Vandring på Madeiralevador och lagerskogar

Madeira kallas Atlantens pärla. Där inramas hisnande bergstoppar och vilda dalgångar av frodig grönska. Tack vare sin vulkaniska berggrund, sitt isolerade läge och milda klimat året runt har Madeira en helt unik natur. Vi lär känna vulkanön genom att följa traditionella vandringsleder och de bevattningskanaler som kallas levador samt besöker huvudstaden Funchal.

RESFAKTA

Länder: Portugal

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Levadavandringar
 • Blandy's Garden
 • Lagerträdsskog och unika fåglar
 • Pico Ruivo
 • Saluhallen i Funchal

Dagsprogram
2024–2025

Dag 1. Ankomst till Madeira
Ankomst till Madeiras flygplats och transfer till hotellet. Vandringsresans första fyra nätter bor vi på den sydöstra delen av ön och de tre sista i nordväst. Atlantens pärla är ett av många fängslande namn på den portugisiska ön Madeira, vars hisnande bergstoppar och vilda dalgångar inramas av frodig grönska. Tack vare sitt isolerade läge, sin vulkaniska berggrund och det milda klimatet året om har Madeira en helt unik natur. Nord- och sydkusterna har olika klimat och vegetation, samtidigt som skilda naturtyper avlöser varandra i etage ju högre upp man kommer. Ön är mycket bergig med flera toppar på över 1 800 meter.

Ett oöverträffat sätt att lära känna flora, fauna, folk och kultur på denna vulkanö är att följa Madeiras vandringsleder. I lagom långa dagsetapper strövar vi i bergen och längs bevattningskanaler, så kallade levador. Under vandringarna serveras luncher i form av picknick ute i det fria, om inte vädrets makter vill något annat. Vissa av vandringarna följer sidorna av branta dalgångar, varför man inte bör ha utpräglat anlag för svindel.

Efter ankomst möter TEMAs reseledare som ger all viktig information inför morgondagens vandring. Annars är denna första dag ledig för avkoppling och egna aktiviteter.

Dag 2. Vandringar på östra Madeira
Morgonen börjar med en kortare bussfärd till utsiktsklippan Pico do Facho. Där inleds dagens första vandring på cirka fyra kilometer. En liten stig leder nedåt – höjdskillnaden är drygt 300 meter – till Madeiras östligaste ort, fiskeläget Caniçal. Ödlor kilar ut och in ur sina gömslen bland stenar och snår utmed stigen, och tornfalkar seglar på uppvindarna längs bergets branter. Är man botaniskt intresserad kan man upptäcka ett flertal ovanliga växter. På eftermiddagen utforskar vi den östligaste udden Ponta de São Lourenço under en vandring på cirka två kilometer. Här är landskapet kargt, men ändå färgstarkt och erosionen har skapat konstverk i den porösa lavan. De växter som lever här är anpassade både till torka och till den saltmättade luften från havet.

Dag 3. Vandring längs Levada do Furado
Vid Ribeiro Frio inleds dagens tur (cirka 11 km) längs en av Madeiras många levador. Dess namn är Levada do Furado, och den kom i statlig ägo redan 1822 för att bevattna jordbruken i Porto da Cruz nere vid nordkusten. Levadan slingrar sig ömsom bred och lättgången, ömsom smal och spännande, genom en ständigt grön skog av lagerträd. Med lite tur ser vi några av Madeiras unika fågelarter som madeirakungsfågeln och madeiraduvan. Den sistnämnda var länge hotad att försvinna för gott, men är nu skyddad och har återhämtat sig. Längs levadan porlar vattnet, luftfuktigheten är hög och överallt växer ormbunkar, lavar och mossor. Framme vid Portelapasset väntar bussen för transport tillbaka till hotellet.

Dag 4. Vandring till Pico Ruivos höga topp
Dagens vandring tar dig upp till området kring öns högsta punkt, bergstoppen Pico Ruivo som reser sig 1 862 meter över havet. På dessa höga höjder måste man dock alltid ta hänsyn till vädrets makter och vara beredd att anpassa rutten efter förutsättningarna. Därför finns även alternativa vandringar förberedda för denna dag. Vid normala förhållanden gör vi en cirka sex kilometer lång vandring med utgångspunkt från Achada do Texeira.

Vi vandrar genom ett fantasieggande lavalandskap, som vid första anblicken kan tyckas omöjligt att ta sig fram i. Den kuperade bergsstigen leder förbi taggiga toppar, söndertrasade av erosion, och djupa dalgångar där dimridåerna tidvis driver in likt skummande vågor. Vi ser grottliknande utgrävningar i berget som fungerat som skydd för boskap och herdar. För den som är botaniskt intresserad kan man på denna höga höjd hitta flera unika och ovanliga växter. Återfärden går därefter med buss via Santana och Faial tillbaka till hotellet. Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 5. Funchal och Blandy’s Garden
Vi inleder dagen med att besöka en av Madeiras mest intressanta botaniska trädgårdar, Jardim Palheiro, eller som den ofta kallas Blandy’s Garden. Trädgården anlades på 1700-talet av en fransk trädgårdsarkitekt. Här möter en rikedom av växter från hela världen i en miljö som växlar från det vildvuxna, eller till synes vildvuxna, till det omsorgsfullt arrangerade och tuktade.

Efter besöket åker vi ner till Madeiras huvudstad, Funchal och besöker den färgsprakande saluhallen Mercado do Lavrador i Funchal, som blivit en världsberömd sevärdhet och ett måste för alla som besöker huvudstaden. Saluhallen byggdes i början av 1940-talet i en art deco-inspirerad stil som vid denna tid var uppskattad i Portugal. Levande marknader besöker man helst så tidigt som möjligt på morgonen, när fisken ännu glittrar med klarröda gälar och stånden dignar av färsk frukt och grönsaker. Efter saluhallen äter vi en typisk Madeira lunch på en restaurang I gamla stan innan vi tar linbanan, o teleférico, upp till Monte. Tack vare sitt behagliga klimat har Monte länge varit en tillflyktsort för semestrande kungligheter och andra välbärgade personer. Här väntar bussen för de som inte vill prova på en slädtur (ingår ej och betalas direkt till slädförarna) längs med den branta vägen ned till byn Livramento.

Färden fortsätter väster ut och vi stannar till vid havsklippan, Cabo Girão och dess utsiktsbalkong med glasgolv, 580 m ö h. Vi fortsätter sedan fram till den lilla byn, Quinta Grande där vi börjar dagens levadavandring (6 km), längs med Levada do Norte, fram till den lilla byn Boa Morte. Vi passerar några mindre gårdar och ofta öppnar sig fantastiska vyer ner mot kusten och byarna nedanför.

Efter en fullspäckad och intressant dag stiger vi på den väntande bussen och fortsätter till nästa destination, Porto Moniz på nordvästra Madeira. Här bor vi på ett trevligt hotell under de följande tre nätterna.

På kvällen serveras middag på hotellet.

Dag 6. Vandring på Paúl da Serra
Idag inleder vi med en vandring (cirka 12 km) på Madeiras högplatå Paúl da Serra. Det är en nästan osannolikt stor, plan yta på denna annars så kuperade ö. Stigen börjar i ett fält av örnbräken, men snart tar trädljungen vid och växer sig allt högre. Ännu frodigare blir vegetationen när vi fortsätter längs en mindre levada. Vi går vidare ner genom ljung- och lagerskog till skogsstationen Rabaçal och det 100 meter höga vattenfallet Risco. Via en 800 meter lång tunnel kommer vi ut på en solig platå: den perfekta picknickplatsen. Eftermiddagen avslutas med en busstur längs den sydvästra sidan och besök i Ribeira Brava, som är centralort för stora delar av västra Madeira. Passa gärna på att besöka en av öns vackraste kyrkor. Fram till middagen ledig tid för egna aktiviteter.

Dag 7. Vandringar på västra och norra Madeira
Dagen inleds med att vi åker västerut på den vackra och dramatiska norra kustvägen med sina lodräta bergsväggar till Achada da Cruz. Här tar vi linbanan ner till ”världens ände” där varken wifi eller mobiltäckning finns. Vi promenerar till vågornas brus och letar efter de endemiska växter som inte växer högre upp i bergen. Efter vår promenad tar vi oss till det lilla jordbrukssamhället Lamaceiros. Här avslutar vi dagen med en cirka fem kilometer lång levadavandring på västligaste Madeira, med vyer över den lummiga dalen och havet långt nedanför. På passande plats avnjuter vi en picknicklunch. Tillbaka på hotellet har vi ledig tid fram till den gemensamma avslutningsmiddagen och om vädret tillåter finns möjlighet att närmare utforska de naturliga lavapoolerna i Porto Moniz.

Dag 8. Hemresa
På morgonen har det blivit dags att lämna hotellet och resa tillbaka Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Madeira. Transfer 25 km. Fyra nätter på hotell i Funchal.

Dag 2
Vandringar på östra Madeira, cirka 6 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 3
Vandring längs Levada do Furado, cirka 11 km. Frukost och picknicklunch ingår

Dag 4
Vandring i Madeiras högsta bergsmassiv, cirka 6 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 5
Funchal – Porto Moniz. Utflykt till Funchal och Blandy’s Garden. Vandring 7 km. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Porto Moniz.

Dag 6
Vandring på Paúl da Serra, cirka 12 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 7
Vandring på västra och norra Madeira, cirka 5 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 8
Flyg Madeira – Skandinavien. Transfer till flygplatsen, 66 km. Frukost ingår.

Portugal

Folkmängd 10,8 miljoner
Landets yta 92 391 km² (inkl ögrupperna Azorerna och Madeira)
Religion 96 % kristna varav 95 % katoliker. Dessutom små grupper av judar och muslimer.
Valuta Euro
Språk Portugisiska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Madeira t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.

Turistskatt
På vissa resmål och städer i Portugal, har turistskatt införts. Skatten är för närvarande 0,5–5 EUR per natt och per person; beroende på säsong och hotellstandard. OBS, kan komma att ändras. Var och när denna skatt gäller ligger utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje resenär skatten på plats..

Valuta
Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 20 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Vandringen
Madeira har kuperad terräng och vissa vandringar kan upplevas som något ansträngande till svåra. Detta gäller framför allt "toppturen". Däremot följer vandringarna längs levadorna nästan plan mark. Några vandringar har dessutom långa utförslöpor mellan 200-300 meter.

Du bör ha minst normalkondition och beträffande vandringarna på Madeira bör du inte ha anlag för svindel, då landskapet bjuder på stora höjdskillnader.

Tips och information: Inför vandringsresan

Klimat
På Madeira kan klimatet variera kraftigt beroende på vilken sida av ön och på vilket höjd över havet du befinner dig. På över 1 000 meter över havet kan fuktig dimma uppstå och temperaturen sjunker då snabbt. Mellan november och januari kan det bli kyligt och kallt på hög höjd vid dåligt väder.

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Övrigt
Ta med tallrik, bestick och glas/mugg för picknick-luncherna. Packa även ner en ficklampa, som kan vara bra att ha i tunnlarna på Madeira.

Bagageservice ingår på de hotell som erbjuder bagageservice.

Hotell/boende

Kommentarer

Alternativa likvärdiga hotell kan användas och meddelas här i denna spalt.

Vintern 2024/2025
Avresan 6e oktober 2024 kommer vi att bo på hotell Aqua Natura Madeira i Porto Moniz, i stället för på hotell Aqua Natura Bay.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-10-06 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 20 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-06 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 21 990 SEK Förfrågan
2024-10-06 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 21 990 SEK 3 platser kvar Boka
2024-10-13 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 21 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-13 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 23 190 SEK 4 platser kvar Boka
2024-10-13 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 23 190 SEK 2 platser kvar Boka
2024-10-20 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 23 190 SEK 4 platser kvar Boka
2024-10-20 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 21 890 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-20 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 23 190 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-03 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 21 250 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-03 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 21 250 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-03 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 19 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-11-10 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 20 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-11-10 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 22 290 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-10 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 22 290 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-17 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 22 290 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-17 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 22 290 SEK 4 platser kvar Boka
2024-11-17 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 20 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-12-01 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 21 790 SEK 4 platser kvar Boka
2024-12-01 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 21 790 SEK 4 platser kvar Boka
2024-12-01 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 20 490 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-12-08 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 21 790 SEK 4 platser kvar Boka
2024-12-08 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 21 790 SEK 4 platser kvar Boka
2024-12-08 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 20 490 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-01-19 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 22 750 SEK 4 platser kvar Boka
2025-01-19 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 21 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-01-19 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 22 750 SEK 4 platser kvar Boka
2025-01-26 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 22 750 SEK 4 platser kvar Boka
2025-01-26 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 21 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-01-26 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 22 750 SEK 4 platser kvar Boka
2025-02-02 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 21 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-02-02 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 22 750 SEK 4 platser kvar Boka
2025-02-02 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 22 750 SEK 4 platser kvar Boka
2025-02-09 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 21 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-02-09 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 22 750 SEK 4 platser kvar Boka
2025-02-09 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 22 750 SEK 4 platser kvar Boka
2025-02-16 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 22 750 SEK 4 platser kvar Boka
2025-02-16 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 22 750 SEK 4 platser kvar Boka
2025-02-16 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 21 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-09 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 22 650 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-09 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 21 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-09 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 22 650 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-23 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 22 650 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-23 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 21 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-23 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 22 650 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-30 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 22 650 SEK 4 platser kvar Boka
2025-03-30 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 21 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-03-30 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 22 650 SEK 4 platser kvar Boka
2025-04-06 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 22 650 SEK 4 platser kvar Boka
2025-04-06 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 21 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-04-06 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 22 650 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.