Thailand runtEn resa i leendets land

Vår rundresa i Thailand är en tidlös klassiker med flera höjdpunkter av olika slag. Från storslagen tempelprakt i Bangkok till hantverksstaden Chiang Mai i norr. Vi möter vardagslivet, besöker ett barnhem och övernattar på en tältlodge i djungeln. Via mäktiga naturupplevelser i "Gyllene triangeln" och vid mytomspunna floden Kwai når vi havet och Hua Hin, där ett par sköna sol- och baddagar avrundar resan.

RESFAKTA

Länder: Thailand

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 14 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Bangkok och Stora palatset
 • Båtturer på Chao Phraya och Mae Kokfloden
 • Flottfärd på floden Kwai
 • Chiang Rai med cykeltaxi och besök på barnhem
 • Lediga dagar för sol och bad i Hua Hin

Dagsprogram
2019 & 2020

Dag 1 - Avresa
Avresa från Skandinavien till Bangkok.

Dag 2 - Välkommen till Bangkok
Flyget landar mitt på dagen på Suvarnabhumi flygplats. Här möter TEMAs reseledare tillsammans med den lokala guiden. Därefter åker vi 1,5 timme norröver till den forna huvudstaden Ayutthaya, idag ett av Unescos världsarv. 

Här finns tid att acklimatisera sig till tidsomställningen vid poolen eller upptäcka omgivningarna vid hotellet där de två floderna Pasak och Chao Phraya flyter samman. 

På kvällen serveras en välkomstmiddag som givetvis består av thailändska rätter.

Dag 3 - Ayutthaya och kryssning på Chao Phraya
Vi börjar dagen med en utflykt till den historiska parken Ayutthaya, med de fina tempelruinerna Wat Yai Chaimongkhon, Wat Mahathat och Wat Phanan Choeng. Den historiska staden var huvudstad i Siam tills dess att den belägrades och förstördes för mer än 200 år sedan. Även om staden plundrades så är det som finns kvar att beskåda magnifikt och ger en idé av den prakt och sagovärld Ayutthayas kungar regerade i. 

Vi passar också på att besöka palatset Bang Pa-In som är den nuvarande kungafamiljens sommarresidens.

Vår retur till Bangkok sker i maklig takt ombord en kryssningsbåt på Chao Phrayas vatten. Under turen serveras en thailändsk lunch ombord. 

Kvällen är sedan fri att vidare utforska Bangkok med dess stora utbud av shopping, restauranger och takbarer!

Dag 4 - Grand Palace
Idag upplever vi Bangkok eller 'Änglarnas stad' med besök i de gamla kungliga kvarteren. Här finns flera stora sevärdheter, bland annat Grand Palace med smaragdbuddhan som blir den stora höjdpunkten.

Lunch intas i lokalbefolkningens kvarter direkt vid Chao Phraya-flodens kant. Därefter väntar en båttur genom klongerna, de kanaler som förr var stadens vägnät och gav Bangkok epitetet Österns Venedig.

Det är en fin båttur, både genom historien och boendekvarteren. Vi upplever flodens mer intensiva trafik men upptäcker framförallt de mindre kanalerna på flodens västra sida, Thonburi. 

På vägen tillbaka till hotellet ser vi den gigantiska, tre meter höga Guldbuddhan på 5,5 ton i Wat Traimit. 

Dag 5 - Chiang Rai
På morgonen flyger vi (cirka en timme) från Bangkok till Chiang Rai i norra Thailand. Här upptäcker vi Porten till Gyllene triangeln som staden Chiang Rai kallas, med cykeltaxi. Vi gör ett stopp vid den lokala marknaden och därefter fortsätter vi till Wat Rong Kun, Vita templet. Ett modernt och okonventionellt tempel som likväl har ett traditionellt utformande. Efter en lättare lunch besöker vi ett barnhem där utsatta unga kvinnor och barn får hjälp till utbildning. 

I Chiang Rai bor vi i en naturskön omgivning på ett fint hotell beläget på en ö i Mae Kok-floden. Ön har broförbindelse till fastlandet och Chiang Rai ligger inom bekvämt promenadavstånd för egna upptäcker på kvällarna. 

Dag 6 - Treriksröset och Mekongfloden
Med buss åker vi idag till gränsstaden Mae Sai som är Thailands nordligaste punkt. Här är också kommersen i full gång vid gränsövergången till Burma.

Turen fortsätter till det så kallade treriksröset där Thailand möter både Burma och Laos. Här besöker vi det lilla Opiummuseet. Vi får en intressant inblick i denna kontroversiella, olagliga gränshandels historia liksom en föreläsning om framställningen av opium ur den 'beskedliga' vallmoväxten.

Dag 7 - Bergsfolk och båttur på väg till Chiang Mai
Vi lämnar Chiang Rai, nu med minibussar och besöker längs vägen en bergsby där bergsfolket Lahu bor. Här lär vi oss mer om deras traditioner och livsstil.

Vi färdas vidare med mindre båtar upp med Kokfloden genom ett vackert och kuperat landskap, till det mindre samhället Tha Ton. Här äter vi en lokal lunch innan resan fortsätter med buss till Chiang Mai. När vi passerar Chiang Dao ser vi också till att besöka den heliga grottan som folk vallfärdar hit för.

Trakterna vi färdas genom är historiskt intressanta. Från 1200-talet fram till 1700-talets slut var Chiang Mai huvudstad i det så kallade Lannariket. Där utvecklades en för Thailand mycket särpräglad kultur under cirka 600 år. De gamla sedvänjorna och de kulturella inslagen i vardagslivet är fortfarande högst aktuella. Hur dessa skiljer sig från landet i övrigt berättar reseledare om.

På kvällen finns möjlighet att inta en traditionell nordthailändsk måltid – en så kallad kanthoke.

Dag 8 - Chiang Mai
Tidig morgon, ännu innan frukosten serveras ger vi oss ut i Chiang Mai för att uppleva den buddhistiska traditionen med att som lekman ge mat till munkarna som går sin tiggarrunda genom staden i arla morgonstund. Det är en tradition som trots dagens moderna samhälle och tempo fortfarande är mycket levande. Efter att vi har gett våra allmosor återvänder vi till hotellet för vår egen frukost. 

På förmiddagen ger vi oss sedan ut med båt på Mae Ping, floden som flyter liksom en ådra genom staden. Vårt mål är en jordbrukares hem i utkanten av staden. Familjen visar stolt upp sin fina trädgård. Därefter dukas en lunch med den för Chiang Mai traditionella nudelsoppan, Khao soi fram. Efter vår gemensamma lunch besöker vi Drottningen Sirikits botaniska trädgård där det finns tid att strosa omkring i egen takt. Här bland prunkande orkidéer och all möjlig annan grönska passar vi även på att se floran ovanifrån. Med en promenad på en 400 meter lång så kallad canopy-walk får vi en fin utsikt. Här 20 meter upp i luften, bland trädkronorna ser vi såväl parken som de omkringliggande bergen.    

Kvällen är ledig för egna upplevelser. Kanske blir det ett besök vid Chiang Mais välkända och shoppingvänliga nattmarknad.

Dag 9 - Bron över floden Kwai
Tidigt på morgonen flyger vi åter söderut till Bangkok. Därifrån fortsätter resan västerut genom ett bördigt och frodigt landskap med plantskolor; längs vägen växer ymnigt med bougainvillea. Mitt på dagen anländer vi till orten Kanchanaburi, berömd för sin legendariska bro över floden Kwai. Här hör vi om bakgrunden till det som kom att benämnas "Dödens Järnväg", byggd under japanskt välde av bland annat brittiska krigsfångar under outsägliga vedermödor. Dagen fortsätter med en flottfärd (stabila och säkra farkoster) på floden Kwai genom ett trolskt landskap med djupgrön vegetation. Vi stannar till vid en av de många stämningsfulla krigskyrkogårdarna. Sista etappen går med buss genom vidsträckta fält av sockerrör, majs och tapioka fram till hotell som ligger inbäddat i djungelgrönska.

De kommande två nätterna bor vi i naturen på det hemtrevliga Home Phuteoy. Här vid floden Kwai, med djungelljud och varma källor är det lätt att koppla av. 

Dag 10 - Flottfärd och tågresa
Hela dagen tillbringas i djungelmiljö. Vi gör ytterligare en tur på flotte och nu längs den Lilla Kwaifloden (Kwai Noi). Sakta glider vi fram på den bitvis smala floden som slingrar sig mellan höga berg och bambuskog. Landskapet är både dramatiskt och rogivande.

För den som vill utforska floden mer och på egen hand finns även kajaker att hyra på resorten. 

Under eftermiddagen gör vi en kortare tågresa på "Dödens Järnväg", en liten sträcka på den oändligt långa linjen mellan Thailand och Burma. Den fruktansvärda historien är mycket närvarande och det blir också något av en resa i tiden. 

Dag 11 - Flytande marknaden
Under förmiddagen färdas vi söderut mot Hua Hin, som av thailändarna själva brukar kallas "Porten mot söder". Resan tar cirka fem timmar och halvvägs stannar vi för ett välkommet uppehåll vid Damnern Saduak, en av landets verkligt genuina flytande marknader. Här råder ett svärmande och vimlande folkliv. Mängder av småbåtar fyllda med allsköns frukter och grönsaker bildar en färggrann mosaik. Så småningom anländer vi till Hua Hin - den lilla charmiga badorten som förr var en betydelsefull fiskeby. 

I Hua Hin bor vi på fina Dusit Thani Resort direkt vid stranden. 

Dag 12 - Sol och bad i Hua Hin
Njut av sovmorgon och en avkopplande dag med sol och bad. Hua Hin är välkänt för sina utsökta maträtter, inte minst havets läckerheter. Vi rekommenderar ett besök på någon av Hua Hins marknadsplatser.

På kvällen träffas vi för en god och trevlig avskedsmiddag tillsammans.

Dag 13 - Sol och bad samt transfer
Först på eftermiddagen påbörjas återfärden mot Bangkoks flygplats, vilket ger tid till en skön morgon med sol och bad.

Dag 14 - Hemkomst
Ankomst till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar (inklusive tidig incheckning dag 2, samt sen utcheckning dag 13)
• 12 frukostar
• 7 luncher + 1 lunchpaket
• 4 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa från Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst till Bangkok. Middag ingår. En övernattning på hotell i Ayutthaya.

Dag 3
Utflykt till Ayutthaya och flodkryssning på Chao Phraya. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Bangkok.

Dag 4
Besök på Grand Palace och Wat Traimit. Båttur på Bangkoks kanaler. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Flygresa Bangkok – Chiang Rai. Cykeltaxi i Chiang Rai och besök på barnhem samt Vita templet. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Chiang Rai.

Dag 6
Heldagsutflykt till den Gyllene Triangeln. Besök i Opiummuseet. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Chiang Rai – Chiang Mai, 15 mil. Besök hos bergsfolk. Båttur på Kokfloden. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Chiang Mai.

Dag 8
Utflykt i Chiang Mais omgivningar med flodtur och besök vid orkidéodling. Loy Krathong-firande! Frukost och lunch ingår.

Dag 9
Flygresa Chiang Mai – Bangkok. Bangkok – River Kwai med flottfärd, 18 mil. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på naturresort vid Kwaifloden.

Dag 10
Vid River Kwai. Båttur och kortare tågresa på "Dödens järnväg" byggd av brittiska krigsfångar. Frukost, lunchpaket och middag ingår.

Dag 11
River Kwai – båttur i marknadsstaden Damnern Saudak – Hua Hin. 25 mil. Frukost ingår. Två övernattningar på resort i Hua Hin.

Dag 12
Ledig dag i Hua Hin. Frukost och middag ingår

Dag 13

Hua Hin – Bangkok – Skandinavien. 22 mil till flygplatsen. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 14
Ankomst till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Thailand

Folkmängd 69 miljoner
Landets yta 514 000 km²
Valuta Baht
Religion Buddhister 94 %, muslimer 4 %, konfucianter, kristna och övriga 2 %.
Språk Olika varianter av thai, kinesiska dialekter, malajiska, khmer m fl

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien – Bangkok t/r; övriga transporter enligt resans program, del i dubbelrum med dusch/wc, måltider enligt dagsprogram, alla utflykter och inträden, om inget annat anges, samt TEMAs reseledare.

Valuta

Baht (THB).

Den thailändska valutan heter baht, THB och kan förskaffas redan i Skandinavien. Även svenska sedlar kan växlas in i Thailand.

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns i de större städerna.

Läs mer under Valutaväxling

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Den gemensamma dricksen är inte inkluderad i denna resa. Istället rekommenderar vi summan 1500 THB till lokalguider, chaufförer, restaurangpersonal och för inkluderade aktiviteter. Dessa betalas på plats till vår TEMA reseledare som sköter fördelningen.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Thailand har ett tropiskt klimat. Regn faller i huvudsak i perioden maj–juni till september–oktober. I periodens inledning faller nederbörden i form av kraftiga, men kortvariga eftermiddagsskurar. I september och delvis i oktober kan det bli mer långvariga regn.

Klädsel och utrustning
Ta gärna med ett paraply och lättare regnkläder. I de nordliga delarna av Thailand kan det bli relativt kyligt nattetid och tidigt på morgonen under vintermånaderna (dec–jan), så en varm tröja/kofta kan behövas. Mestadels gäller att man bäst klär sig i svala, luftiga plagg med lång ärm, som skyddar mot stark sol och även mot stickande insekter.

Observera
Med anledning av helgdagsfirande i Sydostasien kan det ibland ske tillfälliga förändringar i dagsprogrammet. Ändringar kan särskilt komma att ske kring det kinesiska nyåret Idul Fitri, vietnamesiska Tet och Thailands Song Kran-festival.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-01-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Doha
2020-01-19
16:25
2020-01-20
00:35
Qatar Airways, 168
Doha
Bangkok
2020-01-20
01:45
2020-01-20
12:30
Qatar Airways, 834
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bangkok
Doha
2020-01-31
21:00
2020-02-01
00:50
Qatar Airways, 835
Doha
Stockholm
2020-02-01
01:40
2020-02-01
06:10
Qatar Airways, 169
14 dagar Thailand runt Stockholm 27 990 SEK 6 platser kvar Boka
2020-01-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2020-01-19
09:35
2020-01-19
10:30
SAS, 443
Copenhagen
Doha
2020-01-19
15:35
2020-01-19
23:40
Qatar Airways, 160
Doha
Bangkok
2020-01-20
01:45
2020-01-20
12:30
Qatar Airways, 834
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bangkok
Doha
2020-01-31
21:00
2020-02-01
00:50
Qatar Airways, 835
Doha
Copenhagen
2020-02-01
01:35
2020-02-01
06:20
Qatar Airways, 161
Copenhagen
Gothenburg
2020-02-01
08:10
2020-02-01
09:00
SAS, 434
14 dagar Thailand runt Göteborg 27 990 SEK 2 platser kvar Boka
2020-01-19 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Doha
2020-01-19
15:35
2020-01-19
23:40
Qatar Airways, 160
Doha
Bangkok
2020-01-20
01:45
2020-01-20
12:30
Qatar Airways, 834
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bangkok
Doha
2020-01-31
21:00
2020-02-01
00:50
Qatar Airways, 835
Doha
Copenhagen
2020-02-01
01:35
2020-02-01
06:20
Qatar Airways, 161
14 dagar Thailand runt Köpenhamn 27 990 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose