Dagsprogram
2021
Dag 1. Avresa mot Beijing/Peking
En spännande rundresa i Mittens rike börjar, med avresa från Skandinavien.
Dag 2. Himmelens tempel och välkomstmiddag i Peking
Vi anländer till Peking, den norra huvudstaden, relativt tidigt på dagen och möts av din TEMAs reseledare som ledsagar oss till djupare insikter om Kina under de närmaste två veckorna.
Denna första dag besöker vi Himmelens tempel. Templet räknas som Kinas mest ansedda religiösa byggnad, ett arkitektoniskt mästerverk och ett av Unescos världsarv. Det var hit som kejsaren kom för att få förnya sitt mandat som Himlens Son, och rätten att få styra Kina. Det ligger i en av Pekings största parker och här kan man få uppleva ett härligt parkliv. I templets gamla korridor samlas framförallt äldre och spelar kort och övar på sina favoritinstrument.
Därefter beger vi oss till hotellet för incheckning och en stunds välbehövlig vila. Vårt hotell i Peking ligger i Xidanområdet och dess fashionabla shoppingdistrikt. Vi bor precis vid den stora paradgatan Chang An, nära stadens politiska hjärta och historiska center vid Himmelska fridens torg. På kvällen väntar en tidig, kinesisk välkomstmiddag.
Dag 3. Utflykt till Kinesiska muren
Dagens utflykt går till Kinesiska muren. Dess äldsta delar byggdes av olika hertigdömen redan under 600-talet f Kr. När sedan det kinesiska riket enades år 221 f Kr, under Qin Shi Huangdi, började sektionerna länkas ihop till en sammanhängande mur.
Det sägs att fler än 300 000 slavar arbetade med bygget under tio års tid. Idag mäter murens längd över 600 mil. Den är utan tvekan ett av världens underverk och det är få upplevelser i världen som går upp mot att få gå en promenad på Kinesiska muren.
Cloissonékonsten är ett avancerat hantverk där kopparprodukter formas för att fylla mönster av koppartrådar på dessa med emalj. Detta lär du dig mer om på en fabrik i Pekings utkanter.
Under dagen besöker vi även det luxuösa Sommarpalatset i Pekings nordvästra delar. Palatset har förstörts, men återuppbyggts under olika perioder. Idag minner det främst om kejsardömets sista dagar i början av 1900-talet. En period då änkekejsarinnan Cixi styrde och ställde bakom kulisserna. Hon trivdes väldigt bra i detta palatsområde som med sin sjö och alla paviljonger var en härlig tillflyktsort under de heta sommarmånaderna.
Denna kväll finns chans att uppleva det som kallas Pekingopera, eller jingju. Konstformen har sitt ursprung i Peking. Färgsprakande, stämningsrik, med mycket slaginstrument och gäll sång. Det är just här i Beijing du ska passa på att se en föreställning! Operakvällen är ett frivilligt evenemang som bokas och betalas direkt till TEMAs reseledare (Priset är cirka 285–300 yuan, beroende på plats i salongen).
Dag 4. Himmelska fridens torg och Förbjudna staden
Idag ser vi Himmelska fridens torg. Runt torget reser sig regeringsbyggnader, Folkets stora hall och Mao Zedongs mausoleum. Peking har varit Kinas huvudstad i över 700 år och är en märkvärdig plats. Trots det stora invånarantalet, mer än 20 miljoner, har vissa av de centrala delarna fortfarande bykaraktär. Den klassiska Pekingbebyggelsen med låga hus och innergårdar varvas med moderna skyskrapor. Tillsammans bildar de en kvadratiskt uppbyggd stad där Chang An-avenyn utgör pulsådern.
Himmelska fridens torg ligger i direkt anslutning till Pekings största sevärdhet, Den förbjudna staden. Området är cirka 72 hektar stort med imponerande palats, paviljonger och trädgårdar. Med visst vemod besöker vi det Inre palatset, som var kejsarens privata del och "fängelse för livet". Där levde han omgiven av en mängd konkubiner, prinsar, eunucker, präster och ministrar. Det kan nämnas att bara för mathållningen i Den förbjudna staden krävdes hela 5 000–6 000 kockar!
