Vägen till Samarkanden resa längs Sidenvägen

På Sidenvägen fraktades guld, kryddor, mattor och siden framför allt från Kina till Medelhavet redan 100 år före Kristus. Följ med på en resa längs den mest betydelsefulla sträckan med handelsstäderna Chiva, Buchara och det sägenomspunna Samarkand men också till Tasjkent. Praktfulla moskéer, palats, mosaiker, färgstarka marknader och basarområden är några exempel på upplevelser under rundresan i karavanernas spår.

RESFAKTA

Länder: Uzbekistan

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 10 dagar

Gruppstorlek: 20-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Khivas medeltida centrum
 • Bukhara, metropol längs Sidenvägen
 • Samarkand – De blå moskéernas stad moskéernas stad
 • Rigistantorget och Bibi Khanum
 • Basaren i Tasjkent

Dagsprogram
Avresa: 2 maj och 12 sep

Dag 1 – Avresa till Urgench via Istanbul

Avresa från Skandinavien till Urgench via Istanbul. Ankomst följande dag tidigt under förmiddagen. Flygtiderna kan förändras beroende på vilken månad resan går.

Dag 2 – Ankomst till Urgench
Efter pass- och visumkontroll och tull, möts du av reseledaren utanför flygplatsbyggnaden. Härifrån går bussen till Khiva som ligger trettio km bort. Vi checkar in på centralt hotell, äter frukost och hinner vila ett par timmar innan vi fyller på tanken med lunch och inleder resans första spännande stadstur.

Khiva är en av landets bäst bevarade medeltida städer med en atmosfär som skulle kunna vara hämtad ur Tusen och en Natt. Någonstans kan man läsa att den medeltida stadsstrukturen är så välbevarad att livet liksom pressats ut ur staden som består av två delar, den inre, Ichan Kala och den yttre, Dishan Kala.

Senare på kvällen väntar middag.

Dag 3 – Tåget till Bukhara
Vi fortsätter där vi slutade föregående dag och fortsätter att utforska Khiva, denna fascinerande stad som liksom Bukhara och Samarkand var en av Sidenvägens metropoler och ansedda handelsplatser under medeltiden. Här finner du några av den muslimska världens märkligaste och vackraste byggnadsverk. Bland annat besöker du Djumamoskén från 900-talet, minareterna Islam Kodja och Kelte Minar.

Stadsturen rundas av med lunch. Senare under eftermiddagen kliver vi på tåget till Buhkara, vårt nästa resmål. Middagen tar vi med oss i form av en "middagslåda".

Resan går genom öknen Kyzylkum som med sina 300 000 km² räknas som den elfte största öknen på jorden. Men trots sitt epitet så faller en mindre mängd nederbörd varje år, vilket gör det möjligt att hålla boskap som får, getter, kameler och dromedarer. Kyzylkum gömmer också stora fyndigheter av guld, uran och koppar.

Runt midnatt anländer vi till den heliga staden, Bukhara, vars ursprung och historia går tillbaka till legenderna och myternas värld. Enligt arkeologer grundades staden cirka 500 f Kr. Men antagligen är den mycket äldre än så. Bukhara räknas som en av Sidenvägens viktigaste städer och här stannar du i tre nätter.


Dag 4 – 5 – Den heliga staden Bukhara
Två hela dagar i Bukhara som helt klart är en av denna resas verkliga höjdpunkter. Här finns inte bara några av de mest sevärda monumenten, Bukhara utmärker sig också för att ha riktigt bra hantverk. Är det någonstans man kan göra fynd så är det här. Tre nätter och två heldagar dröjer vi oss kvar i Bukhara, vilket också ger oss lite mera tid för egna strövtåg.

Vi besöker Bukharas viktigaste sevärdheter och arkitektoniska mästerverk. För att räkna upp några av dem: Samaniden, Chasma Ayub, fortet Ark, moskéerna Bolo Khauz och Poikalon. Efter lunchen som vi avnjuter på traditionell restaurang fortsätter stadsturen till en krydd- och temarknad. Traditionell dans och musik hinner vi också med innan vi återvänder till hotellet.

Följande dag fortsätter vi att utforska Bukhara med världsarvet Chor-Bakr, emirpalatset Sitorai Mohi Hosa och de gamla judekvarteren.

