Nyhet

Sydkorea – morgonstillhetens landdär teknik möter tradition och en spännande samtidskultur

Sydkorea, ett land mellan Japan och Kina, har gått från fattig jordbruksnation till asiatisk framgångssaga på bara femtio år. Från historiska riken som Goguryeo's militära makt till Silla's kulturella blomstring så har Sydkorea också en lång historia. Koreakriget 1950-1953, som avslutades med vapenstillestånd, lämnade landet med en geopolitisk spänning gentemot Nordkorea. Men trots detta har Sydkorea blivit en regional kulturell kraft. K-pop och konst har inte bara definierat landets samtida scen utan även påverkat hela världen. Minns "Gangnam Style". Landets utveckling och moderna kulturella påverkan gör det till en central spelare på den asiatiska kontinenten.

RESFAKTA

Länder: Sydkorea

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 11-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Storstadsliv i Seoul
 • DMZ – demilitariserade zonen mellan Nord och Sydkorea
 • Det koreanska köket
 • Den historiska huvudstaden Gyeongju
 • Den dynamiska smältdegeln Busan

Dagsprogram
2024/2025

Dag 1 Avresa från Skandinavien
I dag börjar resan mot det sevärda Sydkorea.


Dag 2 Ankomst till Seoul
Transfer från flygplatsen till Seoul, Avståndet från Incheon International Airport till centrala Seoul är ungefär 70 kilometer. 

I Seoul bor ca 12 miljoner människor, men räknar man in förstäderna så blir totalsumman cirka 25 miljoner människor för detta metropolis. 

Under bara ett par årtionden har Sydkorea genomgått en imponerande transformation och etablerat sig som en ledande kraft inom film, tv, teater, musik, mode, design och konst. En medveten satsning har gjorts för att bjuda in några av världens främsta arkitekter för att skapa en imponerande konst- och arkitekturscen.

Ett exemplariskt exempel på denna satsning är det märkvärdiga Dongdaemun Design Plaza, designat av den banbrytande arkitekten Zaha Hadid. Platsen är ett arkitektoniskt mästerverk och en central knutpunkt för kreativitet och design i Seoul.

Vidare har kända arkitekter som Rem Koolhaas, Mario Botta och Jean Nouvel deltagit i skapandet av det fantastiska konstmuseet Leeum Samsung. 

Denna imponerande satsning på kulturella landmärken är en reflektion av Sydkoreas konstnärliga och arkitektoniska utveckling och visar också landets strävan att integrera globala influenser och främja en blomstrande kreativ scen. En resa till Korea på 2020 talet är en resa in i framtiden, där konst och design spelar en central roll i att forma nationens identitet och internationella rykte.

I Seoul smälter nyskapande mode, modern arkitektur, innovativ teknologi och en lekfull ungdomskultur samman med rika kulturella traditioner.

På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag i Seoul.

Dag 3 Stadsrundtur i Seoul
Tillsammans tar vi oss förbi det imponerande "Blå huset", känt som Cheong Wa Dae på koreanska. Det Blå huset var Sydkoreas presidentresidens och administrativa huvudkontor från 1948-1922. Byggnaden har en framstående plats i sydkoreansk politik och historia.

Sedan fortsätter vi till det gamla kejsarplatset i Seoul. (*Observera att det är stängt på tisdagar) och National Folk Museum.  Gyeongbok, som har stått majestätiskt här sedan 1395 är en levande vittnesbörd om områdets turbulenta historia över de senaste 600 åren. Palatsets storslagenhet och arkitektoniska skönhet berättar en fascinerande historia om Koreas förflutna.

Under åren har Gyeongbok-palatset drabbats av återkommande japanska invasioner och, ännu mer nyligen, under Koreakriget 1950–53, ödelades stora delar av dess område. Trots dessa prövningar och förödelse har en betydande del av palatset, restaurerats till sin forna glans och framstår idag som det var tänkt från början. Den imponerande återställningen ger oss möjlighet att vandra genom de vackra gårdarna och beundra den traditionella arkitekturen som en gång var hjärtat av det koreanska kejsardömet. En värld av palatsintriger där ämbetsmän kämpade om kejsarens öra och konkubiner konkurrerade i att komma upp i rang.

Vidare utforskar vi det närliggande nationella folklivsmuseet, där vi får en djupare inblick i landets historia från kejsartiden fram till 1910, då Korea ockuperades av Japan. Museet ger oss möjlighet att fördjupa vår förståelse för koreansk kultur och levnadssätt. Efter förmiddagens sightseeing avnjuter vi lunch på en lokal restaurang.


