Vinvandring i Piemontemed besök i Schweiz

Denna varierande resa bjuder på natursköna vandringar i vin- och matregionen Piemonte vid Alpernas fot. Upplev italiensk småstadscharm och provsmaka Barolo-, Barbaresco- och Barberaviner. Gå på tryffeljakt och ta en båttur på den vackra alpsjön Lago Maggiore. Vandra genom trolska kastanjeskogar och gör en tågresa till Schweiz.

RESFAKTA

Länder: Italien

Typ av resa: Mat- och vinresa - Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Besök hos en trifolau och tryffelprovning
 • Tågresa till Schweiz
 • Vinvandringar i Barbaresco och Barolo
 • Vattenfall och äkta kastanjer
 • Båtutflykt till Isola Bella

Dagsprogram
2024

Dag 1. Ankomst Alba
Ankomst till Italien där TEMAs reseledare möter. Bussen tar oss bekvämt till den söta staden Alba. Här checkar vi in på vårt hotell för tre nätter.

Dag 2. Barbaresco
Vi åker buss norrut till Neive för att börja dagen med en kortare vandring. Vi går i kuperade marker bland prydligt planterade vinrankor under tre till fyra kilometer. Målet är det lilla samhället Barbaresco som gör ett DOCG vin, snäppet mildare än Barolo. Efter en stunds paus fortsätter vandringsresan med buss till Treiso. Här dukar vi upp en härlig TEMA-picknick som vi avnjuter med Barbarescovin. Dagen avslutas med att vandra sju kilometer tillbaka till Alba och vårt hotell.

Dag 3. Barolodistriket
Bussen tar oss söderut till den lilla byn Monforte d'Alba. Från dess utsiktsplats ser vi ut över Barolo och omgivande marker. Här börjar dagens vandring på stigar som leder oss in bland vinrankor, frukt- och nötträd. Under eftermiddagen besöker vi en traditionell vinodlarfamilj i byn Grinzane Cavour. Här presenteras Piemontes ädlaste och mest kända viner och vi får även smaka på några av familjens goda smårätter. Vi avslutar vistelsen i Alba med en riktig festmåltid. Kom hungrig! Utsikten över vingårdarna och de vackra alptopparna är en upplevelse att bära med sig.

Dag 4. Tryffeljakt
Den magiska tryffeln är världens dyraste och mest åtråvärda svamp. Tillsammans med en trifolau, tryffeljägare, och hans väldresserade hund gör vi en kortare promenad. De starkt doftande knölarna kurar ofta strax under jordytan. Färskt bröd, tryffelkryddad olivolja och salami bjuds fram. Robiolaost med riven tryffel och ett fylligt Barberavin kompletterar denna lilla provsmakningsmeny. Sedan är det dags att ta farväl av Alba och resa vidare till staden Baveno vid Lago Maggiores strand. Lago Maggiore var enligt den franske författaren Gustave Flaubert den mest raffinerade och sensuella platsen som naturen skapat. Generationer av resenärer har fascinerats av den vackra sjön, omfamnad av gröna berg med praktfulla villor och parker. Vi bor fyra nätter på hotell i Baveno.

Dag 5. Locarno, Schweiz
Vi börjar dagen med en kortare bussresa till Domodossola, där vi stiger vi på det lokala tåget – Treno Panoramico delle Centovalli. Tågresan tar ca två timmar och på vägen passerar vi en mängd broar och flera tunnlar. Naturen utanför bjuder på vackra vyer med skogar, berg och vattenfall. Målet är den schweiziska staden Locarno vid Lago Maggiores norra ände. Här får vi tid på egen hand. Upplev de mysiga kaféerna och affärerna som kantar gatorna. Om vädret tillåter återvänder vi till Baveno med båt.

Dag 6. Bella och Madre
Isola Bella är namnet på en av öarna i Lago Maggiore. Hit färdas vi med båt från vårt hotell. Ön är världsberömd för sitt barockpalats och den terrasserade trädgården. Den har beundrats av berömdheter som Charles Dickens och Napoleon. Vi fortsätter med båt till Stresa där vi får tid på egen hand. Efter lunch tar vi en ny båt från Stresa till Isola Madre. Besök I renässanspalatset och Isola Madres park. Avslutningsvis går båten från Isola Madre tillbaka till Baveno. Kvällen i Baveno är ledig för egna upptäckter. Reseledaren kan ge tips och råd.

Dag 7. Cannobio
Idag går vi genom skogar av äkta kastanj och njuter sköna vyer över berg och sjö. Vandringen, som är åtta kilometer lång, går från byn Cannero till Cannobio med behövlig paus vid den medeltida kyrkan San Gottardo. Vi passerar vattenfall och branta klippor. Pastellfärgade hus speglar sig i sjöns klara vatten vid den lilla byn Cannobio. Om kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag.

