Stora KanadaresanFrån Montreal över Klippiga bergen till Vancouver Island

En 17 dagar lång odyssé från franskt arv i Montreal till det brittiska Victoria på Vancouver Island, via Niagaras vattenfall och klippiga berg med vilt och vingårdar. Naturen må stå i fokus med Niagaras vilda vatten, oändliga prärier till Calgary. Klippiga bergens storhet med höga toppar och smaragdgröna sjöar och vita vidder. Kulturen står sig dock lika stark med råa nybyggaräventyr och fin, fransk arkitektur. Här bjuds städer av vitt skilda karaktär med den enda gemensamma faktorn: gästvänlighet!


Obs: sommar 2020 får rundresan 16 dagars reslängd.

RESFAKTA

Länder: Kanada

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 17 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Niagaras storslagna vattenfall
 • Heldag att njuta naturen vid Emerald Lake
 • Iskalotten Columbia Icefield med Glacier Skywalk
 • Kelowna med vingårdar
 • Vancouver Island med valsafari och vackra Victoria

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1 – Ankomst till Kanada
Vi flyger kortast möjligt, smidigt via Reykjavik till Kanadas näst största stad, Montreal. Efter en lång resa står på programmet endast busstransfer till vårt centrala och trevliga hotell, Le Centre Sheraton. Efter en välkomstmiddag så är det bara till att acklimatisera och njuta en god natts sömn.

Dag 2 – Montreal
Idag lär vi känna denna stad där man vet hur det goda livet ska levas, eller "joie de vivre" som de säger i denna fransktalande del av Kanada. Som besökare tilltalas man först på franska, men om man inte hanterar det så växlar lokalbefolkningen snabbt över till engelska. Skyltar och menyer finns på de båda språken.

 Trots OS 1976 och många internationella festivaler är det en ganska okänd stad. Och kanske du inte kommer att tänka på någon speciell byggnad som utmärker staden och dess arkitektur? Dock finns här både Biodome och Biosphere som vackert, modernt sticker ut i kontrast till gamla hamnen Vieux Port och basilikan Notre Dame. 

Eftermiddagen och kvällen är öppna för egna upptäcktsfärder. Med kvarter av rätlinjiga mönster, och stadsdelar med sina egna karaktärer är det lätt att hitta. Förutom den franska kulturen finns här också ett Chinatown, ett Little-Italy och Quartier Latin. Kanske hamnar du i The Village för kvällens middag. Här finns stadens mest restaurangtäta gata Rue Sainte Catherine, som också är väl prydd med girlanger och gayflaggor. Montreals gamla stadsdel, Vieux-Montreal är kanske dock den mest charmiga och tilldragande stadsdelen för besökare utifrån.

Dag 3 – Gananoque och de tusen öarna
Saint Lawrencefloden som vi lärde känna redan igår gör vi sällskap med även idag, nu mot sydväst. Landskapet är flackt och grönt. Vid lilla Gananoque ger vi oss ut på en flodkryssning i hjärtat av det som kallas de 1000 öarnas område. Det natursköna området lockar till sig såväl kanadensare som internationella besökare för fiske, kajakturer och andra utomhusaktiviteter i och vid floden. 

Till lunchtid når vi historiska Kingston där Saint Lawrence börjar sitt flöde från sjön Ontario. Det var här som fransmännen etablerade en handelsstation och byggde Fort Frontenac för att kunna kontrollera handeln och kontakten med ursprungsbefolkningen.

Under eftermiddagen reser vi längs Lake Ontarios norra kust och kommer sen eftermiddag fram till Kanadas största stad, Toronto. Som landets främsta handels- och finanscentra bjuder det på en modern och nästan futuristisk arkitektur. Vi checkar in här för de kommande tre nätterna.

