Vandring på västra Kretaraviner, kust och olivlundar

Kreta är Greklands mest mångsidiga ö. Här vandrar vi omgivna av majestätiska berg över högslätter, genom olivlundar och Agia Iriniravinen och längs den dramatiska sydkusten. Landskapet smyckas av johannesbrödträd, myrten, storaxträd, mastixbuskar och ett rikt fågelliv. Vi känner örtdofter, provsmakar olivolja och går till stranden vid Elafonissi.

RESFAKTA

Länder: Grekland

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 3, utmanande

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vandra längs romarnas gamla väg till Argiroupolis
 • Picknickluncher vid havet
 • Den rosa stranden Elafonissi
 • Vandring i Agia Irini-ravinen
 • Middag i Chanias venetianska hamn

Dagsprogram
Sommar 2022

Dag 1. Ankomst till Kreta
Flyget från Skandinavien landar i Chania på nordvästra Kreta. Resans två första nätter bor vi i den vänliga, lilla strandbyn Georgioupoli.

Dag 2. Vandring till Argiroupolis
Dagens vandring på omkring sex kilometer går genom olivlundar på uråldriga mulåsnestigar, så kallade kaldirimi. Vi går till Argiroupolis via Roustika. Längs vägen ser vi lager, myrten, storaxträd och väldiga johannesbrödträd. Eliasklostret berättar sin historia om en lång frihetskamp. Dess gamla räkenskapsböcker håller ordning på patrontillverkning och matutdelning. Stenmurar inhägnar små åkertegar och olivträd. Hönsen kacklar, fåren bräker och kanske seglar en gåsgam högt där uppe i skyn.

Picknicklunch dukas upp vid en färskvattenskälla under en tusenårig platan. Efter lunch fortsätter vi till Argiroupolis, eller Lappa som staden hette under antiken. Enligt legenden grundades den av Agamemnon, och under romarnas ockupation var den en av de mäktigaste städerna på västra Kreta. Idag är det en sömnig by som vaknar upp på helgerna då många öbor kommer hit för att äta söndagslunch i platanernas skugga.Under bussresan tillbaka till Georgioupoli passerar vi Kretas enda naturliga insjö Kournas, som är en viktig rastplats för flyttfåglar. 

Under den sena eftermiddagen finns tid för ett dopp i det blå Medelhavet, innan vi samlas för gemensam middag på en taverna.

Svårighetsgrad: 1 av 3.

Dag 3. Vandring i Agia Irini-ravinen
Västra Kretas majestätiska bergskedja, Lefka Ori, genomskärs av ett trettiotal djupa raviner. Bergen har i alla tider varit en tillflyktsort under svåra tider. Höga bergsväggar sluter sig tätt och har gett såväl människor som växter och vilda djur skydd.På smala vägar färdas vi söderut, genom öns apelsindistrikt, mot byn Agia Irini. Här början den nio kilometer långa ravinstigen. Den vindlar sig fram omgiven av cypresser, pinjeträd, plataner och rosenlager. I luften känner vi dofter från timjan, kyndel och salvia. Agia Irini-ravinen är inte lika omtalad som den längre Samariaravinen, men minst lika vacker. Dessutom upplever vi naturen mer ostört. Hit är det nämligen inte många som hittar, och i stillheten kanske det blir just här vi har turen att se en gåsgam segla högt uppe i skyn. Med stor sannolikhet kommer vi att bocka av arter som alpkråkor, klippsvalor och rödhuvade törnskator.

Vandringen i Agia Irini har många skuggiga partier, men vi rekommenderar ändå både solkräm och vatten. Där ravinen öppnar sig för den varma solen väntar bussen på att ta oss vidare mot Kretas södra kust. Sent på eftermiddagen är vi framme vid Libyska havets strand och det lilla kustsamhället Paleochora där vi stannar i fyra nätter.

Svårighetsgrad: 2 av 3.

Dag 4. Vandring längs sydkusten till Sougia
Idag väntar veckans längsta vandring på cirka 13 kilometer. Eftersom det delvis bär uppför har vi användning av bra vandringskängor och god kondition. Vi arbetar oss upp en bra bit ovanför kustlinjen längs stigar i hedlandskapet, så kallade frygana. Längs vägen passerar vi små havsvikar och snår av tagg-ginst och ljung. Snart når vi en platå där man vid klart väder skymtar ön Gavdos, Europas sista utpost mot Afrika.

Nere vid stranden i Lisos dukas dagens picknick upp. Här omges vi av antika ruiner och stora johannesbrödsträd. Lisos är en forntida kurort, ett antikens spa, som blev rikt och välmående av de gåvor som skänktes till ortens tempel av hjälpsökande pilgrimer. Under sin storhetstid var Lisos vida känt för sitt helande vatten. Än idag kan vi fylla vattenflaskor med friskt och gott källvatten här.

Svårighetsgrad: 3 av 3.

Dag 5. Till Elafonissi-stranden
Kretas karga sydkust bjuder på storslagna vyer. Dagens vandring går på upptrampade getstigar och är drygt tio kilometer lång. Leden vindlar ömsom fram högt över brusande bränningar, ömsom längs vassa klippor eller inbjudande stränder. Bergen reser sig högt mot skyn och med lite tur ser vi den sällsynta lammgamen, som häckar här.

Efter att ha vandrat förbi mastixbuskar och oleandersnår når vi så småningom en skog av uråldriga enträd. Deras knotiga profiler har formats av storm och torka. Strax därpå är vi framme vid vandringens slutmål, Elafonissi.I århundraden har denna trakt legat öde. Bristande tillgång på vatten och hotet från pirater har hållit även de mest djärva kretensarna borta. Stranden här blir ofta framröstad som en av världens finaste, med sin rosaskimrande sand och sitt kristallklara vatten. Elafonissi är egentligen en liten ö som hänger samman med stranden genom ett grunt sandrev strax under vattenytan. När havet är lugnt kan man lätt promenera genom vattnet ut till ön.

Med lite tur ser vi den lilla kretensiska grönfläckiga paddan, med ett mönster som påminner om militärt kamouflage. Vissa biologer menar att dessa paddors dna skiljer sig så mycket från släktingar på fastlandet att de borde räknas som en skild underart. Ön är också häckningsplats för en annan reptil, Karettsköldpaddan. 

Tid för ett dopp i havet finns det förstås också! De som vill tillbringa ännu mer tid på stranden kan välja bort dagens vandring. I så fall följer de med bussen till Elafonissi redan på förmiddagen och väntar på resten av gruppen där.

Svårighetsgrad: 3 av 3.

Den som önskar en ledig, vandringsfri dag i vackra Elafonissi kan följa med bussen på morgonen för att lämna av vandrarna och sedan åka direkt till Elafonissistranden dit vandrarna når på eftermiddagen. Vid Elafonissi finns tavernor, den vackra stranden och sköna bad.

Dag 6. Vandring till kusten i Anydri-ravinen
Efter frukost tar bussen oss till byn Azogires på 400 meters höjd. Dagens vandring börjar under ett stort vintergrönt platanträd, ett av de få som växer på Kreta. I närheten ligger ett anrikt kloster som tillägnats de 99 kyrkofäderna. Här gör vi ett kort besök för att uppleva atmosfären och få höra lite om klostrets historia.

Vi vandrar på stigar som slingrar fram över grönskande sluttningar, med vida utsikter över bergen och havet vid horisonten. Efter att ha passerat den lilla byn Anydri fortsätter vi ner i en ravin med samma namn. Den leder hela vägen ner till en strand vid havet. Här dukas dagens picknicklunch upp med vågornas brus som ljudkuliss. Efter lunchen strosar vi tillbaka till Paleochora utmed havet, vilket tar omkring en timme.

Kretas olivoljor räknas till de bästa i världen, några av dem når även Skandinavien. Vi testar och gör en olivoljeprovning med några olika sorter.

Svårighetsgrad: +2 av 3.

Dag 7. Vandring från Sirikari till Polirinia
Efter frukost lämnar vi Paleochora och bussen tar oss ett stycke upp i bergen. Dagens vandring på ungefär sex kilometer utgår från den lilla byn Sirikari. Vi vandrar genom betesmarker ner mot en porlande bäck som kantas av platanträd och rosa oleanderbuskar. På våren blommar perenna orkidéer i den kalkrika, ännu inte plöjda, marken. De växer bokstavligen mitt i stigen. På hösten ses rosa cyklamen och vit vajande sjölök. Omgivningens klippväggar är perforerade av håligheter som är utmärkta häckningsplatser för bland annat korp, hökörn och gåsgam.

Vandringen slutar i byn Polirinia. På en högt belägen taverna njuter vi av utsikten och något läskande under skuggande vinrankor.

Bussen tar oss vidare mot Chania. På vägen passerar vi ett av Kretas vindistrikt. Redan för fyratusen år sedan odlade de gamla minoerna druvor och drack vin. Idag framställs allt fler utmärkta viner på Kreta, både röda och vita. Chanias egen retsina (Retsina Chanion) räknas som en av Greklands bästa.

I Chania bor vi på ett centralt beläget hotell, strax utanför den gamla stadskärnan. Avskedsmiddagen avnjuter vi i stadens allra mest charmiga kvarter vid den venetianska hamnen.

Svårighetsgrad: 2 av 3.

Dag 8. Hemresa
Idag är det dags att återvända till Skandinavien. De som flyger sent på dagen hinner utforska Chanias gamla stad på egen hand, göra en utflykt till någon av öns sevärdheter eller njuta av ett bad i Medelhavet.

Vi passar på att tipsa om den östra delen av ön; där vi också har fina vandringar!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Chania. Busstransfer till Georgioupoli, ca 40 km. Två övernattningar på hotell vid Georgioupolistranden.

Dag 2
Vandring från Roustika till Argiroupolis, 6 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 3
Georgioupoli – Paleochora, buss ca 110 km. Vandring i Agia Irini-ravinen 9 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Fyra övernattningar i Paleochora.

Dag 4
Vandring Paleochora – Sougia, 13 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 5
Vandring till Elafonissi, 10 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 6
Vandring i Anydriravinen,8 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 7
Paleochora – Chania, buss ca 70 km. Vandring vid Sirikari, 6 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Chania stad.

Dag 8
Transfer till Chanias flygplats. Flyg Chania – Skandinavien. Frukost ingår.

Grekland

Folkmängd 10,7 miljoner
Landets yta 131 940 km²
Valuta Euro
Religion Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.
Språk Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Chania t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Vandringen
Tips, information och packlista för TEMAs vandringsresor.
Kretas landskap är mycket kuperat och vandringarna går sällan på helt plan mark. Det går ofta upp- eller nerför och stigarna är steniga, vilket kan upplevas jobbigt för personer med problem i leder och rygg. Vandringen dag 6 tar ca 6 timmar att gå och du vandrar i en passage nedför och uppför i mycket brant terräng vilket kan upplevas som ansträngande.

Om du har normal till god allmänkondition är det dock inga problem. Personer med anlag för svindel kan uppleva vissa passager som svåra. Du vandrar även på stigar och småvägar i ett uråldrigt kulturlandskap med vida vyer.

Vi delar också upp picknick bland alla ryggsäckar, så att alla är med och bär.

Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 15 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Något lättare ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor typ sportsko eller vandringskängor. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.

I bergstrakterna i det inre av landet är temperaturen som regel ytterligare ett par grader lägre än vad som anges i klimattabellen, och ymnigare nederbörd kan förekomma. Tag med badkläder då vissa hotell har pool (öppna från mitten av maj månad). Badmöjligheter i havet ges vid flera tillfällen.

Hotell/boende

Kommentarer

Övrigt 
Hotellstandarden i Grekland är varierande, och rummen kan upplevas som små. Med anledning av nationella helgdagar kan tillfälliga ändringar i dagsprogrammet ske.

Västra Kreta har ett flertal högkvalitativa vandringsalternativ. Skulle någon av de beskrivna vandringarna av någon orsak inte fungera för gruppen, kan våra erfarna reseledare ersätta den med ett likvärdigt alternativ.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-09-10 8 dagar Vandring på västra Kreta Göteborg 14 150 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-10 8 dagar Vandring på västra Kreta Stockholm 14 150 SEK 6 platser kvar Boka
2022-09-10 8 dagar Vandring på västra Kreta Köpenhamn 14 150 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-24 8 dagar Vandring på västra Kreta Göteborg 13 850 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-24 8 dagar Vandring på västra Kreta Stockholm 13 850 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-24 8 dagar Vandring på västra Kreta Köpenhamn 13 850 SEK 4 platser kvar Boka
2022-10-01 8 dagar Vandring på västra Kreta Göteborg 13 650 SEK 4 platser kvar Boka
2022-10-01 8 dagar Vandring på västra Kreta Stockholm 13 650 SEK 6 platser kvar Boka
2022-10-01 8 dagar Vandring på västra Kreta Köpenhamn 13 650 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.