Japan – från Tokyo till Hiroshimaen resa genom Solens rike

I Japan vårdas traditionerna i tempel, zen-trädgårdar och tehus. Samtidigt skapar nationen de hetaste nya trenderna inom mode, design och elektronik. Vår rundresa i Japan visar landets alla ansikten, från modernt storstadsmyller till meditativa alplandskap och anrika kejsarstäder. Från Tokyo färdas vi över bergen till det vördnadsbjudande Kanazawa och sedan vidare till Kyoto, Hiroshima och Osaka.

RESFAKTA

Länder: Japan

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 15-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Kanazawa med sitt geishadistrikt
 • Shoguns borg Nijo i Kyoto
 • Snabbtåget Shinkansen
 • Miyajima-ön
 • Världsarvet Shirakawa-go

Dagsprogram
2021-2022

Dag 1. Avresa mot Solens rike
Dags för avresa till Solens rike! Flyg till Tokyo.


Dag 2. Tokyo
Ankomst till Tokyo på förmiddagen. Vi tar bussen in till stadsdelen Shinjuku och området kring Tokyos nya stadshus där vi stannar för lunch och därefter besöker observatoriet i Kenzo Tanges futuristiska stadshus. Byggnaden har liknats vid en blandning av en gotisk katedral och ett datachip. Härifrån styrs och administreras Tokyo. Vid klart väder är utsikten över Tokyos Manhattan fantastisk härifrån. Shinjukuområdet inspirerade regissören Ridley Scott till filmer som Black Rain och Bladerunner. Rummen på hotellet är tillgängliga efter klockan 14.00 och vi beräknar nå hotellet på eftermiddagen.


Dag 3. Stadsrundtur i Tokyo
Dagens program tar oss fram med hjälp av kommunala transporter. Tokyo är en gigantisk storstad med många ansikten. Myllrande människoströmmar på väg till och från sina arbetsplatser; motorvägar i flera våningar, men också stora parker där en gammal helgedom kan dölja sig i tystnaden under trädens täta lövverk. Vi börjar med ett besök på fiskmarknaden Tsukiji med ett myller av trånga gränder. Här säljs förutom färsk fisk även torkad sjögräs eller färdiglagade portioner att äta, produkter till köket som köksknivar och porslin. Vi besöker därefter Hamarikyu-parken, en av Tokyos mest imponerande parker från Edo-perioden. I Asakusa finns något av det gamla Edos själ. Asakusa var tidigare nöjesområdet nummer ett med sina kabukiteatrar och geishahus. Några av områdets höjdpunkter är Kannon-templet med sin fem våningar höga pagod och Nakamisearkaden med butiker som säljer allt från kimonor till riskakor. Rundturen avslutas i det välkända Ginza med jättelika varuhus och fantastiskt folkliv. Att flanera på Ginza har sedan 1800-talet varit ett begrepp. Området har fått en renässans och blivit supertrendigt för japaner med köpkraft. Här finns bland annat Nissans och Sonys högkvarter.


Dag 4. Ledig dag
Idag bestämmer var och en vad de vill göra. "Intet nytt under solen", kan man få höra ibland, men det gäller nog inte Tokyo. Denna stad rymmer flera universum och det är omöjligt att lära känna denna kontrastfyllda megametropol på några dagar. Men låt oss rekommendera några möjligheter för de som inte riktigt bestämt sig. En av Tokyos stora attraktioner är det Uenoparken. Här finns flera viktiga museer, inte minst Nationalmuseet. Det Kejserliga palatset, omgivet av mäktiga vallgravar är väl värt ett besök liksom Meji-helgedomen som uppfördes till minne av kejsar Meji. På våren finns chansen att få se den så populära körsbärsblomningen. För de teknikintresserade är det stadsdelen Akibara som gäller. Längs huvudgatan Chuo-dori finns det mesta och det senaste inom elektronik och digital teknik. Det unga och trendiga Tokyo är Shibuya, som erbjuder bra shopping och ett sent nattliv. TEMAs reseledare har många fler tips.


