Vandring i AndalusienSierra Nevada och Alhambra

Vandringsresa i Spaniens högsta bergskedja, Sierra Nevada. Upplev det storslagna bergslandskapet, dramatiska flodraviner, moriska byar och det sköna palatset Alhambra i Granada.

Vandra längs natursköna stigar på sydsluttningarna av Sierra Nevadas berg i Andalusien. Vita byar, terrassodlingar och grönskande raviner kantar din väg. I fjärran syns snötäckta bergstoppar. Vid sidan av naturupplevelserna möter du också spår av det gamla moriska kungadömets högtstående kultur, och i dess forna huvudstad Granada besöker du det sagoaktigt utsmyckade palatset Alhambra.

RESFAKTA

Länder: Spanien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vandring vid Poqueiraravinen
 • Vita byar i Las Alpujarras
 • Det moriska Granada
 • Alhambrapalatset
 • Trevélez – Spaniens högst belägna by

Dagsprogram
Sommar 2018

Dag 1 - Ankomst Málaga och färd till Lanjarón
Efter ankomst till flygplatsen i Málaga väntar en bussresa på ca 1,5 timme till Lanjarón, via kusten och staden Nerja. Eftersom bussarna anpassas till flera olika ankommande flyg är det inte säkert att du träffar din TEMA-reseledare förrän på hotellet.De första sex nätterna under denna spännande vandringsresa i Sierra Nevada bor du på ett charmigt och bekvämt hotell i Lanjarón. Orten är den naturliga porten till Alpujarras, den moriska delen av Sierra Nevada, där veckans vandringar äger rum. Området är känt för sin vackra natur och de pittoreska vitkalkade byarna som klättrar längs bergssluttningarna.För spanjoren är Lanjarón synonymt med mineralvatten, eftersom Spaniens mest kända märke av denna dryck produceras här. Varje år vid midsommar hyllar man ortens stolthet med en vattenfestival.

Dag 2 - Vandring vid Barranco de Poqueira
Det var till det höglänta Las Alpujarras i Sierra Nevada som en stor del av den muslimska befolkningen flydde det historiska året 1492. Alltså när det moriska kungadömets huvudstad Granada intogs av drottning Isabella och kung Ferdinand. Morerna levde sedan kvar i bergen fram till tidigt 1600-tal, då de slutligen förvisades ur landet. Här skapades en unik kultur, som fortfarande känns levande här uppe.Vitkalkade byar med hus i nordafrikansk stil klättrar längs bergssidorna, där sinnrika bevattningssystem försörjer de bördiga terrassodlingarna med vatten. Jordbruket är småskaligt och anpassat till de stundom kärva villkor som dessa höglänta bergstrakter erbjuder. Här finns också en myllrande mångfald av växter och djur, inte minst fåglar, som i lika hög grad anpassat sig till omgivningarna.Idag utgör hela området ett kulturlandskap med små åkrar, ängar, beteshagar och vida fjällhedar. Här bjuds ett intagande skådespel av färger, dofter och gemytligt vardagsliv. Förutsättningarna för sköna vandringar är ideala.Las Alpujarras sattes på världskartan av den engelske författaren Gerald Brenan, vars bok ”South of Granada” (1957) skildrar människorna och livet i en av byarna i Alpujarras. En utmärkt bok att ha med sig som reselitteratur!Idag vandrar vi vid en av de största ravinerna, El Barranco de Poqueira, som räknas som Alpujarras verkliga centrum. Ravinen skär genom landskapet och förbinder tre av de viktigaste samhällena. Vi inleder vandringen i Capileira och kommer under dagen även att passera de båda andra, Bubión och Pampaneira. Vandringen är 10 km och brukar klassificeras som lätt, även om den går på relativt hög höjd.Vid klart väder har du en formidabel utsikt över de omgivande bergen, bland annat det spanska fastlandets högsta topp Mulhacén, 3 479 m ö h.Sent på eftermiddagen är du tillbaka på hotellet, där middagen serveras.

Dag 3 - Vandring från Trevélez
Trevélez är en av Spaniens högst belägna byar, knappt 1500 m ö h. Härifrån inleder vi en enastående vacker vandring in i Trevélezdalen längs Rio Trevélez.Det rena, forsande vattnets brus är ständigt närvarande. Emellanåt blandas det med sommargyllingens djupa flöjttoner eller cettisångarnas stackaton. De sinnrikt byggda bevattningskanalerna med moriskt ursprung leder vatten från floderna till de nedströms belägna terrassodlingarna.Vi vandrar på översilningsängar och betesmarker, förbi åkrar och isolerade gårdar. På vägen möter vi sannolikt hästar och mulåsnor lastade med hö, gödsel, ved och andra förnödenheter.Skulle vädrets makter vara allt för besvärliga, vilket inte är helt ovanligt på dessa höjder, ersätts dagens vandring med en annan rutt.Sen eftermiddag är du tillbaka i på hotellet i Lanjarón.

