Nyhet

Panamakanalendär två världshav möts

Panamakanalen i sig och dess historia gör detta till en magnifik resa, men under kryssningen stiftar vi bekantskap med inte mindre än sju olika länder. Bland annat besöker vi de koloniala kvarteren i Cartagena, vandrar i Costa Ricas magiska natur, lämnar våra fotavtryck i världsarvsstaden Antigua och får en välsmakande matlagningskurs i Mexico – allt under ledning av TEMAs erfarna färdledare.

RESFAKTA

Länder: USA, Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala, Mexiko

Typ av resa: Kryssning

Reslängd: 18 dagar

Gruppstorlek: 25-32 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Panamakanalen
 • Världsarvsstaden Antigua
 • Costa Ricas vackra natur
 • Det stora blå
 • Färggranna Mexico

Dagsprogram
Avresa 14/11

Dag 1 – Ankomst San Diego

Avresa från Skandinavien med ankomst till San Diego samma dag. TEMAs reseledare möter upp på flygplatsen och tillsammans gör ni en bussresa till hotellet i stadens centrala delar. På kvällen väntar gemensam välkomstmiddag där vår reseledare presenterar sig närmare och berättar om programmet under de närmaste dagarna.Dag 2 – San Diego

Idag spenderar vi förmiddagen med en tur genom San Diego, en av USA:s mest spännande städer. Tillsammans utforskar vi det vackra kustlandskapet, de frodiga trädgårdarna och den ikoniska arkitekturen i den soldränkta staden.

Med bussen rullar vi fram längs sjösidan, Embarcadero, och genom de historiska kvarteren i citykärnan. Håll bland annat utkik efter de viktorianska fasaderna i Gas Lamp Quarter.

Vi fortsätter med en promenad i Balboa Park – San Diegos juvel – för att få uppleva dess varierade flora, fauna och vackert bevarade arkitektur. Det här är USA:s största urbana kulturpark och inkluderar museum, trädgårdar och berömda San Diego Zoo.

Vår resa för oss sedan norrut till lilla kuststaden La Jolla – en riktig pärla med sin trivsamma atmosfär, pittoreska kustremsa och kolonier av sjölejon.

Vi återvänder till San Diego och styr direkt mot den gamla staden, känd som Kaliforniens födelseplats. Här får du fri tid att själv botanisera bland historisk arkitektur, hantverksbutiker och gallerier.Dag 3 – Vi går ombord

Använd morgonen till lite avkoppling på stranden eller en sista fotorunda i San Diego. Efter lunch går bussen mot hamnen och fartyget Eurodam, som kommer att bli vårt hem de närmaste två veckorna. Sent på eftermiddagen lämnar vi USA och resans verkliga äventyr tar sin början.Dag 4–5 – Till havs

Resan från San Diego till vårt första stopp i Mexico kräver drygt två dygn i Stilla Havet. Slappna av på däck i en solstol och njut av utsikten, läs en god bok eller ta del av de många aktiviteterna ombord. Här finns mängder av matställen att välja mellan och flera olika barer. Ombord finns även ett trevligt bibliotek, en teater, affärer, ett kasino, gym och ett spa där du kan skämma bort dig själv med olika behandlingar (bokas och betalas direkt ombord på fartyget). Reseledaren informerar löpande om alla möjligheter ombord på fartyget och står för ett antal gemensamma arrangemang och informationsmöten.Dag 6 – Puerto Vallarta, Mexiko

Denna vackert belägna kuststad av Malmös storlek har mycket uppskattade sandstränder och en intressantare historia än de flesta mexikanska städer. Därför tar vi under dagen en närmare titt under ytan på Puerto Vallarta och passar också på att piffa upp våra kunskaper om mexikansk matlagning.

På morgonen tar vi bussen in till centrum av Puerto Vallarta där vi får en guidad promenad med stadens alla höjdpunkterna. Vi ser den alltid lika populära Malecon (strandpromenaden), skulpturen av en sjöhäst, mäktiga havsvyer och den magnifika Vår fru av Guadalupe-katedralen. För den som vill kan man passa på att handla längs vägen och kanske få med sig ett minne eller två från Mexico. Vi får också möjligheten att ta in färger, smaker och söta aromer som överväldigar oss i en fabrik som tillverkar traditionellt mexikanskt godis.

