Vandring i WalesKustlandskap och Snowdonias sluttningar

Norra Wales är som ett koncentrat av Storbritannien. Pastorala betesmarker, vilda naturstränder och berg, och stor skillnad mellan ebb och flod. Husen är färggranna, legenderna oändliga. Nationalparken Snowdonias berg är svindlande och dalarna vindlande. Matkulturen når lika gastronomiska höjder, med fisk och skaldjur i topp. Här har man bevarat sitt eget språk och kultur med stolthet.

RESFAKTA

Länder: Wales, Storbritannien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 1, lätt

Reslängd: 7 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Conwys kust och världsarvsslott
 • Halvön Llanddwyn med sitt fyrtorn
 • Storslagna nationalparken Snowdonia
 • Pittoreska, färggranna Portmeirion
 • Llangollens historia och Pontcysylltes akvedukt

Dagsprogram
2023

Dag 1. Till Wales, Alices underland
Flyget tar oss till Storbritannien och Manchester. Vi lämnar dock England ungefär en halvtimmes bussfärd väst om Manchesters flygplats och åker in i norra Wales där vi tillbringar den kommande veckan.

Detta land, eller riksdel i Storbritannien är lite av den okända kusinen från landet. Och vilken trevlig bekantskap det är. Regionen är fortfarande högborg för walesiskt språk och kultur och överallt kan man se massor av svårbegripliga skyltar. Vår destination för de första nätterna är Llandudno, men innan vi kommer dit besöker vi en av Storbritanniens vackraste trädgårdar, Bodnant Garden. Här sträcker vi på benen och njuter av naturens skönhet och kanske även en lunch av lokalt producerade råvaror. Detta besök beror på hela gruppens ankomsttid.

Därefter reser vi den sista, korta biten till havet och den anrika semesterorten Llandudno. Det var hit en flicka vid namn Alice reste med sina föräldrar på sommarloven. Hennes återberättelser från upplevelserna här inspirerade en bekant till familjen att skiva klassikern Alice i Underlandet.

Vi checkar in och samlas på kvällen för en gemensam välkomstmiddag.

Dag 2. The Great Orme till fots och med spårvagn
Direkt utanför hotellet rullar havet in och direkt efter frukost går vi från hotellet längs strandpromenaden till den stora udde som skjuter ut i havet väst om samhället. Udden vid namnet The Great Orme är just stor och hög. För att enkelt komma upp utan att ta ut oss helt, åker vi med den charmiga spårvagnen som snirklar sig upp längs sluttningen.

Det finns mer än 400 platser av historiskt och arkeologiskt intresse, vi kan från spårvagnen till exempel se schakten vid koppargruvan från mitten av 1800-talet. Ute på udden kan vi även se Sankt Tudnos kyrka från 600-talet. Det är efter den helige Tudno som Llandudno fått sitt namn.

Wales är kanske inte det man förknippar med utförsåkning men tro det eller ej, här finns en skidbacke. Och värmestugan lockar garanterat med något att äta och dricka, innan vi sedan börjar vandra tillbaka ner till havsnivå.

När kvällen kommer beger vi oss till närbelägna Conwy som ståtar med ett av de slott som ingår i Wales ena världsarv, som inkluderar fyra slott och stadsmurar från Gwynedds kung Edwards tid (sent 1200-tal). I Conwy promenerar vi tillsammans och det blir tid för middag på egen hand.

Dag 3. Llanddwyns halvö och havets salt
Vi checkar ut och lämnar fastlands-Wales för ön Anglesey. Med sina drygt 700 kvadratkilometer är det Wales största ö och merparten av den har fått beteckning AONB (Area of Outstanding Natural Beauty). En av de vackraste platserna finner vi på dess sydkust och Llanddwyn. Genom historien har folk vallfärdat hit. Hit kom man för att vörda Heliga Dwynwen som är Wales motsvarighet till Valentine, kärlekens helgon. Det är en något längre vandring med olika underlag och tidvattnet måste också tas i beaktning. Llanddwyn kallas för en ö men det är endast vid extremt hög flod som det just blir en ö och inte bara en halvö.

