Cykling i Kroatienmed ö-luff i Adriatiska havet

Cykelresa längs Adriatiska havets kust. På fastland och öar färdas du till historiska byar och stränder genom vacker natur. En båt blir ditt hem under en händelserik och omväxlande resa.

Följ med till Kroatien och cykla på öarna i Adriatiska havet. Resan börjar och slutar i världsarvsstaden Dubrovnik. Däremellan utforskar vi öar som Brac, Hvar och Korcula. Efter att ha cyklat genom historiska kuststäder och lummig grönska kan du svalka dig i det azurblå havet. Du bor med halvpension på båten som tar oss mellan öarna under cykelresan, bekvämt inkvarterad i luftkonditionerad hytt med egen dusch och wc.

RESFAKTA

Länder: Kroatien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-21 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Cykling genom Mljets nationalpark
 • Lugna och lummiga Konavledalen
 • Bad vid Gyllene hornets strand på Brac
 • Marco Polos födelsestad Korcula
 • Halvön Peljesacs vinodlingar och stranden Vucine

Dagsprogram
Sommar 2017

Dag 1 - Ankomst till Dubrovnik
Du flyger till Dubrovnik i södra Kroatien, där din öluffning med cykel kring Adriatiska havet har sin utgångspunkt. På Dubrovniks internationella flygplats möts du av din TEMA-reseledare.

Transfern går sedan till Dubrovniks hamn, där ditt flytande hem för den kommande veckan väntar. Hamnen ligger en kortare promenad från Dubrovniks gamla stadsdel och du kan på egen hand utforska den och närområdet. 

Dag 2 - Kom med till Konavle
Strax söder om Dubrovnik, på gränsen till Montenegro, ligger området Konavle. Genom århundradena har Konavle lyckats förbli en traditionell landsbygd med flera historiska lämningar, kloster och gods där en gång Dubrovniks överklass levde.

Denna första cyklingsdag acklimatiserar vi oss och rör oss på fina asfalterade vägar genom mindre samhällen. Cyklingen tar oss genom ett lummigt landskap med vingårdar och olivodlingar. Cypressträd kantar emellanåt vägen och hela tiden ligger Snijeznicabergen som fond.Väl framme i Ljuta besöker vi en gammal kvarn och får smaka lokala specialiteter innan vi återvänder till båten för lunch.

På eftermiddagen finns det tid för den som vill att delta i en guidad tur på Dubrovniks stadsmur (Denna utflykt är frivillig och köps till på plats. Notera att det är engelsktalande lokalguide och utöver TEMAs dagsprogram).   

Dag 3 - Calypsos ö Mljet med grön nationalpark
Efter frukost kastar vi loss och båten styr mot honungsön Mlejt , som också kallas Calypsos ö. Många experter tolkar nämligen Homeros beskrivningar i Odysséen som att Mljet är samma ö som i eposet kallas Ogygia, där nymfen Calypso höll Odysseus fången i sju år på hans återresa från Troja. Namnet Mljet kommer från den antika grekiskans ord för honung.  

En stor del av ön utnämndes 1960 till nationalpark tack vare sin rika, täta och sällsynta flora. Vår cykeltur går genom nationalparkens skogar, förbi öns två sjöar med bräckt vatten där musslor och ostron trivs. I den större sjön ligger ett kloster tillägnat Jungfru Maria.Vi cyklar på omväxlande underlag och avslutar cyklingen i Pomena, där vi stannar över natten. 

Dag 4 - Hvar, lavendelön
Idag tar båten oss norrut längs den dalmatiska kusten till en av skärgårdens större öar, Hvar. Med sitt centrala läge på den adriatiska seglingsrutten har ön haft stor strategisk betydelse genom historien. Under medeltiden, när venetianarna härskade över största delen av Adriatiska havet, var ön en en mycket viktig postering.

På Hvar skiner solen så mycket att det räknas som Adriatiska havets mest solsäkra plats, och vi hoppas att så är fallet också på dagen för ditt besök. Här trivs lavendel och odlingarna på ön anses höra till Europas mest högkvalitativa. Lavendel från Hvar är en av Kroatiens främsta souvenirer.

”Hvar är lite finare, lite vackrare och lite chicare. Innestämpeln tilltalar dock de flesta, unga som gamla, rika som fattiga.” (Vagabond.se)

Efter vår cykling på Hvar längs kust och inland fortsätter vi till direkt till hamnen. Antingen blir det övernattning i hamnen i Jelsa alternativt åker vi vidare med vår båt till ön Brac där vi släpper ankar i Bols hamn. 

Dag 5 - Cykling till Bols gyllene horn
Förmiddagen bjuder på en ny ö, Brac, och strandliv. Staden Bol är den äldsta på ön Brac och många fornlämningar i omgivningarna vittnar om dess gamla anor.

Det som Bol dock är mest känd för är läget intill Kroatiens mest omtalade och fotograferade strand, Zlatni Rat (Det gyllene hornet). Sandudden ändrar riktning beroende på vindar och strömmar. Vattnet är kristallklart och drar till sig lokala såväl som internationella besökare. Njut av lite egen tid och därefter en god lunch ombord, innan fartyget styr in mot fastlandet och Makarskas riviera.

Makarska ligger mellan havet och de branta Biokovobergen, som sträcker sig längs Dalmatiens kust. Flera charmiga småorter utgör det man idag kallar Makarska riviera. Tät pinjeskog sträcker sig hela vägen ner till inbjudande stränder. I andra riktningen utgör de vita bergstopparna en anslående kontrast mot den blå himlen.

För den som önskar erbjuder vi möjligheten att på eftermiddagen följa med på en halvdagsutflykt till Split. Passa på att utforska denna vackra stad och insup det Kroatiska stadslivet. 

Dag 6 - Marco Polos Korcula
Vi seglar söderut och in i Peljesacsundet för att nå den gamla grekiska kolonin Melaina Corcyra (Svarta Korfu). Idag har öns namn blivit Korcula och vissa hävdar att den store upptäcktsresanden Marco Polo föddes här, när ön på medeltiden behärskades av ventianarna.

Vi cyklar längs öns vackra nordkust med utsikt mot halvön Peljesac. Turen går genom små samhällen fram till östkustens udde och den gamla fiskebyn Lumbarda. Där inbjuder ett par sandstränder till bad. I den sandmättade jorden trivs vinet bra och här passar vi på att provsmaka produktionen på någon av de små privata vingårdarna.  

Slutmålet är den anrika staden Korcula som påminner om Dubrovnik genom sin venetianska arkitektur, sina försvarsmurar och takens terrakottafärgade tegelpannor. Sedan 1400-talet framförs här svärddansen moreska. Trots att den troligen har spanskt ursprung har dansen blivit öns mest färgstarka tradition, och det är endast här den lever kvar. Under sommarens högsäsong framförs den i gamla staden på torsdagar. 

Dag 7 - Via halvön Peljesac och ögruppen Elafiterna
Halvön Peljesac är känd för sina mörkröda viner och sitt klarblå vatten. Den har ett kuperat landskap, men vi cyklar på en relativt flack kustväg med utsikt över havet. Här gör det inget om du cyklar dig varm, för målet är den vackra bukten Vucine där vattnet är svalkande och exceptionellt klart.

Tillbaka ombord äter vi lunch och seglar vidare söderöver mot Elafiteröarna. De tretton öarna utgör en egen liten skärgård nära Dubrovnik. Innanför dessa öar ligger den skyddade hamnen Slano på fastlandet, där vi lägger till för natten. 

Dag 8 - Hemresa
Om ditt flyg avgår morgon/tidigt på dagen, stiger du av båten redan i Slano för transport till flygplatsen. Annars åker vi med båten från Slano runt lilla Lokrum ö i havet utanför Dubrovnik, för att fortsätta nedanför stadsmurarna in till Dubrovniks hamn Gruz, där båtresan slutar. Flyger du sent på kvällen finns möjlighet att på egen hand upptäcka lite mer av Dubrovnik.

Vi på TEMA säger tack – hvala på kroatiska – för denna gång och hoppas att du fått minnen för livet. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Hytt på nedre däck - tillägg för övre däck möjligt men bokas direkt vid beställning hemifrån

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Dubrovnik. Transfer till hamnen, ca 20 km. Sju övernattningar på båten Otac Nikola eller Mali Ante, de två första nätterna i Dubrovniks hamn.

Dag 2
Cykling Cilipi – Ljuta, ca 15 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Båtresa Dubrovnik – Mljet, ca 3,5 tim. Cykling Pomena – Mljet nationalpark, ca 15 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning i Pomenas hamn.

Dag 4
Båtresa Mljet – Hvar, ca 5 tim. Cykling på Hvar ca 22 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning i Jelsas hamn alternativt Bols hamn.

Dag 5
Båtresa Jelsa – Brac – Makarska, ca 3 tim. Cykling till Det gyllene hornet, ca 14 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning i Makarskas hamn.

Dag 6
Båtresa Makarska – Korcula, ca 4 tim. Cykling Racisce – Lumbarda – Korcula stad, ca 24 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning i Korculas hamn.

Dag 7
Båtresa Korcula – Peljesac – Slano, ca 4 tim. Cykling Trstenik – Zuljana, ca 18 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning i Slanos hamn.

Dag 8
Båtresa Slano – Dubrovnik. Transfer till flygplatsen. Flygresa Dubrovnik – Skandinavien. Frukost ingår.

Kroatien

Folkmängd 4,55 milj Landets yta 56 542 km² Valuta Kuna Språk Kroatiska, serbiska. Religion Ca 76 % katoliker, 11 % ortodoxt kristna, muslimer och protestanter

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Dubrovnik t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelhytt (Lower deck), halvpension (måltider enligt dagsprogram kan variera/lunch alternativt middag), TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och inträden enligt program, om ej annat anges.

Tillägg "Upper deck"
Möjlighet för boende på "Upper deck" mot tillägg. Detta tillägg som beror på avresedatum, kostar mellan 500- 900 sek per person.

Avresedatum; 2/9 & 9/9 kostar det 850 SEK (MY Otac Nikola)
Avresedatum; 1/7 & 29/7 kostar det 500 SEK (MY Mali Ante)
Avresedatum; 26/8, 23/9 & 30/9 kostar det 900 SEK (MY Mali Ante)

Båtalternativ
För vissa avresor använder vi oss av båten Mali Ante. För sommaren 2017 gäller det avresorna; 1/7, 29/7, 26/8, 23/9 & 30/9.

Valuta
Kroatien: Kuna (HRK)

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Kreditkort accepteras i de flesta affärer och serviceinrättningar. För lokala marknader/kiosker gäller det att ha kontanter. Uttagsautomater finns i de större orterna. Dryck ombord på båten skrivs upp på nota under veckan. Din nota betalar du dagen innan hemresa direkt till båtens personal i kontanter (EUR eller HRK). Inga kreditkort accepteras ombord på båten.

Dricks
Dricks till kapten och övrig båtpersonal är ej inkluderad i resans pris. Vi rekommenderar att du avsätter ca 40 EUR alternativt 300 HRK per person för detta. I övrigt är det i regionen kotym att lämna dricks, ofta tio procent av priset. Detta är vanligt även på restauranger där en serviceavgift är inkluderad i priset. I barer eller för en eventuell taxiresa avrundar man generellt uppåt. I butiker är priserna fasta men på de lokala marknaderna du besöker är det fritt fram att pruta sig till ett bättre pris.

Klimat och klädsel:
Ingen formell klädsel krävs men det uppskattas lokalt om man har en vårdad klädsel vid till exempel restaurangbesök. Med tanke på avresor från maj till oktober kan vädret variera en del. Se gärna in på någon hemsida/väderapp för prognos för din aktuella reseperiod. Det är ofta steniga stränder, så hela badskor är väldigt bra att ha med. Ta gärna med mer än en omgång badkläder. Det kommer att vara möjligt att bada från såväl båten, som vid våra cykelturer. Badhandduk får du låna från båten.

Cykelturerna:
Tips och information om TEMAs cykelresor.

Det är svalare att cykla i sandaler, men tänk på att vi ibland cyklar på lite steniga vägar och då är hela skor att rekommendera. Våra cyklar har inga cykelväskor, därför är en lätt ryggsäck bra att ha. En vattenflaska kan man lätt ha i ryggsäcken. Men vill man ha den smidigare tillhands, kan en flaska med krok eller en separat flaskväska vara bra, för att fästa flaskan vid styret.

På denna resa använder vi oss av mountainbikes med 24 växlar. Cyklarna har endast handbroms och det finns dam och herrcyklar.

Observera
-Inga picknick-luncher förekommer på denna cykelresa.
-Ej tillåtet att ta med egen dryck ombord.
-Wifi - Båten har gratis wifi ombord, som fungerar under nästan hela rundresan.
-Städning - Det ingår ingen städning av hytterna. Efter halva resan byter de handdukar och tömmer papperskorgarna.
-Adapter - Man behöver ingen adapter i Kroatien. Våra kontakter passar utan problem.

Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast 1månad innan avresa.

Övrigt
Resrutt kan också komma att ändras på grund av väder och vind eller andra yttre omständigheter.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

 
XClose