Vandring i KarpaternaTranssylvanien, slott och mäktig natur

Rumänien gömmer en vandringsskatt i Karpaterna, med alpina blomsterängar, uråldriga skogar och djupa dalgångar. Vandringen bjuder på häpnadsväckande natur och charmiga städer. Transsylvaniens mytomspunna, medeltida städer med pittoreska gränder, lummiga torg, jugend- och art deco-byggnader varvas med berg och raviner, skogar och alpängar, medan vi får bekräftat att Transsylvanien är så mycket mer än myten om greve Dracula.

RESFAKTA

Länder: Rumänien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Besök på Draculas slott med middag
 • Unsecoklassade medeltidsstaden Sighisoara
 • Vackra vandringar i södra Karpaterna
 • Middag hos lokal familj i byn Sibiel
 • Staden Sibiu –Europas gastronomiska region 2019

Dagsprogram
Avresor 2024

Dag 1 – Mytomspunna Transsylvanien
Välkommen till Rumänien och Bukarest. Efter ankomsten påbörjar vi resan norrut mot Karpaterna i Transsylvanien, landet bortom skogarna som det betyder. Vi tar sikte på en av regionens viktigaste städer Brasov, där vi bor de första tre nätterna.
Efter ankomsten  till hotellet och lite ledig tid avnjuter vi en trevlig välkomstmiddag med sång och folkdans.

Dag 2 –Tampabergen och stadspromenad i Brasov
Vi börjar dagen med en kortare vandringstur i Tampabergen strax utanför Brasov. Här bjuds vi på en spektakulär vy över staden. Om man önskar finns det en kabinbana tillgänglig som man kan använda för nedfärden. Efter vår förmiddagstur blir det lunch på egen hand och tid för egna upptäckter i Brasov. 
Under medeltiden var staden den viktigaste ekonomiska, kulturella och politiska knutpunkten i Transsylvanien. Liksom övriga städer i Transsylvanien har Brasov ett vackert och välbevarat historiskt centrum och brukar kallas för Transsylvaniens krona. Missa inte de vindlande gränderna och ett besök i den berömda Svarta katedralen och stadens mäktiga gotiska kyrka från 1300-talet. I de höga bergen runt staden ligger Rumäniens finaste skidort, här finns också många vilda djur – inte minst björn och varg.

Dagens vandring: Ca 2 timmar, enklare vandring om cirka 2,5 km. Skogsväg med en höjdskillnad om ca 400 meter, högsta höjd 940 meter över havet.

Dag 3 – Vandring i Piatra Craiului och besök hos Dracula
Idag beger vi oss till Piatra Craiului som ligger i de södra delarna av Karpaterna, området räknas till ett av de vackraste i hela Rumänien. Dagens vandring bjuder på sagolika bergstoppar, magiska skogar och öppna fjällhedar. Vår picknicklunch intar vi intill en bergshytta med magnifik utsikt. Håll ögonen öppna och spana efter den svarta bergsgeten som brukar befinna sig uppe bland de branta bergväggarna.
Stärkta av dagens picknick vandrar vi vidare genom en unik flodravin med 200 meter höga bergväggar som omsluter oss.
På eftermiddagen besöker vi Draculas slott i Bran. Byggnaden vars ursprung går tillbaka till 1200-talet men nuvarande konstruktion kom till på 1300-talet har blivit utsett till greve Draculas slott. När man på lite avstånd tittar på denna mytomspunna byggnad är det inte utan att man får en lätt rysning i kroppen. Under vårt besök på slottet tar vi del av historien och alla myter kring den. Besöket avslutas med en gemensam middag på forna ”Royal Tea House”.

Dagens vandring: Ca 5-6 timmar, lite mer krävande vandring om 15 km. Vandringsled med grusunderlag med en höjdskillnad om ca 650 meter, högsta höjd 1100 meter över havet.

Dag 4 – Lokala delikatesser och medeltida städer
Idag tar vi oss vidare till nästa transsylvanska juvel, Sighisoara, som grundades av tysktalande hantverkare och affärsmän på 1100-talet. Vägen dit bjuder på ett pittoreskt landskap och vi stannar även till vid en lokal bondgård där vi får vara med om en ostprovning. 
Vi gör en stadspromenad i Sighisoara. Stadens medeltida centrum är sedan 1999 upptaget på Unescos världsarvslista och en av resans kulturella höjdpunkter. Citadellet från 1100-talet är fortfarande bebott. De smala gatorna och gränderna leder upp till det berömda klocktornet som dominerar stadssiluetten. Intill står huset där Vlad Tepes (Greve Drakula) föddes.Trots att greve Drakulas osaliga ande svävar över staden, så råder här en atmosfär av sagostadsidyll, som utan tvekan skulle kunna utgöra miljön i en vacker saga med lyckligt slut.

Lunchen intas på egen hand och det finns även tid att utforska staden närmare i lugn och ro. På eftermiddagen möts vi upp för en gemensam brandyprovning i en 500 år gammal vinkällare. Vi kör sedan vidare mot staden Sibiu som under 2019 blev utsedd till ”European Gastronomy Region”. Middagen avnjuter vi i den lilla närliggande byn Sibiel, där vi blir serverade transsylvansk husmanskost.

Dagens vandring: Enklare stadspromenad.

Dag 5 – Vandring från Nocet till Hosman
Efter frukosten kör vi upp till startpunkten, byn Nucet inte långt från Sibiu. Här inleder vi dagens vandring som är en lättare vandring på cirka 7 km. Vi följer skogsbrynet genom ett behagligt kulturlandskap fram till den saxiska byn Hosman. Här besöker vi den berömda kyrkan med försvarsmurar. Sydöstra Transsylvanien är känt för sina kyrkor med försvarsverk. Här finns mer 150 stycken.


Dagens vandring: Ca 2 1/2 timmar, enklare vandring om cirka 7 km. Skogsväg med en höjdskillnad om ca 150 meter. Samt stadspromenad i Sibiu.

Dag 6 – Vandring i Cindrelbergen
Efter frukost åker vi buss till byn Rasinari varifrån vi startar vår vandring upp i Cindrelbergen mot ”Magura peak” som ligger 1304 meter över havet. Vandringsleden tar oss genom nationalparkens hjärta och upp mot dagens picknickplats som vid fint väder erbjuder en magnifik utsikt. Dagens vandring bjuder på ett landskap med en unik flora och fauna. Området är även hemvist till björnar, vargar och lodjur. Vi vandrar genom skog och över de blommande fjällängarna och vidare till Cisnadioara där vi besöker ett fort från 1200-talet. 

Dagens vandring: Ca 6 1/2  timmar, lite mer krävande vandring om 12 km. Vandringsled med grusunderlag med en höjdstigning om ca 700 meter, högsta höjd 1203 meter över havet.

Dag 7 – Vandring i Paltini
Efter frukost kör vi till vår startpunkt för vår vandring i Paltinis som ligger på 1440 meter över havet och är en av Rumäniens äldsta skidorter. Skidorten öppnade redan i slutet av 1800-talet och är den högst belägna skidorten i hela Rumänien. Vi vandrar genom barrskog och över blomstrande fjällängar, pittoreska betesmarker, vidare förbi en bergshytta och upp till toppen Oncești på 1713 meter över havet. Vid bra väder bjuds det på en magisk utsikt över hela bergsområdet. Till lunch avnjuter vi en klassisk TEMA picknick med lokala delikatesser.

Dagens vandring: Ca 3 1/2 timmar, enklare vandring om cirka 8.5 km. Skogsväg med en höjdskillnad om ca 300 meter, högsta höjd 1713 meter över havet.

Dag 8 – Hemresa mot Skandinavien

Efter frukost är det dags att tacka för denna gången och vi beger oss mot flygplatsen och hoppas att vi snart får hälsa er välkomna igen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Bukarest, t/r
• Samtliga övernattningar
• Inträden enligt program
• 7 frukostar
• 4 picknickluncher
• 4 middagar
• Ostprovning
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.
Skandinavien - Bukarest – Brasov. Buss 200 km. tre övernattningar på hotell i Brasov. Gemensam välkomstmiddag med folkdans inklusive dryck.

Dag 2.
Brasov. Buss 60 km. Enklare vandring i Tampabergen, cirka 2,5 km (1 ½ timmes vandring). 400 meters höjdskillnad. Frukost ingår.

Dag 3.
Buss Brasov-Zarnesti-Bran-Brasov. Buss 70 km. Vandring i Piatra Craiului, cirka 15 km (6 timmar) 650 meters höjdskillnad. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 4.
Buss Brasov-Sighisoara-Sibiu. Buss 210 km. Stadsvandring i Sighisoara. Frukost, ostprovning, brännvinsprovning och rumänsk husmanskost till middag ingår. Fyra övernattningar i Sibiu.

Dag 5.
Sibiu – Nucet – Hosman – Sibiu. Buss 60 km. Enklare vandring cirka 7 km. Ca 2 timmar. 150 meters höjdskillnad. Frukost och lättare lunch av lokala specialiteer ingår.

Dag 6
.
Buss Sibiu – Rasinari – Sibiu. Buss 70 km. Vandring cirka 12 km (ca 6 timmar). 700 meters höjdskillnad. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 7.
Buss Sibiu – Paltinis – Sibiu. Buss 60 km. Vandring kring Paltinis cirka 8.5 km (ca 3 1/2 timme) 300 meters höjdskillnad. Frukost, picknicklunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 8.
Buss till flygplatsen i Bukarest cirka 280 km. Frukost ingår.

Rumänien

Folkmängd: Drygt 19 miljoner

Landets yta: 238 391 km²
Valuta: rumänsk leu (RON)
Religion: 87 % rumänsk ortodoxa 
Språk: Rumänska
Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Bukarest t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Rumänsk Leu (RON). I Rumänien används kontanter i högre utsträckning än i Sverige så vi rekommenderar att växla till sig Rumänska Lei innan du reser. Många hotell, restauranger och butiker accepterar kort, men det finns även små butiker som bara accepterar kontanter. I de större städerna finns uttagsautomater, men de är svåra att hitta i mindre orter. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
På denna resa ingår inte dricks. TEMAs reseledare samlar in 200 LEU (RON) per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.

