Vandring på Madeiralevador och lagerskogar

Kom nära naturen på ”Atlantens pärla”, där hisnande bergstoppar och vilda dalgångar inramas av frodig grönska. Ett oöverträffat sätt att lära känna vulkanön Madeira är att följa de traditionella vandringslederna. I lagom långa dagsetapper vandrar du längs bevattningskanaler, så kallade levador, i sällskap av TEMAs kunniga reseledare. Hela veckan bor du på bra hotell med pool.

RESFAKTA

Länder: Portugal

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-19 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Levadavandringar
 • Blandy's Garden
 • Lagerträdsskog och unika fåglar
 • Pico Ruivo och Pico de Areeiro
 • Saluhallen i Funchal

Dagsprogram
okt-mar

Dag 1 - Ankomst till Madeira
Ankomst till Madeiras flygplats och transfer till hotellet. Vandringsresans första fyra nätter bor du på den sydöstra delen av ön och de tre sista i sydväst. Atlantens pärla är ett av många fängslande namn på den portugisiska ön Madeira, vars hisnande bergstoppar och vilda dalgångar inramas av frodig grönska. Tack vare sitt isolerade läge, sin vulkaniska berggrund och det milda klimatet året om har Madeira en helt unik natur. Nord- och sydkusterna har olika klimat och vegetation, samtidigt som skilda naturtyper avlöser varandra i etage ju högre upp man kommer. Ön är mycket bergig med flera toppar på över 1 800 meter.

Ett oöverträffat sätt att lära känna flora, fauna, folk och kultur på denna vulkanö är att följa Madeiras vandringsleder. I lagom långa dagsetapper strövar du i bergen och längs bevattningskanaler, så kallade levador. Under vandringarna serveras luncher i form av picknick ute i det fria, om inte vädrets makter vill något annat. Vissa av vandringarna följer sidorna av branta dalgångar, varför du inte bör ha utpräglat anlag för svindel.

Efter ankomsten träffar du din reseledare som ger dig all viktig information inför morgondagens vandring. Annars är denna första dag ledig för avkoppling och egna aktiviteter.

Dag 2 - Vandringar på östra Madeira
Morgonen börjar med en kortare busstransfer upp till utsiktsklippan Pico do Facho. Där inleds dagens första vandring på cirka fyra kilometer. En liten stig leder nedåt – höjdskillnaden är drygt 300 meter – till Madeiras östligaste ort, fiskeläget Caniçal. Ödlor kilar ut och in ur sina gömslen bland stenar och snår utmed stigen, och tornfalkar seglar på uppvindarna längs bergets branter. Är man botaniskt intresserad kan man upptäcka ett flertal ovanliga växter.På eftermiddagen utforskar du den östligaste udden Ponta de São Lourenço under en vandring på cirka två kilometer. Här är landskapet kargt, men ändå färgstarkt och erosionen har skapat konstverk i den porösa lavan. De växter som lever här är anpassade både till torka och till den saltmättade luften från havet.

Dag 3 - Vandring längs Levada do Furado
Vid Ribeiro Frio inleds dagens tur (cirka 11 km) längs en av Madeiras många levador. Dess namn är Levada do Furado, och den kom i statlig ägo redan 1822 för att bevattna jordbruken i Porto da Cruz nere vid nordkusten.Levadan slingrar sig ömsom bred och lättgången, ömsom smal och spännande, genom en ständigt grön skog av lagerträd. Med lite tur får du se några av Madeiras unika fågelarter som madeirakungsfågeln och madeiraduvan. Den sistnämnda var länge hotad att försvinna för gott, men är nu skyddad och har återhämtat sig. Längs levadan porlar vattnet, luftfuktigheten är hög och överallt växer ormbunkar, lavar och mossor.Framme vid Portelapasset väntar bussen för transport tillbaka till hotellet.

Dag 4 - Vandring till Pico Ruivos höga topp
Dagens vandring tar dig upp till området kring öns högsta punkt, bergstoppen Pico Ruivo som reser sig 1 862 meter över havet. På dessa höga höjder måste man dock alltid ta hänsyn till vädrets makter och vara beredd att anpassa rutten efter förutsättningarna. Därför finns även alternativa vandringar förberedda för denna dag. Vid normala förhållanden gör vi en cirka sex kilometer lång vandring med utgångspunkt från Achada do Texeira.