Dag 4 - Heldagsvandring i Acequia de Poqueira
Poqueiraravinen erbjuder många olika dagsturer till fots. Området är fullt av betagande stigar och mindre vägar som använts i sekler av befolkningen. Under dagsvandringen fortsätter du att utforska detta spektakulära landskap, som bjuder på några av Sierra Nevadas vackraste vyer.Fler än femton av Sierra Nevadas bergstoppar höjer sig mer än 3 000 meter över havet. De är vita av snö en stor del av året. Här finns cirka 2 000 växtarter, varav 66 är unika för området. Med lite tur kanske vi får se den sällsynta och utrotningshotade iberiska stenbocken dyka upp på avstånd bakom en klippa.Vandringen går längs uråldriga bergsstigar och bevattningskanaler, så kallade acequias, där du ideligen påminns om hur befolkningen anpassat sig till denna dramatiska natur. Många av bostäderna formligen hänger på de branta sluttningarna i perfekt harmoni med sin omgivning.Det alpina landskapet, de vita byarna som på avstånd förväxlas med snö, de omgivande terrasserade jordbruken, bevattningskanalerna och de väldiga bergsmassiven smälter samman till en fulländad helhet.Under dagens vandring njuter vi av en smakrik picknick ute i det fria. Under den sena eftermiddagen är vi tillbaka i på hotellet i Lanjarón.

Dag 5 - Utflykt till Granada och Alhambra
På morgonen lämnar du Lanjarón och gör ett besök i Granada. Dess berömda medeltidspalats Alhambra är ett av de mest betagande och välbevarade minnesmärkena från den moriska epoken. Vårt besök här knyter samman de upplevelser du fått i Las Alpujarras kulturlandskap med det moriska väldets historiska bakgrund.Under den moriska Nasriddynastin (1246–1492) utgjorde Alhambra hjärtpunkten i ett kungadöme, som var ett av hela Västeuropas mest framstående i kulturellt och konstnärligt avseende. Palatset med sina mycket vackra spröjsverk, mosaiker och fontäner har av somliga utnämnts till ”världens åttonde underverk”.Du får också tid till egna stadsvandringar i Granada, vilken är en medelstor modern spansk stad, som bland annat hyser landets tredje största universitet.

Dag 6 - Vandring till toppen av Mulhacén
Idag väntar en tuff vandring , på riktigt hög höjd upp till toppen av det spanska fastlandets högsta topp på 3 482 m ö h. Högst är Tejde på Tenerife, 3 718 m ö h.  På Sierra Nevadas högre höjder finner vi en flora vars like knappast står att finna i hela Europa. Här finns över 50 endemiska växter, det vill säga sådana som inte går att finna någon annanstans. Ju högre upp vi kommer desto kargare blir landskapet som också är starkt eroderat.Efter frukosten reser vi med buss till den lilla byn Capileira, där vi byter till mindre bussar med specialtillstånd att fördas i Nationalparken. Innan man förbjöd allmän trafik häruppe var det Europas högst belägna landsväg. Vid Alto del Chorrillo , 2 690  m ö h, stannar vi och inleder vår vandring som kommer att ta mellan 5 och 6 timmar. För de som inte vill ta denna utmaning erbjuder vi alternativ vandring.Om vädret inte medger vandringar på dessa höjder kommer vi att erbjuda andra givande vandringar.Sen eftermiddag är du tillbaka i på hotellet i Lanjarón.

Dag 7 - Vandring i Taha de Pitres
Taha var ursprungligen det arabiska namnet på ett distrikt under morernas styre. Idag används benämningen på ett område i Alpujarras. Landskapet är mindre dramatiskt och brant och klimatet något mildare.La Taha inbegriper sju byar varav Pitres, Mecina, Ferreirola och Pórtugos är några vi vandrar igenom. Här levde morerna fram till tidigt 1600-tal, då de förvisades ur landet. De flesta tog sig över sundet till nuvarande Marocko och likheterna med byar uppe i Rifbergen är slående. Det brukar sägas att byarna har nordafrikansk prägel, men egentligen är det mer historiskt riktigt att säga tvärtom. Alltså att de marockanska byarna byggts med starka influenser från det moriska Spanien. Till det som är karaktäristiskt hör smala vindlande gränder och hus med platta tak och resliga skorstenar.Du befinner dig plötsligt i en liten gränd med branta trappor eller på en öppen plats med bländande vita husfasader. Allt smyckas av röda blommor och på avstånd ser du snön som kröner Sierra Nevadas bergstoppar. Här verkar allt stå stilla sedan länge, och du vill dröja dig kvar en stund för att hålla kvar magin som omger dig.Idag är det tyvärr dags att lämna denna sköna plats på jorden. En vecka är nästan till ända. Men med all säkerhet har du med dig upplevelser hem som kommer att leva länge i minnet.Sen eftermiddag anländer vi till Málaga för en sista övernattning.

Dag 8 - Hemresa
Under förmiddagen lämnar du hotellet för avfärd till Málagas flygplats och hemresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 6 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Enkelrumstillägg från 1300:-

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Málaga. Transfer till Lanjarón i Sierra Nevada. Buss 135 km. Sex övernattningar på hotell i Lanjarón.

Dag 2
Heldagsvandring kring Barranco de Poqueira. Busstransfer. Frukost, lunch och middag ingår. Capileira – Bubión – Pampaneira – Capileira. Vandringsfakta: Längd 10 km, ca 3 – 4 tim. Start 1 440 m ö h, mål 1 060 m ö h.

Dag 3

Heldagsvandring från Trevélez. Busstransfer. Frukost, picknick och middag ingår. Vandringsfakta: Längd 12 km, ca 5 – 6 tim. Start 1 500 m ö h, mål 1 840 m ö h.

Dag 4
Heldagsvandring i Alpujarras, Acequia de Poqueira. Busstransfer. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Vandringsfakta: Längd 17 km, ca 7 – 8 tim. Start 1 440 m ö h, mål 2 170 m ö h.

Dag 5
Heldagsutflykt till Granada med Alhambra och trädgårdarna Generalife. Buss 94 km. Frukost och middag ingår.

Dag 6
Toppvandring till Mulhacén. Busstransfer. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Vandringsfakta: Längd ca 11 km (5 – 6 timmar med lunchpaus), Start från 2 690 m ö h, mål 3 482. Höjdskillnad: ca 800 m.

Dag 7
Vandring i Taha de Pitres. Bussresa till Málaga, 135 km. Frukost, picknick och middag ingår. En övernattning på hotell i Málaga. Vandringsfakta: Längd 6 km, ca 3 – 4 tim. Start 1 250 m ö h, mål 930 m ö h.

Dag 8
Málaga – Skandinavien. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 40,3 milj Landets yta 504 782 km² Valuta Euro Religion Katoliker 82%, agnostiker och ateister 14%, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1%, övriga ca 2,7 % Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Málaga t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Vandringen:

Sierra Nevada har en kuperad terräng och några vandringar kan vara ansträngande då de går på hög höjd, från ca 1 500 upp till 2 000 meter över havet. Har du bra kondition och erfarenhet av lite tuffare vandringar är det självklart inga problem.

Vi vill dock betona att denna vandringsresa är en av de tuffaste i TEMAs program.

Skulle du någon dag vilja avstå från en vandring är det naturligtvis inga problem, bara du i god tid, redan dagen före, meddelar din reseledare. Reseledaren kommer att anvisa lättare och kortare vandringar för den som så önskar.

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

Tidigt på våren och sent på hösten kan det vara kyligt speciellt om morgnarna. Då är det inte ovanligt med temperaturer under nollsträcket uppe på de höga höjderna i Sierra Nevada.

Du behöver riktiga vandringskängor, en vindjacka och en varmare tröja. Denna vandringsresa är en av våra tuffaste - om inte den tuffaste – inte så mycket på grund vandringarnas längd utan för att vi vandrar på höga höjder.

Dricks:

Om du är nöjd med servicen är det alltid uppskattat att lämna en slant till bussförare, lokala guider och restaurangpersonal. TEMAs reseledare kan ge råd om lämplig summa. Gemensam dricks som förmedlas via reseledaren ingår inte i denna resa med undantag för dricks till bagagebärare.

Programändringar:

Vandringsmöjligheterna är många I Sierra Nevada och ibland kan någon av de beskrivna dagsturerna bytas ut mot ett annat alternativ beroende på väder och vind.

Vandring från Trevélez till Siete Lagunas, Dag 6, ersätts med en topp vandring till Mulhacén. Vi har valt att lyfta ut vandringen till Siete Lagunas p g a att den är allt för lång. I stället lägger vi in en spännande vandring till toppen av det spanska fastlandets högsta bergstopp Mulhacén, 3 483 m ö h.