Efter lunchen är dagen ledig för egna strövtåg.

Dag 6 – Vägen till Samarkand
Vi tar farväl av Bukhara och ställer in kompassen på en av resans stora höjdpunkter, Samarkand ”De blå moskéernas stad”. Bussresan går via G’ijduvonn, där vi stannar till vid en mycket välkänd keramikfabrik, där man inte bara bränner lera keramik utan också bakar traditionellt bröd.

Samarkands historia går tillbaka tusentals år och är med all säkerhet lika gammal som Babylon och Rom. Stadens verkliga glansperiod inleds när Timur Lenk kommer till makten i slutet av 1300-talet. Trots sitt våldsamma rykte var Timur känslig för skönhet och han finansierade flera mycket kostsamma byggnader i Samarkand – många av dessa står farande kvar. Timur Lenk blev också känd för att locka till sig de bästa arkitekterna och konstnärerna för att försköna staden som han verkade älska så mycket. Idag besöker vi bland annat Registantorget, som för många är den verkliga ikonen för Samarkand och som fått representera staden på vykort och fotografier. Detta var maktens officiella centrum.

Resan till Samarkand tar cirka 4 timmar, så vi räknar med att ankomma strax före klockan 16. Efter incheckning på hotellet tar vi en tur till det fantastiska Gur Amir, Timur Lenks gravplats från 1400-talet.

Under morgondagen kommer vi att ägna hela dagen åt denna sägenomspunna stad. Kvällen avslutas med middag.

Dag 7 – Heldag i Samarkand
Samarkand bjuder på den ena efter den andra skönhetsupplevelsen. Vi ägnar hela förmiddagen åt Samarkands historiska och monumentala byggnader. Efter lunch besöker vi Samarkand Craft Center och botaniserar bland traditionellt konsthantverk. På kvällen blir det traditionell mat, plov, som föregås av en lektion i hur man lagar denna nationalrätt. Det är en risrätt med kött (oftast lamm) som tillagas med grönsaker och kryddor i en och samma panna – inte helt olik den valencianska paellan.

Dag 8 – Samarkand och tåget till Tasjkent
Efter frukosten fortsätter vi utforska Samarkand och besöker det vi inte hann med föregående dag. En av höjdpunkterna är Registantorget. Inte mindre storslaget är Bibi Khanum från samma epok, moskén som var sin tids största. Vi hinner också med marknaden Siab Basaren innan det blir lunch.

Före avresan med expresståget till Tasjkent ges ledig tid inne i den historiska stadskärnan.Tågresan tar drygt två timmar. Efter transfer och incheckning serveras middag. Resten av kvällen ledig.

Dag 9 Stadstur i huvudstaden
Vi ägnar hela dagen åt Tasjkent. Några av de intressantaste monumenten och den stora Basaren Chorsu. Här hittar man allt som säsongen bjuder på. Modernt och historiskt och avslutningsvis rundar vi av dagen och resan med en avskedsmiddag.

Dag 10 – Ankomst till Skandinavien
Transfer och flyg till Skandinavien via Istanbul.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg, t/r
• bussresor

• Samtliga tågresor
• Samtliga övernattningar
• Flygmåltider ingår på ut- och hemresa
• 8 frukostar
• 8 luncher
• 8 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien – Urgench. Nattflyg via Istanbul. Ankomst tidig förmiddag till Urgench förjande dag.

Dag 2
Urgench – Khiva. Bussresa 30 km. Stadstur i Khiva. Helpension ingår. En övernattning på hotell i Khiva.

Dag 3
Khiva – Bukhara. 450 km Fortsättning Stadstur i Khiva. Tågresa till Bukhara. Frukost, lunch och middagspaket för tågresan. Tre övernattningar på hotell i Bukhara.

Dag 4 – 5
Heldagstur båda dagarna i Bukhara. Helpension båda dagarna + traditionell dans och musik Dag 4 ingår.

Dag 6
Bukhara – G’ijduvon – Samarkand. 240 km. Besök på keramikfabrik och eftermiddagstur till Gur Amir. Helpension ingår. Två övernattningar på hotell i Samarkand.

Dag 7
Heldagstur i Samarkand med bl. a Registantorget. Helpension med traditionell ”plov”, nationalrätten, till middag.

Dag 8
Samarkand – Tasjkent. Fortsättning av stadsturen i Samarkand med sidenväveri och konstateljé. Tågresa (ca 2 timmar och 10 min). Helpension inklusive avskedsmiddag. En övernattning på hotell i Tasjkent

Dag 9
Stadstur i Tasjkent med Chorsu Bazaar. Helpension.

Dag 10
Transfer och flygresa till Skandinaven via Istanbul. Ankomst under eftermiddagen.

Uzbekistan

Folkmängd 32,39 miljoner
Landets yta 447.400 km²
Valuta UZS, uzbekistansk som
Religion Islam och kristendom
Språk Uzbekiska. Ryska talas allmänt mellan olika folkgrupper.

Dagsprogram
Avresa: 16 maj 2024

Dag 1 - Avresa till Tasjkent
Avresa från Skandinavien till Tasjkent via Istanbul. Ankomst följande dag tidig morgon eller förmiddag. Flygtiderna kan förändras beroende på vilken månad resan går.

Dag 2 - Stadstur i Tasjkent
Morgonen är ledig så att du kan ta igen dig efter resan. Dagen inleds med en välkomstlunch, sedan gör du en panoramatur bland Tasjkents intressantaste platser och attraktioner: bland annat stadens hjärta den stora Basaren Chorsu och Mustakillik- och Amir Temur-torget.

Kvällen rundas av med en gemensam middag.

Dag 3 - Avresa till i Khiva
Flyget går till Urgench, som ligger cirka 30 minuter från Khiva, som liksom Bukhara och Samarkand var en av Sidenvägens metropoler under medeltiden. Khiva är en av landets bäst bevarade medeltida städer med en atmosfär som skulle kunna vara hämtad ur Tusen och en Natt.

Här finner du några av den muslimska världens märkligaste och vackraste byggnadsverk. Bland annat besöker du Djumamoskén från 900-talet, Islam Kodja-minareten och Kelte-Minar.

Till lunch blir det några uzbekiska specialiteter på en traditionell restaurang. Influenserna är många och kulturarvet rikt, persiskt, mongoliskt, kinesisk, ryskt och koreanskt.

På eftermiddagen fortsätter du att utforska Khivas gamla stadsdelar. Sedan får du tid att ta igen dig lite före den gemensamma middagen.

Dag 4 - Genom Kyzyl Kum-öknen till Bukhara
Förmiddagen är ledig för egna strövtåg i Khiva. Därefter väntar en lång men intressant bussresa till Bukhara genom delar av Kyzyl Kum-öknen, som med sina 300 000 km² räknas som den elfte största öknen på jorden. Men trots sitt epitet så faller en mindre mängd nederbörd vilket gör det möjligt att hålla boskap som får, getter, kameler och dromedarer.
Kyzyl Kum gömmer också stora fyndigheter av guld, uran och koppar. Världens största guldgruva lär ligga i Uzbekistan.

Sent under eftermiddagen anländer du till den heliga staden, Bukhara. Dess ursprung och historia går tillbaka till legenderna och myternas värld. Enligt arkeologer grundades staden cirka 500 f Kr. Men antagligen är den mycket äldre än så. Bukhara räknas som en av Sidenvägens viktigaste städer och här stannar vi i tre nätter.
Kvällen är fri för egna aktiviteter fram till middagen.

Dag 5 - 6 - Den heliga staden Bukhara
Två hela dagar har du i Bukhara som helt klart är en av denna resas verkliga höjdpunkter. Här finns inte bara några av de mest sevärda monumenten. Bukhara utmärker sig också för att ha riktigt bra hantverk – är det någonstans man kan göra fynd så är det här. 

Vi besöker Bukharas viktigaste sevärdheter, bland annat Ismail Samani- mausoleet, Arken, Bolo Khaus-moskén och  Poi Kalon, som är en samling arkitektoniska mästerverk i de centrala delarna av gamla stan. Vidare ser vi flera av de viktigaste gamla handelshusen och basarerna där siden, bomull, kryddor, juveler och mycket annat bytte ägare under stadens storhetsperiod. Vi besöker också en krydd- och temarknad.

Under eftermiddagarna och kvällarna finns tid för egna strövtåg och aktiviteter

Gemensam middag ingår båda kvällarna.

Dag 7 - Vägen till Samarkand
Vi tar farväl av Bukhara och ställer in kompassen på en av resans stora höjdpunkter, Samarkand ”De blå moskéernas stad”. Vi gör ett längre stopp i Gijduvan. Här vi besöker en mycket välkänd keramikfabrik.

Samarkands historia går tillbaka tusentals år och är med all säkerhet lika gammal som Babylon och Rom. Stadens verkliga glansperiod inleds när Timur Lenk kommer till makten i slutet av 1300-talet. Trots sitt våldsamma rykte var Timur känslig för skönhet och han finansierade flera mycket kostsamma byggnader i Samarkand – många av dessa står farande kvar. Timur Lenk blev också känd för att locka till sig de bästa arkitekterna och konstnärerna för att försköna staden som han verkade älska så mycket. Idag besöker vi bland annat Registantorget, som för många är den verkliga ikonen  för Samarkand och som fått representera staden på vykort och fotografier. Detta var maktens officiella centrum. Under morgondagen kommer vi att ägna hela dagen åt denna sägenomspunna stad.Middagen serveras på lokal restaurang. 

Dag 8 - Stadstur i Samarkand
Samarkand bjuder på den ena efter den andra skönhetsupplevelsen. Vi ägnar hela förmiddagen åt Samarkands historiska och monumentala byggnader. Efter lunchen som serveras på en lokal restaurang besöker du Samarkand Craft Center, där du kan botanisera bland traditionellt konsthantverk.

På kvällen blir det traditionell mat, plov, som föregås av en lektion i hur man lagar denna nationalrätt. Det är en risrätt med kött (oftast lamm) som tillagas med grönsaker och kryddor i en och samma panna – inte helt olik den valencianska paellan.

Dag 9 - Samarkand - Tasjkent
Efter frukosten checkar vi ut från hotellet och gör ytterligare några sevärda besök, bland annat på ett silkväveri och hos en en känd modeskapare.

Innan vi tar snabbtåget till Tasjkent hinner vi med llunch och lite ledig tid. 

Förhoppningsvis har du fått en oförglömlig resa som vidgat dina vyer och kanske gjort dig ännu mer nyfiken på denna del av världen.Dagen och resan avslutas med en avskedsmiddag på en lokal restaurang.

Dag 10 - Avresa till Skandinavien
Tidig avresa till flygplatsen för hemresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg, t/r
• bussresor

• Samtliga tågresor
• Samtliga övernattningar
• Flygmåltider ingår på ut- och hemresa
• 8 frukostar
• 8 luncher
• 8 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Tasjkent. Nattflyg via Istanbul. Ankomst följande dag.

Dag 2
Ankomst och transfer. Helpension ingår. En övernattning på hotell i Tasjkent.

Dag 3
Tasjkent - Urgench - Khiva. Flygresa och transfer. Stadstur i Khiva. Helpension ingår, En övernattning på hotell i Khiva.

Dag 4
Khiva – Bukhara. Bussresa 450 km. Frukost, lättare lunch och middag ingår. Tre nätter på hotell i Bukhara.

Dag 5 - 6
Stadsturer. Helpension ingår.

Dag 7
Bukhara – Gijduvan – Samarkand. 240 km. Helpension ingår. Två övernattningar på hotell i Samarkand.

Dag 8
Stadstur. Helpension med traditionell plov.

Dag 9
Samarkand – Tasjkent. Besök på silkväveri och designatelje på förmiddagen. Tågresa med expresståg. Helpension med avskedsmiddag. En övernattning på hotell i Tasjkent.

Dag 10
Transfer och flygresa till Skandinaven via Istanbul. Mat på flyget ingår.

Uzbekistan

Folkmängd 32,39 miljoner
Landets yta 447.400 km²
Valuta UZS, uzbekistansk som
Religion Islam och kristendom
Språk Uzbekiska. Ryska talas allmänt mellan olika folkgrupper.

Dagsprogram
Avresa: 10 och 17 okt 2024

Dag 1 - Avresa till Tasjkent
Avresa från Skandinavien till Tasjkent via Istanbul. Ankomst följande dag tidig morgon eller förmiddag. Flygtiderna kan förändras beroende på vilken månad resan går.

Dag 2 - Stadstur i Tasjkent

Morgonen är ledig så att du kan ta igen dig efter resan. Dagen inleds med en välkomstlunch, sedan gör du en panoramatur bland Tasjkents intressantaste platser och attraktioner: bland annat stadens hjärta den stora Basaren Chorsu och Mustakillik- och Amir Temur-torget.
Kvällen rundas av med en gemensam middag.

Dag 3 - Avresa till i Nukus och Savitskymuseet

Vi lämnart huvudstaden. Flyget går till Nukus, som ligger lite längre norrut än Urgench. På grund av en mycket stor efterfrågan internationellt sett så har avresorna i oktober ett litet annat innehåll, eller snarare ett tillägg som ska ses som en bonus. Eftersom vi flyger till Nukus passar vi på att besöka det unika konstmuseet Savitsky eller för att vara lite mera korrekt den autonoma Republiken Karakalpakstans statliga konstmuseum. Museet har – hör ock häpna – världens näst största samling rysk avantgardekonst. Museet grundades 1966 av Igor Savitsky, som också blev dess första intendent. Först efter hans död och den så kallade perestrojkan förstod man betydelsen och omfattningen av de samlingar Savitsky satt på. 2003 byggde man den första delen av detta unika konstmuseum som numera består av tre stora byggnader. På grund av läget långt bort från de moderna och konstmedvetna storstäderna i världen är det inte många som känner till att den avantgardistiska konstsamlingen på Nukus är en av de finaste i sitt slag med cirka 10 000 avantgardistiska konstverk, inklusive målningar, tryck, skulpturer och grafik.
Innan vi påbörjar resan till Khiva äter vi lunch. Maten i Uzbekistan bjuder på en del positiva överraskningar, som ni kommer att upptäcka under denna resa. Influenserna är många och det kulinariska arvet rikt: persiskt, mongoliskt, kinesisk, ryskt och koreanskt.
Sen eftermiddag anländer vi till Khiva.
Kvällen ledig fram till den gemensamma middagen

Dag 4 – Khiva, Tusen och en Natt

Khiva är en av landets bäst bevarade medeltida städer med en atmosfär som skulle kunna vara hämtad ur Tusen och en Natt. Någonstans kan man läsa att den medeltida stadsstrukturen är så välbevarad att livet liksom pressats ut ur staden som består av två delar, den inre, Ichan Kala och den yttre, Dishan Kala. Khiva, liksom Bukhara och Samarkand, var en av Sidenvägens metropoler och ansedda handelsplatser under medeltiden. Här finner du några av den muslimska världens märkligaste och vackraste byggnadsverk. Bland annat besöker du Djumamoskén från 900-talet, minareterna Islam Kodja och Kelte Minar.

Dag 5 - Genom Kyzyl Kum-öknen till Bukhara
Idag väntar en lång men intressant bussresa till Bukhara genom delar av Kyzyl Kum-öknen, som med sina 300 000 km² räknas som den elfte största öknen på jorden. Men trots sitt epitet så faller en mindre mängd nederbörd vilket gör det möjligt att hålla boskap som får, getter, kameler och dromedarer.
Kyzyl Kum gömmer också stora fyndigheter av guld, uran och koppar. Världens största guldgruva lär ligga i Uzbekistan.
Sent under eftermiddagen anländer du till den heliga staden, Bukhara. Dess ursprung och historia går tillbaka till legenderna och myternas värld. Enligt arkeologer grundades staden cirka 500 f Kr. Men antagligen är den mycket äldre än så. Bukhara räknas som en av Sidenvägens viktigaste städer och här stannar vi i tre nätter.
Kvällen är fri för egna aktiviteter fram till middagen.

Dag 6 - 7 - Den heliga staden Bukhara

Två hela dagar har du i Bukhara som helt klart är en av denna resas verkliga höjdpunkter. Här finns inte bara några av de mest sevärda monumenten. Bukhara utmärker sig också för att ha riktigt bra hantverk – är det någonstans man kan göra fynd så är det här.
Vi besöker Bukharas viktigaste sevärdheter, bland annat Ismail Samani- mausoleet, Arken, Bolo Khaus-moskén och  Poi Kalon, som är en samling arkitektoniska mästerverk i de centrala delarna av gamla stan. Vidare ser vi flera av de viktigaste gamla handelshusen och basarerna där siden, bomull, kryddor, juveler och mycket annat bytte ägare under stadens storhetsperiod. Vi besöker också en krydd- och temarknad.
Under eftermiddagarna och kvällarna finns tid för egna strövtåg och aktiviteter
Gemensam middag ingår båda kvällarna.

Dag 8 - Vägen till Samarkand

Vi tar farväl av Bukhara och ställer in kompassen på en av resans stora höjdpunkter, Samarkand ”De blå moskéernas stad”. Vi gör ett längre stopp i Gijduvan. Här vi besöker en mycket välkänd keramikfabrik.
Samarkands historia går tillbaka tusentals år och är med all säkerhet lika gammal som Babylon och Rom. Stadens verkliga glansperiod inleds när Timur Lenk kommer till makten i slutet av 1300-talet. Trots sitt våldsamma rykte var Timur känslig för skönhet och han finansierade flera mycket kostsamma byggnader i Samarkand – många av dessa står farande kvar. Timur Lenk blev också känd för att locka till sig de bästa arkitekterna och konstnärerna för att försköna staden som han verkade älska så mycket. Idag besöker vi bland annat Registantorget, som för många är den verkliga ikonen för Samarkand och som fått representera staden på vykort och fotografier. Detta var maktens officiella centrum. Under morgondagen kommer vi att ägna hela dagen åt denna sägenomspunna stad. Middagen serveras på lokal restaurang.

Dag 9 - Stadstur i Samarkand

Samarkand bjuder på den ena efter den andra skönhetsupplevelsen. Vi ägnar hela förmiddagen åt Samarkands historiska och monumentala byggnader. Efter lunchen som serveras på en lokal restaurang besöker du Samarkand Craft Center, där du kan botanisera bland traditionellt konsthantverk. Vi hinner också med ett silkesväveri och hos en känd modeskapare.
På kvällen blir det traditionell mat, plov, som föregås av en lektion i hur man lagar denna nationalrätt. Det är en risrätt med kött (oftast lamm) som tillagas med grönsaker och kryddor i en och samma panna – inte helt olik den valencianska paellan.

Dag 10 - Avresa
Tidig avresa till Samarkands nya internationella flygplats.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg, t/r
• bussresor

• Samtliga tågresor
• Samtliga övernattningar
• Flygmåltider ingår på ut- och hemresa
• 8 frukostar
• 8 luncher
• 8 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Tasjkent. Nattflyg via Istanbul. Ankomst följande dag.

Dag 2
Ankomst och transfer. Stadstur. Helpension ingår. En övernattning på hotell i Tasjkent.

Dag 3
Tasjkent - Nukus - Khiva. Flygresa och transfer. Bussresa 180 km. Besök på Savitsky-museet i Nukus. Helpension ingår. Två övernattningar på hotell i Khiva.

Dag 4
Stadstur i Khiva. Helpension ingår.

Dag 5
Khiva – Bukhara. Bussresa 450 km. Frukost, lättare lunch och middag ingår. Tre nätter på hotell i Bukhara.

Dag 6 - 7
Stadsturer. Helpension ingår.

Dag 8

Bukhara – Gijduvan – Samarkand. 240 km. Besök på välkänd keramikverkstad. Helpension ingår. Två övernattningar på hotell i Samarkand.

Dag 9
Stadstur. Helpension med avskedsmiddag och kvällstur till Registantorget.

Dag 10

Samarkand – Skandinavien. Transfer och flygresa. Ankomst Skandinavien sen eftermiddag. Mat på flygt.

Uzbekistan

Folkmängd 32,39 miljoner
Landets yta 447.400 km²
Valuta UZS, uzbekistansk som
Religion Islam och kristendom
Språk Uzbekiska. Ryska talas allmänt mellan olika folkgrupper.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Uzbekistan (Urgench/Tasjkent)via Istanbul t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, helpension med frukost, lunch och middag varje dag enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Olika program. Flygrutt och flygtider.
På grund av den stora internationella efterfrågan på resor till Uzbekistan så har Tema flera varianter av denna mycket populära resa. Några avgångar börjar i Tasjkent andra i Urgench.  Programmet anpassas efter flygupplägget så att de olika  resrutterna innehåller samma program och höjdpunkter.

När du bokat avresa hittar du programinnehåll och ruttbeskrivning under fliken Dagsprogram med programbeskrivning och avresedatum. Se även Viktigt om resan.


Dricks

Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 65 USD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.


Valuta

Sum (UZS) heter valutan i Uzbekistan. Numera tar man enkelt ut denna i bankomater, vilka finns i stort sett på alla platser vi besöker. Fråga din reseledare. Hotell och restauranger har kortläsare för betalning precis som hemma. Däremot i mindre butiker går det inte alltid att betala med kort, men generellt kan man numera betala med bankkort på de flesta platser.

Tack vare den snabba elektroniska utvecklingen behöver man inte längre ta med sig utländsk valuta som USD eller EUR. Men viss valuta är bra att ha med sig och lättast att växla är USD och EUR. OBS, undvik gamla sedlar, generellt sett accepteras endast ovikta sedlar om man vill växla på växlingskontor.

Eftersom denna resa i stort inkluderar allt, utflykter, entréer och måltider, så kommer du enbart att behöva kontanter för måltidsdrycker och utlägg för egna köp och dricks (Se information under Dricks!) under resan.

Den lokala valutan kan inte växlas tillbaka och får ej heller föras ut ur landet.

Klimat och klädsel
Klimatet i Uzbekistan är kontinentalt och följer årstiderna, men med milt väder både vår, höst och vinter. Sommarens hetaste månader är juli och augusti och kallaste januari och februari. Under september och oktober, då TEMA:s resor går är klimatet behagligt varmt med dagstemperaturer på 20–28 grader. Vissa kvällar kan bli lite kyliga. Ta med bekväma kläder och skor.


Övrigt

Vi rekommenderar att ta med ett litet reseapotek med de vanliga "preparaten" mot huvudvärk och diarré. Ta gärna med vätskeersättning som t ex Resorb eller liknande. Bakteriefloran är annorlunda än den vi är vana vid. Men många onödiga maginfektioner kan undvikas genom att använda vanlig handdesinfektion före måltider. Dessa finns lätt tillgängliga på ditt apotek hemma. Fråga efter alcogel eller liknande produkter.

Övriga frågor som har med hälsa eller vaccinationer kontakta din läkare eller vaccinationscentral.


Observera

Många tillfällen till foto ges naturligtvis på denna resa. Du bör dock vara observant på att flygplatser och järnvägsstationer inte får fotograferas utan tillstånd. Poliser och militärer bör man inte heller fotografera. Hör gärna med din reseledare vad som gäller.

Under resans gång kommer vi att få möjlighet att handla lokala varor. Här finns mycket vackra bomulls- och silkesvaror, orientaliska mattor och keramik. Vi besöker flera lokala basarer, Här kan man köpa konsthantverk som t.ex. keramik, handgjorda mattor och traditionella klädedräkter och det är som regel en del billigare här än i butikerna.

Hotell/boende

Kommentarer

I Uzbekistan samarbetar vi med flera alternativa likvärdiga hotell på alla övernattningsorter. Sena hotelländringar förekommer:Hotellen för avresor 2024, kommer upp inom kort.Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-05-02 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2024-05-02
19:05
2024-05-02
23:35
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Urgench
2024-05-03
01:15
2024-05-03
07:00
Turkish Airlines, 262
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2024-05-11
09:00
2024-05-11
12:15
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Gothenburg
2024-05-11
15:45
2024-05-11
18:15
Turkish Airlines, 1799
10 dagar Vägen till Samarkand Göteborg 28 090 SEK 3 platser kvar Boka
2024-05-02 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2024-05-02
18:30
2024-05-02
23:10
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Urgench
2024-05-03
01:15
2024-05-03
07:00
Turkish Airlines, 262
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2024-05-11
09:00
2024-05-11
12:15
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Stockholm
2024-05-11
15:00
2024-05-11
17:40
Turkish Airlines, 1795
10 dagar Vägen till Samarkand Stockholm 28 150 SEK 2 platser kvar Boka
2024-05-02 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2024-05-02
19:25
2024-05-02
23:40
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Urgench
2024-05-03
01:15
2024-05-03
07:00
Turkish Airlines, 262
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2024-05-11
09:00
2024-05-11
12:15
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Copenhagen
2024-05-11
16:20
2024-05-11
18:35
Turkish Airlines, 1785
10 dagar Vägen till Samarkand Köpenhamn 28 250 SEK 4 platser kvar Boka
2024-05-16 10 dagar Vägen till Samarkand Göteborg 29 350 SEK 6 platser kvar Boka
2024-05-16 10 dagar Vägen till Samarkand Stockholm 31 050 SEK 3 platser kvar Boka
2024-05-16 10 dagar Vägen till Samarkand Köpenhamn 29 550 SEK 2 platser kvar Boka
2024-09-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2024-09-12
19:05
2024-09-12
23:35
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Urgench
2024-09-13
01:15
2024-09-13
07:00
Turkish Airlines, 262
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2024-09-21
09:00
2024-09-21
12:15
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Gothenburg
2024-09-21
15:45
2024-09-21
18:15
Turkish Airlines, 1799
10 dagar Vägen till Samarkand Göteborg 25 750 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2024-09-12
18:30
2024-09-12
23:10
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Urgench
2024-09-13
01:15
2024-09-13
07:00
Turkish Airlines, 262
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2024-09-21
09:00
2024-09-21
12:15
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Stockholm
2024-09-21
15:00
2024-09-21
17:40
Turkish Airlines, 1795
10 dagar Vägen till Samarkand Stockholm 25 850 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2024-09-12
19:25
2024-09-12
23:40
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Urgench
2024-09-13
01:15
2024-09-13
07:00
Turkish Airlines, 262
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2024-09-21
09:00
2024-09-21
12:15
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Copenhagen
2024-09-21
16:20
2024-09-21
18:35
Turkish Airlines, 1785
10 dagar Vägen till Samarkand Köpenhamn 26 750 SEK 2 platser kvar Boka
2024-10-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2024-10-10
19:05
2024-10-10
23:35
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Tashkent
2024-10-11
00:55
2024-10-11
07:20
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Samarkand
Istanbul
2024-10-19
05:40
2024-10-19
08:50
Turkish Airlines, 373
Istanbul
Gothenburg
2024-10-19
15:45
2024-10-19
18:15
Turkish Airlines, 1799
10 dagar Vägen till Samarkand Göteborg 28 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2024-10-10
18:30
2024-10-10
23:10
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Tashkent
2024-10-11
00:55
2024-10-11
07:20
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Samarkand
Istanbul
2024-10-19
05:40
2024-10-19
08:50
Turkish Airlines, 373
Istanbul
Stockholm
2024-10-19
11:50
2024-10-19
14:30
Turkish Airlines, 1789
10 dagar Vägen till Samarkand Stockholm 28 190 SEK 1 platser kvar Boka
2024-10-10 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2024-10-10
19:25
2024-10-10
23:40
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Tashkent
2024-10-11
00:55
2024-10-11
07:20
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Samarkand
Istanbul
2024-10-19
05:40
2024-10-19
08:50
Turkish Airlines, 373
Istanbul
Copenhagen
2024-10-19
11:50
2024-10-19
14:10
Turkish Airlines, 1781
10 dagar Vägen till Samarkand Köpenhamn 30 950 SEK 2 platser kvar Boka
2024-10-17 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2024-10-17
19:05
2024-10-17
23:35
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Tashkent
2024-10-18
00:55
2024-10-18
07:20
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Samarkand
Istanbul
2024-10-26
05:40
2024-10-26
08:50
Turkish Airlines, 373
Istanbul
Gothenburg
2024-10-26
15:45
2024-10-26
18:15
Turkish Airlines, 1799
10 dagar Vägen till Samarkand Göteborg 26 990 SEK 4 platser kvar Boka
2024-10-17 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2024-10-17
18:30
2024-10-17
23:10
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Tashkent
2024-10-18
00:55
2024-10-18
07:20
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Samarkand
Istanbul
2024-10-26
05:40
2024-10-26
08:50
Turkish Airlines, 373
Istanbul
Stockholm
2024-10-26
11:50
2024-10-26
14:30
Turkish Airlines, 1789
10 dagar Vägen till Samarkand Stockholm 27 090 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-17 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2024-10-17
19:25
2024-10-17
23:40
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Tashkent
2024-10-18
00:55
2024-10-18
07:20
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Samarkand
Istanbul
2024-10-26
05:40
2024-10-26
08:50
Turkish Airlines, 373
Istanbul
Copenhagen
2024-10-26
11:50
2024-10-26
14:10
Turkish Airlines, 1781
10 dagar Vägen till Samarkand Köpenhamn 29 790 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.