Dag 4 – Toronto
Efter en stadig frukost ger vi oss ut på en ordentlig stadsrundtur av Toronto. Här har både Börje Salming och Mats Sundin känt sig som hemma under sina år i Toronto Maple Leafs. Det blir högt och lågt med CN Tower och Downtowns nöjes och finansdistrikt. Däremellan ser vi hamn och Lawrence Market med närproducerat – kanske det perfekta lunchstoppet?Köpcentrum finns det fler av och kanske tillbringar du den lediga eftermiddagen i Eaton Centre eller Bloor-Yorkvilles shoppingdistrikt. 

För den som vill upp i CN Tower så är det möjligt men kostar lite extra, och här kan man få en extraordinär upplevelse med en ”EdgeWalk” ute på kanten av tornhuset 356 meter över marken. Om man inte vill ha en adrenalinkick så kan man istället njuta utsikt och middag i restaurangen med 360 graders panorama (restaurangbokning rekommenderas).

Dag 5 – Niagarafallen
Idag gör vi en heldagsutflykt till ett av världens mest kända vattenfall, Niagarafallen. Egentligen är det ett samlingsnamn på tre vattenfall som ligger mellan sjöarna Erie och Ontario. De tre fallen har tillsammans världens högsta flödeshastigheten för vattenfall, vilket är en orsak till att de är så mäktiga och populära att besöka. Man beräknar att det årligen är nästan 30 miljoner besökare till fallen. Det största av fallen är det kanadensiska ”Horseshoe Falls”. Under dagen besöker vi också Niagara-on-the-Lake som är en pittoresk 1800-talsstad där Niagarafloden börjar sin resa ner mot fallen. 

Det hinner bli kväll innan vi åter når Toronto, och middag är på egen hand.

Dag 6 – Calgary
Idag flyger vi över prärien till nästa provins, Alberta där vi finner OS-staden Calgary. Det var 1988 sp, man stod som värdstad för OS. Men området har en mycket äldre historia än så då man anser Svartfotsindianerna har varit hemma i området ca 11.000 år! Trots att det idag är en storstad så är den känd för sin ekoturism och just vintersport, med höga berg inte långt från stadens centrum. Väl inne i staden är det hockeylaget Calgary Flames som står för den mesta vintersporten.

När vi har lärt känna staden lite bättre så beger vi oss västerut och upp i Klippiga Bergen till Banff där vi bor de kommande två nätterna.

Dag 7 – Banff
Vi befinner oss nu på ca 1500 möh och det är en storslagen natur vi har omkring oss. Dagsturen går genom Banffs nationalpark och i Lake Minnewanka ser vi bergen spegla sig innan vi åker upp på Sulphur Mountain med Banff Gondola. Väl uppe är det en kort promenad till en topp och utkikspunkt som bjuder på en hänförande utsikt. Förutom naturens alla underverk ser vi också det slottsliknande Fairmont Banff Springs Hotel. 

Kvällen tillbringar du på egen hand i Banff. På vårt hotell finns en restaurang men för den som vill upptäcka Banffs rika restaurangutbud så bor vi på Banff Avenue och allt vad som kan önskas finns en kort promenad från hotellet.

Dag 8 – Columbia Icefield
Resan är målet, säger talesättet, och idag reser vi på de kanadensiska Klippiga bergens mest sceniska väg, The Icefield Parkway. Längs med sjöarna vi passerar är det stor chans att du ska få se områdets fauna som bighorn sheep, bergsgetter, älg, björn och hjort. Vid Columbia Icefield stannar vi för att ge oss ut på Glacier Skywalk. Columbia Icefield är en iskalott om 325 kvadratkilometer, permanent täckt av is och snö. 

På väg till Yoho nationalpark där vi ska bo på historiska Emerald Lake Lodge, gör vi ett stop i Lake Louise för att vi ska få uppleva denna berömda skidort där såväl Anja Pärson och Kajsa Kling har nått framgång i pisterna.

Dag 9 - Emerald Lake Lodge
En heldag till att njuta den härliga lodgen direkt vid Emerald Lake. Naturen finns direkt tillgänglig in på husknuten. Koppla av, sov ut eller sysselsätt dig med någon av alla de aktiviteter som finns till buds. 