Dag 5. Åk Shinkansen och bo på ryokan
Med "Shinkansen", det välkända japanska supertåget, går rundresan nu till Nagoya, där vi byter till lokaltåg för att fortsätta mot Takayama. Sträckan är känd som en av Japans vackraste tågresor och vi färdas upp i bergen, utmed floder och teodlingar. Takayama är beläget mitt i det japanska alplandskapet. Dessa delar av Japan var till för bara några årtionden sedan tämligen isolerade under stora delar av året och här lever därför en ålderdomlig hantverkskultur kvar. Under en rundtur besöker vi ett museum med Takayamas främsta skatt, de flera hundra år gamla kortegevagnarna som tas ut under stadens populära festival. Vi gör även ett besök på Takayama Jinya, den enda kvarvarande byggnaden av sitt slag i Japan. Under shogunatets glansdagar administrerades Hida-distriktet från denna byggnad, som snarare är ett slott än ett kontor. Vi övernattar på ett traditionellt japanskt värdshus – ryokan. Här provar vi på Japans motsvarighet till haute-cuisine, nämligen kayseki ryori. De många smårätterna presenteras mycket estetiskt och förefaller aldrig ta slut.

Observera, ta med endast en liten väska för övernattning i Takayama. Det stora bagaget transporteras separat till hotellet i Kyoto.


Dag 6. Sagobyn Shirakawa-go
Idag går färden med buss längs en bitvis mycket vacker väg, ned mot den japanska västkusten. Särskilt om senhösten sprakar naturen av färger. Vi passerar Shirakawa-go, en by med sagoaktig arkitektur. Husens halmtak har en mycket brant vinkel, "gasho-zukari". Det speciella byggnadssättet beror på de ofta mycket snörika vintrarna här uppe i bergstrakterna.

Sent på dagen kommer vi till Kanazawa. Som utflyktsmål på kvällen kan vi rekommendera Kanazawas nya, imponerande stationsbyggnad med en otrolig vattenklocka och en stor japansk port. Som så många japanska tågstationer är byggnaden också ett varuhus, fullpackad med butiker och restauranger.

Observera, ta med endast en liten väska för övernattning i Kanazawa. Det stora bagaget transporteras separat till hotellet i Kyoto.


Dag 7. Samurajer och geishor
Omgiven av rika jordbruksbygder och under framsynt ledarskap av den mycket förmögna familjen Maeda, blev Kanazawa under 1600- till 1800-talen en betydande stad. Kulturen gynnades och här uppfördes ett stort antal påkostade byggnader, av vilka många ännu finns kvar. Nagamachi är ett samurajdistrikt med typiska smala, krokiga gator. Här besöker vi samurajfamiljen Nomuras hus med dess vackra lilla trädgård.

Vid floden Asanogawa finns ett välbevarat historiskt geisha-distrikt. Vi får möjligheten att besöka en "okyia" som fortfarande är i bruk på kvällen och som fungerar som museum under dagen. Vi presenteras här till geishornas vardag. Kanazawas absolut främsta sevärdhet är dock Kenroku-en, en av Japans tre vackraste landskapsparker. Här finns alla de sex egenskaper som anses väsentliga för en fin parkanläggning: vidd, högtidlighet, noggranna arrangemang, svalka (närvaro av vatten), ålder och ett inbjudande utseende. På eftermiddagen fortsätter resan med tåg mot Kyoto. Vid ankomst ligger vårt valda hotell endast 10 minuters promenad från stationen, dit vi går.


Dag 8. Kyoto och Shoguns borg
I Kyoto finns de mest eleganta templen, palatsen och trädgårdarna i hela landet. Här finns också en förfinad kultur och livsstil. Att härstamma från Kyoto anses vara bland det mest nobla i Japan. Kyoto är också systerstad med Paris. Kyoto bombades aldrig under andra världskriget. Staden ansågs tillhöra "världen". Vi besöker borgen Nijo, byggd 1603. Den omges av en vallgrav och kraftiga murverk, men innanför ligger shogunens palats byggt i trä. Palatsets berömda "näktergalsgolv" skulle varna shogunen för potentiella lönnmördare – kroppsvikten aktiverar en mekanism under golvbrädorna som gör att golvet kvittrar. Palatset figurerar flera gånger i tv-serien Shogun. Kinkakuji, den gyllene paviljongen, är nog den mest kända av Kyotos fler än 1 600 tempel. Byggnaden är helt täckt med bladguld och har en dramatisk historia, då den brändes ner av en galen munk för att sedan byggas upp igen.

