Nyhet

Grand tour Italienfrån norr till söder

Välkommen med på en stor resa till en klassisk destination. Resan bjuder på det mesta av det bästa – en storartad italiensk upplevelse genom hela landet, från norr till söder. Vi besöker ikoniska platser som Verona, Venedig, Florens, Siena, Rom, Vatikanstaten, Neapel, Amalfi, Capri, Pompeji, Paestum, Matera. Kan man tänka sig en mer episk resa runt Italien?

RESFAKTA

Länder: Italien

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 15 dagar

Gruppstorlek: 18-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Kärlekens stad Verona med Julias balkong
 • Lagunstaden Venedig
 • Florens och Siena
 • Neapelbukten med Capri, Pompeji och Sorrento
 • Matera - Europas kulturstad 2019

Dagsprogram
2019 vår och höst

Dag 1 - Verona med Julias balkong. 

Vi flyger från Skandinavien till Milano Malpensa. När vi hämtat ut vårt bagage och passerat tullen väntar buss och reseledare. Vi reser sydost via Milano till Verona och kärlekens stad. Jo, det är sant. Det är lätt att bli förälskad i staden. Verona påminner mycket om Rom, men är mycket mindre. Redan första eftermiddagen gör vi en stadsvandring för att bland annat se den romerska arenan och Julias balkong. Vi dricker en välkomstdrink på ett torg innan vi återvänder till hotellet för middag.

Dag 2  -  Gardasjön och Valpolicella. 
Med buss lämnar vi Verona och styr resan mot Gardasjön och den charmerande staden Sirmione. Staden ligger längst ut på en utskjutande landsdel i vattnet. Som hämtat ur en saga med prinsar och prinsessor ligger i den gamla stadsdelen här en borg med tinnar och torn. Med en privat båt njuter vi landskapet med sina höga berg och genuina byar.  

Från byn Garda fortsätter vi istället med buss till vindistriktet Valpolicella. Här serveras en vingårdslunch. På eftermiddagen når vi den lilla staden Conegliano. I området produceras mycket prosecco. Här bor vi mitt i historiska centrum. Packa upp väskan (vi stannar två nätter) och gå ut och känn på atmosfären. Följ gatan ner till vänster och du hittar antikviteter och en av stadsportarna, till höger finner du istället barer, caféer och restauranger där man vill sitta, se och bli sedd. Ännu lite längre fram ligger Piazza Cima och domkyrkan

Dag 3  -  Villa Sandi och prosecco.
Idag är regionen Veneto ett välmående område med vackra dalgångar klädda med vinrankor. Det är lite svårt att tänka sig att detta har varit en av landets fattigaste regioner. Här svälte folk ända tills på sextiotalet. Förr var området sommartid en tummelplats för rika familjer från Venedig. Sedan några år har det mesta av markegendomarna förvandlats till vingårdar för framställning av prosecco.  

Vi besöker Villa Sandi, en anrik vingård från 1622. Rundvandringen börjar under gatunivå i något som påminner om Roms och Palermos katakomber. Under gatunivån har ett sinnrikt tunnelsystem byggts upp kring produktion och förvaringsmöjligheter för familjen. Men vi får också ägarvillan som uppfördes 1622 som många andra villor på den tiden. Elegant dekorerade rum med värdefulla ljuskronor från Murano. Här har både författare, konstnärer och andra berömda personligheter huserat. Efter rundvisningen reser vi till restaurang Villa Sandi vackert belägen med utsikt mot de gröna prosecco kullarna. I samband med lunchen får vi smaka drycken. 

Ledig eftermiddag. När solen börjar gå ner kan vi rekommendera en promenad upp till den medeltida borgen. Här ligger också en skön stadspark som ger lite skugga samt ett café med vacker utsikt. Ett annat alternativ kan vara att gå på shopping på Via Cavour och Corso Vittorio Emanule II, båda är gator som går precis nedanför stadsmuren.

Dag 4  -  Venedig, en vacker salong.
Venedig, lagunens pärla, är en av världens märkligaste städer, är byggd på 120 små sandöar i lagunen ungefär 4 kilometer från fastlandet. Staden söker sin like i charm och skönhet men atmosfären färgas i viss mån också av melankoli. Stadens verkliga charm är faktiskt också dess verkliga hot. Samtidigt som den sjunker några millimeter per år, höjs också vattennivån i samma takt. Vi reser med privat båt genom Venedig och går den sista sträckan fram till Markusplatsen. Tillsammans med en auktoriserad guide beundrar vi kvarteren kring Markusplatsen, av Napoleon utnämnd till ”världens vackraste salong”. Vi gör också ett besök inne i Markuskyrkan, säte för den romersk-katolske patriarken av Venedig, och känd för sin bysantiska stil. På grund av mängden guld som kyrkan smyckats med kallas den även Guldkyrkan.   

Det finns mycket att ta in och upptäcka i Venedig. Egen tid ger oss möjlighet att strosa runt i gränderna, kanske besöka Dogepalatset och suckarnas bro, åka gondol eller äta något lätt. Båt och buss tar oss tillbaka till fastlandet och verkligheten igen. Ja det är nästan så att man får nypa sig i armen. Sätt dig väl till rätta i bussen och luta dig tillbaka. Om ungefär tre timmar är vi framme i Florens.

Dag 5  -  Florens, penningens huvudstad. 
Florens var under 1300- och 1400-talet ”penningens huvudstad” i Europa. Runt mäktiga köpmanna- och bankirfamiljer, samlades konstnärer, författare och filosofer, vilka bidrog till att göra Florens till det dåtida Europas absoluta kulturcentrum. Här utvecklade Dante det moderna italienska språket, här bildade konstnärer som Fra Angelico och Botticelli den florentinska målarskolan och guldsmeder som Cellini lade grunden till det hantverk som fortfarande blomstrar i staden. 

Under en gemensam promenad på förmiddagen ser vi stadens vackraste byggnader och palats. Domkyrkan är ett imponerande byggnadsverk med sina vackra linjer. Dopkapellet med paradisportarna och Giottos klocktorn står sida vid sida av domkyrkan. På Piazza Signoria kan vi beundra stadens gamla rådhus och intressanta statyer som kopian David (av Michelangelo. Vi ser också Pontevecchio, den gamla bron över floden Arno där guldsmedsbutikerna ligger tätt. Vandringen är tre timmar och avslutas med ett besök inne i Medici kapellet.

Du har eftermiddagen ledig för egna strövtåg.

Dag 6  - Siena och Rom.
Italiens hjärta är Toscana och av detta landskaps städer anses Siena överträffas endast av Florens. Tack vare den snabba motorvägen befinner vi oss tidigt i den betagande medeltida staden Siena. Staden är byggd på tre kullar i den rödbrunaktiga Siena färgen, som fått sitt namn härifrån.

En historisk promenad för oss förbi medeltida palats och patricierhus till domkyrkan, som är ett av Italiens mest originella byggnadsverk och mycket rik på konstnärlig utsmyckning, och det musselformade torget, Piazza del Campo, dominerat av stadens rådhus med sitt mäktiga torn. Färden fortsätter till Rom där vi checkar in för två nätter. Efter incheckning gör vi även i Rom en stadsvandring. Här ser de odödliga och klassiska monumenten med sina tjusiga fontäner. Spanska trappan, Pantheon, Piazza Navona och Trevifontänen.

Dag 7  -  Antikens och Vatikanens Rom.
Under förmiddagen upptäcker vi det antika Rom. Vandringen börjar på Palatinen, en av Roms sju kullar. Vi går längs Via Sacra på Forum Romanum och ser triumfbågarna och Colosseum (vi går inte in tillsammans). Vandringen avslutas på Kapitolhöjden. Du har eftermiddagen på egen hand – och kan om du önskar gå in i Colosseum. Besöka den stora gröna parken Villa Borghese med vackra utsiktsplatser, skulpturer och härlig lummig miljö. Eller kanske vill du hellre vandra på Via Sacra och gå ner i en katakomb? Möjligheterna är enorma. Rom har nästan allt. Temas reseledare kan ge dig många tips. 

Tidig kväll träffas vi igen för att besöka Vatikanmuséerna och det kanske mest berömda av alla kapell; det sixtinska. Här finner vi några av mångkonstnären Michelangelos vackra freskomålningar men också det imponerande kartgalleriet och de många fina kopiorna av klassiska grekiska och romerska statyer.

Dag 8  - Monte Cassino. 
På en kulle halvvägs mellan Rom och Neapel ligger Monte Cassino. Ungefär år 529 grundades Benediktinordens kloster här av Benedikt genom att han och hans anhängare förstörde den gamla helgedomen och byggde det kristna över ruinerna. Den strategiska placeringen har gjort att strider rasat här, och klostret har plundrats och förstörts ett otal gånger under århundradena. Den senaste förstörelsen av klostret skedde vid Slaget om Monte Cassino under andra världskriget. Efter kriget återuppbyggdes klostret igen med ekonomiskt stöd av den italienska staten. Under återuppbyggnaden återfann man en grav som anses vara Benedictus[1]. Påve Paulus VI nyinvigde det 1964.

Från Monte Cassino fortsätter vi till Caserta för att besöka de vackra trädgårdarna vid det kungliga palatset. Dessa trädgårdar representerar ett kolossalt arbete med teknik och arkitektur, och är samtidigt en av de vackraste och konstnärliga i Europa, bara jämförbara med trädgårdarna i Versailles i Frankrike. Sedan 1997 står det på UNESCO:s världsarvslista.

Dag 9  -  Grottstaden Matera.
Trots att Italien är ett av världens mest besökta länder finns här en landsdel som är förvånansvärt okänd, Syd Italien. Under dagens färd upplever du återigen hur landskap, klimat, vegetation, kultur och människor förändras. Vi besöker en anmärkningsvärd plats, Matera med sin gamla ruinstad belägen på en hög klippavsats, en verklig sevärdhet. Materas ruinstad består av grottor som varit bebodda sedan förhistorisk tid fram till våra dagar. I Matera finns 130 kyrkor uthuggna direkt i klippan och många daterar sig från tidig kristen tid. I denna suggestiva och säregna miljö gör vi en promenad på smala, branta gator.

Under eftermiddagen fortsätter vi till Martina Franca. Staden karaktäriseras av att en stor del av bebyggelsen är uppförd i rokokostil Det imponerande Palazzo Ducale, nu rådhus och som sätter sin prägel på staden, är den store romerske arkitekten Lorenzo Berninis enda byggnad uppförd i Syd Italien.

Dag 10  -  Alberobello och Locorotondo.
På förmiddagen besöker vi Itriadalen på kalkstensplattan Le Murge och stiftar bekantskap med ännu ett unikum i arkitekturhistoria, så kallade trulli En trullo är en låg vitkalkad byggnad med koniskt tak, endast förekommande i Itridalen. En enda stad i världen består av trulli. Dagen ägnas åt Alberobellos egenartade arkitektur samt åt en utflykt i byns omgivningar, där vi överallt ser trulli-hus ligga utspridda i landskapet bland olivdungar och vinodlingar, fikon- och mandelträd; det finns omkring 30 000 trulli bevarade. Alberobellos historia sträcker sig ned till 1480-talet, då greven av Conversano tillät ett antal bönder att slå sig ner på denna plats. De uppförde då samma typ av hus som de levt i på landsbygden. Ja till och med kyrkan som du besöker är uppförd som en trullo.

Väl synlig på en höjd omgiven av vinodlingar ligger Locorotondo, huvudort i ett berömt vindistrikt som producerar ett vin med samma namn. Under en promenad i byn noterar du särskilt de vackra balkongerna med svart järnsmide, som raffinerat avtecknar sig mot de vita husväggarna.

Vi återvänder till hotellet och Martina Franca. Du har resten av dagen ledig.

Dag 11  -  Paestum och keramik.
På morgonen går färden mot Vietri Sul Mare. Pontenza och Salerno passeras innan du når dagens andra stora begivenhet och en av resans höjdpunkter, Paestum. Fyra doriska tempel från 600-talet f Kr, av vilka Neptunustemplet är det bäst bevarade, står i ensamt majestät på en sluttning mot havet och ruvar på outforskade hemligheter om den grekiska kolonisationen av syditalien.

Efter lunch fortsätter vi till Vietri sul Mare för resans sista fyra nätter. I den lilla staden Vietri har man tillverkat keramik sedan 1800-talet med inspiration från etruskerna och Pompeji. Vi besöker byns keramiska museum, en rikemansvilla som ligger i en imponerande park i backarna bakom byn.

Dag 12  -  Amalfikusten.
Idag går färden på slingrande kustvägar som ligger insprängda i fjällväggen med havet under. Överallt växer det bougainvillea, citronträd och hibiskus. Vi besöker den charmerande staden Amalfi där vi gör ett stopp. Vi fortsätter därefter stigningen upp via hårnålskurvor tills vi når byn Ravello med en fantastisk utsikt över Amalfikusten. Efter lunch väntar ett besök på en vingård för vinsmakning av vin från rankor som är mer än 400 år gamla. Ledig eftermiddag i Vietri sul Mare.

Dag 13  -  Sorrento och Capri.
Med buss reser vi till Sorrento för tt bli bekanta med denna solgula stad. Efter en stadsvandring och lunch på en terrass med utsikt över Napolibukten tar vi båten över till Capri. Dramatiska klippor stupar rakt ner i ett azurblått hav och byarna ligger utspridda bland doftande apelsin- och citronlundar. Längs slingriga vägar reser vi med öns egen lokaltrafik upp till Anacapri och besöker Villa San Michele, där den svenske läkaren Axel Munthe byggde sitt livsverk. Anläggningen är uppförd på ruinerna efter den romerska kejsaren Tiberius villa från 20-talet efter Kristus. Från den praktfulla terrasserade trädgården har vi en oslagbar utsikt över Capri stad, hamnen och Neapelbukten. Vi återvänder till Vietri Sul Mare.

Dag 14  -  Pompeji. 
En kort bussresa tar oss till Pompeji. Vi gör ett besök inne på utgrävningsområdet för denna romerska by som begravdes under ett av vulkanens utbrott år 79 efter Kristus. Vi ser tempel, badhus, rikemanshus, teatern och mycket mer. Efter lunch inne i det arkeologiska området får du tid att på egen hand vandra runt i området. Vi återvänder vi till vårt hotell och får några timmars avkoppling. Avskedsmiddag.

Dag 15  -  Arrivederci! 
Transfer från hotellet till Neapels flygplats. Vi säger Arrivederci och på återseende!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg från Skandinavien till Milano, returresa från Neapel till Skandinavien

• Samtliga övernattningar

• TEMA-reseledare

• 14 frukostar

• 5 luncher

• 7 middagar

• 1 vingårdsbesök med vinsmakning

• Inträden enligt program

• hotellskatt

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Milano/Malpensa. Buss till Verona, ca 205 km. Vandring i Verona. En övernattning på hotell i Verona. Välkomstdrink. Middag ingår.

Dag 2
Buss Verona – Sirmione, Garda – Negrar - Conegliano ca 285 km. Båt Sirmione – Garda. Besök i Sirmione. Vingårdsbesök. Två övernattniingar på hotell i Conegliano. Frukost och vingårdslunch ingår.

Dag 3
Buss Conegliano – Crocetta del Montello - Località Zecchei – Conegliano ca 70 km. Besök på Villa Sandis vingård. Proseccosmakning. Ledig eftermiddag. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Buss Conegliano – Venedig – Florens ca 335 km. Båt Tronchetto – Cornoldi t/r. Stadsvandring i Venedig med auktoriserad guide två timmar. Besök i Markuskyrkan. Tid på egen hand. Två övernattningar i Florens. Frukost ingår.

Dag 5
Stadsvandring i Florens med auktoriserad guide tre timmar. Besök i Medicikapellet. Ledig eftermiddag. Frukost ingår.

Dag 6
Buss Florens – Siena – Rom, ca 340 km. Stadsvandring i Siena och Rom med auktoriserad guide. Två övernattningar på hotell i Rom. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Stadsvandring med besök på Palatinen, Forum Romanum och Kapitolhöjden. Ledig eftermiddag. Möjlighet att besöka Colosseum på egen hand. Kvällsbesök på Vatikanmuséerna och det sixtinska kapellet. Frukost ingår.

Dag 8
Buss Rom – Monte Cassino – Caserta – Benevento, ca 260 km. Besök vid Monte Cassino kloster samt Casertas slott och trädgårdar. En övernattning på hotell i Benevento. Frukost och middag ingår.

Dag 9
Buss Rom – Matera – Martina Franca, ca 290 km. Stadsvandring i Matera. Två övernattningar på hotell i Martina Franca. Frukost och middag ingår.

Dag 10
Buss Martina Franca – Alberobello – Locorotondo – Martina Franca, ca 30 km. Besök i Alberobello och Locorotondo. Frukost ingår.

Dag 11
Buss Martina Franca – Paestum – Vieti sul Mare, ca 300 km. Besök i Paestum och i Vietri. Fyra övernattningar på hotell i Vietri sul Mare. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 12
Buss Vieti sul Mare – Amalfikusten – Vietri sul Mare, ca 90 km. Besök i Amalfio och Ravello. Vingårdsbesök. Ledig eftermiddag i Vietri sul Mare. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 13
Buss Vietri sul Mare - Sorrento, 104 km t/r. Stadsvandring i Sorrento. Båt över till Capri t/r. Besök vid Axel Muntes Villa San Michele i Anacapri. Frukost och middag ingår.

Dag 14
Buss Vieti sul Mare – Pompeji t/r ca 70 km. Besök i Pompeji. Frukost och middag ingår.

Dag 15
Buss Vietri sul Mare – Napolis flygplats Capodicchino, ca 55 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 60 miljoner
Landets yta 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska.
Religion Cika 85 % av italienarna är romerska katoliker.

Dagsprogram
Avresor 2020

Dag 1 - Verona med Julias balkong. 

Vi flyger från Skandinavien till Milano Malpensa. När vi hämtat ut vårt bagage och passerat tullen väntar buss och reseledare. Vi reser sydost via Milano till Verona och kärlekens stad. Jo, det är sant. Det är lätt att bli förälskad i staden. Verona påminner mycket om Rom, men är mycket mindre. Redan första eftermiddagen gör vi en stadsvandring för att bland annat se den romerska arenan och Julias balkong. Vi dricker en välkomstdrink på ett torg innan vi återvänder till hotellet för middag.


Dag 2  -  Gardasjön och Valpolicella. 
Med buss lämnar vi Verona och styr resan mot Gardasjön och den charmerande staden Sirmione. Staden ligger längst ut på en utskjutande landsdel i vattnet. Som hämtat ur en saga med prinsar och prinsessor ligger i den gamla stadsdelen här en borg med tinnar och torn. Med en privat båt njuter vi landskapet med sina höga berg och genuina byar.  

Från byn Garda fortsätter vi istället med buss till vindistriktet Valpolicella. Här serveras en vingårdslunch. På eftermiddagen når vi den lilla staden Conegliano. I området produceras mycket prosecco. Här bor vi mitt i historiska centrum. Packa upp väskan (vi stannar två nätter) och gå ut och känn på atmosfären. Följ gatan ner till vänster och du hittar antikviteter och en av stadsportarna, till höger finner du istället barer, caféer och restauranger där man vill sitta, se och bli sedd. Ännu lite längre fram ligger Piazza Cima och domkyrkan


Dag 3  -  Villa Sandi och prosecco.
Idag är regionen Veneto ett välmående område med vackra dalgångar klädda med vinrankor. Det är lite svårt att tänka sig att detta har varit en av landets fattigaste regioner. Här svälte folk ända tills på sextiotalet. Förr var området sommartid en tummelplats för rika familjer från Venedig. Sedan några år har det mesta av markegendomarna förvandlats till vingårdar för framställning av prosecco.  

Vi besöker Villa Sandi, en anrik vingård från 1622. Rundvandringen börjar under gatunivå i något som påminner om Roms och Palermos katakomber. Under gatunivån har ett sinnrikt tunnelsystem byggts upp kring produktion och förvaringsmöjligheter för familjen. Men vi får också ägarvillan som uppfördes 1622 som många andra villor på den tiden. Elegant dekorerade rum med värdefulla ljuskronor från Murano. Här har både författare, konstnärer och andra berömda personligheter huserat. Efter rundvisningen reser vi till restaurang Villa Sandi vackert belägen med utsikt mot de gröna prosecco kullarna. I samband med lunchen får vi smaka drycken. 

Ledig eftermiddag. När solen börjar gå ner kan vi rekommendera en promenad upp till den medeltida borgen. Här ligger också en skön stadspark som ger lite skugga samt ett café med vacker utsikt. Ett annat alternativ kan vara att gå på shopping på Via Cavour och Corso Vittorio Emanule II, båda är gator som går precis nedanför stadsmuren.


Dag 4  -  Venedig, en vacker salong.
Venedig, lagunens pärla, är en av världens märkligaste städer, är byggd på 120 små sandöar i lagunen ungefär 4 kilometer från fastlandet. Staden söker sin like i charm och skönhet men atmosfären färgas i viss mån också av melankoli. Stadens verkliga charm är faktiskt också dess verkliga hot. Samtidigt som den sjunker några millimeter per år, höjs också vattennivån i samma takt. Vi reser med privat båt genom Venedig och går den sista sträckan fram till Markusplatsen. Tillsammans med en auktoriserad guide beundrar vi kvarteren kring Markusplatsen, av Napoleon utnämnd till ”världens vackraste salong”. Vi gör också ett besök inne i Markuskyrkan, säte för den romersk-katolske patriarken av Venedig, och känd för sin bysantiska stil. På grund av mängden guld som kyrkan smyckats med kallas den även Guldkyrkan.   

Det finns mycket att ta in och upptäcka i Venedig. Egen tid ger oss möjlighet att strosa runt i gränderna, kanske besöka Dogepalatset och suckarnas bro, åka gondol eller äta något lätt. Båt och buss tar oss tillbaka till fastlandet och verkligheten igen. Ja det är nästan så att man får nypa sig i armen. Sätt dig väl till rätta i bussen och luta dig tillbaka. Om ungefär tre timmar är vi framme i Florens.


Dag 5  -  Florens, penningens huvudstad. 
Florens var under 1300- och 1400-talet ”penningens huvudstad” i Europa. Runt mäktiga köpmanna- och bankirfamiljer, samlades konstnärer, författare och filosofer, vilka bidrog till att göra Florens till det dåtida Europas absoluta kulturcentrum. Här utvecklade Dante det moderna italienska språket, här bildade konstnärer som Fra Angelico och Botticelli den florentinska målarskolan och guldsmeder som Cellini lade grunden till det hantverk som fortfarande blomstrar i staden. 

Under en gemensam promenad på förmiddagen ser vi stadens vackraste byggnader och palats. Domkyrkan är ett imponerande byggnadsverk med sina vackra linjer. Dopkapellet med paradisportarna och Giottos klocktorn står sida vid sida av domkyrkan. På Piazza Signoria kan vi beundra stadens gamla rådhus och intressanta statyer som kopian David (av Michelangelo. Vi ser också Pontevecchio, den gamla bron över floden Arno där guldsmedsbutikerna ligger tätt. Vandringen är tre timmar och avslutas med ett besök inne i Medici kapellet.

Du har eftermiddagen ledig för egna strövtåg.


Dag 6  - Siena och Rom.
Italiens hjärta är Toscana och av detta landskaps städer anses Siena överträffas endast av Florens. Tack vare den snabba motorvägen befinner vi oss tidigt i den betagande medeltida staden Siena. Staden är byggd på tre kullar i den rödbrunaktiga Siena färgen, som fått sitt namn härifrån.

En historisk promenad för oss förbi medeltida palats och patricierhus till domkyrkan, som är ett av Italiens mest originella byggnadsverk och mycket rik på konstnärlig utsmyckning, och det musselformade torget, Piazza del Campo, dominerat av stadens rådhus med sitt mäktiga torn. Färden fortsätter till Rom där vi checkar in för två nätter. Efter incheckning gör vi även i Rom en stadsvandring. Här ser de odödliga och klassiska monumenten med sina tjusiga fontäner. Spanska trappan, Pantheon, Piazza Navona och Trevifontänen.


Dag 7 – Antikens och Vatikanens Rom.
Under förmiddagen upptäcker vi det antika Rom. Vandringen börjar på Palatinen, en av Roms sju kullar. Vi går längs Via Sacra på Forum Romanum och ser triumfbågarna och Colosseum (vi går inte in tillsammans). Vandringen avslutas på Kapitolhöjden. Du har eftermiddagen på egen hand – och kan om du önskar gå in i Colosseum. Besöka den stora gröna parken Villa Borghese med vackra utsiktsplatser, skulpturer och härlig lummig miljö. Eller kanske vill du hellre vandra på Via Sacra och gå ner i en katakomb? Möjligheterna är enorma. Rom har nästan allt. Temas reseledare kan ge dig många tips. 

Tidig kväll träffas vi igen för att besöka Vatikanmuséerna och det kanske mest berömda av alla kapell; det sixtinska. Här finner vi några av mångkonstnären Michelangelos vackra freskomålningar men också det imponerande kartgalleriet och de många fina kopiorna av klassiska grekiska och romerska statyer.


Dag 8 - Monte Cassino. 
På en kulle halvvägs mellan Rom och Neapel ligger Monte Cassino. Ungefär år 529 grundades Benediktinordens kloster här av Benedikt genom att han och hans anhängare förstörde den gamla helgedomen och byggde det kristna över ruinerna. Den strategiska placeringen har gjort att strider rasat här, och klostret har plundrats och förstörts ett otal gånger under århundradena. Den senaste förstörelsen av klostret skedde vid Slaget om Monte Cassino under andra världskriget. Efter kriget återuppbyggdes klostret igen med ekonomiskt stöd av den italienska staten. Under återuppbyggnaden återfann man en grav som anses vara Benedictus[1]. Påve Paulus VI nyinvigde det 1964.

Från Monte Cassino fortsätter vi till Caserta för att besöka de vackra trädgårdarna vid det kungliga palatset. Dessa trädgårdar representerar ett kolossalt arbete med teknik och arkitektur, och är samtidigt en av de vackraste och konstnärliga i Europa, bara jämförbara med trädgårdarna i Versailles i Frankrike. Sedan 1997 står det på UNESCO:s världsarvslista.


Dag 9  -  Grottstaden Matera.
Trots att Italien är ett av världens mest besökta länder är landets sydligaste delar förvånansvärt okända. Under dagens färd upplever du återigen hur landskap, klimat, vegetation, kultur och människor förändras. Vi besöker en anmärkningsvärd plats, Matera med sin gamla ruinstad belägen på en hög klippavsats, en verklig sevärdhet. Materas ruinstad består av grottor som varit bebodda sedan förhistorisk tid fram till våra dagar. I Matera finns 130 kyrkor uthuggna direkt i klippan och många daterar sig från tidig kristen tid. I denna suggestiva och säregna miljö gör vi en promenad på smala, branta gator.

Under eftermiddagen fortsätter vi till Martina Franca. Staden karaktäriseras av att en stor del av bebyggelsen är uppförd i rokokostil Det imponerande Palazzo Ducale, nu rådhus och som sätter sin prägel på staden, är den store romerske arkitekten Lorenzo Berninis enda byggnad uppförd i Syditalien.


Dag 10  -  Alberobello och Locorotondo.
På förmiddagen besöker vi Itriadalen på kalkstensplattan Le Murge och stiftar bekantskap med ännu ett unikum i arkitekturhistoria, så kallade trulli En trullo är en låg vitkalkad byggnad med koniskt tak, endast förekommande i Itridalen. En enda stad i världen består av trulli. Dagen ägnas åt Alberobellos egenartade arkitektur samt åt en utflykt i byns omgivningar, där vi överallt ser trulli-hus ligga utspridda i landskapet bland olivdungar och vinodlingar, fikon- och mandelträd; det finns omkring 30 000 trulli bevarade. Alberobellos historia sträcker sig ned till 1480-talet, då greven av Conversano tillät ett antal bönder att slå sig ner på denna plats. De uppförde då samma typ av hus som de levt i på landsbygden. Ja till och med kyrkan som du besöker är uppförd som en trullo.

Väl synlig på en höjd omgiven av vinodlingar ligger Locorotondo, huvudort i ett berömt vindistrikt som producerar ett vin med samma namn. Under en promenad i byn noterar du särskilt de vackra balkongerna med svart järnsmide, som raffinerat avtecknar sig mot de vita husväggarna.

Vi återvänder till hotellet och Martina Franca. Du har resten av dagen ledig.


Dag 11  -  Paestum och keramik.
På morgonen går färden mot Vietri Sul Mare. Pontenza och Salerno passeras innan du når dagens andra stora begivenhet och en av resans höjdpunkter, Paestum. Fyra doriska tempel från 600-talet f Kr, av vilka Neptunustemplet är det bäst bevarade, står i ensamt majestät på en sluttning mot havet och ruvar på outforskade hemligheter om den grekiska kolonisationen av syditalien.

Efter lunch fortsätter vi till Vietri sul Mare för resans sista fyra nätter. I den lilla staden Vietri har man tillverkat keramik sedan 1800-talet med inspiration från etruskerna och Pompeji. Vi besöker byns keramiska museum, en rikemansvilla som ligger i en imponerande park i backarna bakom byn.


Dag 12  -  Amalfikusten.
Idag går färden på slingrande kustvägar som ligger insprängda i fjällväggen med havet under. Överallt växer det bougainvillea, citronträd och hibiskus. Vi besöker den charmerande staden Amalfi där vi gör ett stopp. Vi fortsätter därefter stigningen upp via hårnålskurvor tills vi når byn Ravello med en fantastisk utsikt över Amalfikusten. Efter lunch väntar ett besök på en vingård för vinsmakning av vin från rankor som är mer än 400 år gamla. Ledig eftermiddag i Vietri sul Mare.


Dag 13  -  Sorrento och Capri.
Med buss reser vi till Sorrento för tt bli bekanta med denna solgula stad. Efter en stadsvandring och lunch på en terrass med utsikt över Napolibukten tar vi båten över till Capri. Dramatiska klippor stupar rakt ner i ett azurblått hav och byarna ligger utspridda bland doftande apelsin- och citronlundar. Längs slingriga vägar reser vi med öns egen lokaltrafik upp till Anacapri och besöker Villa San Michele, där den svenske läkaren Axel Munthe byggde sitt livsverk. Anläggningen är uppförd på ruinerna efter den romerska kejsaren Tiberius villa från 20-talet efter Kristus. Från den praktfulla terrasserade trädgården har vi en oslagbar utsikt över Capri stad, hamnen och Neapelbukten. Vi återvänder till Vietri Sul Mare.


Dag 14  -  Pompeji. 
En kort bussresa tar oss till Pompeji. Vi gör ett besök inne på utgrävningsområdet för denna romerska by som begravdes under ett av vulkanens utbrott år 79 efter Kristus. Vi ser tempel, badhus, rikemanshus, teatern och mycket mer. Efter lunch inne i det arkeologiska området får du tid att på egen hand vandra runt i området. Vi återvänder vi till vårt hotell och får några timmars avkoppling. Avskedsmiddag.


Dag 15  -  Arrivederci! 
Transfer från hotellet till Neapels flygplats. Vi säger Arrivederci och på återseende!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg från Skandinavien till Milano, returresa från Neapel till Skandinavien

• Samtliga övernattningar

• TEMA-reseledare

• 14 frukostar

• 5 luncher

• 7 middagar

• 1 vingårdsbesök med vinsmakning

• Inträden enligt program

• hotellskatt

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Milano/Malpensa. Buss till Verona, ca 205 km. Vandring i Verona. En övernattning på hotell i Verona. Välkomstdrink. Middag ingår.

Dag 2
Buss Verona – Sirmione, Garda – Negrar - Conegliano ca 285 km. Båt Sirmione – Garda. Besök i Sirmione. Vingårdsbesök. Två övernattniingar på hotell i Conegliano. Frukost och vingårdslunch ingår.

Dag 3
Buss Conegliano – Crocetta del Montello - Località Zecchei – Conegliano ca 70 km. Besök på Villa Sandis vingård. Proseccosmakning. Ledig eftermiddag. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Buss Conegliano – Venedig – Florens ca 335 km. Båt Tronchetto – Cornoldi t/r. Stadsvandring i Venedig med auktoriserad guide två timmar. Besök i Markuskyrkan. Tid på egen hand. Två övernattningar i Florens. Frukost ingår.

Dag 5
Stadsvandring i Florens med auktoriserad guide tre timmar. Besök i Medicikapellet. Ledig eftermiddag. Frukost ingår.

