Vandring på ZakynthosLevantens blomma i Joniska havet

Av Joniska havets öar ligger Zakynthos, Zante, längst söderut. Hela ön är frodigt grön med berg i väst och lågland i öst, vilket ger varierad vandring. Förutom utrese- och hemkomstdag består resan av fem vandringsdagar bland olivlundar och badvikar på Zakynthos, Levantens blomma. Vi går längs havet, genom odlingslandskap och uppför berg. Allt inramat av spektakulära vyer. I Zakynthos stad möter vi modernt vardagsliv medan det i bergsbyn Loucha verkar som om tiden stått stilla. Mitt i resan har du en dag till eget förfogande. Kanske kan vi locka med en båttur till Navagio, stranden där det ikoniska skeppsvraket ligger djupt i sanden. Eller så kanske du tar färjan till grannön Kefalonia. 

RESFAKTA

Länder: Grekland

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 1, lätt

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Gröna Louchadalen med sina vinodlingar
 • Vårt boende Castelli Hotel, kvalitet och service med miljöfokus
 • Utsikten från klostret Skopiotissa
 • Vandring till badviken Porto Limnionas
 • Smakprovningar av vin och olivolja

Dagsprogram
2024

Dag 1 - Välkommen till Zante
Efter direktflyg från Skandinavien till Zakynthos hälsar TEMA:s reseledare välkommen. Zakynthos är under våren ett blomsterhav i södra Joniska havet och venetianarna som ockuperade ön gav den namnet Fiore di Levante – Orientens blomma. Med dess frodiga grönska, långa guldgula sandstränder och romantiska vikar har Zante (kärt barn har många namn) blivit ett populärt turistmål.

Bortom stränder och semesterorter döljer sig ett glest befolkat högland, berg med panoramavyer, olivlundar, citrus- och vinodlingar. Allt detta och fler smakprov från ön kommer vi att få under den kommande veckan.

Zakynthos är en mångfasetterad, men till ytan relativt liten ö. Därför väljer vi att bo på ett och samma hotell hela veckan: det fina, miljömedvetna Castelli Hotel.

Dag 2 - Vandring vid Gerakas och i Zante
Idag beger vi oss till halvön Gerakas, som sträcker ut sig med en lång fin sandstrand öster om Laganasbukten. Detta är en del av den naturskyddade marinparken som har nationalparksstatus – för havssköldpaddornas väl. I Gerakas finns ett litet Turtle Rescue Center som vi besöker om (!) någon av föreståndarna befinner sig på plats. Vi vandrar i det öppna kustlandskapet och ser även rester från tyskarnas ockupation under andra världskriget. Det blir även en kortare vandring med chans att bada för den som vill.

Under dagen passar vi också på att besöka en av öns olivoljeproducenter för att lära mer om den betydelsefulla produktionen. Givetvis smakar vi också på ett par olika varianter av olivoljan. Därefter besöker vi Zakynthos stad (Zante) för en kortare stadspromenad.

Under kvällen väntar middag på en lokal taverna i närheten av hotellet.

Vandringen: Total vandringstid (exkl. stopp): 1 tim
Längd: 5 km
Höjdskillnad: +/- ca 100m
Underlag: Asfalt, grusväg och sandstrand

Dag 3 - Vandring vid Keri
Nu utforskar vi den sydvästra delen av Zakynthos där klipporna är som brantast, havet som mest blått och grönskan allra grönast. Vi får skjuts till den lilla bergsbyn Keri, varifrån vi börjar vår vandring längs stenbelagda och asfalterade vägar mot fyren i väst.

Här blir utsikten enastående, men vi går aldrig direkt vid några klippavsatser. Istället vänder vi härefter inåt land på grusvägar och går genom ett lummigt odlingslandskap. Vi passerar en och annan bondgård och rundar den sydvästra halvön och får därefter återigen en vacker panoramautsikt, denna gång mot öst. Det blir en skön vandring som också erbjuder en del skugga men likväl kan det vara skönt med ett svalkande bad efter detta.

Dagen bjuder också på ett kulinariskt tema då vi åker till en vingård. Här får vi en introduktion till vin på Zakynthos och får vara med om en enkel vinprovning.

Vandringen: Total vandringstid (exkl. stopp): 3 tim
Längd: 9,5 km
Höjdskillnad: +190m/ -350m
Underlag: Asfalt och grusväg

Dag 4 - Utsiktsberget Skopos
Vi åker till östkusten och söder om Argassi letar vi oss upp på en slingrig väg till klostret (Moni) Panagia Skopiotissa. Ursprungligen stod här under Skopos högsta punkt ett tempel uppfört till gudinnan Artemis ära. På resterna av tempelruinen byggdes ett litet kloster upp och har vi tur så har vaktmästaren låst upp kapellet så vi kan ta oss en titt på den fina ikonostasen.

Vi vandrar sedan ner från berget på den västra sidan, ner till Laganasbukten. Grusvägen, som delvis bara är en stig, leder oss förbi ett gammalt marmorbrott innan vi når den långa strandremsan som är en av Karettsköldpaddans viktiga äggläggningsplatser.

Vandringen: Total vandringstid (exkl. stopp): 3 1/2 tim till 4 1/2tim
Längd: 11 km, ev. 16 km
Höjdskillnad: + 400m/- 500m
Underlag: Asfalt, grusväg, ostigat och ev. sandstrand

Dag 5 - Ledig dag
Efter några fina vandringsdagar tillsammans har du nu en heldag att bara koppla av och njuta efter eget behag.

Kanske vill någon göra en båttur till Navagio (Shipwreck Beach) för att se stranden lite mer nära inpå (ca pris 40 euro per person/bokas och betalas på plats). Det var här som skeppet Panagiotis strandade när det försökte undkomma polis och tull, med en illegal last av tobak. Det idag sönderrostade fartyget, halvt begravet i sand, räknas som en av de mest fotograferade platserna i hela Grekland.

Grannön Kefalonia är inte heller långt borta och beroende på färjetrafikens aktuella tidtabell kan det vara möjligt att göra en dagsutflykt dit. Kanske vill ni hellre njuta under olivträden i hotellets trevliga trädgård, eller delta i någon av de många aktiviteter som hotellet anordnar under dagen.

Dag 6 - Vandring i Louchadalen
Bergen i väst lockar och vi far från vårt hotell uppåt öns nordvästliga delar. På öns högre delar finns pittoreska byar och vi stannar till för en förmiddagskaffe i Kiliomenos, där det även finns mycket andra godsaker att handla.

Även om vandringen är i bergsmiljö är det en jämn grusad vandringsled genom en dalgång vi går, med busk- och skogsbeklädda kullar runtomkring oss. Promenaden får ett kulturellt inslag när vi stannar till vid ett vackert kloster. Om grinden är öppen och kyrkan upplåst är man välkommen att titta in.

I byn Loucha råder lugnet och tiden verkar ha stått stilla. Antalet invånare är mellan 30 och 40 och de blir glada åt besök. Strax utanför byn tittar vi in i ett ysteri där vi får prova får- och getost.

Senare lär vi oss laga en typisk grekisk rätt som vi sedan får som en del av middagen.

Vandringen: Total vandringstid (exl. stopp): 2,5 tim
Längd: 8 km
Höjdskillnad: +/- 150m
Underlag: Grusväg och asfalt

Dag 7 - Vandring längs västkusten
Dagens vandring följer kusten från Porto Limnionas till Kambi. Vi går på en grusväg, och bitvis har vi en vacker utsikt över Joniska havet. Målet för dagen är den idylliska byn Kambi, där vi äter lunch på en restaurang som ligger högt på öns steniga västkust. Vyn är fantastisk!

Från Kambi åker vi buss till den lilla byn Volimes, där det säljs keramik och mattor. En mysig plats att shoppa, eller bara sitta i skuggan och njut av ett glas färskpressad apelsinjuice.

Vi avslutar en god matvecka med avskedsmiddag på en lokal taverna.

Vandringen: Total vandringstid (exkl. stopp): 1,5 tim
Längd: ca 8 km
Höjdskillnad: +/- 150m
Underlag: Ojämn grusväg och ev lite asfalt

Dag 8 - Hemresa
Veckan på Zakynthos är nu över. Men Grekland finns kvar och vi har många fler vandringsresor på andra grekiska öar att locka med. Välkommen att resa med TEMA igen!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 6 middagar inklusive en grekisk afton

• Besök på vingård med vinprovning
• Besök på ekologisk farm för olivoljeprovning
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Zakynthos. Buss till hotellet, ca 30 minuter. Middag på hotellet ingår, men ej gemensam. Sju övernattningar på hotell i Agios Sostis.

Dag 2
Vandring vid Gerakas, ca 5 km och stadsvandring i Zakynthos stad (Zante). Besök hos olivoljeproducent. Frukost, lunch och middag på lokal taverna.

Dag 3
Vandring vid Keri, ca 11 km. Vinprovning. Frukost, picknick-lunch och middag.

Dag 4
Vandring på Skoposberget, 10 km (möjligt förlänga med 5 km). Frukost, picknicklunch och middag.

Dag 5
Ledig dag. Frukost.

Dag 6
Vandring i Louchadalen, ca 8 km. Besök på ysteri med smakprov på lokal ost. Matlagningsdemonstration. Frukost, picknicklunch och middag.

Dag 7
Vandring längs västkusten ca 8 km. Frukost, lunch och avslutningsmiddag på lokal taverna.

Dag 8
Flyg Zakynthos – Stockholm. Frukost.

Grekland

Folkmängd 10,7 miljoner
Landets yta 131 940 km²
Valuta Euro
Religion Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.
Språk Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Zakynthos t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Valuta
Euro (EUR). I resans pris ingår måltider enligt resans resfakta Övriga utgifter att räkna med är måltidsdrycker, kaffe och andra förfriskningar samt dricks. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel
Något tjockare, men lättare ytterplagg kan vara bra att ha med. Det kan blåsa rejält speciellt på hösten. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor typ sportskor eller vandringskängor.

Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol. Tag med badkläder då hotellet har pool. Badmöjligheter i havet ges vid flera tillfällen.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 15 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Observera
Det angivna programmets dagsordning kan komma att genomföras i annan ordningsföljd och Zakynthos har ett flertal vandringsalternativ. Skulle någon av de beskrivna vandringarna av någon orsak inte fungera för gruppen, kan våra erfarna reseledare ersätta den med ett likvärdigt alternativ.

Tyvärr klassas numer, efter några allvarliga incidenter, den klassiska utsiktspunkten över Navagiostranden inte längre som säker. Vi har därför varit tvungna att plocka bort det besöket från programmet.

Vandringen
Läs om utrustningsråd och se checklista under Vandringsresor »

Hotell 
Sommar 2023 bor vi i Agios Sostis på det miljömedvetna och familjedrivna Castelli Hotel. Hotellet har ett starkt fokus på lokalproducerad mat och dryck, vilken håller hög kvalitet och smakar utsökt. Därför inkluderar vi här halvpension 5 dagar. Förutom frukost och middag finns snacks/kakor tillgängligt under eftermiddagarna. Castelli Hotel har också en åldersgräns om minimum 16 år.

En kväll under veckan får du också ta del av en grekisk afton på hotellet med grekisk musik och dans. 

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-05-08 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Zakynthos
2024-05-08
14:45
2024-05-08
18:55
JTG, 301
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Copenhagen
2024-05-15
19:55
2024-05-15
22:15
JTG, 302
8 dagar Vandring på Zakynthos Köpenhamn 18 890 SEK Förfrågan
2024-09-18 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Zakynthos
2024-09-18
06:05
2024-09-18
10:45
BLX, 377
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Stockholm
2024-09-25
12:00
2024-09-25
14:40
BLX, 378
8 dagar Vandring på Zakynthos Stockholm 21 590 SEK Fullbokad
2024-09-18 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Zakynthos
2024-09-18
14:45
2024-09-18
18:55
JTG, 301
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Copenhagen
2024-09-25
19:55
2024-09-25
22:15
JTG, 302
8 dagar Vandring på Zakynthos Köpenhamn 21 590 SEK Fullbokad
2024-09-25 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Zakynthos
2024-09-25
06:05
2024-09-25
10:45
BLX, 377
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Stockholm
2024-10-02
12:00
2024-10-02
14:40
BLX, 378
8 dagar Vandring på Zakynthos Stockholm 19 590 SEK Förfrågan
2024-09-25 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Zakynthos
2024-09-25
14:45
2024-09-25
18:55
JTG, 301
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Copenhagen
2024-10-02
19:55
2024-10-02
22:15
JTG, 302
8 dagar Vandring på Zakynthos Köpenhamn 19 590 SEK 2 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.