Nyhet

Södra Englandmed Somerset och Dorset

Windsor Castle inleder en fullspäckad rundresa som tar oss via charmiga Bristol till historiska Bath, längs berömda Jurassic Coast mot Bournemouth och vidare till Poole, New Forest och Winchester. Vi provar ost i Cheddar och smakar en gindrink på Bombay Sapphire destillery, njuter av utsikten vid Durdle Door och dricker te vid Jane Austen House – allt i sällskap av TEMAs excellenta färdledare.

RESFAKTA

Länder: England

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 17-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Windsor Castle
 • Cheddarprovning
 • Bath
 • Jurassic Coast
 • Jane Austen House

Dagsprogram
Sommar 2020

Dag 1. Välkommen till England
Vid ankomst till flygplatsen i London möter TEMAs reseledare och buss som tar oss till det kungliga slottet, Windsor Castle, strax väster om huvudstaden. Slottet är Storbritanniens största och ett av landets mest välkända – uppfört av Wilhelm Erövraren efter invasionen av England år 1066 (slaget vid Hastings). Windsor Castle har under århundraden byggts ut ett flertal gånger och räknas idag som världens största, bebodda slott och ett av de äldsta, fortfarande aktiva slotten.

År 1917 antog den brittiska kungaätten namnet Windsor efter detta slott och än idag är Windsor Castle ett av den brittiska monarkens officiella residens. Detta vid sidan av bland annat Buckingham Palace och Holyrood Palace i Edinburgh, Skottland. Kika gärna en extra gång på flaggan över slottets runda torn. Om det är ”Royal Standard” som fladdrar i vinden, är hennes majestät med största sannolikhet hemma.

Turen fortsätter sedan drygt två timmar västerut till dagens slutdestination, Bristol. En gammal hamnstad fylld av sevärdheter och känd för sitt vibrerande kulturliv. Under hela året bjuder Bristol på evenemang och festivaler och här finns gott om högklassiga restauranger och caféer. Resten av dagen är fri att på egen hand upptäcka Bristols gator och torg. På kvällen samlas vi igen för en gemensam välkomstmiddag.

Dag 2. Bristol – Cheddar Gorge
Vi inleder dag två med en rundvandring i Bristol för att känna den sorlande universitetsstaden på pulsen. Promenaden går längs Bristols historiska hamn där vi besöker museifartyget SS Great Britain, en ångare som under mitten av 1800-talet räknades som det längsta passagerarfartyget i världen. Hon var också det första, av järn byggda, ångfartyget som korsat Atlanten. Gå ombord den vackert restaurerade farkosten, utsmyckad med flaggor som om det vore redo för avfärd, och föreställ dig hur det kändes att resa över Atlanten på drottning Victorias tid. Skeppet förvaras inuti ett ”glashav” för att inte luftfuktighet och andra yttre element ska slita ut det. Luften inuti ”torrhamnen” är faktiskt lika torr som i öknen.

Vi lämnar Bristol för denna gång och förflyttar oss en knapp timma söderut. Här väntar ett av Storbritanniens vackraste och historiskt mest intressanta områden – Cheddar Gorge – en lång och djup kalkstensravin som karvats fram av floder av smältvatten som runnit genom området under de senaste 1,2 miljoner åren. Under marken har samma vatten bildat grottor i den porösa kalkstenen, rika på såväl stalaktiter som stalagmiter. Förhistoriska fynd som gjorts i och runt omkring grottorna visar att människan använt dessa som hem eller tillflyktsplatser i nära 40 000 år. Här hittades 1903 Storbritanniens äldsta, kompletta skelett – Cheddar Man – som fastställts vara över 9 000 år gammal.

Nu är det inte raviner och grottor vi i första hand förknippar med namnet Cheddar. Och självklart kan vi inte fortsätta utan att först provsmaka lite av det gula guldet, osten som tillverkats här sedan 1100-talet och som idag troligen är världens mest imiterade. Utanför byn Cheddar hälsar vi därför på vi hos Cheddar Gorge Cheese Company för att lära hos allt om tillverkning och paketering av den älskade osten, och för att få oss en efterlängtad smakbit.

På eftermiddagen ankommer vi anrika staden Bath, där resten av dagen och kvällen är till eget förfogande. Be gärna reseledaren eller hotellets personal om tips på restauranger för en middag på stan.

Dag 3. Bath
En gång uppfört för att tillgodose behovet av såväl nöje som avkoppling har Bath varit en självklar destination, ända sedan romartiden, i jakten på välbefinnande. Stadens naturliga heta källor lockar fortfarande mängder av besökare men vänliga Bath bjuder också på ett överflöd av bra restauranger, shopping och en högst levande kulturscen.

Cirka år 870 f. Kr. ska den keltiska kungen Bladud ha upptäckt en ny källa där romarna valde att bygga ett badkomplex dedikerat gudinnan Sulis Minerva. Den ursprungliga byggnaden stod färdig någon gång under det första århundradet e. Kr. men baden byggdes med tiden ut och blev allt mer sofistikerade under de 400 år de användes. Idag får vi möjlighet att besöka och på nära håll beundra detta magnifika friluftsbad som på sina håll övergår i mindre badkammare och ytor för socialt umgänge.

Ett återkommande inslag på denna rundresa är den berömda författarinnan Jane Austen, och vårt besök i Bath är inget undantag. Här bodde Austen under flera år och hittade inspiration till flera av sina verk. Till hennes ära besöker vi denna dag Jane Austen Centre och Regency Tea Rooms för lite ”afternoon tea”.

Resten av dagen och kvällen är du fri att försöka hitta nya, spännande sidor hos denna mångfacetterade stad.

Dag 4. Glastonbury Tor
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och styr vidare söderut. Dagens första stopp blir Glastonbury Tor, en kulle dit folk vallfärdat sedan tidernas begynnelse och en plats fylld av spännande historier, legender och andlighet. På toppen av kullen står tornet av Sankt Michaels kyrka, det enda som finns kvar av de två kyrkor som byggdes här under medeltiden och som sedan revs på order av Henrik VIII. Längs kullen löper sju cirkelformade terrasser som ingen säkert vet vad de användes till. En av många förklaringar är att kullen länge var en pilgrimsort och att terrasserna byggdes för att pilgrimerna långsamt skulle ta sig uppför i ett slags meditation.

Folktron är stark i området och vissa är övertygade om att en kraft från kullens inre påverkar människors medvetande och får oss att komma i kontakt med vår själ. I de engelska legenderna sägs den här kullen vara en portal till landet Avalon, den mytomspunna ö det berättas om i historierna om Kung Arthur.

Vad man än väljer att tro på är ”The Tor” en både vacker och spännande plats att besöka. Inte sällan ligger dimman tät här och skapar en speciell, nästan magisk atmosfär. Under klara dagar är utsikten fantastisk, trots kullens blygsamma höjd på 158 meter. Bland annat kan vi se bergskedjan Mendip Hills som döljer oststaden Cheddar och de uråldriga grottsystem vi besökt tidigare på resan. I det gröna landskapet som sträcker ut sig framför oss samsas pittoreska byar med vindlande småvägar och hagar fyllda av betande får. En sann idyll.

Nu väntar en av landets tveklös vackraste katedraler, Wells Cathedral, döpt efter de källor som fortfarande står att finna i den omgivande trädgården. Den nuvarande katedralen börjad byggas cirka år 1175 på platsen av en mindre kyrka. Den dåvarande biskopen väckte idén om att bygga med en ny, för tiden, revolutionerande arkitekturstil från Frankrike, och Wells blev därmed Englands första gotiska katedral. Under de följande århundraden genomlevde Wells Cathedral åtskilliga regenter, krig, ockupation och politiska klimat, utbyggnader, förändringar och slutligen renovering. Vi kan snabbt konstatera att det är en dam som åldrats med värdighet och vars skönhet inte lämnar sina besökare oberörda.

Vi tar adjö av katedralen och fortsätter i sydlig riktning. Det blir en vacker tur genom den engelska landsbygden där vi så småningom lämnar grevskapet Somerset för Dorset. Snart når vi också Jurassic Coast, en av Storbritanniens pampigaste kuststräckor, känd för sina geologiska rikedomar från juraperioden. Har vi tiden på vår sida stannar vi till i charmiga staden Lyme Regis och vackra West Bay, vars fantastiska klippor blev kända genom den populära, brittiska kriminalserien Broadchurch.

I närliggande Dorchester gör vi sen stopp för natten och kvällen är fri för egna äventyr.

Dag 5. Durdle Door – Bournemouth
Idag får vi njuta mer av södra Englands Jurassic Coast, när vi fortsätter västerut mot Bournemouth. På vägen stannar vi till vid två av Dorsets mest fotograferade landmärken – Lulworth Cove och Durdle Door. Området kring Lulworth anses vara en av de bästa platserna i världen för studier i geologi. Faktum är att hela kuststräckan anses vara av så pass stor geologisk betydelse att den 2001 utsågs till Englands första naturliga världsarv av Unesco. Här har hav, flod och väder under miljontals år eroderat berget och på vissa håll skapat makalösa landformationer – varav vissa blivit populära attraktioner – som Durdle Door.

Durdle Door utgör en del av en större kalkstensklippa där vågornas kraft under miljontals år gjort ett hål genom stenen. Resultatet är en vackert välvd båge som tycks resa sig ur havet en bit från stranden. Namnet Durdle härstammar från det gamla engelska ordet thirl, som betyder just borra eller bryta igenom. En fröjd för ögat är också närliggande Lulworth Cove vars nästan cirkelrunda bukt, vita stenstrand och klarblå vatten lockar badare och naturälskare från vida omkring. Missa heller inte ett besök till utsiktspunkten Stair Hole, som är den bästa platsen för att riktigt förstå hur erosionen kontinuerligt formar den här kusten. Härifrån är det lätt att se både grottor, blåshål, valv, staplar och stumpar som alla är vanliga exempel på just erosion.

På eftermiddagen ankommer vi Bournemouth och resten av dagen och kvällen är fri att utforska denna klassiska badort. Här väntar de gamla nöjespalatsens blinkande ljus och doften av vinäger från fish’n chips-stånden längs Bournemouth Beach, en strand som vid flera tillfällen utsetts till Storbritanniens bästa.

Dag 6. Sea Train Adventure Cruise – Bucklers Hard – Winchester
Ett litet äventyr väntar oss. Efter frukost och utcheckning går bussen mot hamnen i Poole där Sea Train Adventure Cruise tar sin början. Vi kliver först ombord på fartyget tar oss genom hamnen och ut till havs. Det bjuds vackra vyer när vi kryssar längs den östra spetsen av Jurassic Coast, mot populära semesterorten Swanage. Väl framme har vi tid för egna upptäckter eller för att äta något, innan det är dags för nästa etapp.

Nu tar vi ett kliv tillbaka i tiden och bordar Swanage Railway Steam Train, ett stiligt ånglok och tåg från 1885. Vi lutar oss tillbaka och njuter av det karaktäristiskt gröna landskapet som rullar förbi utanför, alltmedan loket tuffar på i ett behagligt tempo. Slutdestination är den historiska byn Corfe och ruinerna av Corfe Castle, en ikonisk kvarleva från det engelska inbördeskriget. Här möter bussen för vidare färd österut, men vi tar gärna en liten stund för att suga åt oss lite av Corfes anrika atmosfär och 1000-åriga historia.

Nästa stopp blir Bucklers Hard, en pittoresk liten by belägen i den sydöstra delen av nationalparken New Forest. Ursprungligen döpt till Montagu Town var byn tänkt som en frihamn för handel med Västindien. Byns geografiska position var också gynnsam för skeppsbyggande med nära access till skyddade och navigerbara vattenvägar. Under andra världskriget byggdes torpedbåtar och floden agerade bas för många av de landningsfarkoster som användes vid invasionen av Normandie. Idag är Bucklers Hard en populär turistdestination med sina stilfulla, georgianska hus som radar upp sig längs floden. Här finns också ett litet marinmuseum och en modern båtmarina.

Sen eftermiddag anländer vi Winchester och tar oss tid för ett besök i berömda Winchester Cathedral. I Europas längsta, medeltida katedral finns många höjdpunkter att upptäcka, inte minst väggmålningarna från 1100-talet och de många medeltida sniderierna. Med lite tur kan vi också njuta av vacker evensong (körsång) som normalt framförs under tidiga kvällar och skapar en speciell atmosfär. Efter besöket checkar vi in på hotellet och kvällen i Winchester är sedan fri.

Dag 7. Jane Austen House – Bombay Sapphire
Jane Austens hus i Chawton, Hampshire är idag det enda hus i världen, där författarinnan levt och verkat, som är öppet för allmänheten. Det var här hennes talang och författarskap blomstrade och det var här hon skrev, reviderade och publicerade alla sina böcker, däribland Stolthet och Fördom, Känsla och förnuft och Emma. Vi besöker Jane Austen House Museum, av många ansett som en av de viktigaste platserna med litterär anknytning i världen.

Här flyttade den berömda författarinnan in 1809 och levde de sista åtta åren av sitt liv. Museet har en omfattande samling föremål med anknytning till Austen, bland annat brev hon skrivit och personliga tillhörigheter. Några av höjdpunkterna är hennes smycken, första utgåvor av hennes böcker, möbler, textilier och bordet där hon skrev sina älskade verk.

I sina brev refererar Jane Austen ibland till något hon kallar för ”the Great House”. Huset i fråga är den elisabetanska herrgården Chawton House, belägen en kort bit utanför Hampshire. Chawton House ägdes av Janes bror Edward och här spenderade hon mycket tid tillsammans med sin familj. Idag inhyser herrgården forskningsbiblioteket för The Centre for the study of early women’s writing. Här finns en samling på över 9 000 böcker med tillhörande originalmanus. Det blir ett berikande besök där vi också får lära oss mer om arbetet som bedrivs här.

Under sen eftermiddagen unnar vi oss en liten aperitif inför den stundande middagen. Vi hälsar på oss världskända ginproducenten Bombay Sapphire för en guidad tur i destilleriet. Besöket rundas av med en gindrink i anslutande Mill Bar. Senare på kvällen samlas vi igen för en gemensam avskedsmiddag på lokal restaurang.

Dag 8. Hemresa
Vår rundresa i England har nått sitt slut. Efter en sista frukost på hotellet i Winchester har vi egen tid att utforska den vackra staden. Efter lunch går bussen mot flygplatsen. Vi hoppas att veckan tillsammans med oss på TEMA har varit givande och att många fina minnen följer hem. Vi hoppas också på ett snart återseende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg London ToR
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 7 frukostar
• 1 lunch
• 2 middagar
• 1 ostprovning
• 1 afternoon tea

RESFAKTA

Dag 1

Flygresa till London. Besök på Windsor Castle. En övernattning på hotell i Bristol. Välkomstmiddag ingår.

Dag 2

Rundtur i Bristol, besök vid Cheddar Gorge och ostprovning. Två övernattningar på hotell i Bath. Frukost ingår.

Dag 3

Rundtur i Bath och eftermiddagste vid Jane Austen Centre. Frukost ingår.

Dag 4

Besök Glastonbury Tor, Wells Cathedral, Lyme Regis och West Bay. En övernattning på hotell i Dorchester. Frukost ingår.

Dag 5

Besök vid Durdle Door och Lulworth Cove. En övernattning på hotell i Bournemouth. Frukost och lunch ingår.

Dag 6

Sea Train Adventure Cruise, besök i Buckler’s Hard och Winchester Cathedral. Två övernattningar på hotell i Winchester. Frukost ingår.

Dag 7

Besök på Jane Austen House, Chawton House och Bombay Sapphire. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 8

Buss till Heathrow och flyg hem. Frukost ingår.

England

Folkmängd 52 miljoner
Landets yta 130 395 km²
Valuta Pund (GBP)
Religion 72% kristna, muslimer 3%, hinduer 1% judar 0,5%, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion.
Språk Engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa London t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, cykelhyra, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.

Valuta
Pund (GBP). Svenska kronor kan växlas i England. Du sparar dock tid om din reskassa består av engelska pund. De vanligaste bankkorten fungerar i de flesta bankomater för kontantuttag.
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat
Vädret är generellt omväxlande i södra England men klimatet är milt för området.

Klädsel
Varmare tröjor och regnjacka kan behövas, liksom solskydd. Medtag gärna en liten ryggsäck. Viktigt är bra skor med ordentlig sula. Vad gäller kvällsklädsel på restaurang och dylikt är det i regel god sed att byta om till middagen.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 30 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Hotell/boende

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.