Stora KanadaresanFrån Montreal över Klippiga bergen till Vancouver Island

I Kanada står naturen i fokus med allt från Niagaras störtande vatten och oändliga prärier till Klippiga bergens storslagna landskap och smaragdgröna sjöar. Historien och kulturen ger också sitt av råa nybyggaräventyr och ornamenterad fransk arkitektur. Städerna, hur olika de än må vara till sitt yttre, har en gemensam nämnare: gästvänlighet.

RESFAKTA

Länder: Kanada

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 16 dagar

Gruppstorlek: 20-30 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Niagaras storslagna vattenfall
 • Kanadensiska Klippiga bergen
 • Iskalotten Columbia Icefield med Glacier Skywalk
 • Kelowna med vingårdar
 • Vancouver Island med valsafari och vackra Victoria

Dagsprogram
Sommar 2024

Dag 1 – Ankomst till Kanada

Vi flyger till Kanadas näst största stad, Montreal. Efter en lång resa står på programmet endast busstransfer till vårt centrala och trevliga hotell. Ta kvällen till att acklimatisera dig och njuta en god natts sömn.

Dag 2 – Montreal
Idag lär vi känna denna stad där man vet hur det goda livet ska levas, eller "joie de vivre" som de säger i denna fransktalande del av Kanada. Som besökare tilltalas man först på franska, men om man inte hanterar det så växlar lokalbefolkningen snabbt över till engelska. Skyltar och menyer finns på de båda språken.

Trots OS 1976 och många internationella festivaler är staden ändå ganska okänd. Och för de flesta dyker inte någon speciell byggnad upp i minnet som utmärker staden och dess arkitektur. Dock finns här både Biodome och Biosphere som vackert, modernt sticker ut i kontrast till gamla hamnen Vieux Port och basilikan Notre Dame.

Eftermiddagen är öppen för egna upptäcktsfärder. Med kvarter av rätlinjiga mönster, och stadsdelar med sina egna karaktärer är det lätt att hitta. Förutom den franska kulturen finns här också ett Chinatown, ett Little-Italy och Quartier Latin. I The Village finns stadens mest restaurangtäta gata Rue Sainte Catherine, som också är väl prydd med girlanger och gayflaggor. Montreals gamla stadsdel, Vieux-Montreal är kanske dock den mest charmiga och tilldragande stadsdelen för besökare utifrån.

Dag 3 – Ganananoque och de tusen öarna
Saint Lawrencefloden som vi lärde känna redan igår gör vi sällskap med även idag, nu mot sydväst. Landskapet är flackt och grönt. Vid lilla Ganananoque ger vi oss ut på en flodkryssning i hjärtat av det som kallas de 1000 öarnas område. Det natursköna området lockar till sig såväl kanadensare som internationella besökare för fiske, kajakturer och andra utomhusaktiviteter i och vid floden. Till lunchtid når vi historiska Kingston där Saint Lawrence börjar sitt flöde från sjön Ontario. Det var här som fransmännen etablerade en handelsstation och byggde Fort Frontenac för att kunna kontrollera handeln och kontakten med ursprungsbefolkningen.

Under eftermiddagen reser vi längs Lake Ontarios norra kust och kommer sen eftermiddag fram till Kanadas största stad, Toronto. Som landets främsta handels- och finanscentra bjuder det på en modern och nästan futuristisk arkitektur. Vi checkar in här för de kommande tre nätterna.

Dag 4 – Toronto
Efter en stadig frukost ger vi oss ut på en ordentlig stadsrundtur av Toronto. Här har både Börje Salming och Mats Sundin känt sig som hemma under sina år i Toronto Maple Leafs. Det blir högt och lågt med CN Tower och Downtowns nöjes och finansdistrikt. Däremellan ser vi hamn och Lawrence Market med närproducerat – kanske det perfekta lunchstoppet? Köpcentrum finns det fler av och kanske tillbringar du den lediga eftermiddagen i Eaton Centre eller Bloor-Yorkvilles shoppingdistrikt.

För den som vill upp i CN Tower så är det möjligt och här kan man få en extraordinär upplevelse med en ”EdgeWalk” ute på kanten av tornhuset 356 meter över marken. Entréavgiften är inkluderad. Om man inte vill ha en adrenalinkick så kan man istället njuta utsikt och middag i restaurangen med 360 graders panorama restaurang (bokning rekommenderas).

Dag 5 – Niagarafallen
Idag gör vi en heldagsutflykt till ett av världens mest kända vattenfall, Niagarafallen. Egentligen är det ett samlingsnamn på tre vattenfall som ligger mellan sjöarna Erie och Ontario. De tre fallen har tillsammans världens högsta flödeshastighet för vattenfall, vilket är en orsak till att de är så mäktiga och populära att besöka. Man beräknar att det årligen är nästan 30 miljoner besökare till fallen. Under dagen kommer vi besöka Niagara-on-the-Lake som är en pittoresk 1800-talsstad där Niagarafloden börjar sin resa ner mot fallen men också uppleva en av jordens mäktigaste vattenfall på riktigt nära håll. Vi går med båten Niagara Hornblower så nära fallen vi bara kan. Räkna med att kan bli en blöt dag.

Det hinner bli kväll innan vi åter når Toronto, och middag är på egen hand.

Dag 6 – Calgary
Tidig morgon då vi tar morgonflyget över prärien till nästa provins, Alberta där vi finner OS-staden Calgary. Det var år 1988 man stod som värdstad för OS. Men området har en mycket äldre historia än så då man anser Svartfotsindianerna har varit hemma i området ca 11.000 år! Trots att det idag är en storstad så är den känd för sin ekoturism och just vintersport, med höga berg inte långt från stadens centrum. Väl inne i staden är det hockeylaget Calgary Flames som står för den mesta vintersporten.

När vi har lärt känna staden lite bättre så beger vi oss västerut och upp i de kanadensiska Klippiga Bergen till Banff där vi bor de kommande två nätterna.

Dag 7 – Banff nationalpark, Klippiga Bergen 
Vi befinner oss nu på ca 1500 möh och det är en storslagen natur vi har omkring oss. Dagsturen går genom Banff nationalpark med Bow Falls och Tunnel Mountain Drive innan vi åker upp på Sulphur Mountain med Banff Gondola. Väl uppe är det en kort promenad till en topp och utkikspunkt som bjuder på spektakulära vyer. 

Dag 8 – Columbia Icefield och Lake Louise
Idag färdas vi längs den natursköna Icefield Parkway. Denna väg kantas av spektakulära sjöar, glaciärer och vattenfall. Det finns också en chans att se vilda djur, bergsgetter, rådjur, älgar eller till och med svartbjörn eller grizzlybjörn. Stopp görs vid Peyto och Bow Lake, passerar Saskatchewan River Crossing innan vi når Columbia Icefields. Här åker vi i specialdesignad "snöbuss" som gör att vi kommer fram off-road. Columbia Icefield är en iskalott om 325 kvadratkilometer, permanent täckt av is och snö. Vi når Lake Louise på eftermiddagen för två övernattningar, Lake Louise som med sitt blågröna vatten mot Victoria-glaciärens skarpa bakgrund, förmodligen är det mest fotograferade motivet i de kanadensiska klippiga bergen.


Dag 9 – Jasper nationalpark
Nationalparken Jasper, som kan stoltsera med att vara världens andra största nationalpark, står på dagens program. Och här får man en ytterligare respekt för naturen. Glaciärer har här format sjöar, klippväggar och vattenfall. Intrycken är många, floder som högljutt forsar fram och skogar som tyst omsluter oss. Maligne Canyon är en av dessa exempel som vi besöker. Åter till vårt boende i Lake Louise.

Observera; programmet i Banff/Lake Louise/Jasper kan komma att justeras beroende på väder och vind.

Dag 10 – Lake Louise till Kelowna
Nationalparken Yoho med Emerald Lake står på dagens program. Yoho kommer från Creeindianernas uttryck för respekt. Och här får man en ytterligare respekt för naturen. Glaciärer har här format sjöar, klippväggar och vattenfall. Intrycken är många, floder som högljutt forsar fram och skogar som tyst omsluter oss. Glacier nationalpark tar sedan vid med Rogers Pass, där järnvägen till slut enade det vidsträckta landet. Observera att vi nu också passerar en tidsgräns så glöm inte ställa klockan ordentligt.
På eftermiddagen ändras naturen drastiskt då vi nu istället färdas genom ett lantbrukslandskap och till slut kommer fram till sjön Okanagan där vi finner dagens slutmål, Kelowna.

Dag 11 – Kelowna med vingårdar
Okanagan Valley sträcker sig över 250 kilometer och har ett klimat som passar perfekt för druvodlingar med olika jordmån och mikroklimat som ger en stor variation. Vi besöker idag två olika vingårdar för att lära oss mer om kanadensisk vinframställning. Den ena gården är stolta över sitt icewine, dvs ett sött dessertvin framställt på druvor som lämnats på rankorna när frosten kommer. På den andra gården där man fokuserar starkt på såväl det organiska som det biodynamiska prövar vi vin men äter också en god lunch.

På eftermiddagen kan man koppla av på hotellet med fina spamöjligheter eller vid fint väder ta ett dopp i poolen eller ge sig ut på sjön med hotellets kajaker.

Dag 12 – Vancouver Island
Det är dags att bege oss helt till västkusten. Dit kommer vi på Coquihalla Highway som tar oss upp på nästan 1300 möh igen innan vi når havet och går ombord på färjan i Tsawwassen. Båtresan över till Vancouver Island är en 1,5 timme lång njutning bland hav och öar. Väl framme på Vancouver Island har vi en kort körning in till öns, men också hela provinsen British Columbias huvudstad, Victoria.

Dag 13 – Victoria
Morgonen börjar med en kort promenad till hamnen där vi stiger ombord på zodiakbåtar. Det är dags för en av resans höjdpunkter – valsafari. Safarin är tre timmar lång och det blir ett minne för livet att se kolosser som knölvalar och späckhuggare leka direkt runt båten.

Victoria går under namnet ”The Garden City” och Vancouver Island åtnjuter ett milt och behagligt klimat som gör att flora av olika slag trivs väldigt bra på ön. Vi ser mer under eftermiddagens stadsrundtur. 

Dag 14 – Till fastlandet och Vancouver
Efter frukost checkar vi ut och innan vi tar färjan till fastlandet, besöker vi den kanske mest välrenommerade av landets trädgårdar, Butchart Gardens. Väl framme sedan i British Columbias största stad Vancouver, gör vi en stadsrundtur och ser bland annat platserna Granville Island, Lions Gate Bridge och Canada Place nere vid Vancouver Waterfront.
Möjlighet finns att återvänd hit under den lediga morgondagen för en promenad längs hamnen och njuta av stadens vackraste vyer.

När kvällen kommer beger vi oss till en restaurang för avskedsmiddag där vi kan summera två fina veckor tillsammans.

Dag 15 – Hemresa
Rundresan har kommit till en ände och det har blivit dags att säga hej då till detta välkomnande land och folk. Vi hoppas att du trivts och önskar en behaglig hemresa.

Dag 16 – Hemkomst
Vi ankommer Skandinavien på eftermiddagen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar 
• 2 luncher
• 6 middagar
• 2 vinprovningar
• Inträden/entréavgifter enligt program
• Banff Gondola
• Flodkryssning 1000 Islands/Saint Lawrencefloden
• Glacier Skywalk
• Valsafari
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Montreal. Två övernattningar på hotell i centrala Montreal.

Dag 2
Stadsrundtur i Montreal med besök i Notre Dame Basilica. Frukost och välkomstmiddag ingår.

Dag 3
Montreal – Toronto, 540 km. Båttur på St Lawrencefloden. Frukost och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i centrala Toronto.

Dag 4
Stadsrundtur i Toronto. Frukost ingår.

Dag 5
Heldagsutflykt till Niagarafallen, 300 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Flyg Toronto – Calgary. Stadsrundtur i Calgary. Transfer till Banff, 130 km. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Banff.

Dag 7
Heldagsutflykt i Banffs natur. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Banff, Icefield Parkway och Columbia Icefield. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Lake Louise.

Dag 9
Heldag i Jasper nationalpark. Frukost och middag ingår.

Dag 10
Lake Louise – Kelowna. Yoho nationalpark och Emerald Lake. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Kelowna.

Dag 11
Dagsutflykt i Okanagan Valley med vinprovningar. Frukost och lunch ingår.

Dag 12
Kelowna – Victoria, 470 km. Coquihalla Highway och färja till Vancouver Island. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Victoria.

Dag 13
Valsafari och stadsrundtur i Victoria. Frukost ingår.

Dag 14
Victoria – Vancouver 115 km. Besök i Butchart Gardens och stadsrundtur i Vancouver. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i centrala Vancouver.

Dag 15
Flyg Vancouver – Skandinavien. Frukost ingår.

Dag 16
Ankomst – Skandinavien.

Kanada

Folkmängd: 35,2 miljoner
Landets yta: 9,976,140 km²
Valuta: Kanadensisk dollar (CAD)
Språk: Engelska 59,3%, franska 23,2% (officiella språk) - sammanlagt talas ett hundratal språk i Kanada.
Religion: Katoliker 45 %, protestanter 36 %, grekisk-ortodoxa, judar, muslimer, sikher, hinduer med flera.
Statsskick: Konstitutionell monarki

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Vancouver t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Kanadensisk dollar (CAD). Kreditkort är vanligt förekommande och på vissa hotell måste du lämna numret som säkerhet för att använda telefon och minibar. I resan ingår måltider enligt dagsprogram. Gällande övriga måltider, räkna med att en komplett meny kostar ca 20–30 CAD. Räkna även med utgifter för måltidsdrycker och förfriskningar, souvenirer, dricks med mera.

Visum
Från och med 15 mars 2016 måste alla resenärer registrera sig för ett ”Electronic Travel Authorization” innan inresa till Kanada. Vänligen logga in på myndighetens sida för att registrera dig. Kostnaden är 7 CAD (Canadian dollar) per person. Inresetillståndet är giltigt i 5 år (Inresetillståndet kommer att registreras på passet så om ditt pass går ut under tiden måste du ansöka om nytt eTA på ditt nya pass). Myndigheterna har även laddat upp en video som visar hur man ska gå tillväga för att ansöka.

Det krävs även kompletterande uppgifter till flygbolaget. Vänligen logga in på ”Min resa” snarast möjligt.

Vänligen notera att ni som bokat endast landarrangemang måste kontakta oss direkt på passport@temaresor.se för att kunna uppge era kompletterande uppgifter.


Klimat och klädsel
Vancouvers sommar sträcker sig till slutet av september och medeltemperaturen under månaden ligger på ca 15 grader. På Vancouver Island möter man öppet hav och vindar kan vara starka. Regnkläder eller vattenavstötande jacka och byxa kan rekommenderas för båtturerna. Båtturerna genomförs med zodiakbåtar med 6 personer i respektive båt.

Då kortare vandringar i oländig terräng (till störst del vandringsspångar) står på schemat rekommenderas bekväma skor med gummisulor. Till de som ämnar genomföra en "trek" under den lediga dagen i Whistler rekommenderar vi vandringsskor.

Dricks
Dricks till servitörer, taxichaufförer och liknande serviceyrken är snarare regel än undantag i Kanada. Många i servicebranschen tjänar minimilön och lever helt enkelt på sin dricks. Ungefär 15 % dricks gäller för restaurangnotor och taxifärder i Kanada. Observera också att 12 % i moms tillkommer på alla varor i British Columbia.

Gemensam dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 100 CAD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Övrigt
El 110 volt såsom i USA. Adapter behövs. 

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-08-20 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Munich
2024-08-20
11:50
2024-08-20
14:00
Lufthansa, 2415
Munich
Montreal
2024-08-20
16:50
2024-08-20
19:00
Lufthansa, 474
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Toronto
Calgary
2024-08-25
08:30
2024-08-25
10:44
Air Canada, 135
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Vancouver
Frankfurt
2024-09-03
16:25
2024-09-04
10:55
Lufthansa,
Frankfurt
Stockholm
2024-09-04
13:45
2024-09-04
15:50
Lufthansa, 806
16 dagar Stora Kanadaresan Stockholm 94 260 SEK 2 platser kvar Boka
2024-08-20 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Munich
2024-08-20
12:00
2024-08-20
13:50
Lufthansa, 2429
Munich
Montreal
2024-08-20
16:50
2024-08-20
19:00
Lufthansa, 474
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Toronto
Calgary
2024-08-25
08:30
2024-08-25
10:44
Air Canada, 135
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Vancouver
Frankfurt
2024-09-03
16:25
2024-09-04
10:55
Lufthansa,
Frankfurt
Gothenburg
2024-09-04
12:40
2024-09-04
14:15
Lufthansa, 816
16 dagar Stora Kanadaresan Göteborg 95 750 SEK 2 platser kvar Boka
2024-08-20 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Munich
2024-08-20
12:50
2024-08-20
14:25
Lufthansa, 2441
Munich
Montreal
2024-08-20
16:50
2024-08-20
19:00
Lufthansa, 474
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Toronto
Calgary
2024-08-25
08:30
2024-08-25
10:44
Air Canada, 135
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Vancouver
Frankfurt
2024-09-03
16:25
2024-09-04
10:55
Lufthansa,
Frankfurt
Copenhagen
2024-09-04
12:45
2024-09-04
14:05
Lufthansa, 828
16 dagar Stora Kanadaresan Köpenhamn 95 250 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.