Vägen till Samarkanden resa längs Sidenvägen

Längs Sidenvägen fraktades guld, kryddor, mattor och siden framför allt från Kina till Medelhavet redan 100 år före Kristus. Följ med på en resa längs den mest betydelsefulla sträckan med handelsstäderna Khiva, Bukhara och det sägenomspunna Samarkand men också till Tasjkent. Praktfulla moskéer, palats, mosaiker, färgstarka marknader och basarområden är några exempel på upplevelser under rundresan i karavanernas spår.

RESFAKTA

Länder: Uzbekistan

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 10 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Basaren i Tasjkent
 • Khivas medeltida centrum
 • Bukhara, metropol längs Sidenvägen
 • Samarkand – De blå moskéernas stad
 • Rigistantorget och Bibi Khanum

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1 - Avresa till Tasjkent
Avresa från Skandinavien till Tasjkent via Istanbul. Du ankommer efter midnatt och efter pass- och visumkontroll och tull, möts du av din reseledare utanför flygplatsbyggnaden. Här väntar bussen som tar dig till hotellet för incheckning.

Dag 2 - Stadstur i Tasjkent och avresa till Khiva
Morgonen är ledig så att du kan ta igen dig efter resan. Dagen inleds med en välkomstlunch, sedan gör du en panoramatur bland Tasjkents intressantaste platser och attraktioner.Sen eftermiddag flyger du västerut till staden Urgench, varifrån du fortsätter med buss till Khiva. OBS, flyget kan även avgå tidig morgon dag 3.

Khiva är en av landets bäst bevarade medeltida städer med en atmosfär som skulle kunna vara hämtad ur Tusen och en Natt. Någonstans kan man läsa att den medeltida stadsstrukturen är så välbevarad att livet liksom pressats ut ur staden som består av två delar, den inre, Ichan Kala och den yttre, Dishan Kala.

På kvällen serveras middag på hotellet i Khiva.

Dag 3 - Stadstur i Khiva
Hela dagen ägnar du åt en stadstur i Khiva, denna fascinerande stad som liksom Bukhara och Samarkand var en av Sidenvägens metropoler under medeltiden. Här finner du några av den muslimska världens märkligaste och vackraste byggnadsverk. Bland annat besöker du Djumamoskén från 900-talet, Islam Kodja-minareten och Kelte-Minar.

Till lunch blir det några uzbekiska specialiteter på en traditionell restaurang. Influenserna är många och kulturarvet rikt – persiskt, mongoliskt, kinesisk, ryskt och koreanskt.

På eftermiddagen fortsätter du att utforska Khivas gamla stadsdelar.

Ledig tid fram till middagen..

Dag 4 - Genom Kyzyl Kum-öknen till Bukhara
Efter en ledig förmiddag i Khiva träffas vi för lunch. Idag väntar en lång men bekväm tågresa till Bukhara genom delar av Kyzyl Kum-öknen, som med sina 300 000 km² räknas som den elfte största öknen på jorden. Men trots sitt epitet så faller en mindre mängd nederbörd vilket gör det möjligt att hålla boskap som får, getter, kameler och dromedarer. Kyzyl Kum gömmer också stora fyndigheter av guld, uran och koppar. Världens största guldgruva lär ligga i Uzbekistan.

Efter ankomsten till Bukhara väntar en kort transfer till hotellet, där vi checkar in och därmed är en lång dag till enda.

Dag 5 - 6 - Den heliga staden Bukhara
Två hela dagar får vi i denna legendernas och myterna stad, som arkeologer menar grunda-des på 200 -talet f. Kr, men antagligen är den mycket äldre än så.

Bukhara räknas som en av Sidenvägens viktigaste städer. Här finns inte bara några av de mest sevärda monumenten utan utmärker sig också för att ha riktigt bra hantverk – är det någonstans man kan göra fynd så är det här.

Vi besöker Bukharas viktigaste monument, bland annat Ismail Samani- mausoleet, Arken, Bolo Khaus-moskén och  Poi Kalon, som är en samling arkitektoniska mästerverk i de centrala delarna av gamla stan. Vidare ser vi flera av de viktigaste gamla handelshusen och basarerna där siden, bomull, kryddor, juveler och mycket annat bytte ägare under stadens stor-hetsperiod.

Vi hinner också med en Hudjum, ett silkesväveri för mattor och en krydd- och temarknad.

Vi bor tre nätter i Buchara och har två heldagar i denna fantastiska stad och hinner med att besöka de viktigaste och mest sevärda monumenten och samt lite ledig dig för egna strövtåg. Stadsturerna anpassas efter lokala omständigheter som till exempel helger och religösa högtider och kan komma i lite olika ordning beroende på när resan går.

