Panamakanalendär två världshav möts

Panamakanalen i sig och dess historia gör detta till en magnifik resa, men under kryssningen stiftar vi bekantskap med ett flertal spännande länder. Vi besöker amerikansk västkust såväl som östkust, spanar efter krokodiler i Costa Ricas magiska natur, lämnar våra fotavtryck i världsarvsstaden Antigua – allt under ledning av TEMAs erfarna färdledare.

RESFAKTA

Länder: USA, Panama, Costa Rica, Colombia, Nicaragua, Guatemala, Mexiko

Typ av resa: Kryssning

Reslängd: 18 dagar

Gruppstorlek: 18-28 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Panamakanalen
 • Världsarvsstaden Antigua
 • Costa Ricas vackra natur
 • Livet ombord
 • Färggranna Mexiko

Dagsprogram
Avresa 14 mars 2024

Dag 1. Ankomst Miami
Avresa från Skandinavien med ankomst till Miami samma dag. TEMAs reseledare möter på flygplatsen för transport till hotellet på självaste Miami Beach. 


Dag 2. Everglades och Miami

Efter frukost blir det en kortare resa till Everglades Park, det vildaste subtropiska området i USA. Växtlivet liknar de karibiska öarnas och trehundra arter av fåglar och mängder av andra djur, däribland alligatorerna, har hittat en fristad här. Här gör vi en spännande tur och får uppleva naturen på nära håll i en så kallad airboat, en flatbottnad båt som drivs framåt av vad som liknar en stor flygplanspropeller placerad i aktern, ovanför vattenytan.

Tillbaka på torra land går turen mot Miami igen och stadsdelen Lilla Havanna, känd för sin stora befolkning av exilkubaner, ett sprudlande gatuliv, utmärkta restauranger, musik och många andra kulturella inslag. Vi promenerar längs historiska Calle Ocho och insuper atmosfären med ögonblicksbilder, ljud och dofter i dessa livliga kvarter. Den mest suggestiva och autentiska platsen är sannolikt Máximo Gómez Park (mer känd som Domino Park) i hörnet av SW 15 Avenue. Här, vid betongborden under rödkaklade ”cabañas”, samlas första generationens exilkubaner (kända som ”históricos”) för att umgås och spela domino, till synes helt oberörda av kamerornas klickande runtomkring.

Vi äter kubansk lunch innan turen går vidare mot berömda Brickell Avenue i Miamis finansiella centrum och vidare mot populära Bayside Market Place med sina affärer och souvenirstånd. Bussen tar de som vill tillbaka till hotellet och eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. På kvällen äter vi en gemensam middag.

Dag 3. Vi går ombord
Använd morgonen till lite avkoppling på stranden eller en sista fotorunda i Miami Beach. Under förmiddagen går bussen mot hamnen i Fort Lauderdale och fartyget Zaandam, vårt hem under de närmaste två veckorna. Vissa restauranger ombord är redan öppna, så den som inte ätit lunch ännu kan göra det så fort incheckningen är klar. Sent på eftermiddagen lämnar fartyget hamnen och resans verkliga äventyr tar sin början.


Dag 4–5. Till havs

Resan från Fort Lauderdale i Florida till Colombia kräver drygt två dygn över Karibiska havet. Vi seglar mellan Kuba och Haiti och fortsätter rakt söderut till Cartagena. Slappna av på däck i en solstol och njut av utsikten, läs en god bok eller ta del av de många aktiviteterna ombord. Här finns mängder av matställen att välja mellan och flera olika barer. Ombord finns även ett trevligt bibliotek, en teater, klubbar med livemusik, ett kasino, gym och ett spa där du kan skämma bort dig själv med olika behandlingar (bokas och betalas direkt ombord på fartyget). Reseledaren informerar löpande om alla möjligheter ombord på fartyget och kommer att bjuda in till regelbundna föredrag.


Dag 6. Cartagena, Colombia

Vi anländer tidigt på morgonen till Cartagenas hamn. Staden var en gång bastion för det spanska kungariket och en av de viktigaste hamnarna under kolonialtiden för att transportera guld och annan dyrbar last till Spanien. Cartagena fick utstå regelbundna attacker från pirater som inte alltför sällan kom undan med och kunde njuta av de spanska rikedomarna. Trötta på plundringarna började kolonisterna bygga upp stadens försvar och gjorde på sikt Cartagena till en av de mest ogenomträngliga befästningarna i Sydamerika. Vi inleder dagens utflykt med en tur genom bostadsområdet Manga och beundrar de typiska herrgårdarna i republikansk stil från det sena 1800-talet. Turen går sen vidare mot fortet Castillo San Felipe de Barajas, en gång Latinamerikas viktigaste militära struktur, byggt på 1700-talet för att försvara staden.