Dag 6
Buss Florens – Siena – Rom, ca 340 km. Stadsvandring i Siena och Rom med auktoriserad guide. Två övernattningar på hotell i Rom. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Stadsvandring med besök på Palatinen, Forum Romanum och Kapitolhöjden. Ledig eftermiddag. Möjlighet att besöka Colosseum på egen hand. Kvällsbesök på Vatikanmuséerna och det sixtinska kapellet. Frukost ingår.

Dag 8
Buss Rom – Monte Cassino – Caserta – Benevento, ca 260 km. Besök vid Monte Cassino kloster samt Casertas slott och trädgårdar. En övernattning på hotell i Benevento. Frukost och middag ingår.

Dag 9
Buss Rom – Matera – Martina Franca, ca 290 km. Stadsvandring i Matera. Två övernattningar på hotell i Martina Franca. Frukost och middag ingår.

Dag 10
Buss Martina Franca – Alberobello – Locorotondo – Martina Franca, ca 30 km. Besök i Alberobello och Locorotondo. Frukost ingår.

Dag 11
Buss Martina Franca – Paestum – Vieti sul Mare, ca 300 km. Besök i Paestum och i Vietri. Fyra övernattningar på hotell i Vietri sul Mare. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 12
Buss Vieti sul Mare – Amalfikusten – Vietri sul Mare, ca 90 km. Besök i Amalfio och Ravello. Vingårdsbesök. Ledig eftermiddag i Vietri sul Mare. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 13
Buss Vietri sul Mare - Sorrento, 104 km t/r. Stadsvandring i Sorrento. Båt över till Capri t/r. Besök vid Axel Muntes Villa San Michele i Anacapri. Frukost och middag ingår.

Dag 14
Buss Vieti sul Mare – Pompeji t/r ca 70 km. Besök i Pompeji. Frukost och middag ingår.

Dag 15
Buss Vietri sul Mare – Napolis flygplats Capodicchino, ca 55 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 60 miljoner
Landets yta 301 230 km²
Valuta Euro
Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska.
Religion Cika 85 % av italienarna är romerska katoliker.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa till Milano enkel resa, flyg från Neapel enkel resa. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta:
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks:
Dricks är inte inkluderat i denna resa. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 50 EUR (500 kronor) till chaufförer, restaurangpersonal och inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.


Flyg:
Göteborgsankomsten den 12 oktober får en väntetid på Milano Malpensa i 90 minuter tills den övriga gruppen anländer.


Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Klädsel och utrustning:
Ta med kläder lämpliga för vandringar i stad och landsbygd. Medtag gärna en liten ryggsäck. Regnjacka kan behövas liksom solskydd. Viktigt är bra skor med ordentlig sula.


Observera: Resan är uppbyggd med buss med inslag av andra färdmedel för att vi på enklast möjliga sätt ska kunna ta oss fram till resans olika sevärdheter. Det är ingen vandringsresa, men vi promenerar mellan en och fyra kilometer per dag i samband med stadspromenader, besök och måltider. Du får även en del ledig tid för att uppleva och besöka mer till fots. Du bör ha normalgod kondition.


Med reservation för ändringar.


Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-10-12 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Munich
2019-10-12
06:05
2019-10-12
07:40
Lufthansa, 2447
Munich
Milan
2019-10-12
10:40
2019-10-12
11:45
Lufthansa, 1856
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Munich
2019-10-26
13:10
2019-10-26
14:50
Lufthansa, 1927
Munich
Copenhagen
2019-10-26
17:15
2019-10-26
18:45
Lufthansa, 2444
15 dagar Grand tour Italien Köpenhamn 36 350 SEK Förfrågan
2019-10-12 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-10-12
06:20
2019-10-12
08:05
Lufthansa, 821
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Munich
2019-10-26
13:10
2019-10-26
14:50
Lufthansa, 1927
Munich
Gothenburg
2019-10-26
16:20
2019-10-26
18:10
Lufthansa, 2430
15 dagar Grand tour Italien Göteborg 36 350 SEK Förfrågan
2019-10-12 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Munich
2019-10-12
06:00
2019-10-18
08:10
Lufthansa, 2421
Munich
Milan
2019-10-12
10:40
2019-10-12
11:45
Lufthansa, 1856
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Naples
Munich
2019-10-26
13:10
2019-10-26
14:50
Lufthansa, 1927
Munich
Stockholm
2019-10-26
15:30
2019-10-26
17:40
Lufthansa, 2418
15 dagar Grand tour Italien Stockholm 36 350 SEK Förfrågan
2020-10-10 15 dagar Grand tour Italien Köpenhamn 41 350 SEK 4 platser kvar Boka
2020-10-10 15 dagar Grand tour Italien Göteborg 41 350 SEK 6 platser kvar Boka
2020-10-10 15 dagar Grand tour Italien Stockholm 41 350 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.