Dag 7 - Vägen till Samarkand
Vi tar farväl av Bukhara och ställer in kompassen på en av resans stora höjdpunkter, Samarkand ”De blå moskéernas stad”.

Under bussresan görs ett längre stopp i Gijduvan, där vi besöker en mycket välkänd keramikfabrik

Samarkands historia går tillbaka tusentals år och är med all säkerhet lika gammal som Babylon och Rom. Stadens verkliga glansperiod inleds när Timur Lenk kommer till makten i slutet av 1300-talet. Trots sitt våldsamma rykte var Timur känslig för skönhet och han finansierade flera mycket kostsamma byggnader i Samarkand – många av dessa står farande kvar.

Timur Lenk blev också känd för att locka till sig de bästa arkitekterna och konstnärerna för att försköna staden som han verkade älska så mycket.

Idag besöker vi bland annat Registantorget, som för många är den verkliga ikonen  för Samarkand och som fått representera staden på vykort och fotografier. Detta var maktens officiella centrum.

Under morgondagen kommer vi att ägna hela dagen åt denna sägenomspunna stad.

Middagen serveras på lokal restaurang.

Dag 8 - Stadstur i Samarkand
Samarkand bjuder på den ena efter den andra skönhetsupplevelsen. Vi ägnar hela förmiddagen åt Samarkands historiska och monumentala byggnader.

Efter lunchen som serveras på en lokal restaurang ges tid att på egen hand besöka Samarkand Craft Center, där man kan botanisera bland traditionellt konsthantverk.

På kvällen blir det traditionell mat, plov, som föregås av en lektion i hur man lagar denna nationalrätt. Plov är en risrätt med kött (oftast lamm) som tillagas med grönsaker och kryddor i en och samma panna – inte helt olik den valencianska paellan.

Dag 9 - Samarkand - Tasjkent
Efter frukosten fortsätter stadsturen i Samarkand och vi besöker det som inte hanns med föregående dag. En av höjdpunkterna var Registantorget som vi såg första dagen. Inte mindre storslaget är Bibi Khanum från samma epok. Moskén som var sin tids största.

Vi hinner också med marknaden Siab Bazaren innan det blir lunch.

Senare under eftermiddagen stiger vi på expresståget som tar oss till Tasjkent på ett par timmar.

Dagen och resan avslutas med en avskedsmiddag på en lokal restaurang.

Dag 10 - Avresa till Skandinavien
Tidig avresa till flygplatsen för hemresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Inrikesflyg
• Visum och visumkostnader.
• Samtliga övernattningar
• Flygmåltider ingår på ut- och hemresa
• 9 frukostar
• 8 luncher
• 8 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Tasjkent. Nattflyg via Istanbul. Ankomst efter midnatt. En övernattning i Tasjkent.

Dag 2
Ankomst och transfer. Vila och stadstur. Kvällsflyg till Urgench. Transfer till Khiva. Helpension ingår. Två övernattningar på hotell i Khiva.

Dag 3
Stadstur i Khiva. Helpension ingår.

Dag 4
Khiva – Bukhara. Transfer till Urgench, tågresa till Bukhara med "middagslåda" 450 km. Helpension ingår. Tre övernattningar på hotell i Bukhara.

Dag 5 - 6
Stadsturer. Helpension ingår.

Dag 7
Bukhara – Gijduvan – Samarkand. 300 km. Helpension ingår. Två övernattningar på hotell i Samarkand.

Dag 8
Stadstur. Helpension med traditionell plov.

Dag 9
Samarkand – Tasjkent. Stadstur på förmiddagen. Tågresa med expresståg. Helpension med avskedsmiddag. En övernattning på hotell i Tasjkent.

Dag 10
Transfer och flygresa till Skandinaven via Istanbul. Frukost och mat på flyget ingår.

Uzbekistan

Folkmängd
27,8 milj Landets yta
447.400 km² Valuta
UZS Religion
Islam och kristendom Språk
Uzbekiska. Ryska talas allmänt mellan olika folkgrupper.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Tasjkent via Istanbul t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, helpension med frukost, lunch och middag varje dag enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.


Dricks:

Från och med 2018 ingår ej dricks i resans pris. Detta på grund av en nya rekommendationer från Skattemyndigheten. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 65 USD per passagerare i kontanter för dricks till chaufförer, lokalguider, bagagehantering och gemensamma måltider. För att göra detta så smidigt som möjligt betalar ni detta på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.


