Sinnenas Provencemed Franska rivieran

Här i konstnärernas och livsnjutarnas landskap tar vi dig till de mest kända platserna liksom till de okända. Du upplever ljuset över Provence lavendelfält, gotiska katedraler, romerska världsarv – och möter Rivierans elegans mellan berg och hav. Vi lär känna måleriets mästare, provar vin och förkovrar oss i såväl tryffel som oliver. Bland höjdpunkterna hittar vi besök i Avignon, Arles, Aix-en-Provence, Nice och Cannes.

RESFAKTA

Länder: Frankrike

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-30 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Avignon med kloster och slott
 • I van Goghs fotspår i Arles
 • Oliver och vin
 • Stadstur i Nice med Chagallmuseet
 • Aix-en-Provence och Cézannes ateljé

Dagsprogram
Avresor 2019

Dag 1 - Avresa till Nice

Avresa från Skandinavien. Vi anländer till Franska rivierans huvudort Nice. Beroende på flygens olika ankomsttider är resten en av dagen ledig för egna upptäckter. Vi bor en natt på hotell i Nice.Dag 2 - Kloster och ockrabrott

På rundresans första dag lämnar vi Rivieran för att resa in i hjärtat av Provence, till det omtalade och ivrigt fotograferade Luberon. Första besöket görs på Abbaye de Silvacane, ett cistercienserkloster från 1100-talet. Lunchen serveras i en av Luberons pittoreska byar.

I närheten ligger också den lilla byn Roussillon. Här finns stora ockrabrott och alla hus i byn är rappade i olika nyanser av ockra, en annorlunda skönhetsupplevelse. Resan fortsätter sedan till det klassiska Provence. I Rhôneflodens bördiga dal ligger påvestaden Avignon. Denna stad var säte för påvarnas "babyloniska fångenskap" under 1300-talet och är fylld av kulturskatter. Vi bor två nätter på hotell i Avignon.Dag 3 - Akvedukt och medeltid

Idag beger vi oss allra först till ett av Unescos världsarv. Vi bjuds på en skönhetsupplevelse från antikens dagar när vi ser den romerska bron och akvedukten Pont du Gard, som spänner sina gracila stenvalv över Gardonfloden. Det är en oförglömlig upplevelse att på så nära håll skåda ett byggnadsverk från Jesu tid.

Därefter åker vi oss till Uzès, en vacker stad med såväl medeltida smågator och torg liksom praktfulla palats från senare sekel. Vi besöker det vackra slottet, som i över tusen år varit i familjen Crussol d'Uzès ägo. Tidig eftermiddag återvänder vi till Avignon och du har nu en ledig eftermiddag och kväll framför dig. Kanske besöker du Påvepalatset, tar en promenad på de livliga affärsgatorna eller varför inte en kopp café crème på Place d'Horloge med sitt myller av människor.Dag 4 - Arles och Camargues

Mitt i det karga landskapet, på en kal klippa i bergsmassivet Les Alpilles, ligger den sägenomspunna lilla medeltida byn Les Baux. De grå husen i natursten, varav många är i ruiner, smälter fint ihop med den omgivande kalkstenen.

Vi promenerar genom den lilla byns gator fram till Saint Vincent-platsen, varifrån utsikten är storslagen. Just där Rhônefloden delar sig i två armar ligger Arles. Staden var under Konstantin den store det västromerska rikets andra huvudstad efter Rom. Idag tycks de smala gatorna och gränderna kontemplera en svunnen storhet.

Här levde under en tid den olycklige prästsonen Vincent van Gogh. Under starkt inflytande från det sydfranska landskapet utvecklade han här den konstinriktning som skulle komma att kallas expressionismen. I Arles besöker vi katedralen Saint Trophime, vilken hör till en av Frankrikes pärlor i romansk byggnadskonst. Vi ser också den imponerande romerska amfiteatern samt Place du Forum, där platanerna vajar i omgivningar som inte förändrats mycket sedan van Gogh målade av kaféerna vid det torget.

Vi beger oss vidare till ett av Provences mångfacetterade landskap, naturreservatet Camargue. Detta är de vita hästarnas och de svarta tjurarnas kungarike, ett franskt "Vilda Västern". Mellan floden Rhônes förgreningar breder detta märkliga sump- och träskmarkslandskap ut sig, känt för sina risodlingar och sin saltutvinning. Vi bor två nätter på hotell i Aix-en-Provence.Dag 5 - Konst, oliver och vin 

Den gamla romarstaden Aix är idag ett administrativt centrum med eget universitet och ett rikt kulturliv. Speciellt stort intresse och stolthet ägnas åt stadens egen son; konstnären Paul Cezanne. Ett minne från den romerska kurorten Aquae Sextiae är den mångfald av fontäner som vi ser i staden. Torsdag är marknadsdag och är du morgontidig kan du uppleva utbudet av säsongens olika grödor, provensalska örter och färgstarka tyger.

Provence har sitt ursprung i en myriad av olika kulturer; grekerna kom med oliverna, romarna med vinrankor och tygerna kom via levanten ända från Indien. Efter ett besök i Cezannes ateljé får vi idag chansen att öppna våra sinnen för nya smakupplevelser. Hos familjen Cheylan på Château Virant får vi både prova viner och följa processen från oliv till aromatisk olja.Dag 6 - Esterel-kusten

Idag lämnar vi Aix-en-Provence tidigt på morgonen. Efter ett par timmar når vi den gamla romarstaden Fréjus, medelhavskusten och Saint-Raphaël. Där görs ett kortare uppehåll för förmiddagskaffe innnan vi färdas utmed den fantastiska kustvägen Corniche d'Or. Esterelmassivets röda porfyr med sin gröna macchiavegetation bjuder på ett hänförande panorama längs det azurblå Medelhavet.

Franska rivieran har en speciell och angenäm atmosfär. Man anar att detta är en plats där man länge ägnat sig åt livets njutningar. I Cannes, med sina lyxhotell och filmpalats, promenerar du en bit längs den berömda strandvägen La Croisette. I matstaden Mougins, känd för sina stjärnkrogar, äter vi lunch. Denna vackra lilla stad upptäcktes av Picasso och hans vänner redan 1936. Via den kända, sju kilometer långa Promenade des Anglais når vi sen eftermiddag vårt hotell där vi tar in för två nätter.Dag 7 - Nice och Chagall

Nice är vackert beläget vid Änglabukten, mitt emellan berg och hav. Staden andas elegans från en svunnen epok, men som envist dröjer sig kvar och charmar varje besökare. Här har kungligheter, konstnärer, författare, äventyrare och livsnjutare från världens alla hörn samlats och bidragit till stadens kosmopolitiska atmosfär.

Vi börjar dagen med en stadspromenerad genom stadens hjärta, Place Massena. Därefter går vi vidare in i Vieux Nice, de gamla stadsdelarna med sina charmiga, smala och krokiga gränder. På Chagall-museet möter vi en konstnär, som i sina färgstarka målningar lovsjunger Rivierans färger. Dessa färger, som i sekler inspirerat och fascinerat konstnärer och konstälskare från hela världen. Efter en promenad i Cimiezparken och i den närliggande, vackra Franciscaner klosterträdgården fortsätter färden med buss genom staden och den vackra lilla hamnen tillbaka till hotellet.

En ledig eftermiddag väntar med tid för egna äventyr. Du får tid för shopping, kanske ett besök i Matisse-museet eller något av de övriga många museerna i staden – eller varför inte ett dopp i det inbjudande, azurblåa Medelhavet. På kvällen avnjuter vi en gemensam avskedsmiddag med lokala specialiteter från det spännande Nice-köket.Dag 8 - Hemresa

Avresa till flygplatsen för hemresa.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Nice ToR
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 7 frukostar
• 4 luncher
• 2 middagar

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Nice. En övernattning på hotell i Nice.

Dag 2
Nice – Avignon. Buss 300 km. Besök på klostret Silvacane samt i ockrabyn Roussillon. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Avignon.

Dag 3
Utflykt till den romerska akvedukten Pont du Gard och slottet Uzès. Buss 90 km. Ledig eftermiddag i Avignon. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Avignon – Aix-en-Provence. Buss 200 km. Besök i Les Baux, stadspromenad i Arles. Besök i naturreservatet Camargue. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Aix-en-Provence.

Dag 5
Stadspromenad i Aix-en-Provence, inklusive ett besök i Cézannes ateljé. Utflykt till olivregionen. Buss 80 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Aix-en-Provence – Nice. Resa längs Esterel-kusten. Besök i Mougins och Cannes. Buss 210 km. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Nice.

Dag 7
Stadspromenad i Nice. Besök på Chagallmuseet och i Cimiezparken. Ledig eftermiddag. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Nice – Skandinavien. Frukost ingår.

Frankrike

Folkmängd 67 miljoner
Landets yta 547 030 km²
Valuta Euro
Religion 70 % romerska katoliker, 6–7% muslimer (främst sunniter), 1,5 % protestanter, 1 % judar buddister m fl
Språk Franska är officiellt språk.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa Nice t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.Dricks:

På denna resa ingår inte dricks. Vår TEMA-guide samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.Klädsel och utrustning:

Medtag gärna något eller några varmare plagg, likaså ett lättpackat regnplagg. I huvudsak kan du räkna med behagligt sommarväder. Viktigast är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor för promenader i naturen, i städerna och på museer.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.