Fortsättningen blir en panoramatur där bland annat San Pedro Claver ingår, en kyrka byggd på 1700-talet med några utsökta statyer och inredning från ”den gamla världen” som hedrar missionären Peter Claver. Som slavarnas eget skyddshelgon var Claver den första personen som kanoniseras på västra halvklotet - ett tecken på att katolicismens principer hade rotat sig i Colombia.

Nästa stopp blir Inkvisitionspalatset, som fungerade som tribunalrätt där alla som stod anklagade för kätteri fick sina fall prövade. I palatset finns tortyrinstrument, dokument, målningar och förklaringar av vad inkvisitionen faktiskt innebar och betydde. Från det lilla gallerförsedda fönster vi ser under vårt besök, tillkännagavs tribunalens domar för allmänheten – i regel var det inga goda nyheter. 


Dag 7. Panamakanalen

År 1513 upptäcker den spanske erövraren Balboa Panamas Stillahavskust och kort därefter föds sannolikt drömmen om en passage som skulle tillåta fartygen att förflytta sig mellan Atlanten och Stilla Havet, utan att behöva ta den långa och ibland mycket farliga vägen via Kap Horn på Sydamerikas spets. Några hundra år senare, 1880, tas de första spadtagen på ett av de mest ambitiösa byggnadsprojekten i människans historia. Efter otalig ingenjörsmässiga utmaningar, sjukdomsutbrott som tog över 20 000 människoliv, jordbävningar och många miljontals dollar, invigs Panamakanalen den 15 augusti 1914.

Idag passerar vi samma väg som närmare en miljon fartyg gjort innan oss och på nära håll beundrar vi detta människans underverk – en av resans verkliga höjdpunkter. De kanske mest häpnadsväckande delarna är själva slussarna, med sina nästan 34 meter i bredd och dryga 300 meters i längd. Panamakanalen har fortfarande idag stor betydelse för skeppsfarten och världshandeln och 2016 avslutades det omfattande arbetet med att bredda kanalen och slussarna för att tillåta passage av de allt större handels- och containerfartygen.


Dag 8. Till havs

Resan fortsätter längs sydvästkusten av Centralamerika mot Costa Rica.


Dag 9. Puntarenas, Costa Rica

Dagens utflykt tar oss på en vandring genom den magnifika Pura Vida-trädgården - utsedd till den bästa trädgården i Latinamerika. Parken är ett visuellt mästerverk utformat kring Costa Ricas spektakulära flora, fauna och vattenfall. Du kommer att se tusentals växtarter, inklusive en mängd olika orkidéer från Costa Rica och hela världen.

Vi vandrar till ett av Costa Ricas högsta vattenfall. Vi får en spektakulär panoramautsikt över Stillahavskusten. Vi ser kilometer av den fantastiska kustlinjen och öarna utanför. Med de många blommande växterna är fjärilarna rikligt förekommande i sin naturliga miljö, och trädgårdarna är också en drömplats för fågelskådare. Många fågelexperter noterar denna plats som det bästa utsiktsstället för fågelskådning i hela Costa Rica.

Vi korsar Tarcolesbron och stannar till för att se om vi kan hitta några medlemmar av flodens enorma population av krokodiler. Innan vi återvänder till skeppet, besöker vi El Jardín souvenirmarknad i Orotina. Shoppa, prova läckra tropiska frukter eller njut av en kopp costaricanskt kaffe här.


Dag 10. Corinto, Nicaragua

Vårt fartyg ligger åtta timmar i Corinto, som är Nicaraguas enda riktiga hamn på Stillahavskusten. Dagens tur med buss tar oss till kolonialstaden Léon, känd för sin magnifika katedral, sina gator i kolonial stil och för att ha bevarat sin gamla arkitektur med envåningshus med tegel och trätak. Léon grundades år 1524 av spanska conquistadorer (erövrare) och var Nicaraguas huvudstad i mer än 200 år innan den äran lämnades över till Managua 1851. Idag är Léon landets viktigaste stad efter just Managua och har ett vackert läge vid basen av Momotombo Volcano. Den första versionen av staden förstördes redan 1609 av ett vulkanutbrott.

Vi besöker den vackra centralparken och katedralen La Asunción, nyligen utsedd till världsarv av Unesco, där den som vill kan klättra upp till taket och njuta av panoramautsikten över den charmiga staden och bergen i horisonten. Katedralen är Centralamerikas största och tog hela 67 år att bygga. Här ligger bland annat Rubén Dario, den moderna spanska litteraturens fader, begravd.

Eftermiddagen går i konstens tecken, då vi först besöker Ortiz Guardian Art Gallery, ansett som ett av regionens bästa privata gallerier med samtida konst. På vägen tillbaka till Puerto Corinto stannar vi sen till vid Chorotega Museum, som rymmer mer än 1500 inhemska föremål – den bästa samlingen av förspanska  artefakter i området.


Dag 11. Puerto Quetzal, Guatemala

En heldag i Guatemalas enda Stillahavshamn ger oss gott om tid att bege oss på en guidad busstur genom den vackra landsbygden, med magnifika världsarvsstaden Antigua som slutmål. Vi rullar inledningsvis fram genom ett kustnära landskap med nötkreatur, gårdar och sockerplantager som långsamt övergår i ett mer vulkaniskt landskap ju närmare Antigua vi kommer.

Vid ankomsten till Antigua, belägen på cirka 1 500 meters höjd över havet, besöker vi centralparken med katedralen, regeringspalatset, kyrkan och klostret La Merced. Efter turen finns tid att gå runt på egen hand innan vi äter gemensam lunch.

Lunch serveras på Casa Santo Domingo, ett restaurerat kloster som nu rymmer ett femstjärnigt hotell och kulturcentrum, inklusive flera små museer med modern och kolonial konst, ljus, keramik och hantverk.

Vi besöker det berömda Jademuseet där vi får bekanta oss med hur tillverkningen av smycken och hantverk går till.


Dag 12. Huatulco, Mexiko

Vårt första av två stopp Mexiko är Huatulco, en för mexikanerna populär turistort som bjuder på sol, sand och nio vackra havsvikar i skiftande nyanser av blått – fyra av dessa är ekologiska naturreservat. Dagen i Huatulco står till ditt eget förfogande och man kan antingen välja att boka någon av de utflykter fartyget erbjuder eller upptäcka staden och dess omgivningar i helt egen regi.


Dag 13. Till havs

Vi följer mexikanska sydkusten under hela dagen.


Dag 14. Puerto Vallarta, Mexiko

Denna halvdagsutflykt tar avstamp med en tur genom Marina Vallarta. Därefter går färden vidare genom landsbygden och genom den pittoreska lilla staden Ixtapa, ett av de få odlingsområden som nu finns kvar i Puerto Vallarta.

Vi besöker en Tequilafabrik och får lära oss hur man omvandlar blå agave till tequila i världsklass. Vi smakar oss fram bland olika kvaliteter av Mexikos mest populära spritdryck.

Vi reser tillbaka mot Puerto Vallarta och guidas till fots på charmiga kullerstensgator till den vackra Malecón (strandpromenaden). Vi tar också tillfället i akt att besöka katedralen ”Our Lady of Guadalupe” och det gamla stadshuset.

Det finns möjlighet att strosa vidare på Puerto Vallartas gator och ta sig tillbaka till fartyget på egen hand.


Dag 15–16. Till havs

Vi stävar norrut utmed hela den mexikanska halvön Baja California och följer sedan den sydkaliforniska kusten till San Diego.


Dag 17. San Diego, USA – Hemresa

Vi har kommit till slutstationen för vad vi hoppas har varit en fantastisk kryssning tillsammans med TEMA och Holland America Line. Vi äter en sista frukost ombord och checkar ut från våra hytter. Men än är upplevelserna inte slut och vi spenderar förmiddagen med en tur i San Diego, en av USA:s mest spännande städer. Vi inleder dagens halvdagsutflykt med en tur genom den historiska stadskärnan och vidare mot Balboa Park. Detta är landets största urbana kulturpark och rymmer museer, trädgårdar och San Diego Zoo.

Vidare färd norrut tar oss till badorten La Jolla (uttalat La-hoya) - en riktig skatt med dess pittoreska kustlinje och sjölejonkolonier.

Bussen tar oss tillbaka till San Diegos stadskärna där vi får lite tid på egen hand innan det är dags för avfärd mot flygplatsen. 


Dag 18. Ankomst Skandinavien
Vi hoppas att ni har haft en fantastisk kryssning tillsammans med oss på TEMA och att många fina minnen följer med hem.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till och från USA
• Samtliga övernattningar i utsideshytt 
• 16 frukostar
• 14 luncher
• 15 middagar
• Alla utflykter enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa Skandinavien och ankomst Miami. Två övernattningar på hotell i Miami.

Dag 2
Guidad tur i Everglades och Miami. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3
Transfer till Fort Lauderdale och fartyget Zaandam. Start på kryssning. Frukost, lunch och middag ingår. 14 övernattningar på fartyget.

Dag 4
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Ankomst Colombia. Dagsutflykt till Cartagena. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Kryssning genom Panamakanalen. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Ankomst Puntarenas i Costa Rica. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 10
Ankomst Corinto, Nicaragua. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 11
Ankomst Puerto Quetzal, Guatemala. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 12
Ankomst Huatulco, Mexico. Fri dag i Huatulco. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 13
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 14
Ankomst Puerto Vallarta, Mexico. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 15
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 16
Dag till havs. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 17
Ankomst San Diego, USA. Dagsutflykt och transfer till flygplatsen för avresa mot Skandinavien. Frukost ingår.

Dag 18
Ankomst Skandinavien.

USA

Folkmängd 322 miljoner
Landets yta 9 372 614 km²
Valuta US-dollar (USD)
Religion Protestantisk kristendom dominerar; även katoliker och ortodoxt kristna, judisk minoritet, mindre grupper av muslimer, buddhister och sikher
Språk Engelska. Största minoritetsspråk är spanska.

Panama

Folkmängd 3,6 miljoner
Landets yta 77 100 km²
Valuta Balboa (PAB), US-dollar (USD) 
Religion Katolicism
Språk Spanska

Costa Rica

Folkmängd 4, 8 miljoner
Landets yta 51 100 km²
Valuta Colon
Språk Spanska är officiellt språk; ett blandspråk samt ett fåtal indianspråk.
Religion Katolicism; växande minoritet av protestantiska väckelserörelser, traditionella inhemska religioner

Colombia

Folkmängd: 49 miljoner
Landets yta: 1 138 910 km²
Valuta: Colombiansk peso (COP)
Religion: Kristendom (90%). Till största delen katoliker men också evangelister. Mindre än 1% har en tro annan än kristendom. Ca 5% är ateister eller agnostiker.
Språk: Spanska. 68 etniska språk och dialekter.
Statsskick: Republik.

Nicaragua

Folkmängd: 6 miljoner
Landets yta: 130 370 km²
Valuta: Cordoba (NIO)
Religion: Kristendom (ca 80%). Till största delen katoliker men också evangelister och en liten andel herrnhuter. Mindre än 2% har en tro annan än kristendom. Ca 15% anser sig inte ha någon religiös tillhörighet.
Språk: Spanska (95,3%), andra inhemska språk och engelska.
Statsskick: Republik.

Guatemala

Folkmängd: 16 miljoner
Landets yta: 109 000 km²
Språk: Spanska är officiellt språk; i landet talas också omkring tjugo indianspråk
Valuta: Quetzal
Religion: Katolicism, protestantism, traditionell mayareligion.

Mexiko

Folkmängd: 129 miljoner
Landets yta: 1 964 000 km²
Valuta: Mexikansk peso
Språk: Spanska
Religion: Ingen officiell religion.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till och från USA. TEMAs reseledning, samtliga övernattningar med del i dubbelrum och utsideshytt, måltider, utflykter och resans transporter enligt dagsprogrammet.

OBS! För denna resa gäller en förhöjd anmälningsavgift på 9 000 kr per person som inbetalas inom en vecka. Anmälningsavgiften återbetalas inte vid en eventuell avbeställning. Se därför gärna över ditt avbeställningsskydd innan du bokar.Om kryssningsprogrammet
Notera att kryssningens längd och kryssningsprogrammet kan variera från avresa till avresa, då rederiet ibland lägger om rutterna. Det mesta är sig likt men förkommer att ett eller annat stopp avviker. Vi ber dig därför ha överseende med att det bildmaterial vi har tillgängligt kan visa destinationer vi inte besöker på den kryssning du valt.Om flyget
Flyget är anpassat efter var kryssningen inleds och avslutas, vilket kan variera mellan olika avresedatum. Antingen kryssar vi från San Diego och avslutar i Fort Lauderdale (flyg från/till Miami) eller tvärtom.Hotell vid ankomst
Vid incheckning på flygplatsen för avresa från Skandinavien ska du ha rundresans första hotellnamn och adress inklusive riktnummer/zip code tillgängligt.

För avresan 2024-03-14 gäller:

Courtyard South Beach
1530 Washington Avenue, Miami Beach, Florida 33139, USA
Tel: +1 305-607-8887Om rederiet
Holland America Line är ett engelskt/amerikanskt företag och ett av världens äldsta rederier, grundat redan 1873 som Netherlands-America Steamship Company. Då var syftet att transportera både varor och människor från Europa till Amerika. Redan 1895 erbjuder Holland America Line sin första kryssning och 1971 lämnar företaget transportdelen av verksamheten bakom sig för gott och går helt över till kryssningar.

Holland America Line har i dag en stor flotta fartyg i mellanstorlek och erbjuder kryssningar till spännande och exotiska platser över hela jordklotet. Känt för sin höga standard, fantastiska service, goda mat och stora engagemang för miljön, är Holland America Line en självklar samarbetspartner för TEMA.Om fartygen
Vilket av Holland America Lines fartyg du reser med kan växla beroende på avresedatum. Alla erbjuder de en rymlig och bekväm resa där du aldrig behöver ha tråkigt. När du inte besöker någon av resans alla exotiska destinationer, har du gott om tid att upptäcka alla aktiviteter ombord – matlagningskurser, shower, musik och mycket annat.

Vill du röra lite extra på dig under resan finns också ett stort träningscenter och två stora pooler. I Explorations Central kan du själv lära dig mer om de resmål vi besöker, utöver att din reseledare håller föreläsningar och förbereder dig inför kommande utflykter. Bäst av allt är att många av aktiviteterna ingår i resans pris.

Mot en extra kostnad kan du koppla av i fartygets spa, göra ett besök på skönhetssalongen eller hos frisören. Wifi finns ombord men är i regel dyr att använda. Räkna med en kostnad på 30 dollar per dag eller 150 dollar för 12 dagar.


Avresa 2024-03-14: ZaandamHytterna
På den här resan är Ocean View-hytter/utsideshytter med havsutsikt automatiskt inkluderad i grundpriset. Alla hytter har egen dusch och toalett, förvaringsmöjligheter, kylskåp och hårtork. Möjlighet kan finnas att, mot en extra kostnad, uppgradera din hytt. Beroende på vilket fartyg du kryssar med, kan hyttkategorier och priser variera.

Exempel på hyttkategorier:

Vista Suite:  Ljusa hytter med privat veranda/balkong.

Antalet hytter till nedan angivna tilläggspris är begränsat och kan ibland sälja slut fort, varför vi inte kan garantera tillgång. Först till kvarn gäller. Ha också i åtanke, att har du väl ändrat hyttkategori finns ingen garanti att du kan byta tillbaka om du skulle ångra dig. Är du intresserad av att uppgradera din hytt informerar du våra säljare i samband med bokning.

Tillägg per person i dubbelhytt:

Avresa 2024-03-14 
14 025 kronor/person i Vista Suite.


På flertalet av Holland America Lines fartyg är hytterna utrustade med eluttag av både amerikansk (115V) och europeisk modell (220V). Dock kan en adapter alltid komma till användning, speciellt under dagsprogrammet innan kryssningen där vi inte kan garantera europeiska uttag på hotellet.Mat och dryck ombord
På fartyget behöver du aldrig gå hungrig eller törstig. Här erbjuds ett stort utbud av restauranger, snacksserveringar, barer och caféer – och flera är inkluderade i priset. Vare sig du är sugen på fine dining eller något mer casual, så är alternativen många. Skulle du någon gång föredra att äta i hytten finns 24 timmars room service utan extra kostnad.

Vad gäller dryck ingår vatten, juice, kaffe (vanligt bryggkaffe), te och mjölk. I resans pris ingår inte alkoholhaltiga drycker, vissa specialiteer, övriga kaffesorter (cappucino, café latte etc.), läsk, vatten på flaska eller smoothies.

En tilläggsnyhet sedan april 2021 i Holland America Lines kryssningar är ett paket man kallar "Have it all". För Panamakryssningen ingår då ett dryckespaket med ett stort utbud av vin, öl, drinkar eller alkoholfritt, två extra utflykter i rederiets regi, två à la carte-middagar samt ett wifi-paket (1 enhet). Priset för detta tillägg är 45EUR/person/dag eller totalt 630 EUR/person. Säg till oss vid bokningstillfället.


Det finns också dryckespaket som kan bokas separat, i förhand eller ombord på fartyget dock blir det priset något högre jämfört med "Have it all". 


Visum
Skandinaviska medborgare behöver inte visum till något av de länder som besöks under resan. Däremot behövs ett inresetillstånd till USA och du som resenär måste själv registrera dig på ESTA för att få tillstånd till ombordstigning på flyget. Via länken nedan kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hur du går till väga för att registrera dig.

Läs mer om ESTA >>Valuta och valutaväxling
På fartyget gäller amerikanska dollar (USD) men det går utmärkt att vid behov växla till sig lokala valutor ombord eller via växlingskontor och uttagsautomater i de hamnar vi besöker.

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras normalt i de flesta butiker i större städer.Betalning ombord
Som gäst hos Holland America Line tilldelas du automatiskt ett eget konto när du kliver ombord. Alla eventuella inköp och tjänster ombord debiteras på kontot genom ditt nyckelkort. Kontanter accepteras inte för enskilda transaktioner, till exempel i barer, affärer, spa, strandutflykter. Nyckelkortet blir med andra ord ditt främsta betalningsmedel. Som en del i incheckningsprocessen sker en registrering av ett kredit- eller betalkort (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®), vilket i sin tur aktiverar ditt nyckelkort.

Den dag du går ombord reserverar Holland America Line en summa på ditt kredit- eller betalkort motsvarande 60 amerikanska dollar per person och per kryssningsdag. Vid kryssningens slut dras bara den summa du handlat för under kryssningen och reservationen på det återstående beloppet plockas bort. Skulle du spendera det reserverade beloppet innan kryssningen är över, debiteras ditt kort för redan gjorda köp och ytterligare 60 dollar per person och kryssningsdag reserveras för återstoden av kryssningen.Dricks
I USA praktiseras kutymen med dricks. Det är så gott som regel att betala 15–18% i dricks när man äter på restaurang. Obs att lokala skatter på 1–10% läggs till pris på varor liksom mat och dryck på de flesta ställen.

Gemensam dricks inkluderas inte på denna resa och istället rekommenderar vi ett belopp om 45 USD för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer.

På fartyget har man en så kallad Hotel service charge, en form av obligatorisk serviceavgift som normalt läggs på varje resenärs konto ombord. På denna resa har vi dock valt att förbetala denna avgift och på så sätt inkludera den i resans pris. Utöver det är dricks helt frivilligt, men kanske vill du lämna något lite extra till städpersonal eller någon annan ur fartygets personal som tagit hand om dig under resan. Hur mycket du i så fall vill lämna är helt upp till dig själv, det finns inga specifika riktlinjer.Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser för resans olika destinationer finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.Klädsel och utrustning
Ombord på fartyget är det dagtid ok att bära shorts, t-shirt och sandaler. Kvällstid och till middagar förväntas du vara propert klädd. Män behöver inte bära kostym, men gärna kavaj, skjorta och chinos eller mörka jeans. För kvinnor fungerar klänning, såväl som kjol eller byxor.

Uflykterna på denna resa genomförs i regel på platser med höga dagstemperaturer och tropiskt klimat. Tänk därför på att klä dig i bekväma och luftiga kläder, gärna bomull. Ett par sköna promenadskor är ett måste, för såväl guidade promenader som utforskande på egen hand. När vi besöker platser på lite högre höjd kan temperaturen sjunka märkbart. Ett tips är därför att du alltid har en tröja och/eller jacka till hands.

Kontrollera gärna med din reseledare vilken typ av klädsel som rekommenderas inför respektive utflykt. Du kan också få mer information om klimatet på varje destination, och mycket annat, i fartygets eget Exploration Center.

Tänk på att du måste ta med passet eller annat foto-ID på alla utflykter.

Hotell/boende

 • Antal nätter: 14
 • Ort: Holland America Cruise
 • Zaandam

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Kryssningar

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.