Nyhet

Cykling från Toscana till RomPilgrimsvägen Via Francigena

Det vackra Siena är startpunkten på resan längs Via Francigena, en gång flitigt använd av köpmän, soldater och pilgrimer på väg från Canterbury till Rom. Cyklingen bjuder på magnifika vyer i Toscanas böljande landskap och senare Lazios mer bergiga natur, innan vi avslutar i triumf på Petersplatsen i Rom. På vägen upplever vi äkta italiensk gästfrihet och njuter av det lokala köket.

RESFAKTA

Länder: Italien

Typ av resa: Cykelresa - svårighetsgrad 3, utmanande

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 14-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Cykelvägarna
 • Toscanas böljande landskap
 • Det vackra Siena
 • Provsmakning av lokala viner
 • Att nå Petersplatsen i Rom

Dagsprogram
Sommar 2022

Dag 1. Ankomst Pisa
Avresa från Skandinavien till Pisa. TEMAs reseledare möter på flygplatsen för transfer till vackra Siena och vårt hotell för natten. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna upptäckter bland Sienas gator och torg – eller för att bara koppla av på hotellet.


Dag 2. Siena till San Quirico (ca 55 km)
Efter frukosten cyklar vi genom Sienas antika stadsportar och fortsätter vår resa längs Via Francigena. Idag bjuder området söder om Siena, Crete Senesi, på sköna vyer när vi åker berg- och dalbana i det klassiskt toskanska landskapet.

I vackra staden Buonconvento tar vi paus för lite förfriskningar och de som vill kan göra ett besök på de antika försvarsmurarna. Dagens sista etapp för oss till den pittoreska lilla byn San Quirico med sitt, där vi stannar vi över natten.


Dag 3. San Quirico till Radicofani (ca 36 km)
Från San Quirico cyklar vi mot Orcia-dalen och längs stillsamma vägar rullar vi nedåt innan vi når medeltida byn Bagno Vignoni, känd för sina helande bad och hem åt de legendariska vattennymferna.

Vi vilar benen en stund och ägnar lite tid åt att utforska de varma källorna, innan vi fortsätter in i den Unesco-klassade Orciadalen (Valle D’Orcia) – ett naturligt paradis vars skönhet aldrig upphör att beröra sina besökare.

Dagens sista etapp mot Radicofani går stadigt uppför. Beroende på hur snabbt vi når den lilla medeltida byn på toppen av kullen, kan det finnas tid för egna upptäcker av Radicofanis guldkorn, eller om du hellre kopplar av på hotellet resten av dagen.


Dag 4. Radicofani till Bolsena (ca 55 km)
Med Radicofani i ryggen cyklar vi längs Via Cassia, en gammal romersk väg mot Rom, numera belagd med kullersten och omgiven av sköna landskap som domineras av vulkanen Monte Amiata.

Vi pausar i Acquapedente, känd för den romanska kryptan under Basilica del Santo Sepolcro (Den heliga gravens kyrka). Enligt sägnen ska ett antal stenar täckta av Jesu blod ha förvarats här.

Tillbaka i sadeln fortsätter vi mot Lazio och den vackra Bolsenasjön. Utsikten över sjön blir bättre och bättre i takt med att vi förflyttar oss nedåt mot Bolsena. Det blir en fantastisk avslutning på dagen när vi rullar fram genom täta skogar och längs ängar fyllda av olivträd. När vi så småningom når staden Bolsena kan du med fördel utforska de smala gatorna och det lokala fortet.


Dag 5. Bolsena till Vetralla (ca 48 km)
Dagens cykling inleds med en fantastisk sträcka genom skogar och olivlundar, samtidigt som vi tar oss runt Bolsenasjön och in i regionen Lazio. På vägen passerar vi ett område känt för sin produktion av jungfruolja (Extra virgin olive oil), innan vi ankommer Montefiascone, där en välförtjänt kaffepaus väntar på någon av stadens piazzor.

Nästa etapp leder in i kommunen Viterbo och går genom odlade landsbygdsområden. Här finns möjlighet att göra ett stopp vid Bagnaccios termiska bad för ett snabbt dopp i någon av friluftspoolerna. Här stannade även pilgrimerna en gång i tiden, innan de fortsatt in mot staden Viterbo. I Viterbo gör också vi ett stopp och unnar oss själva lite tid att beundra det magnifika Påvepalatset (Palazzo dei Papi) och den i stilen romanska kyrkan Santa Maria Nuova. Kulturellt berikade fortsätter vi sedan mot dagens slutmål, Vetralla, där vi stannar över natten.


Dag 6. Vetralla till Campagnano (ca 47 km)
Resan går vidare söderut när vi först cyklar fram genom tät skog, följt av öppen landsbygd och genom fält fyllda med hasselnöt. Vår väg tar oss förbi Torri d’Orlando, ruinerna efter ett övergivet kloster, och senare till Sutri, en fascinerande liten stad där vi gör ett kort besök vid den romerska amfiteater som grävdes fram ur en kulle redan under kejsare Augustus tid.

Den fortsatta färden tar oss genom kulligare terräng och så småningom passerar vi vattenfallen vid Monte Gelato – en perfekt plats för ett uppfriskande stopp där vi kan svalka av armar och ben. Efteråt väntar en kort men brant klättring till vårt sista stopp för dagen, Campagnano.


Dag 7. Campagnano till Rom (ca 50 km)
Strax efter att vi lämnat Campagnano befinner vi oss i den regionala Veio-parken (Parco di Veico, ett stort naturskydds- och kulturskyddsområde i Roms utkanter. Här tar vi paus i byn Formello med sina vackra, medeltida byggnader.

När vi nu närmar oss Rom blir trafiken gradvis livligare och vi väljer därför cykelvägen som går längs floden Tevere. Här kan vi njuta av den sista sträckan på vårt cyklingsäventyr, när vi trampar fram längs flodens stränder mot Vatikanstadens portar.

När vi så slutligen rullar in på Petersplatsen, omgiven av dess grandiosa arkitektur, har vår cykelresa längs den anrika pilgrimsvägen Via Francigena nått sitt högtidliga slut. Den sista kvällen i Rom står även den helt till eget förfogande.


Dag 8. Hemresa
Cykelresan har nått sitt slut för denna gång och att många fina minnen följer med hem. Efter en sista frukost går bussen mot Roms flygplats. Vi önskar trevlig hemresa och hoppas på snart återseende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg tur och retur
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher (picknick)
• Cykelhyra
• Följebil
• Transporter enligt program
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa till Pisa. Transfer till Sena, ca 2 timmar. En övernattning på hotell i Pisa.

Dag 2
Cykling från Siena till San Quirico, ca 55 km. Frukost och lunch ingår. En natt på hotell i San Quirico.

Dag 3
Cykling från San Quirico till Radicofani, ca 36 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Radicofani.

Dag 4
Cykling från Radicofani till Bolsena, ca 55 km. Frukost och lunch ingår. En natt på hotell i Bolsena.

Dag 5
Cykling från Bolsena till Vetralla, ca 48 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Vetralla.

Dag 6
Cykling från Vetralla till Campagnano, ca 47 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Campagnano.

Dag 7
Cykling från Campagnano till Rom, ca 50 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Rom.

Dag 8
Buss till flygplatsen i Rom, ca 1 timma. Avresa mot Skandinavien. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 60 miljoner
Landets yta 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska.
Religion Cika 85 % av italienarna är romerska katoliker.

Viktigt om resan

OM CYKLINGEN


För vem passar resan?
Denna cykling passar dig som är i god fysisk form och cyklar regelbundet. Turen inkluderar några långa och/eller branta stigningar och terrängen är varierad med vissa sektioner av ojämna grusvägar. Vi cyklar varje dag och dagsetapperna är mellan 50-60 kilometer.

Är du osäker på din fysiska nivå eller önskar en lättare cykling finns möjlighet att hyra en elcykel mot en extra kostnad.


Obligatorisk utrustning
- Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad (inga öppna skor vid cykling)
- Lättpackat regnplagg
- Fleece/tröja för mornar och kvällar
- Cykelhjälm, ta med egen för bästa passform


Vi rekommenderar
- Cykelglasögon/solglasögon
- Cykelhandskar
- Gel-sadel eller cykelbyxor
- Liten ryggsäck
- Vattenflaska
- Solkräm


Om cyklarna
- Flerväxlade hybridcyklar med handbroms (ex. Scott Sportster).
- Finns i olika ramstorlekar beroende på längd.
- Utrustade med en liten cykelväska på styret samt hållare för vattenflaska. Ej pakethållare.
- Cyklar med fotbroms finns ej.
- Elcyklar finns mot en extra kostnad på 800 kr per person.


För dig som vill använda cykelskor rekommenderar vi att du tar med dig egna SPD-pedaler som kan monteras på plats.


Viktigt att veta
Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

Bagaget transporteras med buss mellan hotellen. Högst ett bagage per person på max 20 kg.

Följebil finns för assistans vid punkteringar och eventuella andra problem som kan uppstå med cyklarna. I bilen fraktas reservcyklar och vatten som kan fyllas på under cykelturerna, samt plats för några personer att åka med om någon sträcka skulle kännas för tung.


Cyklingen dag för dag
Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Dag 1. Ankomst till Pisa i Italien. Transfer till Sienna, ingen cykling.

Dag 2. Cykling från Siena till San Quirico, ca 55 km. 

Dag 3. Cykling från San Quirico till Radicofani, ca 36 km.

Dag 4. Cykling från Radicofani till Bolsena, ca 55 km.

Dag 5. Cykling från Bolsena till Vetralla, ca 48 km.

Dag 6. Cykling från Vetralla till Campagnano, ca 47 km.

Dag 7. Cykling från Campagnano till Rom, ca 50 km.

Dag 8. Transfer till flygplatsen och hemresa.


ÖVRIG INFORMATION

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien - Pisa och Rom - Skandinavien. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Boende
Under veckan bor vi normalt på små hotell, pensionat eller gårdar (agriturismo) av 3-stjärnig standard eller högre.

*På denna resa har vi valt att på hemsidan inte lista de hotellen vi normalt bor på. Vid önskemål kan du däremot få listan mailad till dig av våra reseexperter. Observera också att hotellen i listan inte är garanterade. Beroende på tillgång och efterfrågan kan hotellen variera mellan avresorna.


Valuta
Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.


Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-09-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2022-09-10
10:20
2022-09-10
12:05
Lufthansa, 813
Frankfurt
Pisa
2022-09-10
16:15
2022-09-10
17:45
Air Dolomiti, 8872
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rome
Munich
2022-09-17
12:55
2022-09-17
14:25
Lufthansa, 1875
Munich
Gothenburg
2022-09-17
16:15
2022-09-17
18:05
Lufthansa, 2430
8 dagar Cykling från Toscana till Rom Göteborg 25 450 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2022-09-10
11:55
2022-09-10
13:25
Lufthansa, 872
Frankfurt
Pisa
2022-09-10
16:15
2022-09-10
17:45
Air Dolomiti, 8872
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rome
Frankfurt
2022-09-17
13:25
2022-09-17
15:20
Lufthansa, 233
Frankfurt
Copenhagen
2022-09-17
17:10
2022-09-17
18:30
Lufthansa, 830
8 dagar Cykling från Toscana till Rom Köpenhamn 25 290 SEK 4 platser kvar Boka
2022-09-10 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2022-09-10
13:05
2022-09-10
15:10
Lufthansa, 803
Frankfurt
Pisa
2022-09-10
16:15
2022-09-10
17:45
Air Dolomiti, 8872
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rome
Munich
2022-09-17
12:55
2022-09-17
14:25
Lufthansa, 1875
Munich
Stockholm
2022-09-17
15:30
2022-09-17
17:40
Lufthansa, 2418
8 dagar Cykling från Toscana till Rom Stockholm 25 190 SEK 5 platser kvar Boka
2022-09-18 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2022-09-18
11:55
2022-09-18
13:25
Lufthansa, 827
Frankfurt
Pisa
2022-09-18
16:15
2022-09-18
17:45
Air Dolomiti, 8872
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rome
Frankfurt
2022-09-25
10:05
2022-09-25
12:00
Lufthansa, 231
Frankfurt
Copenhagen
2022-09-25
12:50
2022-09-25
14:10
Lufthansa, 828
8 dagar Cykling från Toscana till Rom Köpenhamn 26 550 SEK 2 platser kvar Boka
2022-09-18 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2022-09-18
13:05
2022-09-18
15:10
Lufthansa, 803
Frankfurt
Pisa
2022-09-18
16:15
2022-09-18
17:45
Air Dolomiti, 8872
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Rome
Frankfurt
2022-09-25
10:05
2022-09-25
12:00
Lufthansa, 231
Frankfurt
Stockholm
2022-09-25
13:45
2022-09-25
15:50
Lufthansa, 806
8 dagar Cykling från Toscana till Rom Stockholm 26 550 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.