Ryoanji är ett annat av stadens världsarv. Den torra zenträdgården är något av en gåta med sina 15 stenar, krattat grus och omgivande lermur.

Ett besök i helgedomen Fushimi Inari avslutar dagen. Här tillbes fruktbarhetsguden Inari och hans sändebud-rävarna. Under århundradena har människor donerat pengar till shinto-portar som byggts samman till en otrolig korridor med 10 000 oranga toriportar upp på berget! Korridoren är känd från En Geishas Memoarer och är en av de mest populära sevärdheterna i hela Japan.


Dag 9. Ledig dag i Kyoto
Dagen är fri för att på egen hand uppleva Kyoto, som är en stad med mycket att erbjuda. För tips om vad som kan upplevas står vår TEMA-reseledare till förfogande.


Dag 10. Hiroshima och Miyajima

Morgonpromenad till järnvägsstationen då vi reser med snabbtåget till Hiroshima. Kl 08.15 den sjätte augusti 1945 stannade klockorna i Hiroshima. Stora delar av staden utplånades av en atombomb och namnet Hiroshima etsades för evigt in i alla människors sinnen.

Vi besöker naturligtvis Fredsparken liksom museet med bilder och föremål som minner om den fruktansvärda förstörelsen. Industrihallens ruin och dess kupol står kvar som en symbol över krigets alla fasor.

På eftermiddagen gör vi en utflykt till Miyajima-ön och Itsukushima-templet. Den stora, röda torii-portalen har blivit en välkänd symbol för Japan (för tillfället dock under renovering). Hela tempelanläggningen har ett stort skönhetsvärde och tycks flyta på havsytan.

Observera, ta med endast en liten väska för övernattning i Hiroshima. Det stora bagaget transporteras separat till hotellet i Osaka.


Dag 11. Osaka
Även i Hiroshima ligger vårt valda hotell på promenadavstånd till stationen. På morgonen fortsätter vi vidare till Japans tredje stad, Osaka. Med kommunala medel tar vi oss in till centrala delarna och upplever den pulserande Dotonborigatan med alla restauranger och neonskyltar, innan vi checkar in på hotellet under eftermiddagen.


Dag 12. Hemresa och ankomst till Skandinavien
Återresan till Europa startar från Osakas flygplats Kansai, som är belägen på en konstgjord ö. På kvällen samma dag är vi hemma i Skandinavien igen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 4 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa från Skandinavien.

Dag 2
Ankomst till Tokyo. Tokyos nya stadshus. Tre övernattningar på hotell i Tokyo. Lunch ingår.

Dag 3
I Tokyo. Stadsrundtur med Tsukiji fiskmarknad, Asakusa m m. Frukost ingår.

Dag 4
Ledig dag i Tokyo. Frukost ingår.

Dag 5
Tokyo – Nagoya – Takayama. Tågresa. Frukostbuffé samt middag ingår. Rundtur i Takayama. En övernattning på Ryokan-hotell i Takayama.

Dag 6
Takayama – Shirakawago – Kanazawa. Bussresa. 15 mil. Frukost samt lunch ingår. En övernattning på hotell i Kanazawa.

Dag 7
Besök i Kanazawa med Nagamachi och Nomuras residens. Kanazawa – Kyoto. Tågresa. Frukostbuffé ingår. Tre övernattningar på hotell i Kyoto.

Dag 8
I Kyoto med stadsrudtur till Nijo, Kinkakuji och Ryoanji. Frukostbuffé och lunch ingår.

Dag 9
Ledig dag för att uppleva Kyoto på egen hand. Frukostbuffé ingår.

Dag 10
Kyoto – Hiroshima. Tågresa. Besök vid Fredsparken. Frukostbuffé och lunch ingår. En övernattning på hotell i Hiroshima.

Dag 11
Utflykt till Miyajima och Itsukushima-templet. Hiroshima – Osaka. Tågresa. Frukostbuffé och middag ingår. En övernattning på hotell i Osaka.

Dag 12
Avresa med flyg från Osaka. Frukostbuffé ingår. Ankomst till Skandinavien.

Japan

Folkmängd 127 miljoner
Landets yta 377 835 km²
Valuta Yen
Religion 54 % är shintoister, 40 % buddhister, 0,7 % kristna och 4,7 % uppger andra trostillhörigheter, exempelvis shamanism. (officiella siffror)
Språk Japanska
Statsskick Konstitutionell monarki

Dagsprogram
11 november 2022

Rundresa med start i Osaka.

Dag 1. Avresa mot Solens rike
Dags för avresa till Solens rike! Flyg till Osaka.


Dag 2. Ankomst till Osaka
Vi landar tidig förmiddag på Kansai International i Osaka. Efter pass- och tullformaliteter väntar en kortare transfer till hotellet inne i centrala Osaka. Fram till incheckningen klockan 15:00 har du möjlighet att på egen hand utforska de fascinerande historiska kvarteren Dotonbori, idag mest känt för sin överdådiga matkultur.

Det finns ett japanskt ord Kuidaore (Ät tills du stupar)) som ursprungligen kommer från ett ordspråk som handlar om att ruinera sig på bästa sätt: ”Spendera (läs slösa upp) dina pengar på mode i Kyoto och på mat i Osaka”, och när det gäller Osaka så vet alla japaner och internationella matälskare att det är just här i Dotonbori man kan äta ihjäl sig. Idag är det en av Japans mest kända matkvarter. Utbudet är enormt.

Efter incheckning är vi lediga fram till den gemensamma middagen.

Inför morgondagen packar vi om bagaget. Nästa natt tillbringar vi i Hiroshima och packar ett mindre bagage för tiden fram till Kyoto. Med andra ord för det du behöver för ett dygn.

Övrigt bagage transporteras till hotellet i Kyoto, där vi kommer att  övernatta i tre nätter.


Dag 3. Osaka – Hiroshima
Transfer till järnvägsstationen där vi tar ett JR superexpresståg till Hiroshima.

Kvart över åtta på morgonen den sjätte augusti 1945 stannade klockorna i Hiroshima. Stora delar av staden utplånades av en atombomb och namnet Hiroshima etsades för evigt in i alla människors sinnen.

Vi besöker Fredsparken liksom museet med bilder och föremål som minner om den fruktansvärda förstörelsen. Ruinen av industrihallen och dess kupol står kvar som en symbol över krigets alla fasor.

På eftermiddagen gör vi en utflykt till Miyajima-ön och Itsukushima-templet. Den stora, röda torii-portalen har blivit en välkänd symbol för Japan. Hela tempelanläggningen har ett stort skönhetsvärde och tycks flyta på havsytan.

Kvällen ledig för egna aktiviteter.


Dag 4. Hiroshima – Kyoto
Från Hiroshima till Kyoto reser vi med tåg, JR superexpress.

Framme i den gamla huvudstaden Kyoto väntar ett digert program. Här finns de mest eleganta templen, palatsen och trädgårdarna i hela landet. Här finns också en förfinad kultur och livsstil. Att härstamma från Kyoto anses vara bland det mest nobla i Japan. Kyoto är också systerstad med Paris.

Kyoto bombades aldrig under andra världskriget. Staden ansågs tillhöra "världen".

Vi besöker borgen Nijo, byggd 1603. Den omges av en vallgrav och kraftiga murverk, men innanför ligger shogunens palats byggt i trä. Palatsets berömda "näktergalsgolv" skulle varna shogunen för potentiella lönnmördare – kroppsvikten aktiverar en mekanism under golvbrädorna som gör att golvet kvittrar. Palatset figurerar flera gånger i tv-serien Shogun.

Kinkakuji, den gyllene paviljongen, är nog den mest kända av Kyotos fler än 1 600 tempel. Byggnaden är helt täckt med bladguld och har en dramatisk historia, då den brändes ner av en galen munk för att sedan byggas upp igen.

Ryoanji är ett annat av stadens världsarv. Den torra zenträdgården är något av en gåta med sina 15 stenar, krattat grus och omgivande lermur.

Ett besök i helgedomen Fushimi Inari avslutar dagen. Här tillbes fruktbarhetsguden Inari och hans sändebud-rävarna. Under århundradena har människor donerat pengar till shinto-portar som byggts samman till en otrolig korridor med 10 000 brandgula toriportar upp på berget! Korridoren är känd från En Geishas Memoarer och är en av de mest populära sevärdheterna i hela Japan.


Dag 5. Ledig dag i Kyoto
Dagen är fri för att på egen hand uppleva Kyoto, som är en stad med mycket att erbjuda. För tips om vad som kan upplevas står vår TEMA-reseledare till förfogande.