Klimat
Under perioden juni-september är temperaturen i bergen cirka 20 grader. Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no

Klädsel och utrustning

Vandringarna sker flera gånger på hög höjd där vädret kan skifta snabbt. Vi rekommenderar därför bekväma kläder och just kläder för alla väder. Att klä sig enligt "lager på lager"-tekniken är ett sätt att vara beredd på varierade förhållanden. Vandringskängor eller kraftiga vandringsskor är ett måste!

Fler tips och information om TEMAs vandringsresor »

Du bör ha god allmänkondition för att få utbyte av resan. Observera att en planerad vandring ibland kan komma att ändras vid exempelvis ogynnsamma förändringar av väderleken.

På denna vandringsresa har vi flertalet picknickar. Vänligen se vår rekommenderade packlista för vandring.

Hotell/boende

Kommentarer


Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-06-10 8 dagar Vandring i Karpaterna Göteborg 21 790 SEK Förfrågan
2024-06-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Riga
2024-06-10
08:05
2024-06-10
10:10
Air Baltic/Sas, 102
Riga
Bucharest
2024-06-10
11:55
2024-06-10
14:25
Air Baltic/Sas, 757
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Riga
2024-06-17
15:10
2024-06-17
17:40
Air Baltic/Sas, 758
Riga
Stockholm
2024-06-17
19:25
2024-06-17
19:35
Air Baltic/Sas, 109
8 dagar Vandring i Karpaterna Stockholm 19 950 SEK 2 platser kvar Boka
2024-06-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Riga
2024-06-10
08:15
2024-06-10
10:40
Air Baltic/Sas, 132
Riga
Bucharest
2024-06-10
11:55
2024-06-10
14:25
Air Baltic/Sas, 757
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Riga
2024-06-17
15:10
2024-06-17
17:40
Air Baltic/Sas, 758
Riga
Copenhagen
2024-06-17
18:50
2024-06-17
19:20
Air Baltic/Sas, 139
8 dagar Vandring i Karpaterna Köpenhamn 20 090 SEK Förfrågan
2024-08-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-08-12
06:10
2024-08-12
07:40
K L M, 1228
Amsterdam
Bucharest
2024-08-12
09:30
2024-08-12
13:10
K L M, 1373
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Amsterdam
2024-08-19
18:05
2024-08-19
20:05
K L M, 1376
Amsterdam
Gothenburg
2024-08-19
21:40
2024-08-19
23:10
K L M, 1239
8 dagar Vandring i Karpaterna Göteborg 20 750 SEK 4 platser kvar Boka
2024-08-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-08-12
06:30
2024-08-12
08:40
K L M, 1214
Amsterdam
Bucharest
2024-08-12
09:30
2024-08-12
13:10
K L M, 1373
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Amsterdam
2024-08-19
18:05
2024-08-19
20:05
K L M, 1376
Amsterdam
Stockholm
2024-08-19
20:50
2024-08-19
22:55
K L M, 1227
8 dagar Vandring i Karpaterna Stockholm 19 750 SEK 4 platser kvar Boka
2024-08-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-08-12
06:00
2024-08-12
07:25
K L M, 1266
Amsterdam
Bucharest
2024-08-12
09:30
2024-08-12
13:10
K L M, 1373
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Amsterdam
2024-08-19
18:05
2024-08-19
20:05
K L M, 1376
Amsterdam
Copenhagen
2024-08-19
21:05
2024-08-19
22:30
K L M, 1279
8 dagar Vandring i Karpaterna Köpenhamn 19 990 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-09 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-09-09
06:10
2024-09-09
07:40
K L M, 1228
Amsterdam
Bucharest
2024-09-09
09:30
2024-09-09
13:10
K L M, 1373
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Amsterdam
2024-09-16
18:05
2024-09-16
20:05
K L M, 1376
Amsterdam
Gothenburg
2024-09-16
21:40
2024-09-16
23:10
K L M, 1239
8 dagar Vandring i Karpaterna Göteborg 21 190 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-09 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-09-09
06:30
2024-09-09
08:40
K L M, 1214
Amsterdam
Bucharest
2024-09-09
09:30
2024-09-09
13:10
K L M, 1373
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Amsterdam
2024-09-16
18:05
2024-09-16
20:05
K L M, 1376
Amsterdam
Stockholm
2024-09-16
20:50
2024-09-16
22:55
K L M, 1227
8 dagar Vandring i Karpaterna Stockholm 20 150 SEK 2 platser kvar Boka
2024-09-09 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-09-09
06:00
2024-09-09
07:25
K L M, 1266
Amsterdam
Bucharest
2024-09-09
09:30
2024-09-09
13:10
K L M, 1373
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bucharest
Amsterdam
2024-09-16
18:05
2024-09-16
20:05
K L M, 1376
Amsterdam
Copenhagen
2024-09-16
21:05
2024-09-16
22:30
K L M, 1279
8 dagar Vandring i Karpaterna Köpenhamn 21 350 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.