Sydafrikas bästa – Safari, valar och vingårdar
Dagsprogram
2026
Dag 1. Avresa till SydafrikaAvresa från Skandinavien till Sydafrika med reguljärflyg. Ankomst till Durban följande dag.
Dag 2. Ankomst till DurbanVid ankomst till Durban och King Shaka International Airport möter vi vår reseledare. Vi färdas genom KwaZulu-Natals gröna böljande jordbrukslandskap och mindre bysamhällen samt lär vi oss mer om denna betydelsefulla del av Sydafrika, som spelat en viktig roll i landets historia och identitet.
Efter incheckning på hotellet, är resten av dagen fri för vila och egna aktiviteter.
Dag 3 – 4. Safari i Hluhluwe – UmfoloziIdag väntar en spännande safaritur i Sydafrikas äldsta naturreservat som täcker hela 96 000 hektar (960 km2). Reservatet är det första skyddade området i Sydafrika och grundades redan 1895. Den frodiga naturen är hem för ett stort antal däggdjur, fåglar, reptiler och groddjur. Här lever både "The Big Five" och flera mindre vanliga arter, som vildhund och gepard. Parken är också känd för att ha en av världens största populationer av både svart och vit noshörning, sistnämnda runt 1 600 individer. Reservatet hyser också mer än 300 fågelarter. Utsiktsplattformar vid vattenhål ger möjlighet att komma nära djuren.
Safariturerna görs antingen tidigt på morgonen eller eftermiddag till kväll. Vi låter väderlek och reseledare avgöra detta.
Dag 5. Kwazulu – Västra KapprovinsenSen förmiddag återvänder vi till Durbans internationella flygplats för att ta eftermiddagsflyget till Kapstaden, där buss väntar för en resa på cirka 1 timme.
Vår nästa övernattning sker i Overberg-regionen, en av Sydafrikas mest mångsidiga områden. Här väntar valskådning och vinprovning, dramatiska kustlandskap och blommande fynbos – den lågväxande vegetationen som är en del av Cape Floral Kingdom, världens minsta men artrikaste blomsterkungadöme. Området är hem för en imponerande mångfald växter, bland annat många arter av protea, pelargon och ljung.
Landskapet präglas också av ett imponerande jordbruk – både vete, frukt och vin. Regionen lockar naturälskare, livsnjutare och vinresenärer. Den är mindre turisttät än exempelvis Garden Route, vilket gör den till en mer genuin och stillsam upplevelse av Västra Kapprovinsen.
Dag 6. Valar, vithajar och båtsafari från GansbaaiDagens höjdpunkt är en båttur från Gansbaai. Idag får vi chansen att se antingen valar, vithajar eller båda, beroende på säsong.
Ursprungligen var Gansbaai en fiskeby, där man främst livnärde sig på abalonesnäckor (så kallade havsöron) och den sydafrikanska tagghummern, som har många namn: rock lobster eller crayfish på engelska. På svenska kallas den också för kapklippkrypare. Både havsöron och tagghummer är delikatesser för skaldjursälskare.
Vi startar i den lilla hamnen och efter en säkerhetsgenomgång ger vi oss ut på en cirka 2,5 timmas lång tur.
Under valsäsongen (juni–november) kan man få se sydkapare (Southern Right Whales), knölval, brydesval och med mycket tur också späckhuggare. Tre arter delfiner lever här året runt.
Märk väl: inga valar är garanterade!
Trots turismens tillväxt har orten behållit sin småskaliga charm, med fiskrestauranger, hantverkare och ett starkt lokalsamhälle.
Gansbaai har länge betraktats som världens huvudstad för hajdykning, särskilt med vithajar. Utanför kusten ligger Dyer Island och Geyser Rock, med ett smalt sund emellan
, det så kallade
Shark Alley, där hajar jagar mellan sälkolonierna.
Dag 7. Himmel och jord föder viner i världsklassDagens utflykt inleds med ett besök i Hermanus, innan vi fortsätter till Hemel-en-Aarde-dalen för vinprovning. Namnet Hemel‑en‑Aarde betyder ”Himmel och Jord” på afrikaans, och ligger i Walker Bay-distriktet nordväst om Hermanus. Klimatet är unikt svalt i sydafrikansk kontext, med sommartemperaturer runt 25 °C, högre nederbörd, cirka 750 mm om året, och svala nätter. Jordmånen består av en komplex blandning av skiffer, sandsten, granit och lerskiffer, vilket ger vinerna en starkare mineralitet. Området har över tjugo små, flertalet familjeägda vingårdar, som satsar på kvalitet snarare än kvantitet. Fokus ligger på viner av Pinot Noir och Chardonnay som anses hålla världsklass och vara fullt jämförbara med de franska Bourgognevinerna.
Vi rundar av med ett besök på ett av de mest välrenommerade vinhusen.
Dag 8. Från afrikaans till franska hugenotterVi kör till Franschhoek via jordbruksorten Elgin, som länge varit känt för sina äppelodlingar – men har under de senaste två decennierna blivit en av Sydafrikas mest spännande vinregioner.
Elgin var traditionellt ett centrum för fruktodling, särskilt äpplen och päron och är fortfarande en av landets största producenter av äpplen. På senare år har vinodlingarna vuxit snabbt och fått internationell uppmärksamhet.
Elgin är en av de svalaste vinregionerna i Sydafrika, på grund höjden över havet (200–400 m) och närheten till havet.
Elgin är också ett populärt helgstopp bland sydafrikaner. Här finns nämligen Elgin Rail Way Market, där man äter god mat, handlar frukt och andra produkter från regionen.
Framme i hugenotternas Franschhoek gör vi en orienteringsrunda längs huvudgatan. Regionen är präglad av sitt franska arv och känt för sitt goda kök och fina viner. Det relativt lilla samhället ligger omgivet av sköna berg och vackra prisbelönta vingårdar. Här hittar man flera gourmetrestauranger. konstgallerier och trevliga småbutiker och kaféer – allting samlat på en och samma gata. I dessa undersköna omgivningar stannar vi i två nätter.
Dag 9. Heldag i historiska Stellenbosch och Paarl Vi tillbringar hela dagen i vinlandet och besöker bland annat Stellenbosch, vars charmiga och historiska centrum gör intryck.
Stellenbosch är en charmig universitetsstad och den mest kända vinregionen i Västra Kapprovinsen. Staden grundades 1679 och ligger bara 50 km från Kapstaden, omgärdad av höga berg och stora vinodlingar.
Universitetet Stellenbosch University är ett av landets viktigaste med över 30 000 studenter som naturligtvis också sätter sin prägel på staden.
Den historiska stadskärnan med Cape Dutch-arkitektur, restauranger, uteserveringar, kaféer och lummiga ekalléer ger staden en unik charm.
Tillsammans med Constantia var Stellenbosch en av de tidigaste vinregionerna i landet, och till denna dag fortsätter man att producera ett kalejdoskopiskt utbud av fina viner.
Vi inleder dagen med en historisk tur till fots som tar oss till flera välbevarade gamla byggnader, några från tidigt 1700-tal.
Efter denna stimulerande närvaro i Sydafrikas kanske vackraste stad ger vi oss ut på landet till vindistriktet Paarl, där vi njuter av de öppna kulturlandskapen och de omgivande bergen. Vi besöker en vingård och provar både vin och lokal mat innan vi återvänder till hotellet i Franschhoek.
Dag 10. Moderstaden, Taffelberg och kapmalajkvarterModerstaden, som många kallar Kapstaden blir nästa uppehåll och vårt sista på denna spännande resa. Om vädret tillåter passar vi på att redan vid ankomsten ta oss upp på det berömda Taffelberget, som fått sitt namn efter dess platta och ”bordliknande” utseende.
Vi besöker också de färgstarka Bo-Kaap-kvarteren, kända för sina pastellfärgade hus och som hem för kapmalajerna – en folkgrupp vars kryddstarka och väldoftande matlagning är en central del av Kapstadens kulinariska identitet. Kapmalajköket har rötter i malaj-indonesiska, indiska, holländska och flamländska traditioner och är i dag en självklar del av Sydafrikas kreativa matkultur. Här passar vi på att stanna till i en lokal kryddbod.
Kvällen fri för egna aktiviteter.
Dag 11. Goda hopp, babianer och pingvinerDagens utflykt går ut till Cape Point och Godahoppsudden. På vägen dit hälsar vi på de afrikanska pingvinerna vid Boulders Beach. Från Kapstaden sträcker sig halvön söderut cirka 50 km. Naturreservatet ingår i Taffelbergets Nationalpark, och är en del av ett unikt botaniskt världsarv – ett av världens mest artrika områden beträffande floran – Cape Floral Region. Bland buskar, protea, pelargon och ljungväxter hittar man ett myller av växter som bara växer här, anpassade till vind, salt och sol.
Djurlivet är lika fascinerande som växtligheten.
En vanlig missuppfattning är att Godahoppsudden skulle vara Afrikas sydligaste udde. Men det är helt fel. Afrikas sydligaste udde heter Cape Agulhas och ligger 170 km sydost om Godahoppsudden i ett betydligt flackare och mindre dramatiskt landskap.
Förste europé som navigerade här var den portugisiske sjöfararen Bartolomeu Dias, 1488. Han kallade den Stormarnas udde, som den portugisiske kungen João II senare döpte om till det mer hoppfulla Cabo da Boa Esperança det vill säga Godahoppsudden, och goda hopp behövde man verkligen på vägen till Indien.
På stränderna strax söder om Simons Town möter vi den afrikanska pingvinen, en charmig fågel som vinglar fram mellan stenarna, men i väl i vattnet förvandlas den till en snabb torpeder och skjuter iväg i det kalla vattnet.
Högre upp på sluttningarna lever kapbabianerna, som i familjegrupper rör sig mellan bergen och havet. De letar rötter, plockar frukt och håller gärna ett vaksamt öga på både picknickkorgar och öppna bildörrar. På säkert avstånd är de ett av parkens mest minnesvärda inslag.
Ute i havet lever andra, betydligt större invånare – valar, hajar och pälssälar.
Mötet mellan hav, växter och vilda djur gör Godahoppsudden till en av Sydafrikas stora naturupplevelser.
Kvällen ledig för egna aktiviteter.
Dag 12. Constantia och Napoleons favoritI den lummiga dalgången söder om Kapstaden ligger Constantia, Sydafrikas äldsta vinområde. Den holländske guvernören Simon van der Stel grundade Groot Constantia på 1600-talet som än idag är ett av landets mest kända vinhus.
Området utmärker sig med sina prisbelönta vita viner, särskilt Sauvignon Blanc och Sémillon, men också för desertvinet, Constantia-vinet som under 1700- och 1800-talen exporterades till europeiska kungahus och hyllades av bland andra Napoleon Bonaparte.
Constantia är idag ett populärt utflyktsmål från Kapstaden. Här kan man promenera genom grönskande vinodlingar med utsikt mot Taffelberget, njuta av vinprovningar och mycket bra gårdsrestauranger samt upptäcka flera historiska vinkällare i Cape Dutch-stil. Kombinationen av kulturarv, naturskönhet och gastronomi gör dalen till en av Kapstadens stora upplevelser.
Här besöker vi en vingård, provar viner med tilltugg.
Dag 13. Sista dagen i Kapstaden och hemresaInnan vi lämnar hotellet och Kapstaden har vi lite ledig tid för egna aktiviteter. Under eftermiddagen åker vi till flygplatsen för hemresa.
Dag 14. Ankomst SkandinavienAnkomst till Skandinavien.
Viktigt om resan
I grundpriset ingår
Flygresa Sydafrika t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider inklusive flygmåltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.
TEMAs gruppstorlek
För TEMA står resan och resenären i fokus. Tillsammans möter vi människor, kulturer och upplevelser i naturen på ett nära, äkta och behagligt sätt. Våra gruppstorlekar reflekterar detta och är en stor anledning till att många väljer att resa med TEMA. Vi undviker allt för stora grupper på våra resor för att ge alla en så upplevelsefylld resa som möjligt och erbjuda resor på riktigt som ger minnen för livet!
Valuta
Sydafrikansk rand (ZAR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. Istället rekommenderar vi 1100 ZAR per passagerare till chaufförer och lokalguider. För att göra detta så smidigt som möjligt betalas detta till TEMAs reseledare som sköter fördelningen.
Klimat
Inom ett så vidsträckt land som Sydafrika finns många lokala klimatzoner. Årstiderna är omvända på det södra halvklotet. Våren infaller i september till oktober, sommaren under december till mars, hösten i april till maj och vintern under juni till augusti.
Sommarmånaderna (december till mars) är oftast varma och nederbördsrika. Vintern (juni till augusti) bjuder på soliga, klara dagar då temperaturen på inlandets högplatå kan sjunka ned mot fryspunkten nattetid, men med solens hjälp stiger dagstemperaturen till 15–25 grader beroende på region. Längs kusten mot Indiska Oceanen är temperaturen alltid högre.
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.
Klädsel och utrustning
Oömma, lättvättade fritidskläder i bomull passar bra under dagsturerna. En jacka och varm tröja kan ibland behövas för tidiga morgnar och kyliga kvällar.
Atmosfären på våra hotell är relativt informell. Vi rekommenderar praktiska skor med låg klack för promenader i städer och natur. Solhatt, solglasögon, kikare för safariturerna samt givetvis en kamera och extra minneskort. Glöm inte dina laddare.
Glöm inte badkläder. De flesta hotell har pool. Ett regnplagg och paraply kan också komma väl till pass.
Övrigt
Vaccinationer och hälsa, kontakta din läkare eller närmaste vaccinationscentral.
[F=Frukost L=Lunch M=Middag]