Smakernas Vietnam
Smakupplevelser
Vietnams smaker upplevs gärna i ett soppkök i en gränd
Lämna stimmet och sorlet bakom dig. Låt trafiken försvinna i periferin och sök dig in i en lummig gränd. Låt tjatter och fågelsång ta över ljudbilden. Ser du ryggtavlan på en vietnamesisk skjorta, cylinderformad hatt och med ett ok över axeln som doftar av örter så följ efter. I skymning och gryning kommer de ut, de ambulerande köken som kanske serverar sin mat vid några plaststolar i barnstorlek. Slå dig ner på en trebent pall, njut av showen, hackandet, och det färskt tillagade mästerverket som presenteras framför dig i en tunn skål till en högst blygsam kostnad. Röken och ångan gör dansande virvelrörelser till den hjärtekrossande musiken som sipprar ut från något långsmalt hus på gatan, samtidigt som små oljelampor kastar skuggor mot frangipaniträd-skuggade murar.
Ingredienser tar smak från varandra
Vad du än väljer från ett vietnamesiskt kök så har maten troligen fått bräsera eller koka länge för att ingredienser skall ta smak av varandra. Den typiska smaksättaren är nuoc mam , den salt-söta fisksåsen. Även om det finns smaksättare som citrongräs, basilika, vitlök, gräslök, chili, pressad limejuice, socker , galanga, koriander, mynta med mera så är fermenterad fisk i olika varianter nummer ett för kryddning. Den vietnamesiska maten är ofta inte rak höger som slår knock out på en som thaiköket kan vara, utan gärna mer subtilt med en valmöjlighet till att lägga till mer av de starka, sura, söta. På matbordet står som regel en skål med nuoc mam upplandad med citron eller vinäger och en del socker.
Men ibland hettar det till här också. Regionerna har givetvis sina olika smaktraditioner. I syd är matten något starkare och kustområdena domineras av havets läckerheter. Men några av de mest klassiska rätterna i det vietnamesiska köket är nudelsoppan och långkoket Pho(fö), vietnamesiska vårrullar Gỏi cuon, pannkakorna Bánh xèo och det fransk-koloniala arvet – baguetten Banh Mi.
Vietnameser och japaner äter nyttigast i östra -Asien och det vietnamesiska köket kännetecknas av sina färska råvaror. T o m snabbmaten är nyttig och god, vilket gjort det svårt för amerikanska snabbmatskedjor att få fäste i landet.
Pho – dygnet runt mat
Pho-soppan kan man äta närsomhelst. Rykande och ångande i ”små hål -i – väggen – etablissemang” ser man den över hela det vidsträckta Vietnam. 24 timmar om dygnet! Pho kommer i en porslinsskål modell större där breda risnudlar varvas med vårlök, mynta, och koriander. Det hela toppas av små skivor av oxkött, eller kyckling. Sen häller man långkoket av buljong över, som har ton av rostad lök, ingefära och stjärnanis. Till sist vräker man själv ner basilika, chili, böngroddar och lime så som man vill ha det.
Biffkött är en relativ ny företeelse, tidigare var oxar dragdjur och rätt otänkbara som mat på tallriken.
Vietnamesiskt kaffe
Avslutningsvis, glöm inte att prova det starka vietnamesiska kaffet med kondenserad mjölk. Utmed vägkanten ser man vietnameser ta sin siesta med detta kaffe kanske tom liggandes i en hammock. Robustabönor är en stor exportvara från Vietnam och man är väldigt innovativa med sina kaffesmaker. Äggkaffe är något som många utlänningar höjer på ögonbrynen för. Men mest exotiskt är, kräk-kaffe som namnet antyder gjort av spy från vietnamesiska vesslor. Kaffebönans yttre körsbär äts av vesslorna medan den återstående bönan pressas tillbaka ut från vesslans mun. De utkastade bönorna samlas sedan in, bearbetas och säljs på marknaderna.
Vietnamesiska smaker får du prova på under våra resor till Vietnam och Indokina.