Dag 6. Kyoto
Fri dag för egna strövtåg.

Inför morgondagens resa till Kanazawa packar vi lättare bagage för två övernattningar. ”Stora” bagaget körs till hotellet i Tokyo.


Dag 7. Samurajer och geishor
Till stationen i Kyoto är det en kort promenad till fots. Härifrån tar vi tåget till nästa intressanta stad, Kanazawa.

Omgiven av rika jordbruksbygder och under framsynt ledarskap av den mycket förmögna familjen Maeda, blev Kanazawa under 1600- till 1800-talen en betydande stad. Kulturen gynnades och här uppfördes ett stort antal påkostade byggnader, av vilka många ännu finns kvar.

Nagamachi är ett samurajdistrikt med typiska smala, krokiga gator. Här besöker vi samurajfamiljen Nomuras hus med dess vackra trädgård.

Vid floden Asanogawa finns ett välbevarat historiskt geisha-distrikt. Vi får möjligheten att besöka en "okyia" som fortfarande är i bruk på kvällen och som fungerar som museum under dagen. Vi presenteras här till geishornas vardag. Kanazawas absolut främsta sevärdhet är dock Kenroku-en, en av Japans tre vackraste landskapsparker. Här finns alla de sex egenskaper som anses väsentliga för en fin parkanläggning: vidd, högtidlighet, noggranna arrangemang, svalka (närvaro av vatten), ålder och ett inbjudande utseende.


Dag 8. Sagobyn Shirakawa-go och en natt på ryokan
Idag går färden med buss längs en bitvis mycket vacker väg, från den japanska västkusten upp till Takayama. Särskilt om senhösten sprakar naturen av färger.

Vi gör ett längre stopp i bergsbyn Shirakawa-go, en by med sagoaktig arkitektur som också är ett av Japans Världsarv.

Husens halmtak har en mycket brant vinkel, "gasho-zukari". Det speciella byggnadssättet gör att man lättare får bort snön när den ligger tjock på taken under de snörika vintrarna och takhalmen torkar snabbare efter sommarens kraftiga skyfall.

Efter lunch fortsätter vi till Takayama, där vi övernattar.

Takayama är beläget mitt i det japanska alplandskapet. Dessa delar av Japan var till för bara några årtionden sedan tämligen isolerade under stora delar av året och här lever därför en ålderdomlig hantverkskultur kvar. Under en rundtur besöker vi ett museum med Takayamas främsta skatt, de flera hundra år gamla kortegevagnarna som tas ut under stadens populära festival. Vi gör även ett besök på Takayama Jinya, den enda kvarvarande byggnaden av sitt slag i Japan. Under shogunatets glansdagar administrerades Hida-distriktet från denna byggnad, som snarare är ett slott än ett kontor.

Vi övernattar på ett traditionellt japanskt värdshus – ryokan. Här provar vi på Japans motsvarighet till haute-cuisine, nämligen kayseki ryori. De många smårätterna presenteras mycket estetiskt och förefaller aldrig ta slut.


Dag 9. Snabbtåget Shinkansen till Tokyo.
Innan vi fortsätter mot Tokyo hinner vi besöka den trevliga morgonmarknaden Miyagawa – en utomhusmarknad längs floden med samma namn. Här hittar man allt mellan närodlad frukt och grönsaker till rakbladsvassa samurajsvärd.

Vi lämnar Takayama och fortsätter vår fascinerande rundresa med lokaltåg till storstaden Nagoya. Tågresan, som slingrar sig utmed berg, floder och teodlingar,  betraktas av många som en av Japans vackraste.

I Nagoya byter vi tåg till Shinkansen, supersnabbtåget, som tar oss till en av världens största metropoler, Tokyo.

Från tågstationen i Tokyo till hotellet gör vi en kortare panoramatur med buss förbi Kejsarpalatset och det enorma stadshuset.

Kvällen ledig för egna aktiviteter.


Dag 10. Stadsrundtur i Tokyo
Dagens program tar oss fram med hjälp av kommunala transporter.

Tokyo är en gigantisk storstad med många ansikten. Myllrande människoströmmar på väg till och från sina arbetsplatser; motorvägar i flera våningar, men också stora parker där en gammal helgedom kan dölja sig i tystnaden under trädens täta lövverk.

Vi börjar med ett besök på fiskmarknaden Tsukiji med ett myller av trånga gränder. Här säljs förutom färsk fisk även torkat sjögräs eller färdiglagade portioner att äta, produkter till köket som köksknivar och porslin. Vi besöker därefter Hamarikyu-parken, en av Tokyos mest imponerande parker från Edo-perioden.

I Asakusa finns något av det gamla Edos själ. Asakusa var tidigare nöjesområdet nummer ett med sina kabukiteatrar och geishahus. Några av områdets höjdpunkter är Kannon-templet med sin fem våningar höga pagod och Nakamisearkaden med butiker som säljer allt från kimonor till riskakor.

Rundturen avslutas i det välkända Ginza med jättelika varuhus och fantastiskt folkliv. Att flanera på Ginza har sedan 1800-talet varit ett begrepp. Området har fått en renässans och blivit supertrendigt för japaner med köpkraft. Här finns bland annat Nissans och Sonys högkvarter.


Dag 11. Ledig dag
Idag bestämmer var och en vad de vill göra. "Intet nytt under solen", kan man få höra ibland, men det gäller nog inte Tokyo. Denna stad rymmer flera universum och det är omöjligt att lära känna denna kontrastfyllda megametropol på några dagar. Men låt oss rekommendera några möjligheter för de som inte riktigt bestämt sig.

En av Tokyos stora attraktioner är det Uenoparken. Här finns flera viktiga museer, inte minst Nationalmuseet. Det Kejserliga palatset, omgivet av mäktiga vallgravar är väl värt ett besök liksom Meji-helgedomen som uppfördes till minne av kejsar Meji.

På våren finns chansen att få se den så populära körsbärsblomningen. För de teknikintresserade är det stadsdelen Akibara som gäller. Längs huvudgatan Chuo-dori finns det mesta och det senaste inom elektronik och digital teknik.

Det unga och trendiga Tokyo är Shibuya, som erbjuder bra shopping och ett sent nattliv. TEMAs reseledare har många fler tips.


Dag 12. Hemresa och ankomst till Skandinavien
Återresan till Europa från Tokyo-Narita International. På kvällen samma dag är vi hemma i Skandinavien igen.


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 4 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Avresa från Skandinavien.

Dag 2
Ankomst till Osaka. Transfer till hotellet. Middag ingår. En övernattning på hotell i Osaka.

Dag 3
Osaka – Hiroshima– Miyajima – Hiroshima. Stadstur i Hiroshima och utflykt till Miyajima. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Hiroshima.

Dag 4
Hiroshima – Kyoto. Besök av Fredsparken. Tågresa till Kyoto. Frukost och lunch ingår. Tre övernattningar på hotell i Kyoto.

Dag 5
Ledig dag med förslag på extrautflykter. Frukost ingår.

Dag 6
Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 7
Kyoto – Kanazawa. Tågresa. Besöker Nagamachi och samurajresidenset Nomura. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Kanazawa.

Dag 8
Kanazawa – Shirakawago – Takayama. Bussresa 150 km. Frukost, lunch och japansk festmiddag ingår. En övernattning på ryokan, japanskt värdshus.

Dag 9
Takayama – Nagoya – Tokyo. Tågresa till Tokyo. Från Nagoya med snabbtåget, Shinkansen. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotell i Tokyo.

Dag 10.
Heldagstur i Tokyo. Frukost och lunch ingår.

Dag 11
Stadsrundtur fortsättning. Frukost ingår.

Dag 12
Transfer och flyg. Ankomst till Skandinavien. Frukost ingår.

Japan

Folkmängd 127 miljoner
Landets yta 377 835 km²
Valuta Yen
Religion 54 % är shintoister, 40 % buddhister, 0,7 % kristna och 4,7 % uppger andra trostillhörigheter, exempelvis shamanism. (officiella siffror)
Språk Japanska
Statsskick Konstitutionell monarki

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien–Tokyo och åter från Osaka; buss och tågresor i Japan enligt programmet, del i dubbelrum, måltider enligt program, inträden och utflykter om inget annat anges samt TEMA-reseledare.


OBS

Avresan 11 november 2022 går i omvänd ordning med start i Osaka och hemresa från Tokyo. Se programmet 2022-11-11!

Dricks
Dricks i Japan förekommer sällan och generellt förväntas du inte betala något extra vid exempelvis ett restaurangbesök. Det är däremot vanligt att ge dricks till chaufförer och lokalguider. Vi rekommenderar därför att du tar med dig en summa av 2 000 yen per person som samlas in av TEMA:s reseledare under resans första dag. Reseledaren ansvarar sedan för att all dricks portioneras ut till de berörda.

Hotellen

Alternativa hotell kan förekomma på vissa avresor.

Valuta
Yen (JPY). Betal- och kreditkort gäller på många platser men kan inte alltid tas för givet. Bankomater finns på 7-eleven och Citibank för uttag. Vill du växla kontanter så fungerar US-dollar eller euro bäst.

Du betalar själv för måltidsdrycker (öl, vin, mineralvatten eller kanske sake) samt för de måltider som inte ingår enligt dagsprogrammet. Det finns alla möjligheter att inta dessa till låg kostnad på mindre restauranger, dit japanerna själva går.

När du beräknar reskasan, tänk även på att Japan är ett eldorado för den shoppingintresserade: kameror, elektronik, kläder, antikviteter, klockor, lackarbeten, dockor, pärlor, samurajsvärd, kimonor med mera.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat
Klimatet varierar väsentligt från det snörika Hokkaido i norr till de sydliga delarnas närmast subtropiska väderleksförhållanden. Likaså innebär höjden över havet betydande temperaturskillnader. Det faller rikligt med nederbörd under en stor del av året.

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
På sommaren och tidiga hösten gäller lätta och svala bomullskläder under res- och utflyktsdagarna. För de sena höstresorna kan en kappa eller rock vara bra att ha. Tag för säkerhets skull med ett ylleplagg för besök i bergstrakterna under vår och höst. Ta även med dig ett paraply eller ett lättare regnplagg.

Observera
Eluttagen i Japan är av typ A eller typ B. Typ A har två platta hål, typ B har samma två hål som A plus ett extra hål för jord. A-kontakten fungerar i både A och B, medan B-kontakten fungerar bara i ett B uttag. A-kontakten är den vanligaste varianten. Det är samma typ av el-kontakt och uttag som man använder i USA.

De flesta hotell lånar ut adaptrar, men räkna inte med att alla hotell har dem tillgängliga. Ta därför med en egen för att vara säker. Dessutom kan det vara bra att ta med sig en grenkontakt om man har mycket elektronik.Kontrollera för säkerhets skull att dina "apparater" tål 100V.

Hotellet i Takayama är ett traditionellt japanskt så kallat Ryokan, en annorlunda upplevelse. Middag och frukost intas sittande på golvet och sängarna består av bäddmadrasser på golvet. Eventuellt intas även fler måltider sittandes på golvet.

För övernattningen i de japanska alperna Dag 5 och 6 liksom övernattningen i Hiroshima dag 10 ber vi er att ta med en lättpackad, hopvikbar övernattningsväska (kan också inhandlas under resans gång), eftersom ditt huvudbagage transporteras direkt till Kyoto respektive Osaka.

Hotell/boende

Kommentarer

Avresan 11 november 2022, som startar i Osaka och avslutas i Tokyo, har alternativa hotell i Kyoto och Kanazawa. Här är hotellistan:


12 nov. Hotel Nikko, Osaka

13 nov. The Royal Park Hotel Hiroshima Riverside, Hiroshima

14 - 16 nov. Rihga Gran Kyoto, Kyoto

17 nov. Hotel Kanazawa, Kanazawa

18 nov. Hoshokaku Hotel., Takayama

19 - 21 nov. Hotel Monterey Hanzoman, Tokyo

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-10-31 12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Göteborg 48 650 SEK Förfrågan
2022-10-31 12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Köpenhamn 48 650 SEK Förfrågan
2022-10-31 12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Stockholm 48 650 SEK 3 platser kvar Boka
2022-11-11 12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Köpenhamn 51 090 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-11-11 12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Stockholm 48 590 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-03-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Zürich
2023-03-21
09:35
2023-03-21
11:30
Swiss International Air Lines, 1267
Zürich
Tokyo
2023-03-21
13:00
2023-03-22
08:30
Swiss International Air Lines, 160
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Osaka
Munich
2023-04-01
09:30
2023-04-01
14:20
Lufthansa, 743
Munich
Copenhagen
2023-04-01
17:20
2023-04-01
18:50
Lufthansa, 2442
12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Köpenhamn 52 350 SEK 6 platser kvar Boka
2023-03-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Zürich
2023-03-21
08:50
2023-03-21
11:15
Swiss International Air Lines, 1249
Zürich
Tokyo
2023-03-21
13:00
2023-03-22
08:30
Swiss International Air Lines, 160
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Osaka
Munich
2023-04-01
09:30
2023-04-01
14:20
Lufthansa, 743
Munich
Stockholm
2023-04-01
15:30
2023-04-01
17:40
Lufthansa, 2418
12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Stockholm 52 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-03-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Zürich
2023-03-21
09:00
2023-03-21
11:00
Swiss International Air Lines, 1227
Zürich
Tokyo
2023-03-21
13:00
2023-03-22
08:30
Swiss International Air Lines, 160
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Osaka
Munich
2023-04-01
09:30
2023-04-01
14:20
Lufthansa, 743
Munich
Gothenburg
2023-04-01
16:15
2023-04-01
18:05
Lufthansa, 2430
12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Göteborg 52 350 SEK Förfrågan
2023-03-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2023-03-28
11:50
2023-03-28
13:15
K L M, 1128
Amsterdam
Tokyo
2023-03-28
14:40
2023-03-29
08:40
K L M, 861
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Osaka
Amsterdam
2023-04-08
10:25
2023-04-08
15:00
K L M, 868
Amsterdam
Copenhagen
2023-04-08
17:00
2023-04-08
18:20
K L M, 1133
12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Köpenhamn 49 490 SEK 6 platser kvar Boka
2023-03-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2023-03-28
11:30
2023-03-28
13:35
K L M, 1108
Amsterdam
Tokyo
2023-03-28
14:40
2023-03-29
08:40
K L M, 861
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Osaka
Amsterdam
2023-04-08
10:25
2023-04-08
15:00
K L M, 868
Amsterdam
Stockholm
2023-04-08
17:30
2023-04-08
19:30
K L M, 1117
12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Stockholm 50 290 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-03-28 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2023-03-28
12:05
2023-03-28
13:35
K L M, 1156
Amsterdam
Tokyo
2023-03-28
14:40
2023-03-29
08:40
K L M, 861
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Osaka
Amsterdam
2023-04-08
10:25
2023-04-08
15:00
K L M, 868
Amsterdam
Gothenburg
2023-04-08
16:20
2023-04-08
17:45
K L M, 1161
12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Göteborg 49 850 SEK 2 platser kvar Boka
2023-04-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2023-04-04
11:30
2023-04-04
13:35
K L M, 1108
Amsterdam
Tokyo
2023-04-04
14:40
2023-04-05
08:40
K L M, 861
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Osaka
Amsterdam
2023-04-15
10:25
2023-04-15
15:00
K L M, 868
Amsterdam
Stockholm
2023-04-15
17:30
2023-04-15
19:30
K L M, 1117
12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Stockholm 51 550 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-04-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2023-04-04
12:05
2023-04-04
13:35
K L M, 1156
Amsterdam
Tokyo
2023-04-04
14:40
2023-04-05
08:40
K L M, 861
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Osaka
Amsterdam
2023-04-15
10:25
2023-04-15
15:00
K L M, 868
Amsterdam
Gothenburg
2023-04-15
16:20
2023-04-15
17:45
K L M, 1161
12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Göteborg 50 690 SEK 1 platser kvar Boka
2023-04-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2023-04-04
11:50
2023-04-04
13:15
K L M, 1128
Amsterdam
Tokyo
2023-04-04
14:40
2023-04-05
08:40
K L M, 861
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Osaka
Amsterdam
2023-04-15
10:25
2023-04-15
15:00
K L M, 868
Amsterdam
Copenhagen
2023-04-15
17:00
2023-04-15
18:20
K L M, 1133
12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Köpenhamn 49 550 SEK Förfrågan
2023-06-06 12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Stockholm 45 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-06-06 12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Göteborg 45 450 SEK 4 platser kvar Boka
2023-06-06 12 dagar Japan – från Tokyo till Hiroshima Köpenhamn 45 450 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.