På kvällen är det dags för en kulinarisk höjdpunkt. Vi ska avnjuta Pekinganka, en maträtt med anor från tidigt 1200-tal. Kocken trancherar ankan direkt vid bordet. Ankan smakar bäst med vårlök, gurka och en söt sås i små vetepannkakor.
Dag 5. På egen hand i Peking
Hela dagen står till eget förfogande. Besök den berömda Sidenmarknaden eller Pekings gamla stadsdelar, Hutongerna. Man kan också hyra en taxi för en billig penning och se ännu mer eller shoppa bland de många välfyllda varuhusen.
TEMAs reseledare kan Peking och kan ge flera aktuella tips om kultur, shopping och mat.
Dag 6. Snabbtåg till Xian och stadsmurTidigt på morgonen lämnar vi Peking med höghastighetståg. Resan går till den forna huvudstaden
Xian.
Tåget passerar nybyggda städer och gamla jordbruksmarker. Dalgångarna kring Xian är några av Kinas äldsta bebodda delar med lämningar ända från neolitisk tid 6 000 år f Kr. Under den mäktiga Tang-dynastin byggdes Xian ut till en schackrutemönstrad bosättning innanför de kraftiga stadsmurarna. Detta var en gång den östra huvudstaden utmed Sidenvägen, en blomstrande och öppen epok i Det himmelska riket. Få städer i Kina kan mäta sig med Xians arkeologiska arv. Men staden är också satt i rask modernisering och en process att göra staden “grönare” börjar märkas.
Under eftermiddagen bestiger vi Kinas kanske bäst bevarade stadsmur. Trots sin ålder är den tillräckligt bred för att rymma tvåfilig trafik.
Vårt boende i Xian, Grand Park hotell med sitt karakteristiska utsvängda kinesiska tak, ligger precis vid den södra stadsporten till den gamla stadsmuren. På kvällen är muren en enastående syn då den lyses upp av ett imponerande ljusspel. En fem minuters promenad tar dig innanför murarna till shoppinggatan Nandajie (Södra Storgatan), liksom till pubar och restauranger.
Dag 7. Terrakottaarmén Terrakottaarmén, som bevakar Qin Shi Huangdis gravplats, är ett av världens märkligaste och mest betydande arkeologiska fynd. Fyndplatsen ligger cirka 30 km från Xian och upptäcktes av en slump 1974 när några bönder grävde en brunn. Kejsaren Qin Shi Huangdi lär ha beordrat gravbygget redan i början av sin regeringstid omkring år 246 f Kr. Till detta verk avdelade han hundratusentals arbetare och konstnärer som skulpterade den nästan 8 000 man starka armén i naturlig storlek. Vissa generaler är 1,95 meter höga. Hären har varit sin kejsare lojal och allteftersom man hittar fler soldater växer armén fram.
I Xian introduceras vi även till
Himlens sten det vill säga jade. Ett talesätt i Kina säger att
"Guld har värde men jade är ovärderligt". Kineserna har onekligen en väldigt stark historisk relation till den här stenen som kommer i fler färger än bara grönt.
På kvällen har vi möjlighet att uppleva en oförglömlig uppvisning av Tangdans. Av de olika härskarätter som har regerat i Xian var Tangdynastin (618–907 e Kr) på många sätt den rikaste. Den dans- och musikstil som då utvecklades bär vittnesbörd om epokens stilfulla kultur. Denna kvällsutflykt bokas och betalas på plats direkt till TEMAs reseledare (cirka pris 400 CNY per person beroende på till exempel plats i salong).
Dag 8. Från Xian till Guilin och Longjis risterasser
Vi fortsätter vår resa med flyg till provinsen Guanxi som är en av Kinas fattigaste. I gengäld är man rik på underskön, oförstörd natur. Trakten kring Guilin räknas som en av Kinas allra vackraste. En gång i tiden var dagens landskap havsbotten. De vattenlevande djurens kalkrika skal lämnade efter sig avlagringar, som med åren packades ihop och hårdnade till kalksten. Rörelser i jordytan och erosion har sedan skapat det magiska landskap vi ser idag. Grönklädda, små berg höjer sig som sockertoppar i alla riktningar. Det subtropiska klimatet gör grönskan intensiv. Landskapet är ett av de mest klassiskt kinesiska och finns avbildat i konst från många olika epoker.