Du vandrar genom ett fantasieggande lavalandskap, som vid första anblicken kan tyckas omöjligt att ta sig fram i. Den kuperade bergsstigen leder förbi taggiga toppar, söndertrasade av erosion, och djupa dalgångar där dimridåerna tidvis driver in likt skummande vågor. Vi ser grottliknade utgrävningar i berget som fungerat som skydd för boskap och herdar. För den som är botaniskt intresserad kan man på denna höga höjd hitta flera unika och ovanliga växter.Återfärden går därefter med buss via Santana och Faial tillbaka till hotellet. Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 5 - Funchal och Blandy’s Garden

Vi inleder dagen med att besöka en av Madeiras mest intressanta botaniska trädgårdar, Jardim Palheiro, eller som den ofta kallas Blandy’s Garden. Trädgården anlades på 1700-talet av en fransk trädgårdsarkitekt. Här möter du en rikedom av växter från hela världen i en miljö som växlar från det vildvuxna, eller till synes vildvuxna, till det omsorgsfullt arrangerade och tuktade.

Efter besöket åker vi ner till Madeiras huvudstad, Funchal och besöker den färgsprakande saluhallen Mercado do Lavrador i Funchal, som blivit en världsberömd sevärdhet och ett måste för alla som besöker huvudstaden. Saluhallen byggdes i början av 1940-talet i en art deco-inspirerad stil som vid denna tid var uppskattad i Portugal. Levande marknader besöker man helst så tidigt som möjligt på morgonen, när fisken ännu glittrar med klarröda gälar och stånden dignar av färsk frukt och grönsaker. Efter saluhallen äter vi en typisk Madeira lunch på en restaurang I gamla stan innan vi tar linbanan, o teleférico, upp till Monte. Tack vare sitt behagliga klimat har Monte länge varit en tillflyktsort för semestrande kungligheter och andra välbärgade personer. Här väntar bussen för de som inte vill prova på en slädtur (ingår ej och betalas direkt till slädförarna) längs med den branta vägen ned till byn Livramento.

Färden forsätter väster ut och vi stannar till vid havsklippan, Cabo Girão och dess utsiktsbalkong med glasgolv, 580 m ö h. Vi forsätter sedan fram till den lilla byn, Quinta Grande där vi börjar dagens levadavandring (6 km), längs med Levada do Norte, fram till den lilla Byn Boa Morte. Vi passerar några mindre gårdar och ofta öppnar sig fantastiska vyer ner mot kusten och byarna nedanför.

Efter en fullspäckad och intressant dag stiger vi på den väntande bussen och fortsätter till nästa destination, Paúl do Mar i sydväst. Här bor du på ett trevligt hotell direkt vid stranden under de följande tre nätterna.

På kvällen serveras middag på hotellet.


Dag 6 - Vandring på Paúl da Serra
Idag inleder vi med en vandring (cirka 12 km) på Madeiras högplatå Paúl da Serra. Det är en nästan osannolikt stor, plan yta på denna annars så kuperade ö. Stigen börjar i ett fält av örnbräken, men snart tar trädljungen vid och växer sig allt högre. Ännu frodigare blir vegetationen när vi fortsätter längs en mindre levada.Du går vidare ner genom ljung- och lagerskog till skogsstationen Rabaçal och det 100 meter höga vattenfallet Risco. Via en 800 meter lång tunnel kommer du ut på en solig platå: den perfekta picknickplatsen. Under eftermiddagen är du tillbaka på hotellet. Fram till middagen har du ledig tid för egna aktiviteter.

Dag 7 - Vandringar på västra och norra Madeira
Dagen inleds i Ribeira Brava, som är centralort för stora delar av västra Madeira. Där kan man bland annat besöka en av öns vackraste kyrkor. Vi åker sedan över till öns norra sida.Framme på nordkusten möter du det lilla samhället Sao Vicente. Här tittar vi närmare på några lavatunnlar, som bildades vid vulkankanutbrott för cirka 890 000 år sedan. Efter denna geologiska tillbakablick följer en busstur längs den dramatiska norra kustvägen med sina lodräta bergväggar. Färden går till Porto Moniz, som ligger på en utstickande tunga av lava i havet.Dagen avslutas med en cirka fem kilometer lång levadavandring på västligaste Madeira, med vyer över havet långt nedanför.Tillbaka på hotellet har du ledig tid fram till den gemensamma avslutningsmiddagen.

Dag 8 - Hemresa
På morgonen har det blivit dags att lämna hotellet och åka längs sydkusten till flygplatsen (cirka 60 km) för hemresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Enkelrumstillägg från 1670:-
• Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand 3100:-

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Madeira. Transfer 11 km. Fyra nätter på hotell i Caniço.

Dag 2
Vandringar på östra Madeira, cirka 6 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 3
Vandring längs Levada do Furado, cirka 11 km. Frukost och picknicklunch ingår

Dag 4
Vandring i Madeiras högsta bergsmassiv, cirka 6 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 5
Machico – Funchal – Paúl do Mar. Buss 62 km. Utflykt till Funchal och Blandy’s Garden. Vandring 7 km. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Paúl do Mar.

Dag 6
Vandring på Paúl da Serra, cirka 12 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 7
Vandring på västra och norra Madeira, cirka 5 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 8
Flyg Madeira – Skandinavien. Transfer till flygplatsen, 60 km.. Frukost ingår.

Portugal

Folkmängd
10,5 milj Landets yta
92 391 km² (inkl ögrupperna Azorerna och Madeira) Religion
96 % kristna varav 95% katoliker. Dessutom små grupper av judar och muslimer. Valuta
Euro Språk
Portugisiska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Madeira t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Dricks ingår ej i resans pris. Räkna med 40 EUR per passagerare till chaufförer, lokalguider och gemensamma måltider. För att göra detta så smidigt som möjligt betal ni detta på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Vandringen:

Madeira har kuperad terräng och vissa vandringar kan upplevas som något ansträngande till svåra. Detta gäller framför allt "toppturen". Däremot följer vandringarna längs levadorna nästan plan mark. Några vandringar har dessutom långa utförslöpor mellan 200-300 meter.

Du bör ha minst normalkondition och beträffande vandringarna på Madeira bör du inte ha anlag för svindel, då landskapet bjuder på stora höjdskillnader.

Tips och information hittar du här: Inför vandringsresan

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

På Madeira kan klimatet variera kraftigt beroende på vilken sida av ön och på vilket höjd över havet du befinner dig. På över 1 000 meter över havet kan fuktig dimma uppstå och temperaturen sjunker då snabbt. Mellan november och januari kan det bli kyligt och kallt på hög höjd vid dåligt väder.

Övrigt:

Ta med tallrik, bestick och glas/mugg för picknick-luncherna. Packa även ner en ficklampa, som kan vara bra att ha i tunnlarna på Madeira.

Observera

Bagageservice ingår på de hotell som erbjuder bagageservice.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-11-02 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 15 550 SEK 6 platser kvar Boka
2019-11-02 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 15 550 SEK 4 platser kvar Boka
2019-11-02 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 15 550 SEK 2 platser kvar Boka
2019-11-09 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 15 550 SEK 4 platser kvar Boka
2019-11-09 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 15 550 SEK 6 platser kvar Boka
2019-11-09 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 15 550 SEK 6 platser kvar Boka
2020-02-15 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 14 200 SEK 6 platser kvar Boka
2020-02-15 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 14 200 SEK 6 platser kvar Boka
2020-02-15 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 14 200 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-02-22 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 14 140 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-02-22 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 14 140 SEK 6 platser kvar Boka
2020-02-22 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 14 140 SEK 6 platser kvar Boka
2020-02-29 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 14 200 SEK 6 platser kvar Boka
2020-02-29 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 14 200 SEK 6 platser kvar Boka
2020-02-29 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 14 200 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-03-07 8 dagar Vandring på Madeira Göteborg 14 200 SEK 6 platser kvar Boka
2020-03-07 8 dagar Vandring på Madeira Köpenhamn 14 200 SEK 6 platser kvar Boka
2020-03-07 8 dagar Vandring på Madeira Stockholm 14 200 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose