Vandring på SamosEgeiska havets gröna ö

Med sin flora och omväxlande natur räknas Samos som en av Egeiska havets grönaste och naturskönaste öar. Samos är som gjort för vandringar, lagom stort att lära känna på en vecka och med en mycket varierad natur. Höga bergsmassiv, grönskande dalar, olivlundar och vackra havsvyer avlöser varandra. Vi bor under veckan på två olika hotell på respektive nord- och sydkust. Resan har en programfri dag, då du kan koppla av på stranden eller göra egen utflykt.

RESFAKTA

Länder: Grekland

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vandring i Näktergalsdalen
 • Potamibukten
 • Pythagoras grotta
 • Programfri dag med möjlighet att besöka Efesos
 • Klostret Agios Ioannis

Dagsprogram
2019

Dag 1 - Ankomst Samos och bussresa till Ormos Marathokambos
Efter ankomst till Samos flygplats väntar buss och reseledare för en hisnande vacker färd tvärsöver ön. Redan här får du en första uppfattning om de olika naturtyper Samos har att erbjuda. Vackert silverfärgade olivlundar framhävda av cypressernas intensivt gröna utropstecken avlöses av ett gradvis kargare bergslandskap, innan du så småningom når orten din destination för de kommande fyra nätterna.

Dag 2 - Pythagoras grotta
Idag vandrar vi från den större byn Marathokambos (ca 8 km) till nederkanten av det mäktiga Kerkismassivet. Med lite tur får du syn på ormörnar, alpseglare och kanske rentav en jagande pilgrimsfalk. En kort klättring tar oss upp till grottan där Pythagoras enligt legenden lär ha levt när han gömde sig för tyrannen Polykrates.

Dagens picknick avnjutes i en rofylld lund av skuggande johannesbrödträd och olivträd. Vandringen fortsätter sedan genom olivlundar, där orkidéerna blommar om våren, söderut mot den lockande stranden Votsalakia.

Dag 3 - Klostret Agios Ioannis
Idag strövar vi genom det vilda kustlandskapet i sydväst (ca 8 km), i skuggan av det storslagna Kerkismassivet. Vi passerar den lilla byn Paleochori, som numera nästan är avfolkad, och njuter av utsikten över det blå havet mot grannöarna Fourni och Ikaria. Över kustbranterna samlas ibland mängder av Eleonorafalkar i jakt på insekter.

Klostret Agios Ioannis, med sin prunkande trädgård, är som en frodigt grönskande oas i det torra och karga landskapet. I närheten ligger en liten, fin sandstrand där du kan doppa dig i det klara vattnet. 

Dag 4 - Programfri dag, med mycket att se och göra!
Denna dag har vi inget gemensamt arrangemang utan du kan vandra själv, koppla av på en strand, åka på en utflykt eller ta lokalbuss runt på ön. 

Vi kan rekommendera en heldagsutflykt med båt till stränderna Posidonio och Lakka. Turen inkluderar en barbequelunch på en av stränderna och dryck ombord i form av lokalt vin och god ouzo. Denna utflykt bokas och betalas på plats (ca pris 45-50 EUR). 

Dag 5 - Vandring till Samos norra sida
Idag har det blivit dags att flytta sig över till öns nordsida, men först ska vi vandra genom det vilda bergslandskapet (ca 8 km). 

Vi börjar i det ödsliga väst, i en av de mest avlägsna byarna, Drakei. Här bjuds ett panorama som på en klar dag, förutom närmaste grannöarna även innefattar öarna Chios och Andros än längre bort. Vandring går från bergsbyn norröver, ner till de inbjudande Seitanistränderna där sköna bad väntar. 

När vi når nordkusten får vi transport sista biten in till den sömniga hamnstaden Karlovassi där vi tillbringar de tre sista nätterna.

Dag 6 - Vandring i Näktergalsdalen och besök i Vourliotes
På nordsidan av Samos ligger den sköna Näktergalsdalen, kanske den grönaste av alla Samos grönskande dalar.

Dagens vandring (ca 10 km) går längs urgamla vägar och stigar som tar oss förbi vinklädda terrasser och vild natur med alltmer hänförande utsikter ner mot kusten. I den vackra byn Manolates stannar vi till vid en taverna, innan färden fortsätter ner mot dalgångens botten. Själva Näktergalsdalen består av tät vegetation och vi vandrar genom frodig lövskog med orientalisk platan, stenek, murgröna och mycket annat. 

I Vourliotes finner vi en av Samos äldsta byar med gamla hus och slingrande gränder.

Dag 7 - Bergsbyar och bad
Vi börjar från Karlovassis gamla bydelar och vandrar på skogsstigar upp mot byn Leka. Delvis tar vi oss genom en skog av aleppotall innan vi tar rast vid ett litet kapell i sköna omgivningar. Vandringen fortsätter upp längs slingrande vägar till den lilla byn Tsourlei för att sedan avslutas vid stranden. 

Under vandringen, liksom under resans tidigare vandringar, tillfällen att plocka färska kryddörter för torkning. Det blir ett härligt väldoftande och välsmakande minne att ha med sig hem från Samos.

Dag 8 - Hemresa Skandinavien
Återresa till flygplatsen för hemfärd till Skandinavien. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 5 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Samos flygplats – Ormos Marathokambos,32 km. Middag ingår. Fyra övernattningar på hotell i Ormos Marathokambos.

Dag 2
Vandring till Pythagoras grotta, 8 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 3
Vandring på sydvästra Samos, 8 km. Frukost och picknicklunch.

Dag 4
Ledig dag för egna strövtåg, utflykter eller sol och bad. Frukost ingår.

Dag 5
Ormos Marathokambos – Karlovassi, buss 30 km. Vandring 8 km. Frukost, picknicklunch samt middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Karlovassi.

Dag 6
Vandring i Näktergalsdalen, 10 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 7
Vandring längs västkusten, 7 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 8
Karlovassi – Samos flygplats – Skandinavien. 40 km. Frukost ingår.

Grekland

Folkmängd
10,7 miljonerLandets yta
131 940 km²Valuta
EuroReligion
Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.Språk
Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Samos t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och inträden enligt program, om inget annat anges.

Observera

Hotellstandarden kan upplevas som ojämn, där vissa hotellrum upplevs som märkligt planerade eller små. Nationella helgdagar, exempelvis första maj och det ortodoxa påskfirandet, kan medföra tillfälliga ändringar i dagsprogrammet.

Valuta:

I Grekland används endast den gemensamma valutan euro (EUR). I resans pris ingår måltider enligt resans resfakta, varför övriga utgifter du har att räkna med är måltidsdrycker, kaffe och andra förfriskningar samt dricks.

Dricks:

I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

From 2019 ingår inte gemensam dricks. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 15 EUR till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Klimat och klädsel:

Se klimattabellen! Något lättare ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor typ sportsko eller vandringskängor.

Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol. I bergstrakterna i det inre av landet är temperaturen som regel ytterligare ett par grader lägre än vad som anges i klimattabellen, och ymnigare nederbörd kan förekomma. Tag med badkläder då hotellet i Karlovassi har pool (öppen från mitten av maj månad), samt att badmöjligheter i havet ges under några av vandringarna.

Vandringen:

Vandringarna under resan är som helhet föga ansträngande men genomförs i kuperad terräng med stenigt underlag. Flera av vandringarna går i öppna landskap och är det varmt kan det därmed bli jobbigt. 

Läs mer här Vandring– tips & utrustningsråd »

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose