Nyhet

Vandring i NorgeFjordar, fjäll, floder och Flåm

Från Oslo i öst till Bergen i väst förflyttar vi oss genom den vackraste natur södra Norge har att erbjuda. Till fots – för det mesta – men också med tåg och båt som ger andra perspektiv på spektakulära landskap. Aurlandsdalen, Sognefjorden och Rallarvegen hör till höjdpunkterna, men även gemenskap under färden och samtal över en god måltid.

RESFAKTA

Länder: Norge

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Aurlandsdalen
 • Magiska fjordlandskap
 • Tågresa genom Hallingsdalen
 • Naturskön båtresa
 • Vandring längs Rallarvegen

Dagsprogram
Sommar 2022

Dag 1. Ankomst Norge
Välkommen till Norge. Temas reseledare möter upp på flygplatsen för vidare färd med flygtåget till centrala Oslo och vårt hotell för natten. Kvällen är fri för egna aktiviteter.


Dag 2. Finse
Efter frukost gör vi en gemensam promenad till Oslo centralstation. Vidare med tåg genom fjällområdet Hallingdal till Finse, den högsta punkten på anrika Bergensbanen. Väl framme checkar vi in på vårt hotell för natten. Innan den gemensamma middagen hinner de som vill med en kortare vandring i området.


Dag 3. Finse – Vatnahalsen (ca 17 km)
Innan avfärd från Finse lämnar vi ifrån oss vårt stora bagage, som får separat transport till dagens slutdestination, Vatnahalsen. Tänk därför på att packa en liten ryggsäck med det du behöver för dagen. 

Även idag tar vi tåget och kliver av vid Hallingskeid. Här börjar vår vandring längs Rallarvegen, som följer Bergensbanen till Finse, Hallingskeid och Myrdal innan den fortsätter längs Flåmsbanan till Flåm. Tittar du ut över dalen från Hallingskeid kan du se järnvägens sträckning längs en klipphylla på berget, och det är inte svårt att föreställa sig de utmaningar dåtidens rallare stod inför under konstruktionen.

Bergensbanen invigdes av Kung Haakon den 27 november 1909, 15 år efter att man klubbat igenom ett av de mest krävande järnvägsprojekten i Europas historia. Bergen och Christiania skulle förbindas över högfjällen via Haugastøl och Finse. Rallarvegen kom till då det behöves nya transportvägar fram till den rutt Bergensbanen skulle följa. Under korta och hektiska sommarmånader fylldes Rallarvegen av hundratals hästtransporter med byggmaterial. I början av 1900-talet var närmare 2 400 man, "rallare", aktiva i arbetet med den nya järnvägen.

Efter vår första vandringsdag når vi Vatnahalsen på eftermiddagen, där gemensam middag och övernattning väntar.


Dag 4. Vatnahalsen – Flåm (ca 17 km)
Idag vandrar vi ner i den vackra Flåmsdalen, en imponerande västlandsdal med Nordeuropas brantaste järnväg, den berömda Flåmsbanan. Vår vandring går fortsatt längs Rallarvegen som på en bitvis smal och brant väg, via 21 snäva svängar tar oss till Kårdal, den högst belägna av Flåmsdalens gårdar. 

Från Kårdal fortsätter vi mot Berekvam och Dalsbotten. På vägen från Dalsbotten kan du blicka ned mot Hårreina och det mäktiga vattenfallet Rjoandefossen på din vänstra sida. Längre ner i dalen når vi den tjärbruna Flåms kyrka från 1667, smakfullt placerad i det spektakulära landskapet. Vi har nått slutet på dagens vandring och en välförtjänt middag samt en god natts sömn står på tur.


Dag 5. Aurlandsdalen (ca 20 km)
Aurlandsdalen är vida berömd för sin vackra natur och lockar till sig hängivna vandrare från hela världen. Efter en kortare transfer till Øvstebø på 800 m ö h, startar vi vandringen och får under dagen uppleva ett minst sagt magiskt landskap som gett dalen smeknamnet "Norges Grand Canyon". Vassbygdi på havsnivå blir vår slutstation och vi återvänder till Flåm för en andra övernattning.


Dag 6. Flåm – Balestrand
Under förmiddagen gör vi en fin, lite kortare vandring längs Aurlandsfjorden och tar sedan expressbåten från Flåm till Balestrand. På vägen får vi uppleva mäktiga Aurlandsfjorden och Sognefjorden på bästa möjliga sätt. I Balestrand stannar vi över natten.


Dag 7. Balestrand – Bergen
Från hotellet vandrar vi upp på högre höjd för en spektakulär utsikt över Sognefjorden. På eftermiddagen väntar en ny båtresa västerut mot Bergen, som vi ankommer på kvällen för en sista gemensam middag och övernattning.


Dag 8. Hemresa.
Vår vandring genom Sydnorska landskap har nått sitt slut och vi hoppas att du har många fina minnen med dig hem. Någon gång under förmiddagen går bussen mot Bergens flygplats. Med hopp om ett snart återseende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Oslo
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 lunchpaket
• 2 restauranglunch
• 6 middagar
• Ciderprovning
• Transporter enligt program
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg till Oslo. Transfer till hotell.

Dag 2
Gemensam promenad till Oslo centralstation. Tåg till Finse, ca 4 tim. En övernattning på hotell i Finse. Frukost, självplockat lunchpaket och middag ingår.

Dag 3
Tåg till Hallingsskeid. Vandring till Vatnahalens, ca 17 km. En övernattning på hotell i Vatnahalsen. Frukost, självplockat lunchpaket och middag ingår.

Dag 4
Vandring i Flåmsdalen till Flåm, ca 17 km. Två övernattning på hotell i Flåm. Frukost, självplockat lunchpaket och middag ingår.

Dag 5
Transfer till Øvstebø. Vandring i Aurlandsdalen, ca 20 km. Frukost, lunchpaket och middag ingår.

Dag 6
Vandring längs Aurlandsfjorden. Båttur i Aurlandsfjorden och Sognefjorden. En övernattning på hotell i Balestrand. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Vandring vid Sognefjorden. Båttur till Bergen. En övernattning på hotell I Bergen. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Transfer till Bergens flygplats och hemresa. Frukost ingår.

Norge

Folkmängd 5,3 miljoner.
Landets yta 385 203 km²
Valuta Norska kronor (NOK)
Religion Evangelisk-Lutherska kyrkan utgör majoritet, följt av islam, katolicism och protestantiska frikyrkor.
Språk Norska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa t/r Oslo. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta:
Norsk krona (NOK).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks:
På denna resa ingår inte dricks. Vår TEMA-guide samlar in 200 NOK per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.


Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Klädsel och utrustning:
Bra regnkläder är självklart ett måste, som på alla vandringar. Medtag gärna något eller några varmare plagg, liksom ett par bekväma och gärna väl ingångna vandringsskor eller kängor. Ett par lättare skor/sneakers kan också vara skönt att byta om till på kvällarna eller de dagar vi inte vandrar.

Hotell/boende

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.