Valuta:

Sum (UZS). Landets valuta kan enbart fås på bank, växlingskontor eller i vissa få bankomater i Tasjkent. Sum kan inte erhållas utanför landets gränser. Valuta som går bra och lättast att växla är i första hand USD, amerikanska dollar och i andrahand EUR. OBS, undvik gamla sedlar, generellt sätt så accepterar man endast ovikta sedlar.

Eftersom denna resa i stort inkluderar allt, utflykter, entréer och måltider så kommer du enbart att behöva kontanter för måltidsdrycker och utlägg för egna köp och dricks (Se information under Dricks!) under resan. Räkna inte med att kunna betala med bank- eller kreditkort. Det är tämligen lätt att växla dollar under resans gång och på hotellen.

Du får flera möjligheter att handla under resan gång. Se nedan under Övrigt! För detta ändamål är just USD den bästa valutan att ha med sig. Växla gärna till små valörer och inte till för många stora valörer som 100-dollarssedlar.

Rent allmänt kan man säga att 15 USD om dagen är en riktlinje till vad man behöver per dag. Då är inte någon form av shopping inkluderad. När det gäller shopping så går det ofta bra att betala med USD eller EU, men för småsaker som dryck, godis, vykort etc. tjänar man på att betala med den lokala valutan. För övrigt kostar en öl, ca 10 sek och en flaska lokalt vin 25 sek per flaska. Valutan kan inte växlas tillbaka och får ej heller föras ut ur landet.


Klimat och klädsel:

Klimatet i Uzbekistan är kontinentalt och följer årstiderna, men med milt väder både vår, höst och vinter. Sommarens hetaste månader är juli och augusti och kallaste januari och februari. Under september och oktober, då TEMA: s resor går är klimatet behagligt varmt med dagstemperaturer på 20 - 28 grader. Vissa kvällar kan bli lite kyliga. Ta med bekväma kläder och skor.


Övrigt:

Vi rekommenderar att ta med ett litet reseapotek med de vanliga "preparaten" mot huvudvärk och diarré. Ta gärna med vätskeersättning som t ex Resorb eller liknande. Bakteriefloran är annorlunda än den vi är vana vid. Men många onödiga maginfektioner kan undvikas genom att använda vanlig handdesinfektion före måltider. Dessa finns lätt tillgängliga på ditt apotek hemma. Fråga efter alcogel eller liknande produkter.

Övriga frågor som har med hälsa eller vaccinationer kontakta din läkare eller vaccinationscentral.


Observera

Många tillfällen till foto ges naturligtvis på denna resa. Du bör dock vara observant på att flygplatser och järnvägsstationer inte får fotograferas utan tillstånd. Poliser och militärer bör man inte heller fotografera. Hör gärna med din guide vad som gäller.

Under resans gång kommer du att få möjlighet att handla lokala varor. Här finns mycket vackra bomulls- och silkesvaror, orientaliska mattor och keramik. Du besöker flera lokala basarer, Här kan du köpa konsthantverk som t.ex. keramik, handgjorda mattor och traditionella klädedräkter och det är som regel en del billigare här än i butikerna.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-04-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2019-04-23
18:40
2019-04-23
22:50
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Tashkent
2019-04-24
00:30
2019-04-24
07:00
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-05-02
02:50
2019-05-02
06:00
Turkish Airlines, 371
Istanbul
Copenhagen
2019-05-02
07:30
2019-05-02
09:45
Turkish Airlines, 1783
10 dagar Vägen till Samarkand Köpenhamn 22 990 SEK 2 platser kvar Boka
2019-04-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2019-04-23
18:05
2019-04-23
22:30
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Tashkent
2019-04-24
00:30
2019-04-24
07:00
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-05-02
02:50
2019-05-02
06:00
Turkish Airlines, 371
Istanbul
Gothenburg
2019-05-02
07:30
2019-05-02
10:05
Turkish Airlines, 1797
10 dagar Vägen till Samarkand Göteborg 22 990 SEK 4 platser kvar Boka
2019-04-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2019-04-23
18:15
2019-04-23
22:30
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Tashkent
2019-04-24
00:30
2019-04-24
07:00
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-05-02
02:50
2019-05-02
06:00
Turkish Airlines, 371
Istanbul
Stockholm
2019-05-02
07:30
2019-05-02
10:05
Turkish Airlines, 1793
10 dagar Vägen till Samarkand Stockholm 22 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-05-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2019-05-02
18:40
2019-05-02
22:50
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Tashkent
2019-05-03
00:30
2019-05-03
07:00
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-05-11
08:35
2019-05-11
11:55
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Copenhagen
2019-05-11
15:20
2019-05-11
17:45
Turkish Airlines, 1785
10 dagar Vägen till Samarkand Köpenhamn 21 950 SEK 4 platser kvar Boka
2019-05-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2019-05-02
18:05
2019-05-02
22:30
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Tashkent
2019-05-03
00:30
2019-05-03
07:00
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-05-11
08:35
2019-05-11
11:55
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Gothenburg
2019-05-11
14:40
2019-05-11
17:10
Turkish Airlines, 1799
10 dagar Vägen till Samarkand Göteborg 21 950 SEK 2 platser kvar Boka
2019-05-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2019-05-02
18:15
2019-05-02
22:35
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Tashkent
2019-05-03
00:30
2019-05-03
07:00
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-05-11
08:35
2019-05-11
11:55
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Stockholm
2019-05-11
14:25
2019-05-11
17:05
Turkish Airlines, 1795
10 dagar Vägen till Samarkand Stockholm 21 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-09-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2019-09-17
18:10
2019-09-17
22:35
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Tashkent
2019-09-18
00:30
2019-09-18
07:00
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-09-26
08:30
2019-09-26
11:50
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Stockholm
2019-09-26
14:40
2019-09-26
17:10
Turkish Airlines, 1795
10 dagar Vägen till Samarkand Stockholm 20 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-09-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2019-09-17
18:05
2019-09-17
22:30
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Tashkent
2019-09-18
00:30
2019-09-18
07:00
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-09-26
08:30
2019-09-26
11:50
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Gothenburg
2019-09-26
14:40
2019-09-26
17:10
Turkish Airlines, 1799
10 dagar Vägen till Samarkand Göteborg 20 790 SEK 6 platser kvar Boka
2019-09-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2019-09-17
18:30
2019-09-17
22:50
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Tashkent
2019-09-18
00:30
2019-09-18
07:00
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-09-26
08:30
2019-09-26
11:50
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Copenhagen
2019-09-26
15:20
2019-09-26
17:35
Turkish Airlines, 1785
10 dagar Vägen till Samarkand Köpenhamn 20 790 SEK 4 platser kvar Boka
2019-09-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2019-09-26
11:00
2019-09-26
15:30
Turkish Airlines, 1798
Istanbul
Tashkent
2019-09-26
18:35
2019-09-27
01:05
Turkish Airlines, 370
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-10-05
08:35
2019-10-05
11:55
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Gothenburg
2019-10-05
14:25
2019-10-05
17:10
Turkish Airlines, 1799
10 dagar Vägen till Samarkand Göteborg 21 350 SEK 6 platser kvar Boka
2019-09-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2019-09-26
11:30
2019-09-26
15:55
Turkish Airlines, 1794
Istanbul
Tashkent
2019-09-26
18:35
2019-09-27
01:05
Turkish Airlines, 370
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-10-05
08:35
2019-10-05
11:55
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Stockholm
2019-10-05
14:25
2019-10-05
17:05
Turkish Airlines, 1795
10 dagar Vägen till Samarkand Stockholm 21 350 SEK 6+ platser kvar Boka
2019-09-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2019-09-26
11:15
2019-09-26
15:30
Turkish Airlines, 1784
Istanbul
Tashkent
2019-09-26
18:35
2019-09-27
01:05
Turkish Airlines, 370
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-10-05
08:35
2019-10-05
11:55
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Copenhagen
2019-10-05
15:20
2019-10-05
17:45
Turkish Airlines, 1785
10 dagar Vägen till Samarkand Köpenhamn 21 350 SEK 4 platser kvar Boka
2019-10-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2019-10-05
18:30
2019-10-05
22:50
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Tashkent
2019-10-06
00:30
2019-10-06
07:00
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-10-14
08:30
2019-10-14
11:50
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Copenhagen
2019-10-14
15:20
2019-10-14
14:45
Turkish Airlines, 1799
10 dagar Vägen till Samarkand Köpenhamn 22 550 SEK 4 platser kvar Boka
2019-10-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2019-10-05
18:10
2019-10-05
22:35
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Tashkent
2019-10-06
00:30
2019-10-06
07:00
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-10-14
08:30
2019-10-14
11:50
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Stockholm
2019-10-14
14:40
2019-10-14
17:10
Turkish Airlines, 1795
10 dagar Vägen till Samarkand Stockholm 22 550 SEK 6 platser kvar Boka
2019-10-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2019-10-05
18:05
2019-10-05
22:30
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Tashkent
2019-10-06
00:30
2019-10-06
07:00
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-10-14
08:30
2019-10-14
11:50
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Gothenburg
2019-10-14
14:40
2019-10-14
17:10
Turkish Airlines, 1799
10 dagar Vägen till Samarkand Göteborg 22 550 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose