Nordiska medborgare behöver inget visum för vistelse upp till 90 dagar.
Observera att de flesta länder kräver att passet är giltigt i minst sex månader efter inresa.
I Japan vårdas traditionerna i tempel, zen-trädgårdar och tehus. Samtidigt är nationen banbrytande inom mode, design och elektronik. Vår rundresa i Japan visar landets alla ansikten, från modernt storstadsmyller till meditativa alplandskap och anrika kejsarstäder. Från Tokyo färdas vi över de japanska alperna till det vördnadsbjudande Kanazawa och sedan vidare till Kyoto, Hiroshima och kosmopolitiska Osaka där vi bor precis vid Dotonborigatan.
Länder: Japan
Typ av resa: Rundresa
Reslängd: 12 dagar
Gruppstorlek: 15-26 personer
Visum krävs: Nej
Dag 1. Avresa mot Solens rike
Dags för avresa till Solens rike! Flyg till Tokyo.(Glöm inte adaptern typ A dvs samma som i USA)
Dag 2. Tokyo
Ankomst till Tokyo på förmiddagen. Vi tar bussen in till stadsdelen Shinjuku och området kring Tokyos nya stadshus där vi stannar för lunch och därefter besöker observatoriet i Kenzo Tanges futuristiska stadshus. Byggnaden har liknats vid en blandning av en gotisk katedral och ett datachip. Härifrån styrs och administreras Tokyo. Vid klart väder är utsikten över Tokyos Manhattan fantastisk härifrån. Shinjukuområdet inspirerade regissören Ridley Scott till filmer som Black Rain och Bladerunner. På grund av varierande ankomsttider så kan ibland lunchen under ankomstdagen istället ersättas av en middag. 3 nätter i Tokyo.
Dag 3. Stadsrundtur i Tokyo
Under dagens program tar vi oss fram med hjälp av kommunala transporter och till fots. Tokyo är en gigantisk storstad med många ansikten. Myllrande mänskoströmmar på väg till och från sina arbetsplatser; motorvägar i flera våningar, men också stora parker där en gammal helgedom kan dölja sig i tystnaden under trädens täta lövverk. Vi börjar med ett besök på fiskmarknaden Tsukiji med ett myller av trånga gränder. Här säljs förutom färsk fisk även torkat sjögräs eller färdiglagade portioner att äta, produkter till köket som köksknivar och porslin. Intill Tsukiji finns det fashionabla Ginza med jättelika varuhus och fantastiskt folkliv. Att flanera på Ginza har sedan 1800-talet varit ett begrepp. Området har fått en renässans och blivit supertrendigt för japaner med köpkraft. Här finns bland annat Nissans och Sonys högkvarter. I Asakusa finns något av det gamla Edos själ. Asakusa var tidigare nöjesområdet nummer ett med sina kabukiteatrar och geishahus. Några av områdets höjdpunkter är Kannon-templet med sin fem våningar höga pagod och Nakamisearkaden med butiker som säljer allt från kimonor till riskakor. (Obs programmets ordning kan variera beroende på vilket hotell vi bor på).
Dag 4. Ledig dag
Idag bestämmer var och en vad de vill göra. "Intet nytt under solen", kan man få höra ibland, men det gäller nog inte Tokyo. Denna stad rymmer flera universum och det är omöjligt att lära känna denna kontrastfyllda megametropol på några dagar. Men låt oss rekommendera några möjligheter för de som inte riktigt bestämt sig. En av Tokyos stora attraktioner är det Uenoparken. Här finns flera viktiga museer, inte minst Nationalmuseet. Det Kejserliga palatset, omgivet av mäktiga vallgravar är väl värt ett besök liksom Meji-helgedomen som uppfördes till minne av kejsar Meji. På våren finns chansen att få se den så populära körsbärsblomningen då är området runt den kejserliga vallgraven en kavalkad i vitt och rosa. För de teknikintresserade är det stadsdelen Akihabara som gäller. Längs huvudgatan Chuo-dori finns det mesta och det senaste inom elektronik och digital teknik. Det unga och trendiga Tokyo är Shibuya, som erbjuder bra shopping och ett sent nattliv. TEMAs reseledare har många fler tips.
Dag 5. Åk Shinkansen och bo på ryokan
Med Noizomi "Shinkansen", det välkända japanska supertåget, går rundresan nu till Nagoya, Toyotas hemstad. En solig dag har man chansen att se Fujiberget på vägen. I Nagoya byter vi till lokaltåg för att fortsätta mot Takayama. Sträckan är känd som en av Japans vackraste tågresor och vi färdas upp i bergen, utmed floder risfält och teodlingar. Takayama är beläget mitt i det japanska alplandskapet. Dessa delar av Japan var till för bara några årtionden sedan tämligen isolerade under stora delar av året och här lever därför en ålderdomlig hantverkskultur kvar. Under en rundtur besöker vi ett museum med Takayamas främsta skatt, de flera hundra år gamla kortegevagnarna som tas ut under stadens populära vår och höstfestivaler. Vi övernattar på ett traditionellt japanskt värdshus – ryokan. Här provar vi på Japans motsvarighet till haute-cuisine, nämligen kayseki ryori. De många smårätterna presenteras mycket estetiskt och förefaller aldrig ta slut. Efter maten kanske du provar spa-avdelningen på ryokan med underbara varma japanska onsen-bad. Läs mer om övernattningen på ryokan här.
Observera, ta med endast en liten väska för övernattning i Takayama. Det stora bagaget transporteras separat till hotellet i Kyoto. Badkläder behövs inte för ryokan.
Dag 6. Sagobyn Shirakawa-go
Vi gör ett besök på Takayama Jinya, den enda kvarvarande byggnaden av sitt slag i Japan. Under shogunatets glansdagar administrerades Hida-distriktet från denna byggnad, som snarare är ett slott än ett kontor.
Idag går färden sedan med buss längs en bitvis mycket vacker väg, ned mot den japanska västkusten. Särskilt om senhösten sprakar naturen av färger. Vi passerar Shirakawa-go, en by med sagoaktig arkitektur. Husens halmtak har en mycket brant vinkel, "gasho-zukari". Det speciella byggnadssättet beror på de ofta mycket snörika vintrarna här uppe i bergstrakterna. Lunch intas i Shirakawa-go eller i Takayama.
Sent på dagen kommer vi till Kanazawa. Som utflyktsmål på kvällen kan vi rekommendera Kanazawas nya, imponerande stationsbyggnad med en otrolig vattenklocka och en stor japansk port. Som så många japanska tågstationer är byggnaden också ett varuhus, fullpackad med butiker och restauranger.
Observera, ta med endast en liten väska för övernattning i Kanazawa. Det stora bagaget transporteras separat till hotellet i Kyoto.
Dag 7. Samurajer och geishor
Omgiven av rika jordbruksbygder och under framsynt ledarskap av den mycket förmögna familjen Maeda, blev Kanazawa under 1600- till 1800-talen en betydande stad. Kulturen gynnades och här uppfördes ett stort antal påkostade byggnader, av vilka många ännu finns kvar. Nagamachi är ett samurajdistrikt med typiska smala, krokiga gator. Här besöker vi samurajfamiljen Nomuras hus med dess vackra lilla trädgård.
Vid floden Asanogawa finns ett välbevarat historiskt geisha-distrikt. Vi får möjligheten att besöka en "okyia" som fortfarande är i bruk på kvällen och som fungerar som museum under dagen. Vi presenteras här till geishornas vardag. Kanazawas absolut främsta sevärdhet är dock Kenroku-en, en av Japans tre vackraste landskapsparker. Här finns alla de sex egenskaper som anses väsentliga för en fin parkanläggning: vidd, högtidlighet, noggranna arrangemang, svalka (närvaro av vatten), ålder och ett inbjudande utseende. På eftermiddagen fortsätter resan med tåg mot Kyoto. Vid ankomst ligger vårt valda hotell en kort promenad från stationen, dit vi går. Tre nätter i Kyoto.
Dag 8. Kyoto och Shoguns borg
I Kyoto finns de mest eleganta templen, palatsen och trädgårdarna i hela landet. Här finns också en förfinad kultur och livsstil. Att härstamma från Kyoto anses vara bland det mest nobla i Japan. Kyoto är också systerstad med Paris. Kyoto bombades aldrig under andra världskriget. Staden ansågs tillhöra "världen". Vi besöker borgen Nijo, byggd 1603. Den omges av en vallgrav och kraftiga murverk, men innanför ligger shogunens palats byggt i trä. Palatsets berömda "näktergalsgolv" skulle varna shogunen för potentiella lönnmördare – kroppsvikten aktiverar en mekanism under golvbrädorna som gör att golvet kvittrar. Palatset figurerar flera gånger i tv-serien Shogun. Kinkakuji, den gyllene paviljongen, är nog den mest kända av Kyotos fler än 1 600 tempel. Byggnaden är helt täckt med bladguld och har en dramatisk historia, då den brändes ner av en galen munk för att sedan byggas upp igen.
Ryoanji är ett annat av stadens världsarv. Den torra zenträdgården är något av en gåta med sina 15 stenar, krattat grus och omgivande mur av lera. Lunch intas under dagen.
Ett besök i helgedomen Fushimi Inari avslutar dagen. Här tillbes fruktbarhetsguden Inari och hans sändebud-rävarna. Under århundradena har människor donerat pengar till shinto-portar som byggts samman till en otrolig korridor med 10 000 orangea toriportar upp på berget! Korridoren är känd från En Geishas Memoarer och är en av de mest populära sevärdheterna i hela Japan.
Dag 9. Ledig dag i Kyoto
Dagen är fri för att på egen hand uppleva Kyoto, som är en stad med mycket att erbjuda. För tips om vad som kan upplevas står vår TEMA-reseledare till förfogande. Vi rekommenderar silverpaviljongen Ginkakuji med närliggande Filosofens promenad.
Morgonpromenad till järnvägsstationen då vi reser med shinkansen till Hiroshima. Klockan 08.15 den sjätte augusti 1945 stannade klockorna i Hiroshima. Stora delar av staden utplånades av en atombomb och namnet Hiroshima etsades för evigt in i alla människors sinnen.
Vi besöker naturligtvis Fredsparken liksom museet med bilder och föremål som minner om den fruktansvärda förstörelsen. Industrihallens ruin och dess kupol står kvar som en symbol över krigets alla fasor. I Hiroshima är den lokala specialiteten okonomiyaki. Givetvis provar vi på dessa mättande japanska crêpes - liknande skapelser.
På eftermiddagen gör vi en utflykt till Miyajima-ön och Itsukushima-templet. Den stora, röda torii-portalen har blivit en välkänd symbol för Japan och en japansk tänkare och filosof kallade den för en av Japans vackraste vyer. Hela tempelanläggningen har ett stort skönhetsvärde och tycks flyta på havsytan i högvatten och man kan nå den till fots vid lågvatten.
Observera, ta med endast en liten väska för övernattning i Hiroshima. Det stora bagaget transporteras separat till hotellet i Osaka.
Dag 11. Osaka
Även i Hiroshima ligger vårt valda hotell på promenadavstånd till stationen. På morgonen fortsätter vi vidare till Japans tredje stad, Osaka. En kort promenad tar oss in till centrala delarna av Osaka där vi upplever Amerika-mura och den pulserande Dotonborigatan med alla restauranger och neonskyltar, innan vi checkar in på hotellet under eftermiddagen. Avskedsmiddag på kvällen.
Dag 12. Hemresa och ankomst till Skandinavien
Återresan till Europa startar från Osakas flygplats Kansai eller Kix som den kallas i folkmun. Flygplatsen är belägen på en konstgjord ö ca 45 minuter från Osaka centrum. Vi på TEMA tackar för den här gången och passar på att tipsa om att numer även finns en resa till Sydkorea. Läs mer om Morgonstillhetens land här.
Dag 1
Avresa från Skandinavien.
Dag 2
Ankomst till Tokyo. Tokyos nya stadshus. Tre övernattningar på hotell i Tokyo. Lunch eller middag ingår.
Dag 3
I Tokyo. Stadsrundtur med Tsukiji fiskmarknad, Asakusa m m. Frukost ingår.
Dag 4
Ledig dag i Tokyo. Frukost ingår.
Dag 5
Tokyo – Nagoya – Takayama. Tågresa. Frukostbuffé samt middag ingår. Rundtur i Takayama. En övernattning på Ryokan-hotell i Takayama.
Dag 6
Takayama – Shirakawago – Kanazawa. Bussresa. 15 mil.Ca 2 tim och 30 minuter. Frukost samt lunch ingår. En övernattning på hotell i Kanazawa.
Dag 7
Besök i Kanazawa med Nagamachi och Nomuras residens. Kanazawa – Kyoto. Tågresa. Frukostbuffé ingår. Tre övernattningar på hotell i Kyoto.
Dag 8
I Kyoto med stadsrudtur till Nijo, Kinkakuji och Ryoanji. Frukostbuffé och lunch ingår.
Dag 9
Ledig dag för att uppleva Kyoto på egen hand. Frukostbuffé ingår.
Dag 10
Kyoto – Hiroshima. Tågresa. Besök vid Fredsparken. Frukostbuffé och lunch ingår. En övernattning på hotell i Hiroshima.
Dag 11
Hiroshima – Osaka. Tågresa. Frukostbuffé och middag ingår. En övernattning på hotell i Osaka.
Dag 12
Avresa med flyg från Osaka. Frukost ingår. Ankomst till Skandinavien.
Dricks
Dricks i Japan förekommer sällan och generellt förväntas du inte betala något extra vid exempelvis ett restaurangbesök. Det är däremot vanligt att ge dricks till chaufförer och lokala guider. Vi rekommenderar därför att du tar med dig en summa av 3 000 yen per person som samlas in av TEMA:s reseledare under resans första dag. Reseledaren ansvarar sedan för att all dricks portioneras ut till de berörda.
Munskydd
I den japanska vardagen visar man respekt och hänsyn. Redan före covidpandemin var munskydd väldigt vanligt. Har man en lättare förkylning sätter man rutinmässigt på sig ett munskydd i Japan.
Hotellen och program
Alternativa hotell kan förekomma på vissa avresor. Programändringar kan behöva göras med kort varsel då flygbolag ibland ändrar sina tidtabeller. TEMA kan dessvärre inte hjälpa till att boka biljetter till museum, tempel eller restauranger under resans egentid. Vi rekommenderar dock att man bokar berömda museum och populära restauranger i mycket god tid i förväg på deras egna hemsidor. Ofta är det fullbokat i flera månader i förväg.
Valuta
Yen (JPY). Betal- och kreditkort gäller nästan överallt men kan inte alltid tas för givet. Bankomater finns på 7-eleven och Citibank för uttag.
Du betalar själv för måltidsdrycker (öl, vin, mineralvatten eller kanske sake) samt för de måltider som inte ingår enligt dagsprogrammet. Det finns alla möjligheter att inta dessa till låg kostnad på mindre restauranger, dit japanerna själva går.
Klimat
Klimatet varierar väsentligt från det snörika Hokkaido i norr till de sydliga delarnas närmast subtropiska väderleksförhållanden. Likaså innebär höjden över havet betydande temperaturskillnader. Det faller rikligt med nederbörd under en stor del av året.
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.
Klädsel
På sommaren och tidiga hösten gäller lätta och svala bomullskläder under res- och utflyktsdagarna. För de sena höstresorna kan en kappa eller rock vara bra att ha. Tag för säkerhets skull med ett ylleplagg för besök i bergstrakterna under vår och höst. Ta även med dig ett paraply eller ett lättare regnplagg.
Observera
Eluttagen i Japan är av typ A .Typ A har två platta hål. Det är samma typ av el-kontakt och uttag som man använder i USA. De flesta hotell lånar ut adaptrar, men räkna inte med att alla hotell har dem tillgängliga. Ta därför med en egen för att vara säker. Ibland finns de att köpa på flygplatsen vid ankomst i Tokyo. Dessutom kan det vara bra att ta med sig en grenkontakt om man har mycket elektronik. Kontrollera för säkerhets skull att dina "apparater" tål 100V.
Hotellet i Takayama är ett traditionellt japanskt så kallat ryokan, en annorlunda och mycket genuin japansk upplevelse. Middag och frukost intas sittande på mindre stolar. Sängarna består av sköna futons/bäddmadrasser på golvet. Det finns en del rum med vanliga sängar. Ställ en förfrågan vid bokningstillfället för att se om "vanliga sängar" kan ordnas vid behov. På ryokan finns underbara mineralbad, detta är varma hälsobad där man badar naken. (separata bad för män och kvinnor). Inga badkläder behövs således.Läs mer om en upplevelse på ryokan här.
För Honshu-ön är våra avresor i slutet av mars och början av april planerade för att försöka tajma in körsbärsblomningen. Den bästa tiden för höstfärger på Honshu är från slutet på oktober och genom november månad.
För övernattningen i de japanska alperna Dag 5 och 6 liksom övernattningen i Hiroshima dag 10 ber vi er att ta med en lättpackad övernattningsväska, eftersom ditt huvudbagage transporteras direkt till Kyoto respektive Osaka. OBS ett bagage per person ingår för bagagetransport.
Stadsrundturen i Tokyo görs med tåg och tunnelbana. Man skall kunna gå flera promenader i omgångar under den dagen. Även i andra städer går vi i behagligt tempo 10-15 minuter till och från stationer och liknande. För tempelbesök och trädgårdsbesök i Kanazawa och Kyoto handlar det om promenader på 30-60 minuter. Annars har vi vår egen buss de flesta av utflyktsdagarna där man också kan lämna tyngre handbagage ombord. Om vissa utflyktsprogram ändå upplevs som för krävande rekommenderas att man själv bokar taxi till hotellet för att ta eventuellt ta sig hem före gruppen. Våra Shinkansresor genomförs med de snabbaste och bästa Nozomitågen. Vi har riktiga platsbokningar och reser inte med Japanese railpass med de mer långsamtgående tågen som stannar på fler stationer. För grupper med färre än 20 deltagare gäller tunnelbana till stationen i Tokyo, och från stationen i Osaka till hotellet.
Ta av dig skorna
En resa i Japan innebär att man tar av sig skorna på flera museum och restauranger. Ta gärna med dig skor som är lätta att ta av och på.
Vid inresa
Se till att skriva ner vilket hotell som är första boendet på rundresan då den informationen efterfrågas på inresedokument i Japan. Dessa papper fylls i på flyget. Om inte flygbolaget delar ut dem ligger de klara vid immigration.
Matvaror
Kött är inte tillåtet att föra in till Japan, inte heller färsk frukt och grönsaker.
Flyg Business
Vi ser ett ökat intresse för att boka business class på våra resor till Japan. Kontakta kontoret direkt på telefon för att undersöka om det är möjligt för den avgång det handlar om.
Trippelrum kan inte bokas på denna resa och antalet singelrum är begränsade.
Fullbokat, jämför gärna med vårt systerbolag Jambo tours som också har en rundresa i Japan. Läs mer om Fascinerande Japan här.
Hotellen i Kyoto kommer att variera under året. För en del resor är det alternativa (likvärdiga) hotell i Tokyo, Kyoto och Hiroshima. Besked skickas separat i så fall.