Dag 8. Hemresa
Transfer till flygplatsen för hemresa. Vi säger Arrivederci och på återseende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Milano, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 7 frukostar
• 2 luncher 
• 4 middagar
• 1 vinprovning
• 1 tryffelprovning
• Inträden enligt program
• Vin och vatten ingår vid alla gemensamma luncher
• Hotellskatt

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Italien. Busstransfer 180 km till Alba och hotellet där du checkar in för tre nätter. Middag ingår.

Dag 2
Vinvandring i distriktet Barbaresco cirka 13 km. Buss 6 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 3
Vinvandring i distriktet Barolo ca 5 km, buss 36 km. Frukost och middag ingår.

Dag 4
Besök hos tryffeljägare och provsmakning. Buss 190 km. Frukost och middag ingår. Fyra övernattningar på hotell i Baveno.

Dag 5
Buss Baveno – Domodossola 40 km, tåg Domodossola – Locarno (Schweiz) ca 2 timmar. Båtresa Locarno – Baveno ca 3 timmar. Frukost ingår.

Dag 6
Båtutflykt Baveno – Isola Bella – Stresa - Isola Madre - Baveno. Besök på Isola Bella och Isola Madre. Ledig kväll. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Vandring från Cannero till Cannobbio 8 km, ca 250 höjdmeter. Buss 52 km. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Baveno – flygplats – Skandinavien. Buss 60 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 60 miljoner
Landets yta 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska.
Religion Cika 85 % av italienarna är romerska katoliker.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Milano t/r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 10 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Hotellen
Byarna Baveno och Stresa är små, ibland bor vi på annat hotell i hotellkedjan Zacchera, men alltid med samma kategori.


Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.


Klädsel och utrustning
Ta med kläder lämpliga för vandringar. Medtag gärna en liten ryggsäck. Regnjacka kan behövas liksom solskydd. Viktigt är bra skor med ordentliga sulor.


Vandringen
Tips och information om TEMAs vandringsresor »


Vinvandringen har ett lugnt och avslappnat tempo samtidigt som den är innehållsrik. Vi har korta resesträckor och du har egen ledig tid vid flera tillfällen.

Dag 2 vandrar vi på lerjord bland vinstockar på både förmiddag och eftermiddag. Behagligt och bekvämt. Vandringen är lite upp-och-ner samt platt. Höjdskillnaderna är ej stora och vandringen anses ej vara svår. Terrängen är naturligt böljande vinfält. Vandring förmiddag ca 1,5 timmar. Vandring eftermiddag ca 2 timmar.

Dag 3 får anses vara en lätt vandring. Terrängen är lerjord bland vinfält samt en skog med jordad skogsstig (likt skogar i Skandinavien). Vandringen är lite lätt upp-och-ner samt platt. Vandring ca 1,5 timmar.

Dag 5 går vandringen genom skogen ovanför Maggioresjön både förmiddag och eftermiddag. Underlaget är jordad skogsstig och fasta granitstenar. På förmiddagen är det upp-och-ner samt platt och väldigt väl doserat. Stigning ca 100 meter men i etapper och platt dessemellan.

Eftermiddagsvandringen börjar med en brant uppförsbacke som har en fallhöjd på 150 meter. Stigen ringlar sig i serpentinkurvor. Backen tar ca 45 minuter. Därefter följer en lång nerförsbacke i flera etapper med platt emellan till sjön. Vandring förmiddag ca 1,5 timmar. Vandring eftermiddag ca 1,5–2 timmar.

Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-05-25 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Milan
2024-05-25
08:25
2024-05-25
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2024-06-01
19:05
2024-06-01
21:05
SAS, 688
8 dagar Vinvandring i Piemonte Köpenhamn 29 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-05-25 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2024-05-25
06:00
2024-05-25
07:15
SAS, 1415
Copenhagen
Milan
2024-05-25
08:25
2024-05-25
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Stockholm
2024-06-01
19:10
2024-06-01
21:50
SAS, 2690
8 dagar Vinvandring i Piemonte Stockholm 29 750 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-05-25 8 dagar Vinvandring i Piemonte Göteborg 31 150 SEK Förfrågan
2024-09-07 8 dagar Vinvandring i Piemonte Köpenhamn 30 390 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-07 8 dagar Vinvandring i Piemonte Stockholm 29 990 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-07 8 dagar Vinvandring i Piemonte Göteborg 30 350 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-14 8 dagar Vinvandring i Piemonte Köpenhamn 28 850 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-14 8 dagar Vinvandring i Piemonte Stockholm 29 250 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-14 8 dagar Vinvandring i Piemonte Göteborg 29 150 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.