Gwanghwamun torget, beläget i hjärtat av Seoul, Sydkorea, är en historisk och kulturell samlingsplats med bland annat statyn av kung Sejong den store. 
 
Inte långt därifrån ligger Bukchon Hanokbyn, ett charmigt bostadsområde känt för sina välbevarade hanok-hus, som erbjuder besökare en inblick i den traditionella koreanska livsstilen och arkitekturen. 

Konst och antikviteter återfinns på Insadong Antique Street.

Vid eftermiddagens slut återvänder vi till hotellet för att koppla av och övernatta efter en dag fylld med spännande upplevelser och sevärdheter i denna underbara stad.


Dag 4 DMZ gränsen till Nordkorea
Vi beger oss till DMZ (Dorasan Observatory och den tredje tunneln.  (Observera att det är stängt på måndagar) Från Dorasan Observatory får vi en möjlighet att betrakta den koreanska demilitariserade zonen. Under Koreakriget, som bröt ut år 1950, ställdes Nord- och Sydkorea mot varandra i en konflikt som involverade internationell inblandning. Kriget slutade formellt med ett vapenstillestånd år 1953, men något formellt fredsavtal har aldrig undertecknats. Resultatet är att den 38:e breddgraden fungerar som en vapenstilleståndslinje snarare än en officiell gräns, och därmed förblir Nord- och Sydkorea formellt i krig med varandra. Trots denna historiska situation behöver vi dock inte vara oroliga för vår säkerhet under resan, då vi kommer att få noggrann information om riktlinjer och begränsningar som gäller under vårt besök.

Vid Återföreningsbron kommer våra papper att granskas innan vi fortsätter till en av de underjordiska tunnlarna som Nordkorea grävde ut under 1960- och 70-talen. Dessa tunnlar, upptäckta av Sydkorea, utgör en påminnelse om den komplexa politiska situationen på Koreahalvön.

Under vår utflykt kommer vi att fördjupa oss i dessa historiska händelser från Koreakriget. Detta kommer ge oss en djupare förståelse för de pågående spänningarna och det delade intresse som fortfarande präglar förhållandet mellan Nord- och Sydkorea.

Efter vår utflykt smakar vi på lokala delikatesser på en närbelägen restaurang. Sedan fortsätter vår dag med ett besök på War Memorial of Korea, en plats som hyllar landets historia och dess hjältar.

När eftermiddagen närmar sig sitt slut återvänder vi till hotellet för att reflektera över dagens händelser. En dag fylld med spännande utflykter, intressant historia och läckra smaker. 

Dag 5 Traditionell kultur och fästning
Idag beger oss till en koreansk folklivsby, en plats där tradition och kultur flätas samman. Här får vi en inblick i det koreanska vardagslivet genom autentiska byggnader och de traditionella aktiviteter som äger rum här.

Lunch ingår och vi tar oss också till Suwonhwaseong-fortet. Detta  fort, byggt under Joseon-dynastin, omger Suwonstaden.Muren är från slutet av 1700-talet, uppförd under kung Jeongjo:s regeringstid i Joseondynastin för att hedra och skydda hans farfar prins Sados grav. Denna välbevarade fästning är känd för sin avancerade arkitektur och militära innovation, som inkluderar både traditionella och västerländska militära tekniker. Suwonhwaseong  är ett UNESCO-världsarv och anses vara en av de viktigaste kulturella symbolerna i Sydkorea. Vi utforskar dess mäktiga murar.

Efter en dag fylld av kulturella upplevelser och sevärdheter återvänder vi till hotellet för en avkopplande övernattning i Seoul.


Dag 6 Hyandai Goyang Motor, designplaza och marknadsliv
Idag väntar Hyundai Goyang Motor Studio. Här får vi utforska och uppleva den fascinerande världen av Hyundai-motors och deras banbrytande teknologier.

Lunch ingår idag och vi skall dessutom besöka Dongdaemun Design Plaza. Denna moderna och futuristiska byggnad är en kreativ knutpunkt och ett centrum för design och mode. Design Plaza blev färdigställt 2014 och trots flera års försening vid tillkomsten, har det blivit en framträdande symbol för Seoul.

Ingen annan stad har satsat så ambitiöst på att skapa en central plats för design och mode som Seoul. Den imponerande byggnaden täcker hela 85 000 kvadratmeter och rymmer ett designbibliotek, ett modeforum och ett myller av butiker i dess omgivning.

En av de mest framstående arkitekterna bakom Design Plaza var den internationellt erkända Zaha Hadid. Hennes designfilosofi kännetecknas ofta av mjuka och flytande former, och i fallet med Design Plaza hoppades hon att byggnadens unika arkitektoniska drag skulle inspirera Seouls invånare att tänka bortom konventionerna.

Zaha Hadid, var en pionjär inom arkitektur och en av världens mest inflytelserika kvinnliga arkitekter. Hon mottog många priser och erkännanden för sitt banbrytande arbete och efterlämnade en varaktig påverkan på arkitekturvärlden.

Vi tar oss också till Gwangjang Market. Gwangjang-marknaden, med en historia som sträcker sig över mer än 100 år, är idag en av Koreas mest framstående traditionella marknader. Här erbjuds en mångfald av varor, från högkvalitativ silke i metervara och sängkläder till ett överflöd av handgjorda produkter och souvenirer. Särskilt omtyckt bland unga, trendiga koreaner är avdelningen med vintage-kläder - gatans mode.

En höjdpunkt på Gwangjang-marknaden är de många matbodarna som lockar med dofter från nylagade specialiteter. Här kan man avnjuta en kulinarisk resa genom koreansk gatukost och traditionella rätter. 


Dag 7 Dag till eget förfogande i Seoul
Dagen ger möjligheter till att utforska Seoul mer i detalj. Reseledaren och lokalguiden kan tipsa om fler spännande sevärdheter.

Dag 8 Resa vidare mot Busan med KTX snabbtåg
Idag går resan med Sydkoreas snabbtåg till Busan. KTX är ett höghastighetstågsystem som lanserades 2004 och har revolutionerat sättet människor reser i Sydkorea. Tågen kan nå hastigheter upp till 300 km/h, vilket gör dem mycket effektiva för att minska restiden mellan storstäderna. Avståndet mellan Seoul och Busan, två av Sydkoreas största städer, är ungefär 325 kilometer i en rak linje. När man reser med  KTX, kan resan mellan Seoul och Busan ta cirka 2,5 till 3 timmar, beroende på tågets typ och antal stopp.

Busan, belägen vid Sydkoreas sydöstra kust, är en dynamisk och mångsidig stad som kombinerar modern stadsutveckling med rikt kulturellt arv och naturskönhet. Staden har en lång och rik historia. Under Silla-dynastin var staden en viktig hamn för handel med Kina och Japan. Under Goryeo- och Joseon-dynastierna var Busan en betydande handelsstad och en strategisk hamn. Under Koreakriget fungerade staden som bas för FN-trupperna. Efter kriget genomgick Busan och hela Sydkorea ekonomisk återuppbyggnad och industrialisering.

Vi besöker Haedong Yonggungsa-templet och imponeras av dess vackra arkitektur och atmosfär. Det grundades under Goryeo-dynastin år 1376 av munken Naong under kung Gongmin's regeringstid. Templet förstördes under den japanska ockupationen men återuppbyggdes på 1930-talet.


Här finns en staty av Avalokiteshvara (Kwanseum Bosal), gudinnan för barmhärtighet, som tros ge beskydd till de som ber om det. Templet är också populärt under det koreanska nyåret när människor kommer för att se soluppgången som en del av sina nyårsritualer.

Vi beger oss sedan till Haeundae Beach - en perfekt plats att koppla av och ta in den marina atmosfären.

Senare på dagen besöker vi Busan Tower och får utsikten över staden från tornets observatorium. 

Efter dagens utflyktsprogram checkar vi in på hotellet för att vila och koppla av. 

Dag 9 Busans natur och kultur
Vi börjar vår dag med att utforska Gamcheon Cultural Village, där de färgglada husen och konstverken skapar en livlig atmosfär. Vi vandrar genom de smala gränderna och tar in den kreativa energin som präglar området. Gamcheon var ursprungligen en fattig bosättning under Koreakriget. Under 2009 genomfördes ett konstprojekt för att omvandla området till en kulturell by, och sedan dess har det blivit en av Busans mest populära turistattraktioner.

Därefter beger vi oss till Igidaeklippan för att njuta av den naturliga skönheten och de imponerande kustvyerna. Klipporna erbjuder en spektakulär utsikt över havet.

Under dagen ingår lunch.

Efter lunchen avslutar vi dagen med att besöka Oryukdo Skywalk, där vi kan promenera över glasgångar och uppleva en hisnande panoramautsikt över havet och de omgivande öarna. Det blir en minnesvärd avslutning på vår upplevelserika dag i Busan.

Dag 10 Till Gyeongju 90 km
Resan från Busan till Gyeongju med buss tar vanligtvis ungefär 1,5 till 2 timmar, beroende på trafik och vägförhållanden.