I hjärtat av Puerto Vallarta hittar vi sen den lilla ön River Cuale med affärer, statyer och historia, en plats vars atmosfär har en tendens att förtrolla sina besökare.

På eftermiddagen gör vi en kort bussresa till platsen för vår matlagningskurs. Här väntar en kock på att få fresta våra smaklökar med autentisk mexikansk mat – mat som du lär dig att laga helt själv. Här finns verkligen något för alla smaker, så ta med aptiten och ladda för att imponera på vänner och bekanta efter hemkomst.Dag 7 – Till havs

Kryssningen går vidare längs den mexikanska sydkusten mot Huatulco.Dag 8 – Huatulco, Mexiko

Vårt andra av två stopp Mexico är Huatulco, en för mexikanarna populär turistort som bjuder på sol, sand och nio vackra havsvikar i skiftande nyanser av blått – fyra av dessa är ekologiska naturreservat. Dagen i Huatulco står till ditt eget förfogande och du kan antingen välja att boka någon av de utflykter fartyget erbjuder eller upptäcka staden och dess omgivningar i helt egen regi.Dag 9 – Puerto Quetzal, Guatemala

En heldag i Guatemalas enda Stillahavshamn ger oss gott om tid att bege oss på en guidad busstur genom den vackra landsbygden, med magnifika världsarvsstaden Antigua som slutmål. Vi rullar inledningsvis fram genom ett kustnära landskap med nötkreatur, gårdar och sockerplantager som långsamt övergår i ett mer vulkaniskt landskap ju närmare Antigua vi kommer.

Strax utanför staden gör vi ett stopp vid kulturcentret La Azotea där vi besöker ett kaffemuseum och Casa K’ojom (K’ojom betyder musik på flera mayanska språk), ett litet museum dedikerat Mayafolkets musik.

Vid ankomsten till Antigua, belägen på ca 1 500 meters höjd över havet, besöker vi centralparken med katedralen, regeringspalatset, kyrkan och klostret La Merced. Efter turen får du tid att gå runt på egen hand innan vi äter gemensam lunch.

Lunch serveras på Casa Santo Domingo, ett restaurerat kloster som nu rymmer ett femstjärnigt hotell och kulturcentrum, inklusive flera små museer med modern och kolonial konst, ljus, keramik och hantverk.Dag 10 – Corinto, Nicaragua

Vårt fartyg ligger åtta timmar i Corinto, som är Nicaraguas enda riktiga hamn på Stillahavskusten. Dagens tur tar oss med buss till kolonialstaden Léon, känd för sin magnifika katedral, sina gator i kolonial stil och för att ha bevarat sin gamla arkitektur med envåningshus med tegel och trätak. Léon grundades år 1524 av spanska conquistadorer (erövrare) och var Nicaraguas huvudstad i mer än 200 år innan den äran lämnades över till Managua 1851. Idag är Léon landets viktigaste stad efter just Managua och har ett vackert läge vid basen av Momotombo Volcano. Den första versionen av staden förstördes redan 1609 av ett vulkanutbrott.

Vi besöker den vackra centralparken och katedralen La Asunción, nyligen utsedd till världsarv av UNESCO, där den som vill kan klättra upp till taket och njuta av panoramautsikten över den charmiga staden och bergen i horisonten. Katedralen är Centralamerikas största och tog hela 67 år att bygga. Här ligger bland annat Ruben Dario, den moderna spanska litteraturens fader, begravd.

Eftermiddagen går i konstens tecken, då vi först besöker Ortiz Guardian Art Gallery, ansett som ett av regionens bästa privata gallerier med samtida konst. På vägen tillbaka till Puerto Corinto stannar vi sen till vid Chorotega Museum, som rymmer mer än 1500 inhemska föremål - den bästa samlingen av för-Columbiska artefakter i området.Dag 11 – Puntarenas, Costa Rica

Välkommen till det vilda och vackra Costa Rica. Dagen börjar med ett besök i staden Esparza, en av de mest pittoreska i den här delen av Costa Rica. Stadsparken och kyrkan är symboliska för Costa Ricas lantliga småstäder. Här möts vi av lokala dansare som bjuder på underhållning i sina vackra kostymer, samtidigt som vi lär oss mer om de lokala traditionerna.

Nu är det dags att upptäcka molnskogens rikedomar när vi förflyttar oss längs vackra leder, med fantastisk grön vegetation som förvandlas till konstiga och underbara former framför våra ögon. Vår vandring inleds med en kort nedförsbacke som slutar i en öppen kolibriträdgård där vi får se flera arter av dessa små, färgglada fåglar utföra spektakulära akrobatiska manövrar i luften.

Efter en fascinerande och underligt beroendeframkallande upplevelse når vi den första av fyra upphängningsbroar som tillsammans täcker närmare en kilometer av dessa till synes luftburna färdvägar och erbjuder ett unikt fågelperspektiv över molnskogen. Vi befinner oss hela 40 meter upp i luften när vi fortsätter turen bland floder och vattenfall och vår guide är med och pekar ut den dimmiga skogens främsta karaktärsdrag. Flera arter av fåglar, fjärilar och små däggdjur bor i området och växter som orkidéer, hummerkloväxter, ormbunksväxter, ananasväxter och många andra är en del av detta spännande naturområde.

Ett besök på en närliggande fjärilgård är också en del dagens upplevelser. Den blå morpho, caligo, monark och tiger swallowtail är bara några av de fantastiska fjärilar som vi får möjlighet att se. Vi får också smaka på den traditionella drycken agua dulce och avnjuta en riklig, och lika traditionell, costaricansk lunch.Dag 12 – Till havs

Vår resa fortsätter längs sydvästkusten av Centralamerika mot Panamakanalen.Dag 13 – Panamakanalen

År 1513 upptäcker den spanske erövraren Balboa Panamas Stillahavskust och kort därefter föds sannolikt drömmen om en passage som skulle tillåta fartygen att förflytta sig mellan Atlanten och Stilla Havet, utan att behöva ta den långa och ibland mycket farliga vägen via Kap Horn på Sydamerikas spets. Några hundra år senare, 1880, tas de första spadtagen på ett av de mest ambitiösa byggnadsprojekten i människans historia. Efter otalig ingenjörsmässiga utmaningar, sjukdomsutbrott som tog över 20 000 människoliv, jordbävningar och många miljontals dollar, invigs Panamakanalen den 15 augusti 1914.

Idag passerar vi samma väg som närmare en miljon fartyg gjort innan oss och du får på nära håll beundra detta människans underverk – en av resans verkliga höjdpunkter. De kanske mest häpnadsväckande delarna är själva slussarna, med sina nästan 34 meter i bredd och dryga 300 meters i längd. Panamakanalen har fortfarande idag stor betydelse för skeppsfarten och världshandeln och 2016 avslutades det omfattande arbetet med att bredda kanalen och slussarna för att tillåta passage av de allt större handels- och containerfartygen.Dag 14 – Cartagena, Colombia

Vi anländer tidigt på morgonen till Cartagenas hamn. Staden var en gång bastion för det spanska kungariket och en av de viktigaste hamnarna under kolonialtiden för att transportera guld och annan dyrbar last till Spanien. Cartagena fick utstå regelbundna attacker från pirater som inte alltför sällan kom undan med och kunde njuta av de spanska rikedomarna. Trötta på plundringarna började kolonisterna bygga upp stadens försvar och gjorde på sikt Cartagena till en av de mest ogenomträngliga befästningarna i Sydamerika. Vi inleder dagens utflykt med en tur genom bostadsområdet Manga och beundrar de typiska herrgårdarna i republikansk stil från det sena 1800-talet. Turen går sen vidare mot fortet Castillo San Felipe de Barajas, en gång Latinamerikas viktigaste militära struktur, byggt på 1700-talet för att försvara staden.

Vi rullar nu mot den gamla delen av Cartagena för ett besök på sjöfartsmuseet där vi bjuds något läskande och får se en uppvisning med rötter i den lokala folktron. Fortsättningen blir en panoramatur där bland annat San Pedro Claver ingår, en kyrka byggd på 1700-talet med några utsökta statyer och inredning från ”den gamla världen” som hedrar missionären Peter Claver. Som slavarnas eget skyddshelgon var Claver den första personen som kanoniseras på västra halvklotet - ett tecken på att katolicismens principer hade rotat sig i Colombia.

Nästa stopp blir Inkvisitionspalatset, som fungerade som tribunalrätt där alla som stod anklagade för kätteri fick sina fall prövade. I palatset finns tortyrinstrument, dokument, målningar och förklaringar av vad inkvisitionen faktiskt innebar och betydde. Från det lilla gallerförsedda fönster vi ser under vårt besök, tillkännagavs tribunalens domar för allmänheten – i regel var det inga goda nyheter. Efter turen får vi lite fri tid att själva utforska stadens gator eller köpa med oss någon souvenir, innan bussen går tillbaka mot fartyget.Dag 15–16 – Till havs

Vi stävar norrut mot Bahamas. En resa som kräver drygt två dygn över Karibiska havet där vi seglar mellan Kuba och Haiti.Dag 17 – Half Moon Cay, Bahamas

Välkommen till Holland America Lines eget privata lilla paradis i Bahamas. Inget program är inbokat och du är fri att i eget tempo utforska de vackra omgivningarna. Vill du komma närmare det det marina livet kan vi rekommendera snorkling, eller en tur med glasbåt för den som inte vill bada. Cyklar finns också att hyra för den som inte vill ta sig runt till fots.Dag 18 – Fort Lauderdale, Miami, USA – Hemresa

Vi har kommit till slutstationen för vad vi hoppas har varit en fantastisk kryssning tillsammans med TEMA och Holland America Line. Vi äter en sista frukost ombord och checkar ut från våra hytter. Men än är upplevelserna inte riktigt slut och vi spenderar förmiddagen med lite sightseeing i Miami, innan bussen tar oss till flygplatsen och starten på vår resa hemåt.Dag 19 – Ankomst Skandinavien

Vi hoppas att du har haft en fantastisk kryssning tillsammans med oss på TEMA och att du fått med dig många fina minnen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till och från USA
• Samtliga övernattningar i utsideshytt 
• 16 frukostar
• 14 luncher
• 15 middagar
• Utflykter enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa Skandinavien och ankomst San Diego. Välkomstmiddag ingår. Två övernattningar på hotell i San Diego.

Dag 2
Guidad tur i och runt San Diego. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Transfer till fartyget Eurodam. Start på kryssning. Frukost och middag ingår. 15 övernattningar på fartyget.

Dag 4
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Ankomst Puerto Vallarta, Mexico. Dagsutflykt i Puerto Vallarta och matlagningskurs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Ankomst Huatulco, Mexico. Fri dag i Huatulco. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Ankomst Puerto Quetzal, Guatemala. Dagsutflykt till Antigua. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 10
Ankomst Corinto, Nicaragua. Dagsutflykt till Léon. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 11
Ankomst Puntarenas i Costa Rica. Dagsutflykt till molnskogarna. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 12
Dag till havs.

Dag 13
Kryssning genom Panamakanalen. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 14
Ankomst Colombia. Dagsutflykt till Cartagena. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 15
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 16
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 17
Ankomst Halfmoon Cay, Bahamas. Fri dag. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 18
Ankomst Fort Lauderdale, USA. Dagsutflykt i Miami. Transfer till flygplatsen och avresa mot Skandinavien. Frukost ingår.

Dag 19
Ankomst Skandinavien.

USA

Folkmängd 301.621.157
Landets yta 9.372.614 km²
Valuta US-dollar (USD)
Religion Protestantisk kristendom dominerar; även katoliker och ortodoxt kristna, judisk minoritet, mindre grupper av muslimer, buddhister och sikher
Språk Engelska. Största minoritetsspråk är spanska som talas av cirka 28,1 miljoner.

Colombia

Folkmängd: 49 miljoner
Landets yta: 1 138 910 km²
Valuta: Colombiansk peso (COP)
Religion: Kristendom (90%). Till största delen katoliker men också evangelister. Mindre än 1% har en tro annan än kristendom. Ca 5% är ateister eller agnostiker.
Språk: Spanska. 68 etniska språk och dialekter.
Statsskick: Republik.

Panama

Folkmängd
3,6 miljoner Landets yta
77 100 km² Valuta
PAB, Panama balboa Religion
Katolicism Språk
Spanska

Costa Rica

Folkmängd 4 400 000 

Landets yta 51 100 km² 

Valuta  Colon 

Språk Spanska är officiellt språk; ett blandspråk samt ett fåtal indianspråk.

Religion Katolicism; växande minoritet av protestantiska väckelserörelser, traditionella inhemska religioner 

Nicaragua

Folkmängd: 6 miljoner
Landets yta: 130 370 km²
Valuta: Cordoba (NIO)
Religion: Kristendom (ca 80%). Till största delen katoliker men också evangelister och en liten andel herrnhuter. Mindre än 2% har en tro annan än kristendom. Ca 15% anser sig inte ha någon religiös tillhörighet.
Språk: Spanska (95,3%), andra inhemska språk och engelska.
Statsskick: Republik.

