Vandring på östra KretaLassithi, palmstrand och Zakrosravinen

Följ med och finn oexploaterade guldkorn på gudarnas ö – från paradisiska stränder till Lassithi och Zakrosravinen, där minoerna begravde sina döda. Vi vandrar längs kuststigar, över Lassithiplatån, på en venetiansk handelsväg, och runt halvön Kolokitha. Bortom allfarvägarna inbjuds vi till ett privat hem för att laga mat. I Mirabellobukten ligger eleganta Agios Nikolaos där vi bor vi två nätter på hotell nära tavernor, caféer och butiker runt Voulismenisjön mitt i staden. 

RESFAKTA

Länder: Grekland

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vandra ner från Lassithiplatån längs den venetianska handelsvägen
 • Picknickluncher vid havet
 • Vandra till palmstranden Vai
 • Möjlighet till bad; ofta under eller efter vandringen
 • Slingrande Zakrosravinen, även kallad De dödas dal

Dagsprogram
2022

Dag 1. Ankomst till Kreta
Flyget från Skandinavien landar i Chania på nordvästra Kreta. Härifrån blir det lite drygt en timmes transfer till hotellet, beläget i Rethymnon, där vi tillbringar den första natten. 

Dag 2. Vandring runt Elefterna
Dagens vandring på cirka fem kilometer slingrar sig mellan Elefternas arkeologiska utgrävningar. Vi strosar förbi olika tidsepoker, allt från doriska och hellenistiska minnesmärken till romerska stadsruiner.

Elefterna består av två djupa dalgångar med ett näs med branta sluttningar i mitten, vilket gjorde området lätt att försvara uppifrån. Sedan urminnes tider har man kunna leda vatten från de höga bergen bakom Elefterna ner i dalgångarna, vilket möjliggjort ett mångsidigt jordbruk. Vi besöker även underjordiska vattencisterner som antas vara byggda av romarna runt vår tideräknings början.

Picknicklunchen dukar vi upp under olivträden vid ruinerna av en bysantisk basilika. Det var här som en av Kretas biskopar hade sitt säte. På 600-talet byggdes den stora basilikan som sedan lades i ruiner på 800-talet av attackerande araber. Efter picknicken fortsätter vi på grusvägar förbi några små grottor, som för nästan 2 000 år sedan var en del av en romersk begravningsplats.

Slutmål för dagens vandring är byn Laga där vi slår oss ned på ett café för något svalkande att dricka. Resan fortsätter sedan till den lilla staden Sitia på östra Kreta där vi stannar tre nätter. På kvällen samlas vi för en gemensam välkomstmiddag på hotellets taverna. 
Dagens vandring: ca 5 km. 250 meter upp / 200 meter ner. Svårighetsgrad: 1 av 3. 

Dag 3. Vandring i Zakrosravinen
På morgonen åker vi till Kretas östligaste del, och byn Zakros. Här börjar den cirka åtta kilometer långa vandringen genom den vackra ravinen, som också kallas Dödens ravin. Namnet kommer från att minoerna för 3 500 år sedan begravde sina bortgångna i de grottor som finns i ravinväggarna.Raviner är karaktäristiska för den kretensiska naturen, orsakade av landhöjning och vattenerosion. Man känner till drygt 250 raviner på ön och många av dem har fungerat som transportvägar mellan de höga bergen och kusten. Dock är långt ifrån alla möjliga att vandra genom. Ravinerna har genom årtusenden skyddat växtligheten under extrema väderförhållanden och därmed bidragit till att ett stort antal endemiska växter har utvecklats på ön. De har även skyddat kretensarna själva under oroliga tider som krig och revolutioner. 

Dagens vandring leder oss genom Zakros by och in i ravinen, där höga rödskiftande väggar stiger upp till 350 meters höjd. Stora stenformationer höjer sig från ravinbotten där gamla platanträd och oleanderbuskar växer vilt. I ravinväggarna bor en del rovfåglar, bland annat gåsgamen och olika falkar liksom svalor och korpar.

Efter en smaklig picknicklunch kommer vi till den lilla strandbyn Kato Zakros där vi besöker det minoiska palatsområdet som grävdes fram först på 1960-talet. Här har arkeologiska fynd av vackra vaser gjorts, vilka numera finns att se på Arkeologiska museet i Heraklion. Innan vi lämnar Kato Zakros tar vi ett svalkande dopp och något kallt att dricka innan bussen tar oss tillbaka till Sitia.

Kvällen i Sitia är ledig. Ta plats vid någon av tavernorna vid strandpromenaden, smaka av lokala smårätter som kallas för ”meze” och se folk strosa förbi på den så kallade voltan.
Dagens vandring: ca 6 km. 100 meter upp / 350 meter ner. Svårighetsgrad: +1 av 3. 

Dag 4. Vandring från Palekastro till palmstranden Vai
Området runt Palekastro var bebott redan under den minoiska tiden, för 3 500 år sedan. Här fanns en hel minoisk stad kallad för Rousoulakkos med en viktig hamn mot söder och den dåtida stormakten Egypten. Utgrävningarna som startades i början av 1900-talet fortsätter än idag. Strax intill, på toppen av berget Petsofas, fanns även en helgedom för minoernas religiösa ritualer. Där har man hittat offergåvor gjorda av lera.

Stranden Vai hyser den ena av Kretas två palmskogar med den äkta kretensiska palmen (Phoenix theophrasti), som bara växer på två ställen på ön. Denna palm är klassad som utrotningshotad, och här i Vai skapades ett naturskyddsområde runt palmerna för att skydda dem från för mycket turism.

Dagens vandring på drygt 5,5 kilometer kan med skäl kallas för badstrandsvandring. Vi vandrar längs den böljande kuststigen från Palekastro-området till palmstranden Vai. Under vägen passerar vi små vikar som lockar med klarblått vatten.

Efter ett uppfriskande dopp i vågorna fortsätter vi färden tillbaka till Sitia. På vägen stannar vi vid Nikos Troulos bananodlingar utanför Vai-stranden. Han har odlat sina små söta Kreta-bananer här i trettio år. Vi tar en promenad bland bananplantorna och hör Nikos berätta om bananplantans liv och om biologisk bananodling i östra Kretas subtropiska klimat. Och vi smakar givetvis på dessa små läckerheter!

På kvällen åker vi till en mindre by utanför Sitia för en lärorik och välsmakande kväll. Vi får lära oss att tillaga några kretensiska specialiteter som vi sedan avnjuter till middag. För att få insikt i öns lokala produkter provsmakar vi olivolja, vin och den starka kretensiska drycken raki eller tsikoudia, som den kallas lokalt.
Dagens vandring: ca 5,5 km. 180 meter upp / 240 meter ner. Svårighetsgrad: -2 av 3. 

Dag 5. Vandring runt halvön Kolokitha
Efter en lugn morgon lämnar vi Sitia och reser vi till Kolokithahalvön som ligger mittemot den fashionabla semesterbyn Elounda. En kort kanal, som grävdes i slutet av 1800-talet, skiljer halvön från fastlandet. Under kanalbygget hittades ruiner av en kristen basilika som byggdes i slutet av 400-talet på Kolokithas strand. Idag kan vi se golvmosaiken av denna en gång så ståtliga byggnad. På halvön finns även några andra kyrkor som byggdes under medeltiden och som nu har restaurerats. 

Vi startar i Elounda och längs vägen ser vi stora saltpannor där man ännu i början på 1970-talet torkade salt från havsvatten. Nu trivs många havsfåglar i dessa grunda vatten. Vi passerar ruinerna av Olous, den sjunkna staden, som under den hellenistiska tiden var en viktig stadsstat. På grund av landsänkningar försvann staden sakta i vågorna. Under vindstilla dagar kan man se några gator och husruiner under vattenytan strax utanför Kolokitha.

Vandringen på drygt 10 kilometer tar oss runt halvön. Längs grusvägar och slingrande stigar strosar vi mitt i all denna historia med havets vida horisont som följeslagare. Vi dukar upp picknicklunchen på stranden och de som vill kan ta ett bad i de blåskimrande vågorna.

Dagens vandring: ca 10,5 km. 230 meter upp/ner. Svårighetsgrad: 2 av 3. 

Dag 6. Ledig dag med möjligt Spinalongabesök
Dagen är programfri. Från Elounda kan man göra ett besök på den berömda ön Spinalonga. Ön befästes första gången redan under den hellenistiska tiden, några hundra år före vår tideräknings början. De fästningar som vi ser idag på ön byggdes av venetianerna i slutet på 1500-talet. Då försökte man skydda de östra delarna av Kreta från ottomaner, som redan seglade längs Kretas stränder. Idag är ön Spinalonga mest känd för den spetälskekoloni som fanns där på 1900-talet.

Dag 7. Vandring på Lassithi och den venetianska vägen
Idag lämnar vi Elounda och åker upp till Kretas största bergsplatå, Lassithi, på 800 meters höjd. 

För inte alltför många år sedan fanns hundratals väderkvarnar här på Lassihiti-platån. Med sina vita segel lyfte de vatten till de otaliga odlingar som finns på den frodiga bergsplatån. Nu har kvarnarna ersatts med dieselmotorer, men atmosfären från gångna tider ligger kvar över de små byarna. Här odlas en stor del av Kretas potatis, grönsaker och frukt som inte klarar sig på lägre höjder. 

Dagens vandring på ca 9 kilometer börjar i en av de små byarna. Kanske tar vi en kaffe på en kafeneion innan vi ger oss ut på platån. Vandringen börjar uppför mot den västra sadeln med vida utsikter över både själva platån, Kastellidalen och över havet. Härifrån går vi ned längs en slingrande, stenbelagd väg som venetianerna byggde under medeltiden. Denna väg var på den tiden den viktigaste transportrutten från platån till norra kusten.

Resan går sedan vidare till Rethymnon, här checkar vi in för resans sista natt. Vi möts upp på kvällen för en promenad till en trevlig taverna för gemensam middag.
Dagens vandring: ca 9,5 km. 360 meter upp / 700 meter ner. Svårighetsgrad: +2 av 3. 

Dag 8. Hemresedag
Idag har det blivit dags att återvända till Skandinavien.

För de som vill vandra mer på ön, välkomnar vi på västra Kreta!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg, t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa Skandinavien – Kreta. Hotelltransfer. En övernattning på hotell i Rethymnon.

Dag 2
Rethymnon – Sitia, 200 km. Vandring vid Elefternas arkeologiska område, 5 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Sitia.

Dag 3
Vandring i Zakrosravinen, 6 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Vandring till Vaistranden, 5,5 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 5
Sitia – Elounda, 80 km. Vandring runt halvön Kolokitha, 10,5 km. Frukost och picknicklunch ingår. Två övernattningar på hotell i Elounda.

Dag 6
Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 7
Elounda – Rethymnon, 150 km. Vandring på Lassihti, 9,5 km. Frukost och picknicklunch och avskedsmiddag ingår. En övernattning på hotell i Rethymnon.

Dag 8
Flygresa Kreta – Skandinavien. Flygplatstransfer. Frukost ingår.

Grekland

Folkmängd 10,7 miljoner
Landets yta 131 940 km²
Valuta Euro
Religion Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.
Språk Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Chania t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Vandringen
Tips, information och packlista för TEMAs vandringsresor.

Kretas landskap är mycket kuperat och vandringarna går sällan på helt plan mark. Det går ofta upp- eller nerför och stigarna är steniga, vilket kan upplevas jobbigt för personer med problem i leder och rygg.

Om du har normal till god allmänkondition är det dock inga problem. Personer med anlag för svindel kan uppleva vissa passager som svåra. Du vandrar även på stigar och småvägar i ett uråldrigt kulturlandskap med vida vyer.

Vi delar också upp picknick bland alla ryggsäckar, så att alla är med och bär.

Valuta
Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Men på flera mindre, lokala tavernor är det ofta kontanter som gäller. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 15 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel
Något lättare ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor typ sportsko eller vandringskängor. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.

I bergstrakterna i det inre av landet är temperaturen som regel ytterligare ett par grader lägre än vad som anges i klimattabellen, och ymnigare nederbörd kan förekomma. Tag med badkläder då vissa hotell har pool (öppna från mitten av maj månad). Badmöjligheter i havet ges vid flera tillfällen.

Hotell/boende

Kommentarer

Övrigt

Hotellstandarden i Grekland är varierande, och rummen kan upplevas som små. Med anledning av nationella helgdagar kan tillfälliga ändringar i dagsprogrammet ske.

Östra Kreta har ett flertal högkvalitativa vandringsalternativ. Skulle någon av de beskrivna vandringarna av någon orsak inte fungera för gruppen, kan våra erfarna reseledare ersätta den med ett likvärdigt alternativ.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-09-03 8 dagar Vandring på östra Kreta Göteborg 14 190 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-03 8 dagar Vandring på östra Kreta Stockholm 14 190 SEK 2 platser kvar Boka
2022-09-03 8 dagar Vandring på östra Kreta Köpenhamn 14 190 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-10 8 dagar Vandring på östra Kreta Göteborg 14 190 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-10 8 dagar Vandring på östra Kreta Stockholm 14 190 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-10 8 dagar Vandring på östra Kreta Köpenhamn 14 190 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-24 8 dagar Vandring på östra Kreta Göteborg 14 190 SEK 2 platser kvar Boka
2022-09-24 8 dagar Vandring på östra Kreta Stockholm 14 190 SEK 1 platser kvar Boka
2022-09-24 8 dagar Vandring på östra Kreta Köpenhamn 14 190 SEK 2 platser kvar Boka
2022-10-01 8 dagar Vandring på östra Kreta Göteborg 13 490 SEK 4 platser kvar Boka
2022-10-01 8 dagar Vandring på östra Kreta Stockholm 13 490 SEK 4 platser kvar Boka
2022-10-01 8 dagar Vandring på östra Kreta Köpenhamn 13 490 SEK 4 platser kvar Boka
2022-10-08 8 dagar Vandring på östra Kreta Göteborg 13 490 SEK 4 platser kvar Boka
2022-10-08 8 dagar Vandring på östra Kreta Stockholm 13 490 SEK 5 platser kvar Boka
2022-10-08 8 dagar Vandring på östra Kreta Köpenhamn 13 490 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.