Cirka två timmar med buss norr om Guilin finns ett fantastiskt landskap som med mänsklig hand blivit än mer fantasieggande. Från långt håll ser bergen ut som stora, vackra snäckskal med spiraler av terrasser som slingrar sig längs bergens branta sidor. Bergens namn Long Ji betyder dock "drakens ryggrad".
Den sista biten till boendet för natten går vi till fots (cirka 30 minuter uppför med mycket trappor. Det går att hyra lokala bärare som med bärstol står för transporten upp, cirka pris 300–350 yuan, beställs och betalas på plats). För denna övernattning rekommenderar vi en lättare övernattningsväska. Ordinarie bagage transporteras direkt från Guilins flygplats till hotellet i Gulin för de två efterföljande nätterna.
Ping An Grand Hotel är Ping Ans prisbelönta eko-resort. Enkelt men inte primitivt, personligt inredda rum i bergsfolkens egen stil och mycket inslag av trä. Ett familjehotell med välkomnade personal och lite oväntat välsorterat ölsortiment i baren.
Väl framme i Longji njuter vi av stillheten och den vackra naturen från utsiktpunkterne.
Dag 9. Guilin
Under morgonen, passa på att besöka risterasserna på "Drakens ryggrad" igen. Oavsett årstid är det en fantastiskt naturskön plats. De sammanlänkade terasserna varierar sin färg och skrud under året. På våren fylls terasserna med vatten och bergssidorna blir som beströdda av speglar. När sommaren kommer är det som vågor av gröna nyanser längs sluttningarna. Till hösten övergår det hela i gult och till vackert guldbrunt när riset skördats.
I Longji finns också flera av Kinas minoritetskulturer. Framför allt lever Zhuang- och Yaofolket här, vars kvinnor klär sig i unika, färstarka kläder. Vissa av Yaofolkets kvinnor har en fantastisk längd på sitt hår.
På väg till Guilin lär vi oss mer om den kinesiska pärlkulturen. Just i Guangxi finns en tradition både för kultivering av sötvattenspärlor och havspärlor. Pärlor representerar visdom och sägs ge spirtiuell energi i Kina.
När vi på eftermiddagen checkar in på hotellet är vi mitt i denna charmerande stads centrum. Sheraton som är vårt hotell de kommande två nätterna är beläget precis vid Lifloden och när du kliver ut från hotellet är du bara några minuter till fots från Guilins populära stadskärna, Solens och Månens pagoder och en trevlig gågata med marknadsliv.
Dag 10. Båttur på Li-floden
En av resans höjdpunkter är dagens utflykt med båt på floden Li. Under den stillsamma färden ser du bönder i stråhattar, bykvinnor som tvättar, vattenbufflar som släcker sin törst i floden och små båtar som flyter förbi. Allt inramat av den slags natur vi känner igen från kinesiska tuschteckningar. Ombord äter vi lunch och av njuter utsikten. Båtfärden avslutas ungefär åtta mil nedströms vid den lilla byn Yangshuo.
Med en historia som sträcker sig över 1 400 år har Yangshuo en traditionell kultur. De olika etniska minoriteterna som Yao, Hui och Zhuang berikar med sina egna sedvänjor. En specialitet från området är Osmanthusvinet. Det görs på blommor och är sött i smaken som västerländska dessertviner.
Under eftermiddagen har vi egen tid att utforska den färgstarka gatan West Street. Den är en mix av uråldriga traditioner och utländska influenser. Av ortsborna kallas den därför "Den globala byn". Sen eftermiddag återvänder vi med buss till Guilin.
Dag 11. Flyg från Guilin till Shanghai
Idag flyger vi till östkusten och Shanghai. Staden med otaliga smeknamn och Kinas fönster mot världen. Under dagarna i här hinner vi med att bekanta oss väl med staden.