Gyeongju, även känd som ett "Museum utan murar" är Koreas historiska skattkammare. Gyeongju, en stad med över tvåtusen års historia, var huvudstaden i det mäktiga Silla-riket under Silla-dynastin. Under denna period blomstrade staden som ett politiskt, ekonomiskt och kulturellt centrum. Silla, som varade från 57 f.Kr. till 935 e.Kr., är idag en av Sydkoreas mest historiskt betydelsefulla städer, rik på kulturella skatter och arkeologiska platser. Staden är hem för Bulguksa-templet och Seokguram-grottan, båda UNESCO-världsarvslistade platser som vittnar om den sofistikerade buddhistiska konsten och arkitekturen under Silla-perioden. Gyeongju bevarar också det stora gravfältet Daereungwon, där de imponerande kungliga gravhögarna ger en unik inblick i det antika Sillas begravningspraxis och ceremonier.

Vår resa fortsätter till Cheomseongdae, en av världens äldsta astronomiska observatorierna, och sedan vidare till Anapjidammen, en vacker damm omgiven av historiska byggnader och trädgårdar.

Efter en dag full av kulturella upplevelser återvänder vi till hotellet i Busan

Dag 11 Egentid i Busan
Dag till eget förfogande i Busan. TEMAs reseledare har fler tips för den lediga dagen.

Dag 12 Tillbaka till Seoul
Vi inleder dagen med att ta ett snabbtåg till Seoul, en bekväm och effektiv resa till huvudstaden. Vår första destination är Gangnam Street, där vi utforskar de trendiga butikerna och kaféerna längs med gatan. Här kan vi fånga upp den moderna atmosfären och uppleva lokala trender. "Gangnam Style" är  också en K-pop-singel av den sydkoreanska musikern PSY, lanserad i juli 2012 som del av hans sjätte studioalbum. Låten och framför allt dess musikvideo blev en global sensation och viral hit på internet, känd för sin energiska musik, ikoniska dansrörelser ("hästdansen"), och humoristiska inslag. "Gangnam Style" refererar just till Gangnam-distriktet i Seoul, som är känt för sin lyx, affärsmässighet och trendiga livsstil, och låten kritiserar på ett lekfullt sätt människors strävan efter yta och status.

Musikvideon till "Gangnam Style" blev den första videon på YouTube att nå en miljard visningar och satte flera andra rekord på plattformen. Dess omedelbara och överväldigande popularitet bidrog till att sprida koreansk popkultur (K-pop) globalt och markerade en milstolpe för hur sociala medier kan göra musik och videor till globala fenomen över natten. PSY:s "Gangnam Style" har sedan dess varit ett kulturellt fenomen och en viktig del i historien om global popkultur. 

En lunch serveras under dagen.

Vi söker oss också till COEX Byulmadangbiblioteket även känt som Starfieldbibliotektet. Detta bibliotek är berömt för sin öppna och luftiga design, som innefattar en imponerande tvåvåningsbokhylla som sträcker sig upp till taket och innehåller över 50 000 böcker och tidskrifter.

Vår resa fortsätter till Lotte World Tower, en av de mest framstående landmärkena i Seoul. Skyskrapan erbjuder en fantastisk utsikt över staden från observationsplatsen.

Med sina 123 våningar och en höjd på 555 meter är det en av världens högsta byggnader. Tornet invigdes officiellt den 3 april 2017 och är en del av ett större komplex som innehåller köpcentrum, lyxhotell, kontorslokaler, lyxiga bostäder och en observationsplattform.

Arkitekturen av Lotte World Tower är inspirerad av traditionell koreansk keramik och kalligrafi, vilket ger den en unik silhuett mot stadens skyline. Den smalnar av ju högre upp den går, vilket skapar en elegant och dynamisk form.

En av de mest anmärkningsvärda funktionerna i Lotte World Tower är Seoul Sky, observationsdäcket som ligger på våningarna 117 till 123. Det erbjuder besökare en oförglömlig utsikt över staden från en höjd av nästan 500 meter. Seoul Sky är känt för att ha världens högsta glasgolv, vilket ger en känsla av att gå i luften.

Efter en dag av upptäckter samlas vi för att avnjuta avskedsmiddag bland nyfunna vänner och sammanfatta vår resa tillsammans.


Dag 13 Hemresa
Resa hem till Skandinavien. Vi på TEMA tackar för den här gången.

 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 7 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1 avresa till Sevärda Korea
Idag lyfter planet till Sydkorea.

Dag 2
Transfer från Incheon ca 70 kilometer. Välkomstmiddag eller lunch beroende på ankomsttid.

Dag 3
Frukost och lunch ingår.

Dag 4
50 kilometer med buss. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Suwon ca 35 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Seoul utflykt. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Egentid i Seoul.Frukost ingår.

Dag 8
KTX till Busan. Utflyktsprogram vid ankomst. Ca 300 km. Lunch ingår.

Dag 9
Utflykter i Busan

Dag 10
Utflykt till Gyeongju. Besök flera historiska sevärdheter i området. Lunch ingår.

Dag 11
Frukost ingår. Egentid i Busan

Dag 12
KTX tillbaka till Seoul. Lättare utflyktsprogram frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 13
Dags att säga farväl till Sydkorea. Väl mött på nya TEMA-resor i framtiden.

Sydkorea

Folkmängd
52 miljoner
Landets yta
99 274 km²
Valuta
Won
Religion
Shamanism, Buddhism, Konfucianism, Kristendom
Språk
Koreanska, de högre utbildade förstår i allmänhet engelska

Viktigt om resan

Tidsskillnad
Tidsskillnaden mellan Sydkorea och Sverige är + 8 timmar.

Dricks
Det är normalt inte kutym att ge dricks i Sydkorea De finaste hotellen lägger en serviceavgift ovanpå priset. Inom servicenäringen är det vanligt att visa uppskattning för chaufförer och guider. TEMAs reseledare samlar in 60 USD och distribuerar ut under resans gång till den personal som assisterar oss på plats.

Adapter
Man använder sig av 220v och ingen adapter behövs.

Bagageservice mellan Seoul och Busan
För KTX tåget skickas bagage med lastbil. En resväska ingår i vår betalda service.

Klimat
Sydkorea har ett tempererat klimat med fyra tydliga årstider. Vintrarna är långa, kalla och torra med snöfall, medan somrarna är korta, heta och fuktiga, särskilt i södra delen av landet. Mest regn faller mellan senare delen av april och september, påverkat av monsunvindar från Stilla havet. Våren och hösten är behagliga med stigande eller fallande temperaturer och torrt väder. Årstiderna ger olika naturupplevelser, som körsbärsblomning på våren och färgglada löv på hösten. Regnperioden på sommaren kan dock leda till översvämningar och jordskred. Generellt ger det tempererade klimatet möjlighet till varierande och njutbara utomhusaktiviteter året runt.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-10-18 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2024-10-18
11:55
2024-10-18
13:40
Lufthansa, 811
Frankfurt
Seoul
2024-10-18
15:25
2024-10-19
09:55
Lufthansa, 712
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Seoul
Frankfurt
2024-10-30
12:45
2024-10-30
18:30
Lufthansa, 713
Frankfurt
Gothenburg
2024-10-30
21:30
2024-10-30
23:15
Lufthansa, 820
13 dagar Sydkorea – morgonstillhetens land Göteborg 59 990 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-18 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2024-10-18
12:05
2024-10-18
13:35
Lufthansa, 827
Frankfurt
Seoul
2024-10-18
15:25
2024-10-19
09:55
Lufthansa, 712
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Seoul
Frankfurt
2024-10-30
12:45
2024-10-30
18:30
Lufthansa, 713
Frankfurt
Copenhagen
2024-10-30
22:15
2024-10-30
23:45
Lufthansa, 832
13 dagar Sydkorea – morgonstillhetens land Köpenhamn 61 890 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-18 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2024-10-18
09:50
2024-10-18
12:05
Lufthansa, 801
Frankfurt
Seoul
2024-10-18
15:25
2024-10-19
09:55
Lufthansa, 712
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Seoul
Frankfurt
2024-10-30
12:45
2024-10-30
18:30
Lufthansa, 713
Frankfurt
Stockholm
2024-10-30
21:40
2024-10-30
23:50
Lufthansa, 808
13 dagar Sydkorea – morgonstillhetens land Stockholm 59 990 SEK 6 platser kvar Boka
2025-04-03 13 dagar Sydkorea – morgonstillhetens land Göteborg 59 990 SEK 6 platser kvar Boka
2025-04-03 13 dagar Sydkorea – morgonstillhetens land Köpenhamn 59 990 SEK 6 platser kvar Boka
2025-04-03 13 dagar Sydkorea – morgonstillhetens land Stockholm 59 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-10-16 13 dagar Sydkorea – morgonstillhetens land Göteborg 59 990 SEK 6 platser kvar Boka
2025-10-16 13 dagar Sydkorea – morgonstillhetens land Köpenhamn 59 990 SEK 6 platser kvar Boka
2025-10-16 13 dagar Sydkorea – morgonstillhetens land Stockholm 59 990 SEK 6+ platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.