Nyhet

Mitt Kreta - med ön Chrissirundresa med Therese Tideklev

Följ med till mytomspunna Kreta för en rundresa till lantliga byar, Lassithiplatån, palmstranden Vai och ett besök till en Europas mest södra utposter, ön Chrissi. Vår, sedan 90-talet, fastboende reseledare Therese Tideklev visar dig sitt eget Kreta. Via De dödas dal når du Zakros där minoiska lämningar finns att skåda. Kretensisk matlagning och avsmakning av vin, raki och olivolja står också på programmet. En ledig dag ger dig också möjlighet att besöka ytterligare en ö, den forna spetälskekolonin Spinalonga.

Det sägs att man har inte verkligen rest till ett land, om man inte smakat på deras delikatesser. Och det kan jag lova att ni kommer att få göra här på Kreta! καλώς ήρθατε (Välkommen) önskar, Therese


RESFAKTA

Länder: Grekland

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Toplouklostret med vinprovning
 • Båt till Chrissi Island med sol och bad
 • Heldag på Lassithiplatån med Diktigrottan
 • Charmiga staden Agios Nikolaos
 • Grekisk afton i bergsbyn Pano Karouzanos

Dagsprogram
Sommar 2019

Dag 1 - Avresa till Kreta och Sitia
Avresa med flyg direkt från Stockholm till Sitia på östra Kreta, där buss och TEMAs reseledare Therese Tideklev väntar för den mycket korta transfern in till Sitia stad. Therese bor sedan drygt 20 år på ön och är nu nästan mer kretensisk än svensk. Med sitt stora lokala kunnande och glada sätt kommer du lära känna Kreta på ett alldeles speciellt sätt. 

Sitia som är Kretas sjätte största stad har ca 10 000 invånare. Staden med sin hamn ligger i en för vindar skyddad bukt och stoltserar med en två kilometer lång strand som fått EUs blå flagg för sitt rena vatten. Vi checkar in för tre nätter på ett centralt beläget hotell. Njut av stadens genuina atmosfär och den gammeldags, charmiga lilla hamnen där det lokala livet pågår. Här stöter du på relativt få turister och får en känsla för det kretensiska vardagslivet.

Vi installerar oss och kan om vädret tillåter även ta ett dopp antingen i havet eller i poolen på hotellets tak. Till kvällen möts vi upp för en välkomstmiddag på lokal taverna. 

Dag 2 – Vai, vin och mat 
Dagen bjuder på ett varierat program och börjar med en resa tillbaka i historien och in i religionens värld med ett besök på Moni Toplou, som är ett av Kretas mest vördade kloster. Dess anor är från 1400-talet och det påminner om ett fort, då det är byggt för att kunna stå emot attacker av såväl banditer som sjörövare. Namnet Moni Toplou (Klostret med kanonen) fick det under den turkiska ockupationen, då klostrets invånare försvarade sig med hjälp av en liten kanon. Klostret har även fått uppleva förföljelse på senare tid. Under andra världskriget arresterade tyskarna tre munkar från Moni Toplou. En av dem dog i fängelse och de andra två avrättades. En annan historia berättar de vackra ikonbilder som finns i klostrets museum. Ända sedan klostret grundande har munkarna odlat oliver och druvor. Med sina kunskaper inom vitikultur har man varit betydelsefulla för vin- och tsikoudiaframställningen i regionen. Vita druvsorter som Thrapsathiri och Vilana samt röda som Merlot och Syrah odlas. Men den med mest karaktär kanske ändå är Liatikodruvan som soltorkas och ger ett sött vin. Vi tar del av munkarnas kunskaper med en vinprovning här vid Toplou. 

Vägen fortsätter ner mot kusten och här ligger en av Kretas kanske vackraste stränder, Vai. Det speciella här är de många och mycket exotiska kretensiska dadelpalmer som växer i omgivningen. Tillsammans utgör de Europas största, naturliga palmskog.

På vägen till palmstranden finns även bananodlingar. Vi stannar vid Nikos Troulos odlingar. Han har odlat sina små söta Kreta-bananer här i 30 år. Vi tar en promenad på plantagen och hör Nikos berätta om bananplantans liv och om ekologisk odling i östra Kretas subtropiska klimat. Och vi smakar givetvis dessa små läckerheter! 

På eftermiddagen är vi åter i Sitia för en lärorik och välsmakande kväll. Du kommer att få tillaga kretensiska specialiteter som vi sedan avnjuter till middag. För att få insikt i de lokala produkterna provsmakar vi olivolja och den starka kretensiska ”nationaldrycken” raki eller tsikoudia som den kallas lokalt.

Dag 3 - Zakros med möjlig vandring
Efter frukost beger vi oss åt sydost från Sitia på nordkusten. Omgivningarna på vägen mot Zakros påminner om ett månlandskap. Härifrån kan du välja att vandra genom De dödas dal (ca 2,5 tim). Namnet kommer av att minoerna brukade begrava sina döda i de grottor som syns överallt längs klippväggarna, av vilka vissa är laxrosa och andra olivgröna. Utsikten är fantastisk och de döda har nu gett plats åt bostäder till alla getter som klänger på sluttningarna. Även oregano och salvia växer utmed ravinens väggar.Vill du hellre ha en lugn förmiddag följer du med bussen ner till Kato Zakros, det vill säga det lägre liggande Zakros och Zakrosstranden. Här kan du njuta av havsbad och kanske besöka ruinerna av det minoiska palatset. Palatset i Zakros är unikt, eftersom det är det enda palatset som var helt oplundrat då man började gräva här. Fler skrivtavlor med den så kallade Linear A-skriften, som än i dag inte tolkats helt tillfredsställande, har hittats här än någon annanstans. Tillsammans avnjuter vi lunchen direkt vid strandkanten.

Väl tillbaka i Sitia har du tid för egen avkoppling. Kanske besöker du det historiskt intressanta Kazarma, som den gamla venetianska fästningen heter, innan du äter middag på någon av de många tavernorna.

Dag 4 – Guldön Chrissi
Vi checkar ut och lämnar Sitia för en resa söderut till Ierapetra och här går vi ombord på en båt som för oss ut på havet till de guldglänsande stränderna på ön Chrissi. Förutom namnet Guldön så är ön också bland lokalbefolkningen känd som Gaidouronisi, ”Åsneön". Ön har långa fina sandstränder och bjuder kristallklart badvatten. När vi når ön kan du köpa något att äta och dricka i hamnen och därefter promenera ca 10 minuter genom cederskogen till Golden Beach. Här kan du njuta av fantastiska sol och bad. Man kan se minoiska ruiner, samt en gammal romersk begravningsplats samt öns fyrtorn. Dessutom ståtar på ön ett litet kapell till St Nikolaos ära. 

Efter en skön dag så är det sedan till Agios Nikolaos vi styr vår färd. Det blir en sen ankomst och incheckning. Hotellet har dock ett centralt läge med restauranger runt hörnet och en kort promenad tar dig till stadens kännetecken, sjön Voulismeni, Här ska Athena enligt myterna ha badat. 

Dag 5 – Lassithis platå 
På Diktibergens sluttningar utanför Agios Nikolaos doftar det gott av olika örter. Av dessa framställer man organiska, eteriska oljor vilka både luktar och gör gott. Eteriska oljor bildas i körtelceller i växternas blad, blommor och frukter, men även barken och veden kan innehålla flyktiga oljor. På en liten lokal fabrik med tillhörande park får du lära dig mer om dessa örter. 

Efter bergssluttningar med hisnande vyer öppnar sig plötsligt Lassithiplatån som en grön oas och ett Shangri-La bortom bergen. Med sina 25 km² på över 800 meters höjd erbjuder området svalka när sommaren är som varmast. Detta Kretas verkliga kärnland, med sin bördiga mylla och charmiga vitkalkade byar, producerar frukt och grönsaker med en smak man inte hittar någon annanstans i Grekland. En gång stod hundratals väderkvarnar på Lassithi, men av de flesta återstår nu bara ruiner. Bland bergens byar finner du den typiske kretensaren med höga svarta stövlar och, åtminstone bland de äldre grånande herrarna, en magnifik mustasch. Hit har kretensarna alltid retirerat i farotider och här föddes de första kretensiska legenderna. Du besöker Diktigrottan, där Zeus föddes enligt mytologin.

Det blir lunch på traditionell taverna med meny av lokala rätter. Mätta och belåtna återvänder vi sedan till Agios Nikolaos för en kväll efter eget tycker och smak. 

Dag 6 – Ledig dag, kanske på Längtans ö
Dagen är din egen och du kan njuta sol och bad eller egna utflykter. 

Med lokalbuss är det lätt att ta sig till Mirabellobukten där man finner jetsettarnas Elounda och den mer stillsamma byn Plaka. Från respektive bys hamn kan du göra en kort båttur till den ön Spinalonga. Ön har en lång historia, men är kanske allra mest känd för sin roll som spetälskekoloni 1903–1957, en period som utgör bakgrunden till den kända romanen ”Längtans ö” av Victoria Hislop.

Spinalongas fascinerande historia har sett romare, araber, venetianer och turkar som härskare. Kristna massakrerades här under arabernas tid och venetianarna fördrevs av turkarna. Men deporteringen av leprasjuka till ön i början av 1900-talet, vilket fick de sista turkarna som levt fridfullt här under 200 år att lämna Spinalonga, är det som gjort ön mest omtalad i historien. Den inhumana behandlingen av de spetälska är tragisk. Samtidigt menar många att de sjuka här kunde leva ett bättre liv, utan stirrande och fördömande blickar. Här på Spinalonga, utan färskvattenkälla, samlade de deporterade istället regnvatten, plockade vilt växande örter och odlade egna små lotter. Ett vardagligt liv kunde i stort fortsätta med ett par kaféer och några andra inrättningar, inhysta i de egenhändigt upprustade byggnaderna som övergivits av tidigare öbor. Ett besök här är en oförglömlig resa tillbaka i tiden. 

Dag 7 – Heraklion och grekisk afton hos Anna
Njut en avkopplande morgon. Tidig eftermiddag träffas vi sedan och åker in till Kretas huvudstad. Här får du tid att på egen hand upptäcka stadens kultur- och shoppingutbud, eller bara njuta en kaffe på någon av stadens många serveringar. Kanske slår du dig ned vid centralt belägna Morisnifontänen och beskådar folklivet. Andra sevärdheter är det fina arkeologiska museet och Nikos Kazantsakis gravplats, den världskände författaren till boken ”Spela för mig, Zorba”, som blev odödliggjord på vita duken under 60-talet. Den frihetsälskande kretensaren vilar på en av stadsmurens bastioner med fantastisk utsikt över staden.

Från stadens myller åker vi sedan söderut, in bland de vinbevuxna kullarna vid namn Skalani. Här finner vi en trevlig vingård och smakar deras goda drycker. Det blir en drink längs vägen så att säga, för kvällen bjuder på avskedsmiddag men sång och musik här i närheten. Det är i byn Pano Karouzanos som vi finner svenska Anna som med man, barn och vänner bjuder in till en kretensisk afton. 

Dag 8 - Hemresa
Veckan har kommit till ända men vi är nästan helt säkra på att du kommer vilja återvända till Kreta igen! Det blir transfer till flygplatsen för flyg direkt hem till Stockholm.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 2 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Stockholm – Sitia. Hotelltransfer, 10 km. Middag ingår. Tre övernattning på hotell i Sitia.

Dag 2
Heldagsutflykt till Topolouklostret med vinprovning och besök vid Vaistranden. Introduktion till det kretensiska köket med rakiprovning. Frukost och middag ingår.

Dag 3
Utflykt till Zakros med möjlig vandring (ca 2,5h) i De dödas dal. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Sitia via Ierapetra till Agios Nikolaos, 100 km. Båtutflykt till Chrissi Island. Frukost ingår. Fyra övernattningar på hotell i Agios Nikolaos.

Dag 5
Besök på Lassithiplatån med Zeusgrottan. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 7
Utflykt till Heraklion med vingårdsbesök. Kretensisk afton med sång och musik. Frukost och middag ingår.

Dag 8
Flyg Sitia – Stockholm. Busstransfer Agios Nikolaos – Sitia flygplats, 70 km. Frukost ingår.

Grekland

Folkmängd
10,7 miljonerLandets yta
131 940 km²Valuta
EuroReligion
Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.Språk
Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Sitia t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Valuta
Euro (EUR).

I resans pris ingår måltider enligt resans resfakta; övriga utgifter du har att räkna med är måltidsdrycker, kaffe och andra förfriskningar samt dricks.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel

Tidig morgon och sen kväll under vår och höst, kan upplevas som svala, och det kan vara bra att ha med sig en varm tröja. Ibland kan just en långärmad tröja vara bra för drag från luftkonditionering på buss. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök, där herrar bör bära långbyxa och kvinnor kjol.

I bergstrakterna i det inre av landet är temperaturen som regel ytterligare ett par grader lägre än vad som anges i klimattabellen, och viss nederbörd kan förekomma. Tag med badkläder då vissa hotell har pool. Badmöjligheter i havet ges vid flera tillfällen.

Vill man delta i vandringen genom De dödas dal så är en bra promenadsko ett måste.

Dricks
Gemensam dricks ingår ej i resans pris. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 15 EUR till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Observera
Hotellstandarden kan upplevas som ojämn, där vissa hotellrum upplevs som märkligt planerade eller små.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose