Kryssning i Alaskamed Vancouver

Kusterna och skärgårdarna i sydöstra Alaska och British Columbia bjuder på en av de vackraste kryssningsrutterna i världen. Vi glider fram i ett nät av vattenvägar och fjordar som långsamt mejslats ut av mäktiga glaciärer. Hamnarna berättar olika kapitel ur Alaskas färgstarka historia, från ryska bosättare till guldrushens glada dagar. Vi kommer också nära vildmarken och dess djurliv. Allting sker i sällskap med TEMAs kunniga reseledare som är vår personlige guide genom hela kryssningen.

RESFAKTA

Länder: USA, Kanada

Typ av resa: Kryssning

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 16-32 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Misty Fjords National Monument
 • Fjordar och glaciärer
 • Guldrushens Skagway
 • Vackra och lugna Juneau
 • Vancouver

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar i utsideshytt
• 10 frukostar
• 7 luncher
• 9 middagar
• Alla utflykter enligt program
• TEMA-reseledare
Header Image Skriv ut ”Dagsprogram” och ”Viktigt om resan”

RESFAKTA

Dag 1
Avresa Skandinavien och ankomst Vancouver. Middag ingår. En natt på hotell i Vancouver.

Dag 2
Fri tid morgonen. Transfer till fartyget och incheckning. Frukost, lunch och middag ingår. 7 nätter på kryssningsfartyg.

Dag 3
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Ankomst Juneau, Alaska. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Ankomst Skagway, Alaska. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Dag till havs. Kryssning i Glacer Bay. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Ankomst Ketchikan, Alaska. Gemensam dagsutflykt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Ankomst Vancouver och guidad stadsrundtur. Frukost ingår.

Dag 10
Ledig dag. Gemensam avskedsmiddag. Frukost och middag ingår.

Dag 11
Transfer till flygplatsen. Avresa mot Skandinavien. Frukost ingår.

Dag 12
Ankomst Skandinavien.

USA

Folkmängd 322 miljoner
Landets yta 9 372 614 km²
Valuta US-dollar (USD)
Religion Protestantisk kristendom dominerar; även katoliker och ortodoxt kristna, judisk minoritet, mindre grupper av muslimer, buddhister och sikher
Språk Engelska. Största minoritetsspråk är spanska.

Kanada

Folkmängd: 35,2 miljoner
Landets yta: 9,976,140 km²
Valuta: Kanadensisk dollar (CAD)
Språk: Engelska 59,3%, franska 23,2% (officiella språk) - sammanlagt talas ett hundratal språk i Kanada.
Religion: Katoliker 45 %, protestanter 36 %, grekisk-ortodoxa, judar, muslimer, sikher, hinduer med flera.
Statsskick: Konstitutionell monarki

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till och från Vancouver. TEMAs reseledning, samtliga övernattningar med del i dubbelhytt, måltider, utflykter och resans transporter enligt dagsprogrammet.

OBS! För denna resa gäller en förhöjd anmälningsavgift på 9 000 kr per person som inbetalas inom en vecka. Anmälningsavgiften återbetalas inte vid en eventuell avbeställning. Se därför gärna över ditt avbeställningsskydd innan du bokar.

TEMAs gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!


Om rederiet
Holland America Line är ett engelskt/amerikanskt företag och ett av världens äldsta rederier, grundat redan 1873 som Netherlands-America Steamship Company. Då var syftet att transportera både varor och människor från Europa till Amerika. Redan 1895 erbjuder Holland America Line sin första kryssning och 1971 lämnar företaget transportdelen av verksamheten bakom sig för gott och går helt över till kryssningar.

Holland America Line har i dag en stor flotta fartyg i mellanstorlek och erbjuder kryssningar till spännande och exotiska platser över hela jordklotet. Känt för sin höga standard, fantastiska service, goda mat och stora engagemang för miljön, är Holland America Line en självklar samarbetspartner för TEMA.

Om fartygen
Vilket av Holland America Lines fartyg du reser med beror på avresedatum. Alla erbjuder de en rymlig och bekväm resa där du aldrig behöver ha tråkigt. När du inte besöker någon av resans alla exotiska destinationer, har du gott om tid att upptäcka alla aktiviteter ombord – matlagningskurser, shower, musik och mycket annat.

Vill du röra lite extra på dig under resan finns också ett stort träningscenter och två pooler. I Explorations Central kan du själv lära dig mer om de resmål vi besöker, utöver att din reseledare håller föreläsningar och förbereder dig inför kommande utflykter. Bäst av allt är att många av aktiviteterna ingår i resans pris.

Mot en extra kostnad kan du koppla av i fartygets spa, göra ett besök på skönhetssalongen eller hos frisören. Wifi finns ombord men är i regel dyr att använda. Räkna med en kostnad på 30 dollar per dag eller 150 dollar för 12 dagar.

Avresa 2025-08-05: Zaandam

Hytterna
På den här resan är Ocean View-hytter/utsideshytter med havsutsikt automatiskt inkluderad i grundpriset. Alla hytter har egen dusch och toalett, förvaringsmöjligheter, kylskåp och hårtork. Möjlighet kan finnas att, mot en extra kostnad, uppgradera din hytt. Tillgänglig uppgradering för denna kryssning är:

Vista Suite: Ljusa hytter med privat veranda/balkong.

Antalet hytter till nedan angivna tilläggspris är begränsat och kan ibland sälja slut fort, varför vi inte kan garantera tillgång. Först till kvarn gäller. Ha också i åtanke, att har du väl ändrat hyttkategori finns ingen garanti att du kan byta tillbaka om du skulle ångra dig. Är du intresserad av att uppgradera din hytt informerar du våra säljare i samband med bokning.

Tillägg per person:

Avresa 2025-08-05
Del i dubbelhytt: 8.900 kr per person
Enkelhytt: 17.800 SEK per person


På flertalet av Holland America Lines fartyg är hytterna utrustade med eluttag av både amerikansk (115 V) och europeisk modell (220 V). Dock kan en adapter alltid komma till användning, speciellt under dagsprogrammet innan kryssningen där vi inte kan garantera europeiska uttag på hotellet.

Mat och dryck ombord
På fartyget behöver du aldrig gå hungrig eller törstig. Här erbjuds ett stort utbud av restauranger, snacksserveringar, barer och kaféer – och flera är inkluderade i priset. Vare sig du är sugen på fine dining eller något enklare, så är alternativen många. Skulle du någon gång föredra att äta i hytten finns 24 timmars room service utan extra kostnad.

Vad gäller dryck ingår vatten, juice, kaffe (vanligt bryggkaffe), te och mjölk. I resans pris ingår inte alkoholhaltiga drycker, vissa specialteer, övriga kaffesorter (cappucino, café latte etc.), läsk, vatten på flaska eller smoothies.

En tilläggsnyhet sedan april 2021 i Holland America Lines kryssningar är ett paket man kallar "Have it all". För Kryssning i Alaska ingår då ett dryckespaket med ett stort utbud av vin, öl, drinkar eller alkoholfritt, en extra utflykt i rederiets regi, en à la carte-middagar samt ett wifi-paket (1 enhet). Priset för detta tillägg är 70 EUR/person/dag eller totalt 560 EUR/person. Säg till oss vid bokningstillfället.

Det finns också dryckespaket som kan bokas separat, i förhand eller ombord på fartyget dock blir det priset något högre jämfört med "Have it all".

Visum
Skandinaviska medborgare behöver två inresetillstånd för denna resa, ett för Kanada och ett för USA.

För Kanada gäller att alla resenärer måste registrera sig för ett ”Electronic Travel Authorization” innan inresa till Kanada. Vänligen logga in för att registrera dig. Kostnaden är 7 CAD (kanadensisk dollar) per person. Inresetillståndet är giltigt i 5 år (Inresetillståndet kommer att registreras på passet så om ditt pass går ut under tiden måste du ansöka om nytt eTA på ditt nya pass).

För USA registrerar du själv dig på ESTA för att få tillstånd till ombordstigning på flyget. Via länken nedan kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hur du går till väga för att registrera dig.

Läs mer om ESTA >>

Det krävs även kompletterande uppgifter till flygbolaget. Vänligen logga in på ”Min resa” snarast möjligt.

Vänligen notera att ni som bokat endast landarrangemang måste kontakta oss direkt på passport@temaresor.se för att kunna uppge era kompletterande uppgifter.

Under vissa av dagsutflykterna vi gör under kryssningen, passerar vi gränsen mellan USA och Kanada. Ha därför alltid till vana att ta med passet när du lämnar fartyget.

Valuta och valutaväxling
På fartyget gäller amerikanska dollar (USD) men det går utmärkt att vid behov växla till sig lokala valutor ombord eller via växlingskontor och uttagsautomater i de hamnar vi besöker.

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras normalt i de flesta butiker i större städer.

Betalning ombord
Som gäst hos Holland America Line tilldelas du automatiskt ett eget konto när du kliver ombord. Alla eventuella inköp och tjänster ombord debiteras på kontot genom ditt nyckelkort. Kontanter accepteras inte för enskilda transaktioner, till exempel i barer, affärer, spa, strandutflykter. Nyckelkortet blir med andra ord ditt främsta betalningsmedel. Som en del i incheckningsprocessen på kryssningens första dag, sker en registrering av ett kredit- eller betalkort (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®), vilket i sin tur aktiverar ditt nyckelkort.

Den dag du går ombord reserverar Holland America Line en summa på ditt kredit- eller betalkort motsvarande 100 USD per person och per kryssningsdag. Skulle du spendera det reserverade beloppet innan kryssningen är över, godkänns ditt kort för redan gjorda köp och ytterligare 100 dollar per person och kryssningsdag för återstoden av kryssningen.

Dricks
Gemensam dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 60 USD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokala guider och bagagebärare.

På fartyget har man en så kallad Hotel service charge, en form av obligatorisk serviceavgift som går direkt till fartygets personal. Avgiften läggs automatiskt på ditt konto ombord och är för närvarande $14,50-$16,00 per person och dag beroende på hyttkategori. Hotel service charge betalas i samband med utcheckning från fartyget.

Utöver det är dricks helt frivilligt, men kanske vill du lämna något lite extra till städpersonal eller någon annan ur fartygets personal som tagit hand om dig under resan. Hur mycket du i så fall vill lämna är helt upp till dig själv, det finns inga specifika riktlinjer.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Ombord på fartyget är det dagtid ok att med ledig klädsel, ex t-shirt och sneakers. Kvällstid och till middagar förväntas du dock vara mer propert klädd. Män behöver inte bära kostym, men gärna kavaj, skjorta och chinos eller mörka jeans. För kvinnor fungerar såväl klänning som kjol och byxor.

I Alaska kan vädret skifta snabbt och även under sommartid får du räkna med en del regn och temperaturer som påminner om milda vintrar i Skandinavien. Packa därför så att du kan klä dig efter lager-på-lager-modellen. Viktigast är funktionella regnkläder och ett par sköna och vattentåliga promenadskor. Sneakers fungerar bra på stadspromenad i Vancouver och på fartyget, men under utflykterna i Alaska är ett par låga, vattentåliga vandringsskor att föredra. Bra underställ, varm tröja, mössa och vantar är också måsten, gärna i funktionsmaterial som fleece eller ylle.


Kontrollera med din reseledare vilken typ av klädsel som rekommenderas inför respektive utflykt. Du kan också få mer information om klimatet på varje destination, och mycket annat, i fartygets eget Exploration Center.

Tänk på att du måste ta med passet eller annat foto-ID på alla utflykter.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2025-08-05 12 dagar Kryssning i Alaska Stockholm 69 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-08-05 12 dagar Kryssning i Alaska Köpenhamn 69 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2025-08-05 12 dagar Kryssning i Alaska Göteborg 69 990 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Kryssningar

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.