Vandring i Sierra Nevadamed utflykt till Alhambra

Vi vandrar längs natursköna stigar på sydsluttningarna av Sierra Nevadas berg i Andalusien. Vita byar, terrassodlingar och grönskande raviner kantar vår väg. I fjärran syns snötäckta bergstoppar. Vid sidan av naturupplevelserna möter vi spår av det gamla moriska kungadömets högtstående kultur, och i dess forna huvudstad Granada besöker vi det sagoaktigt utsmyckade palatset Alhambra.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 3, utmanande

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vandring vid Poqueiraravinen
 • Vita byar i Las Alpujarras
 • Det moriska Granada
 • Alhambrapalatset
 • Trevélez – en av Spaniens högst belägna byar

Dagsprogram
2022

Dag 1. Ankomst Málaga och färd till Alpujarras

Efter ankomst till flygplatsen i Málaga väntar en bussresa på cirka 1,5 till 2 timmar till hotellet, via kusten och staden Nerja. Eftersom bussarna anpassas till flera olika ankommande flyg är det inte säkert att du träffar din TEMA-reseledare förrän på hotellet. De första sex nätterna under denna spännande vandringsresa bor vi på hotell i Sierra Nevada.

Området i Sierra Navada där vi vandrar heter Alpujarras och är känt för sin vackra natur och pittoreska vitkalkade byar som klättrar längs bergssluttningarna.

Dag 2. Vandring vid Barranco de Poqueira
Det var till det höglänta Las Alpujarras i Sierra Nevada som en stor del av den muslimska befolkningen flydde det historiska året 1492. Alltså när det moriska kungadömets huvudstad Granada intogs av drottning Isabella och kung Ferdinand. Morerna levde sedan kvar i bergen fram till tidigt 1600-tal, då de slutligen förvisades ur landet.

Här skapades en unik kultur, som fortfarande känns levande här uppe. Vitkalkade byar med hus i nordafrikansk stil klättrar längs bergssidorna, där sinnrika bevattningssystem försörjer de bördiga terrassodlingarna med vatten. Jordbruket är småskaligt och anpassat till de stundom kärva villkor som dessa höglänta bergstrakter erbjuder. Här finns också en myllrande mångfald av växter och djur, inte minst fåglar, som i lika hög grad anpassat sig till omgivningarna. Idag utgör hela området ett kulturlandskap med små åkrar, ängar, beteshagar och vida fjällhedar. Här bjuds ett intagande skådespel av färger, dofter och gemytligt vardagsliv.

Förutsättningarna för sköna vandringar är ideala. Las Alpujarras sattes på världskartan av den engelske författaren Gerald Brenan, vars bok ”South of Granada” (1957) skildrar människorna och livet i en av byarna i Alpujarras. En utmärkt bok att ha med sig som reselitteratur! Idag vandrar vi vid en av de största ravinerna, El Barranco de Poqueira, som räknas som Alpujarras verkliga centrum. Ravinen skär genom landskapet och förbinder tre av de viktigaste samhällena. Vi inleder vandringen i Capileira och kommer under dagen även att passera de båda andra, Bubión och Pampaneira.

Vandringen är 10 kilometer och brukar klassificeras som lätt, även om den går på relativt hög höjd. Vid klart väder har vi formidabel utsikt över de omgivande bergen, bland annat det spanska fastlandets högsta topp Mulhacén, 3 479 meter över havet.

Sent på eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet, där middagen serveras.

Dag 3. Vandring från Trevélez
Trevélez är en av Spaniens högst belägna byar, knappt 1500 meter över havet. Härifrån inleder vi en enastående vacker vandring in i Trevélezdalen längs Rio Trevélez. Det rena, forsande vattnets brus är ständigt närvarande. Emellanåt blandas det med sommargyllingens djupa flöjttoner eller cettisångarnas stackaton.

De sinnrikt byggda bevattningskanalerna med moriskt ursprung leder vatten från floderna till de nedströms belägna terrassodlingarna.

Vi vandrar på översilningsängar och betesmarker, förbi åkrar och isolerade gårdar. På vägen möter vi sannolikt hästar och mulåsnor lastade med hö, gödsel, ved och andra förnödenheter.

Skulle vädrets makter vara allt för besvärliga, vilket inte är helt ovanligt på dessa höjder, ersätts dagens vandring med en annan rutt som passar bättre.

Sen eftermiddag är vi tillbaka i på hotellet.

Dag 4. Heldagsvandring i Acequia de Poqueira
Poqueiraravinen erbjuder många olika dagsturer till fots. Området är fullt av betagande stigar och mindre vägar som använts i sekler av befolkningen. Under dagsvandringen fortsätter du att utforska detta spektakulära landskap, som bjuder på några av Sierra Nevadas vackraste vyer. Fler än femton av Sierra Nevadas bergstoppar höjer sig mer än 3 000 meter över havet. De är vita av snö en stor del av året. Här finns cirka 2 000 växtarter, varav 66 är unika för området. Med lite tur får vi se den sällsynta och utrotningshotade iberiska stenbocken dyka upp på avstånd bakom en klippa.

Vandringen går längs uråldriga bergsstigar och bevattningskanaler, så kallade acequias, där vi ideligen påminns om hur befolkningen anpassat sig till denna dramatiska natur. Många av bostäderna formligen hänger på de branta sluttningarna i perfekt harmoni med sin omgivning. Det alpina landskapet, de vita byarna som på avstånd förväxlas med snö, de omgivande terrasserade jordbruken, bevattningskanalerna och de väldiga bergsmassiven smälter samman till en fulländad helhet.

Under dagens vandring njuter vi av en smakrik picknick ute i det fria. Under den sena eftermiddagen är vi tillbaka i på hotellet.

Dag 5. Utflykt till Granada och Alhambra
Idag bryter vi rutinen med en utflykt till Granada. Dess berömda medeltidspalats Alhambra är ett av de mest betagande och välbevarade minnesmärkena från den moriska epoken. Vårt besök här knyter samman de upplevelser du fått i Las Alpujarras kulturlandskap med det moriska väldets historiska bakgrund.

Under den moriska Nasriddynastin (1246–1492) utgjorde Alhambra hjärtpunkten i ett kungadöme, som var ett av hela Västeuropas mest framstående i kulturellt och konstnärligt avseende. Palatset med sina mycket vackra spröjsverk, mosaiker och fontäner har av somliga utnämnts till ”världens åttonde underverk”. OBS, att vissa veckor på året är besökstrycket så stort att alla palatsgemak inte är möjliga att besöka. Detta ligger utanför vår kontroll.

Det blir också tid till egna stadsvandringar i Granada, vilken är en medelstor modern spansk stad, som bland annat hyser landets tredje största universitet.

Dag 6. Vandring till toppen av Mulhacén
Idag väntar en tuff vandring, på riktigt hög höjd upp till toppen av det spanska fastlandets högsta topp Mulhacén som sträcker sig 3 482 meter över havet. Högst är Teide på Teneriffa, 3 718 meter över havet.

På Sierra Nevadas högre höjder finner vi en flora vars like knappast står att finna i hela Europa. Här finns över 50 endemiska växter, det vill säga sådana som inte går att finna någon annanstans.

Ju högre upp vi kommer desto, kargare blir landskapet som också är starkt eroderat. Efter frukost reser vi med buss till den lilla byn Capileira, där vi byter till mindre bussar med specialtillstånd att färdas i nationalparken. Innan allmän trafik förbjöds här uppe var det Europas högst belägna landsväg. Vid Alto del Chorrillo, 2 690 meter över havet, stannar vi och inleder vandringen som kommer att ta mellan 5 och 6 timmar.

För de som inte vill ta denna utmaning erbjuder vi alternativ vandring. Om vädret inte medger vandringar på dessa höjder kommer vi att erbjuda andra givande vandringar.

Sen eftermiddag är vi tillbaka i på hotellet.

Dag 7. Vandring i Taha de Pitres
Taha var ursprungligen det arabiska namnet på ett distrikt under morernas styre. Idag används benämningen på ett område i Alpujarras. Landskapet är mindre dramatiskt och brant och klimatet något mildare.

