aldrig ta slut.
Dag 9. Snabbtåget Shinkansen till Tokyo.
Innan vi fortsätter mot Tokyo hinner vi besöka den trevliga morgonmarknaden Miyagawa – en utomhusmarknad längs floden med samma namn. Här hittar man allt mellan närodlad frukt och grönsaker till rakbladsvassa samurajsvärd.
Vi lämnar Takayama och fortsätter vår fascinerande rundresa med lokaltåg till storstaden Nagoya. Tågresan, som slingrar sig utmed berg, floder och teodlingar, betraktas av många som en av Japans vackraste.
I Nagoya byter vi tåg till Shinkansen, supersnabbtåget, som tar oss till en av världens största metropoler, Tokyo.
Från tågstationen i Tokyo till hotellet gör vi en kortare panoramatur med buss förbi Kejsarpalatset och det enorma stadshuset.
Kvällen ledig för egna aktiviteter.
Dag 10. Stadsrundtur i Tokyo
Dagens program tar oss fram med hjälp av kommunala transporter.
Tokyo är en gigantisk storstad med många ansikten. Myllrande människoströmmar på väg till och från sina arbetsplatser; motorvägar i flera våningar, men också stora parker där en gammal helgedom kan dölja sig i tystnaden under trädens täta lövverk.
Vi börjar med ett besök på fiskmarknaden Tsukiji med ett myller av trånga gränder. Här säljs förutom färsk fisk även torkat sjögräs eller färdiglagade portioner att äta, produkter till köket som köksknivar och porslin. Vi besöker därefter Hamarikyu-parken, en av Tokyos mest imponerande parker från Edo-perioden.
I Asakusa finns något av det gamla Edos själ. Asakusa var tidigare nöjesområdet nummer ett med sina kabukiteatrar och geishahus. Några av områdets höjdpunkter är Kannon-templet med sin fem våningar höga pagod och Nakamisearkaden med butiker som säljer allt från kimonor till riskakor.
Rundturen avslutas i det välkända Ginza med jättelika varuhus och fantastiskt folkliv. Att flanera på Ginza har sedan 1800-talet varit ett begrepp. Området har fått en renässans och blivit supertrendigt för japaner med köpkraft. Här finns bland annat Nissans och Sonys högkvarter.
Dag 11. Ledig dag
Idag bestämmer var och en vad de vill göra. "Intet nytt under solen", kan man få höra ibland, men det gäller nog inte Tokyo. Denna stad rymmer flera universum och det är omöjligt att lära känna denna kontrastfyllda megametropol på några dagar. Men låt oss rekommendera några möjligheter för de som inte riktigt bestämt sig.
En av Tokyos stora attraktioner är det Uenoparken. Här finns flera viktiga museer, inte minst Nationalmuseet. Det Kejserliga palatset, omgivet av mäktiga vallgravar är väl värt ett besök liksom Meji-helgedomen som uppfördes till minne av kejsar Meji.
På våren finns chansen att få se den så populära körsbärsblomningen. För de teknikintresserade är det stadsdelen Akibara som gäller. Längs huvudgatan Chuo-dori finns det mesta och det senaste inom elektronik och digital teknik.
Det unga och trendiga Tokyo är Shibuya, som erbjuder bra shopping och ett sent nattliv. TEMAs reseledare har många fler tips.
Dag 12. Hemresa och ankomst till Skandinavien
Återresan till Europa från Tokyo-Narita International. På kvällen samma dag är vi hemma i Skandinavien igen.