Dag 10 – Yoho National Park
Yoho kommer från Creeindianernas uttryck för respekt. Och här får man en ytterligare respekt för naturen. Glaciärer har här format sjöar, klippväggar och vattenfall. Intrycken är många, floder som högljutt forsar fram och skogar som tyst omsluter oss. Glacier nationalpark tar sedan vid med Rogers Pass, där järnvägen till slut enade det vidsträckta landet. 

På eftermiddagen ändras naturen drastiskt då vi nu istället färdas genom ett lantbrukslandskap och till slut kommer fram till sjön Okanagan där vi finner dagens slutmål, Kelowna.

Dag 11 – Kelowna med vingårdar
Okanagandalen sträcker sig över 250 kilometer och har ett klimat som passar perfekt för druvodlingar med olika jordmån och mikroklimat som ger en stor variation. Vi besöker idag två olika vingårdar för att lära oss mer om kanadensisk vinframställning. Den ena gården är stolta över sitt icewine, dvs ett sött dessertvin framställt på druvor som lämnats på rankorna när frosten kommer. 

På den andra gården där man fokuserar starkt på såväl det organiska som det biodynamiska prövar vi vin men äter också en god lunch. 

Eftermiddagen kan du njuta på vårt hotell med fina spamöjligheter eller vid fint väder hellre ta ett dopp i poolen eller ge sig ut på sjön med hotellets kajaker.

Dag 12 – Vancouver Island
Det är dags att bege oss helt till västkusten. Dit kommer vi på Coquihalla Highway som tar oss upp på nästan 1300 möh igen innan vi når havet och går ombord på färjan i Tsawwassen. Båtresan över till Vancouver Island är en 1,5 timme lång njutning bland hav och öar. Väl framme på Vancouver Island har vi en kort körning in till öns, men också hela provinsen British Columbias huvudstad, Victoria.

Dag 13 – Victoria
Morgonen börjar med en kort promenad till hamnen där vi stiger ombord på zodiakbåtar. Det är dags för en av resans höjdpunkter – valsafari. Safarin är tre timmar lång och det blir ett minne för livet att se kolosser som knölvalar och späckhuggare leka direkt runt båten.

Victoria går under namnet ”The Garden City” och Vancouver Island åtnjuter ett milt och behagligt klimat som gör att flora av olika slag trivs väldigt bra på ön. Vi gör en gemensam stadsrundtur under eftermiddagen och besöker den kanske mest välrenommerade av landets trädgårdar, Butchart Gardens. 

Dag 14 – Till fastlandet och Vancouver
Efter frukost checkar vi ut och åker färja till fastlandet, och British Columbias största stad, Vancouver. Några av platserna vi besöker är Granville Island, Lions Gate Bridge och Canada Place nere vid Vancouver Waterfront. Kanske återvänder du hit under den lediga morgondagen för att ta en promenad längs hamnen, njuta av stadens vackraste vyer och läsa anekdoter om dess historia intill förstorade gamla foton. 

Stadsrundturen tar oss också genom Stanley Park, som är lika stor som hela citykärnan. Parken är en populär tillflykt för invånarna när de vill till en strand, ha picknick eller ta sig en joggingtur.

När kävllen kommer går vi till en restaurang för en gemensam måltid där vi kan summera två fina veckor tillsammans.

Dag 15 – Ledig dag i Vancouver
Vancouver är en naturnära och multikulturella stad. Här det finns sysselsättning av alla de slag. Njut staden med promenad eller besök ett av alla museer eller gallerier. För den som vill ha mer natur är Grouse Mountain i utkanten av staden ett populärt utflyktsmål.

Dag 16 – Hemresa
Rundresan har kommit till en ände och det har blivit dags att säga hej då till detta välkomnande land och folk. Vi tror att du trivts och önskar dig en behaglig hemresa.