La Taha inbegriper sju byar varav Pitres, Mecina, Ferreirola och Pórtugos är några vi vandrar igenom. Här levde morerna fram till tidigt 1600-tal, då de förvisades ur landet. De flesta tog sig över sundet till nuvarande Marocko och likheterna med byar uppe i Rifbergen är slående. Det brukar sägas att byarna har nordafrikansk prägel, men egentligen är det mer historiskt riktigt att säga tvärtom. Alltså att de marockanska byarna byggts med starka influenser från det moriska Spanien. Till det som är karaktäristiskt hör smala vindlande gränder och hus med platta tak och resliga skorstenar. Vi befinner oss plötsligt i en liten gränd med branta trappor eller på en öppen plats med bländande vita husfasader. Allt smyckas med röda blommor och på avstånd ser vi snön som kröner Sierra Nevadas bergstoppar. Här verkar allt stå stilla sedan länge, och man vill gärna dröja sig kvar en stund för att hålla kvar magin.

En vecka är nästan till ända. Men vi tar med upplevelserna hem som kommer att leva länge i minnet.

Sen eftermiddag anländer vi till Málaga för en sista övernattning.

Dag 8. Hemresa
Under förmiddagen lämnar vi hotellet för avfärd till Málagas flygplats och hemresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 6 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Málaga. Transfer till hotellet i Sierra Nevada. Buss 135 km. Sex övernattningar på hotell i Sierra Nevada.

Dag 2
Heldagsvandring kring Barranco de Poqueira. Busstransfer. Frukost, lunch och middag ingår. Capileira – Bubión – Pampaneira – Capileira. Vandringsfakta: Längd 10 km, ca 3 – 4 tim. Start 1.440 m ö h, mål 1.060 m ö h.

Dag 3
Heldagsvandring från Trevélez. Busstransfer. Frukost, picknick och middag ingår. Vandringsfakta: Längd 12 km, ca 5 – 6 tim. Start 1.500 m ö h, mål 1.840 m ö h.

Dag 4
Heldagsvandring i Alpujarras, Acequia de Poqueira. Busstransfer. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Vandringsfakta: Längd 17 km, ca 7 – 8 tim. Start 1.440 m ö h, mål 2.170 m ö h.

Dag 5
Heldagsutflykt till Granada med Alhambra och trädgårdarna Generalife. Buss 94 km. Frukost och middag ingår.

Dag 6
Toppvandring till Mulhacén. Busstransfer. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Vandringsfakta: Längd ca 11 km (5 – 6 timmar med lunchpaus), Start från 2.690 m ö h, mål 3.482. Höjdskillnad: ca 800 m.

Dag 7
Vandring i Taha de Pitres. Bussresa till Málaga, 135 km. Frukost, picknick och middag ingår. En övernattning på hotell i Málaga. Vandringsfakta: Längd 6 km, ca 3 – 4 tim. Start 1.250 m ö h, mål 930 m ö h.

Dag 8
Málaga – Skandinavien. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 46,6 miljoner
Landets yta 504 782 km²
Valuta Euro
Religion Katoliker 82 %, agnostiker och ateister 14 %, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1 %, övriga ca 2,7 %
Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Málaga t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.

Turistskatt
På vissa resmål och städer i Spanien, har turistskatt införts. Skatten är för närvarande 0,5–5 EUR per natt och per person; beroende på säsong och hotellstandard. OBS, kan komma att ändras. Var och när denna skatt gäller ligger utanför vår kontroll och kan inte inkluderas i priset. Därför betalar varje resenär skatten på plats.

Hotellen
TEMA samarbetar med flera hotell i Sierra Nevada och försöker att använda dem så att de bäst passar in på vandringarna. Eftersom det är mindre hotell och tillgängligheten är begränsad så använder de lite olika beroende på vilken månad det handlar om. Vi anpassar också dagsprogrammet därefter, som alltså kan komma i lite olika ordning.

Hotellen i Sierra Nevada
Hotel Alcadima
Hotel Villa de Bubión
Hotel Real de Poqueira

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. Räkna med dricks till chaufför och lokala guider, cirka 45 EUR per person totalt.

Alhambra och Granada
Resan inkluderar besök i palatset Alhambra. Det är Spaniens och ett av världens mest besökta sevärdheter. Stundtals kan det vara svårt att få biljetter till de så kallade Palacios Nazaríes, som bland annat omfattar Lejongården. TEMA kan därför ej garantera tillträde dit, men vi gör alltid allt vi kan för att erhålla biljetter och som regel fungerar det. I den händelse att Nazaríes är fullbokat besöker vi ändå övriga delar av Alhambra, som sommarresidenset El Generalife, Carl V:s palats och de fantastiska trädgårdarna.

Valuta
Euro (EUR).
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Vandringarna
Sierra Nevada har kuperad terräng och några vandringar kan vara ansträngande då de går på hög höjd, från cirka 1.500 upp till 2.000 meter över havet. Den som har bra kondition och erfarenhet av lite tuffare vandringar har självklart inga problem.
Vi vill dock betona att denna vandringsresa är en av de tuffaste i TEMAs program.

Skulle du någon dag vilja avstå från en vandring är det naturligtvis inga problem, bara du i god tid, redan dagen före, meddelar din reseledare. Reseledaren kommer att anvisa lättare och kortare vandringar för de som så önskar.

Mer tips och information om TEMAs vandringsresor hittar du här.

Klimat och klädsel
Tidigt på våren och sent på hösten kan det vara kyligt speciellt om morgnarna. Då är det inte ovanligt med temperaturer under nollsträcket uppe på de höga höjderna i Sierra Nevada. Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com och cnn.com.

Vi rekommenderar riktiga vandringskängor, en vindjacka och en varmare tröja. Denna vandringsresa är en av våra tuffaste – om inte den tuffaste – inte så mycket på grund vandringarnas längd utan för att vi vandrar på höga höjder.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-10-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2022-10-13
09:50
2022-10-13
12:00
Lufthansa, 801
Frankfurt
Málaga
2022-10-13
14:40
2022-10-13
17:35
Lufthansa, 1150
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Zürich
2022-10-20
16:00
2022-10-20
18:45
Swiss International Air Lines, 2115
Zürich
Stockholm
2022-10-20
20:50
2022-10-20
23:15
Swiss International Air Lines, 1254
8 dagar Vandring i Sierra Nevada Stockholm 18 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-10-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2022-10-13
11:30
2022-10-13
13:10
Lufthansa, 811
Frankfurt
Málaga
2022-10-13
14:40
2022-10-13
17:35
Lufthansa, 1150
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Frankfurt
2022-10-20
13:05
2022-10-20
16:00
Lufthansa, 1149
Frankfurt
Gothenburg
2022-10-20
17:00
2022-10-20
18:35
Lufthansa, 818
8 dagar Vandring i Sierra Nevada Göteborg 19 250 SEK 6 platser kvar Boka
2022-10-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2022-10-13
11:55
2022-10-13
13:25
Lufthansa, 827
Frankfurt
Málaga
2022-10-13
14:40
2022-10-13
17:35
Lufthansa, 1150
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Zürich
2022-10-20
14:05
2022-10-10
16:45
Swiss International Air Lines, 2111
Zürich
Copenhagen
2022-10-20
17:40
2022-10-20
19:25
Swiss International Air Lines, 1272
8 dagar Vandring i Sierra Nevada Köpenhamn 18 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-10-20 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2022-10-20
06:15
2022-10-20
10:40
SAS, 1803
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2022-10-27
11:15
2022-10-27
15:25
SAS, 6004
8 dagar Vandring i Sierra Nevada Stockholm 15 990 SEK 4 platser kvar Boka
2022-10-20 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Málaga
2022-10-20
16:20
2022-10-20
20:10
SAS, 6015
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Gothenburg
2022-10-27
11:20
2022-10-27
15:05
SAS, 6016
8 dagar Vandring i Sierra Nevada Göteborg 17 790 SEK 4 platser kvar Boka
2022-10-20 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Málaga
2022-10-20
16:30
2022-10-20
20:20
SAS, 583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Copenhagen
2022-10-27
21:10
2022-10-28
00:50
SAS, 584
8 dagar Vandring i Sierra Nevada Köpenhamn 16 750 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.