Det färgstarka IndienRajasthan, Varanasi och Bombay

Det färgstarka Indien börjar med ett par dagar i Delhi där vi bland annat åker cykelrickshaw i de trånga basargränderna och stadsvandrar med gatans barn. Vi åker båt i soluppgången på floden Ganges i Varanasi och besöker kärleksbeviset Taj Mahal i Agra. I kungarnas land Rajasthan upplever vi konsten, kulturen och kärleken och stannar två nätter! Rundresan avslutas med ett par dagar i Bombay med vandring och världsarvet ön Elephanta.

RESFAKTA

Länder: Indien

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 15-28 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Cykel- och stadsvandring i Delhi
 • Hantverksstaden Sanganer
 • Kärleksmonumentet Taj Mahal
 • Båttur på den heliga floden Ganges
 • Världsarvet Elephanta-ön

Dagsprogram
Vinter 2020/2021/2022

Dag 1. Avresa

Dags för avresa från Skandinavien mot Sydostasien för att uppleva Indien. Vi flyger på kvällen med Finnair, direkt från Helsingfors. Anslutningsflyg från Skandinavien under eftermiddagen. Flygmåltider ingår.

Dag 2. Namaste. Välkommen till Indien
Namaste, välkommen till Indien och huvudstaden New Delhi. Eftersom vi landar tidigt på morgonen far vi direkt till hotellet för frukost, incheckning och några timmars vila. 

Vid lunchtid beger vi oss ut i den myllrande staden som räknar dryga 18 miljoner invånare. Ingen annan stad i Indien har växt så snabbt. 

New Delhi är den koloniala staden som ritades när britterna flyttade huvudstaden hit från Calcutta. Förutom parlamentet, paradgatorna och ambassaderna ser vi här några av stadens helgedomar. 

Vi besöker Birla Mandir, ett av Delhis populäraste hindutempel samt får uppleva sikhernas helgedom och kök vid Bangla Sahib.  

Vi bor två nätter på hotell i Delhi. 

Dag 3. Delhi till fots och på två hjul 
Efter frukost går vi på en fascinerande stadsvandring i Paharganj, en av Delhis fattigare stadsdelar. Vandringen har organiserats av den ideella organisationen Salaam Baalak Trust och hjälper sedan åtta år gatubarn i Delhi. 

Genom detta program får ungdomar möjlighet att förbättra sina kommunikations- och marknadsföringsförmågor. De delar med sig av sina personliga erfarenheter och sin historia. Det ger oss djupare insikt i livet på gatan. 

Om du vill kan du ge en frivillig donation till organisationen i form av pengar eller något föremål till barnen (kläder, matvaror, brevpapper, elektronik). Vandringen är ungefär två timmar lång och ger oss en annan sida av Indien än den traditionella utflykten gör. 

Under eftermiddagen besöker vi Old Delhi eller det Gamla Delhi. Den medeltida staden är både charmig och kaotisk med sina gyttriga gator, basarer och Indiens största moské. Här samsas fotgängare, kossor och mopeder. 

Under en tur med cykelrickshaw förflyttas vi smidigt mellan basargatornas olika kvarter och skråsamhälle. Här gäller det att ha tungan rätt i mun. Vilken lyx att inte själv behöva ratta, trampa och väja. Sätt dig till rätta och ta in dofter, ljud och synintryck!

Dag 4. Rajasthan. Sanganer
Med buss lämnar vi Delhi och reser till delstaten Rajasthan. Rajasthan betyder kungarnas land och är som ett sagoland med magnifika maharadjaborgar, ståtliga kameler och turbaner i regnbågens alla färger. 

Sanganer, är en liten stad känd över hela världen för handgjord papperstillverkning, blocktryck och Jain-tempel. 

Vi fortsätter till Jaipur som är huvudstad och den största staden i denna indiska delstaten med sina tre miljoner invånare. Vi checkar in på hotell för tre nätters vistelse. 

Dag 5. Jaipur
Jaipur grundades på 1727 av maharadjan Jai Sing. Staden kallas ofta för den rosa staden på grund av dess rosamålade äldre delar. Strax utanför Jaipur ligger Amberfortet som vi besöker. För att nå upp till borggården där besöket börjar, åker vi jeep. Fortet och det tillhörande palatset byggdes 1592 av maharadjan Man Singh. Vi får se välbevarade originalmålningar, vackra marmorpelare och njuta vyer ut i dalgångarna. 

Tillbaka i Jaipur besöker vi det ståtliga City Palace, byggt även detta av maharadjan Jai Sing. Palatset blev hans nya hem efter att han lämnat Amber Fort. 

Hawa Mahal, eller Vindarnas palats, är mer fasad än ett palats. Vi stannar till och beundrar denna berömda byggnad. Här kunde palatsets kvinnor se ut över stadens liv utan att själva bli sedda. 

Världens största filmindustri är över 100 år gammal. Bollywood är den indiska upplagan av Amerikas Hollywood och där produceras fler filmen än vad den västerländska versionen får fram. Filmerna beskrivs som en blandning av komedi, romans, action och drama. Män och kvinnor jagar varandra runt träd, gungar och fladdrar med ögonfransarna. 

I Jaipur ligger biografen Raj Mandir som är en av landets största. Inredningen i foajén är som en bakelse och att höra publikens entusiasm under filmen gör att vi glömmer att det är på hindi och utan text.

Dag 6. Fatephur Sikri
Med buss fortsätter vi mot Agra. Ungefär halvvägs stannar vi för att besöka Fatephur Sikri, den praktfulla segerstaden som blev den övergivna staden. Området byggdes år 1571 av stormogulen Akbar. Vi vandrar runt i den välbevarade rödskimrande staden med dess försvarsanläggningar, tempel och palats. Här får vi fortets och stadens historia beskrivit för oss. Under bara 14 år var det mogulimperiets huvudstad. Pilgrimer kommer än idag för att besöka den heliga vita marmormoskén. 

Under eftermiddagen når vi fram till Agra som ligger vid floden Yamuna där vi checkar in på hotell för två nätter.

Dag 7. Taj Mahal. Röda fortet
Under tidig morgon väntar ett besök vid Taj Mahal. När detta universella kärleksbevis byggdes sparades varken möda eller pengar. Själva sarkofagen är utförd i agat, lapis lazuli och jaspis. Konsten att skapa dekorativa mönster med hjälp av olikfärgade stensorter, pietre dure, har sina rötter i antiken. Stor möda läggs på att leta fram olika stenars naturliga färgskiftningar och ådringar. 

Vi återvänder till hotellet för frukost och fortsätter därefter till Agras röda fort. I det omtalade Jasmintornet i Agrafortet satt mogulen Shah Jahan fängslad i åtta år. Härifrån överblickade han sin älskade hustrus imponerande gravmonument, Taj Mahal. Agrafortet är uppfört som en halvmåne och omsluts av en mur. Anläggningen byggdes för de militära styrkorna, men kom senare att förses med bostadskomplex, audienssalar och en stor trädgård.

Dag 8. Till Varanasi
Efter frukost reser vi med buss till Delhi för att senare flyga vidare till Varanasi. Staden ligger vid floden Ganges i delstaten Uttar Pradesh. Miljontals hinduer kommer hit på pilgrimsfärd för att bada vid någon av de många trappor som ligger vid floden. Varanasi sägs vara den äldsta, fortfarande bebodda staden i Indien och en av de allra heligaste. Vi checkar in på hotell för två nätter.

Dag 9. Flodfärd på Ganges. Sarnath
Floden Ganges har alltid fascinerat människor. Under en båttur i soluppgången ser vi staden långsamt vakna till liv. Det är en magisk känsla. Fromma män och kvinnor strömmar ner mot floden. Många är försänkta i bön eller meditation. Deras hopp är att renas från sina livsynder. En vanlig syn här är även likbålen vid stentrapporna. Traditionen är att få kremeras vid Ganges. Härifrån strös sedan askan i den heligaste av hinduismens alla floder. Staden har en mycket lång historia och platsen omnämns bland annat i Mahabharata. 

