Nyhet

Vandring i KarpaternaTranssylvanien, slott och mäktig natur

Rumänien gömmer en vandringsskatt i Karpaterna, med alpina blomsterängar, uråldriga skogar och djupa dalgångar. Vandringen bjuder på häpnadsväckande natur och charmiga städer. Transsylvaniens mytomspunna, medeltida städer med gränder, lummiga torg, jugend- och art deco-byggnader varvas med berg och raviner, skogar och alpängar, medan vi får bekräftat att Transsylvanien är så mycket mer än myten om greve Dracula.

RESFAKTA

Länder: Rumänien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Besök på Drakulas slott med middag
 • Unsecoklassade medeltidsstaden Sighisoara
 • Vackra vandringar i södra Karpaterna
 • Middag hos lokal familj i byn Sibiel
 • Staden Sibiu –Europas gastronomiska region 2019

Dagsprogram
Avresor 2020

 Dag 1 – Mytomspunna Transsylvanien
Välkommen till Rumänien och Bukarest. Direkt efter ankomst utforskar vi staden närmare med en kortare panoramatur i buss. Vi stannar bland annat till för ett besök på parlamentet, en av Rumäniens största sevärdheter. Enligt Guinness rekordbok är detta världens näst största parlament, efter Pentagon. Det är även den dyraste administrativa byggnaden i världen. Efter besöket börjar vi vår resa mot mytomspunna Transsylvanien och kör upp mot Karpaterna och staden Brasov som blir vår hemvist de närmsta 3 dygnen. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag på en lokal restaurang. 


Dag 2 –Tampabergen och stadspromenad i Brasov 
Vi börjar dagen med en kortare vandringstur i Tampabergen strax utanför Brasov. Här bjuds vi på en spektakulär vy över staden. Om man önskar finns det en kabinbana tillgänglig som man kan använda för nedfärden. Efter vår förmiddagstur blir det lunch på egen hand och tid för egna upptäckter i Brasov.  

Under medeltiden var staden den viktigaste ekonomiska, kulturella och politiska knutpunkten i Transsylvanien. Liksom övriga städer i Transsylvanien har Brasov ett vackert och välbevarat historiskt centrum och brukar kallas för Transsylvaniens krona. Missa inte de vindlande gränderna och ett besök i den berömda Svarta katedralen och stadens mäktiga gotiska kyrka från 1300-talet. I de höga bergen runt staden ligger Rumäniens finaste skidort, här finns också många vilda djur – inte minst björn och varg. 

Dagens vandring: Ca 1 1/2 timmar, enklare vandring om cirka 2,5 km. Skogsväg med en höjdskillnad om ca 250 meter.


Dag 3 – Vandring i Piatra Craiului och besök hos Drakula 
Idag beger vi oss till Piatra Craiului som ligger i de södra delarna av Karpaterna, området räknas till ett av de vackraste i hela Rumänien. Dagens vandring bjuder på sagolika bergstoppar, magiska skogar och öppna fjällhedar. Vår picknicklunch intar vi intill en bergshytta med magnifik utsikt. Håll ögonen öppna och spana efter den svarta bergsgeten som brukar befinna sig uppe bland de branta bergsväggarna. Stärkta av dagens picknick vandrar vi vidare genom en unik flodravin med 200 meter höga bergväggar som omsluter oss. På eftermiddagen besöker vi Drakulas slott i Bran. Byggnaden vars ursprung går tillbaka till 1200-talet men nuvarande konstruktion kom till på 1400-talet har blivit utsett till greve Drakulas slott. När man på lite avstånd tittar på denna mytomspunna byggnad är det inte utan att man får en lätt rysning i kroppen. Under vårt besök på slottet tar vi del av historien och alla myter kring den. Besöket avslutas med en gemensam middag på forna ”Royal Tea House”.

Dagens vandring: Ca 5 timmar, lite mer krävande vandring om 11 km. Vandringsled med grusunderlag med en höjdskillnad om ca 590 meter.

Dag 4 – Lokala delikatesser och medeltida städer
Idag tar vi oss vidare till nästa transsylvanska juvel, Sighisoara, som grundades av tysktalande hantverkare och affärsmän på 1100-talet. Vägen dit bjuder på ett pittoreskt landskap och vi stannar även till vid en lokal bondgård där vi får vara med om en ostprovning.  

Vi gör en stadspromenad i Sighisoara. Stadens medeltida centrum är sedan 1999 upptaget på Unescos världsarvslista och en av resans kulturella höjdpunkter. Citadellet från 1100-talet är fortfarande bebott. De smala gatorna och gränderna klättrar upp till det berömda klocktornet som dominerar stadssiluetten. Intill står huset där Vlad Tepes (Greve Drakula) föddes.Trots att greve Drakulas osaliga ande svävar över staden, så råder här en atmosfär av sagostadsidyll, som utan tvekan skulle kunna utgöra miljön i en vacker saga med lyckligt slut.

Lunchen intas på egen hand och det finns även tid att utforska staden närmare i lugn och ro. På eftermiddagen möts vi upp för en gemensam brandyprovning i en 500 år gammal vinkällare. Vi kör sedan vidare mot staden Sibiu som under 2019 blev utsedd till ”European Gastronomy Region”.

Dagens vandring: Enklare stadspromenad.

Dag 5 – Vandring i bergsområdet kring Sibiu
Efter frukost kör vi till vår startpunkt för vår vandring i Paltinis, en av Rumäniens äldsta skidorter. Skidorten öppnade redan i slutet av 1800-talet och är den högst belägna skidorten i hela Rumänien. Vi vandrar genom barrskog och över blomstrande fjällängar, pittoreska betesmarker, vidare förbi en bergshytta och upp till toppen. Vid bra väder bjuds det på en magisk utsikt över hela bergsområdet. Till lunch avnjuter vi en klassisk TEMA picknick med lokala delikatesser.  

Väl tillbaka i Sibiu gör vi en gemensam stadsvandring. Det är en överraskande elegant stad som har nominerats till en av världens mest idylliska städer att bo i. Efter att promenerat runt i de medeltida historiska stadsdelarna är det inte svårt att hålla med. 2007 blev staden även utsedd till Europas kulturhuvudstad tillsammans med Luxemburg. 

Dagens vandring: Ca 3 1/2 timmar, enklare vandring om cirka 8 km. Skogsväg med en höjdskillnad om ca 300 meter. Samt stadspromenad i Sibiu. 

Dag 6 – Vandring i Cindrelbergen
Efter frukost åker vi buss till byn Rasinari varifrån vi startar vår vandring upp i Cindrelbergen mot ”Magura peak” som ligger 1304 meter över havet. Vandringsleden tar oss genom nationalparkens hjärta och upp mot dagens picknickplats som vid fint väder erbjuder en magnifik utsikt. Dagens vandring bjuder på ett landskap med en unik flora och fauna. Området är även hemvist till björnar, vargar och lodjur. Vi vandrar genom skog och över de blommande fjällängarna och vidare till Cisnadioara där vi besöker ett fort från 1200-talet.  

På kvällen äter vi en gemensam middag hos en lokal familj i grannbyn Sibiel. Vi äter hemlagad lokal mat och till det bjuds det på vin och brandy.

Dagens vandring: Ca 4 1/2  timmar, lite mer krävande vandring om 10 km. Vandringsled med grusunderlag med en höjdstigning om ca 800 meter.

Dag 7 – Vandring i Chiatra Lupoaiei
Resans sista vandringsäventyr gör vi i bergsområdet Chiatra Lupoaiei utanför Sibiu. Vi vandrar längs vandringsledarna, över ängar och når Chiatra Lupoaiei som är omgivet av legender och sagor bland lokalbefolkningen. Till lunch njuter vi av en klassisk TEMA picknick innan vi avrundar denna vandringsresa. Eftermiddagen är sedan fri att spendera Sibiu. Sista kvällen tillbringar vi på en trevlig traditionell rumänsk restaurang där vi summerar resan och njuter av god mat och dryck.

Dagens vandring: Ca 4 timmar, lite mer krävande vandring om 7.5 km. Vandringsled med grusunderlag med en höjdstigning om ca 600 meter.

Dag 8 – Hemresa mot Skandinavien
Efter frukost är det dags att tacka för denna gången och vi beger oss mot flygplatsen. och får tacka för denna gången och hoppas att vi snart får hälsa er välkomna igen. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Bukarest, t/r
• Samtliga övernattningar
• Inträden enligt program
• 7 frukostar
• 4 picknickluncher
• 4 middagar
• Brandyprovning
• Ostprovning
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.

Skandinavien - Bukarest-Brasov. Busstransfer, cirka 200 km. tre övernattningar på hotell i Brasov. Gemensam välkomstmiddag.

Dag 2.
Brasov. Enklare vandring i Tampabergen, cirka 2,5 km (1 ½ timmes vandring). 250 meters höjdskillnad. Frukost ingår.

Dag 3.
Buss Brasov-Zarnesti-Bran-Brasov cirka 70 km. Vandring i Piatra Craiului, cirka 11 km (5 timmar) 590 meters höjdskillnad. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 4.
Buss Brasov-Sighisoara-Sibiu cirka 210 km. Stadsvandring i Sighisoara. Frukost ingår. Fyra övernattningar i Sibiu.

Dag 5.
Buss Sibiu – Paltinis – Sibiu cirka 60 km. Vandring kring Paltinis cirka 8 km (3 1/2 timme) 300 meters höjdskillnad. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 6.
Buss Sibiu – Rasinari – Sibiu cirka 70 km. Vandring cirka 10 km (4 ½ timmar). 800 meters höjdskillnad. Frukost, picknicklunch och middag i byn Sibiel ingår.

Dag 7.
Buss Sibiu – Gura Raului. Vandring 7 1/2 km (4 timmar) 600 meters höjdskillnad. Frukost, picknicklunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 8.
Buss till flygplatsen i Bukarest cirka 280 km. Frukost ingår.

Rumänien

Folkmängd: Drygt 19 miljoner

Landets yta: 238 391 km²
Valuta: rumänsk leu (RON)
Religion: 87 % rumänsk ortodoxa 
Språk: Rumänska
Viktigt om resan

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Bukarest t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Rumänsk Leu (RON). I Rumänien används kontanter i högre utsträckning än i Sverige så vi rekommenderar att växla till sig Rumänska Lei innan du reser. Många hotell, restauranger och butiker accepterar kort, men det finns även små butiker som bara accepterar kontanter. I de större städerna finns uttagsautomater, men de är svåra att hitta i mindre orter. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
På denna resa ingår inte dricks. TEMAs reseledare samlar in 150 LEI (RON) per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.

Klimat
Under perioden juni-september är temperaturen i bergen cirka 20 grader. Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no

VANDRINGEN

Klädsel och utrustning
Vandringarna sker flera gånger på hög höjd där vädret kan skifta snabbt. Vi rekommenderar därför bekväma kläder och just kläder för alla väder. Att klä sig enligt "lager på lager"-tekniken är ett sätt att vara beredd på varierade förhållanden. Vandringskängor eller kraftiga vandringsskor är ett måste!

Fler tips och information om TEMAs vandringsresor »

Du bör ha god allmänkondition för att få utbyte av resan. Observera att en planerad vandring ibland kan komma att ändras vid exempelvis ogynnsamma förändringar av väderleken.

På denna vandringsresa har vi flertalet picknickar. Vänligen se vår rekommenderade packlista för vandring.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-06-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2020-06-05
06:20
2020-06-05
08:30
Lufthansa, 809
Frankfurt
Bucharest
2020-06-05
09:50
2020-06-05
13:10
Lufthansa, 1418
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Frankfurt
2020-06-12
18:40
2020-06-12
20:05
Lufthansa, 1421
Frankfurt
Stockholm
2020-06-12
21:45
2020-06-12
23:50
Lufthansa, 808
8 dagar Vandring i Karpaterna Stockholm 14 990 SEK 2 platser kvar Boka
2020-06-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2020-06-05
06:45
2020-06-05
08:15
Lufthansa, 833
Frankfurt
Bucharest
2020-06-05
09:50
2020-06-05
13:10
Lufthansa, 1418
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Frankfurt
2020-06-12
18:40
2020-06-12
20:05
Lufthansa, 1421
Frankfurt
Copenhagen
2020-06-12
21:10
2020-06-12
22:30
Lufthansa, 832
8 dagar Vandring i Karpaterna Köpenhamn 14 990 SEK 2 platser kvar Boka
2020-06-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2020-06-05
06:00
2020-06-05
07:45
Lufthansa, 821
Frankfurt
Bucharest
2020-06-05
09:50
2020-06-05
13:10
Lufthansa, 1418
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Frankfurt
2020-06-12
18:40
2020-06-12
20:05
Lufthansa, 1421
Frankfurt
Gothenburg
2020-06-12
21:40
2020-06-12
23:15
Lufthansa, 820
8 dagar Vandring i Karpaterna Göteborg 15 590 SEK 2 platser kvar Boka
2020-06-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2020-06-26
06:35
2020-06-26
08:50
Austrian Airlines, 318
Vienna
Bucharest
2020-06-26
10:10
2020-06-26
12:45
Austrian Airlines, 783
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Frankfurt
2020-07-03
18:30
2020-07-03
19:55
Lufthansa, 1421
Frankfurt
Stockholm
2020-07-03
21:45
2020-07-03
23:50
Lufthansa, 808
8 dagar Vandring i Karpaterna Stockholm 15 490 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-06-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2020-06-26
07:10
2020-06-26
08:55
Austrian Airlines, 308
Vienna
Bucharest
2020-06-26
10:10
2020-06-26
12:45
Austrian Airlines, 783
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Frankfurt
2020-07-03
18:30
2020-07-03
19:55
Lufthansa, 1421
Frankfurt
Copenhagen
2020-07-03
21:10
2020-07-03
22:30
Lufthansa, 832
8 dagar Vandring i Karpaterna Köpenhamn 15 390 SEK 6 platser kvar Boka
2020-08-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2020-08-07
06:35
2020-08-07
08:50
Austrian Airlines, 318
Vienna
Bucharest
2020-08-07
10:10
2020-08-07
12:45
Austrian Airlines, 783
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Frankfurt
2020-08-14
13:50
2020-08-14
15:15
Lufthansa, 1419
Frankfurt
Stockholm
2020-08-14
16:05
2020-08-14
18:10
Lufthansa, 1419
8 dagar Vandring i Karpaterna Stockholm 15 890 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-08-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2020-08-07
07:10
2020-08-07
08:55
Austrian Airlines, 308
Vienna
Bucharest
2020-08-07
10:10
2020-08-07
12:45
Austrian Airlines, 783
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Frankfurt
2020-08-14
13:50
2020-08-14
15:15
Lufthansa, 1419
Frankfurt
Copenhagen
2020-08-14
17:05
2020-08-14
18:25
Lufthansa, 830
8 dagar Vandring i Karpaterna Köpenhamn 15 650 SEK 6 platser kvar Boka
2020-08-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2020-08-14
06:35
2020-08-14
08:50
Austrian Airlines, 318
Vienna
Bucharest
2020-08-14
10:10
2020-08-14
12:45
Austrian Airlines, 783
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Vienna
2020-08-21
13:30
2020-08-21
14:15
Austrian Airlines, 784
Vienna
Stockholm
2020-08-21
15:15
2020-08-21
17:30
Austrian Airlines, 315
8 dagar Vandring i Karpaterna Stockholm 15 750 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-08-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2020-08-14
07:10
2020-08-14
08:55
Austrian Airlines, 308
Vienna
Bucharest
2020-08-14
10:10
2020-08-14
12:45
Austrian Airlines, 783
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Vienna
2020-08-21
13:30
2020-08-21
14:15
Austrian Airlines, 784
Vienna
Copenhagen
2020-08-21
15:15
2020-08-21
17:00
Austrian Airlines, 303
8 dagar Vandring i Karpaterna Köpenhamn 14 750 SEK 6 platser kvar Boka
2020-09-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2020-09-04
06:05
2020-09-04
08:15
Lufthansa, 809
Frankfurt
Bucharest
2020-09-04
10:15
2020-09-04
13:30
Lufthansa, 1418
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Frankfurt
2020-09-11
18:30
2020-09-11
19:55
Lufthansa, 1421
Frankfurt
Stockholm
2020-09-11
21:45
2020-09-11
23:50
Lufthansa, 808
8 dagar Vandring i Karpaterna Stockholm 14 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-09-04 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2020-09-04
06:50
2020-09-04
08:20
Lufthansa, 833
Frankfurt
Bucharest
2020-09-04
10:15
2020-09-04
13:30
Lufthansa, 1418
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Frankfurt
2020-09-11
18:30
2020-09-11
19:55
Lufthansa, 1421
Frankfurt
Copenhagen
2020-09-11
21:10
2020-09-11
22:30
Lufthansa, 832
8 dagar Vandring i Karpaterna Köpenhamn 14 990 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.