Lunchen är inte för salt, men vi intar den vid Halen Môns havssaltfabrik vilken vi också får en guidad visning i.

På eftermiddagen checkar vi in i Beaumaris, en kustby som också ståtar med ett av de fyra Unesco-klassade slotten. Här bor vi charmigt i två nätter och njuter lugnet i denna charmiga ort.

Dag 4. Nationalparken Snowdonia och livets vatten
Via en vacker hängbro lämnar vi Anglesey för vår dagsutflykt in i Snowdonias nationalpark. Vi vare sig bestiger Snowdon, Wales högsta berg, eller tar det överfulla tåget dit upp. Istället har vi funnit en dalgång, som hämtad ur Game of Thrones. Här ser vi skyltar med ”hobbittecken” och känner kung Arthurs närvaro, men möter troligtvis inte många andra vandrare.

Mitt på dagen och hungriga har vi vandrat färdigt och åker ut till kusten för lunchpaus. Med något i magen så besöker vi sedan ett lokalt destilleri som förvisso har målet att producera en fin whisky men nu under destilleriets första år fokuserar på trendig och speciell gin istället.

Efter en dag på ”fastlandet” återvänder vi över Menaisundet till Anglesey och vårt hotell i Beaumaris för en gemensam men likväl individuell middag.

Dag 5. Strand- och arkitekturpromenad
Wales har en lång och vacker kust från Cardiff i söder till det område vi rör oss i, i norra Wales. Längs hela vägen finns en vandringsled om ca 1300 km, som just heter Wales Coast Path. Den här dagen vandrar vi en del av denna på halvön Llyn. Dels vandrar vi på strand, men också på en golfbana, hela tiden med havet tätt intill och det finns god chans att se säl utmed vandringen.

Direkt söder om Llyn finner vi Portmeirion, en arkitekts (Sir Clough Williams-Ellis) dröm och unika skapelse. Vid en flodmynning på den walesiska kusten finner vi en by med en italiensk piazza och byggnader i stilarter från orientalisk till gotisk. Portmeirion har figurerat i film- och TV-inspelningar som till exempel Fången (The Prisoner) som var väldigt populär i slutet på 60-talet. Vi strosar runt, förundras och förtjusas innan vi blir serverade en två-rätters lunch à la Portmeirion.

Resan fortsätter under eftermiddagen vidare genom Snowdonias nationalpark, med ett kaffestopp i pittoreska Beddgelert innan vi reser vidare till Ruthin för två nätters övernattning.

Dag 6. Llangollens historia och världsarv
Inlandet på gränsen mot England är landskapet vackert kuperat, bergen övergår i kullar och vid det historiska samhället Llangollen gör vi en i högsta grad intressant tidsvandring. Från vattenfallet Horseshoe vandrar vi via kloster- och slottsruiner till byn Llangollen. Genom byn rinner kanalen som sedan fortsätter ut i Pontcysyllteakvedukten som sedan 2009 är listad som ett världsarv av Unesco.

På kvällen blir det gemensam middag då vi kan summera fina dagar tillsammans.

Dag 7. Hemresa
Det blir tidig avresa från hotellet, och beroende på exakt flygtid kanske vi får frukostpaket med oss på busstransfern till Manchesters flygplats.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien - Manchester
• Samtliga övernattningar
• 6 frukostar
• 4 luncher, varav 2 picknickluncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Manchester. Transfer till Llandudno, 120 km. Besök vid Bodnant Garden. Middag. Två övernattningar på hotell i Llandudno.

Dag 2
Naturvandring på The Great Orme, 10 km. Byvandring i Conwy. Frukost och picknick-lunch.

Dag 3
Vandring vid Ynys Llanddwyn på Anglesey. ca 8 km. Guidad tur vid havssaltfabrik. Busstransfer ca 80 km. Frukost och lunch. Två övernattningar på hotell i Beaumaris.

Dag 4
Vandring i Snowdonia nationalparkseway 5 km. Besök på destilleri med smakprov. Frukost, picknick-lunch och middag.

Dag 5
Vandring på halvön Llyn, drygt 4 km. Besök i Portmeirion för promenad, ca 2 km. Busstransfer ca 120 km. Frukost och lunch. Två övernattningar på hotell i Ruthin.

Dag 6
Vandring runt Llangollen med besök vid Pontcysyllteakvedukten, 10 km. Frukost och middag. Busstransfer ca 55 km.

Dag 7
Flyg Manchester – Skandinavien. Busstransfer ca 85 km. Frukost ingår.

Wales

Folkmängd 3,2 miljoner
Landets yta 20 770 km²
Valuta Brittiskt pund (GBP)
Religion Kristna 57,6 %, muslimer 1,5 %, resterande övriga mindre samfund och ej religiösa
Språk Kymriska och engelska

Storbritannien

Folkmängd 65 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (£) (GBP)
Religion 72 % kristna, muslimer 3 %, hinduer 1 % judar 0,5 %, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Manchester t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta

Brittiska pund (GBP).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Gemensam dricks ingår inte i resans pris. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 15 GBP till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. 

Klädsel och utrustning
Vädret är omväxlande i Wales och plötsliga regnskurar är inte ovanligt, därför är bra regnkläder ett måste. Vandringsområden är ofta blöta och vi rekommenderar därför en bra vandringskänga istället för tunnare springskor. En egen ryggsäck att ha med under vandringarna är också en rekommendation.

Man klär gärna om till middag.

Vandringen

Tips och information om TEMAs vandringsresor »Hotell/boende

Kommentarer

2023 bor vi i Ruthin de sista två nätterna.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2023-04-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Manchester
2023-04-16
18:30
2023-04-16
20:00
SAS, 2549
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Stockholm
2023-04-22
11:40
2023-04-22
14:55
SAS, 2548
7 dagar Vandring i Wales Stockholm 22 650 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-04-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Manchester
2023-04-16
17:55
2023-04-16
18:45
SAS, 541
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Copenhagen
2023-04-22
10:00
2023-04-22
12:45
SAS, 540
7 dagar Vandring i Wales Köpenhamn 23 250 SEK 6 platser kvar Boka
2023-04-16 7 dagar Vandring i Wales Göteborg 21 590 SEK Förfrågan
2023-05-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2023-05-14
06:00
2023-05-14
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Manchester
2023-05-14
10:05
2023-05-14
10:25
K L M, 1073
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Amsterdam
2023-05-20
17:30
2023-05-20
19:50
K L M, 1080
Amsterdam
Copenhagen
2023-05-20
21:05
2023-05-20
22:30
K L M, 1139
7 dagar Vandring i Wales Köpenhamn 20 550 SEK 4 platser kvar Boka
2023-05-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2023-05-14
06:10
2023-05-14
07:40
K L M, 1152
Amsterdam
Manchester
2023-05-14
10:05
2023-05-14
10:25
K L M, 1073
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Amsterdam
2023-05-20
11:10
2023-05-20
13:30
K L M, 1074
Amsterdam
Gothenburg
2023-05-20
16:20
2023-05-20
17:45
K L M, 1161
7 dagar Vandring i Wales Göteborg 20 450 SEK 6 platser kvar Boka
2023-05-14 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2023-05-14
06:30
2023-05-14
08:35
K L M, 1104
Amsterdam
Manchester
2023-05-14
10:05
2023-05-14
10:25
K L M, 1073
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Amsterdam
2023-05-20
17:30
2023-05-20
19:50
K L M, 1080
Amsterdam
Stockholm
2023-05-20
20:50
2023-05-20
22:55
K L M, 1121
7 dagar Vandring i Wales Stockholm 20 650 SEK 2 platser kvar Boka
2023-06-25 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Manchester
2023-06-25
18:30
2023-06-25
20:00
SAS, 2549
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Stockholm
2023-07-01
20:30
2023-07-01
20:00
SAS, 2548
7 dagar Vandring i Wales Stockholm 21 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-06-25 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Manchester
2023-06-25
17:55
2023-06-25
18:45
SAS, 541
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Copenhagen
2023-07-01
10:00
2023-07-01
12:45
SAS, 540
7 dagar Vandring i Wales Köpenhamn 21 990 SEK 5 platser kvar Boka
2023-06-25 7 dagar Vandring i Wales Göteborg 21 990 SEK Förfrågan
2023-07-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Manchester
2023-07-23
17:45
2023-07-23
18:35
SAS, 541
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Copenhagen
2023-07-29
10:00
2023-07-29
12:45
SAS, 540
7 dagar Vandring i Wales Köpenhamn 23 150 SEK 4 platser kvar Boka
2023-07-23 7 dagar Vandring i Wales Göteborg 21 890 SEK 2 platser kvar Boka
2023-07-23 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Manchester
2023-07-23
18:00
2023-07-23
19:30
SAS, 2547
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Stockholm
2023-07-29
20:30
2023-07-29
23:45
SAS, 2548
7 dagar Vandring i Wales Stockholm 23 790 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-09-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2023-09-03
06:10
2023-09-03
07:40
K L M, 1152
Amsterdam
Manchester
2023-09-03
10:05
2023-09-03
10:25
K L M, 1073
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Amsterdam
2023-09-09
17:30
2023-09-09
19:50
K L M, 1080
Amsterdam
Gothenburg
2023-09-09
21:15
2023-09-09
22:45
K L M, 1163
7 dagar Vandring i Wales Göteborg 21 250 SEK 2 platser kvar Boka
2023-09-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2023-09-03
06:30
2023-09-03
08:35
K L M, 1104
Amsterdam
Manchester
2023-09-03
10:05
2023-09-03
10:25
K L M, 1073
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Amsterdam
2023-09-09
17:30
2023-09-09
19:50
K L M, 1080
Amsterdam
Stockholm
2023-09-09
20:50
2023-09-09
22:55
K L M, 1121
7 dagar Vandring i Wales Stockholm 21 450 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-09-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2023-09-03
06:00
2023-09-03
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Manchester
2023-09-03
10:05
2023-09-03
10:25
K L M, 1073
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Amsterdam
2023-09-09
17:30
2023-09-09
19:50
K L M, 1080
Amsterdam
Copenhagen
2023-09-09
21:05
2023-09-09
22:30
K L M, 1139
7 dagar Vandring i Wales Köpenhamn 21 450 SEK 6 platser kvar Boka
2023-09-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2023-09-17
09:45
2023-09-17
11:20
K L M, 1154
Amsterdam
Manchester
2023-09-17
12:50
2023-09-17
13:05
K L M, 1075
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Amsterdam
2023-09-23
17:30
2023-09-23
19:50
K L M, 1080
Amsterdam
Gothenburg
2023-09-23
21:15
2023-09-23
22:45
K L M, 1163
7 dagar Vandring i Wales Göteborg 22 150 SEK 4 platser kvar Boka
2023-09-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2023-09-17
09:35
2023-09-17
11:35
K L M, 1106
Amsterdam
Manchester
2023-09-17
12:50
2023-09-17
13:05
K L M, 1075
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Amsterdam
2023-09-23
17:30
2023-09-23
19:50
K L M, 1080
Amsterdam
Stockholm
2023-09-23
20:50
2023-09-23
22:55
K L M, 1121
7 dagar Vandring i Wales Stockholm 22 650 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-09-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2023-09-17
09:25
2023-09-17
10:50
K L M, 1126
Amsterdam
Manchester
2023-09-17
12:50
2023-09-17
13:05
K L M, 1075
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Amsterdam
2023-09-23
17:30
2023-09-23
19:50
K L M, 1080
Amsterdam
Copenhagen
2023-09-23
21:05
2023-09-23
22:30
K L M, 1139
7 dagar Vandring i Wales Köpenhamn 22 390 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.