Ungefär en mil söder om Varanasi ligger Sarnath. Här höll Buddha sin första predikan. Här besöker vi den så kallade Hjortparken, fridfull och avkopplande. Miljontals hinduiska pilgrimer vallfärdar hit till Varanasi, som sägs vara den äldsta, fortfarande bebodda staden i Indien. Det är hinduernas heligaste stad, men Varanasi har även stor betydelse för buddhismen. Om kvällen gör vi ett fascinerande besök vid stentrapporna som vetter ner mot floden Ganges för att uppleva ljusceremonin Aarti. 

Dag 10. Ledig förmiddag. Flyg till Bombay
Efter sovmorgon och frukost får vi några timmar på egen hand. Under eftermiddagen beger vi oss till flygplatsen för inrikesflyg till Bombay. Vi checkar in på hotell i Bombay för två nätter.

Dag 11. Slumvandra i Bombay
Under förmiddagen gör vi ett besök i en av Bombays fattigaste stadsdelar. Till fots vandrar vi genom Asiens största slumkvarter. Böcker och filmer har redan berättat om livet i slummen. Vi följer med på en organiserad vandring i Dharavis trånga kvarter. Här finns flera tusen små företag som arbetar med återanvändning och tillverkning. Kanske är det drömmen om ett bättre liv som driver energin här. 

Vandringarna sker utan vinstintresse. Intäkterna går direkt tillbaka till invånarna i Dharavi. För att öka invånarnas chanser på arbetsmarknaden och ge dem en chans att en dag komma härifrån undervisar man gratis i engelska och datorkunskap. Besöket lämnar ingen oberörd, men det viktigaste är att slummen nu får ett ansikte och upphör att vara anonym.  

Under eftermiddagen reser vi till ön Elephanta. En båt tar oss över till ön som ligger sex kilometer från Bombay. Ön är ett av Unescos världsarv. Här ser vi flera intressanta tempelgrottor. 

Tillbaka i Bombay för avskedsmiddag.

Dag 12. Bombay stadsrundtur
Efter frukost ser vi viktoriansk arkitektur, röda dubbeldäckare, skyskrapor i glas och stål samt myllrande basarer. Vi besöker Victoria järnvägsstation och det populära Krishna templet innan vi styr kosan mot flygplatsen för inrikesflyg tillbaka till Delhi. Vi checkar in på bekvämt hotell nära flygplatsen för en sista natt innan hemresan.

Dag 13. Hemresa
Efter frukost beger oss till flygplatsen för hemresa. Ankomst till Helsingfors under samma eftermiddag. Anslutningsflyg till övriga Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Skandinavien – Delhi, tur och retur
• TEMA-reseledare
• Inrikesflyg Delhi – Varanasi – Bombay – Delhi
• Samtliga övernattningar
• 12 frukostar (13 frukostar på avgången 15/11)
• 7 luncher
• 9 middagar
• Inträden enligt program

RESFAKTA

Dag 1

Avresa med Finnair från Skandinavien via Helsingfors till Delhi, Indien. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst till Delhi. Buss till hotellet för incheckning, frukost och vila. Bussutflykt i New Delhi med besök vid ett par tempel. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Delhi.

Dag 3
Bussutflykt till Paharganj och Gamla Delhi. Stadsvandring och färd med cykelrickshaw. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Buss Delhi – Sanganer – Jaipur, 298 km. Besök i Sanganer. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Jaipur.

Dag 5
Buss Jaipur - Amber t/r ca 25 km. Besök i Amber Fort inklusive jeepfärd och Maharajans palats. I Jaipur besöker vi City Palace. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Buss Jaipur - Agra, ca 235 km. Besök i Fatephur Sikri. Två nätter på hotell i Agra. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Bussutflykt till Taj Mahal och Agras röda fort. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Buss Agra - Delhi, ca 203 km. Inrikesflyg Delhi – Varanasi. Två nätter på hotell i Varanasi. Frukost och middag ingår.

Dag 9
Båttur på floden Ganges, stadsvandring i Varanasi. Bussutflykt till Sarnath, ca 20 km t/r. Besök i Sarnath. Kvällsutflykt i Varanasi Aarti ceremoni. Vi färdas bland annat med cykelrickshaw. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 10
Ledig förmiddag. Inrikesflyg Varanasi – Bombay. Två nätter på hotell i Bombay. Frukost ingår.

Dag 11
Buss- och slumvandring i Dharavi. Båtutflykt till ön Elephanta. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 12
Bussutflykt i Bombay. Inrikesflyg Bombay – Delhi. En natt på hotell vid Delhi flygplats. Frukost ingår.

Dag 13
Buss till flygplatsen. Hemresa med Finnair till Helsingfors och vidare anslutningsflyg till övriga Skandinavien under samma eftermiddag/kväll. Frukost och flygmåltider ingår.

Indien

Folkmängd 1,3 miljarder
Landets yta 3 287 590 km²
Valuta Indisk rupie
Språk Hindi och engelska är officiella språk.
Religion Hinduer 80 %, muslimer 11 %, kristna 2,8 %, sikher 2 %, buddister 0,7 %, övriga 3,5 %

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Delhi tur och retur. Inrikesflyg Delhi - Varanasi - Mumbai - Delhi. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Indisk rupie (INR). För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor. Växla gärna till dig indisk valuta vid ankomsten till flygplatsen i Delhi. Det är praktiskt att ha små valörer för alla former av dricks.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 4500 INR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Visum
Visum behövs för resa till Indien och resenärer gör själva sin ansökan. Se mer information på information om visum för resa till Indien.

Klimat
Klimatet i Indien styrs av monsunen i Bengaliska viken. De lämpligaste månaderna för ett besök i dessa länder är från oktober till april.

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Under dagarna passar lätta (och lättvättade) och bekväma bomullskläder. Från december till mitten av februari är morgnar och kvällar oftast kyliga. Det kan även vara svalare vid dåligt väder. Gardera med ett ylleplagg och en vindjacka.

Kläderna bör vara oömma eftersom vi ofta är på utflykt. Den allra viktigaste utflyktsdetaljen är dock ett par bekväma och rejäla skor, väl ingångna och med låg klack och gummisula.

På vissa heliga platser och vid tempelbesök måste man vara korrekt klädd, vilket betyder att kvinnor inte kan gå med bara axlar och både män och kvinnor måste ha täckta ben. Vid tempelbesök är det även praktiskt att ha skor som är lätta att ta av och på. Ta med badkläder eftersom de flesta hotell har swimmingpool. Packa ner en solhatt och solglasögon. Även solkräm och läppcerat med hög solskyddsfaktor är bra att ta med.

Övrigt
Indien är ett relativt billigt land att vistas i även som turist. I hotellens kafeterior finns lunch och mer omfattande indiskt kryddade måltider till låg kostnad. Vin är dyrt och de vanligaste måltidsdryckerna är öl, lemonad eller mineralvatten. Smycken, broderier, samt konsthantverk är exempel på varor och souvenirer i Indien.

Vi påminner om att svenska importbestämmelser förbjuder införsel av produkter från utrotningshotade djurarter, som elfenben, skinn från krokodil, fläckiga kattdjur, många ormarter, koraller med mera.

Bussarna i Indien är av god kvalitet, men på grund av dåliga vägar kan bussfärderna bitvis upplevas som obekväma.

Observera
Vi använder flygbolagen IndiGo Airline och Jet Airways. Biljetterna för inrikessträckorna tillhandahålls av reseledaren på plats i Indien. I biljettpriset ingår 20 kg incheckat bagage samt 7 kg handbagage.

Med reservation för ändringar. 

Hotell/boende

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.