Hotellinformation

 • Antal nätter: 6
 • Ort: C/ Francisco Tárrega nº 3 - 18420 - LANJARON
 • Hotel Alcadima

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-05-05

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Málaga
2018-05-05
13:35
2018-05-05
17:30
SAS, 1807
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Gothenburg
2018-05-12
18:20
2018-05-12
22:05
SAS, 1808
8 dagar Vandring i Andalusien Göteborg 14650 SEK Förfrågan
2018-05-05

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2018-05-05
14:45
2018-05-05
19:10
SAS, 1583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2018-05-12
20:10
2018-05-13
00:25
SAS, 1584
8 dagar Vandring i Andalusien Stockholm 14650 SEK 4 platser kvar Boka
2018-05-05

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Málaga
2018-05-05
06:00
2018-05-05
09:45
SAS, 583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Copenhagen
2018-05-12
10:35
2018-05-12
14:15
SAS, 584
8 dagar Vandring i Andalusien Köpenhamn 14650 SEK 5 platser kvar Boka
2018-05-12

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Málaga
2018-05-12
06:00
2018-05-12
09:45
SAS, 583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Copenhagen
2018-05-19
10:35
2018-05-19
14:15
SAS, 584
8 dagar Vandring i Andalusien Köpenhamn 14360 SEK 5 platser kvar Boka
2018-05-12

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2018-05-12
14:45
2018-05-12
19:10
SAS, 1583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2018-05-19
20:10
2018-05-20
00:25
SAS, 1584
8 dagar Vandring i Andalusien Stockholm 14360 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-05-12

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Málaga
2018-05-12
13:35
2018-05-12
17:30
SAS, 1807
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Gothenburg
2018-05-19
18:20
2018-05-19
22:05
SAS, 1808
8 dagar Vandring i Andalusien Göteborg 14360 SEK Förfrågan
2018-05-19

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Málaga
2018-05-19
13:35
2018-05-19
17:30
SAS, 1807
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Gothenburg
2018-05-26
18:20
2018-05-26
22:05
SAS, 1808
8 dagar Vandring i Andalusien Göteborg 14835 SEK Förfrågan
2018-05-19

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2018-05-19
14:45
2018-05-19
19:10
SAS, 1583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2018-05-26
20:10
2018-05-27
00:25
SAS, 1584
8 dagar Vandring i Andalusien Stockholm 14835 SEK 4 platser kvar Boka
2018-05-19

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Málaga
2018-05-19
06:00
2018-05-19
09:45
SAS, 583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Copenhagen
2018-05-26
10:35
2018-05-26
14:15
SAS, 584
8 dagar Vandring i Andalusien Köpenhamn 14835 SEK 5 platser kvar Boka
2018-09-15

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Málaga
2018-09-15
06:00
2018-09-15
09:45
SAS, 583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Copenhagen
2018-09-22
10:35
2018-09-22
14:15
SAS, 584
8 dagar Vandring i Andalusien Köpenhamn 14360 SEK 2 platser kvar Boka
2018-09-15

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Málaga
2018-09-15
13:35
2018-09-15
17:30
SAS, 1807
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Gothenburg
2018-09-22
18:20
2018-09-22
22:05
SAS, 1808
8 dagar Vandring i Andalusien Göteborg 14360 SEK 2 platser kvar Boka
2018-09-15

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2018-09-15
14:45
2018-09-15
19:10
SAS, 1583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2018-09-22
20:10
2018-09-23
00:25
SAS, 1584
8 dagar Vandring i Andalusien Stockholm 14360 SEK 6 platser kvar Boka
2018-09-22

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2018-09-22
14:45
2018-09-22
19:10
SAS, 1583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2018-09-29
20:10
2018-09-30
00:25
SAS, 1584
8 dagar Vandring i Andalusien Stockholm 14650 SEK 6 platser kvar Boka
2018-09-22

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Málaga
2018-09-22
13:35
2018-09-22
17:30
SAS, 1807
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Gothenburg
2018-09-29
18:20
2018-09-29
22:05
SAS, 1808
8 dagar Vandring i Andalusien Göteborg 14650 SEK 2 platser kvar Boka
2018-09-22

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Málaga
2018-09-22
06:00
2018-09-22
09:45
SAS, 583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Copenhagen
2018-09-29
10:35
2018-09-29
14:15
SAS, 584
8 dagar Vandring i Andalusien Köpenhamn 14650 SEK 5 platser kvar Boka
2018-09-29

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Málaga
2018-09-29
06:00
2018-09-29
09:45
SAS, 583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Copenhagen
2018-10-06
10:35
2018-10-06
14:15
SAS, 584
8 dagar Vandring i Andalusien Köpenhamn 15335 SEK 5 platser kvar Boka
2018-09-29

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Málaga
2018-09-29
13:35
2018-09-29
17:30
SAS, 1807
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Gothenburg
2018-10-06
18:20
2018-10-06
22:05
SAS, 1808
8 dagar Vandring i Andalusien Göteborg 15335 SEK Förfrågan
2018-09-29

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Málaga
2018-09-29
14:45
2018-09-29
19:10
SAS, 1583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Málaga
Stockholm
2018-10-06
20:10
2018-10-07
00:25
SAS, 1584
8 dagar Vandring i Andalusien Stockholm 15335 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor