Jamaica runt med en vecka i NegrilVästindiens juvel

Följ med på vårt svängiga reseäventyr på Jamaica. Vi åker båt bland krokodiler, upplever färgstarka städer, badar vid paradisstränder, ser Bob Marleys hus och smakar rom.

Upplev pulsen, naturen och musiken på den västindiska ön Jamaica. Vårt reseäventyr tar dig till paradisstränder som Seven Mile Beach, färgstarka städer som Kingston och Bob Marleys forna hem. Vi möter Jamaicas historia med slavar och pirater, åker på krokodilsafari, provsmakar rom och badar i uppfriskande vattenfall. Vi gör även besök i Port Royal och Blue Mountain.

RESFAKTA

länder: Jamaica

Reslängd: 15 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Bada vid YS Falls
 • Zimbali plantation
 • Bob Marleys hus i Kingston
 • Soluppgången från Blue Mountain
 • Åka bambuflotte på Rio Grande

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

Dagsprogram
jan-mars

Dag 1 - Ankomst till Jamaica
När du landar i Montego Bay möter TEMAs guide upp på flygplatsen och visar dig rätt buss. Vi åker direkt till hotellet och på vägen får du med egna ögon uppleva Jamaicas skönhet. Din guide berättar mer om sin favoritö och om det spännande program du har framför dig. Vi checkar in och äter gemensam middag. 

Dag 2 - Zimbali plantation
Efter frukost åker vi mot Zimbali, en liten ort vackert belägen uppe i bergen på Jamaicas västra sida. Här besöker vi Zimbali Plantation, en ekologisk gård där du inte bara får se utan även smaka på alla de fantastiska frukter och grönsaker som odlas. Efter den guidade turen äter vi lunch på gården.Negril är en populär och charmig badort som ligger längst ut på Jamaicas västkust. Här hittar du bland annat Seven Mile Beach, stranden som sägs vara en av världens vackraste med puderliknande, vit sand och spektakulära solnedgångar. Kanske läge för ett svalkande dopp? På kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet.

Dag 3 - Bada i vattenfall
Idag förflyttar vi oss österut igen och färden går utmed Jamaicas vackra sydkust med berömda Treasure Beach som slutmål, en resa på knappt 100 km. 

På vägen dit gör vi två spännande stopp. Först ut är YS Falls, som kanske är landets mest spektakulära vattenfall. Omgiven av den vackra naturen får vi möjlighet att avnjuta fallet på nära håll. Här kan du utforska de olika ”poolerna” och avsatserna som ringlar sig bortåt och uppåt i bergen, svinga dig i en lian eller simma under klippavsatserna. Innan vi fortsätter vår resa äter vi en välbehövlig lunch.

Nästa stopp blir Appleton Estate, Jamaicas mest kända romdestilleri. Här produceras 12 olika sorters rom som exporteras till totalt 50 länder. Vi går igenom rommens historia och får en inblick i hur den produceras. Självklart rundar vi av besöket med en provsmakning innan vi fortsätter den sista biten mot Treasure Beach.

Treasure Beach är egentligen samlingsnamnet för fyra olika bukter med en liten stadskärna belägen i Frenchman’s Bay. Treasure Beach är vida känt för sin avslappnade atmosfär. Avsaknaden av turism är påtaglig och känslan av en sömning fiskeby är fortfarande intakt. Helt enkelt ett perfekt ställe att koppla av på. Vi bor på Memories Resort, där vi även äter middag. 

Dag 4 - Black River
Efter frukost lastar vi in bagaget i bussarna och promenerar sedan tillsammans ner mot marinan i Treasure Beach. Här väntar en båt som ska ta med oss på ett riktigt litet äventyr. Vi styr skutan västerut och kan på vägen njuta av Jamaicas vackra kustlinje. Vårt mål är Black River, Jamaicas längsta flod och hem för den amerikanska krokodilen, crocodylus acutus.Här fortsätter vår båttur på jakt efter det mytomspunna kräldjuret. Passa på att njuta av det rika fågel- och växtlivet, men glöm inte att hålla utkik bland den täta mangroven. Det är här krokodilerna brukar hålla till.Efter lunch i Black River fortsätter vi österut mot huvudstaden Kingston som är belägen vid en naturlig hamn på Jamaicas sydöskust. Staden grundades 1692 av brittiska kolonisatörer som en boplats för de överlevande efter en stor jordbävning.Vi avslutar dagens aktiviteter med ett besök på Devon House, ett av Jamaicas mest kända nationalmonument och en symbol för landets kulturella mångfald. Byggt 1881 är Devon House ett skinande exempel på kolonial arkitektur och ett mycket välbevarat sådant tack vare den lokala regeringens insatser för att bevara byggnaden. Den vackra trädgården som omger huset är mycket populär bland Kingston-bor som kommer hit för att umgås eller bara koppla av med en god bok.

Dag 5 - Port Royal och Trenchtown
Vi börjar dagen med ett besök i Port Royal, den gamla staden, som grundades 1518 precis vid infarten till Kingstons hamn. Port Royal var under 1600-talets andra hälft centrum för all sjöhandel i Karibiska havet och ökänd som Den nya världens största piratnäste. 1692 försvann stora delar av Port Royal i vågorna under en jordbävning. Otaliga utgrävningar senare har man dock lyckats återfå många skatter och föremål från denna en gång så rika stad.Vi fortsätter till downtown Kingston och ett besök på National Art Gallery vars permanenta utställning innefattar en stor samling modern och samtida konst från Jamaica. Den legendariske reggaeartisten Bob Marley är synonym med Jamaica och inget besök i Kingston är komplett utan ett stopp vid Bob Marley Museum på 56 Hope Road. Huset som museet inryms i köptes av Marley 1975 och där bodde han fram till sin död 1981. Sex år senare valde hans fru, Rita Marley, att öppna upp huset för omvärlden.Vi besöker också berömda Trenchtown, en stadsdel som för alltid satts på kartan tack vare legendariska reggaeartister som Bob Marley, Peter Tosh, Joe Higgs, Alton Ellis och många fler.Efter en späckad dag i Kingston gör vi en resa österut till Portland. Här hittar vi vårt boende för de kommande två nätterna; Tropical Lagoon vid foten av Blue Mountain. 

Dag 6 - Blue Mountain
Tidigt på morgonen lämnar vi hotellet med buss. Vårt mål är toppen av Blue Mountain, Jamaicas första världsarv. Vi välkomnas här med en kopp nybryggt kaffe och en lokal frukostbuffé. Efter att ha fyllt våra näsborrar med frisk morgonluft sätter vi oss upp på våra cyklar och trampar oss ned för berget tillbaka till vårt hotell. Här upplever du den vackraste utsikten över Jamaica. I ett lugnt och avkopplat tempo rör vi oss genom kaffeodlingar, och vackra naturskogar. Bland allt som växer här finns även bekanta frukter som banan, ananas och papaya. Men också mer ovanliga sorter som den söta, fiberrika jackfrukten och stjärnäpplet med sitt delikata, lilarosa fruktkött.  För den uppmärksamme finns även mängder av fågelarter att upptäcka i den subtilt skiftande naturen. Under eftermiddagen gör vi ett besök vid Port Antonio. Till viss del kan det tillskrivas Hollywoodlegendaren Errol Flynn att Port Antonio hamnat på kartan bland världens turister. Flynn var under sin tid involverad i stadens tidiga försök till organiserad turism, inte minst i flodturerna på bambuflottar som vi ska få prova på idag.Det blir två timmars skön avkoppling där du sakta glider fram över Rio Grande, en flod som tidigare användes för att transportera bland annat bananer.

Dag 7 - Runaway Bay
Vi börjar dagen med ett stopp vid sagolikt vackra Frenchmans Cove och en strand som med lätthet skulle kunna vinna titeln Jamaicas bästa. I Ocho Rios gör vi ett besök vid Dunns River Falls, Jamaicas populäraste tutistattraktion. I Runaway Bay checkar vi in på Villa Sonate och kan njuta av hotellets avslappnade atmosfär före vår avskedsmiddag.

Dag 8 - Hemresa
Resan har nått sitt slut och det är dags att återvända till Skandinavien. Efter frukost på hotellet styr bussen mot flygplatsen i Montego Bay. Med en händelserik vecka bakom oss hoppas vi att du fått med dig många härliga minnen från vackra Jamaica. Vi hoppas att få se dig igen när det är dags för nästa reseäventyr med TEMA.

Dag 9 - Hemkomst
Ankomst under förmiddagen. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Stockholm
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 11 luncher
• 14 middagar
• Inträden enligt program
• Temaguide
• All gemensam dricks ingår

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Jamaica. Busstransfer till Negril, ca 76 km. Två övernattningar i Negril. Middag ingår.

Dag 2
Buss Negril – Zimbali tur och retur ca 50 km. Besök på ekologisk gård i Zimbali. Eftermiddagen fri för avkoppling på stranden. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3
Negril – Treasure Beach ca 100 km. Besök vid YS Falls, besök på romdestilleri. En övernattning i Treasure Beach. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Treasure Beach – Port Royal ca 170 km. Båtutflykt på Black River och krokodilsafari. En övernattning på hotell i Port Royal. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Buss Port Royal - Blue Mountain, ca 120 km. Stadsrundtur i Kingston med besök i Bob Marley museum. Besök i Port Royal samt National Art Gallery och Trenchtown i Kingston. Två övernattningar på hotell i Portland/ Blue Mountain. Frukost och middag ingår.

Dag 6
Cykling 5 km från toppen av Blue Mountain. Avkopplande flodfärd på bambuflottar. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Portland – Runaway Bay ca 138 km. Besök på Frenchmans Cove samt Ocho Rios. En övernattning på hotell i Runaway Bay. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Avresedag. Busstransfer Runaway Bay – Montego Bay 75 km. Frukost ingår. Flygmåltider ingår ombord.

Dag 9
Ankomst under förmiddagen.

Jamaica

Folkmängd 2,7 milj Landets yta 10 991 km² Valuta Jamaicansk dollar Språk Engelska Religion Kristendom med över hundra olika samfund, varav de flesta är protestantiska. Jamaica hyser också flera sekter och spiritistiska kulter. Den i omvärlden mest kända inhemska sekten är rastafarirörelsen.

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Jamaica t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och inträden enligt program, om inget annat anges.


Valuta:

Jamaikanska dollar (JMD).
USD är också gångbart som betalningsmedel. Ta gärna med lite USD i lösa valörer. Vi rekommenderar valutaväxling på hotellen, då växlingen på flygplatsen ger mycket låg kurs. Under resan finns det även möjlighet att ta ut pengar från uttagsautomat (Visa, Mastercard och American Express).
De vanliga kreditkorten accepteras i stort sett överallt. Observera att du kan välja mellan att bli debiterad i JMD eller i USD när du handlar med kort på Jamaica. Be dem debitera dig JMD för bäst kurs. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks:

I denna resa ingår viss gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.


Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Jamaica är en ö med tropiskt klimat. Klimatet är mycket jämnt året om, en behaglig värme i både luften och i vattnet, men lite svalare kvällar. Regnskurar förekommer lite då och då, även om regnperioden är maj och oktober. En lättare regnjacka är praktiskt att ha med sig. Vid kusten förekommer alltid en svalkande bris från havet. En tunn varmare tröja kan också vara bra att ha med sig.


Klädsel och utrustning:
Förutom dina vanliga kläder; ta med en solhatt eller en keps för att skydda dig mot den starka solen. Solskyddsmedel och myggmedel är också bra att ha med sig. Glöm ej heller badkläder, en mindre handduk, långbyxor, regnjacka, och eventuella badskor för de förrädiskt vassa kalkstensklipporna i bland annat Treasure Bay.


Sol och bad:
Rundresan avslutas med 7 dagar sol- och bad för en total avkoppling på valfritt hotell. Vistelsen sker på egen hand. 

Hotellinformation

 
XClose