Dag 17 – Hemkost
Du ankommer Skandinavien på förmiddagen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 15 frukostar (2020: 14 frukostar)
• 1 luncher
• 3 middagar

• 2 vinprovningar
• Inträden/entréavgifter enligt program
• Banff Gondola
• Flodkryssning 1000 Islands/Saint Lawrencefloden
• Glacier Skywalk
• Valsafari
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Montreal. Två övernattningar på hotell i centrala Montreal.

Dag 2
Stadsrundtur i Montreal med besök i Notre Dame Basilica. Frukost och middag ingår.

Dag 3
Montreal – Toronto, 540 km. Båttur på St Lawrencefloden. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotel i centrala Toronto.

Dag 4
Stadsrundtur i Toronto. Frukost ingår.

Dag 5
Heldagsutflykt till Niagarafallen, 300 km. Frukost ingår.

Dag 6
Flyg Toronto – Calgary. Stadsrundtur i Calgary. Transfer till Banff, 130 km. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Banff.

Dag 7
Heldagsutflykt i Banffs natur. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Banff – Yoho nationalpark, 95 km. Icefield Parkway och Glacier Skywalk vid Columba Icefield. Frukost ingår. Två övernattningar på lodge i Yoho nationalpark.

Dag 9

Heldag vid Emerald Lake Lodge i Yoho nationalpark. Frukost ingår.

Dag 10
Yoho nationalpark – Kelowna, 400 km. Besök i nationalparkerna Yoho och Glacier. Frukost ingår. Två övernattningar på hotel i Kelowna.

Dag 11
Dagsutflykt med vinprovningar. Frukost och lunch ingår.

Dag 12
Kelowna – Victoria, 470 km. Coquihalla Highway och färja till Vancouver Island. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Victoria.

Dag 13
Valsafari. Besök i Butchart Gardens och stadsrundtur i Victoria. Frukost ingår.

Dag 14
Victoria – Vancouver 115 km. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i centrala Vancouver.

Dag 15
Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 16
Flyg Vancouver – Skandinavien. Frukost ingår.

Dag 17
Ankomst – Skandinavien.

Kanada

Folkmängd
33,4 miljoner Landets yta
9,976,140 km2 Valuta
Kanadensisk dollar (CAD) Språk
Engelska 59,3% , franska 23,2% (officiella språk) - sammanlagt talas ett hundratal språk i Kanada Religion
Katoliker 45 %, protestanter 36 %, grekisk-ortodoxa, judar, muslimer, sikher, hinduer med flera Statsskick
Konstitutionell monarki

Dagsprogram
Sommar 2020

Dag 1 – Ankomst till Kanada
Vi flyger kortast möjligt, smidigt via Reykjavik till Kanadas näst största stad, Montreal. Efter en lång resa står på programmet endast busstransfer till vårt centrala och trevliga hotell, Le Centre Sheraton. Efter en välkomstmiddag så är det bara till att acklimatisera och njuta en god natts sömn.

Dag 2 – Montreal
Idag lär vi känna denna stad där man vet hur det goda livet ska levas, eller "joie de vivre" som de säger i denna fransktalande del av Kanada. Som besökare tilltalas man först på franska, men om man inte hanterar det så växlar lokalbefolkningen snabbt över till engelska. Skyltar och menyer finns på de båda språken.

 Trots OS 1976 och många internationella festivaler är det en ganska okänd stad. Och kanske du inte kommer att tänka på någon speciell byggnad som utmärker staden och dess arkitektur? Dock finns här både Biodome och Biosphere som vackert, modernt sticker ut i kontrast till gamla hamnen Vieux Port och basilikan Notre Dame. 

Eftermiddagen och kvällen är öppna för egna upptäcktsfärder. Med kvarter av rätlinjiga mönster, och stadsdelar med sina egna karaktärer är det lätt att hitta. Förutom den franska kulturen finns här också ett Chinatown, ett Little-Italy och Quartier Latin. Kanske hamnar du i The Village för kvällens middag. Här finns stadens mest restaurangtäta gata Rue Sainte Catherine, som också är väl prydd med girlanger och gayflaggor. Montreals gamla stadsdel, Vieux-Montreal är kanske dock den mest charmiga och tilldragande stadsdelen för besökare utifrån.

Dag 3 – Gananoque och de tusen öarna
Saint Lawrencefloden som vi lärde känna redan igår gör vi sällskap med även idag, nu mot sydväst. Landskapet är flackt och grönt. Vid lilla Gananoque ger vi oss ut på en flodkryssning i hjärtat av det som kallas de 1000 öarnas område. Det natursköna området lockar till sig såväl kanadensare som internationella besökare för fiske, kajakturer och andra utomhusaktiviteter i och vid floden. 

Till lunchtid når vi historiska Kingston där Saint Lawrence börjar sitt flöde från sjön Ontario. Det var här som fransmännen etablerade en handelsstation och byggde Fort Frontenac för att kunna kontrollera handeln och kontakten med ursprungsbefolkningen.

Under eftermiddagen reser vi längs Lake Ontarios norra kust och kommer sen eftermiddag fram till Kanadas största stad, Toronto. Som landets främsta handels- och finanscentra bjuder det på en modern och nästan futuristisk arkitektur. Vi checkar in här för de kommande tre nätterna.

Dag 4 – Toronto
Efter en stadig frukost ger vi oss ut på en ordentlig stadsrundtur av Toronto. Här har både Börje Salming och Mats Sundin känt sig som hemma under sina år i Toronto Maple Leafs. Det blir högt och lågt med CN Tower och Downtowns nöjes och finansdistrikt. Däremellan ser vi hamn och Lawrence Market med närproducerat – kanske det perfekta lunchstoppet?Köpcentrum finns det fler av och kanske tillbringar du den lediga eftermiddagen i Eaton Centre eller Bloor-Yorkvilles shoppingdistrikt. 

För den som vill upp i CN Tower så är det möjligt men kostar lite extra, och här kan man få en extraordinär upplevelse med en ”EdgeWalk” ute på kanten av tornhuset 356 meter över marken. Om man inte vill ha en adrenalinkick så kan man istället njuta utsikt och middag i restaurangen med 360 graders panorama (restaurangbokning rekommenderas).

Dag 5 – Niagarafallen
Idag gör vi en heldagsutflykt till ett av världens mest kända vattenfall, Niagarafallen. Egentligen är det ett samlingsnamn på tre vattenfall som ligger mellan sjöarna Erie och Ontario. De tre fallen har tillsammans världens högsta flödeshastigheten för vattenfall, vilket är en orsak till att de är så mäktiga och populära att besöka. Man beräknar att det årligen är nästan 30 miljoner besökare till fallen. Det största av fallen är det kanadensiska ”Horseshoe Falls”. Under dagen besöker vi också Niagara-on-the-Lake som är en pittoresk 1800-talsstad där Niagarafloden börjar sin resa ner mot fallen. 

Det hinner bli kväll innan vi åter når Toronto, och middag är på egen hand.

Dag 6 – Calgary
Idag flyger vi över prärien till nästa provins, Alberta där vi finner OS-staden Calgary. Det var 1988 sp, man stod som värdstad för OS. Men området har en mycket äldre historia än så då man anser Svartfotsindianerna har varit hemma i området ca 11.000 år! Trots att det idag är en storstad så är den känd för sin ekoturism och just vintersport, med höga berg inte långt från stadens centrum. Väl inne i staden är det hockeylaget Calgary Flames som står för den mesta vintersporten.

När vi har lärt känna staden lite bättre så beger vi oss västerut och upp i Klippiga Bergen till Banff där vi bor de kommande två nätterna.

Dag 7 – Banff
Vi befinner oss nu på ca 1500 möh och det är en storslagen natur vi har omkring oss. Dagsturen går genom Banffs nationalpark och i Lake Minnewanka ser vi bergen spegla sig innan vi åker upp på Sulphur Mountain med Banff Gondola. Väl uppe är det en kort promenad till en topp och utkikspunkt som bjuder på en hänförande utsikt. Förutom naturens alla underverk ser vi också det slottsliknande Fairmont Banff Springs Hotel. 

På kvällen gör vi en kort promenad genom centrum till en restaurang som brygger sin egen öl, så till denna gemensamma middag får vi också en mycket lokalt bryggd öl (eller alkoholfritt alternativ). 

Dag 8 – Columbia Icefield
Resan är målet, säger talesättet, och idag reser vi på de kanadensiska Klippiga bergens mest sceniska väg, The Icefield Parkway. Längs med sjöarna vi passerar är det stor chans att du ska få se områdets fauna som bighorn sheep, bergsgetter, älg, björn och hjort. Vid Columbia Icefield åker vi i specialdesignad "snöbuss" som göra att vi kommer fram off-road. Columbia Icefield är en iskalott om 325 kvadratkilometer, permanent täckt av is och snö. 

Denna kväll checkar vi in för två nätter i Lake Louise, denna berömda skidort där såväl Anja Pärson och Kajsa Kling har nått framgång i pisterna.

Dag 9 - Lake Louise
En heldag till att upptäcka den resort, stad och äventyrsdestination. Passa på att njut en sovmorgon!  

Dag 10 – Yoho National Park
Nationalparken Yoho står på dagens program. Yoho kommer från Creeindianernas uttryck för respekt. Och här får man en ytterligare respekt för naturen. Glaciärer har här format sjöar, klippväggar och vattenfall. Intrycken är många, floder som högljutt forsar fram och skogar som tyst omsluter oss. Glacier nationalpark tar sedan vid med Rogers Pass, där järnvägen till slut enade det vidsträckta landet. 

På eftermiddagen ändras naturen drastiskt då vi nu istället färdas genom ett lantbrukslandskap och till slut kommer fram till sjön Okanagan där vi finner dagens slutmål, Kelowna.

Dag 11 – Kelowna med vingårdar
Okanagandalen sträcker sig över 250 kilometer och har ett klimat som passar perfekt för druvodlingar med olika jordmån och mikroklimat som ger en stor variation. Vi besöker idag två olika vingårdar för att lära oss mer om kanadensisk vinframställning. Den ena gården är stolta över sitt icewine, dvs ett sött dessertvin framställt på druvor som lämnats på rankorna när frosten kommer. 

På den andra gården där man fokuserar starkt på såväl det organiska som det biodynamiska prövar vi vin men äter också en god lunch. 

Eftermiddagen kan du njuta på vårt hotell med fina spamöjligheter eller vid fint väder hellre ta ett dopp i poolen eller ge sig ut på sjön med hotellets kajaker.

Dag 12 – Vancouver Island
Det är dags att bege oss helt till västkusten. Dit kommer vi på Coquihalla Highway som tar oss upp på nästan 1300 möh igen innan vi når havet och går ombord på färjan i Tsawwassen. Båtresan över till Vancouver Island är en 1,5 timme lång njutning bland hav och öar. Väl framme på Vancouver Island har vi en kort körning in till öns, men också hela provinsen British Columbias huvudstad, Victoria.

Dag 13 – Victoria
Morgonen börjar med en kort promenad till hamnen där vi stiger ombord på zodiakbåtar. Det är dags för en av resans höjdpunkter – valsafari. Safarin är tre timmar lång och det blir ett minne för livet att se kolosser som knölvalar och späckhuggare leka direkt runt båten.

Victoria går under namnet ”The Garden City” och Vancouver Island åtnjuter ett milt och behagligt klimat som gör att flora av olika slag trivs väldigt bra på ön. Vi gör en gemensam stadsrundtur under eftermiddagen och besöker den kanske mest välrenommerade av landets trädgårdar, Butchart Gardens. 

Dag 14 – Till fastlandet och Vancouver
Efter frukost checkar vi ut och åker färja till fastlandet, och British Columbias största stad, Vancouver. Några av platserna vi besöker är Granville Island, Lions Gate Bridge och Canada Place nere vid Vancouver Waterfront. Kanske återvänder du hit under den lediga morgondagen för att ta en promenad längs hamnen, njuta av stadens vackraste vyer och läsa anekdoter om dess historia intill förstorade gamla foton. 

Stadsrundturen tar oss också genom Stanley Park, som är lika stor som hela citykärnan. Parken är en populär tillflykt för invånarna när de vill till en strand, ha picknick eller ta sig en joggingtur.

När kävllen kommer går vi till en restaurang för en gemensam måltid där vi kan summera två fina veckor tillsammans. 

Dag 15 – Hemresa
Rundresan har kommit till en ände och det har blivit dags att säga hej då till detta välkomnande land och folk. Vi tror att du trivts och önskar dig en behaglig hemresa.

Dag 16 – Hemkost
Du ankommer Skandinavien på förmiddagen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 15 frukostar (2020: 14 frukostar)
• 1 luncher
• 3 middagar

• 2 vinprovningar
• Inträden/entréavgifter enligt program
• Banff Gondola
• Flodkryssning 1000 Islands/Saint Lawrencefloden
• Glacier Skywalk
• Valsafari
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Montreal. Två övernattningar på hotell i centrala Montreal.

Dag 2
Stadsrundtur i Montreal med besök i Notre Dame Basilica. Frukost och middag ingår.

Dag 3
Montreal – Toronto, 540 km. Båttur på St Lawrencefloden. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotel i centrala Toronto.

Dag 4
Stadsrundtur i Toronto. Frukost ingår.

Dag 5
Heldagsutflykt till Niagarafallen, 300 km. Frukost ingår.

Dag 6
Flyg Toronto – Calgary. Stadsrundtur i Calgary. Transfer till Banff, 130 km. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Banff.

Dag 7
Heldagsutflykt i Banffs natur. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Banff – Yoho nationalpark, 95 km. Icefield Parkway och Columba Icefield. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Lake Louise.

Dag 9
Heldag i Lake Louise.

Dag 10
Yoho nationalpark – Kelowna, 400 km. Besök i nationalparkerna Yoho och Glacier. Frukost ingår. Två övernattningar på hotel i Kelowna.

Dag 11
Dagsutflykt med vinprovningar. Frukost och lunch ingår.

Dag 12
Kelowna – Victoria, 470 km. Coquihalla Highway och färja till Vancouver Island. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Victoria.

Dag 13
Valsafari. Besök i Butchart Gardens och stadsrundtur i Victoria. Frukost ingår.

Dag 14
Victoria – Vancouver 115 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i centrala Vancouver.

Dag 15
Flyg Vancouver – Skandinavien. Frukost ingår.

Dag 16
Ankomst – Skandinavien.

Kanada

Folkmängd
33,4 miljoner Landets yta
9,976,140 km2 Valuta
Kanadensisk dollar (CAD) Språk
Engelska 59,3% , franska 23,2% (officiella språk) - sammanlagt talas ett hundratal språk i Kanada Religion
Katoliker 45 %, protestanter 36 %, grekisk-ortodoxa, judar, muslimer, sikher, hinduer med flera Statsskick
Konstitutionell monarki

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Vancouver t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Valuta Kanadensiska dollar (CAD). Kreditkort är vanligt förekommande och på vissa hotell måste du lämna numret som säkerhet för att använda telefon och minibar. I resan ingår måltider enligt dagsprogram. Vad gäller övriga måltider bör du räkna med att en komplett meny kostar ca 20–30 CAD. Räkna även med utgifter för måltidsdrycker och förfriskningar, souvenirer, dricks med mera.

Klimat och klädsel
Vancouvers sommar sträcker sig till slutet av september och medeltemperaturen under månaden ligger på ca 15 grader. På Vancouver Island möter man öppet hav och vindar kan vara starka. Regnkläder eller vattenavstötande jacka och byxa kan rekommenderas för båtturerna samt besök i nationalparken Pacific Rim. Båtturerna genomförs med zodiakbåtar med 6 personer i respektive båt.

Då kortare vandringar i oländig terräng (till störst del vandringsspångar) står på schemat rekommenderas en bekväm sko med gummisula. Ämnar du genomföra mer utförlig trek under ledig dag i Whistler kan eventuellt en vandringssko vara att rekommendera.

Dricks
Dricks till servitörer, taxichaufförer och liknande serviceyrken är snarare en regel än ett undantag i Kanada. Många i servicebranschen tjänar minimilön och lever så att säga på sin dricks. Ungefär 15 % dricks gäller för restaurangnotor och taxifärder i Kanada. Observera också att 12 % i moms tillkommer på alla varor i British Columbia.

Dricks är inte inkluderat i denna resa. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 80 CAD till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Övrigt
El 110 volt såsom i USA. Adapter behövs då stickkontakterna är annorlunda än de europeiska. Mobiltelefon. Trebandstelefoner fungerar.Kontrollera alltid med din mobiloperatör om vilkoren för utlandssamtal med ditt abonnemang.

Observera
Icelandair inkluderar ej mat ombord utan erbjuder ett sortiment av dryck och mat till försäljning. För mer information läs vidare här på flygbolagets hemsida.

När du erhåller din flygbiljett och får biljettnummer/bokningsreferens - ca 3 veckor innan avresa kan du gå på Icelandairs hemsida förbeställa och betala mat ombord.

Andra hotell 2019 och 2020 
För avresor 2019 har vi ett par andra hotellalternativ än det listat här bredvid.

Avresa 2019-08-13 bor vi i Montreal på Montreal Marriot Chateau Champlain. Och i Banff på Banff Caribou Lodge & Spa

För avresa 2020 har vi andra hotellalternativ i Banff Caribou Lodge & Spa. Och istället för i Field bor vi i Lake Louise på Lake Louise Inn. Den avslutande natten i Vancouver är på Georgian Court Hotel

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-08-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-08-13
10:30
2019-08-13
12:15
Lufthansa, 813
Frankfurt
Montreal
2019-08-13
14:05
2019-08-13
16:10
Lufthansa, 478
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Toronto
Calgary
2019-08-18
08:00
2019-08-18
10:09
Air Canada, 137
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Vancouver
Frankfurt
2019-08-28
16:20
2019-08-29
11:05
Lufthansa, 493
Frankfurt
Gothenburg
2019-08-29
16:50
2019-08-29
18:25
Lufthansa, 818
17 dagar Stora Kanadaresan Göteborg 59 950 SEK 2 platser kvar Boka
2019-08-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-08-13
10:00
2019-08-13
11:30
Lufthansa, 825
Frankfurt
Montreal
2019-08-13
14:05
2019-08-13
16:10
Lufthansa, 478
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Toronto
Calgary
2019-08-18
08:00
2019-08-18
10:09
Air Canada, 137
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Vancouver
Frankfurt
2019-08-28
16:20
2019-08-29
11:05
Lufthansa, 493
Frankfurt
Copenhagen
2019-08-29
12:50
2019-08-29
14:10
Lufthansa, 828
17 dagar Stora Kanadaresan Köpenhamn 59 950 SEK Förfrågan
2019-08-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-08-13
10:00
2019-08-13
12:10
Lufthansa, 801
Frankfurt
Montreal
2019-08-13
14:05
2019-08-13
16:10
Lufthansa, 478
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Toronto
Calgary
2019-08-18
08:00
2019-08-18
10:09
Air Canada, 137
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Vancouver
Frankfurt
2019-08-28
16:20
2019-08-29
11:05
Lufthansa, 493
Frankfurt
Stockholm
2019-08-29
13:00
2019-08-29
15:05
Lufthansa, 806
17 dagar Stora Kanadaresan Stockholm 59 950 SEK 4 platser kvar Boka
2020-08-18 16 dagar Stora Kanadaresan Köpenhamn 59 950 SEK 6 platser kvar Boka
2020-08-18 16 dagar Stora Kanadaresan Stockholm 59 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-08-18 16 dagar Stora Kanadaresan Göteborg 59 950 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose