Albanien - Örnarnas landhos Illyrer och Enver

För 30 år sedan var Albanien isolerat. Nu blickar vi in i ett vackert land som är både rikt och fattigt. Vi färdas från antiken till medeltiden, och till landsfadern-diktatorn Enver Hoxhas dagar på 1900-talet. Landskapet växlar varje dag, från berg till hav, från arkeologiska utgrävningar till huvudstaden Tiranas bunkrar. Vi gör båtturer, skådar fågel, prövar lokala specialiteter och förtrollas av Albaniens charm och gästfrihet.

RESFAKTA

Länder: Albanien

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

  • Världsarven Gjirokaster och Butrint
  • Medeltidsstaden Kruja, "Balkongen över Adriatiska havet"
  • Natur och båttur i nationalparken Divjakë-Karavasta
  • Durrës med romerska lämningar och vinprovning
  • Charmiga, privatägda hotell

Dagsprogram
2024

Dag 1. Flyg till Moder Teresa...

...Tiranas internationella flygplats, Moder Teresa, där TEMAs reseledare hälsar välkommen. Resan börjar direkt med färd uppåt till bergsstaden Kruja, belägen drygt 600 meter över havet. Staden är känd som Skanderbegs stad. Det var just här Albaniens främste krigs- och nationalhjälte Skanderbeg föddes och sedermera gjorde sin hemstad till huvudsäte för motståndet mot det ottomanska riket.

Förutom Skanderbegs slott, som vi besöker, ståtar staden med en hantverkshistoria och med stolthet för man sina albanska traditioner vidare. Bland annat kan man här finna den så kallade "qilima", vilket är en matta och nationell symbol. Vi har även tid att på egen hand utforska den charmiga, gamla basaren.

När kvällen kommer blir det en gedigen välkomstmiddag på albanska recept. [M][19 km]

Dag 2. Nationalparken Divjaka-Karavasta

Vi lämnar Balkongen över Adriatiska havet och åker till kusten för att tillbringa förmiddagen i nationalparken Divjaka-Karavasta. Parken spänner över lite mer än 22 000 hektar och består av fyra fågelrika laguner. Med cirka 230 olika fågelarter är det ett paradis för fågelskådare och tillsammans med en lokal sådan besöker vi ett fågeltorn och chansen finns att vi ser den krushuvade pelikanen (pelecanus crispus). Det är en rejäl fågel, större än vit pelikan, med vingbredd upp till 320 cm. I nationalparken ger vi oss även ut på en stillsam båttur genom lagunerna.

Efter lunch fortsätter färden söderöver och endast cirka 30 km innan gränsen till Grekland, når vi världsarvsstaden Gjirokaster. Vi checkar in på ett traditionellt och centralt beläget hotell för de kommande två nätterna. Strosa runt i de charmiga kvarteren och basaren på egen hand. Det finns ett flertal charmiga lokala restauranger på samma gata som hotellet. [F-L][248 km]

Dag 3. Bland slott i Gjirokaster

Unesco listade Gjirokaster som världsarv 2005. Stadens långa historia sträcker sig långt före det ottomanska rikets glansdagar. De typiska stenhusen, kullës, som idag räknas till 500 stycken byggdes framförallt under 1800-talet. Stenhusen hade flera funktioner utöver bostad för familjen, dels skulle huset bjuda stadigt försvar men också att kunna inhysa husdjuren vintertid samt och ha en kall cistern för vatten under den långa, torra sommaren. Innan dagsbesökarna kommer till staden besöker vi slottet, Argjiro. Dagen bjuder också på ett besök till en närbelägen farm där vi serveras lunch på närproducerade råvaror och lokala recept.

Kvällen är ledig för att egna utforskningar av Gjirokasters smala, men branta gränder, där det lokala livet går sin gilla gång. [F-L]

Dag 4. Unescos Butrint och kustens Saranda

Denna morgon går färden går vidare mot ytterligare ett Unesco-världsarv. Vi besöker Butrint som är Albaniens största och viktigaste arkeologiska plats. Staden var bebodd i 3 000 år och de äldsta fynden är från 800 före Kristus. Orten uppstod som en grekisk koloni och blev därefter en romersk stad. Butrints hade sin storhetstid under bysantiska tiden och övergavs sedan i slutet av medeltiden när den stod under venetianskt styre.

Längs med kusten har vi utsikt över havet och hela vägen till Grekland. Ön Korfu ligger inte mer än 30 minuter bort med båt. Vid lunchtid når vi kuststaden Saranda och här blir det egen tid för lunch och kanske ett bad. Eftermiddagens resa längs den albanska rivieran bjuder på vacker utsikt över Adriatiska havet på en sidan och dramatiska berg på den andra. Det är en längre färd men vi ser till att stanna så vi kan sträcka på benen och få möjlighet till kaffe och toalett, innan vi tidig kväll åker in i nationalparken Llogara där vi checkar in för natten. [F-M][196km]

Dag 5. Apollonia, paj och vin

Vi lämnar bergen och kommer åter ner till kusten vid Vlora där det går daglig båttrafik till Brindisi i Italien. I Vlorabukten ligger Albaniens största ö Sazani som under många år var militärbas och först 2015 öppnade upp för allmänheten.

Strax norr om Vlora finner vi lämningar av den forna grekisk-illyriska staden Apollonia som grundades redan på 600-talet före Kristi födelse. Staden växte snabbt och hade ca 50000 invånare redan på 200-talet f Kr. Många historiska män och kvinnor har passerat här, bland annat Ceasars adoptivson Augustus som studerade här, innan han senare själv blev kejsare i Rom. Staden var för en tid del av Pyrrhus herravälde, samme Pyrrhus som gett namn åt en dyrköpt seger. Platsen blev tidigt kristen och idag finner vi i just ett kloster här ett mycket intressant arkeologiskt museum som vi besöker.

Dagens lunch blir mycket lokal, längs vägen på en enkel servering där pajer av olika slag står på menyn.

Under eftermiddagen når vi Durrës där vi hälsas välkomna av en vinproducent. Efter romersk och grekisk historia är du nu fokus på nationalhjälten Skanderbeg, då vi besöker landets äldsta vingård, Kantina Skenderbeu. Vi checkar därefter in på ett trevlig hotell i Durrës äldre stadsdelar, nära till strandpromenad och restauranger. [F-L][158km]

Dag 6. Durrës

Ät en stilla frukost innan vi ägnar förmiddagen med att utforska Durres, landets största hamnstad. Vi ser de bysantinska stadsmurarna och det venetianska tornet. Men det kanske mest imponerande är den romerska amfiteatern, en av Balkans största. Byggd på 100-talet och i bruk under tre sekel, med plats för nästan 20 000 åskådare var, och är den magnifik. Naturen såg med åren till att den begravdes och glömdes under bråte, sand och jord ända fram till 1966 då den återupptäcktes av en lokalbo som satte en spade i jorden.

Eftermiddagen är ledig och vi kan uppsöka stranden för sköna bad (beroende på säsong). [F]

Dag 7. Tirana

Vi reser mot huvudstaden Tirana. Det blir en klassisk stadsrundtur längs boulevarden och till Scanderbegtorget, samt för att se de mest ikoniska byggnaderna. Ett besök i en bunker som öppnades för allmänheten 2016. Här får vi en inblick i Albaniens inrikesministeriums historia från 1912 till 1991, och hör mer om "Sigurimi", Enver Hoxhas politiska polis som drev skoningslös förföljelse av oliktänkande.

På kvällen träffas vi för en trevlig middag med havets förtecken.[F-M][130km]


Dag 8. Hemresa
En variationsrik vecka kommer sedan till ända med en kort transfer till flygplatsen där det blir dags att börja resan hemåt.[F][65km]

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Tirana, t/r
• Samtliga övernattningar
• 6 frukostar
• 3 luncher
• 3 middagar 
• 1 vinprovning
• 1 båttur i Karavastalagunen
• Inträden och utflykter enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Albanien. Busstransfer flygplats – Kruja 19 km. Promenad i Kruja och välkomstmiddag. En övernattning på hotell i Kruja.

Dag 2

Kruja – Divjaka – Gjirokaster, 248 km. Båttur i Karavastalagunen, samt fågelskådning. Frukost och lunch. Två övernattningar på hotell i Gjirokaster.

Dag 3

Gjirokaster med slottet Argjiro. Besök på farm. Frukost och lunch.

Dag 4

Gjirokaster – Llogara nationalpark, 196 km. Utflykt till Butrint och Saranda. Frukost och middag. En övernattning på hotell i Llogara nationalpark.

Dag 5

Llogara – Durres, 158 km. Besök på Apollonia samt vinprovning. Frukost och lunch. Tre övernattningar på hotell i Durres.

Dag 6

Stadstur i Durres och ledig eftermiddag. Frukost.

Dag 7

Durres – Tirana – Durres, 130 km. Stadstur i Tirana. Frukost och middag.

Dag 8

Hemresa. Flyg Albanien – Skandinavien. Frukost.

Albanien

Folkmängd 2,9 miljoner
Landets yta 28 748 km²
Religion Religionsfrihet garanteras i författningen. Albanerna kristnades under romerska eran men under det osmanska väldet konverterade många till islam.
Språk Albanska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Tirana t o r, och övriga transporter enligt program. Del i dubbelrum, måltider samt utflykter och inträden enligt program, om inget annat anges. TEMAs reseledning.

Valuta
Albanien: Lek (ALL)
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Kreditkort accepteras i de flesta affärer och serviceinrättningar. För lokala marknader/kiosker gäller det att ha kontanter. Uttagsautomater finns i de större orterna.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 50 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Klimat och klädsel
Ingen formell klädsel krävs men det uppskattas lokalt om man har en vårdad klädsel vid till exempel restaurangbesök. Till finare restauranger har man heller inte gymnastiksko. 

Observera att kyrka och kloster (samt eventuellt moské) besöks och där krävs långbyxa för män och täckta knän för kvinnor. Därtill inga bara axlar så kort ärm ett minimum. Vid moskébesök måste skor tas av när man går in.

Med tanke på avresor från maj till oktober kan vädret variera en del. Se gärna in på någon hemsida/väderapp för prognos för din aktuella reseperiod.

Observera
Vi försöker att använda samma hotell på respektive ort för alla våra avresor, men för vissa avresor kan andra alternativ än den generella hotellistan förekomma. 

Officiell standard till trots kan hotell upplevas som enkla och mer rustika vilket kan härledas till ländernas kommunistiska arv. En del av de bekvämlighetsfaciliteter som vi nordbor kanske tar för givet idag, är med andra ord inte alltid tillgängliga.

Stadspromenader
Vi rekommenderar sköna skor med gummisula vid promenader i de gamla städerna för bättre grepp på blankslitna gatstenar. Notera att det kan bli stadspromenader på ett par kilometer. Det är en del kuperat och vanligt med kullersten.

Övrigt
I nationalparken Divjakë-Karavasta är det en del mygg och under högsommar en del flugor; därför rekommenderar vi myggmedel för känsliga. 

Hotell/boende

Kommentarer

För oss på TEMA så är hotellvistelsen en del av upplevelsen, både standard och hotellets läge ska vara anpassat till resans upplägg. Trots detta kan avvikelser från ordinarie hotell (ovan) ibland förekomma, och vi reserverar oss mot ändringar. Samma krav på standard och läge gäller även för det nya hotellet.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-04-16 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Warsaw
2024-04-16
10:30
2024-04-16
12:15
Lot, 454
Warsaw
Tirana
2024-04-16
14:30
2024-04-16
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-04-23
17:30
2024-04-23
19:35
Lot, 600
Warsaw
Stockholm
2024-04-23
20:30
2024-04-23
22:20
Lot, 455
8 dagar Albanien - Örnarnas land Stockholm 17 890 SEK 2 platser kvar Boka
2024-04-16 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Warsaw
2024-04-16
08:00
2024-04-16
09:40
Lot, 496
Warsaw
Tirana
2024-04-16
14:30
2024-04-16
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-04-23
17:30
2024-04-23
19:35
Lot, 600
Warsaw
Gothenburg
2024-04-23
20:35
2024-04-23
22:20
Lot, 495
8 dagar Albanien - Örnarnas land Göteborg 17 690 SEK 2 platser kvar Boka
2024-04-16 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Warsaw
2024-04-16
10:25
2024-04-16
11:50
Lot, 464
Warsaw
Tirana
2024-04-16
14:30
2024-04-16
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-04-23
17:30
2024-04-23
19:35
Lot, 600
Warsaw
Copenhagen
2024-04-23
20:40
2024-04-23
22:10
Lot, 459
8 dagar Albanien - Örnarnas land Köpenhamn 18 150 SEK 2 platser kvar Boka
2024-05-14 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Warsaw
2024-05-14
10:30
2024-05-14
12:15
Lot, 454
Warsaw
Tirana
2024-05-14
14:30
2024-05-14
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-05-21
17:30
2024-05-21
19:35
Lot, 600
Warsaw
Stockholm
2024-05-21
20:30
2024-05-21
22:20
Lot, 455
8 dagar Albanien - Örnarnas land Stockholm 18 690 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-05-14 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Warsaw
2024-05-14
08:00
2024-05-14
09:40
Lot, 496
Warsaw
Tirana
2024-05-14
14:30
2024-05-14
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-05-21
17:30
2024-05-21
19:35
Lot, 600
Warsaw
Gothenburg
2024-05-21
20:35
2024-05-21
22:20
Lot, 495
8 dagar Albanien - Örnarnas land Göteborg 18 690 SEK 6 platser kvar Boka
2024-05-14 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Warsaw
2024-05-14
10:25
2024-05-14
11:50
Lot, 464
Warsaw
Tirana
2024-05-14
14:30
2024-05-14
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-05-21
17:30
2024-05-21
19:35
Lot, 600
Warsaw
Copenhagen
2024-05-21
20:40
2024-05-21
22:10
Lot, 459
8 dagar Albanien - Örnarnas land Köpenhamn 18 850 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-03 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Warsaw
2024-09-03
10:30
2024-09-03
12:15
Lot, 454
Warsaw
Tirana
2024-09-03
14:30
2024-09-03
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-09-10
17:30
2024-09-10
19:35
Lot, 600
Warsaw
Stockholm
2024-09-10
20:30
2024-09-10
22:20
Lot, 455
8 dagar Albanien - Örnarnas land Stockholm 17 850 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-09-03 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Warsaw
2024-09-03
08:00
2024-09-03
09:40
Lot, 496
Warsaw
Tirana
2024-09-03
14:30
2024-09-03
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-09-10
17:30
2024-09-10
19:35
Lot, 600
Warsaw
Gothenburg
2024-09-10
20:35
2024-09-10
22:20
Lot, 495
8 dagar Albanien - Örnarnas land Göteborg 18 450 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-03 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Warsaw
2024-09-03
10:25
2024-09-03
11:50
Lot, 464
Warsaw
Tirana
2024-09-03
14:30
2024-09-03
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-09-10
17:30
2024-09-10
19:35
Lot, 600
Warsaw
Copenhagen
2024-09-10
20:40
2024-09-10
22:10
Lot, 459
8 dagar Albanien - Örnarnas land Köpenhamn 17 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-08 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Warsaw
2024-10-08
10:30
2024-10-08
12:15
Lot, 454
Warsaw
Tirana
2024-10-08
14:30
2024-10-08
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-10-15
17:30
2024-10-15
19:35
Lot, 600
Warsaw
Stockholm
2024-10-15
20:30
2024-10-15
22:20
Lot, 455
8 dagar Albanien - Örnarnas land Stockholm 16 750 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-10-08 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Warsaw
2024-10-08
08:00
2024-10-08
09:40
Lot, 496
Warsaw
Tirana
2024-10-08
14:30
2024-10-08
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-10-15
17:30
2024-10-15
19:35
Lot, 600
Warsaw
Gothenburg
2024-10-15
20:35
2024-10-15
22:20
Lot, 495
8 dagar Albanien - Örnarnas land Göteborg 16 350 SEK 6 platser kvar Boka
2024-10-08 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Warsaw
2024-10-08
10:25
2024-10-08
11:50
Lot, 464
Warsaw
Tirana
2024-10-08
14:30
2024-10-08
16:40
Lot, 599
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Warsaw
2024-10-15
17:30
2024-10-15
19:35
Lot, 600
Warsaw
Copenhagen
2024-10-15
20:40
2024-10-15
22:10
Lot, 459
8 dagar Albanien - Örnarnas land Köpenhamn 16 750 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

  • Svensktalande TEMA-reseledare
  • Noga utvalda flyg & hotell
  • Utvalda måltider
  • Inträden enligt program
  • Trygghet genom resegaranti
  • Behaglig gruppstorlek
  • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.