Guatemala

Folkmängd: 16 miljoner

Landets yta: 109 000 km²

Språk: Spanska är officiellt språk; i landet talas också omkring tjugo indianspråk

Valuta: Quetzal

Religion: Katolicism, protestantism, traditionell mayareligion.

Mexiko

Folkmängd: 129 miljoner

Landets yta 1 972 550 km²

Valuta:Mexikansk peso

Språk: Spanska

Religion: Ingen officiell religion.

Dagsprogram
Finsk avresa 4/12

Finsk avresa 4/12, 2019

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till och från USA
• Samtliga övernattningar i utsideshytt 
• 16 frukostar
• 14 luncher
• 15 middagar
• Utflykter enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Finsk avresa 4/12, 2019.

USA

Folkmängd 301.621.157
Landets yta 9.372.614 km²
Valuta US-dollar (USD)
Religion Protestantisk kristendom dominerar; även katoliker och ortodoxt kristna, judisk minoritet, mindre grupper av muslimer, buddhister och sikher
Språk Engelska. Största minoritetsspråk är spanska som talas av cirka 28,1 miljoner.

Colombia

Folkmängd: 49 miljoner
Landets yta: 1 138 910 km²
Valuta: Colombiansk peso (COP)
Religion: Kristendom (90%). Till största delen katoliker men också evangelister. Mindre än 1% har en tro annan än kristendom. Ca 5% är ateister eller agnostiker.
Språk: Spanska. 68 etniska språk och dialekter.
Statsskick: Republik.

Panama

Folkmängd
3,6 miljoner Landets yta
77 100 km² Valuta
PAB, Panama balboa Religion
Katolicism Språk
Spanska

Costa Rica

Folkmängd 4 400 000 

Landets yta 51 100 km² 

Valuta  Colon 

Språk Spanska är officiellt språk; ett blandspråk samt ett fåtal indianspråk.

Religion Katolicism; växande minoritet av protestantiska väckelserörelser, traditionella inhemska religioner 

Nicaragua

Folkmängd: 6 miljoner
Landets yta: 130 370 km²
Valuta: Cordoba (NIO)
Religion: Kristendom (ca 80%). Till största delen katoliker men också evangelister och en liten andel herrnhuter. Mindre än 2% har en tro annan än kristendom. Ca 15% anser sig inte ha någon religiös tillhörighet.
Språk: Spanska (95,3%), andra inhemska språk och engelska.
Statsskick: Republik.

Guatemala

Folkmängd: 16 miljoner

Landets yta: 109 000 km²

Språk: Spanska är officiellt språk; i landet talas också omkring tjugo indianspråk

Valuta: Quetzal

Religion: Katolicism, protestantism, traditionell mayareligion.

Mexiko

Folkmängd: 129 miljoner

Landets yta 1 972 550 km²

Valuta:Mexikansk peso

Språk: Spanska

Religion: Ingen officiell religion.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa till och från USA. TEMAs reseledning, samtliga övernattningar med del i dubbelrum och utsideshytt, måltider, utflykter och resans transporter enligt dagsprogrammet.Om kryssningsprogrammet:

Notera att kryssningens längd och kryssningsprogrammet kan variera från avresa till avresa, då rederiet ibland lägger om rutterna. Det mesta är sig likt men förkommer att ett eller annat stopp avviker. Vi ber dig därför ha överseende med att det bildmaterial vi har tillgängligt kan visa destinationer vi inte besöker på den kryssning du valt.Om flyget:

Flyget är anpassat efter var kryssningen inleds och avslutas, vilket kan variera mellan olika avresedatum. Antingen kryssar vi från San Diego och avslutar i Fort Lauderdale (flyg från/till Miami) eller tvärtom.Boende i USA

Observera att del i dubbelrum i USA i regel innebär dubbelsäng. För att garanteras twin bed/separata sängar tillkommer ett tillägg. Detta tillägg (300 sek per person) måste bokas och betalas innan avresa.Hotell vid ankomst

Vid incheckning på flygplatsen för avresa från Skandinavien ska du ha rundresans första hotellnamn och adress inklusive riktnummer/zip code tillgängligt.

För avresan 14/11 2019 gäller:

The US Grant
326 Broadway, San Diego, California 92101, USA
Tel: +1 619-232-312Om rederiet:

Holland America Line är ett engelskt/amerikanskt företag och ett av världens äldsta rederier, grundat redan 1873 som Netherlands-America Steamship Company. Då var syftet att transportera både varor och människor från Europa till Amerika. Redan 1895 erbjuder Holland America Line sin första kryssning och 1971 lämnar företaget transportdelen av verksamheten bakom sig för gott och går helt över till kryssningar.

Holland America Line har i dag en stor flotta fartyg i mellanstorlek och erbjuder kryssningar till spännande och exotiska platser över hela jordklotet. Känt för sin höga standard, fantastiska service, goda mat och stora engagemang för miljön, är Holland America Line en självklar samarbetspartner för TEMA.Om fartygen:

Vilket av Holland America Lines fartyg du reser med kan växla beroende på avresedatum. Alla erbjuder de en rymlig och bekväm resa där du aldrig behöver ha tråkigt. När du inte besöker någon av resans alla exotiska destinationer, har du gott om tid att upptäcka alla aktiviteter ombord – matlagningskurser, shower, musik och mycket annat.

Vill du röra lite extra på dig under resan finns också ett stort träningscenter och två stora pooler. I Explorations Central kan du själv lära dig mer om de resmål vi besöker, utöver att din reseledare håller föreläsningar och förbereder dig inför kommande utflykter. Bäst av allt är att många av aktiviteterna ingår i resans pris.

Mot en extra kostnad kan du koppla av i fartygets spa, göra ett besök på skönhetssalongen eller hos frisören.


Avresa 2019-11-14: EurodamHytterna:

På den här resan är Ocean View-hytter/utsideshytter med havsutsikt automatiskt inkluderad i grundpriset. Alla hytter har egen dusch och toalett, förvaringsmöjligheter, kylskåp och hårtork. Möjlighet kan finnas att, mot en extra kostnad, uppgradera till en hytt med egen balkong/veranda.

Antalet hytter till nedan angivet tilläggspris är dock begränsat och kan ibland sälja slut fort, varför vi inte kan garantera tillgång. Först till kvarn gäller. Ha också i åtanke, att har du väl ändrat hyttkategori finns ingen garanti att du kan byta tillbaka om du skulle ångra dig. Är du intresserad av att uppgradera din hytt informerar du våra säljare i samband med bokning.

Tillägg per person i dubbelhytt:
 
Avresa 2019-11-14: 5 400 kronor/person i balkong-/verandahytt

På flertalet av Holland America Lines fartyg är hytterna utrustade med eluttag av både amerikansk (115V) och europeisk modell (220V). Dock kan en adapter alltid komma till användning, speciellt under dagsprogrammet innan kryssningen där vi inte kan garantera europeiska uttag på hotellet. Mat och dryck ombord:

På fartyget behöver du aldrig gå hungrig eller törstig. Här erbjuds ett stort utbud av restauranger, snacksserveringar, barer och caféer – och flera är inkluderade i priset. Vare sig du är sugen på fine dining eller något mer casual, så är alternativen många. Skulle du någon gång föredra att äta i hytten finns 24 timmars room service utan extra kostnad.

Vad gäller dryck ingår vatten, juice, kaffe (vanligt bryggkaffe), te och mjölk. I resans pris ingår inte alkoholhaltiga drycker, vissa specialteer, övriga kaffesorter (cappucino, café latte etc.), läsk, vatten på flaska eller smoothies.

Det finns dock ett flertal dryckespaket och vinpaket att välja bland, som alla kan bokas i förhand eller ombord på fartyget. Väljer du att boka ditt dryckespaket ombord blir priset något högre. Förhandsbokningar av dryckespaket görs direkt hos Holland America Line genom att logga in i deras beställningssystem. Webbadress och inloggningsuppgifter skickas ut senast två månader innan avresa.Visum:

Skandinaviska medborgare behöver inte visum till något av de länder som besöks under resan. Däremot behövs ett inresetillstånd till USA och du som resenär måste själv registrera dig på ESTA för att få tillstånd till ombordstigning på flyget. Via länken nedan kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hur du går till väga för att registrera dig.

Läs mer om ESTA >>Valuta och valutaväxling:

På fartyget gäller amerikanska dollar (USD) men det går utmärkt att vid behov växla till sig lokala valutor ombord eller via växlingskontor och uttagsautomater i de hamnar vi besöker.

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras normalt i de flesta butiker i större städer.Betalning ombord:

Som gäst hos Holland America Line tilldelas du automatiskt ett eget konto när du kliver ombord. Alla eventuella inköp och tjänster ombord debiteras på kontot genom ditt nyckelkort. Kontanter accepteras inte för enskilda transaktioner, till exempel i barer, affärer, spa, strandutflykter. Nyckelkortet blir med andra ord ditt främsta betalningsmedel. Som en del i incheckningsprocessen sker en registrering av ett kredit- eller betalkort (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®), vilket i sin tur aktiverar ditt nyckelkort.

Den dag du går ombord reserverar Holland America Line en summa på ditt kredit- eller betalkort motsvarande 60 amerikanska dollar per person och per kryssningsdag. Skulle du spendera det reserverade beloppet innan kryssningen är över, godkänns ditt kort för redan gjorda köp och ytterligare 60 dollar per person och kryssningsdag för återstoden av kryssningen.Dricks:

I USA har man "drickskultur". Det är så gott som regel att betala 15–18% i dricks när man äter på restaurang. Obs att lokala skatter på 1–10% läggs till pris på varor liksom mat och dryck på de flesta ställen.

Gemensam dricks inkluderas inte på denna resa och istället rekommenderar vi ett belopp om 30 USD för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer.

På fartyget har man en så kallad Hotel service charge, en form av obligatorisk serviceavgift som normalt läggs på varje resenärs konto ombord. Vi har dock valt att förbetala denna avgift och på sätt inkludera den i resans pris. Utöver det är dricks helt frivilligt, men kanske vill du lämna något lite extra till städpersonal eller någon annan ur fartygets personal som tagit hand om dig under resan. Hur mycket du i så fall vill lämna är helt upp till dig själv, det finns inga specifika riktlinjer.Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser för resans olika destinationer finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.Klädsel och utrustning:

Ombord på fartyget är det dagtid ok att bära shorts, t-shirt och sandaler. Kvällstid och till middagar förväntas du vara propert klädd. Män behöver inte bära kostym, men gärna kavaj, skjorta och chinos eller mörka jeans. För kvinnor fungerar klänning, såväl som kjol eller byxor.

Uflykterna på denna resa genomförs i regel på platser med höga dagstemperaturer och tropiskt klimat. Tänk därför på att klä dig i bekväma och luftiga kläder, gärna bomull. Ett par sköna promenadskor är ett måste, för såväl guidade promenader som utforskande på egen hand. När vi besöker platser på lite högre höjd kan temperaturen sjunka märkbart. Ett tips är därför att du alltid har en tröja och/eller jacka till hands.

Kontrollera gärna med din reseledare vilken typ av klädsel som rekommenderas inför respektive utflykt. Du kan också få mer information om klimatet på varje destination, och mycket annat, i fartygets eget Exploration Center.

Hotellinformation

 • Antal nätter: 15
 • Ort: Fartyg 14/11
 • Eurodam

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-11-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
London
2019-11-14
10:25
2019-11-14
11:40
British Airways, 813
London
San Diego
2019-11-14
13:45
2019-11-14
17:00
British Airways, 273
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Miami
London
2019-12-01
21:25
2019-12-02
10:55
British Airways, 208
London
Copenhagen
2019-12-02
14:20
2019-12-02
17:20
British Airways, 818
19 dagar Panamakanalen Köpenhamn 51 290 SEK Förfrågan
2019-11-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
London
2019-11-14
07:25
2019-11-14
09:20
British Airways, 771
London
San Diego
2019-11-14
13:45
2019-11-14
17:00
British Airways, 273
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Miami
London
2019-12-01
21:25
2019-12-02
10:55
British Airways, 208
London
Stockholm
2019-12-02
13:25
2019-12-02
17:00
British Airways, 780
19 dagar Panamakanalen Stockholm 51 290 SEK 1 platser kvar Boka
2019-11-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
London
2019-11-14
08:05
2019-11-14
09:20
British Airways, 803
London
San Diego
2019-11-14
13:45
2019-11-14
17:00
British Airways, 273
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Miami
London
2019-12-01
21:25
2019-12-02
10:55
British Airways, 208
London
Gothenburg
2019-12-02
14:45
2019-12-02
17:50
British Airways, 792
19 dagar Panamakanalen Göteborg 51 290 SEK 2 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Kryssningar

 
XClose