Vi börjar med att åka till det berömda promenadstråket The Bund, som ligger utmed floden Huangpu. Dess fashionabla stil är en produkt av kolonialtiden och än idag fungerar det som en magnet för både stadsbor och turister. Här låg gamla Shanghai Club med sin långa träbar, tullhuset med sin karakteristiska Big Ching-klocka, och inte minst Peace-hotell med sitt gröna pyramidliknande tak. Än idag spelas det jazz på det anrika hotellet.På andra sidan vattnet ser vi Shanghais nyaste stadsdel, Pudong, med fantastisk, futuristisk arkitektur som växt fram sedan 1990-talet. Här ligger några av Kinas och världens högsta byggnader. Över alla husen tronar Shanghai Tower med sina 632 meter. När ljusen tänds i denna skyline om aftonen blir det till ytterligare en dimension av Shanghai som inte får missas.
Denna kväll beger vi oss på en kulinarisk resa "söder om molnen", det vill säga till Yunnans kök. Provinsen i landets sydvästra hörn är känt för sin rika kultur och omväxlande natur. Här bor ett flertal olika etniciteter, vilket återspeglas i det varierade köket. Yunnan ingår därför inte i vare sig de fyra eller de åtta kinesiska kök man normalt delar in landet i.
För den som har mer ork efter en lång, innehållsrik dag och vill uppleva Shanghai "by night", erbjuds en extra båtutflykt efter middagen (om vädrets makter tillåter). Turen arrangeras av och tillsammans med vår lokalguide. Priset anges under resans gång och beror på tid/utflyktens längd och standard på båt.
Moderna Hotel Equatorial, där vi bor, ligger i Jin An-distriktet av Shanghai och bara fem minuters promenad till Kinas längsta shoppinggata Nanjing. Bakom hotellet finns de gamla franska kvarteren som ger en betydligt mer lågmäld bild av Shanghai med sina små pubar och kaféer, blandat med lokala grönsakshandlare och florister.
Dag 12. Gamla stan och akrobater
Idag promenerar vi genom gamla stan till Yu-trädgården. Den beställdes och anlades av en välbärgad mandarin under Ming-dynastin. Vi befinner oss nu i de gamla kvarteren, där ett fullkomligt myller av smala gränder, tehus, bostadsruckel och affärsprång möter oss.
Eftermiddagen är till eget förfogande. Ett område vi kan rekommendera är de gamla franska kolonialkvarteren, Taikang Lu. Låga byggnader inramar gårdar, torg och gränder i en arkitektur med tydliga europeiska influenser. Här är det lätt att fascineras av atmosfären med sina många gallerier, små boutiquer, caféer och restauranger.
Under en av dagarna i staden får du också en inblick i den förfinade konsten att framställe siden från silkesmaskar. Denna konst har bidragit till Shanghais framväxt som mode- och trendcentrum i dagens Asien.
Dagen avslutas med en imponerande akrobatikshow, som får dig att hålla andan mer än en gång.
Dag 13. Ledig dag i Shanghai och avskedsmiddag
Dagen är ledig för egna aktiviteter i Shanghai. Kanske blir det shopping på Nanjing-gatan? Vi kan också rekommendera ett besök på Shanghaimuseet, smakfullt inrett och överskådligt arrangerat med utsökt porslin från olika dynastier, tuschteckningar, brons- och silverföremål bland mycket annat. Kanske väljer du att göra en dagsutflykt till någon av de ”watertowns” som finns i utkanten av Shanghai. TEMAs reseledare har fler aktuella tips som lätt fyller dagen.
På kvällen träffas hela resesällskapet för gemensam avskedsmiddag. Vi summerar våra intryck och upplevelser från en innehållsrik resa.
Dag 14. Hemresa från Shanghai
Två veckor i Kina har kommit till ända. Fylld av nya kunskaper om Mittens rike, och kanske även med välfyllda resväskor, tar vi oss till Shanghais flygplats för hemresa till Skandinavien.