Irland med Aranöarnavia Wild Atlantic Way till Kilkenny och Dublin

Vår resa till Irland är en resa över gröna ängar, ödsliga ljunghedar och torvmossar, gåtfulla stensättningar och städer som Galway, Killarney och Dublin med kyrkor, slott och folkkultur. Det är inte svårt att förstå att den kallas för ”den gröna ön”. Landskapet vi upplever inspirerar oss precis som den har inspirerat världsledande litteraturpersonligheter som Swift, Wilde, Joyce och Beckett. Resan inkluderar en av Aranöarna och avslutas med Dublins härliga och vänliga atmosfär.

RESFAKTA

Länder: Irland

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Heldag på Aranöarna
 • Dingle halvön
 • Det vackra sjölandskapet vid Killarney
 • Whiskeyprovning på destilleri
 • Avskedsmiddag på anrika The Church i Dublin

Dagsprogram
Sommar 2024

Dag 1. Avresa och ankomst Irland
Efter ankomst till Dublins flygplats möter TEMAs reseledare och buss som tar oss tvärs över hela Irland, från östkust till västkust, genom ett omväxlande och grönt landskap. Vi märker direkt att Irland lever upp till epitetet "Den gröna ön.

Sent på eftermiddagen närmar vi oss västkustens pärla, Galway. Det är en universitetsstad och fiskehamn, naturskönt belägen vid atlantkusten. Här befinner vi oss i Gaeltacht-området, med starka inslag av traditionell folkkultur. Beroende på ankomst till Irland så har vi en gemensam middag denna afton, annars sker den nästkommande dag.

Dag 2. Aranöarna
Landskapet runt Galway är storslaget och delvis ödsligt med vildvuxen natur, imponerande berg, ljunghedar och torvmossar. Vid Rossaveal tar vi färjan över till Inishmor, den största av de tre Aranöarna med cirka 900 invånare. Här talar majoriteten av befolkningen iriska, gæilge på iriska. Därmed är detta en av få platser i världen där man har ett keltiskt språk som modersmål.

Aranöarna har fram till i våra dagar varit extremt isolerade och fick elektricitet först på 1970-talet och television i början av 1980-talet. Fisket är fortfarande den viktigaste näringen – numera tillsammans med turismen. Framme i det lilla fiskeläget Kilronan väntar en minibuss för att ta oss runt på ön.

Kvällen är till eget förfogande. Passa på att upptäcka mer av Galways restaurang- och publiv.

Dag 3. Kelter och Irlands vilda kust
Dagens färd går söderut och vi passerar det särpräglade stenlandskapet Burren. Här ses arktiska blommor växa sida vid sida med vackra medelhavsväxter. Vägen fortsätter nära kusten, där det blir ett uppehåll vid Cliffs of Moher. Från cirka 200 meters höjd stupar klipporna lodrätt ned i Atlanten. Det är ett mäktigt skådespel att se oceanens bränningar slås sönder i en sky av skum och dis. Vid klar sikt kan vi se över till Aranöarna.

Väl tillbaka på huvudön äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Dinglehalvön
Vi färdas västerut genom grevskapen Limerick och Kerry till Dinglehalvön. Landskapet byter ständigt skepnad i form av höga berg och djupa dalar i böljande former, ofta med stillsamt betande får som vita prickar på sluttningarna. Vi följer sydkusten på en av Europas västligaste utposter och njuter av naturens generösa scenografi.

Söder om Dinglebukten reser sig Irlands högsta toppar på Iveraghhalvön, som skymtar i sydost. Längre bort i väster syns Blasketöarna, som fram till 1953 var bebodda. På Dingle finns några genuint charmiga pubar och om tid finns rekommenderar vi ett besök på en av dessa innan resan går vidare söderut.

Vi checkar in för en övernattning i Killarney och äter gemensam middag denna kväll.

Dag 5. Killarneys sjöar och Jamesons whiskey
Killarney ligger naturskönt och i utkanten av den urbana miljön tar Killarney nationalpark vid. Förutom ståtliga berg är det sjöarna som är det mest iögonfallande. Floran kring de tre sjöarna utanför Killarney präglas av en säregen artblandning, där subtropiska växter som ceder kan stå sida vid sida med exempelvis rönn och björk. Vi gör en båttur på sjöarna och besöker den ståtliga herrgården Muckross.

Resan fortsätter sedan till sydkusten och staden Cork. Läget vid floden Lees delta har lett vattnets stora roll för staden. Och i stadsvapnet kan man just läsa: "A Safe Harbour for Ships". Floden löper i två kanaler genom staden och det stora antalet broar bjuder in till trevliga promenader. Men det är först "Livets vatten" som vi lär känna strax utanför Cork, när vi besöker Jameson Midleton Distillery för en rundtur och smakprov.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 6. Titanic, Kilkenny och Smithwick
Längre ut i Corks naturliga hamn ligger den naturliga hamnstaden Cobh. Detta var Titanics sista "Port of Call" på sin ödesdigra resa. Titanic är vårt fokus vid besöket i den pittoreska staden. Besökscentret Titanic Experience Cobh är inhyst i det gamla biljettkontoret för White Star Line, och härifrån emigrerade mer än 2,5 miljoner människor under 1800- och 1900-tal. Du får din egen båtbiljett och reser tillbaka drygt 100 år i tiden.

Efter besöket i Cobh reser vi vidare till Cashel med S:t Patricks klippa, på vilken några av landets mest imponerande religiösa byggnader står. Vi pausar i byn nedanför klippan, sträcker på benen och om så önskas finns tid för lunch.

På eftermiddagen kommer vi fram till Kilkenny, en stad med en lång historia och stolt bryggeritradition. Vid Smithwick's bryggeri får vi ta del av detta och även ett redigt smakprov. Därefter checkar vi in på vårt hotell i centrum. Är Smithwick's bryggeri inte öppet för besök ersätts denna programpunkt med annat bryggeribesök, till exempel till Guinness. Bryggeribesöket sker i så fall nästa dag i Dublin.

Dag 7. "In Dublin fair city"
Efter frukost lämnar vi Kilkenny och reser mot Irlands huvudstad. Framme i det sympatiska Dublin, som grundades av vikingar år 841, gör vi en stadstur. På gaeliska heter bukt "dubh-linn" och staden ligger just vid den stora bukt som bildas av floderna Poddle och Liffey. Anmärkningsvärt är det litterära arv denna förhållandevis lilla huvudstad besitter. Några av västvärldens litterära giganter kommer härifrån: Jonathan Swift, Oscar Wilde, W B Yeats, James Joyce, George Bernard Shaw och Samuel Beckett.

Efter rundturen finns möjlighet att upptäcka staden på egen hand. Den som vill fördjupa sig i det litterära Dublin kan besöka Författarmuseet på Parnell Square. Där finns utställningar om de ovan nämnda författarna och många andra, liksom sällsynta utgåvor av deras verk. Eller varför inte vandra i Leopold Blooms fotspår. Han är huvudperson i James Joyces berömda roman "Odysseus" och de närmare 800 sidorna utspelar sig under ett enda dygn i Dublin, den 16 juni 1904. Numera finns det guideböcker som med nästan komisk noggrannhet kartlägger exempelvis var slakteriet, där Bloom köpte en svinnjure till frukost, var beläget. På Nationalmuseet finns ett mycket intressant urval av guldsmycken från torvmyrarna i väst. Dublin har också trevliga shoppingområden.

Som en lugn enklav i staden ligger Trinity College med sina anrika byggnader och ett förnämligt bibliotek. Här förvaras en av världens vackraste böcker, Book of Kells, med de fyra evangelierna rikt illustrerade. Boken nedtecknades på pergament i klostret Kells år 800.

Vi avslutar resan med en middag på anrika The Church med irländsk musik och dans. Som namnet antyder var det en gång en kyrka, men idag en mycket trevlig och populär restaurang.

Dag 8. Hemresa
Under förmiddagen åker vi till Dublins flygplats för återresan till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 middagar
• Destilleribesök med smakprov
• Bryggeribesök med smakprov
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Dublin – Galway. 250 km. Middag ingår. Två övernattningar på hotell i Galway.

Dag 2
Utflykt till Inishmor, Aranöarna. 150 km. Frukost ingår.

Dag 3
Galway – Burren – Bunratty. 140 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Bunratty.

Dag 4
Bunratty – Dinglehalvön – Killarney. 200 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Killarney.

Dag 5
Killarney – Cork. 135 km. Båttur på Killarneys sjöar. Besök på Muckross herrgård och Midleton Distillery. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Cork.

Dag 6
Cork – Kilkenny. 190 km. Utflykt till Cobh och Titanic Experience. Besök på bryggeri, inklusive smakprov. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Kilkenny.

Dag 7
Kilkenny – Dublin. 120 km. Stadsrundtur i Dublin. Frukost och middag ingår. En övernattning i Dublin.

Dag 8
Dublin – Skandinavien. Frukost ingår.

Irland

Folkmängd: 4,1 miljoner
Landets yta: 70 273 km²
Religion: Religionsfrihet men majoriteten är romersk-katolsk (92%), protestanter (3%), resterande har ingen religion eller tillhör annan religion som islam, buddism eller judendom.
Valuta: Euro
Språk: Iriska, engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Dublin t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 30 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Eluttag

Irland använder sig av eluttag av typen G. Standard vad gäller elektricitet är spänning 240 Volt. Så se till att ni tar med er en adapter.

Klimat
Vädret är omväxlande på Irland och plötsliga regnskurar är inte ovanligt. Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Regnkläder är bra att ta med. Man klär gärna om till middag.

Lästips
Ängeln på sjunde trappsteget (en irländsk barndom) av Frank McCourt
Gripande biografi om sin uppväxt på Irland. Boken har belönats med bl a Pulitzer-priset.

Odysseus av James Joyce

En av de världens stora klassiker och av många ansedd som det mest betydelsfulla bidraget till 1900-talets skönlitteratur.

Pärlor från månen av Nora Roberts
Pärlor från månen är den andra delen i Nora Roberts förtrollande trilogi om släkten Gallagher på myternas, mystikens och musikens Irland. Även den första delen, Solens diamanter, rekommenderas.

Se även Tourism Irelands hemsida>>

Hotell/boende

Kommentarer

För oss på TEMA så är hotellvistelsen en del av upplevelsen, både standard och hotellets läge ska vara anpassat till resans upplägg. Trots detta kan avvikelser från ordinarie hotell (ovan) ibland förekomma, och vi reserverar oss mot ändringar. Samma krav på standard och läge gäller även för det nya hotellet.

Hotellstandarden i Irland är varierande, och hotellrum kan ibland upplevas som små och enkelt inredda. Utanför storstäderna, är hotellen ofta av äldre stil. Vissa hotell saknar också hiss och bagagebärare.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-05-16 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Dublin
2024-05-16
09:15
2024-05-16
11:00
SAS, 535
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Stockholm
2024-05-23
11:50
2024-05-23
15:30
SAS, 536
8 dagar Irland med Aranöarna Stockholm 27 590 SEK 2 platser kvar Boka
2024-05-16 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dublin
2024-05-16
10:30
2024-05-16
11:50
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2024-05-23
12:40
2024-05-23
15:55
SAS, 538
8 dagar Irland med Aranöarna Köpenhamn 28 250 SEK 6 platser kvar Boka
2024-05-16 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2024-05-16
06:30
2024-05-16
07:35
SAS, 140
Stockholm
Dublin
2024-05-16
09:15
2024-05-16
11:00
SAS, 535
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Stockholm
2024-05-23
11:50
2024-05-23
15:30
SAS, 536
Stockholm
Stockholm
2024-05-23
17:55
2024-05-23
18:55
SAS, 165
8 dagar Irland med Aranöarna Göteborg 30 150 SEK 2 platser kvar Boka
2024-07-04 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Dublin
2024-07-04
07:30
2024-07-04
09:15
SAS, 535
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Stockholm
2024-07-11
10:05
2024-07-11
13:40
SAS, 536
8 dagar Irland med Aranöarna Stockholm 28 590 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-07-04 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2024-07-04
11:45
2024-07-04
13:00
SAS, 1420
Stockholm
Dublin
2024-07-04
17:15
2024-07-04
19:00
SAS, 2565
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Stockholm
2024-07-11
10:05
2024-07-11
13:40
SAS, 536
Stockholm
Copenhagen
2024-07-11
17:25
2024-07-11
18:35
SAS, 1429
8 dagar Irland med Aranöarna Köpenhamn 30 790 SEK 6 platser kvar Boka
2024-07-04 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2024-07-04
13:45
2024-07-04
14:45
SAS, 162
Stockholm
Dublin
2024-07-04
17:15
2024-07-04
19:00
SAS, 2565
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Stockholm
2024-07-11
10:05
2024-07-11
13:40
SAS, 536
Stockholm
Gothenburg
2024-07-11
21:15
2024-07-11
22:15
SAS, 171
8 dagar Irland med Aranöarna Göteborg 29 550 SEK 2 platser kvar Boka
2024-07-18 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2024-07-18
06:30
2024-07-18
08:40
K L M, 1214
Amsterdam
Dublin
2024-07-18
09:45
2024-07-18
10:25
K L M, 1137
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Amsterdam
2024-07-25
17:20
2024-07-25
20:00
K L M, 1142
Amsterdam
Stockholm
2024-07-25
20:50
2024-07-25
22:55
K L M, 1227
8 dagar Irland med Aranöarna Stockholm 28 890 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-07-18 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-07-18
06:00
2024-07-18
07:25
K L M, 1266
Amsterdam
Dublin
2024-07-18
09:45
2024-07-18
10:25
K L M, 1137
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Amsterdam
2024-07-25
17:20
2024-07-25
20:00
K L M, 1142
Amsterdam
Copenhagen
2024-07-25
21:05
2024-07-25
22:30
K L M, 1279
8 dagar Irland med Aranöarna Köpenhamn 29 150 SEK 6 platser kvar Boka
2024-07-18 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2024-07-18
06:10
2024-07-18
07:40
K L M, 1228
Amsterdam
Dublin
2024-07-18
09:45
2024-07-18
10:25
K L M, 1137
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Amsterdam
2024-07-25
17:20
2024-07-25
20:00
K L M, 1142
Amsterdam
Gothenburg
2024-07-25
21:15
2024-07-25
22:45
K L M, 1239
8 dagar Irland med Aranöarna Göteborg 28 990 SEK Förfrågan
2024-08-22 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Dublin
2024-08-22
09:15
2024-08-22
11:00
SAS, 535
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Stockholm
2024-08-29
11:50
2024-08-29
15:30
SAS, 536
8 dagar Irland med Aranöarna Stockholm 26 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2024-08-22 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dublin
2024-08-22
10:30
2024-08-22
11:50
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2024-08-29
12:40
2024-08-29
15:55
SAS, 538
8 dagar Irland med Aranöarna Köpenhamn 26 890 SEK 6 platser kvar Boka
2024-08-22 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Stockholm
2024-08-22
06:25
2024-08-22
07:30
SAS, 140
Stockholm
Dublin
2024-08-22
09:15
2024-08-22
11:00
SAS, 535
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Stockholm
2024-08-29
11:50
2024-08-29
15:30
SAS, 536
Stockholm
Gothenburg
2024-08-29
17:55
2024-08-29
18:55
SAS, 165
8 dagar Irland med Aranöarna Göteborg 27 950 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.