Cykling i Flandernmed romantiska Brygge

I Flandern cyklar vi genom grönskande åkermark och längs porlande kanaler. Medeltidsstaden Brygge blir resans bas, där allt från byggnader till restauranger och caféer bjuder på hög charmfaktor. Vi upplever även kulturstaden Gent, De Haans inbjudande sanddyner och en tur över gränsen till Holland och livliga Sluis. Mellan cykelturerna äter vi våfflor, dricker öl och provsmakar himmelska praliner.

RESFAKTA

Länder: Belgien, Holland

Typ av resa: Cykelresa - svårighetsgrad 1, lätt

Reslängd: 6 dagar

Gruppstorlek: 14-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Världsarvsstäderna Brygge och Gent
 • Slottet Bulskampveld med trädgårdar
 • Fina byar i Belgien och Holland
 • Sanddynerna vid De Haan
 • Kulturhistoriska Gent

Dagsprogram
Avresor 2019

Dag 1. Ankomst till Bryssel
Efter ankomst till flygplatsen i Bryssel möter TEMAs reseledare. Vi reser med tåg från flygplatsen till Brygge järnvägsstation och sista sträckan till hotellet åker vi med minibuss eller taxi. Brygge är en välbevarad medeltida stad med kanaler och byggnader som omges av en oemotståndlig romantisk atmosfär. Stadskärnan, som är bilfri, är perfekt för cykling och vi gör också en kortare tur in till stadens centrala delar. Under en båttur ser vi Brygge, så som de tillresande på medeltiden såg staden. Då fungerade kanalerna och flodsystemet nämligen som vägar, främst för handeln. Innan middagen gör vi ett besök på ett chokladmuseum där vi får vara med om en demonstration av praliner.


Dag 2. Trädgårdar, slott och skön natur
Under cykelresans andra dag trampar vi ut från Brygge via några av stadens vackra väderkvarnar, broar och kanaler. Vårt mål för dagen är slottet Bulskampveld med sin intressanta historia och engelska trädgård. Här finner vi bland annat en kryddträdgård med över 400 olika plantor. Vi cyklar sedan förbi Oostkamp och får ledig kväll i Brygge.


Dag 3. Världsarvsstaden Gent
Idag upplever vi den harmoniska staden Gent. Vi tar cyklarna till järnvägsstationen i Brygge, för att sedan ta tåget till Gent. Här hämtar vi ut nya cyklar och gör upptäcktsfärder i en av Belgiens populäraste städer. Även i Gent är det lätt att känna sig hemma. Det är en stad med stort fokus på konst och matkultur. Det finns flera hundra historiska byggnader, varav många idag finns med på Unescos världsarvslista. Staden har bland annat linne- och bomullsindustriernas utveckling att tacka för sin rikedom. Vi besöker bland annat ett bryggeri där De Gruut tillverkar en öl utan innehåll av humle men med en medeltida hemlig kryddblandning.


Dag 4. Flanderns sköna kust
Idag cyklar vi till De Haan. Kort efter att vi har lämnat Brygge bakom oss kommer vi fram till ruinerna av Abdij Ter Doest, en gång ett mäktigt kloster som förstördes under religionskrigen år 1569. Vi ser den överdimensionerade tegelkyrkan och kommer fram till den lilla söta byn Lisseweges torg med sina vitkalkade hus. Nästa mål blir de inbjudande sanddynerna utanför De Haan. Kanske lockar en promenad på stranden efter lunchen? De Haan har en ovanligt lågt liggande skyline, vilket gör att många byggnader i belle epoque-stilen blir tydliga. I en av stadens villor, Savoyarde, bodde under en kortare tid den store fysikern Albert Einstein. Under vägen hem till Brygge cyklar vi i ett område med ett rikt fågelliv. Ledig kväll.


Dag 5. Pittoreska byar i Flandern
Idag cyklar vi nordost mot den lilla staden Damme, som ligger pittoreskt belägen vid en av regionens många kanaler. Damme har en vacker och orörd stadsbild som i princip stått oförändrad sedan 1700-talet.

Staden hade tidigare kontakt med havet och gjorde sig en förmögenhet på sillhandeln. Sillen kom med fartyg från bland annat Skanör och Falsterbo under större delen av 1600-talet. Efter en liten paus i Damme cyklar vi över gränsen till Holland och den lite livligare staden Sluis. Hit kommer många holländare under årets kallare månader för shopping. Här slår vi oss  ner vid någon av stadens uteserveringar och ser på folklivet.

I den muromgärdade byn Retranchement i Holland tar vi lunchpaus på ett torg i skuggan av vackra byggnader och färgsprakande blomsterdekorationer. Under eftermiddagen cyklar vi mot den nordvästra kusten och in i Belgien igen. Vi passerar bland annat staden Knokke, en badort med lummiga kvarter och arkitektritade hus. Frank Sinatra brukade sjunga här när det begav sig. Stjärnor som Marlene Dietrich och Maurice Chevalier besökte regelbundet kasinot.

Arkitekturstilen i Knokke kom till i början av 1920-talet. Då bestämde sig familjen Lippens, ättlingar till mannen som återvann detta område från havet på 1790-talet, för att ändra inriktning. Istället för att ha jordbruksmark och odla potatis bestämde de sig för att omvandla Knokke till ett semestermål i klass med Deauville och Trouville i Normandie. I Knokke gör vi ett besök på den populära testugan Siska, och smakar hembakade våfflor med eget recept sedan 1882. Sedan trampar vi tillbaka till Brygge igen. Avskedsmiddag på hotellet.


Dag 6. Hemresa
Efter cykelresans upplevelserika dagar når denna vecka sitt slut, med många fina minnen av möten och miljöer. Från Bryssels flygplats går flyget hem till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 5 frukostar
• 4 luncher
• 2 middagar
• Temaguide
• Inträden enligt program
• Öl- och chokladprovning ingår
• Brygge museum kort och rabatthäfte ingår

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Bryssel. Tåg- och busstransfer till Brygge, ca 110 km. Cykeltur ca 6 km. Fem övernattningar på hotell i Brygge. Besök och kanaltur i Brygge. Middag ingår.

Dag 2

Cykel Brygge – Gentkanalen – Brygge ca 55,7 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3

Cykling 20 km, tåg Brygge – Gent – Brygge, ca 100 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4

Cykel Brygge – Lissewege – De Haan – Brygge ca 52 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 5

Cykel Brygge – Damme – Sluis – Knokke/Heist – Brygge ca 59 km. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 6

Buss eller taxi och tåg till flygplatsen, ca 50 km. Frukost ingår.

Belgien

Folkmängd
11 milj Landets yta
30 528 km² Valuta
Euro Språk
Franska, flamländska (nederländska) och tyska. Religion
Den romersk-katolska kyrkan är den dominerande trosinriktningen. Ungefär tre belgare av fyra beräknas vara katoliker även om få aktivt utövar någon religion.

Viktigt om resan

OM CYKLINGEN


Obligatorisk utrustning
Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad
Lättpackat regnplagg
Cykelhjälm, ta med egen


Vi rekommenderar
Cykelglasögon/solglasögon
Cykelhandskar
Gel-sadel eller cykelbyxor
Ryggsäck
Extra t-shirts för ombyte
Vattenflaska eller Camelback
Solkräm


Om cyklarna
Citybikes med handbroms och 7 växlar.
Cyklarna finns i herr- och dammodell.
Hållare för vattenflaska finns ej. Pakethållare finns, men däremot saknas fästanordning. Vi rekommenderar att du tar med dig elastiska band för att ha möjlighet att spänna fast din lilla ryggsäck eller väska på pakethållaren.
På plats får du en cykelnyckel, ett lås, en cykelpump och cykelväska.
För dig som vill använda cykelskor kan SPD-pedaler finnas att låna. Fråga gärna i samband med bokningen.
På denna resa finns det möjlighet att byta ut den vanliga cykeln till en elcykel. För bokning kontakta TEMA. Pristillägg 1750 kronor. Begränsat antal elcyklar per grupp.


Viktigt att veta
Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

Vi har ingen följebil på denna resa. Vid eventuella problem ringer vi för assistans.

Vi äter alla måltider på restauranger och barer och du behöver därför inte ta med någon picknickutrustning.

Brygge museum kort och rabatthäfte ingår i resans pris.Cykelturerna
Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Dag 2. Cykeldistans 55,7 km. Du cyklar mestadels på cykelbanor, grus, kullersten och asfalt. Genomsnittshöjd 5-10 meter över havet.

Dag 3. Cykeldistans 59 km. Du cyklar mestadels på cykelbanor och på jordvallar. Höjdskillnad 5 - 30 meter över havet.

Dag 4. Cykeldistans 52 km. Du cyklar mestadels på cykelbanor. Höjdskillnad 5- 30 meter över havet.

Dag 5. Cykeldistans 20 km. Du cyklar mestadels på cykelbanor, kullersten och asfalt. Genomsnittshöjd är 5 - 10 meter över havet.ÖVRIG INFORMATION


I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien - Bryssel t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 15 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.


Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.